neděle 1. září 2013

(poslední domácí) Střípky z kuchyně

Krásný den i večer!
Jak už možná víte (měli byste, jsem s tím pěkně otravná:D), od zítřka po dobu 5 měsíců se stane mým domovem krásná Vídeň, kde budu navštěvovat místní univerzitu (i když ne zrovna obor, který by mě lákal :D), jak jinak než díky programu Erasmus. 
Vídeň jsem si zamilovala už před mnoha a mnoha lety, kdy jsem tam, ještě jako malé kuře byla poprvé na Vánočních trzích - okouzlila mě jak ta atmosféra, tak i celkově celé město - od krásných historických budov přes ty moderní až po útulné kavárny a srandovně vypadající staré tramvaje. A v té době jsem taky milovala Komisaře Rexe i všechny jeho páníčky, znala nazpaměť každý díl a chtěla být vyšetřovatelkou (s pistolí u pasu a k obědu jíst housky:D), takže to byl další bod pro Vídeň. A od té doby tam jezdím každý rok minimálně jednou, nejčastěji právě na ty kouzelné Vánoce (mmm ten jejich punč!), ale párkrát jsem tam byla i jindy, vždycky však jen na jeden den a pokaždé mi bylo líto, že se nezdržím déle. A pokaždé jsem si taky říkala, jak asi musí být krásné, žít tam. A teď se mi to splní - sice nebudu bydlet v nějakém starém domě s vysokými stropy v centru města, ale ve studentském kampusu na okraji, ale i tak...
A teď bych se podle všeho asi měla pořádně těšit (tak jako jsem byla natěšená poslední půlrok) a odpočítávat hodiny do odjezdu, ale prožívám pravý opak - vůbec se mi nechce, bojím se všeho od cestování až po vyřizování na úřadech, neumím si představit že tam budu najednou úplně na všechno sama (a to opravdu nejsem nějaký maminčin mazánek co si ani neuvaří oběd) a balení pasuji na jednu z nejhorších činností - obzvlášť pro někoho, kdo je tak nerozhodný jako já (jak mám sakra teď vědět, jaké tričko budu chtít nosit ve čtvrtek?:D). Nehledě na to, že se balím prakticky jen na týden, protože o víkendu za mnou přijedou rodiče s další hromadou věcí - asi bych nemohla jet někam, kde bych byla odkázána jen na hmotnost kufru. A asi by pro mě nebyl ideální ani ten Berlín, který byl původně v plánu - no profesionální balič kufrů ze mě asi nebude :D
Jedu sice jen do Vídně, která je k Brnu mnohem blíž i než třeba taková Praha a domů mám v plánu jezdit alespoň jednou za měsíc, ale už teď se mi začíná stýskat(jsem to ale citlivé děvče :D). Je tady zkrátka hodně lidí, věcí i psů (no dobře, pes jen jeden :D) co mi budou chybět. A musím se sama sobě smát - pořád jsem se jen těšila, ale teď bych nejradši nejela nikam...i když věřím, že zítra zase názor změním a budu ráda:)
Se změnami mého pobytu přijdou samozřejmě i změny na blogu - pravděpodobně se stane méně jídelním (i vzhledem ke společné kuchyňce na kolejích - tam by mi ten bordel, co při vaření zvládnu nadělat, asi neprošel :D) a více osobním - tedy ne ve smyslu, že bych si tady vylívala srdíčko a sdělovala vám všechny problémy a osobní věci, ale bude to víc z běžného rakouského života. (a třeba budu i méně psát na témata, která některým rýpalům vždycky tak hnou žlučí :D). Vůbec netuším, jak často budu přispívat, ale nějaký ten čas (a hlavně nálada) určitě bude.
Abych ale nemlela jen hlouposti o mém odjezdu (už mi to stejně nemyslí a v hlavě se mi honí jen pas-mobil-oblečení-nabíječky-pas), mám tady pro vás ještě poslední várku fotek z kuchyně - protože přidávat je až z Rakouska by už bylo trošku jako s křížkem po funuse.
Jeden z obědů - takové jednoduché kombinace mám nejradši - celozrnné těstoviny, opečená cuketa (oooo jak nečekané!), mozarella light a koření bruschetta (z Brna od Sindibada). A samozřejmě i oblíbená sušená rajčata.
Teď pro změnu něco od mé sestry (prý bych tady měla založit "Terezčino okénko" kam bych dávala jen její výtvory, aby mohla sklízet chválu :D), celozrnné lívanečky s borůvkami.
A tady je tedy ještě něco z Terezčina okénka, jednoduché ale moc dobré těstoviny s kombinací, která nikdy nezklame - špenát, smetana, parmezán.

