sobota 28. září 2013

Vídeňský průvodce : Naschmarkt

Hezký večer!
Tak jsem tu dnes s dalším vídeňským článkem, tentokrát vás zavedu na jedno moc příjemné místo plné všech možných dobrot, které byste při návštěvě Vídně rozhodně vynechat neměli - obzvlášť pokud máte dobré jídlo. (což asi každý :D)
Včerejší den i večer a dnešní den jsem strávila ve společnosti milé Terezky a jejího švarného jinocha Filipa, kteří sem přijeli až z dalekého předalekého severu. Jako průvodkyně (která toho o Vídni zas tak moc neví :D) jsem to s nimi sice občas neměla jednoduché, ale vzhledem k tomu, že jsem byla uplacena nejlepší Tiramisu čokoládou o všem pomlčím - i o tom, že doba, kterou jsem na ně čekala by se v závěru dala počítat na hodiny :D Včerejší dopoledne jsme strávili v Primarku, kde jsem ale překvapila sama sebe, protože jsem si tentokrát v malé papírové tašce odnášela jen dva kusy. Ano, DVA. Nur zwei. Only two. (tedy pokud se boty a nadkolenky nepočítají jako kusy čtyři.) Téra se rozšoupla o poznání více, a tak si odnášela....nebo spíše táhla za sebou...veliký pytel.
A k večeru jsme si prošli centrum (hlavně tedy Forever 21 :D) a poté se vydali autobusem do Grinzigu, což je okrajová část Vídně, která má dost vesnický ráz a vyhlášená je svým vínem. Opravdu jsme si tam připadali jak v nějaké podhorské vesničce - samé malé domky, připomínající spíš nějaké chaloupky, obsluha v hospodách ve stylových oblečcích...No a tak byl Grinzig jasnou volbou, kde si večer sednout k nějakému dobrému (i když k tomu růžovému měla Téra jisté výhrady :D) burčáku neboli Sturmu. Opravdu moc se mi tam líbilo, burčák mi chutnal, a rozhodně jsem tam nebyla naposledy - takže podrobné reportáže z Grinzingu můžete čekat třeba příště :D
A burčákovat se svou vzácnou návštěvou jsem původně chtěla i dnes, ale celodenní chození mě tak zmohlo, že jsem už na nic dalšího neměla síly a musela Téru a Fílu opustit u Prateru, kteří si tam poté dali pravý šnicl. Takže jsem ráda, že si pochutnali a nezůstali plakat někde v koutě pod Vídeňským kolem, protože jsem je opustila.
Ale v dnešním článku vám chci povykládat o tom, kde jsme byli dnes...
Naschmarkt (naschen = mlsat, Markt = trh) je proslulý trh a zároveň největší městské vídeňské tržiště, plný stánků se všemi možnými dobrotami z celého světa, hospůdek a restaurací, pekáren i vináren. Na délku má přes kilometr a půl a každou sobotu je to tu bohatší ještě o bleší trh, kde seženete cokoliv. A když říkám cokoliv, tak myslím všechno od ovladačů k televizi přes staré porno a oblečení různého původu i stupně opotřebení až po nádobí, šperky, ale i nevkusné sošky, staré pohlednice a nábytek.
A kdyby se někdo z váš dříve či později do Vídně chystal a toto sympatické místo ještě neznal, vyrobila jsem pro vás tento vysoce umělecký plánek, jak se tam dostat. Vyznačila jsem Stephansplatz, protože to je snad místo, kde se pohybuje každý turista. Růžová je Kärtner Strasse a dole už je Naschmarkt, zu Fuss jste tam za pár minut, od Opery je to jen co by Mozartovou koulí dohodil. 
Vypravit se tam můžete kdykoliv, jen ne v neděli, protože v neděli se nedělá. A to v Rakousku platí doslova, nekoupíte si třeba ani rohlík nebo mlíko v supermarketu, a na procházení nákupních center taky zapomeňte. (a běžte třeba na kolo nebo do parku!)
Ale cestu už máme, tak teď se můžeme v klidu projít a nasávat tu atmosféru (i burčák) a všechny možné vůně (v oddělení mušlí a ryb spíš smrady..)
 Stánků se sušeným ovocem a oříšky všeho druhu jsou tam desítky..
Tyhle wasabi oříšky sice pálí jako čert, ale to je přesně něco pro mě!
 Stejně tak narazíte na všechno možné exotické ovoce..
 A pomálu tam není ani sladkostí a různých cukroví, buchtiček a koláčů..
 A v každém druhém stánku prodávají i humus, který se ve Vídni pomalu ale jistě stává mým nejmilejším jídlem. Takže se nenechte zmást ne příliš lákavým názvem, je to sakra dobrý!
 A další věc, která je tam všude - koření!

