středa 27. května 2015

Předstátnicové starosti (a trochu radostí)

Přesně 12 dní do státnic.
Počítala jsem to dneska několikrát. A počítám to každý den. A ještě častěji než dny do státnic počítám státnicové otázky. Jako by jich snad s každým počítáním mělo být méně, nebo co. A pak zase počítám dny, a pak přiřazuju jednotlivé otázky dnům. 
Toť má oblíbená činnost poslední doby.
A měla bych i přiznat, že tvorba mého učícího systému (aneb napřed si otázky vypisovat a zhruba se je učit - 3 denně, týden před si to vypsané nacpat do hlavy nazpaměť, a 2 nebo 3 dny si to všechno opakovat - a ano, potřebovali jste to vědět. A ano, těší mě, Hermiona jméno mé.) mi zabrala tolik času, že už jsem mohla být o několik otázek dál.
A kromě toho, že neustále počítám kolik dní mi zbývá a ujišťování se v tom, kolik se toho musím naučit, patří k mé oblíbené činnosti i vykládání všem okolo, jak to nemůžu zvládnout. Když mě uklidňují, že to zvládnu, pořád dokola opakuju že ne a ne. Jo, jsem asi hodně oblíbená! 
Aneb paniku je potřeba neustále udržovat! 
Ale nebojte, předsevzetí pro dnešní článek zní: vyhnout se nezvládnu-státnice-aaaa-panika větám. 
Protože i v těchto nezvládnu-státnice-aaaa-panika dnech je kromě starostí i pár radostí. A já vám dneska popíšu oboje.
Bez čokolády by to nešlo. A bez kafe taky ne. A kafe nikdy nechutná tak dobře, jako když si k tomu ulomíte kostku (dvě...) čokolády.
Kdyby se u nás taky dělaly na závěr studia takový ty šaškárny s hranatýma čepičkama, kterýma se hází a vedou se dojemný řeči, ta má dojemná řeč by patřila právě čokoládě a kofeinu. Že tu byli vždycky pro mě. 
A tahle Lindt s mořskou solí by klidně mohla soutěžit o šerpu s nápisem "nejlepší".
Croissanty jsou taky jedna z těch dobrých věcí na světě. Lepší snídaně než krásně křupavej, po máslu voňavej krocan, jak někdy trapně říkám, a k tomu pořádnej hrnek kafe, není.
A protože to ví i moje sestra, jeden mi koupila. Měla jsem zrovna zkoušku z angličtiny, o které jsem zhruba měsíc vykládala ty oblíbené řeči jak to nezvládnu, jak kvůli tomu nepůjdu ke státnicím, a dokonce jsem tomu i sama věřila. A to i po dopsání testu. Croissant jsem tedy jedla s tím, že je za snahu, a až po několika dnech jsem s velkým nadšením a oslavným tanečkem zjistila, že byl za odměnu.
A další oslavný taneček se konal poté, co jsem si konečně domů pyšně donesla 2 výtisky bakalářky.
Už mám dokonce i hodnocení oponentky a zrovna nadšená z toho nejsem (šprt ve mě se ozval, chci áčko!), ale od vedoucího očekávám sluníčka, kytičky a miloučký slovíčka, takže třeba se to ještě povede obhájit nějak slušně.
Tak jako tak, dám si Míšu.
Moje oblíbená snídaně poslední doby a oblíbenej pes. To jsem zrovna vstávala později než v 5:15, takže už ani tahle princezna nebyla zalezlá v posteli.
Aneb reklama na rozmazlenost.
A teď několik smutných faktů mého současného předstátnicového života:

- Projevují se ve mě znaky autismu. Přítel se mi směje, že mám na učení svoje oblíbené místo, že pořád chodím do té knihovny. No....to ještě neví, že v té knihovně mám i SVOJE místo, a jakmile je obsazeno, moje studium je v ohrožení!

- K propiskám mám zvláštní citový vztah. Musí být tmavě modrá a musí psát středně tlustě. S černou nebo světle modrou by bylo moje studium opět v ohrožení.

- Sprostě jsem nikdy nemluvila, pokud to nebylo nezbytně nutné (třeba když vám něco spadne na nohu nebo vylijete kafe, tak je nějaká ta prdel potřeba, to je jasný!), ale v poslední době mám slovník, za který by se nemusel stydět žádný dlaždič. Není žádnou výjimkou že sedím u stolu, mlátím se do hlavy a kolem lítají....ehm....dámské pohlavní orgány.

