neděle 5. ledna 2014

Jídelní deníček

Krásnou neděli přeji!
Posílám srdečné pozdravy z Ruska z Vídně, kam jsem se po brněnských Vánocích opět v pátek vrátila. Už mi však zbývá jen poslední měsíc, tak si to tady musím užít jak se sluší a patří. A můj seznam musím-navštívit míst ještě zdaleka není proškrtaný. 
Zatím to však na nějaké užívání nevypadalo - zdárně jsem dokončila písemnou práci (i přes jisté počáteční komplikace) a poslala ji německé kamarádce na zkontrolování a vyškrtání tisícovky chyb z toho gramatického pekla.
Což znamená, že už asi žádnou německou kamarádku nemám.
A další čas jsem věnovala dělání výpisků z prezentací a překladům. Jediné vzrůšo byly návštěvy kampusové posilovny a výlet do Lidlu pro cukety. 
Prostě dokonale zajímavý program!
Takže pro zítřejší den mé předsevzetí zní : Být méně svědomitá (to říká ta pravá), učení odložit a jít poznávat Vídeň. Přesněji řečeno tedy Mariahilferstrasse a Donau Zentrum, kam vezmu na procházku své vánoční obálky.
Protože se mi ale opět plní má složka s jídelními fotkami (no dobře, kecám...žádnou složku nemám a všechno ukládám na jedno místo kde pak mám největší bordel, ale znělo to líp...), je ten nejvyšší čas na další jídelní článek.
Protože co může být více fotogenické než jídlo? (kromě mě, samozřejmě..)
Jako první tady musí být takhle dobrota z kraje Choceňského, kterou mi až do dalekého Rakouska dovezla nejhodnější blonďatá Terka. (která chtěla tímto zajistit reklamu svému kraji :D)
Nabízí se samozřejmě přirovnání s Milka Philadelphiou, které se dost podobá, akorát Philadelphia je chutí více čokoládová a tohle je jemnější, více smetanové. 
A chutná to jako termix. Ale úplně! 
Až to svádí k tomu popadnout lžičku a kelímek pořádně vyčistit.
A kdyby vás zajímalo složení - 80% tvoří zakysaná smetana dohromady se smetanovým jogurtem. Takže vlastně kelímek plný bílkovin = kelímek plný zdraví, to je ono!
Ta nejdokonalejší kombinace je samozřejmě s opečeným toustem a banánem.
A tady je už chodeňské máslíčko jako hlavní hvězda mé snídaně.
Akorát to bylo zrovna v jedno nešťastné sobotní ráno, kdy mi dělalo problém dostat do sebe i takovou dobrotu.
Což mi připomíná, že jsem už dlouho chtěla sepsat další vídeňský článek, tentokrát s tipy, tam zajít na večer posedět nebo trošku hodit bokem.
Takže co nejdřív vám prozradím, kam na nějakou tu skleničku.
Co vám však neprozradím je množství, kolik si jich maximálně můžete dát, aniž byste ráno trpěli jak tři psi.
Sama totiž ono magické a záhadné číslo neznám.
Což by mohlo být mým novoročním předsevzetím - vyřešit tuto zapeklitou rovnici!
Vím jen, že číslo 12 to není. Vyzkoušeno.
A když už jsem zmínila Téru, musím se pochlubit i tím, jakou další dobrotu jsem od ní dostala - výborné domácí zázvorovo-mrkvové sušenky, ukryté v roztomilé krabičce.
Padly za vlast, to je jasná věc.
Další ze snídaní, ještě hezky doma v Brně.
Domácí celozrnná houska s burákovým máslem a banánem a vedle Fitness lupínky s jogurtem.