A něco ze svačinkového soudku - domácí jogurt ve skle, který jsem si koupila v obchode Sklizeno. Ale nebyl až tak dobrý, jak jsem si myslela, docela řídký a trošku do kysela - taková Hollandia mi chutná víc. Možná je to ale tím, že už jsem zvyklá na tu chuť ne tak poctivých a domácích produktů. (a nebo třeba vůbec nebyl dobrý a poctivý a moje chuťové buňky jsou naprosto v pořádku :D)

A tohle je má nejoblíbenější svačinová kombinace. Jen ten balík ořechů zmizel tak rychle, až jsem se skoro zastyděla....:D
A ano, ani teď si neodpustím sem nacpat kuskus s cuketou. Omlouvá mě jen to, že jsem tam pro změnu hodila i cizrnu (oooooo to je inovace! :D), aby se to trošku ozvláštnilo.
Konečně jsem ochutnala i tyhle sýry od Gervais - ten v modrém balení byl dobrý, ale ne až tak že bych z něj padla na zadek - trošku na způsob hermelínu, a taky pořádně smrděl (to já ale ráda, i takové tvarůžky můžu :D). Ale ten menší, s černým pepřem byl ještě lepší, konzistencí víc připomíná klasické gervais, jen méně mazlavý (trochu jako Almette), hodně chuťově výrazný. Prostě ho můžu doporučit - já i moje upatlaná pusa!

A tady už jsou sýry v akci :D I přesto že byl ten pepřový tak výrazný, stejně jsem na něj hodila ještě pršut (a tím tu chuť skoro přebila, jsem to ale buran :D)

Samozřejmě nesmí chybět ani nějaká ta snídaně, tady například domácí houstičky (ano, pekla je Terka:D) s máslíčkem, banánem a k tomu ovesná sušenka.

Na Fragolino a Lambrusco chodíme a vracíme se velice veselé s kamarádkou dost často a moc jsem si tyhle bublinky oblíbila, a tak se mi rozzářily oči, když jsem úplně stejnou lahev náhodou viděla i u nás v maličké vinárničce, navíc za cenu mnohem menší, než bych si čekala (pod 70 korun). 
A tak můj odjezd dobře posloužil jako záminka, proč si nalít sklenku (v množném čísle, znáte to..)

Sestra se vrátila z výletování po Německu, a jakým jiným suvenýrem by mohla svou nenažranou sestru potěšit víc, než tímto.. :D

A nebo třeba mini croissantama z mléčného těsta...
domácí celozrnné loupáčky (ano, už zase :D), jsou ideální recept na to, jak si ráno zlepšit o 200%.
Rozehřáté na pánvičce a potřené trochou másla nemají chybu. A čaj z nejmilejšího ikeáckého hrníčku už je klasika.
Po dlouhé době jsem měla i oběd od maminky - to nejlepší pečené kuře s rýží. A k tomu maličko batátových hranolek, které jsem tam přihodila - doma mi zbýval jeden poslední batát, a tak bylo potřeba ho dojíst než odjedu, protože nikdo jiný by takové věci u nás nejedl :D
Jen ta porce rýže je jen tak na oko - napřed jsem si elegantně naložila jen menší kopeček, ale za pár minut už jsem běžela zpátky do kuchyně a nahrnula si tam dvojnásobné dřevorubecké množství :D
Střípky z kuchyně bez cizrnových lívanečků? Ale no tak! :D
A moc jsem si oblíbila i kokosové mléko - trošku si s ním vylepšit ovesnou kaši, nebo třeba ozvláštnit dýňovou polévku (joooo, to mi bude chybět)
A co jiného dodá před pořádným cvičením více enregie, než pořádná porce domácího musli? (a opět vím, kam zase zmizely všechny oříšky z celého musli :D)
Tak to je pro dnešek krásně, a já už vám jen popřeji dobrou noc! :) (těm co to čtete až ráno, třeba u snídaně - dobrou chuť :D)
P.S. Omluvte případné chyby, překlepy a hlouposti, ale vzhledem k únavě i noční hodině už nemám sílu to po sobě číst :D
P.S.2 Jo, jsem trošku nerváček :D
P.S.3. Auf Wiedersehen! 