- Mám neustále černé svědomí. A to vždycky, když se neučím, protože si říkám, že bych se učit fakt měla. Takže jedu tramvají, a mám černé svědomí, že si zrovna nic nečtu. Sedím s kamarádkou u kafe, nadávám že bych se měla učit...a mám u toho černé svědomí. Píšu tenhle článek, a mám černé svědomí. Jediná situace, kdy to tak není je crossfit. Tam totiž chodím skoro každý den na 7:15, což je tak brzo, že mi mozek nefunguje natolik, aby dokázal vyplodit nějaký výčitky. A když jdu náhodou někdy místo toho odpoledne, tak výčitky taky nemám - to mám pro změnu dost starostí s tím, aby mi nespadla velká činka na hlavu nebo abych neumřela při šedesátým angličáku.

- Mám svůj plán odměn. Skoro tak rozsáhlý, že si v příštích dvou týdnech nemůžu koupit nic, protože všechno jsem si slíbila až "za státnice". Jdu do Billy, a tam vidím nové cidery. Okamžitě mi hlavou projede "za státnice". Mám odrbaný boty? "za státnice". Dortík v kavárně? "za státnice!".

- Můj systém učení je hodně, hodně psací. Napřed si udělám výpisky. Naškrábané a ošklivé. Tak si je pak přepíšu znovu, hezky a úhledně. A pak znovu, barevně a s obrázky. S nadějí, že mi při tom všem psaní něco v hlavě zůstane. No, vykáceno kvůli mě bylo už několik deštných pralesů, ale úspěch jistý není. Každopádně jestli nějakou paměť mám, je to ta vizuální. A jestli si na něco někdy vzpomenu, bude to kvůli tomu, že jsem si to podtrhla růžově a sama sobě vysvětlila pomocí obrázku.

- Všechny otázky a témata jsou tak k pláči, že se modlím za to, abych si vytáhla otázku o kyberkultuře. 
Ne, opravdu by mě nikdy dřív nenapadlo, že bych si ZROVNA JÁ přála mluvit o spojení člověka a robota (ale je to vlastně docela cool!) nebo o kybernetice (vždyť to neumím pomalu ani napsat!), natož o historii počítačů, ale momentálně je to tak. Smutný.

- Velká část otázek je o umění, který podle mě uměním vůbec není (vystavit pisoár v galerii? Řezat do sebe? Namočit se do barvy a plácat se po zemi? Umění? Vážně?)
Jedinej, kdo z těch moderních (ne?)umělců je mi tam sympatickej a pamatuju si ho je Woody Vašulka. A to jenom proto, že má stejný jméno, jako můj oblíbenej režisér.
#somtraged
No....tak myslím, že nejsmutnější fakt ever už máme, a tak je čas na pár mobilových fotek. Jejich kvalita sice není žádným estetickým zážitkem, ale věřte mi - oproti tomu umění, o kterým se teď učím, bych tohle klidně mohla vystavovat v Tate Modern! :D
Bez dobrého jídla by to nešlo. A jsem moc ráda, když si jednou za čas dopřeju něco, co jsem nemusela patlat vařit já. Třeba Norskou snídani (kterou si dávám k obědu:D) v Cafe Atlas nebo paellu v Kabaretu Špaček s mou oblíbenou cestovatelkou Kájou, která na chviličku přicestovala i domů do Brna. 
No ale většinou moje jídla vypadají tak, jak vypadají - třeba oblíbená ovesná a tradiční ovesná kaše.
A to je ta zmiňovaná knihovna. Jedna z mých dvou oblíbených, na filozofické fakultě. Růžové lístky na zemi vypadaly tak sladce, že mi to připomínalo továrnu Willyho Wonky!
Zas a znovu, bez dobrého jídla by to nešlo. A tahle raw tyčinka z norskamoda.cz byla obzvlášť dobrá.
A to je knihovna číslo dvě, na FSS. Otevírá v 9, a tak jsem tam už párkrát postávala před devátou a čekala na otevření. Tak, jako čekají důchodci ráno před Kauflandem.

