neděle 20. září 2015

LONDÝN, část 1. - jak jsme (ne)bydleli, krásy města a náš výlet v 10 bodech

Původně jsme měli s přítelem na tohle léto v plánu slunnou Barcelonu. Pláže, Gaudího, paellu, sangriu, churros, domy s dřevěnými okenicemi a teplé letní večery. Ta představa se mi hodně líbila. 
Ale ceny letenek se mi líbily o něco méně a levněji než za pět tisíc bychom se tam ani začátkem září nedostali. A tak jsme začali vymýšlet, jestli bychom Barcelonu radši nevyměnili za něco jiného.
Třeba Paříž, kde jsem sice byla už čtyřikrát, ale výhled z Montmartu se neokouká ani po stopadesáté? Nebo studený sever? A nebo Londýn? Cihlové domy, červené double deckery, domov královny i Harryho Pottera? James Bond, Jack Rozparovač, Oliver Twist nebo Mr. Bean? 
A tak volba nakonec padla na krásnou Británii a z těšení na pláže s horkým pískem a studenou sangriu se stalo těšení na šedivé anglické počasí a horkou kávu v anglických ulicích. A že jsme se těšili pořádně!
Pár dní před odletem jsem ale bohužel o tu radost z těšení přišla.
Tak jako vždy, i tentokrát jsem vybírala ubytování přes Booking.com, s čímž jsem měla doposud jen dobré zkušenosti.
Z nároků na bydlení jsem musela hodně slevit. Londýn je jedno z nejdražších měst a za cenu, za kterou byste jinde měli krásné bydlení v centru města v moderním hotelu i se snídaní seženete v Londýně maximálně tak hostel se zatuchlým povlečením a plísní v rohu. A tak jediné požadavky, co jsem měla byly - levné, blízko metra nebo zastávky autobusu, dvojlůžkový pokoj.....a pokud možno bez té plísně v rohu.
Prohlížela jsem desítky hotelů i hostelů, až jsem narazila na jeden co se mi dost zalíbil. Cena až podezřele nízká oproti ostatním, hned u metra, a s pokoji co na fotkách vypadaly pěkně. Hodnocení měl sice 6 bodů z 10, ale říkala jsem si, že nějakou tu vadu na kráse za ty peníze přežijeme. Hodnocení měl od 500 návštěvníků, takže to vypadalo dost věrohodně. Přečetla jsem si asi 20 recenzí, kde jsem se dočetla že to sice žádnej luxus není, že chybí ručníky nebo toaletní papír a že je přes stěny všechno slyšet, ale nic co by mě odradilo. Na pročítání všech recenzí jsem byla líná a nepřišlo mi důležitý číst po třicáté o ručníkách, a tak jsem to rovnou objednala.
Od milého pána jménem Jonathan jsem dostala hned několik mailů. Poděkování za rezervaci, ptal se kdy dorazíme, na jaké letiště, jestli nepotřebujeme s něčím poradit......a taky jestli nechci zaplatit předem, abych dostala přímo kód ke dveřím a vyhla se tak jak nočnímu check inu, tak poplatku 10 Liber za večerní příjezd. A 10 Liber jsou alespoň 4 kafe, žejo. Po zkušenosti, kdy jsme v Budapešti čekali hodinu před hotelem než dostaneme klíče, jsem si říkala, že bude mnohem lepší když si odemkneme sami, než abychom někoho večer naháněli po telefonu.
Tak jsem poslala 170 Liber přes PayPal a čekala na potvrzení a ten kód ke dveřím.
Bylo mi trošku divný, že předtím odpovídali okamžitě, a teď najednou nic. A po 3 dnech mi to začalo být podezřelý pořádně - a protože panikařím vždycky ze všeho, okamžitě jsem začala šílet, že jsem naletěla a že budeme bezdomovci.
A tak jsem se rozhodla si přečíst VŠECHNY recenze na Bookingu, zadat si jméno hotelu do Googlu a najít si ho na TripAdvisoru (prostě všechno, co jsem měla udělat už předtím, ale když porovnáváte 10 hotelů...). 
A našla jsem přesně to, čeho jsem se bála.
Slova jako FAKE, DO NOT STAY HERE, HORRIBLE PLACE, a hlavně - zprávy o tom, že hned několika lidem přestali okamžitě po odeslání peněz odpovídat na maily a zvedat telefony, tedy přesně moje situace.
Největší panika. Už jsem si přestavovala jak ležím ve svých květovaných šatech někde pod mostem a uvažovala jsem, jestli líp hřeje krabice nebo noviny. Hledala jsem si nejbližší policejní stanici (třeba bychom dostali alespoň čaj:D) a přemýšlela, kolik sprostých slov v angličtině znám. Dál než k bitch jsem se ale nedostala.
