čtvrtek 8. srpna 2013

Rána i večery na Montmartru

Krásný (ale taky pořádně horký!) večer,
dneska je tady další pařížský článek, tentokrát o místě, kde to mám z celé Paříže (a skoro i z celého světa...i když, nejradši mám stejně to pole a kopec kousek od domu:) úplně nejradši, (a moc ráda mám i ten film o Amélii, která ráda rozbíjí krustičku na creme bruleé lžičkou :D) a také jsme tam trávili snad nejvíce času.
Montmartre, čtvrť na nejvyšším vrcholku Paříže (jinak je úplně placatá) s úžasnou atmosférou, dříve sídlo bohémských umělců, kavárny se zahrádkami doslova na každém kroku, pekárny s vonícím pečivem i bary, úzké ulice, staré dlažební kostky....a nahoře (chtěla jsem napsat okouzlující, ale to je divný přídavný jméno pro budovu, že?:D) bazilika Sacre Coeur, která je podle mě jednou z nejhezčích staveb vůbec. Vypadá hodně staře, ale je mnohem mladší, než se může na první pohled zdát, dokončena byla až roku 1914. (To jsem si samozřejmě přečetla v průvodci. A pak jsem to zapomněla. Tak jsem si to teď znovu našla na Wikipedii, abych dělala chytrou :D)
Celá dojemná,haha úvodní část je ale o vrchní části Montmartru, té hezké a příjemné. Potom je tady ale také dolní část, a ta už je příjemná o něco méně. Špína, odpadky...ale hlavně jeden obchod s různými vetešemi vedle druhého. Příšerné nevkusné asijské hadry a ještě nevkusnější suvenýry (ne, tím nemyslím ty nevinné sošky Eiffelovky). A v části blíže k Moulin Rouge a stanici metra Pigalle se to taky jen hemží samými bordely, sex shopy, prodejnami s porno kazetami, bordely, bordely a sex shopy (někde pojmenované jemněji jako Love Shop, o kousek vedle třeba velmi originálně Pussy´s :D). Zkrátka ta spodní část není zrovna místo, kde by bylo příjemné se procházet - a to ani ve dne.
Ach jo, píšu článek o tak krásném městě jako je Paříž, a zase si neodpustím odstavec o špíně - omlouvám se, ale musela jsem - v téhle části jsme totiž byli ubytovaní :D (teda konkrétně ne v té "sex-shop-části", ale o kousek vedle. V té nemravné jsme naopak bydlely se sestrou při naší první návštěvě :D)
Možná si říkáte, že jsem divná, když vím, jak to v té čtvrti vypadá, a přesto si tam zase vyberu hotel. Ale ubytování jsem tam chtěla právě proto, že stačí pár minut chůze, a z nic-moc-části jste najednou právě u té baziliky, s výhledem na celou Paříž. A nikde jinde nejsou tak příjemné večerní procházky nebo posezení, jako právě v jejím okolí. 
A abych nezapomněla - jak jsem měla v Londýně štěstí na černošskou čtvrť, jediná blondýna jsem byla i v širokém okolí našeho hotelu v Paříži :D