Brno je krásný ve všech obdobích, a jsem moc ráda, že bydlím zrovna tady.
I když o místo nejoblíbenějšího města se Brno pere s Mikulovem, Vídní, Paříží a Barcelonou.
A co je moje největší radost?
I když pokaždé nadávám a šklebím se, že už to dělat nechci, že mě bolí nohy/ruce/záda/cokoliv, že tolik angličáků teda rozhodně dělat nebudu a že thrustery, wallbally, box jumps nebo veslování je hnus, pokaždé odcházím z lekce zničená, ale taky pořádně šťastná a nabitá energií. Paradoxně.
Neumím si představit, jak jinak bych si takhle vyčistila hlavu, kdybych nesportovala?
Jak to řešíte vy, co nesportujete?
Kolik čokolády bych musela sníst nebo jaký drogy bych jinak musela brát, aby mě to takhle uklidnilo a zlepšilo náladu?
Nebo pít hodně vína?
No....to víno by asi šlo.

69 komentářů:

  1. když jsem studovala, tak jsem necvičila a místo toho jsem zaháněla stres dobrůtkama a teď po letech to musím dohánět :oD vybavuju si ty nervy na pochodu před státnicema, a to věčné mytí nádobí a uklízení, abych měla výmluvu, proč se neučím (teď už se tomu říká prokrastinace) a pak ty výčitky, že jsem se neučila :o))) největší sranda byla, když jsem asi deset minut před zkouškama zjistila, že jsem si totálně zapomněla vypracovat a naučit jednu otázku.. teda v tu chvíli to sranda nebyla, ale teď už jo ;o) držím všechny palce, ať to uděláš

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tohle byl super článek :) tvůj pohled snad na cokoliv se mi vždycky zamlouvá a ještě mě pobaví :) ..ale chtěla jsem se zeptat, jestli jsi ráda,za školu na které jsi nebo jsi měla více škol,na které jsi chtěla jít ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju!:)

      A nejsem na škole kam jsem chtěla - přála jsem si jít na FSS, Mediální studia a žurnalistika, kam jsem se nedostala, a tohle se mi zdálo tomu nejblíž, i když bych samozřejmě radši byla tam:)

      Vymazat
  3. možná ti to nepřijde, ale podle toho, co píšeš, toho stíháš poměrně dost :)) oponentku vypusť z hlavy, i kdyby to áčko ve finále nebylo, určitě to dopadne suprově! to téma zní fakt dobře :D tak držím palce a za 12 dní hodně zdaru :)

    OdpovědětVymazat
  4. Neboj se, všechno zvládneš! :) Připojuji se k zástupu lidí, co Ti to říkají a Ty jim odporuješ, protože to prostě pravda je, zvládneš to!!! :)
    Chápu, že Ti to žere spoustu času a černé svědomí vládne, ale neboj mraky se odválí, zase vysvitne sluníčko a bude parádně! :) Je dobře, že si umíš najít i nějaké radosti ! :) A jak to řeší nesportovci opravdu nevím, já bych to bez toho nedala! Asi se cpou brambůrkama nebo to řeší alkoholem, těžko říct, nicméně nic pro mě!
    Ještě jednou, Markét, nádech výdech - vše dobře dopadne! :)

    worldaroundmissnothing.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju!

      tak já si teda tentokrát odpustím to klasický "ale neee, nezvládnu!" a budu věřit:D

      Vymazat
  5. zase raz super článok! veľmi rada ťa čítam :) štátnice dáš, nič sa neboj! aj keď túto paniku jednoznačne budem mať aj ja budúci rok. :D a hlavu si najlepšie vyčistím behom, alebo športom.. presne ako píšeš. :)
    http://bonesincouture.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  6. A kdo nezažil - nepochopí:D neměnila bych! Ze "záchodů" jsem státnicovala v lednu a padlo na to hodně čokolády a brambůrků. Tak pevné nervy přeji! (v rámci možností:))

    OdpovědětVymazat
  7. Opět mi mluvíš z duše Markétko! :D
    Do státnic mám třináct dní, zbývající otázky počítám večer místo oveček, vypracování otázek trvalo dvakrát tolik co jejich učení a na moje zvýrazňovače SPECIÁLNÍ na státnice mi nikdo nesmí sahat!!! :D Růžový na otázku, lososový na nadpisy, zelený nad podnadpisy atd.. :D (maaagooor) :D Černé svědomí mám už i z toho, že se mi ve 4:30 nechce vstanout a xkrát budík posunuju... a třeba teď když čtu tvůj článek .. :D a za státnice už mám vybrané botky, trx atd atd... A panika? Na denním pořádku :D Nejsi v tom sama, snad to zvládnem..! Co to kecám, určitě zvládnem! B) (moje denní mantra :D) Tak ať to leze do hlavy a pevné nervy! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha taky mám SPECIÁLNÍ sešit na státnice, SPECIÁLNÍ složku na státnice....na všechno musí být systém! :D
      Moc děkuju a budu ti taky držet všechny palce co mám!! :)