Spoustu e-mailů na několik adres, SMS napřed v klidu, potom počet vykřičníků postupně stoupal, telefon mi nikdo nezvedal.......a já jsem si přemýšlela, v jakých nejrůznějších slovních spojeních se používá slovíčko fuck.
Až další den, po dalších telefonátech a mailech, mi přišla sms. Úplně mimo moje otázky, bez toho kódu ke dveřím co jsme měli dostat, jen s adresou, kam máme jít. No alespoň něco. Trošičku mě to uklidnilo a konečně jsem o tom mohla říct Lukášovi, kterému jsem až do té doby tajila, že možná budeme bezdomovci.
Den odjezdu jsme se snažili si užít, zašli si s kufrem ještě na oběd do města a dortík napůl V Melounovém Cukru, a k večeru už seděli v Tuřanech v letadle. Strach na nás padl až v autobuse z letiště, a v metru jsme už byli smíření se vším.
Přišli jsme k domu, kde jsme měli bydlet a zaťukali.
Otevřela nám asi 60letá Číňanka v pyžamu, která nám špatnou angličtinou hned vynadala, že nemáme dělat hluk když tam spí lidi. Říkala, že nás nikde napsaný nemá, pak uznala že teda jo, ale že máme zaplatit. Dala jsem jí výpis z PayPalu, kterej hned odložila, a asi po 5 minutách zase přišla s tím, že jsme nic neplatili. Trvalo to asi půl hodiny, mezi tím si nabíjela mobil, někomu volala, vykládala o tom jak jsme neplatili......a já jsem jen sledovala černobílou kočku, která se jí proplétala pod nohama, zatímco Lukáš si v kapse drtil pěsti.
Po půl hodině, co jsme stáli na ulici a ta protivná dáma na nás vykukovala z přivřených dveří, jsme dostali klíče a byli posláni o dvě ulice dál (s čímž jsem už podle recenzí počítala, dočetla jsem se že na uvedené adrese hotel není, že tam bydlí nejspíš jen ta matka majitele). Neřekla nám ani název ulice, jen číslo domu a poznávací znamení - hledejte dům, kde je v okně plakát MISSING CAT se ztracenou kočkou.
Nějakou náhodou jsme i bez názvu ulice dům 64 našli, i s plakátem MISSING CAT - což byla mimochodem přesně ta kočka, kterou jsem půl hodiny sledovala v tom domě. Měla jsem chuť se vrátit a tu kočku fakt ztratit, ale byla jsem tak ráda, že nejsme bezdomovci, že už mi bylo všechno jedno.
Jak jsem se později dočetla, celkem mají místo jednoho hotelu uvedeného na Bookingu 4 domy, kam ubytovávají lidi. Nejspíš nelegálně, takže ten plakát s kočkou asi slouží jako poznávací znamení.
     Pokoj vypadal jak ve vězení - jen postel a na jedné straně komoda, holé bílé zdi, okno do špinavého dvorku a zima. Ani zrcadlo, ani křeslo, ani wifi. Koupelna byla dohromady asi pro 5 pokojů - maličká ošuntělá místnost s jedním záchodem a vanou, na kterou jsem si nechtěla ani položit šampon.
Ale bydleli jsme, z venku dům vypadal krásně anglicky, typická řadovka. Od metra to bylo jen pár metrů a ke kavárně ještě blíž, a hlavně to bylo jediné mínus našeho výletu, takže jsme si náladu nenechali zkazit a hned ráno si začali všechno užívat. 
Hned po výborné snídani (o té a dalších dobrotách to bude příště) jsme nasedli na metro a po 20 minutách vystoupili na zastávce London Bridge. V Londýně jsem sice už jednou byla a Tower Bridge i okolí viděla, z nejrůznějších fotek to znala ze všech úhlů, ale naživo je to všechno ještě krásnější, a šedivé anglické počasí tomu nijak neuškodilo.
Před dvěma lety jsem byla v Londýně uprostřed léta, takže tentokrát to se to s množstvím turistů nedalo srovnat. A tehdy nebyl ani mrakodrap The Shard neboli střep úplně dostavěný, a tak jsem ho o to víc fotila tentokrát. Ze všech míst a ze všech stran.
Je to nejvyšší budova v Evropské Unii a hned po nějaké stavbě v Rusku taky nejvyšší v Evropě. Asi na to budou rozporuplné názory, ale mně se líbí moc. I když ne až natolik, abych za výhled z něj zaplatila skoro 30 Liber. 
Ale kdybych jednou byla čistě náhodou nechutně bohatá, pořízení bytu v jednom z horních pater bych se asi nebránila...