Ale musím říct, že tohle burákové máslo je nejhorší, co jsem kdy měla. I když máslo by si to asi ani říkat nemělo, spíš burákový cucek. Tuhý cosi. Konzistencí podobné betonu.
Bylo to sice strašně bio, strašně zdravý, bez všech zlých solí, cukrů a olejů.....a taky úplně k ničemu, ani namazat se to nedalo, spíš jsem si tu housku musela těmi kusy rádoby másla obložit :D
To už mi víc chutnalo i to Jori. A i moje domácí mělo tisíckrát máslovější konzistenci, než tohle zlo.
A tak nastal historický okamžik - sklenice mi vydržela dva týdny!
Koupeno ve zdravé výživě, značka zapomenuta.
A další recept podle mé oblíbené Dity P. a jeden z obědů, ještě doma.
Francouzské palačinky.
Jen jsem použila místo hladké mouky celozrnnou pšeničnou, kterou cpu úplně všude.
Naplnila jsem je tvarohem a banánem a polila domácím vaječným likérem. To sice v receptu nebylo, ale jsem si jistá, že by Dita nebyla proti.
A protože jsem se rozhodla vás dnes unudit, přidávám to, co jste tu viděli už milionkrát.
Celozrnný kuskus, cuketa a hromada sýra!
Nejlepší je, když si to vařím a pánev je úplně plná, jako by to bylo jídlo pro celou rodinu. 
Ale nic takového, jen má skromná porce!
A to stejné, akorát v mé videňské misce.
A i pod tou hromadou sýra a sušených rajčat se skrývá to samé.
Věřte nevěřte.
A tady pro změnu něco z jednoho prosincového večera, kdy jsem tu měla vzácnou návštěvu (=přítele).
Nějaké ty bublinky a hromada, veliká hromada sýrů! Jsem totiž sýrová královna.
Samozřejmě šlo o nízkotučný Eidam a ještě nízkotučnější Ementál, nějaké tučné, a nedejbože kozí sýry bych já do pusy nikdy nedala!
Tenhle čas po Vánocích je pro mě vždycky takový smutný. (skoro by se dalo říct prázdný :D)
Mám totiž strašně ráda to období před svátky, ta atmosféra, přípravy, nákupy dárků. pečení, těšení se....Výzdoba po celém městě, světýlka, dekorace, koledy, vůně všech možných sladkostí, krásná atmosféra, doplněná nějakým tím punčem...
A teď najednou nic.
Žádné těšení, žádná světýlka, žádný punč.
A tak se alespoň smutně můžeme podívat na jednu snídani z vánočního období.
Nejlepší vánočka, mnou upečená, máslem poté pomazaná a bleskurychle snědená.
(I když....ty povánoční slevy nejsou zas tak špatné...:D)
A tady už je můj dnešní oběd.
Cizrna a krevety, opečené na lžičce oleje a pořádně okořeněné.
To je tak, když jdu jako správná důchodkyně po slevách a mé zvědavé oko spatří krevety v akci. 
A včerejší oběd.
Velmi nečekaně cizrna, má láska. A společnost jí dělal samozřejmě sýr a paní okurka.
Má posedlost rýží s rybou stále nemizí...
A je jasné, jaký byl i můj oběd ihned po příjezdu do Vídně.
To je totiž jedna z mála výhod toho, bydlet ve městě, kde je draho jak prase. Můžete si kupovat sushi a omlouvat si to tím, že i obyčejný sendvič by tu stál stejně. A jídlo v menze ještě víc.
 Tak a to je pro dnešek vše, mějte se krásně, a já vás snad budu brzy opět otravovat svými řečmi. Článků mám vymyšlených spousty, jen se k tomu nějak dostat.
Tschüss!

