středa 2. dubna 2014

Obědové tipy : Cuketa na 3 způsoby

3 obědy s cuketou?
A ani jednou se tu neobjeví můj tradiční kuskus! Sama tomu nemůžu uvěřit! A vy taky ne!
Abych se přiznala, ne pokaždé se mi chce k obědu něco vařit - častokrát nepohrdnu ani nějakou tou (tmavou) bagetkou, houstičkou nebo krajícem, nejlépe domácího nebo lidláckého slunečnicového, chleba. A dát si k obědu kus pečiva mě nijak neuráží (spíš naopak, nejradši bych vyjedla celou pekárnu!). 
No, jsem to ale grumán a zdroj inspirace!
A když neobědvám doma, což je většinu času, nosím si s sebou buď nějaké to pečivo, nebo růžovou krabičku. A nejčastěji se v ní skrývají palačinky na slano, z rozemletcýh ovesných vloček, plněné šunkou a sýry všeho druhu. 
A nebo, velmi originálně, ten zmiňovaný kuskus. 
A ne, nepřejedlo se mi ani jedno a jsem si jistá, že kuskusovému království budu vládnout ještě dlouho.
Ale když už si doma oběd vařím, měl by splňovat tři základní faktory.
- aby to bylo rychle. Rychle! 
- aby to bylo zdravé
- aby to bylo tak dobré, že se budu plácat po zádech a olizovat až za ušima
- aby to zasytilo, ale ne až tak, abych se potom nemohla ani hnout 
- aby v tom byla cuketa
....Ne dobře, poslední bod samozřejmě není nutnost, ale snažím se si ke každému obědu nebo večeři dávat alespoň nějakou zeleninu - a abych byla upřímná, z mísy plné lupení radostí do stropu zrovna neskáču, a tohle je pro mě ta nejlepší forma, jak do sebe dostat POŘÁDNOU porci zeleniny. (zelenina od slova zelená. A zelená je cuketa. Takže všechno v pořádku!).
Jako první jsou tu celozrnné špagety s..........chtěla jsem to nazvat vegetariánská boloňská omáčka, ale to zní jak od Babicy, takže tomu radši budeme říkat jen velmi originálně těstoviny s cuketou a rajčatovou omáčkou.
Celozrnné špagety můžu rozhodně doporučit z Lidlu, jsou moc dobré a navíc za sympatických 20 korun. Občas je kupuju i v DMku, ale tam stojí myslím o 10 korun více.
Na 2 porce 
- celozrnné špagety (moc dobré a levné mají v Lidlu)
- 2 menší cukety
- půlku cibule
- 250g rajčatového protlaku
- parmezán/ Gran Moravia/ eidam
Cukety nakrájejte na malé kousky, není potřeba je loupat, hezky změknou tak jako tak. Na lžičce oleje orestujte na jemno nakrájenou cibuli a poté přidejte cukety a osolte. A až pustí vodu, přidejte protlak a nechte chvíli povařit aby to maličko zhoustlo. Přidejte koření, nejlépe provencálské, a pepř.
A pak už jen zbývá naložit to na špagety a bohatě zasypat parmezánem.
A teď přichází na řadu jedno z nejlepších jídel, co jsem v poslední době jedla.
Cuketové kari!
Poprvé jsem tuhle dobrotu ochutnala u mé milé Téry (u které mimochodem najdete podobně lákavých receptů hromadu!), a po příjezdu domů jsem o tom tak básnila, až jsem musela rychle běžet pro cukety a honem začít vařit. 
Veliký úspěch to mělo i u mamky a sestry, celý hrnec padl za vlast rychlostí blesku. (jen taťka a přítel z toho nemají rozum, ale to není důležité :D)
Nejlepší je to samozřejmě z kokosového mléka, tak jako to připravila  Téra, ale u nás jsem zrovna jako naschvál nemohla žádné sehnat (a Lidl s vyprodaným asijským týdnem ať si trhne nohou!) a tak jsem musela v regále sáhnout po 12% smetaně.
Původní recept najdete tady a já jsem si netroufla ho nijak měnit, a dobře jsem udělala (jako by to tak nemohlo být vždycky, Markéto!), jen jsem toho uvařila trochu víc, hlavně placiček.
Cuketové kari (3 větší porce)
2 cibule, 2 stroužky česneku, kousek zázvoru - cca 2 centimetry, kousek pórku, 1 a půl kelímku 12% smetany (nebo kokosové mléko), sůl, pepř, olivový olej....a hlavně hodně koření - kurkumu a kari (přivezla jsem si pořádný pytel z Vídeňského Naschmarktu).
Na trošce oleje jsem osmahněte na drobno pokrájenou cibuli a česnekem, pórkem a zázvorem. Po zezlátnutí to zasypte kořením, ale sůl vynechte, ta přijde až nakonec. Poté přidejte nakrájenou cuketu a chvíli opékejte. Pak zalijte smetanou a nechte probublávat a zhoustnout. Poté dosolte a nechte cuketu změknout.
Placičky:
1 hrnek celozrnné pšeničné mouky, 1 hrnek hladké mouky, hrnek vody, lžičku soli, rozpuštěné máslo na potření.
Postup je jednoduchý - smíchejte mouky s vodou a uplácejte těsto. Z něj tvarujte placičky a ty opékejte na pánvi na sucho. A potom pořádně potřete máslem.
A na závěr jsou tu opět špagety. Tentokrát dost obyčejné, nic inovativního....ale moc dobré, a to stačí!
A samozřejmě spolu s nesmrtelnou dvojkou - cuketa a syrovátkový sýr.
Na 1 porci :
-celozrnné špagety
-1 menší cuketa
-syrovátkový sýr z Lidlu (dávám třetinu nebo polovinu)
-lžíci lučiny
A postup? Jednoduchý jak facka!
Dejte vařit špagety (ooo jak nečekané) a mezi tím nastrouhejte škrabkou cuketu, včetně slupky, není potřeba ji loupat. Poduste ji v pánvi na lžičce oleje, aby pustila vodu.
Až budou špagety uvařené, slijte vodu a promíchejte s lžící lučiny a přidejte cuketu. A pak zbývá už jen syrovátkový sýr.