Okolí Tower Bridge jsme během těch 3 dnů navštívili alespoň 4x. Je to něco, co se jen tak neokouká a procházka po čtvrti Bankside od Tower Bridge okolo Tate Modern, Millenium Bridge, Shakespearova divadla Globe a až po London Eye a Big Ben byla tak hezká, že jsme si ji museli poslední den ještě zopakovat.
Ty znaky metra se mi hrozně líbí, ale z bludiště v podobě mapy metra jsem byla nadšená o něco méně.
A divím se, že mě nic nesrazilo - všechny ty nápisy LOOK RIGHT - LOOK LEFT byly krátký na to, abych si zvykla rozhlížet se správným směrem...

Město jsme prochodili ze všech stran a i během krátkého výletu toho viděli spoustu - třeba Covent Garden, místo plné krásných kaváren, restaurací a nejrůznějších butiků v prostorách bývalých trhů a okolí plném divadel.
Prošli jsme si taky Hyde Park, oázu klidu a zeleně v jinak tak rušném městě.

Vůbec se nedivím, že jsme potkali tolik běžců a nebo naopak lidí sedících na dece s piknikovým košem nebo lahví/plechovkou/kelímkem něčeho dobrého...
A nenechali jsme si ujít ani Borough Market, trh v blízkosti Tower Bridge, kde je spousta restaurací a stánků s nejrůznějšími dobrotami.
Na Vídeňský Naschmarkt to sice nemá, ale ještě víc než všechny ty dobroty se mi líbily prostory pod železničním mostem se skvělou atmosférou.

Lukáš si tady poprvé dal svoje první fish and chips v životě (což byl jeden z důvodů, proč se do Londýna tak moc těšil:D). Taky jsem ochutnala a shodli jsme se na tom, že to není nic, co bychom museli mít znovu. Možná jsme nenarazili zrovna na ten nejlepší stánek/restauraci v Londýně, ale ryba i hranolky byly skoro bez chuti, a to i přesto že byly tradičně politý octem.
Mě ale mnohem víc než smažená ryba lákaly všechny ty sladkosti...
Samozřejmě jsme nevynechali ani Oxford Street, kde jsme vlezli i do Primarku - pro přítele to bylo děsivý a říkal že tolik lidí najednou ještě neviděl, já jsem měla srovnání  tím jak to vypadá o prázdninách, a tak mi to přišlo skoro poloprázdný. Žádný nákupní šílenství se nekonalo, ale jsem moc ráda že jsme se přes město prošli i za tmy, kdy to vypadalo obzvlášť krásně.
A protože moc nevím, jak to všechno pojmout a popisovat vám tady každou památku by smysl moc nemělo, bude nejjednodušší shrnout všechny poznatky do několika, zcela nesouvisejících a samozřejmě veledůležitých bodů.
1) Zajímalo by mě, jak dlouho bych musela být v Anglii, abych přestala jásat z každýho červenýho Double Deckeru. A abych přestala usilovat o sedadlo v první řadě nahoře. I když ne že by tam se mnou o ně někdo závodil, volno bylo vždycky.
A to tam tyhle autobusy opravdu nejsou nic výjimečnýho, vyfotit ulici bez nich (o to jsem samozřejmě ani nestála:D) by bylo skoro nemožný
2) Taky by mě zajímalo, za jak dlouho by mi přestaly ty cihlový domy připadat tak krásný a stylový. 
3) Asi nikdy, oboje je skvělý! A ještě lepší je Double Decker jedoucí po ulici s cihlovýma domkama!
4) Když v Anglii do někoho omylem strčíte v přecpaným metru nebo na ulici, ještě se vám omluví. A taky jsme nemohli uvěřit tomu, jak milý na nás byly prodavačky v tom nejobyčejnějším supermarketu nebo prodavač v arabské večerce. Na to, že by mi někdo jen tak přál hezký den zvyklá z naší Billy opravdu nejsem.
5) Britové jsou sice milí, ale na druhou stranu ne úplně pořádní. Alespoň co jsme viděli. To, že si upravená dáma v kostýmku čte noviny a po dočtení je jen tak mrskne za sebe nebylo žádnou výjimkou. Stejně tak jsme zjistili že jíst smažený kuře špinavýma rukama v přecpaným metru není nic neobvyklýho - stejně tak jako pojídání kuskusu lžicí, když se zbytek vagonu na sebe mačká jako sardinky, šlehačkovýho zákusku rukama nebo koblihy, ze které se sype cukr na všechny sedadla okolo. 
6) Lodnýn je nejdražší město, kde jsem kdy byla, čemuž moc nepomáhá ani kurz - 38 korun za Libru se nedá nazvat jinak než hnus. Jenom za místní dopravu jsme tam nechali každý den 5 Liber plus 15 Liber za zpáteční jízdenku z letiště, a pod 5 Liber se pomalu nenajíte. Na druhou stranu se tam ale neplatí za vstup do muzeí a řady galerií.
7) Míst, kde se dobře a zdravě najíst je po celém městě víc než dost, zdravých fastfoodů Pret A Manger nebo EAT je tam asi tolik, jako těch červených autobusů. A o kavárny a obchody s těmi nejlákavějšími sladkostmi taky není nouze. A protože je Londýn opravdu drahej a i obyčejnej sendvič s avokádem tam stojí jako krabička sushi, je jasný na čem jsme si pochutnávali nejvíc. Ne zrovna typicky anglicky, ale hlavně že dobře.
8) Bydleli jsme u zastávky metra Tooting Broadway, skoro u konečné metra Northern Line a nedaleko slavného Wimbledonu. Bílé pleti tam byl asi tak každý třetí a naopak každá třetí žena neměla na hlavě šátek, kromě klasických obchodů tam byly i méně lákavé prodejny kde nad pultem visely na provázku kuřata za krk a samotnou mě Lukáš nenechal jít ani večer do obchodu a přední londýnská lokalita to asi nebyla, stejně se mi tam líbilo - všechny domy vypadaly tak anglicky, což mi bohatě stačilo. 
9) Ve všem jsem viděla nějaký film. Ulice jak z Harryho Pottera, auto Mr.Beana, sídlo M. z Bondovek...
10) A jelikož jsem největší fanoušek Harryho Pottera, MUSELA jsem se podívat i na nádraží Kings Cross a nástupiště 9 a 3/4. Věděla jsem, že se tam na fotku stojí fronta, že je to šaškárna, ale stejně. 
Budova nádraží vypadá zvenku krásně historicky, a uvnitř naopak hodně moderně. Čekala jsem, že to nástupiště dali alespoň někam k vlakům, ale bylo to přímo ve veliké hale. Cedule PLATFORM 9 3/4, ve zdi polovina vozíčku s plyšovou sovou, pán v zelené vestičce který každému na fotku dával kolem krku šálu a rázná slečna která všechny fotila se vykřikováním "three two one jump!" a tím, že se oficiální fotka dá koupit nahoře v Harry Potter obchůdku, o což samozřejmě skoro nikdo nestál a všem to stačilo na vlastní foťák nebo mobil. Zařadila jsem se tedy asi za 30 asiatů a půl hodiny čekala, zatímco Lukáš s foťákem v ruce vypadal čím dál víc nešťastně. Výsledkem hodinové cesty metrem a půl hodiny ve frontě je fotka, na které to vypadá že mě ten pán ve vestičce šálou škrtí a já koukám kamsi do blba. A jsem tam tak divná, že by mě ani do Havraspáru nechtěli! 

