úterý 4. června 2013

5 tipů na rychlé a zdravé obědy+zkoušení "nových" potravin

Krásný den!
minulém článku jsem psala, že dost často nemám chuť na teplé obědy a mnohem radši dám přednost jen nějakému pečivu, ale stejně tak dost často naopak na teplý oběd chuť mám, a o tom bude právě dnešní článek. Vařím (a hlavně peču) moc ráda, ale to nemění nic na tom, že nic extra složitého neumím a hlavně se mi v kuchyni nechce před obědem trávit dlouhé hodiny minuty (a taky většinou začínám vařit až když mi kručí v břiše, takže to musí být co nejrychlejší :D). 
Takže můj ideální oběd je jednoduchý, zdravý, rychlý, ale také chutný (protože život je příliš krátký na to, abychom jedli hnusné jídlo:D), a v neposlední řadě i lehký - nemám ráda, když je nějaké jídlo moc těžké, takže se přežeru a celé odpoledne mám chuť jen ležet a ani se nehnout (jako vlk v té pohádce o Karkulce poté co sežral babičku:D), a taky chodím dost často cvičit spíš v odpoledních hodinách, a věřte mi, že poskakovat na fit boxu s plným žaludkem je opravdu za trest :D
Takže nějaký smažák s hranolkama a tatarkou (nehledě na to, že je to podle mě docela prasárnička:D) a podobné "lahůdky" u mě nepřichází v úvahu. Upřímně, přeci jen nechci vážit osmdesát kilo a mít kolem pasu elegantní pneumatiku, a tak i přemýšlím o tom, co si do té pusy nacpu. 
Oběd číslo jedna - celozrnné palačinky (jsou jen z celozrnné pšeničné mouky, bílá tam není vůbec, ale to jim na chuti ani kráse vůbec neubralo), jedna plněná bryndzou a kuřecí šunkou a druhá s camembertem a kuřecí šunkou. A samozřejmě ani tady nechyběl můj tradiční salát (ale ještě ho dneska párkrát uvidíte:D). 
Palačinky jsem udělala z celozrnné pšeničné mouky, jednoho vejce a mléka. Toť vše, stačí smíchat a opéct na trošce oleje. Nechtějte po mně přesné množství surovin, protože všechno dělám od oka (a tentokrát to navíc nebylo jen pro mě, ale víc porcí). Do nádoby  prostě nasypu mouku, hodím tam vejce a přilévám mléko, dokud to nemá konzistenci tekutého palačinkového těsta, a palačinky snad umíme všichni :)