      Vymazat
  8. Ahoj Markét, chápu tě, barva propisky u mě taky hraje zásadní roli :-D. Já jsem dělala státnice v září a tak naprosto přesně vím, jak se teď cítíš. Mou oblíbenou prokrastinací bylo vymýšlení nejvhodnějšího outfitu (ano, i silonky je nezbytné pečlivě vybrat), líčení a účesu. Není důležité, co má člověk v hlavě, ale jak u toho vypadá, že? :-D
    Přeji ti ke státnicím mnoho sil a štěstí! Dopadnou skvěle a ty si pak budeš moct koupit spoustu dobrot za odměnu! ;-)

    Monika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moni moc děkuju! :)
      A samozřejmě už mám taky v hlavě představu v čem půjdu, teď jen ještě ty ideální šaty někde sehnat...:D

      Vymazat
  9. Proč je na tom napsáno bakalářská diplomová práce? Nějaká blbost ne? :D buď je bakalářská nebo je diplomová..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby to byla blbost tak to tam asi nemám.

      Vymazat
    2. Existuji dva typy praci: jedna je bakalarska diplomova prace a druha je magisterska diplomova prace. Prvni se rika bakalarka, druhe diplomka. Za obe prace ale dostanes diplom, proto jsou diplomove, a proto to neni zadna blbost.

      Vymazat
    3. V životě jsem neviděla, že by to tam někdo měl takto psané. A vypadá to divně :D

      Vymazat
    4. Je to správný název..dříve to tak možná nebylo, ale od doby, kdy se nejde rovnou na bakaláře nebo magistra/inženýra, ale tato studia na bakálaře navazují, se to tak píše vždycky.

      Vymazat
    5. Vždycky podle mě ne, každá škola to může mít jinak ;)

      Vymazat
  10. Moc pěkný článek (jestli se to dá říct na článek skoro plný jen utrpením?) a soucítím s tebou, do nějakých státnic mám teda opravdu hodně hodně daleko, ale u článku jsem se jak smála (když já miluju, jakým stylem píšeš), tak jsem se klepala, jak to asi tak jednou zvládnu já. Každopádně držím všechny palce co mám a určitě to zvládneš! Jinak s přepisováním to mám stejně a plán odměn je mi velmi známý! A já se odreágovávám hlavně asi tancováním, občas posilováním, ale vlastně vším, co mě baví :) a neměj výčitky svědomí, žít přece musíš! :)
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  11. Jo, tyhle studijní stavy znám...:D Vypočítávání dnů, kolik zbývá do osudného okamžiku, kolik otázek vychází na kolik dní, kolik to zabere hodin, kdy bych si měla dát přestávku a další vypočítávání toho, jak už jsem ve skluzu a že tohle už mělo být hotové a následné další přepočítávání na další dny :-D Joo, ten studijní život :D Každopádně článek super, já jako nesportující osoba musím říct, že to asi zaháním čokoládou (a někdy i alkoholem :D) Takže za 12 dní hodně zdaru, vytáhnout dobrou otázku (nakonec ta kyberkultura bude v pohodě, tomu bych taky kdysi v prváku nevěřila :D) a všechno určitě dobře dopadne, držím palce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Eliško:)
      A vždycky je to ještě "ještě dopíšu tohle a dám si kafe". "Ještě půl stránky a půjdu si pro svačinu....a nebo ne, dám si ji hned" :D

      Vymazat
  12. no přesný :-D
    já už naštěstí mám bakalářku obhájednou za 1 a na státnice jdu už 2.6.
    přeju štěstí s obhajobou

    a jinak úplná já... do knihovny sice nechodim a učim se doma... ale jinak pořád výčitky, barvičky jsou nutnost, neustále něco tisknu, dopisuju, přepisuju, označuju... zvýrazňuju
    :-D prales už padnul
    mám pocit, že nevim nic :-D
    všechno mám taky "po státnicích" a mám na to dokonce seznam :-D jak půjdu do zoo, a vyrobim si z krepáku kytičky atd atd
    nervy z učení mi pomáhá zvládat slaký... třeba taková čoko zmrzlina :-D a když už mám chuť hlavou mlátit do zdi.. i když spíš do polštáře tak se zvednu, pochoduju po bytě a přemýšlím co bych kde uklidila/přerovnala/změnila
    všem vykládám, že mě čekaj státnice a kdy a pak mi přejou hodně štěstí nebo mi řeknou, že se o mě nebojej, že já to dám... načež reaguju proslovem a co když ne... že nic neumim a blablabla
    systém co se jak a kdy učit a opakovat jsem si radši ani nedělala :-D