37 komentářů:

  1. Takové jídla mám nejradši rychle a chutně :-) což si dělám skoro furt žádné zdržování,když je hlad :-D a cuketa je taky můj velký milovník!! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Cuketu bych mohla každý den, takže díky za recepty. To kari zní, jakože to bude velká mňamka, musím co nejdřív zkusit :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Zaujalo mě cuketové kari, kari je u mě něco jako u tebe cuketa.:-D

    OdpovědětVymazat
  4. Mňam! Dnes jsem měla kuskus s cuketou na večeři a druhá porce na mě čeká v lednici na zítřejší obídek. Přidala jsem ještě uzené tofu a ochutila kuskus bazalkovým tofu. Nahoru pokladla romadur a byla jsem v sedmém nebi! Cuketové kari určitě zkusím. Cpu kari úplně všude, takže tohle mě posadí na (prdel) zadek :-D:-)

    OdpovědětVymazat
  5. A vida, bezkuskusové tajemství odhaleno. Jojo, jsi hold cuketová královna, taková z malých cuketek slepená korunka by ti moc slušela při tomhle tvém zeleném vládnutí.... Zrovna dneska jsem nacpala cuketu do masových koulí a hnedle na tebe vzpomínala. Ale na ten zítřejší oběd bych si klidně nechala naservírovat jeden z těch tvých cuketových pokladů, z fleku! No nic, tak já jdu sklízet :-D

    OdpovědětVymazat
  6. Mňam, všechno to vypadá dobře :-) Cuketu mám taky moc ráda :-) Podobnou omáčku z rajčat a cukety jsem už taky párkrát dělala a je moc dobrá :-) A zaujal mě hlavně ten druhý recept - zrovna mám doma jedno kokosové mléko, tak ho asi brzy vyzkouším :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Recept s placičkami se mi asi zamlouvá nejvíc. :P A kurkumu jsem teď po dlouhé době použila a nestačila jsem se divit, jak výborná záležitost to je! Teď bych ji cpala všude. ♥

    OdpovědětVymazat
  8. Já se cukety trochu přejedla, ale cuketové kari mě moooc zaujalo, takže poslední cuketa padne v kari! Už se těším! :)))

    OdpovědětVymazat
  9. Moc se mi líbí, že dáváš tipy, kde sehnat suroviny :) Ještě bych klidně suroviny i fotila před začátkem přípravy :) A.

    OdpovědětVymazat
  10. Promiň, ale i já konzumuju kuskus v takovém množství, že bych mohla směle konkurovat tvému kuskus království :D
    A jinak, 12 procentní smetana? No a co? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. co s tou smetanou? asi nechapu. :D

      Vymazat
    2. Luka: Jakože neměla kokosové mléko, tak "musela" koupit 12% smetanu. Co je na tom tak těžkýho k pochopení.

      Vymazat
  11. Cuketu na kari miluju, na blogu mám dost podobný recept a s jasmínovou rýží je to bomba. A první směs jsem si dělávala dost často, jen dávám víc zeleniny a místo protlaku konzervu krájených rajčat+čerstvá rajčata :) Cuketa je super zelenina, už se těším na letní grilování :)

    OdpovědětVymazat
  12. Cuketu milujeem! Takže tieto recepty sa mi veľmi hodia, obzvlášť teraz, ked jej mám doma tolko, teda už ani nie, lebo ju jem každý deň na raňajky obed a aj večeru :D V Lidl je teraz v akcii, takže asi si ešte zájdem doplniť zásoby :D Tú zmes s pretlakom určite vyskušam, mám rada recepty, čo sú jednoduché :)