70 komentářů:

  1. Teď jsem si před 10 minutama říkala, kde tě mám :D Kde je novej článek, že už mi to chybí. No konečně jsem si zase početla :))

    OdpovědětVymazat
  2. Supeeeer článek!!! Baví mě koukat na všechny ty hamání z různých úhlů a s jinými přílohami atd atd!! Už se těším na další!!:))

    OdpovědětVymazat
  3. No to je krásy :D tak pevné nervy se školou přeju !!!

    OdpovědětVymazat
  4. Tak si ten poslední měsíc ve Vídni pořádně užiiiij:-)! Pro mě by to tam teď bylo trochu depresivní, procházet se po ulicích kde už nejsou takové ty okouzlující vánoční ozdůbky všude kam se podíváš (teda myslím si, že už by měly být dávno sundané:-D).
    Haha, ty tvoje snídaně miluju :D buď palačinka, toustík, nebo celozrná houska, a pokaždé s banánem a arašídovým máslem :-D to je roztomilé.
    Cizrna s krevetami mě moc láká! A Sushi vypadá taky dokonale.
    Těším se na další vídeňský článek!:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Všechno to vypadá uplně skvěle! :)
    Skvělé fotky a super článek :)

    OdpovědětVymazat
  6. všechno bych to snědla :D :)

    OdpovědětVymazat
  7. Hned bych si od tebe nechala udělat snídani nebo oběd :D

    OdpovědětVymazat
  8. Na čoko máslo už mám zálusk pěknou dobu, ale ještě jsem na něj nenarazila. Jsem slepec nebo ho v Kauflandu, kam chodím nejčastěji, nevedou? Taky jsem slyšela o sladkém cottage sýru, ale stále stále uniká..

    OdpovědětVymazat
  9. Miluju tvoje články! Tvuj styl psaní a styl humoru. :-D a samozřejmě to jídloo.
    Hned bych si dala to Choceňský máslíčko..!

    OdpovědětVymazat
  10. To jsou zas žvásty..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co pořád reješ ty anonymní rejpale.. Když tě to tady neba číst, tak sem nelez.. a příště se alespoň podepiš ty tajnůstkáři..

      Megi :)

      Vymazat
    2. Anonymní komentář = žádný komentář!

      Vymazat
  11. Jídlo je nejvíc:) Tak si vše pořádně užij.

    OdpovědětVymazat
  12. S podobností termixu musím naprosto souhlasit. Koupila jsem jej bráchovi, ale tomu ty zdravé věci moc nejedou, takže to jen zůstalo ležet v lednici. Zmetek. :D
    Palačíííínečky bych si dala, mňam. :P Asi budou zítra k snídani, muhehe!
    Na domácí vánočce jsem si letos pochutnala prvně, protože nikdy dřív jsem ji nepekla. :))
    To sushi už mě pronásleduje. :D Určitě svou historicky první ochutnávku také zdokumentuji. No, snad se tedy na něho vydáme co nejdříve, už se docela těším, jak to bude chutnat (a tajně budu doufat, že mi nebude nechutnat :D).

    OdpovědětVymazat
  13. Jestli dám zítra obě zkoušky, zajdu si na sushi!

    OdpovědětVymazat
  14. když se tak dívám na ty tvoje porce.....cítím se líp:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já se se svýma porcema cítím víc než dobře :))

      Vymazat
    2. mně přijdou úplně normální :) kort pro slečnu, která sportuje :)

      Vymazat
  15. tvoje články čítam vždy s úsmevom na perách, si jednoducho skvelá :)

    OdpovědětVymazat
  16. :DD ty jsi tak vtipná, to neni možný! Zas jsem se smála od začátku do konce. :)

    OdpovědětVymazat
  17. Ta vánočka vypadá opravdu úžasně, podle jakého receptu jsi jí dělala ? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://eatandrunandlove.blogspot.cz/2013/01/recept-celozrnna-vanocka.html :)

      Vymazat
    2. Jéé já jsem slepá a to jsem ho hledala :)) Děkuju :) Asi si jí totiž upeču dodatečně, protože jsem ji měla v plánu péct letos poprvé a nakonec jsem skončila už třetím rokem přes Vánoce s ortézou a na tu kupovanou jsem chuť neměla :))

      Vymazat
    3. Ježiš, tys dělala i vánočku celozrnnou ? Tak ty si jasná :D

      Vymazat
    4. http://eatandrunandlove.blogspot.cz/2013/09/internet-raj-anonymnich-rypalu.html :))

      Vymazat
  18. Mňaaaaaaam takhle na večer (noc) mi dělat chutě! užij si zbývající měsíc ve Vídni!! :)