    ;-) nejsi v tom sama

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha přesně, proslovy o tom jak nic neumím by u mě vydaly snad na celou knihu! :D

      Vymazat
  13. podělím se o svoje zážitky z učení státnic...moje fakulta má bakalářské státnice na konci srpna, takže si zkus představit jaké to je donutit se o prázdninách učit. Zrovna byla olympiáda v Londýně (jako sportovní maniak jsem musela vidět všechno), zrovna nám opravovali ulici a 14 dní před státnicema jsem měla narozeniny.Oslavu jsem si moc neužila, protože jsem dostala nehoráznou krizi a záchvat paniky, že jsem brečela, že nic neumím atd. Máma mě seřvala, at neřvu, že u toho sedím furt a nejdu ani ven, takže to umím. Státnicovala jsem odpoledne, takže dopo cestou vlakem jsem myslela, že se rozbrečím a pozvracím najednou a kdybych měla sebou flašku, tak přijedu na státnice nalitá.
    No samozřejmě jsem odstátnicovala jako nic.
    Navazující státnice už má moje fakulta v normálním termínu, tedy na začátku června. Odevzdání diplomky jsem slavila na Majálese a při učení pomáhala kamarádovi s jeho diplomkou. Učení šlo docela dobře, pže jsem většinu času byla na kolejích a ne doma. Den před státnicemi začali na mém bloku kolejí měnit nábytek a vrtat, takže jsem sebrala veškerý učící věci a šla na jiný blok do studovny. Opět jsem státnicovala odpoledne, takže ráno jsme si s kámošem dali panáka na kuráž a ještě jednoho pak ve škole. Odstátnicovala jsem. Slavili jsme asi týden. Tolik šampusu jako po státnicích jsem snad nikdy nevypila.
    Je to peklo předtím, ale ten pocit PO je k nezaplacení.
    Ať se daří :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! (i za vyčerpávající komentář!! :)

      Vymazat
  14. Hahaa, klasika....a když se naučím aspoň jednu otázku za den, když přečtu 1 otázku za hodinu, když přečtu X stránek za Y hodin...neustálé přepočítávání času, kolik potřebuju, klasika :D Já teď počítám počet napsaných stránek na diplomku a zaplať pánbuh, že v Holandsku státnice neexistujou :D Každopádně to dáš, protože minimálně ti to dne D nebudu nabádat k tomu, špinit si se mnou nad kafičkem karmu...to přijde až potom! Držím palce a už se těším, až to oslavíme v Brně nějakým tím dortíčkem!:-)


    P.S. Jak se Adéla uplně klepe na ten protein!:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adéla the Bodybuilder :D

      A snažím se teď konat dobré skutky, abych si karmu vyčistila!:D

      Vymazat
  15. Ani nevíš jak každým dnem jsem očekávala tvůj nový článek. A musím říct, že s tebou ve všem naprosto souhlasím. Sice nemám tedka státnicový otázky, ale taková personalistika dá taky pěkně zabrat. Taky přesně mám dny spočítaný kolik mi jich chybí, mám přesně vymezený počet otázek na den a když jsem v práci či dělám nějakou jinou hovadinu, tak si to vyčítám, proč já debilka se radši neučila :D
    Takže držím palce ve zvládání tvého režimu, ať si za 12 dní můžeš koupit všechny cidery, co existují (samozřejmě za odměnu) :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je moc milý, děkuju! :))
      A držím palce, ať plán otázek hezky vychází :D

