neděle 24. listopadu 2013

Vánoční Vídeň, část 2. - Spittelberg a Kampus

Hezký den!
Tento víkend jsem si užila snad nejvíce za poslední dobu, protancovala střevíce a snědla tolik sushi, kolik předtím snad ani za celý život dohromady. A stejné prasácké množství padlo i koktejlů (ale o tom až příště...a nebo možná radši ne :D). A samozřejmě jsem si užívala i tu krásnou vánoční podobu Vídně a navštívila hned několik trhů, které vám budu postupně představovat, dnes se podíváme na dva z nich, méně známé, ale naprosto kouzelné. 
Nejznámější Vídeňské trhy jsou bezesporu u Rathausu (o těch ale až příště), neboli radnice, budovy, která vypadá jako z pohádky. A obzvlášť teď, v obležení všech těch světýlek a dekorací. Je to sice největší kýč, ale to mi v případě Vánoc nevadí ani trochu, spíše naopak. Tyhle trhy jsou zároveň ale vždy nejvíce přecpané a pár ran do žeber loktem nebo taškou od tlačících se davů ale dokáže i trochu pokazit Vánoční atmosféru.
A proto není od věci zajít si i na trhy o něco menší, ale s atmosférou možná ještě kouzelnější, které nejsou mezi turisty až tak provalené a můžete si být jisti, že tlačenice tady bude o hodně mírnější (i když v adventním období bude obzvlášť o víkendu plno všude).
Jako první vám musím doporučit trhy v malebné ulici Spittelberg. Najdete je tady a buď můžete jít pěšky od Rathausu (který jsem na mapě elegantně vyznačila žlutou :D), vzít to i přes MuseumsQuartier směrem nahoru. A nebo se svézt metrem na stanici Volkstheater.
Atmosféra je tady úplně jiná než u velkých trhů, tím, že jsou stánky jen v úzké ulici. A má to něco do sebe.
Ta vůně sladkostí, pražených oříšků v cukru, horkého punče...do toho vánoční hudba....
 Není nic lepšího, než si koupit do hrníčku teplý punč (já jsem měla ananas-maracuja, který byl výborný) a v klidu se procházet mezi stánky a nasávat tu atmosféru.
A dát si tu můžete dobroty všeho druhu - třeba lákavě vypadající sýry...
Nebo sladkosti, pro vánoční Vídeň tak typické...
A jako největšího šokolato-milovníka mě samozřejmě zaujal i tento stánek, kde jsou z čokolády vyrobeny všechny možné předměty - třeba ozubené kolo, šroubovák, kleště...což by mohlo potěšit třeba někoho technicky zaměřeného (ale blondýny, které nejsou technické typy ani náhodou by to potěšilo taky, je to přece čokoláda! :D)
A tahle čokoláda do hrnečku (bohužel celkem drahá, asi za 4 eura, ale jako dárek by to šlo), ze které se připraví horký nápoj by mě taky neurazila. 
Chtělo by to nějakého tajného ctitele, který by mě tím zásoboval.
Nechal vždy za dveřmi a zmizel. 
A i tady dostanete punč nebo svařák do hrnečku, za který se platí záloha a je na vás, jestli ho poté vrátíte nebo necháte na památku.
Tenhle se mi ale nelíbil vůbec, tak jsem alespoň neměla těžké rozhodování.
A mají tu i výbornou horkou čokoládu, kamarádka měla se šlehačkou a kokosovým likérem, což byla poerfektní kombinace. (i když s kokosovým likérem ani čokoládou snad špatná kombinace neexistuje!)
A ano, tohle je ta nejvíce umělecká fotka, kterou jste kdy viděli, já vím.
A zase ta čokoláda...
Tu růžovou, prosím!

Na všech trzích, kde jsem zatím byla, měli i tyto krásné preclíky, slané i sladké. Pro toho skořicového s cukrem si budu muset zajít, pořád a mě volá "sněz mě"!

