Sklenička vína denně prospívá zdraví. Vědecky prokázáno.
Jenže znáte to. Občas prostě není buď čas a nebo nálada na to, sednout si ke zdravotní sklence.
Ale zahrávat si se zdravím by se nemuselo vyplatit, a tak je potřeba si jednou za čas večer sednout, otevřít si lahvinku a dohnat všechny sklenky za uplynulý týden. A preventivně i na pár dní dopředu.
Zdraví, nezapomínejte.
O cideru taková studie zatím provedena nebyla, pokud vím.....ale jsem si jistá, že jeho účinky jsou stejné.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh3-1C79hw5oCUSxC_yeBKcelOZj_bxgMK16TTnvbR1gH1WYhQEdjpXYCqqa6ULkcy3qFzt6XV1O-aJCR_UAi7CVxtit6KIcAQwyrg5lreKBovnlUzxYaIb0UGJfNLqjD-9f6Z_VYkFhZM/s1600/grissini5.jpg)
A zrovna včera takový večer nastal. V ledničce se chladilo vínko a v regále v Bille na nás volal cider. Odolat nešlo, a tak bylo potřeba připravit i nějaké dobroty k tomu, a pokud možno rychle.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhYaKE-t38ypCEwP2Q2bGzMuN7qUPza2Q3RCW3tCJ6YZ1jz68Kik3_LFkgtm1PMq2jeqIN-fztmeUPwMrEnRwksZIU-9iRw2fa48yWcyEmZuqTrG6wMI2g9dDqYbK9gpeEbAz_Dsr79Cr4/s1600/grissini.jpg)
A tak jsem si vzpomněla na grissini, italské chlebové tyčinky, které jsem chtěla upéct už dlouho předlouho. A teď nastala ta ideální situace.
Prošla jsem si několik receptů, okoukala poměry tekutin a mouky, ale nakonec si je stejně udělala podle sebe (nebo spíš podle toho co dům dal :D) a dokonce do nich propašovala i celozrnnou mouku, což přítel nejspíš ani nepoznal, soudě podle toho jak rychle mizely.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiPWvaopPrRP2OYOJEUYXkzh3LOTwo_JAeyW6sTpXXUv2s5GwWTkXEhS8sYififg4DLnihH0TTTGrItitAhQTeue7lwCRVAF7UaDdNQkBWW2oJ6ckB7DE7ggvD5ePAMS56IqkQMpE2L0OM/s1600/grissini2.jpg)
Recept je na množství, které vidíte na fotce, což je pro dva tak akorát (ale nebudu zapírat, klidně bych se do nich pustila sama a vůbec se nedělila :D).
- 60g celozrnné pšeničné mouky
- 40g bílé hladké mouky
- 100ml vlažné vody
- 5g čerstvého droždí
- lžička cukru
- lžíce soli
- 4 lžičky oleje (olivového, od sušených rajčat, slunečnicového...) plus trochu na potření
- hrst strouhaného parmezánu
Do hrníčku dejte pár lžic vlažné vody, přidejte cukr a rozdrobte droždí. Po chvilce, až vzdejde kvásek, ho přidejte k moukám a všem ostatním přísadám. Dolijte zbytek vody a olej a vypracujte těsto.
Nechtě hodinu kynout na teplém místě.
Po hodině dejte těsto na pomoučený vál, vykrájejte placku tlustou cca 1 cm a rádýlkem nebo nožem odkrajujte proužky. Ty pak už jen zamotejte a pokládejte na plech s pečícím papírem. Před pečením je ještě lehce potřete olejem (já jsem měla od sušených rajčat) a posypte solí.
A pečte na 200 stupňů, 25-30 minut.
A nejlépe chutnají samozřejmě čerstvé.
Původně jsem plánovala, že tyčinky budeme namáčet do různých pomazánek, ale nakonec byly TAK dobré, že jsme je jedli jen tak samotné. A do pomazánek si namáčeli zeleninu.
Připravila jsem guacomole z avokáda, hummus z cizrny se sušenými rajčaty a sýrovo-tvarohovou pomazánku.
(a trochu jsem se inspirovala u nejmilejší Terezky, která připravila to nejlepší pohoštění)
Guacomole určitě znáte. Jednoduchá a výborná klasika. Stačí rozmačkat zralé avokádo, přidat velkou lžíci bílého jogurtu, zakysané smetany a nebo lučiny, pár kapek citronové šťávy a osolit a opepřit.
Hummus jsem udělala z plechovky cizrny, s lžící oleje a se sušenými rajčaty. Všechno dělám od oka, ale víceméně to byl tento recept.
A sýrovo-tvarohová pomazánka byla ze 3 lžic nízkotučného tvarohu, 1 velké lžíce lučiny, 1 lžíce čerstvého kozího sýra (pokud nemáte tak dejte více lučiny) a 4 najemno pokrájených plátků uzeného eidamu. A pak už stačí jen dosolit.
A k namáčení se skvěle hodí třeba právě mrkev a okurka.