    OdpovědětVymazat
  19. Marki, cizrnu si namáčíš a vaříš nebo kupuješ tu v plechovce? Je mezi nimi nějaký chuťový rozdíl? :) Děkuju ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, kupuji si v plechovce - ale musím se přiznat, že rozdíl si nepamatuju, tu vařenou jsem neměla strašně dlouho...je za tím lenost :D

      Vymazat
    2. Nejlepší je jen namočená.. bez vaření. :3

      Vymazat
  20. jee mě se stejně líbí ten kuskus s cuketou a sušenými rajčaty- je to krásně barevný! a úplně z toho talíře slyším: sněz mě! sněz mě!

    OdpovědětVymazat
  21. JO! Pořádně to ještě v té Vídni rozjeď - a foť!

    OdpovědětVymazat
  22. Skvělé a vtipné počtení :-D To choceňský máslo taky miluju.

    OdpovědětVymazat
  23. Miluju tvé články! :D chtěla bych se zeptat jak se v zahraničí vypořádáváš se steskem po čechách nebo když ti chybí rodina? Já na to totiž žádný zázračný lék nenašla :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju!:)
      Já jsem jezdila jednou za měsíc nebo 5 týdnů domů, tím že to mám jen kousek, takže jsem s tím problém neměla :)

      Vymazat
  24. Jsem ani nevěřila, kolikrát mi zatocis s návštěvností jednou takovou darkovou tastickou :-D Chválím, pěkně si poreferovala o chloube kraje, dojdu si do mlikarny pro provizy :-D Uzivej a měj se, má milá :-)

    OdpovědětVymazat
  25. Oh lalaa, takových dobrot!! Jedno vypadá lépe než druhé, a o chocenském másle mi vůbec nepovídej, protože já mám co dělat abych se nevrhla na milkaphiladelphii u nás v lednici.
    Klid Blanice.

    OdpovědětVymazat
  26. Jako vždy, když tě čtu, dostanu hlad :)
    Paráda :)

    OdpovědětVymazat
  27. Ahoooj.. díky za super tipy :-) S tou pomazánkou jsi mi udělala chutě, protože termix miluji :-D Kde se ta Choceňská pomazánka dá sehnat?
    A cizrnu mám také moc ráda, já ji ale uvařím a pak asi půl hodiny peču v troubě, pěkně okořeněnou.. sice je to příprava delší než jen osmahnout na pánvičce, ale ta křupavá chuť je mnohemkrát lepší, zkoušela jsi někdy?
    Kuskus jíš celozrnný nebo bílý? Já cten elozrnný a mám ho ráda protože je rychlý :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, tu pomazánku jsem viděla myslím v Intersparu a Globusu, ale asi by měla být ve všech velkých supermarketech:)
      Cizrnu taky někdy peču, ale to spíš když mám v té troubě ještě něco jiného, abych ji nezapínala jen kvůli tomu - ale chutnají mi obě verze :)
      A ten kuskus mám většinou celozrnný - a je to nejelšpší, za 3 minuty hotovo!:)

      Vymazat
  28. Já si dopřeju sushi až 7.2.! Asi to nevydržím :(:-D Jinak mňam, vidím, že cuketa je stále na programu dne. Taky jsem si včera dělala, akorát zapečenou. Jediné, co mě zklamalo, byla ta nekřesťanská cena! Ať už je zase léto!