Sáček většinou za cenu kolem 2 Eur, a seženete tam jakékoliv, na jaké si vzpomenete. Já si tam asi ještě zajdu pro směs na špagety Aglio olio, kterou jsem tam z nějakého nepochopitelného důvodu nechala.
A moje milovaná sušená rajčata!
 Naschmarkt je opravdu mezinárodní, nebudete zklamaní ani pokud budete mít chuť na řeckou, tureckou, nebo třeba japonskou a ruskou kuchyni.
 A i pro milovníky sýrů je to hotový ráj...
Podobný sýr jsem měla z brněnské Gran Moravie, a věřím, že tyhle budou minimálně stejně výborné..

Hodně mě lákaly taky nakládané sýry, plněné cukety a lilky nebo ořechy se sýrem, na které narazíte taky všude. A lákaly mě i plněné olivy, přesto že je nejím :D
 A stejně jako mám ráda humus mi chutná i falafel. Pochází taktéž z arabské kuchyně, a stejně jako humus je připraven z cizrny.
 A právě falafel s humusem v tortille byl i náš dnešní oběd,  který jsme si dali přímo na trhu. Zasytilo to pořádně, moc jsem si pochutnala, a 4.50 Euro je na Vídeň a oběd dost dobrá cena (víc stojí i jídlo ve školní menze).
A moc mě lákaly i všechny arabské sladkosti a myslím, že příště se mnou nějaká ta baklawa odejde.
Výborně vypadaly i italské čerstvé těstoviny všech druhů, včetně plněných tortellini nebo raviol.
A teď už se dostáváme k tomu nejlákavějšímu - Sturmu neboli burčáku!
Původně jsme měly s Térou v plánu dát si alespoň jeden kelímek na místě a ani nám nevadilo že bylo teprve před polednem (i když Filip možná nějaké výhrady měl :D)  Nakonec nás ale nalákal oběd a z burčáku nějak sešlo, i když musím přiznat, že pár minut jsme strávili zaseknutí před litrovou lahví s litr-je-skoro-levnější-jak-kelímek úvahou a nechybělo moc a už bychom si to tam vesele popíjeli :D Nakonec jsem tedy burčák na Naschmarktu ještě neochutnala, ale to se napraví, protože v poslední době tam jsem pečená-vařená.
 A je libo třeba klobásku z divočáka?
(ehm...no tak ne, taky mě zrovna ubohé prasátko neláká :D)

 Ale nějakou tu sušenku nebo cukroví bych si dala mnohem radši..

 A ještě kromě obchůdků se zdravou výživou, čerstvými rybami i krevetami nebo japonskými a asijskými potravinami tam mají i mé milované Chai latté! Buď celou pixlu a nebo malé, akorát na jednu porci, sáčky.
(Ale levněji to tak jako tak seženete v Bille Corso, kousek od Stephandomu.)
A v ruském stánku vám může pirožky nebo boršč naservírovat třeba nefalšovaná Marfuška..
A teď už přejdeme na blešák...
Podle výrazu soudím, že se tam Terce líbilo :D
 A nevkusného ošklivého semišového mopsíka jsem si vyfotit samozřejmě neměla!
Jak si chudáci Téra s Fílou za ty dva dny všimli, pro tyhle stvoření mám slabost, a nechápu, jak jsem mohla odolat tomu buldočímu pyžamu v Primarku! tap tap tap tap!
 Šperky, brože, cetky a pravé i nepravé (to spíš) zlato..
 A vkusná dekorace na každém kroku!
Téra ve svém živlu..
 A tím prohlídka končí!
Takže návštěvu Naschmarktu můžu jen doporučit, má to tam svoje kouzlo, a s prázdným žaludkem jen tak neodejdete :)
Tschüs!

31 komentářů:

  1. Ách tam to vypadá tak krásně! Sbíhají se mi sliny na ten hummus! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jeeee! Skvělej článek,tam by se mi tuze líbilo;)

    OdpovědětVymazat
  3. Nádhera! Jsem naštvaná, že si můžu jen potichu postěžovat, aneb PROČ NENÍ NĚCO TAKOVÉHO DOPR-ČIC U NÁS?