Od našeho hotelu jsme to měli k bazilice pěšky přibližně 5-10 minut chůze, a tak jsme tam trávili opravdu dost času. Však by taky byla škoda toho nevyužít. Ráno jsme si tam dali snídani (vyšlapat ty nekonečné schody dalo s prázdným žaludkem opravdu zabrat! A nějaká 30 denní dřepovací výzva může jít do prdele, ničím jiným nedostanou stehna tak zabrat jako chůzí do schodů :D) a večer jsme si zase vychutnávali večeři a cidre s výhledem na celé město. Co víc si přát!
 Ale stejný nápad mělo každý večer i tisíce dalších lidí, jak nečekané :D Lidí tam byly opravdu mraky, ale vždycky se dalo najít na trávě nějaké volné místo i bez toho, aby se na nás někdo tlačil.
A tohle místo je dokonce oblíbené natolik, že se tady rozhodlo i hodně svatebčanů (převážně z asijských zemí :D) pořídit své svatební fotky. Každý den jsme tam viděli několik nevěst v krásných šatech - ti moudřejší šli fotit ráno kolem 8-9., kdy tam byl ještě klid a lidé skoro žádní, a naopak ti méně moudřejší se snažili o focení večer, kdy je tam narváno. To potom asi bude mít fotograf hodně práce, než všechny ty turisty vymaže v Photoshopu :D
Z venku to není tak znát, ale uvnitř je bazilika opravdu obrovská, a navíc nádherně vyzdobená!
Dokonce jsem si tam zapálila i svíčku (hodíte do kasičky 2 eura, a pak si svíčku sami zapálíte) a u toho si samozřejmě něco přála :)
A z jednoho místa je vidět i tahle krasavice..
A jeden z posledních dvou větrných mlýnů v Paříži..
Svoje kouzlo to tam má ale i po ránu. Nikde žádní lidé, připadali jsme si jako bychom byli úplně na jiném místě než večer. Jen klid a ticho.
Jak jsem psala, na snídaně jsme si vždycky zašli nahoru na Montmartre. V hotelu jsme sice měli možnost snídaní - ale za 10 Euro. A sami jsme se na snídali levněji, ale o to by až tak nešlo. Co bylo nejdůležitější bylo to, že v hotelu bychom nikdy neměli tak hezké prostředí a hlavně bychom tam těžko dostali takové dobroty - vzhledem k tomu, jaké úrovně ten hotel byl :D Takže radši než se odbýt nějakým toustem s marmeládou jsme se pár minut prošli (i když to bylo o hladu utrpení:D) a za odměnu si snídani pořádně vychutnali.
Může být něco lepšího, než když máte při snídani takovýhle výhled?
A hlavně...když máte takovouhle dobrotu.
Ten čerstvý, ještě teplý, croissant byl nejlepší, co jsem kdy měla (ne že bych byla nějaký odborník, ale tak..:D). A ze stejného těsta i ten pudingový šnek. No a samozřejmě i pořádné kafe, tentokrát dokonce pro Marketu :D
Oteklý rozespalý obličej, ospalá ulice, všude ještě zavřeno....ale už si pyšně nesu snídani :D
Jiné ráno jsme si naopak zašli na něco dobrého do Starbucks, v těsné blízkosti baziliky (takže taky schody, schody a schody :D), který byl mimochoem i tou nejhezčí kavárnou tohohle řetězce, ve které jsem kdy byla. Bylo to ve staré zástavbě v jedné malé uličce, ale bylo to tam začleněno tak nenápadně a vkusně, že jsme si ho málem nevšimli, a tak to má být - žádné výrazné svítivé nápisy. A celý interiér byl úplně jiný, než ve všech Starbucksech obvykle bývá.
 No kdo by to poznal? :D
A ten cheesecake byl taky perfektní, a alespoň jsme do sebe dostali tolik cukru, že jsme měli dost energie, která byla obzvlášť potřeba.
A neodolali jsme ani poslední den a s Paříží se rozloučili s pořádnou snídaní (a kafe si vychutnali na schodech s tím parádním výhledem). Dva dortíky a veeeeliké kafe k snídani? Sem s tím! chi chi chi jsem prasátko! :D




Tak, to by bylo snídání a ranní procházky po ospalém a ještě klidném Montmartru, ale......něco do sebe to má i večer! :D

Večeře jsme si, stejně jako snídaně, užívali taky u toho krásného výhledu.
 Skromně jsme si koupili pečivo, VÝBORNÝ kozí sýr (žádnej eidam třicítka:D), a samozřejme Cidre :) A k němu jsme si dokonce pořídili i plastové kelímky, jak elegantní :D A takhle nám to vyhovovalo nejvíc, nějakých drahých restaurací netřeba, tak krásný výhled (a tak dobrý sýr i cidre) by nám tam stejně nedali :) 