Oběd číslo dvě, a tím se taky dostáváme k tomu, proč jsou v nadpisu "nové" potraviny. Dala jsem to do uvozovek, protože nové je to jen pro mě, dost z vás to určitě ochutnalo před sto lety. A protože moc ráda zkouším nové potraviny, co ještě neznám (zdravé potraviny - testovat nové větrníky v kavárně nebo "fajnovky" v mekáčí by asi nebylo úplně nejlepší :D), byla jsem zvědavá i na batáty - sladké brambory.
A dneska jsem se konečně odhodlala, a udělala z nich k obědu hranolky.......a naprosto jsem si je zamilovala a už nechci jíst nic jiného! :D (ale budu ráda za tip, kde je sehnat levněji, protože v Bille chtějí za 2 větší kousky 50 korun)
Batáty jsem oškrábala škrabkou, nakrájela na hranolky, dala do velké mísy a zakápla troškou oleje, pořádně promíchala a dala na plech s pečícím papírem. Posypala solí a kořením a dala do trouby přibližně na 20 minut. Chutnalo to jako něco mezi bramborama a mrkví, které se to i vzhledově podobalo, je to takové nasládlé...ale výborné.
A k nim jsem si dala krevety, ty miluju ale už jsem je dlouho neměla, a tak jsem se pro ně dneska vypravila na vietnamskou tržnici na Olomoucké, kde mají kilo za 190 korun, což je mnohem levnější než v supermarketu, ale hlavně jsou taky mnohem lepší. (vůbec nesmrdí rybinou, na rozdíl od těch, co jsem si koupila jednou v Bille). Krevety jsem jen orestovala na oleji ze sušených rajčat a posypala kořením ("kuře gril" - jsem buran :D)
Normální brambory nejím skoro vůbec, připadají mi takové "nudné" - ale batátům dávám jedničku s hvězdičkou!
A oběd číslo tři - ano, opět si povšimněte tradičního salátu, a kukuřici jsem propašovala dokonce i na trotillu :D
Takže opět extrémně jednoduché - tortilla (z mexického týdnu v Lidlu) potřená domácí lučinou, kuřecí maso orestované na pánvi a kukuřice - zamotat a sníst.
A další "nová" potravina, aneb moje první zkušenost s quinoou. Už dřív jsem se sice pokoušela ji uvařit, dělala jsem to podle návodu a pečlivě odměřila množství quinoi na množství vody....ale dopadlo to tak že quinoa byla černá jak uhel a připečená k hrnci, kuchyň smrděla ...a já jsem sprostě nadávala jedla kuskus :D 
Ale dala jsem jí i druhou šanci, a tentokrát jsem se vykašlala na nějaký návod, prostě jsem do hrnce nalila nevím-kolik vody, hodila tam hrst quinoi (to zní divně:D) a dala vařit. A kupodivu to tentokrát dopadlo dobře. Dala jsem si ji tak, jako si dost často pořád dělám kuskus - s cuketou, camembertem a sušenými rajčaty. 
Quinoa mi moc chutnala, přirovnala bych to k něčemu mezi kuskusem a bulgurem, je taková více "křupavá". 
Ale i když mi zachutnala, favoritem se asi nestane, na prvním místě je stále celozrnný kuskus - přeci jen, kuskus se vaří 3 minuty, quinoa 20 minut :D
A poslední rychlo-oběd. Bezvaječné asijské nudle z Marks and Spencer (balení 4 "hnízd" za 35kč) , které se hodí i pro ty, co si hlídají kalorie, protože jedno "hnízdo" jich má pouhých 80, ale opravdu se neskutečně zvětší a i z jednoho hnízda je pořádná porce. Já jsem ale taky pořádný jedlík, takže jsem si dala hnízdo a půl, a byla to hromada jak pro dřevorubce :D 
Nudle jsou hotové za 5 minut, poté jsem je jen ochutila sojovou omáčkou, přidala uzené tofu a kukuřici...a další výborný oběd byl na světě :)

53 komentářů:

  1. Gratuluju k odvaze vydat se k vietnamcům :DD
    Jinak to všechno vypadá krásně teda, asi si někdy udělám palačinky (a to se musim přiznat - nikdy jsem je nedělala, ale tak vyliju na pánev, počkám, obrátim a hotovo, ne? :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo a krevety teď budou mít v akci v lidlu, kilo asi za 300 nebo 350 korun (takže na párkrát s tím člověk vystačí ×D)

      Vymazat
    2. Přesně tak, nalít, počkat, otočit, jíst! :D
      S 300 korunama ať jde Lidl někam (a to je jinak miláček:D), pro krevety už jedině k Vietnamcům! :D

      Vymazat
    3. Tak jsem rada, ze ses vydala na tu Olomouckou, naslas vsecko v pohode :)?

      Vymazat
    4. Právě že u Vietnamců na Olomoucké se dají koupit moc dobrá "papu" :-)
      Jejich rýže pro mě zatím nemá konkurenci. Zkusím teda i krevetky...na ty jsem ještě neměla odvahu. Ale jinak max. spokojenost a bezva ceny:-)
      Jinak, Díííky za inspiration...baví mě chutnat nové kombinace.
      Fotky krásné. Chutě (moje) velké :-)
      Batáty se mi zadí levnější během léta...tak snad to tak bude i letos. taky je můžu, kdykoliv :-)
      Celozrnné palačinky udělám dnes na večeři. Doma chtějí něco sladkého, tak to bude fajn :-) Samozřejmě neřeknu, že je v nich trošku jiná mouka. Aby nebylo remcání.... Pro sebe je naplním šunka+ tvaroh+ špenát (když už máme konečně vlastní ze zahrádky)...a trošku chilli:-)
      Už teď se mi sbíhají sliny....
      Takové články kdykoliv, vždycky mi zlepší náladu:-)