53 komentářů:

  1. Skvělý článek na poobědové trávení. Už abych v Londýně taky byla ❤

    OdpovědětVymazat
  2. Vyšilovala bych stejně jako ty! :) Ale vypadá to náramně. V listopadu se se školou chystám na poznávací zájezd do Skotska a v Londýně jeden den strávíme, tak se těším, co pěkného uvidím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. minulý rok jsem byla taky na takovém zájezdu,Skotsko a jeden ten v Londýně a byla to vážně nádhera,od té doby se nemůžu dočkat,až se tam někdy vrátím..hlavně Edinburgh byl vážně skvělý :)

      Vymazat
    2. Do Skotska bych se taky moc ráda podívala, musí tam být nádherně!:)

      Vymazat
  3. Ty fotky jsou opravdu nádherný:) Hrozně jsem do Londýna chtěla jet, ale už mi to bohužel před začátkem školy nevyšlo, tak snad v prosinci:))
    One blondie life

    OdpovědětVymazat
  4. achjooooooo, já chci zpátky :D ale na jeden bod ti můžu odpovědět - nadšení z double deckerů tě přejde, když začneš jezdit těmi nočními - to jsem nahoru vlezla jen proto, že jeden náš kamarád měla tak 200 kilo a vypadal jako hráč rugby/sumo zápasník a jen tak jsem se nebála, že mě tam někdo neokrade do spoďárů :D
    a s těmi novinami je to celkem běžný jsem zjistila, já už je pak taky vždycky házela za sebe "na okýnko", je to recyklace alá UK, někdo další si je tam většinou sebere, přečte a zahodí úplně stejným způsobem .. ale bordeláři jsou i tak! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to vím, že je tam nechávají i pro ostatní, ale spíš mě vždycky překvapil ten styl, jak to mrskli dozadu a svezlo se to po okýnku :DD