    OdpovědětVymazat
  13. Ty jsi fakt cuketová královna :D Neznám nikoho, kdo by cuketu jedl tak často jako ty! S tím kuskusem jsem na tom ale skoro stejně .. :D
    Kari miluju nadevše. Cpu ho na maso, do dresingů, takže rozhodně vyzkouším tento recept, až budu mít cuketu :D Krásné fotky, jak jinak. Ještě že je ráno a já jsem právě dosnídala, jinak bych se tady vztekala, že mi děláš chutě! :))

    OdpovědětVymazat
  14. Cuketu miluji a ty tvé špagetky vypadají dokonale, mňam :)

    OdpovědětVymazat
  15. já u moře jedla nejlepší smažené cuketové placky, takže ty plánuji v nejbližší době upatlat a pak vyzkoušim to kari! :)

    OdpovědětVymazat
  16. Ooo, tohle je článek přesně pro mě, díky Ti za něj, dodala jsi mi inspiraci, co uvařit o víkendu, protože jsem si právě říkala, že cuketě a kuskusu už bych mohla dát na chvíli pokoj...takže to nahradím cuketou a placičkami :D :D

    OdpovědětVymazat
  17. cuketové kari vyzkouším, samí dobrý věci jsou v něm :) Se zeleninou já problém nemám, bych jí mohla jíst na kila :)

    OdpovědětVymazat
  18. Uplne ti tu chybi cuketova buchta, cuketova fritata se spenatem a cuketovy spisz na grilu....takhle by to teda neslo Marketo :{

    @S.

    OdpovědětVymazat
  19. Všechno mňam! cuketa je i moje favoritka. Díky za tip na špagety z lidlu, musím se tam zastavit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus CountryLife tam maji za nejakych 35- 40 korun i jecne, otrubove a z malejch deti.... :) (a jsou levnejsi nez v Tescu)
      @S.

      Vymazat
  20. Mňam! Úplne podľa mojich chuťových pohárikov! Hneď si utekám kúpiť zásoby cukín a neviem sa dočkať kedy ochutnám všetky tieto dobrotyyy :)) ďakujem za tipy

    OdpovědětVymazat
  21. Nejvíc mě zaujala kari cuketa. Asi ji zkusím. :)
    Já měla včera k večeři cuketu s cerií a hnědou rýží. :3

    OdpovědětVymazat
  22. Špagety z cuketou už jsem taky zkoušela a bylo to vynikající! :)

    OdpovědětVymazat
  23. Vypadá to všechno dooost dobře!!! Nejvíc se mi asi zalíbila ta cuketa s kari:))) to určitě ukážu mamce a zkusíme to doma taky:) jen moc nevěřím těm placičkám:D vypadají hezky, ale opravdu jsou tak dobré?:))

    OdpovědětVymazat
  24. Miluju špagety a miluju cuketu, takže...jsem nadšená a rozhodně vyzkouším! :))

    OdpovědětVymazat
  25. Cuketu já ráda, takže všechny tři musím vyzkoušet, ale můžete poradit, kde sehnat kurkumu? Ať chodím, kde chodím, nikde na ni nemůžu narazit. Už jsem se kvůli tomu musela vzdát několika receptů. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  26. Bože Markétko, ty mi snad čteš myšlenky!!Zrovna jsem si koupila cukety a přemýšlela co z nich stvořím a taková nálož receptů..jsi cuketová bohyně a královna blogů/psaní!!

    OdpovědětVymazat
  27. Cuketa na kari vypadá báječně, Markét :) To vyzkouším. A bude to můj první recept s cuketou :)

    OdpovědětVymazat
  28. Naprosto skvělý recepty a všechno co mám ráda:) Takže určitě vyzkouším.
    Děkuji za inspiraci kočko :)

    OdpovědětVymazat
  29. Už mám uvařený první recept a plánuju si ho vzít zítra na oběd, takže rychle spát, už se nemůžu dočkat až to sním, protože jak jsem ujídala z pánve (pochopitelně jen v rámci dochucování) tak to byla fakt mňamka, jen jsem teda rozmlsaná a přihodila jsem k tomu mleté hovězí :)

    OdpovědětVymazat
  30. Marta
    Cukety přímo miluji.Můžeme je konzumovat doma každý den a dáváme je všude a do všeho.
    Super je cuketa s brambory.Do zapékací mísy - vymazané - vložíme brambory,které okořeníme,poté cukety - vše krájéno na kolečka a vrstvíme a vrstvíme a kořeníme.Nakonec vlijeme zak. smetanu a posypem sýrem a zapečem.Mňam.

    OdpovědětVymazat
  31. Markétko, já se fakt neopičím, ale taky jsem si z vídeňského Naschmarktu přivezla kurkumu i kari, heč! :-D Cuketové kari určitě udělám, vypadá báječně...

    OdpovědětVymazat
  32. Markétko, já se fakt neopičím, ale taky jsem si z vídeňského Naschmarktu přivezla kurkumu i kari, heč! :-D Cuketové kari určitě udělám, vypadá báječně...

    OdpovědětVymazat
  33. To Kari vypadá luxusně, určitě ho zkusím, díky za tip ♥

    OdpovědětVymazat