      Vymazat
    5. Já jsem na Olomoucké jako doma. Vzdycky se s přítelem jednou za čas vydáme na nákupy a dáme si tam rovnou i oběd. Tuhle jsme domu vezli 5kilový pytel jasmínové rýže, který nás vyšel na 180Kč. 5kg jasmínové rýže za 180Kč? jedině na OLomoucké! pro srovnání - třeba v Intersparu mají 1 krabičku (to má tak 375g) za 64Kč... Jinak tam také kupujeme rýžové a skleněné nudle, sojovou omáčku, celou skořici, houby "Shitake" a další dobroty. určitě jedině doporučuju :)

      Vymazat
  2. Super článek,taky vařím celkem rychle (až na vyjímky, když mám čas:D) a jsem ráda, že se ti ta quinoa povedla, taky se mi líbí jak křupe:D
    A ty krevetky vypadají skvěle, musím se pro ně vypravit až budu v Brně, to stojí za to, protože v supermarketu jsou pěkně drahé a je jich málo:D
    A batátové hranolky jsou fakt úžasné,miluju je:)
    Krásná jídla, mňam!:)

    OdpovědětVymazat
  3. Těstovinové a tortillové obědy praktikuju často, dají se vzít krásně i s sebou do školy :) quinou chci vyzkoušet, ale odrazuje mě ta cena :( jinak batáty se daly sehnat v Albertu hodně zlevěné, ale nebylo to v letáku, takže to chce sledovat přímo v obchodě, třeba zase budou :)

    OdpovědětVymazat
  4. díky za tipy, mám teď už defacto prázdniny a i přes mou lásku k vaření se žádné mega pokrmy, které pečeš, smažíš pět hodin, nekonají. takže hurá shánět batáty, bulgur nebo quinou (ty jsem nikdy neměla).. :)

    OdpovědětVymazat
  5. milujem krevety, žiaľ, nepoznám žiaden obchod kde by ich mali za prijateľnú cenu.
    všetko jedlo vyzerá veľmi chutne :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jéé, dneska jsem také poprvé jedla batáty! :D Kupovala jsem je včera v albertu, měli 30% slevu ne veškerou zeleninu a ovoce, takže mě 2 batáty vyšly na 15 Kč :D A strašně mi chutnaly teda, udělala jsem si je s čínou, no mňamka :)

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělé aa chutné tipy, bezva!:)
    Pro mne paleo jedlíka sice nic moc, ale oči by určitě jedly!!:D:)

    OdpovědětVymazat
  8. parádní inspirace :) Líbí se mi ta quinoa s camembertem a sušenými rajčaty :) To určitě vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  9. Super! :))
    Mě hodně zaujaly ty palačinky, nikdy jsem je na slano nezkoušela, jsem hamba! :D
    Určitě se do nich pustím, díky! :))
    Ps. Batáty mám omentálně doma a kupuji je v albertu, ta 2 velké dám 33 korun! ;)

    OdpovědětVymazat
  10. vidím že kukuřice je tvůj miláček :D jsem na tom stejně :)
    úplně jsem si ji zamilovala a cpu ji všude (akorát že u nás nevydrží dýl jak dva dny :D)
    batáty jsem ještě neměla ale už se na ně dlouho chystám :)

    OdpovědětVymazat
  11. To jsou opravdu skvělé tipy :) Krevety úplně miluju, ale dlouho jsem je němla :/ ta quinoa je dobrá? Moc bych ji chtěla ochutnat :)

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj, kdepak jsi tu quinou koupila? Seženu ji i v obyčejbém seupermarketu nebo musím do prodejny zdravé výživy?

