pondělí 21. dubna 2014

Parmazánové grissini a dobroty k vínu

Sklenička vína denně prospívá zdraví. Vědecky prokázáno.
Jenže znáte to. Občas prostě není buď čas a nebo nálada na to, sednout si ke zdravotní sklence.
Ale zahrávat si se zdravím by se nemuselo vyplatit, a tak je potřeba si jednou za čas večer sednout, otevřít si lahvinku a dohnat všechny sklenky za uplynulý týden. A preventivně i na pár dní dopředu. 
Zdraví, nezapomínejte.
O cideru taková studie zatím provedena nebyla, pokud vím.....ale jsem si jistá, že jeho účinky jsou stejné.

A zrovna včera takový večer nastal. V ledničce se chladilo vínko a v regále v Bille na nás volal cider. Odolat nešlo, a tak bylo potřeba připravit i nějaké dobroty k tomu, a pokud možno rychle.

A tak jsem si vzpomněla na grissini, italské chlebové tyčinky, které jsem chtěla upéct už dlouho předlouho. A teď nastala ta ideální situace.
Prošla jsem si několik receptů, okoukala poměry tekutin a mouky, ale nakonec si je stejně udělala podle sebe (nebo spíš podle toho co dům dal :D) a dokonce do nich propašovala i celozrnnou mouku, což přítel nejspíš ani nepoznal, soudě podle toho jak rychle mizely.

Recept je na množství, které vidíte na fotce, což je pro dva tak akorát (ale nebudu zapírat, klidně bych se do nich pustila sama a vůbec se nedělila :D).
- 60g celozrnné pšeničné mouky
- 40g bílé hladké mouky
- 100ml vlažné vody
- 5g čerstvého droždí
- lžička cukru
- lžíce soli
- 4 lžičky oleje (olivového, od sušených rajčat, slunečnicového...) plus trochu na potření
- hrst strouhaného parmezánu
Do hrníčku dejte pár lžic vlažné vody, přidejte cukr a rozdrobte droždí. Po chvilce, až vzdejde kvásek, ho přidejte k moukám a všem ostatním přísadám. Dolijte zbytek vody a olej a vypracujte těsto.
Nechtě hodinu kynout na teplém místě.
Po hodině dejte těsto na pomoučený vál, vykrájejte placku tlustou cca 1 cm a rádýlkem nebo nožem odkrajujte proužky. Ty pak už jen zamotejte a pokládejte na plech s pečícím papírem. Před pečením je ještě lehce potřete olejem (já jsem měla od sušených rajčat) a posypte solí.
A pečte na 200 stupňů, 25-30 minut.
A nejlépe chutnají samozřejmě čerstvé.
Původně jsem plánovala, že tyčinky budeme namáčet do různých pomazánek, ale nakonec byly TAK dobré, že jsme je jedli jen tak samotné. A do pomazánek si namáčeli zeleninu.
Připravila jsem guacomole z avokáda, hummus z cizrny se sušenými rajčaty a sýrovo-tvarohovou pomazánku.
(a trochu jsem se inspirovala u nejmilejší Terezky, která připravila to nejlepší pohoštění)
Guacomole určitě znáte. Jednoduchá a výborná klasika. Stačí rozmačkat zralé avokádo, přidat velkou lžíci bílého jogurtu, zakysané smetany a nebo lučiny, pár kapek citronové šťávy a osolit a opepřit.
Hummus jsem udělala z plechovky cizrny, s lžící oleje a se sušenými rajčaty. Všechno dělám od oka, ale víceméně to byl tento recept.
A sýrovo-tvarohová pomazánka byla ze 3 lžic nízkotučného tvarohu, 1 velké lžíce lučiny, 1 lžíce čerstvého kozího sýra (pokud nemáte tak dejte více lučiny) a 4 najemno pokrájených plátků uzeného eidamu. A pak už stačí jen dosolit.
A k namáčení se skvěle hodí třeba právě mrkev a okurka.
A co vy? Co si dáváte nejradši k vínku? U nás se těší velké oblibě ještě všechny možné sýry ze sýrárny, nejlépe ty kozí. A všechny možné uzené.
Mějte krásné Velikonoční pondělí! (a nejlépe ho oslavte s nějakým tím vínkem a tyčinkami :D)

26 komentářů:

  1. http://vyzivabiochemicky.blogspot.cz/21. dubna 2014 v 14:11

    Mňam !! Ty grissini vypadaj božsky :) #must-try :)

    OdpovědětVymazat
  2. Takovéhle večery miluji! A tyčinky musím zkusit, mňam!