Jeden večer jsme si ale chtěli na jídlo sednout do nějaké restaurace na zahrádku a nasávat atmosféru (i cidre:D) z ní. A bohužel jsme si nevybrali zrovna nejlépe - chtěli jsme si dát typickou slanou palačinku, a protože jsme už z dálky viděli velikou ceduli kde byly napsané různé náplně (jen francouzsky, ale nějak jsme odhadli co to může být:D) i s relativně dobrými cenami, nadšeně jsme si sedli. Pak ale přišla postarší číšnice (s příšernou modrou řasenkou:D) a ta na nás spustila - jak jinak než francouzsky, anglicky tam nebyl ochotný mluvit NIKDO - že samotnou palačinku si můžeme koupit jen s sebou, ale když chceme jídlo u stolu, tak musíme mít k palačince hranolky. A usmlouvat se to prostě nedalo - ne, ne a ne, bez hranolek nic nebude! :D Opravdu nevím, co je to za s prominutím debilní nápad, cpát k palačince hranolky, obzvlášť když o ně nikdo nestojí, ale už nám bylo blbé odejít (já i přítel jsme totiž ty typy, co ani hnusné jídlo v restauraci nevrátí, bohužel) a tak jsme si to teda dali, ale jen jednou. A podle fotky je jasné, kdo si přivlastnil palačinku. Ehm teda ne, samozřejmě mi to bylo džentlmensky nabídnuto :D 
Jen ten dobrý cidre zachránil naše zklamání :D
A stejně nebyla nic moc! :D
Další den jsme už radši neexperimentovali a dali si opět večerní piknik - kozí sýr, cidre, pečivo, cheddar, proscuitto :)

A tím jsme se s Paříží poslední večer rozloučili, i když dost neradi :)
Tak a teď už jen pár slov k hotelu, protože jste se mě na to dost ptali, a už bude konec, slibuju! :D
 Nejeli jsme s cestovkou, ale všechno jsem to zařídila sama - průvodce jsme stejně nechtěli a takhle jsme si alespoň mohli všechno vybrat sami. Jeli jsme z Brna autobusem Student Agency, zpáteční lístek byl za necelé 3 000. A bydleli jsme tady, tři noci pro jednoho za 2500. Ale jestli vám mám hotel doporučit nebo ne? Těžko říct, každý má jiné nároky - někomu by se to zdálo moc obyčejné až ošklivé, někomu to naopak bohatě stačí. Co by se možná dalo považovat za mínus bylo i to, že na celý hotel byly jen dvě sprchy (ale vždycky to vyšlo tak že jsme ani nečekali) a záchody byly na chodbě, na točitých schodech, menší než v tom žlutém autobuse, kterým jsme přijeli :D
No a o čtvrti, v jaké hotel byl jsem se rozepsala dost, takže se každý může rozhodnout sám :D Žádnou elegantní francouzskou uličku ale nečekejte, spíš černochy, araby a jejich pochybné obchody :D
Naopak měl mít hotel jedno velké plus - byl asi 50 metrů od stanice metra. To by bylo super, jen kdyby to nebyla jediná stanice v celé Paříži, která byla zrovna v rekonstrukci. (což jsme zjistili samozřejmě až tehdy, kdy jsme tam chtěli vystoupit a vagón stanicí profrčel :D).

Jeden hotel vám ale doporučit můžu, a to ten, kde jsem byla předminulý rok při své druhé návštěvě Paříže. Je o několik ulic výše, takže už je to tam o dost příjemnější než v té spodní části, je to také kousek od metra i od Sacre Coeur, je tam čisto, koupelny na pokoji, dobré snídaně v hotelu, a navíc jsme každý den dostávaly se sestrou sendviče, jablka a vodu jako jídlo s sebou :)
To už je pro dnešek ale opravdu všechno, stejně pochybuju že něco tak nekonečného vůbec někdo dočetl dokonce - ale nemohla jsem si pomoct, jak se rozepíšu tak nevím kdy přestat, a tak se opět omlouvám za neskutečnou zmatenost článku, je to snad ještě horší než obvykle, ale v tomhle jsem nemožná a neumím tomu dát nějaký řád :D 
Tak se mějte krásně! (a podívejte se někdy do Paříže, nebo si alespoň ráno kupte croissant)