Punč, punč, punč.
Punč úplně všude!
A pokud budete mít tu možnost, rozhodně si sem zajděte až po setmění, za denního světla to všechno tolik nevynikne.
A k dalším trhům nemusíme chodit daleko.
Tedy, já nemusím, jsou totiž přímo v areálu kampusu, kde mám většinu přednášek. (a musím říct, že odolávat punči během přestávek chce hodně pevnou vůli!). 
Weihnachtsdorf, čili vánoční vesničku im alten AKH najdete tady, na ulici Alser Strasse, kam můžete dojít pěšky od vánočních trhů u Rathausu, nebo se svézt tramvají číslo 43 nebo 44 ze Schottentoru na zastávku Lange Gasse.
I tady mě lákají preclíky..
A stejně jako jinde, i tady je kromě jídla i spousta stánků s vánočními dekoracemi, svíčkami nebo ozdobami..

A ovoce v čokoládě, to je tu na všech trzích taky taková klasika..
A taky roztomilé cupcaky..
A další sladkosti všeho druhu.
Tak si říkám, že by asi bylo lepší být od teď tlustá, protože bych tohle všechno mohla jíst pořád a pořád.
A bylo by.
No budu o tom uvažovat...
Štrůdl nebo koblihy na špejli, to je ovšem taky dokonalý vynález!
A nebo můžete ochutnat třeba polévku v chlebu..
Nebo čerstvě nakynuté koláčky..
A všechno si to vychutnat ve společnosti krásné výzdoby a světýlek. I sem se vyplatí zajít hlavně večer, to je potom ta atmosféra úplně jiná.
A příště si společně projdeme další trhy, je jich tu totiž tolik, že bych je snad ani na prstech nespočítala.
Tak se zatím mějte hezky a ...  Auf wiedersehen!

28 komentářů:

  1. Jé, do Vídně jedu v sobotu, také na trhy. Musím ty tvé články prostudovat, abych všechno věděla!

    OdpovědětVymazat
  2. tedaaa, ty mi děláš hrozný chutě!:D

    OdpovědětVymazat
  3. Dobře, že to budeš mít všechno vočíhnutý, ochutnaný a pak půjdeme za tím nejlepším :-D A jen počkej, co já si všechno vymyslela - chachachachááá (ďábelský smích) :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý skvělý článek, přesně takový jsem potřebvala- plánujeme před Vánoci vyrazit s rodiči do Vídně, tak vím, na co se těšit! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Přestaň s tím! ♥ :D Já jedu v sobotu taky na trhy (naivně jsem myslela, že tam moc lidí nebude.. no.. ), sice do Německa, do Bautzenu a asi se tam do setmění ani nesdržíme, takže si to asi tolik neužiju, ale začínám pochybovat, že všem těm dobrotám odolám a i za denního světla to určitě bude krásné, na takových trzích jsem snad ještě nikdy nebyla, tak se těším :) Sice jedeme s nějakým zájezdem důchodců, budeme zastavovat v německém Kauflandu (??? musím si sepsat, co všechno chci, co u nás neseženu, hurá :D), ale bude to paráda :) Docela ti závidím, že se tam můžeš procházet každý den a nasávat tu atmosféru (nejen tu :D) :)

    OdpovědětVymazat
  6. vánoční Vídeň nemá konkurenci ♥♥ z toho jídla mi až oči přecházejí :D

    OdpovědětVymazat
  7. A já jsem si naivně myslela, že trhy ve Vídni znám skrz naskrz:-D

    OdpovědětVymazat
  8. Já do Vídně na trhy jedu přesně za týden a už se hrozně těším! :D Jednou jsem tam už byla, ale na tom vůbec nezáleží :D Hrozně se těším na ten punč!