    OdpovědětVymazat
  3. Ten cider jsem teď viděla v Tescu, upřímně jsem ho nikdy neměla..:D Ale už musím zkusit ten hummus se sušenými rajčaty :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ty pomazánky vypadají super, hlavně ta cizrnová! Jen nevím proč, ale avokádu nějak nemůžu přijít na chuť, přijde mi, že zanechává takovou podivnou pachuť :D

    OdpovědětVymazat
  5. Pro zdraví se člověk musí prostě obětovat, to se nedá nic dělat! A jabka jsou přece taky strašně zdravý! :-D Pěkně velikonoční pohodování jste si s jinochem udělali! :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Mňaaam!
    Kingswood je boží, ale na točeného to nemá :33

    OdpovědětVymazat
  7. Milujem pomazánky, hlavne tú avokádovú, ale dať si k nej grissini je geniálny nápad!!! :D
    A ešte aj také z polovice z celozrnnej múky, za toto si zaslúžiš tú Nobelovku :DD

    OdpovědětVymazat
  8. Tyjo tak to vypadá skvěle:) to zkusím:) a dík za typy na ty "pomazánky" :))

    OdpovědětVymazat
  9. Teda, to musel být parádní večer, dýchá z toho úžasná pohoda! Nechám se inspirovat :-)
    I když - a doufám, že sedíš, Markétko - já víno nepiju :-D

    http://mydiarymyjourneymylife.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  10. Myslím, že tvou radu si vezmu k srdci :D

    OdpovědětVymazat
  11. nikdy jsem teda neslyšela, že by se do guacamole dávala zakysaná smetana nebo jogurt, klasika je spíš avokádo, cibule, rajče, koriandr :) úplně mě chytaj chutě jen to zobání vidím, super alternativa k odporným křupkám a chipsům :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Těžko říct, co je klasika. Já to zase znám takto : avokádo, rajče, česnek, šťáva z limetky, sůl, pepř. Hotovo. Takže o nějaké klasice asi nemůže být řeč. To je jak kdybychom řešili, jakás víčková je zaručeně ta nejklasičtější :D
      Nicméně mě taky chytají chutě, je to super podívaná, a už se těším na víkend, až s tím překvapím doma :) Děkuji za inspiraci!

      Vymazat
  12. omnomnomnom!! ♥ tyhle tyčinky já miluju

    OdpovědětVymazat
  13. doufám, že mě někdy pozveš taky na takový večerní posezení :DD

    OdpovědětVymazat
  14. Právě jsou v troubě tak se těším až ochutnám :3

    OdpovědětVymazat
  15. To je super, přítel se má, že tě má!

    OdpovědětVymazat
  16. teď mám na to šílenou chuť, vypadá to výborně :)

    OdpovědětVymazat
  17. Vypadá to nádherně a ty tyčinky 100% zkusím ;) Guacamole dělám poměrně často, jen do něj nedávám jogurt ani žádnou smetanu a přidávám do toho nasekané rajče a česnek, někdy i malou šalotku a je to též vynikající :))

    http://beauty-mischigan.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  18. Takové vínové zobání mám nejradši!:) Navíc s přemaštěnými brambůrky k pivu se to nedá ani srovnávat!:D Tyhle tyčinky musím vyzkoušet, protože jsme je kdysi kupovali v Itálii tuším a byly hrozně dobré :)

    OdpovědětVymazat
  19. O prodlouženém víkendu jsme byli tak přecpaní, že už jsme si dali jen ten cider... :)

    OdpovědětVymazat
  20. Recept si ukládám, až bude nějaká párty bude se hodit. Vypadají skvěle:)

    OdpovědětVymazat
  21. :D ten začiatok ma zabil a stále mi to vŕtalo v hlave ešte aj pri čítaní článku, takže ani neviem o čom som čítala, lebo som stále ešte pri tom omeškanom vínku. Asi to budem musieť začať robiť aj ja tak :) Aj keď vínko mi nejak nešmakuje, ale asi som ešte nepila to správne a kvôli zdraviu sa obetujem.
    Tie bakule vyzerajú chutne a tie namačance by skôr boli pre priateľa, ale aj ja by som okoštovala, len keby to mal kto pripraviť. Veď mne dnes aj kanvica prihorela :D Takže sa musím najesť, len takto u teba z obrázkov.

    OdpovědětVymazat
  22. Nejlepší je je stejně ten Kingswood, ještě mám jeden v ledničce koupenej v akci, tak ten dneska zdravotně padne :)

    OdpovědětVymazat
  23. Právě jsem je dopekla! Můj bože jsou skvěléééééé!!!!!!!! O:))))

    OdpovědětVymazat