      Vymazat
  16. Mám dojem, jako by tenhle článek psalo moje já z minulosti, přesněji z minulého týdne, kdy jsem také měla před státnicema a cítila se úplně stejně! Učím se taky stylem vypisování - mám od toho dokonce mozol a rozkřupaný zápěstí :-D Taky jsem všude šířila paniku a moje společnost tím pádem nebyla zrovna nejvyhledávanější, jakej jsem byla protiva :-D No a nakonec to dopadlo úspěšně! Takže poučení zní - určitě to s tímhle přístupem dáš, o tom není pochyb! ;) Držím pěsti!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju!
      A docela mě to uklidnilo - když máme stejnej styl, musí to dopadnout stejně!!:D

      Vymazat
  17. v tom prvnim odstavci se cela vidim :D kdyz se zrovna donutim ucit ale ucitnse mi proste nechce tak vytahnu diarna s panikou sleduju, kolik casu mi vlastne zbyva (a ze to vlastne uz ani nema cenu :D) no hodne stesti statnic! ale verim ze to pujde levou zadni... protoze nejaka ta panika musi byt! a neznam nikoho kdo by delal statnice s pocitem, ze to opravdu umi!

    OdpovědětVymazat
  18. Market, totalne s tebou soucitim a prijde mi, jako kdybych prvni odstavce clanku s bohuzel ne jen ty psala ja! Dokonce jsem se pristihla, ze se chvilemi zacinam i litovat, protoze zacinam byt uz zoufala. Drzim palec at ty odmeny mame opravdu za odmenu a ne jen za utechu :). At to jde! L.

    OdpovědětVymazat
  19. Zajímavá práce, opravdu :-)) Kde prosím studuješ a půjdeš i dál??
    Já se učila na státnice velice krátce a nakonec to naštěstí dopadlo dobře. :-))
    http://monalisabeautyeri.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju:)
      Obor Teorie interaktivních médií na FF v Brně, Masarykova Univerzita - a ráda bych šla dál, ale jinam - i když momentálně na přijímačky ani nemyslím, protože se bojím, abych k nim vůbec mohla:D

      Vymazat
  20. Tvoje články jsou prostě dokonalý!! :)

    OdpovědětVymazat
  21. Pěkný článek. Připomněl mi mé přípravy na státnice :) Ne, nechtěj vědět, před kolika to bylo léty... Taky jsem se učila vypisováním (akorát ty barevné zvýrazňovače moc, nebo vůbec nebyly, tak jsem podtrhávala propiskou)
    A tvou bakalářku bych si docela ráda přečetla - i když dělám něco úplně jiného, tak reklama a věci kolem mne docela zajímají...
    Každopádně držím palce na státnice i na ty přijímačky .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Všechny diplomové práce z Masaryčky jsou dostupné na internetu, stačí napsat do googlu název práce a vyjede to :)

      Vymazat
  22. Haha, hodně štěstí, to dáš jak nic. Já jsem mistr prokrastinátor. Během učení se na inženýrský státnice jsem zkoukla všech asi 7 sérií The Big bang theory :-))

    OdpovědětVymazat
  23. Mluvíš mi z duše. :D Státnice mám za necelé dva týdny a jsem z toho na prášky. A tvoje trápení se zkouškou s jazykem naprosto chápu. :D Vzhledem k tomu, že jsem na anglistice, tak jsem nemohla mít ani jako jazyk angličtinu, takže francouzština to jistila. Týden jsem byla na prášky, že jsem to nedala, že nepůjdu kvůli jednomu debilnímu předmětu ke státnicím a nakonec jsem dostala C. :D
    A knihovna na FF taky oblíbené místo na učení, za chvíli se tam jdu zase nastěhovat. :)

    OdpovědětVymazat
  24. Víno určitě funguje :-) a klidně vystavuj v Tate Modern! Sdílím Tvé "nadšení". Ale hlavně držím pěsti, ovšem je jasný, že s takovým systémem učení to nemůže dopadnout jinak než excelentně. Když si vzpomenu na svoje období učení - tak teda bez sportu to fakt nešlo :-), vyvážit tu mozkovou aktivitu fakt jedině tělesnou aktivitou....

    OdpovědětVymazat
  25. Držím palečky! :) dáš to!
    Mimochodem nemůžu si pomoct, ale skvělé téma na bakalářku! Vážně! :D
    A s tou propiskou to máme stejně..nesnáším když píše slabě! to bych s tim všim pak taky třískla :D

    OdpovědětVymazat
  26. :D tak to mě rozesmálo (nebo rozbrećelo? ještě jsem neměla čas se ućit, a to státnicuju za dva týdny :DD) ale máme podobný učící systém, takže schvaluju :D

    OdpovědětVymazat
  27. Státnicovala jsem minulý rok a bylo to nejpohodovější období mého života! Vůbec jsem se nestresovala, nemyslela na nic špatného a prostě státnice udělala... :D Fakt :D Opravdu ráda na to vzpomínám..