49 komentářů:

  1. teda, pěkně jsi mě nalákala do Paříže :) vždycky jsem se tam ale chtěla podívat

    OdpovědětVymazat
  2. Já se tam snad kvůli tobě vydám!
    Zní to krásně (když pominu tu špínu) a na takový tvarohový dortík mám teda ohromnou chuť!
    A tý modrořasý ženský bych ty hranolky omlátila o hubu teda. :D

    PS. Chybí mi tu tvoje a blonďákova fotka s paní klobáskou! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Market, neboj, dočetla jsem to až do konce, jsem naprostá frankofilka a zajímají mě názory ostatních! Shrnula si to moc krásně! A fotky? Jsou nádherné!

    OdpovědětVymazat
  4. Jojoo, taky to tam mám ráda poránu :) já vˇdycky vystoupila dole a vzala to přes hřbitov, pak hezky schůdky nahoru a přišla jsem k bazilice jakoby zezadu ... Jediný co bych odstřelila jsou ty prodavači cetek, fakt mě s*rou tyhle lidi, co jsou tu z mýho pohledu naprosto zbytečhý zloději kyslíku ...
    No fotky máš krásné, to se musínechat, mohla bys býtnovinářka a dělat i vlastní foto k článkům ;D (to jsem ti vymyslela kariéru, co? Třeba u Wiener Zeitung ;D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a ještě jsem ti chtěla pochválit tu oranžovou sukni (a vůbec všude ti to sekne ;D) ... a ještě jsem se zapomněla rozplývat nad obaly Monoprixu, ty bych nejradši zavedla i u nás :DD

      Vymazat
  5. jéé odkial máš tie šaty na poslednej fotke? :) pristane ti to!

    OdpovědětVymazat
  6. Tam musí být tak kouzelně ! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Super!článek jsem zhltla-ani trochu mi to zmatené nepřišlo,čtivé od začátku do konce!
    A mám chuť zase navštívit Paříž!

    OdpovědětVymazat
  8. Ty fotky jsou nádherný :) Jednou se tam musím podívat a přesvědčit se jak je to s tím nepořádkem :D

    OdpovědětVymazat
  9. Krása krása krása! Paříž je prostě skvělá, odpustím jí i ty odpadky a špínu.. :D Moc ti to na fotkách sluší blondýno :)

    OdpovědětVymazat
  10. Bože to je nádhera, nejkrásnější jsou tam asi ty jejich mňamky :D A ty! <3 Vypadáš tam úžasně, pozdravuj Amélii :D PS: jak já ti závidím, tak ráda bych ochutnala jejich speciality, vypadají fakt božšsky =)

    OdpovědětVymazat
  11. To je krásný článek a nádherné fotky:)
    Líbí se mi, že jste jedli venku, určitě bych to tak taky udělala a ještě s takovým krásných výhledem:)
    A k palačince hranolky? Tak to by mě v životě nenapadlo:D
    Moc ti to sluší:)

    OdpovědětVymazat
  12. Doporučuji k návštěvě kavárnu Angelina - cca. naproti pyramidě Louvre přes hlavní silnici

    OdpovědětVymazat
  13. Do Paříže bych se také chtěla jednou podívat :) Ve Francii jsem sice už byla, ale na jihu u moře v malém městečku blízko Montpellier(tohle město je taky krásnéé! :D).. achjo, hned bych se tam vrátila :( :D tam jsem se naučila snídat! To ani nešlo, odolat těm božským croissantům, křupavým bagetám nebo lahodným toastům... mmmm! :)

    OdpovědětVymazat
  14. Krásný fotky, vypadá to tam tak krásně :) Ten kozí sýr bych hrozně ráda ochutnala, nikdy na to nemám odvahu, ale asi si ho skutečně koupím - i když koupený v Tescu asi ani zdaleka nebude chutnat tak dobře :)