      Vymazat
  5. Fotky jsou naprosto úžasné! Do Londýna jedu za měsíc a nemůžu se dočkat právě na ty cihlové domky ♥ Skvělý článek :)

    http://ilyfuhull.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Úžasné fotky ! :) Ten začiatok bol fakt dramatický s tým ubytovaním ! :D
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělý fotky! Londýn,sladký(a drahý) Londýn :-) Byla jsem tam dva roky zpátky,a byla jsem stejně unešená! Ikdyž nemám fotku a vozíkkem na nástupišti 9 a 3/4, tak jsem si atmosféru Harryho užila až až! Celý náš výlet byl totiž ve znamení HP, a tak jsem byli v WarnesBros studiu(the making of Harry Potter) a to byl zážitek jako blázen! Ty všechny kostýmy,kulisy,rekvizity a obchod s hůlkami,čokoladovými žabičkami!! Ale superb byl taky celý den strávený v zábávním parku:-) Nebo jen to, že jsem strávili těch 5 dní u nejmilejší paní v cihlovém domečku:-) Nostalgieeeee

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju!
      Do těch HP studií bych se taky moc ráda podívala:)

      Vymazat
  8. Nádherné fotky a moc hezké vyprávění :) Ale že jsi bla vyděšená z vašeho bydlení, to se Ti vůbec nedivím. Já bych panikařila totálně a pěsti asi nedrtila jen v kapse.. V Londýně jsem ještě nebyla, ale samosebou jej chci navštívit. Lákají mě všechny ty více či méně známé budovy a řadu na nástupiště 9 a 3/4 si rozhodně taky nechci nechat ujít. Jediné, co mě na Londýnu odrazuje, jsou právě ty ceny.. A pošmurné počasí..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju:)
      Draho tam je, ale stojí to za to!:)

      Vymazat
  9. Achjo já ten Londýn žeru! :) Díky za nádherný fotky, hned mi zlepšily (poangličtily) den :))
    PS: jsem ráda, že bydlení aspoň jakž takž dopadlo!

    OdpovědětVymazat
  10. Super! Už několik dní mlsně kontroluju tvůj blog a pokaždé sklamaně odcházím, že jsem nenašla nový článek. Vždycky se nemůžu dočkat. Miluju tvůj styl psaní a ironii. Londýn je skvělý, ale bohužel jsme se zrovna tam taky setkali s šokem týkajícím se ubytování. Nakonec jsme museli odejít a najít hotel jiný. Sladkosti tam mají ale boží, ochutnala jsem tam nejlepší muffin a dodnes na něj vzpomínám, byla bych schopná tam jet znovu jen kvůli němu haha. Fotky máš výstižné, vtipné je, jak jsi vždycky na všech fotkách zezadu. To já vždycky tvrdím, že to jsou jediné fotky, na kterých vypadám přijatelně :D..to tobě ale nehrozí, vypadáš skvěle! Hezký den a brzy zase něco sepiš! :) Anette

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! :)
      Sladkosti jsou tam výborný, to musím potvrdit:)
      A ty fotky zezadu mám radši, ale je pravda že na těch zepředu se většinou tvářím hrozně,tak asi i proto:D

      Vymazat
  11. Tak zkušenost s panem ,,Jonathanem" (kdoví jestli je to jeho pravé jméno :D) jsme měly podobnou. V únoru jsem hledala ubytování pro 3, někde v centru, a pokud možno co nejlevněji, ale přitom trochu slušný. Našla jsem na bookingu ,,hotel" ve středu Londýna za asi 1500Kč/os za 3 noci. Říkám, že to není možný taková cena, a hned jsem to rezervovala :D taky se mi ozval Jonathan a už jen ten email, kde psal úplně jiný datum příjezdu a to, že máme radši zaplatit hned a taky, že na tý adrese ,,hotelu" bydlí jen paní (s mexickým jménem), co daná ubytování spravuje, se mi zdál podezřelej. Tak jsem mu psala asi 5 emailů (na sms taky nereagoval), jestli mi může potvrdit rezervaci v náš SPRÁVNEJ termín a ozval se snad jednou, a psal úplně o něčem jiným :D Tak jsem radši našla rychle něco jinýho, ale spolehlivějšího no :D Ale aspoň, že vám to nakonec ,,dobře" dopadlo a Londýn jste si i tak užili :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha Jonathan a Carmen, to je náhoda! :D To jsi dobře udělala, že sis včas našla něco jinýho, já jsem tak moudrá nebyla a peníze poslala hned - no poučení pro příště :D

      Vymazat
  12. Hurááá, článek! ♥ Moc jsem se těšila, a jako vždy jsi nezklamala. Každopádně mám pocit že jsi tu toho za těch pár dní viděla víc než já za ty 2 měsíce :D Vždy si udělám nějaký výlet do města nebo okolí tak jednou týdně, max 2x, protože jinak už bych byla totálně na mizině :D Tady ty peníze mizí ani nevíš jak. Ale stejně je to tu skvělý♥ Nadšení z double deckerů mě stále ještě neopustilo, co se týče sezení nahoře vpředu :D Ale když jdu po ulici tak už je nefotim jak pominutá, jako jsem to dělala první týden. To jsem litovala každý chvíle, kdy jsem na svůj chudák telefon nezachytila projíždějící autobus:D
    Tak už se moc těším na další londýnská dobrodružství!!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Baru:) A na poznávání všeho určitě ještě přijde čas, i když si umím představit jak finančně náročný to tam je - a navíc těch lákadel všude kolem!