    OdpovědětVymazat
  4. Jooooo, ideální článek na devátou večer!!! Ještě že už mám vyčištěný zuby, jinak bych musela jít vyrabovat špajzku! To nám už příště nedělej! =D
    Nemohla bych jít takovou kilometr dlouhou uličkou, ani za nic. Padly by všechny moje úspory.

    OdpovědětVymazat
  5. Jooo, to je Téra z Můj blond blog! Sakra svět je tak malej =D

    OdpovědětVymazat
  6. Grinzing jsem navštívila cestou na Kahlenberg, do té doby bych nevěřila, že existuje i Himmelstrasse. :-) Naschmarkt se mi taky líbil, ale na blešáku bylo na můj vkus strašně moc krámů. Už se těším na další "reportáže"!

    OdpovědětVymazat
  7. Všechny ty dobroty vypadají lákavě, už se mi z toho sbíhají sliny! :D

    OdpovědětVymazat
  8. Hned píšu mámě maila, ať začíná šetřit, že náš výlet do vídně se poněkud prodraží :D koupila bych si snad všechno až na ty klobásy a ruský pochutiny ^^ no a o blešáku ani nemluvim x)

    OdpovědětVymazat
  9. Boží článek! Boží fotky, a z toho kokosu asi neusnu:D.... miluju čerství kokos♥

    OdpovědětVymazat
  10. když přijedu do Vídně, prvedeš mě taky???

    Vypadá to tam luxusně ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. omnomnom tolik dobrého jídla !!!!!! ♥ ráj

    OdpovědětVymazat
  12. uuu tak tenhle report se mi líbil zatím nejvíc:D hahah

    OdpovědětVymazat
  13. trošku jinej level než trhy v Praze :D :D ňam ňam :D Na jednu stranu jsem rád že bydlim od Primarku tak daleko (i když za dva týdny už budu tenhle rok ve třetím!!), i kdybych si pokaždý odnášel jenom dvě věci, myslím že by karta dost brečela :D

    OdpovědětVymazat
  14. Jé, no tak tam by se mi líbilo:):D Nejvíc mě láká to koření a exotické ovoce:)

    OdpovědětVymazat
  15. Mít plnou peněženku peněz a to bych se teprv vyřádila :D Proč není nic takového u nás? :(

    OdpovědětVymazat
  16. Tak mám pocit, že bych se tam hezky přežrala a má peněženka by jen těžce zaplakala. :D

    OdpovědětVymazat
  17. Hned bych taky jela. Vypadá to tam úúúžasně! :)

    OdpovědětVymazat
  18. Proč jezdit do Francie pro macarons, když je mají i ve Vídni, žejo :D
    Musím říct, že Vídeň z tvých článků je úžasná (a na živo jistě ještě úžasnější). Jsem teď na Erasmu ve Francii, ale třeba můj milovaný hummus jsem tu ještě nenašla ! :/ A CHAI už vůbec ne! Nechtěla by ses stát distributorkou CHAIe do ČR? ;)

    OdpovědětVymazat
  19. To je snad ráj! Kdybych nebyla takovej škrt, třeba bych i nakoupila, ale v zahraničí zásadně nenakupuju nic dražšího než za 1 euro :D Jednou budu mít v životě asi docela problém :D Tyhle trhy musí mít supr atmosféru :)

    OdpovědětVymazat
  20. Já věděla, proč tam nejít - peněženka by se otřásla v základu :D Pěkné fotky ;)

    OdpovědětVymazat
  21. áááá horší strana, je to tu! :-D ale ty koule mě fakt mrzí, fakt se mi líbily (i kdyby byly z mrtvoly), škoda, že jsem od nich byla tak násilím odvlečena! :-D No a půjdu si asi nechat zdát o falafelu a budu si v tom snu k němu přikusovat i všechny ty makronky a mozzarelu, zapíjet to samozřejmě sturmem - jen rozhodně ne růžovým :-D

    OdpovědětVymazat
  22. to vypadá na neskutečný dobroty...

    OdpovědětVymazat
  23. Wow, to všechno vypadá tak nádherně, asi se tam teleportuju xD

    OdpovědětVymazat
  24. Jůů, asi máme dost podobné chutě - ty makronky i wasabi bych si dala hned taky (i plno dalších věcí co tady máš).. škoda že je tak pozdě v noci :D

    OdpovědětVymazat
  25. vyzivabiochemicky.blogspot.com19. října 2013 v 21:22

    no napadá mě jediné - sakra proč to takhle nejde o několik set kilometrů na sever v Čechách !! :o) vždycky mě to dostane do varu když přijíždím z Německa nebo Rakouska...krásné fotky!

    OdpovědětVymazat