    OdpovědětVymazat
  15. Úžasné :)) píšeš ty články perfektně a vůbec nevadí, že jsou dlouhé ba naopak :))

    OdpovědětVymazat
  16. Oba dva články z Paříže mě moc bavily. :) Když už jsem tam rok nebyla, tak alespoň takhle. :)

    OdpovědětVymazat
  17. Ten článek je fakt úžasný ' :) vždycky je uplně hltám a těším se na další :) A mám dotaz toršku mimo článek :D čím si barvíš vlasy , že je máě tak pěkně svetlý bez žlutých odstínů ? používáš peroxid nebo barvu? a jak dlouho ti trvalo než si docílila takového odstínu ? a máš je z toho hodně zničené ? promin za takovou nálož otázek , ale chtěla bych jít na blond a bojím se abych nedocílila takové té žluté blond tu fakt nechci a do peroxidu se mi taky nechce :D děkuji předem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju :)
      Používám zesvětlovač, co zesvětlí tak o 4 odstíny (takže peroxid v tom je, bez toho by to nešlo), pokaždé si nějakou koupím v drogerii, vždycky vybírám podle toho, aby to bylo podle obrázku co nejvíc platinové, až do šeda....ve výsledku to tak výrazné není, ale nejde to do té žluté :)
      Ale zničené je mám bohužel dost:(

      Vymazat
  18. nádherný místo i jídlo :D jela bych tam hned, takhle z fotek to vypadá fakt krásně :)

    OdpovědětVymazat
  19. krásné fotky, lákavé jídlo, závidím celý výlet:)

    OdpovědětVymazat
  20. Krásné fotky ! Ta bazilika je famózní stavba. Mě tyhle dlouhé články náhodou baví číst :)

    OdpovědětVymazat
  21. Ahoj,
    příští týden se chystám na pár dní do Brna. Můžeš mně prosím doporučit nějaké dobré vegetariánské ("zdravé") jídelny, restaurace a vše, kde se dá dobře najíst? Myslím, že jsi se již o něčem v některém z tvých článků zmiňovala, ale nemůžu to najít.
    Děkuji a měj se hezky.
    R :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moc do takových restaurací nechodím, tak nemám tolik přehled, v Brně je jich hodně, ale všechny zdaleka neznám - jen Rebio ve Špalíčku nebo na Orlí a nebo Avatár na Mendlově náměstí (tam to ale není nic moc prostředí :D).
      Slyšela jsem, že dobrá vegetariánská restaurace je ale i Kupé nebo Vegalite, ale tam jsem ještě nebyla..

      Vymazat
  22. senzační fotky!!! :)

    http://estrella-2012.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  23. skvělé fotky,muselo tam být hezky :)).B

    OdpovědětVymazat
  24. No teda, taky chci mít takové cestovatelské prázdniny jako ty, sakra ti závidím. Fotky jsou krásné, ale abych se přiznala, typická evropská velká města mě vůbec nelákájí, nevím proč. Ale co člověk, to názor, že :)
    Na fotkách jsi kočka! Hlavně v té lehké růžové sukni!

    OdpovědětVymazat
  25. krásné ,krásné ,krásné.....byla jsem tam v loni a jak vidím ty fotečky a hlavně Baziliku no nádhera ,hned bych se tam vrátila zpátky :-) a strašně ti to sluší :-)
    Míša

    OdpovědětVymazat
  26. miluju tvoje články !:)
    překvapilo mě že paříž je tak špinavá ale přesto se tam chci podívat ♥
    a to jídlo och! mnam dala bych si všechno :)

    OdpovědětVymazat
  27. jé, tam všude jsem byla, tak si můžu zavzpomínat :) a taky na cestu autobusem, domů kdy všichni otevřeli smradlavý sýry :D jste tam byli docela dlouho ne? :)

    OdpovědětVymazat
  28. vím, že by se to nemělo ale strašně ti závidím :) úplně na mě z těch fotek dýchla atmosféra :)