    Polární vlk

    OdpovědětVymazat
  28. Jooo černý svědomí, že se neučím, to znám :-D hlavně se mi to stávalo ještě nějakou dobu po státnicích. Třeba když jsem se dívala na seriál, tak mi najednou blesklo hlavou, že bych se měla učit. Ale pak nastal ten slastný pocit, že už vlastně nemusím... :-) jinak samozřejmě držím palce :-)

    OdpovědětVymazat
  29. Jéé, vždycky když vidím článek tohohle typu, tak jsem radostí bez sebe, a teď jsem dvojnásob, jelikož se týká tématu, které si zrovna taky prožívám. Mám sice ještě méně času do státnic než ty, ale postup učení je téměř totožný :D mám všechno vytisklé, seřazené ale stejně mám potřebu si to ještě ručně vypisovat, pro lepší pocit a pocit toho, že jsem to aspoň "viděla" :D a když vidím, stejný hrníček jako mám já, tak mám potřebu jít si udělat kafe, na to je přeci čas vždycky žejo :D
    Tak přeji hodně štěstí a nervů hlavně ;) Jsi božííí :) L.

    OdpovědětVymazat
  30. hodně štěstí u státnic! :) díky za článek a možnost prokrastinovat od učení na vlastní :)
    a taky za osvícení, které na mě čekalo u konce článku: >>proč já kruci ještě nepřešla na víno?<< :D
    PS: je jasný, že všude je to jinak, ale třeba u nás se traduje, že největší vliv na známku za bakalářku má stejně průběh a připravenost na obhajobě ;)

    OdpovědětVymazat
  31. Proboha,mluvíš mi z duše :-D já státnicuju za týden, na stole mám hromádky rozdělených otázek a na každý hromádce mám lísteček, kterej den se je budu učit/opakovat :-D a dneska nastala největší krize - přestaly psát poslední dva zvýrazňovače... A o neodbytném pocitu,že to určitě nedám mluvit nemusím, to je jasné :-D každopádně tobě přeji hodně sil a ať to dobře dopadne :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem státnicovala, tak jsem zlikvidovala zvýrazňovače a bohužel taky zavařila tiskárnu :-D

      Vymazat
  32. Můk učební systém je podobný, taky si hodně vypisuju, dělám poznámky, kreslím schémata. Lépe se mi to tak pamatuje. Oponentky dávají dycky horší hodnocení, záleží jak se k tomu člověk potom postaví u obhajoby. V kombinované formě se toho člověk ve škole moc nenaučí, na zkoušky chodí skoro nepřipraven, takže se naučí celkem rychle improvizovat. Moje magisterské státnice se skládaly ze tří zkoušek ve třech termínech během cca týdne a půl. Dovolenou jsem měla týden před státnicema a 14 dní během státnic. Celou dobu jsem vyšilovala z jedné dílčí zkoušky, což bylo podmíněno i hororovými historkami, které o ni kolovaly, že jsem se v podstatě neučila nic jiného a u zbylých zkoušek improvizovala a vařila z vody (naštěstí byla druhá část otázek u všech podobná). A můj režim: budíček v půl osmé, který jsem pokaždé skoro o hodinu odložila, pak prokrastinace u seriálu, prokrastinace u internetu...., jídelníček zpočátku snaha o normální stravu, ke konci státnicového období litr mlíka, krabice sušenek a litry kafe za den :D :D (stydím se ještě teď). Cvičit jak kdy, zpočátku jsem chodila běhat at si vyčistím hlavu, pak už přišla totální krize, že se přece za dva dny nemůžu naučit celou psychologii :D (dobrá rada, nenechát si všechno na poslední chvíli). Nakonec jsem odstátnicovala. První myšlenky byly, že mi to přece nestojí za to a už nikdy nebudu nic studovat. Rok se s rokem sešel a přihláška k dalšímu doplňujícímu studiu je podaná a docela se na to opět těším :D
    Tamara

    OdpovědětVymazat
  33. Držím palce :) ja to mám konečne za sebou :D a podobne som na tom bola s plánom učenia :D ktorý som stále prepracovávala, lebo to predsa bolo lepšie ako sa učiť :D ale pár posledných dní som to už hlavne chcela mať za sebou a bolo mi jedno ako, len nech už mám pokoj a nemusím na to myslieť :)