      Vymazat
  13. Hurááá, článek! ♥ Moc jsem se těšila, a jako vždy jsi nezklamala. Skvěle napsáno, krásný fotky♥ Každopádně mám pocit že jsi tu toho za těch pár dní viděla víc než já za ty 2 měsíce :D Vždy si udělám nějaký výlet do města nebo okolí tak jednou týdně, max 2x, protože jinak už bych byla totálně na mizině :D Tady ty peníze mizí ani nevíš jak. Ale stejně je to tu skvělý♥ Nadšení z double deckerů mě stále ještě neopustilo, co se týče sezení nahoře vpředu :D Ale když jdu po ulici tak už je nefotim jak pominutá, jako jsem to dělala první týden. To jsem litovala každý chvíle, kdy jsem na svůj chudák telefon nezachytila projíždějící autobus:D
    Tak už se moc těším na další londýnská dobrodružství!!! :)

    OdpovědětVymazat
  14. Market, díky za krásnou reportáž. Uvědomuji si, že jsem tam už hodně dlouho nebyla. S ubytováním mě to mrzí a jsem ráda, že vše nakonec dobře dopadlo. Nám se něco podobného stalo v Moskvě (také přes booking.com). Bylo načerno, takže po příjezdu před obří bytový dům jsme měli zavolat a službu konající osoba pro nás měla přijít ke vchodu. Po příjezdu jsem volala, ale začala jsem mluvit anglicky (i když rusky umím). Osoba zavěsila, neuměla anglicky a další hovory z mého čísla už nebrala. Nakonec jsme se s pomocí obyvatel domu dopátrali k bytu, kde jsme měli být ubytovaní a dodnes nejsem moc hrdá na ten cirkus, který jsem tam udělala a moc sprostých ruských slov jsem taky moc neznala, ale každé jsem použila min. 200x :-). Nakonec jsme přímo od majitele dostali slevu 20%, což se hodilo. Těším se na další londýnské články.
    http://radinsen.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Ráďo:)
      To je teda taky hroznej zážitek, a těm sprostým slovům se vůbec nedivím!:D

      Vymazat
  15. Pěkný clanek Market,já v Londýně byla na erasmu,tak je to pro mě taková nostalgie:) na fish and chips je lepší zajít si do pubu,ty u stánku myslím za moc nestojí..noviny lidí běžně po přečtení nechávají v metru pro další lidi,taky mi to nejdřív přišlo zvlastni...:) a s tím ubytováním to musely být hrozny nervy,příště,až někam pojedes,zkus místo bookingu Airbnb,je to levnější a funguje to na základě referencí,takže se takhle nespalis;) Iv.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, a Erasmus tam musel být super:)
      Airbnb znám, ale právě jsem měla přes Booking samý dobrý zkušenosti, tak jsem to tak udělala i tentokrát - tam je těch referencí taky spousta, ale jistý bohužel není nikdy nic:(

      Vymazat
  16. Londyn je moje srdcova zalezitost, k zadnymu jinymu mestu nemam vztah takovy jako k Londynu.. :) snad ani k Praze ne :D kdykoliv mam penez nazbyt, tak je Londyn pro me ta prava destinace :) byla jsem tam uz asi 7-8x a tesim se, az tam pojedu znovu :) miluju ty parky, ulicky, vsechny mozny restaurace, ale i fast foody jako jsou Pret a manger nebo Eat .. zkratka Londyn je Londyn :)

    ClaudiasNewLife

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se vubec nedivim, taky jsem si to hned zamilovala:))

      Vymazat
  17. super článek i fotky, těším se na další, Londýn je fakt bezkonkurenční:) a s těmi novinami to tam tak dělají všichni, je to proto, aby si je pak mohl přečíst někdo jiný :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Veru:)
      Já vím, napsala jsem to zmateně - překvapil mě spíš ten styl jakým to vždycky hodili za hlavu a svezlo se to po okýnku dozadu za sedadla:D

      Vymazat
  18. A kde je ta fotka z nástupiště?! Mi budeš muset ukázat!!:-)

    A závidím ti, žes jela v DD víckrát nahoře a vepředu, já na to furt číhala a vždycky tam bylo obsazeno...vždycky rozuměj 2x, kdy jsem měla tu možnost:D Snad se někdy dočkáme toho, že libra bude zpátky za 33,34 Kč, protože násobit všechno čtyřma je fakt opruz.