    OdpovědětVymazat
  29. kozí sýr miluju! :Da celkově všechny ty francouzské sýry musí být úžasné :) na fotkách ti to hrozně sluší a s těma snídaněma jste to vymysleli perfektně ;) :)

    OdpovědětVymazat
  30. Paříž musí být stejnak nádherná, doufám že se tam jednou podívám :)
    Jinak Markétko, musím říct že se mi strašnně chybí tvůj ask, já vím, bylo tam hodně přiblblých otázek (u hodně z nich jsem se i nasmála), ale přece jenom na otázky typu jak velkou formu na koláč si použila, kde kupuješ bulgur,jaký máš názor na to a na tamto, na to je ten ask opravdu dobrý, a přijde mi zbytečné psát ti kvůli jedné otázečce email:-D
    Ale chtěla bych se zeptat, jaký máš názor na paleo stravu? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, já vím, na některé otázky se dost hodil a přemýšlím jak to vyřešit, protože mi chodilo i hodně normálních dotazů, ale kvůli těm přihlouplým už mi došly nervy, bylo to několikrát denně :(

      Příznivcem Palea nejsem, stejně tak jako žádného jiného "striktního" směru ve stravování, podle mě nejvíc funguje "od každého trochu, ale s mírou". Konktétně u toho palea se mi taky nelíbí to, že hlásá že by lidé měli jíst tak jak je jim přirozené, jak to dělali odjakživa....ale ve skutečnosti jsou ty paleo jídelníčky plné všech možných olejů, které v té dávné době rozhodně nikdo neměl,nebo ty ořechové mouky atd.... stejně tak si myslím že tak velký nadbytek bílkovin a tuků taky není pro tělo ideální. A hlavně se neumím představit, jak bych bez sacharidů přežila - potřebuju je, ale hlavně je mám moc ráda :)

      Vymazat
  31. Ahoj Markét, chtěla bych si podle tebe upéct celozrnný chleba,ale chtěla bych bez sušených rajčat a parmezánu, prostě uplně obyčejný :) takže myslíš že bude ok, když ho udělám podle http://eatandrunandlove.blogspot.cz/2013/03/domaci-celozrnny-chleb-se-susenymi.html akorát vynechám ty rajčata,parmazaán? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Lily, myslím že to určitě půjde, akorát bude takový suchý, řekla bych že trochu jako toust :) Protože díky tomu parmezánu je tak krásně vláčný..

      Vymazat
    2. Ahaa sakryš :/ já tam ten parmazán nechci přidávat z toho důvodu že je zaprvé drahý, ale hlavně, že bych si chtěla ten chléb pomazat třeba nějaký džemem nebo i něčím sladkým :)

      Vymazat
  32. Zbožňujem tvoje články...a zvlášť tie cestovateľské :) Mohla by som sa opýtať, kde všade ste nakupovali tie dobroty na raňajky/večere? Aké potraviny/supermarket? Ďakujem, Lenka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kupovali jsme to všude možně - hlavně ale v supermarketech Carrefour a Monop (sýry, šunky, smoothie, cidre) a pečivo taky tam, a nebo v pekárně Paul :)
      A palačinky byly z pouličních stánků a croissanty z jedné malé pekárny na Montmartru

      Vymazat
  33. Tak ste mali naozaj zaslúžené raňajky keď ste si tam vyšlapali :) dúfam že sa mi do paríža raz podarí zavítať (a to nie len kôli pamiatkam ale aj kôli tomu chutne vyzerajúcemu jedlu, ktoré si fotila)

    OdpovědětVymazat
  34. To musel byt paradni vylet! :) Uz po nekolikate vidim tu tvoji kratko-dlouhou lososovou sukni....tak strasne ti slusi, je fakt uzasna. Ale ja bych v tom vypadala jak trubka a uzky tilko nahoru si bohuzel nemuzu dovolit, skoda, chodila bych jen v ni! :D

    OdpovědětVymazat
  35. toto je jako sen, ideálně strávená zamilovaná dovolená... jak se hrabou romantické filmy... <3

    OdpovědětVymazat