    OdpovědětVymazat
  34. Ted jsem tvou práci četla amě osobně se líbí :-D dobrá nápad a příjemně se to čte :-D Nejsem odborník, ale jako normální člověk dávám palec hore :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem to psala, počítala jsem s tím, že to budu číst jen já, můj vedoucí a oponent! :D Děkuju:))

      Vymazat
  35. Jejda tak to já ten stres ze zkoušek řeším přejídáním, předevčírem to byly 4 rohlíky na večeři, včera 3/4 vánočky!! a dneska celá čokoláda :( a kdybych si vzpomněla ještě na ty další dny, na které jsem už radši zapomněla, tak by to vypadalo stejně..při učení se strašně nudím a tak pořád myslím na jídlo a pak večer skáču po pokoji s úmyslem spálit všechny ty nadbytečně kalorie!! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jooo nějaká ta čokoláda do mě taky občas padne v množství větším než by se slušelo :D Ale to pak alspoň přijde změna - místo strachu ze státnic si nadávám že jsem tlustý prase:D

      Vymazat
  36. Já jsem nastoupila cestu: lepší žaludek stažený hladem než hrůzou. Také to funguje. Nicméně se to nedá moc doporučovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím říct, že horší systém jsem ještě neslyšela, zlatý jídlo!:D

      Vymazat
  37. Hodně štěstí, zvládneš to určitě! :-) Takové stavy má každý, to černé svědomí a slibování si odměn znám moc dobře :-) Já mám už 14 dnů volno a je to strašně fajn :-) Jinak mám úplně stejný styl učení jako ty, vypisovat, vypisovat, vypisovat. Plus podtrhávat jen k tomu určenýma barvama ... OCD jak vyšitý :-D Dokážes si asi představit, kolik papírů a zvýrazňovačů při tom množství učení a otázek na medicíně padlo :-D A kolik času to zabralo. A jak mě bolela ruka! :-D Ale ve výsledku to stálo za to, i když to jde pomalu, tak vypisováním si vážně uložíš do hlavy mnohem víc než jen čtením, takže děláš to naprosto správně :-)

    OdpovědětVymazat
  38. Tak já už jsem to přečetla, tvou bakalářku, téma je zajímavé a líbí se mi (taky jsem díky tobě četla Nákupologii;) ), navíc mám kámošku, co pracuje v Kofole, tak mě to zajímalo i z tohohle pohledu... vždycky víme, co za čím stojí, díky ní, takové zprávy ze zákulisí kofoly (nevím co přesně dělá, ale má nějaký dobrý post, ne nějaký míchač sirupu :D), třeba před měsícem už vybírali z 10 příchutí tu, co bude Vánoční :)), jaké byly problémy s reklamou na Jupíka teď... :) Ať se ti to zdaří!

    OdpovědětVymazat
  39. haha, úplně tě chápu, a to mám státnice až za rok, ale tyhle obsese mám každý zkouškový - jedu do knihovny a musím si už v trolejbusu sednout na to jedno jediný správný místo (naštěstí nastupuju na konečný), propiska musí být modrá a psát spíš tlustě, na zkoušku vždycky musim mít tu jednu šťastnou, mám všude lepítka, chtěla bych všechno vypisovat, přepisovat a studovat z pěti zdrojů, ale to si u nás na škole prostě nemůžu dovolit :D al´systém odměn? radši nemluvit! takže teď na asosu zrovna pořizuju ty jediné a správné sešity, desky rozdělené na několik oddílů (běda jestli jich nebude pět - zhroutí se mi celý plán!) a zvýrazňovače ve tvaru medvědů... ehm :D hodně štěstí kočko! :-)

    OdpovědětVymazat
  40. Tvoje stavy naprosto chápu! státnice za 9 dní, brzo mi bouchne hlava :-D ale jestli dobře počítám, tak dneska už máš po! jak to dopadlo???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě ne bohužel - nakonec nás rozdělili podle příjmení (a to moje je na Z), takže jdu úplně poslední a poslední den - zítra v 7 večer:/

      Vymazat
    2. Jeežiš tak to s tebou soucítím - taky jdeme podle abecedy a moje příjmení je na Ž :-D Tak držím palce!!!

      Vymazat