    A dík za tu krásnou fotku koblih praskající pod náporem pudinku uvnitř! Teď se toho nezbavím a budu na to mít pořád chuť!!:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha a teď máš i tu okouzlující fotku, i chuť na koblihy! :D

      Vymazat
  19. Jé, já v Londýně a Anglii byla v prváku na gymplu, ajaj, to je dávno, no ráda bych se tam zase podívala! Letos jsem tam byla jen 8 hodin na letišti Stansted, čekajíce na přestup do Marakéše, to mě moc neuspokojilo :D
    A s tím odpadem, to mě teď zas šokovala (střední a jižní) Itálie. To chci radši zapomenout, já, takový třídič, a tam pytle nesetříděného odpadu všude, u cesty, v lese, za útesem... To jsme si tak říkali, že je ta Itálie trošku "navrch huj, vespod fuj"...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Stansted jsme letěli, 8 hodin si tam neumím představit! Není tam ani Marks and Spencer, zrada! :D
      Lidi pořád nadávají jak je u nás špatně, ale když kolikrát vidím ten bordel jinde, hned si říkám že Brno na tom tak špatně není :D

      Vymazat
  20. Neviem ci ste boli prilis odvazni alebo prilis nerozumni, ale ja by som do toho ,,hotela,, nevkrocila, lebo by som sa bala ze ma predaju na organy.

    OdpovědětVymazat
  21. Ziju v Londýně už delší čas a pokaždý mi udělá radost o něm číst článek viděný očima turistů. Hned se můžu zase radovat z věcí, kterých už jsem si časem přestala vážit. Jsem rada, ze se vám v Londýně líbilo a ze to ubytko nakonec dopadlo OK. Zkoušeli jste airbnb ? Já přes něj teď spíš jezdím a taky přes holidayrentals. Dekuju za pěkný čtení a hezké fotky. PS: double deckers se mi ani po 10+ letech neokoukaly 😃😃😃

    OdpovědětVymazat
  22. Ahoj Marki :), zrovna jsme se taky vrátili z Londýna. Byla jsem zde poprvé a určitě ne naposledy, vše se mi tam taky moc líbilo. My jsme teda jeli přes cestvku, takže jsme ubytování nemusely řešit a měli jsme ho sice 1,5 hodiny od Londýna, ale úplně útulný, čistý a hezký i s pravou anglickou snídaní. Ale příště už bysme jeli taky takhle po vlastní ose, protože jsme měli děsně zmatenýho průvodce, kterej to tam snad neznal, takže nás vždy v Londýně a pak i v Oxfordu vodil pořád dokola, nachodili jsme o mnoho víc kilometrů a na památky a volný čas pak zbylo toho času málo.
    Je to pro mě ale krásný prostředí a určitě plánujeme další návštěvu :)

    A jak píšeš ty o tom ubytování, tak teda dobrý vědět, že jsou to takový podvodníci, no mě by asi omývalo

    OdpovědětVymazat
  23. Tak to bych se asi posmála =D z toho by si mohla natočit film, bych se zbláznila. Já jsem bydlela sice v hostelu, ale byla jsem celkem spokojená. Čisto v rámci možností, 5 min na metro ...
    Fish and chips jsem měla, když jsem byla poprvé v UK se školou u hostitelské rodiny. Vypadalo to jak rozemletá, osmažená ryba s hranolky, tak jsem to musela pak nenápadně vyhodit =D To mi víc chutnaly jacket potatoes ... mňamka a strašně velká porce. A na snídani ty jejich obří toasty, které se nevejdou do českých toastovačů, no oni je ani neopékají a jejich pomerančový jam mi teda moc nejel :/ ... už se těším na tvůj food report

    OdpovědětVymazat
  24. Krásný fotky.) tvoje články o cestování jsou stejně nejvíc! pro mě šité jako na míru. Protože všude kam jedeme, jsem (v porovnání s ostatními) abnormálně nadšená z jídla, které u nás není běžné a věcí, které jsou pro místní úplně obyčejné jako domy, roztomilé plakáty etc. :D

    OdpovědětVymazat
  25. Moc mě mrzí, že Vám ten výlet začal tak nešťastně :) O to víc jsem ale ráda, že jste si jej nakonec užili a podle fotek vám vyšlo i počasí, hurá! Škoda, že nám nevyšlo to setkaní, ale snad jindy bude možnost :) Já se akorát do Londýna chystám pozítří na 4 dny, kdy budu dělat průvodce své tchýni a tchánovi :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybys měla náhodou cestu do Brna, určitě dej vědět - i když v Londýně jsem rozhodně nebyla naposledy, a příště bych ráda i nějaké další město, třeba Brighton:)
      A užij si to tam! :))

      Vymazat
    2. Určitě, s tím můžeš počítat :) Brighton zní jako dobrý nápad a nebo si můžeš udělat výlet i za náma do Bournemouth - moře tu máme taky a dokonce prý i hezčí pláže! Děkuji :) Jdu si přečíst tvůj další článek a třeba se něčím inspiruji.