    OdpovědětVymazat
  13. Já teď často používám semolinové špagety od Havlíčka :-D a také jsem si konečně koupila ty jeho sušenky, které znám od tebe a ty lískooříškové jsou opravdu hříšně dobré <3 Jinač na batáty se také chystám, ale ta cena mě právě dost odrazuje. Já jsem zase barbar a nikdy jsem neměla krevety :-D teda když nepočítám ten "hnus" od číňanů. Bylo to jak chrupavka z kuřete. Věřím, že je to jinak pochoutka :)

    OdpovědětVymazat
  14. Samé mňamky, jako vždy! Ten salát okruka-kukuřice-jogurt bych si taky hned dala, jelikož jsem si jej po tvém vzoru moc oblíbila :D A musím zaběhnout pro ty hnízda, do markse, už jsem po nich párkrát koukala, ale teď jsi mě fakt nalákala :)

    OdpovědětVymazat
  15. Dneska jsem kupovala v Albertu sladké brambory za kilo necelých 50,- Kč.

    OdpovědětVymazat
  16. Sladké brambory jsou zkrátka nejlepší! Třeba v albertu mají levnější a ještě jsou menší, takže to pak nemusím rozdělovat na dvě porce, ty v bille jsou někdy úplní giganti!

    OdpovědětVymazat
  17. tvoje recepty jsou prostě nej! :D...batáty miluju (ale stejně si mi urazila moje milované obyčejné zemáky-brambory,jim se tady na valašsku říká zemáky :D)..u nás stojí v obchodě pro důchodce (Kááááufland :D) nějak 54 Kč za kilo...ale nedávno jsem si vykračovala a v albertu je měli za 14 Kč za kilo-tak sem jich brala plnou tašku! :D

    OdpovědětVymazat
  18. Já se k těm batátům asi nikdy nedokopu :D Ale jako hranolky mě lákaj. (i když normální nejím:D)
    Díky za inspiraci na zítřejší oběd. Palačinky naslano už jsem neměla fakt dlouho, takže jdu do nich :)

    OdpovědětVymazat
  19. Skvělý článek, děkuji za tip!

    OdpovědětVymazat
  20. Batáty jsem poprvé ochutnávala minulý týden a taky si mě získali! Dělala jsem pečené, dost mi to připomínalo pečenou dýni hokkaido, kterou miluji ♥ A koupila jsem je za 49,-/1 kg, což už celkem jde. Ale četla jsem, že je někdo kupuje i v akcích za 13,- a známý si přinesl domů plnou tašku z dumpsteru zadarmo :D
    Quinou chci ochutnat už děsně dlouho, protože furt čtu o jejích benefitech, ale nejsem schopná si jí koupit! Ale aspoň jsem konečně ochutnala jáhly :D

    OdpovědětVymazat
  21. Díky za tipy!!! Určitě něco vyzkouším :o) nejvíc mě zaujaly krevetky a hranolky :) mmmmm :)

    OdpovědětVymazat
  22. moc ráda čtu tyhle tvoje články :) hrozně mě inspirují! neví, někdo, prosím, kde je v centru Ostravy prodejna zdravé výživy? děkuji moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zkus http://www.zdravepotravinyostrava.cz/
      ulice Na Hradbách, kousek za Lasem :)

      Vymazat
  23. mňam, tu tortilu vyzkouším, akorát popatlám gervais :) zamotat a sníst - provedu generále :D

    OdpovědětVymazat
  24. Všechno vypadá dobře. Zaujaly mě ty krevety, já snad ani nevím jak chutnají..ale abych pravdu řekla, nějak extra mě nelákají. :D

    Život malé Marti

    OdpovědětVymazat
  25. tak cvičenie s plným žaludkom je veru hrozne. Všetky obedy vyzeraju lákavo, no ale tie krevety - neviem neviem. Akosi ma morské plody nelákaju. Ale velmi sa mi páči ten šalátik

    OdpovědětVymazat
  26. Batáty jsou bezkonkurenční, vždyť to tvrdím pořád :D Někdy je zkus i v kombinaci se skořicí, nebo třeba z mikrovlnky, to je taky bájo :) A teda jsi dobrá, že se ti nakonec ta quinoa podařila připravit tak, aby byla poživatelná ;D