A co vy? Co si dáváte nejradši k vínku? U nás se těší velké oblibě ještě všechny možné sýry ze sýrárny, nejlépe ty kozí. A všechny možné uzené.
Mějte krásné Velikonoční pondělí! (a nejlépe ho oslavte s nějakým tím vínkem a tyčinkami :D)
Mňam !! Ty grissini vypadaj božsky :) #must-try :)
OdpovědětVymazatTakovéhle večery miluji! A tyčinky musím zkusit, mňam!
OdpovědětVymazatTen cider jsem teď viděla v Tescu, upřímně jsem ho nikdy neměla..:D Ale už musím zkusit ten hummus se sušenými rajčaty :)
OdpovědětVymazatTy pomazánky vypadají super, hlavně ta cizrnová! Jen nevím proč, ale avokádu nějak nemůžu přijít na chuť, přijde mi, že zanechává takovou podivnou pachuť :D
OdpovědětVymazatPro zdraví se člověk musí prostě obětovat, to se nedá nic dělat! A jabka jsou přece taky strašně zdravý! :-D Pěkně velikonoční pohodování jste si s jinochem udělali! :-)
OdpovědětVymazatMňaaam!
OdpovědětVymazatKingswood je boží, ale na točeného to nemá :33
Milujem pomazánky, hlavne tú avokádovú, ale dať si k nej grissini je geniálny nápad!!! :D
OdpovědětVymazatA ešte aj také z polovice z celozrnnej múky, za toto si zaslúžiš tú Nobelovku :DD
Tyjo tak to vypadá skvěle:) to zkusím:) a dík za typy na ty "pomazánky" :))
OdpovědětVymazatTeda, to musel být parádní večer, dýchá z toho úžasná pohoda! Nechám se inspirovat :-)
OdpovědětVymazatI když - a doufám, že sedíš, Markétko - já víno nepiju :-D
http://mydiarymyjourneymylife.blogspot.cz/
Myslím, že tvou radu si vezmu k srdci :D
OdpovědětVymazatnikdy jsem teda neslyšela, že by se do guacamole dávala zakysaná smetana nebo jogurt, klasika je spíš avokádo, cibule, rajče, koriandr :) úplně mě chytaj chutě jen to zobání vidím, super alternativa k odporným křupkám a chipsům :)
OdpovědětVymazatTěžko říct, co je klasika. Já to zase znám takto : avokádo, rajče, česnek, šťáva z limetky, sůl, pepř. Hotovo. Takže o nějaké klasice asi nemůže být řeč. To je jak kdybychom řešili, jakás víčková je zaručeně ta nejklasičtější :D
VymazatNicméně mě taky chytají chutě, je to super podívaná, a už se těším na víkend, až s tím překvapím doma :) Děkuji za inspiraci!
omnomnomnom!! ♥ tyhle tyčinky já miluju
OdpovědětVymazatdoufám, že mě někdy pozveš taky na takový večerní posezení :DD
OdpovědětVymazatPrávě jsou v troubě tak se těším až ochutnám :3
OdpovědětVymazatTo je super, přítel se má, že tě má!
OdpovědětVymazatteď mám na to šílenou chuť, vypadá to výborně :)
OdpovědětVymazatKráááásné, Markétko! :-)
OdpovědětVymazatVypadá to nádherně a ty tyčinky 100% zkusím ;) Guacamole dělám poměrně často, jen do něj nedávám jogurt ani žádnou smetanu a přidávám do toho nasekané rajče a česnek, někdy i malou šalotku a je to též vynikající :))
OdpovědětVymazathttp://beauty-mischigan.blogspot.cz/
Takové vínové zobání mám nejradši!:) Navíc s přemaštěnými brambůrky k pivu se to nedá ani srovnávat!:D Tyhle tyčinky musím vyzkoušet, protože jsme je kdysi kupovali v Itálii tuším a byly hrozně dobré :)
OdpovědětVymazatboží <3
OdpovědětVymazatO prodlouženém víkendu jsme byli tak přecpaní, že už jsme si dali jen ten cider... :)
OdpovědětVymazatRecept si ukládám, až bude nějaká párty bude se hodit. Vypadají skvěle:)
OdpovědětVymazat:D ten začiatok ma zabil a stále mi to vŕtalo v hlave ešte aj pri čítaní článku, takže ani neviem o čom som čítala, lebo som stále ešte pri tom omeškanom vínku. Asi to budem musieť začať robiť aj ja tak :) Aj keď vínko mi nejak nešmakuje, ale asi som ešte nepila to správne a kvôli zdraviu sa obetujem.
OdpovědětVymazatTie bakule vyzerajú chutne a tie namačance by skôr boli pre priateľa, ale aj ja by som okoštovala, len keby to mal kto pripraviť. Veď mne dnes aj kanvica prihorela :D Takže sa musím najesť, len takto u teba z obrázkov.
Nejlepší je je stejně ten Kingswood, ještě mám jeden v ledničce koupenej v akci, tak ten dneska zdravotně padne :)
OdpovědětVymazatPrávě jsem je dopekla! Můj bože jsou skvěléééééé!!!!!!!! O:))))
OdpovědětVymazat