      Vymazat
  26. Taky jsme chtěli s přítelem teď v září do Barcelony, ale už jsme to skrz práci nestihli naplánovat, takže si necháváme plány na zimu na nějaký útěk za teplem :D a teď jsi mě úplně nalákala znovu se podívat do Londýna! Zase jsem článek přečetla jedním dechem, skvělý Markétko! A fotky taky. Jinak s tím ubytováním, je to drsný, ale asi bych se uklidnila tím, že příště si dám rozhodně pozor, co komu platím :D ale tak to se prostě stává, zase máte na co vzpomínat :D

    OdpovědětVymazat
  27. Krásný článek! Miluju tvůj styl psaní! :-D

    OdpovědětVymazat
  28. Wow, tak taková story! No já bych se zbláznila...kolikrát taky kontroluju všechno desetrkát, ale pak si jednou nepřečteš nějakej dodatek pod čarou a je to všechno v háji :D Obzvlášť, když někam pošleš peníze, to je strašný...no hlavně, že to nakonec dobře dopadlo a že jste si to užili :) Těším se na ten jídelní post! :)

    OdpovědětVymazat
  29. Ahoj Markét, to jsi mě docela dostala s tím hotelem, já ho na Bookingu měla už 2x rezervovaný, když jsme plánovali konečně navštívit Londýn, naposledy asi před měsícem, ale rezervaci jsem zrušila, protože jsem nakonec našla mnohem lepší přes Airbnb - to bude první zkušenost, tak jsem zvědavá. Je to blíž centru a levnější. Jedeme za cca měsíc, huráá :)) Divím se, že ten hotel má tolik dobrých hodnocení. A jsem ráda, že jste to nakonec zvládli. Jinak jsem ti chtěla napsat, že tě čtu moc ráda, už asi rok a půl, ale tohle je můj první komentář. A taky ti chci poděkovat, že jsme se na základě tvého článku před dvěma týdny vydali s přítelem na čtyři dny do Budapešti a byli jsme totálně nadšení. :) A taky jsem ho lákala na říjnovou výpravu do Barcelony, ale nakonec jsme dali přednost Londýnu, a teď čtu, že jste tam zrovna byli. :D No a Paříž miluji stejně jako ty, taky mám za sebou čtyři návštěvy. :) A co se týče Vídně, o té přemýšlíme na listopad, pro mě sice potřetí, ale byla jsem tam jen krátce, tak ji chci poznat víc. V březnu nás ještě čeká pět dnů v Istanbulu, tam se taky hrozně těším. :)

    OdpovědětVymazat
  30. To je úplně úžasný :) ,Londýn je jedno z míst kam bych se chtěla opravdu podívat :D a ty sem dáváš ještě takový krásný povokativní fotky :D !
    Hned co bych tam přijela, bych si zašla na něco opravdu dobrýho ( snídani, i kdyby byly 3 odpoledne :D) a šla na nádraží 9 a 3/4 !

    OdpovědětVymazat
  31. V Londýne bývam už tretí mesiac a na to ich buranstvo čo sa týka poriadku som si stále nezvykla. Na niektoré veci stále čumím s otvorenou pusou. "Odložiť" nedopitú žbrndu z KFC na podlahu v buse - normálka. Noviny v metre sú nič.
    DD som najprv milovala, teraz mám k nim zmiešané pocity. Raz som z horného poschodia vystúpila viac ako elegantne, po zadku. Našťastie boli v buse len 3 ludia a teda neviem kto z nás bol z toho pádu viac v šoku. Bolo to pred mesiacom a moja kostrč si to bude pamatať ešte ďalší mesiac. :D
    V.

    OdpovědětVymazat
  32. Ja tak zbožňujem tvoje články!! V Londýne som bola minulý rok, ale nastali komplikácie, tak sme videli málinko vecí a naozaj tam bolo milión turistov, takže som si to tam až tak neužila. Možno niekedy nabudúce dám tomuto mestu ešte jednu šancu. Nepáči sa mi, že z toho vozíka na Kings Cross spravili taký "marketingový ťah", ako obrooovský fan Harryho som sa do toho nekonečného radu odmietla zaradiť. :D Zato sme navštívili Warner Bros Studios, čo bol jeden z najkrajších zážitkov! To bol úplný dream came true, naozaj nádherné a čarovné miesto :)
    Krásny článok, ako aj ten nový o jedle. Dobré jedlo k takýmto výletom patrí, s tým veľmi veľmi súhlasím:)

    OdpovědětVymazat
  33. tak jako nejvíc se těším na fotku z Kings Cross a ono nic :D jinak si to napsala moc hezky, až tak hezky, že se chci do Londýna zase podívat :)

    OdpovědětVymazat