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem za tyhle tvoje posty hrozně moc ráda, protože tak máme přípravu, co teď ve Vídni je. :) S přítelem jsme teď článek prolítli a už si plánujeme Vídeň! ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Snad jen: jé, jé, jéééééé! :D
    Škoda, že se letos pravděpodobně do Vídně opět nepodívám. :/ Ale fotky jsou prostě nádherné. :)) Moc ti závidím, že tam teď v tom předvánočním čase jsi. :)) Dej si za mě punč. :D

    OdpovědětVymazat
  11. Tedy jak tak koukám na fotky, asi by mě hodně svrběla peněženka...a následně žaludek. :-) Děláš nám chutě! :)

    OdpovědětVymazat
  12. Ty fotky jsou úžasné, hned bych se zakousla do nějakého preclíku, ale stejně se těším až si dám na Zelňáku trdelník :D
    Přeji krásnou neděli a hodně štěstí v odolávání :D

    OdpovědětVymazat
  13. Božínku :D já jedu na vánoční "praseni" do berlína, tak teď se těšim ještě víc :)) jo a pohádková radnice - v liberci máme nachlup stejnou, jen o něco menší :)

    OdpovědětVymazat
  14. Taky nenávidím davy lidí co do tebe jen šťouchají... zabíjela bych!
    Když vidím ty fotky, nesmírně mě to tahá na takové ty jednodenní výlety do Vídně:-). I když se z tama většinou odjíždí kolem 4-5 odpoledne, takže nemám žádnou šanci vidět večerní Víděň:/
    Aaa, čokoláda do hrnečku? mňam:-).
    Si říkám, tolik dobrot že bych nevěděla kterou si vybrat :O . Krásné fotky:-)

    OdpovědětVymazat
  15. muzu se zeptat co studujes za obor??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chodím tu na přednášky z různých oborů. Jsem tu jen na jeden semestr na Erasmu..

      Vymazat
  16. Tá čokoláda do hrnčeka vyzerá úžasne ... keď sa tak zamyslím, všetko vyzerá úžasne :DD
    FashionEaterLoves
    Baby predávam Samsung Galaxy S3 v prípade záujmu sa ozvite na email dara.gesko@gmail.com :))

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj, mám otázku mimo téma: kam se poděly Tvoje články o oblečení? Hledala jsem Tvůj starší článek o cvočcích a nenašla jsem?

    Díky!
    P.

    OdpovědětVymazat
  18. Jeej, vianočné trhy v kampuse :)) to boli moje najobľúbenejšie, my sme jednému malému punčíku po prednáške nikdy neodolali... :D

    OdpovědětVymazat
  19. Čokoláda a cupcakes se mi líbí snad nejvíc <3
    Letos samozřejmě do Vídně taky nepojedeme, hlavně že kolem toho bylo v létě tolik řečí.. Příští rok se tam určitě vypravíme s přítelem, protože tohle je prostě krása :)))

    OdpovědětVymazat
  20. Tak právě tuhle vánoční atmosféru momentálně všem závidím!! Aady jsou sice všude taky krásně dekorace, vánoční světýlka a stromečky, ale k čemu mi to je, když nemají ani punc, ani pernicky, mají teplo.. Já vím:D jsem ufnukanek a někdo zase závidí třeba mě:D

    OdpovědětVymazat
  21. Jé, vánoční atmosféra je úžasná :-) Tu já prostě miluju :-) A všechny ty čokoládičky a další sladkosti, mmm...no, udělala jsi mi pořádné chutě :-D Ještě, že zrovna snídám :-D

    OdpovědětVymazat
  22. Aaaach, to musí být nádhera. Vídeň je krásná v jakémkoliv ročním období, ale já jakožto christmaholik ji miluju právě nejvíc v zimě!
    Měla jsem možnost ochutnat skořicovo-jablečný preclík (nevím jestli to byl přímo preclík, ale mělo to divný tvar a koupila sem to na trhu ve Vídni :D) a musím říct že tu úžasnou chuť si pamatuju do teď. Di do něj! mňam.
    Už se těším na další tipy!

    OdpovědětVymazat
  23. vyzivabiochemicky.blogspot.com26. listopadu 2013 v 10:22

    jak já ti ten Vídeňský život závidím.... :) byla jsem loni na Erasmu v Nijmegenu v Holandsku, trhy a spousta výborného jídla uplně jiného než u nás jakbysmet....ale to Rakousko a Neměcko - to je prostě ráj všech rájů na zemi s těma dobrotama :))
    PS: jak to dokážeš že tam nepřibereš ?? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty trhy jsou ráj, to je pravda! No a Holandsko muselo být taky krásný :)

      Třeba přiberu, kdo ví...:D

      Vymazat