    OdpovědětVymazat
  29. Jídelní články mám nejradši :-) Na recepty Dity jsem koukala, jsou "pěkně česky nešizené" - ale vidím, že "zlehčit a ozdravit" se dá všechno. Kloubouk dolů za kuchtění v kuchyňce na koleji ;)

    http://www.fitjane.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  30. Mmmm :-)

    Mohla by si mi prosím říct jak si tu cizrnu s tím sýrem udělala? Mám doma cizrnu ve skleničce co dál? Upéct jí v troubě? :-) Jak si ji okořenila? A pak si na to nakrájela jen sýr? Děkuju moc :-)

    (nataly)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenom jsem dala na pánev lžičku oleje, na to hodila cizrnu, oslolila a přidala grilovací koření, to je všechno. A sýr jsem nakrájela až nakonec :)

      Vymazat
  31. Děkuju :-) Zítra to vyzkouším ! :-) Miluju ty tvoje jídelní články :-)

    (nataly)

    OdpovědětVymazat
  32. Tvoje články mi zkrášlují dny:)

    OdpovědětVymazat
  33. Cizrna! to je to,co jsem zapomněla koupit...:D
    Jinak u tvého mini-bondovského failu jsem se docela zasmála:D
    Muselo být super to zjistit:D

    OdpovědětVymazat
  34. No ty vole ještě že jsem před tímto článkem jedla! :D Všechno vypadá naprosto "mňamozně"!

    OdpovědětVymazat
  35. Udělala jsi mi chutě na tu vánočkuuu! :DD Už jsem si pekla o Vánocích a je vážně nejlepší na světě. Asi o víkendu upeču :))

    OdpovědětVymazat
  36. Po těch toustech se mi zbíhají sliny! Zítra si je dám k snídani :D Jak já je miluji <3 :D

    OdpovědětVymazat
  37. ach jaj,, úžasné jedlá :))) môžem sa spýtať, či si čítala nieaké knihy o zdravej výžive ktoré ťa inšpirovali?

    OdpovědětVymazat
  38. Nehorázně miluju tvůj blog! :3 Jsi úžasná ve všem co děláš!

    OdpovědětVymazat
  39. Ahoj kočko, prosím tě, promiň mi, jestli to tady už někde je, ale jak přesně děláš ten kuskus? Čím ho ochucuješ? Vývar, bujon, koření, rozšlehané vajíčko...?
    Děkuji za odpověď:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jenom ho zaleju horkou vodou, osolím a přidám koření (nejčastěji grilovací), nic víc :))

      Vymazat
    2. Markétko, já dělám kuskus tak, že do vody dám jeden zeleninový bujón a přeliju ho tím :) pak to dochucuji sojovkou a kari a je to hrozně dobrý :))

      Vymazat
  40. ta porce s cuketou je má obvyklá porce, myslím že by to žádnou rodinu nenasytilo (mou rodinu určitě ne). Na cukety se už těším zase v létě, bohužel, ted mi přijdou moc drahé s mou žravostí.

    OdpovědětVymazat
  41. Miluju tvůj blog, tvůj přístup ke zdravému životnímu stylu, tvůj styl psaní. Jsi skvělá a jeden pouhý článek dokáže člověku spravit náladu :) Můžu se ještě zeptat kolik si dáváš cizrny k obědu/k večeři? Nemám s ní zkušenosti. Děkuji moc, Ivana :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc Ivano!:)
      Cizrny si dávám půlku velké plechovky (450g), takže něco přes 200g v uvařeném stavu:)

      Vymazat
  42. Já bych tě chtěla domů, aby jsi mě takhle krmila...achjo. Miluju tyhle tvoje články! :-)

    OdpovědětVymazat
  43. Pamatuju si, že jsem tohle máslo vždycky jedla jako mladší :D teď už jsem ho u nás ale neviděla ni nepamatuju :/ vypadá to super.

    OdpovědětVymazat
  44. Hned bych snědla tu dobrotu, co je na první fotce. Vůbec nevím, že neco takového má Chocenské pomazankove maslo :)

    nicolexs.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  45. PB jsem si taky zamilovala :) A ta miska se srdíčky vypadá roztomile :)

    OdpovědětVymazat
  46. Píšeš skvěle :-) Takový vtipný, super články. určitě nejsem na tvým blogu naposledy!!

    OdpovědětVymazat
  47. Tohle pomazankove maslo u nas prestali prodavat :(

    OdpovědětVymazat
  48. Krásný fotky a úžasné jídlo! bára.kára

    OdpovědětVymazat