    OdpovědětVymazat
  27. dokonalá jídla, ty těstoviny z MS fakt miluju, mamka je jednou koupila a jsou fakt bezkonkurenční! :)) dobrůtky! já batáty nedávno koupila hodně levně v albertu a mamka z nich udělala kaši, no prostě bylo to jako mrkev, jak řikáš :) quinou jsem ještě nejedla jako takovou, ale mám doma quinoové vločky, které dle mého chutnají totálně přesně jako mák :D

    OdpovědětVymazat
  28. Mňam!! Palačinky na slano jsem ještě neměla... A krevety bych taky hrozně ráda vyzkoušela!!!:)))

    OdpovědětVymazat
  29. na tyhle tvé články by se neměl člověk koukat večer před spaním :D mám hlad :D

    jsem ráda, že jsi quinou zkusila, já jí mám moc ráda, radši jak bulgur, ale kuskus mám taky radši :) tofu a krevety mám taky ráda, batáty jsem nikdy nejedla a snad ani nikde nepotkala, ale asi je taky zkusím, když jsou tak dobré (pokud je někde najdu...) :)

    a ta tortilla... sakra, mňam! tou jsi mi udělala chutě největší! :D

    OdpovědětVymazat
  30. Líbí se mi krevety s batáty, takové krásně oranžové :D Asi proto, že jsem dnes snídala taky oranžově, dva muffiny z těsta na mrkvový koláč podle tvého receptu a meruňka, k dokonalosti to dovedl čaj rooibos orange :))

    OdpovědětVymazat
  31. Nejvíc se mi líbí slané palačinky, se šunkou a camembertem musí být dobrota. Jinak by mě asi nenapadlo nasypat na krevety koření na kuře :-D ale proti gustu... S batáty se poslední dobou roztrhl pytel. na quinou se chystám sto let a pořád nic, je toho tolik na zkoušení...

    OdpovědětVymazat
  32. ooo, mnam:O poslintaná klávesnice? že by?:D hahh, ne vypadá to nádherně, miluju taková jídla:) pecka!

    OdpovědětVymazat
  33. Jaaj Market, tvoje clanky su bezkonkurencne :)

    OdpovědětVymazat
  34. Samé ňaminy ! Já elegantní pneumatice :) říkám OTP...tzn. ozdobný tukový
    prstenec...hi hi :)))))))))))

    OdpovědětVymazat
  35. Ale no tak, sedím tu na praxi a oždibávám jablko, takhle budu brzo oždibávat minitor :D

    OdpovědětVymazat
  36. ježíííš, dostala jsem hlad na paličky.... ňami :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bože jsem prdlá :D chtěla jsem napsat palačinky :D

      Vymazat
  37. Celozrnné palačinky dělám taky a mám je moc ráda. Nejradši je mám plněné tvarohem na sladko, ale i pomazané lučinou se sýrem a šunkou jsou velká dobrota :-)

    OdpovědětVymazat
  38. Parádní receptíky
    a máš tu mé milované tortilly! Ach!

    OdpovědětVymazat
  39. Sladke brambory jsou skvele, kdyz se upecou ve slupce spolecne s normalnima a jednim citronem, pak se vydlabou, vymacka se na ne ten upeceny citron a prida koriandr a feta... Je to recept od Jamieho Olivera, 30 minutes meals a to piri piri chicken, ktere se k nim podava je vic nez fantasticke :)

    OdpovědětVymazat
  40. Ahoj chtěla jsem se zepat kde ta tržnice na Olomoucké je? Jsem v Brně teprve chvíli, tak bych se tam chtěla mrknout. Díky za odpověď

    OdpovědětVymazat
  41. Ahoj, super tipy na obědy! Nevěděla jsem dneska co k obědu, ale tvoje palačinky mě nadchly takže pro dnešek jasná volba :-)! A musím uznat, že se mi jako milovníkovi kukuřice líbí i tortily :D!

    OdpovědětVymazat