33 komentářů:

  1. Hlavně si to tam užij a pilně, když už ne bloguj, tak instagramuj, ať víme, jak se máš! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Užij si to tam kočičko a piš! Tu a hlavně mně! Však já si tam za tebou přijedu :)))
    Všechno vypadá krásně
    Seš cuketová královna! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Nestresuj, ak ti po tyzdni rodicia prinesu kopec veci a ak budes chodit domov raz za mesiac nie je ziadny problem! Vsetko si postupne mozes priviezt aj odviezt a co zabudnes to si kupis a hotovo. Pocas poslednych troch rokov som sa balila tak nespocetne vela krat ze uz som v tom profik :D A to som sa pred troma rokmi balila na rok do Francuzska s tym ze proste za ten rok pridem domov raz. Bolo to dooost tazke vopchat cely moj zivot do dvoch kufrov. Prave zacinam svoj stvrty rok tu a kazdy rok sa stahujem niekam inam. Naucila som sa, ze clovek k zivotu toho naozaj vela nepotrebuje :)
    A nestresuj ani kvoli inym veciam, ak niecomu nebudes rozumiet az budes nieco vybavovat tak sa pytaj dovtedy pokial neporozumies. Povedz im nech ti to vysvetlia s jednoduchsimi slovami a bude to. Hlavne sa nehanbi opytat lebo inak daleko nezajdes :) Vela stastia!!! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Držím palce v tej Viedni :) Ja Viedeň tiež milujem tak ako ty, hlavne tu Vianočnú atmosféru, to je kúzelné...ale na Erasmus (ak sa podarí) sa chystám inam :)
    inak kde kupuješ sušené rajčiny? Nejako si nemôžem spomenuť na článok v ktorom si o nich hovorila:)
    a cestoviny si robím rovnaké,ale namiesto špenátu dávam brokolicu :)
    Adrien

    OdpovědětVymazat
  5. Vídeň je boží^^!
    Přeju ti, aby se ti tam líbilo. A těším se na články. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Četla jsem ráno, po snídani - ještěže tak :D Fotky a jídla fakt parádní, to bych si dala klíďo hnedka všechno! :) Tvé nervy z odjezdu chápu, i to, že se teď tolik netěšíš - to tak taky mívám, ale pak je ten zážitek o to větší a lepší, než být natěšená a zklamaná :) Tak hlavně dobře dojeď a pravidelně nám piš! Už se těším na rakouské článečky, bude to skvělé zpestření tvého blogu :)

    OdpovědětVymazat
  7. Markétko,ať se ti tam líbí a jsi spokojená ve škole!:)O to,že všechno zvládneš levou zadní nikdo nepochybuje! Máme tě rádi,myslíme na tebe a bloguj (instagramuj)!:)

    OdpovědětVymazat
  8. užij si to tam. Už se těším na články z Vídně :)

    OdpovědětVymazat
  9. Já chci taky hodnou sestřičku, co mi bude vozit máslíčka :D Ach jo, život je nefér! :D
    Gervais v krabičce jsem ochuttnala i to druhé, bylinkové, a bylo fakt na jedničku s hvězdičkou, určitě zkus :))
    Jinak vůbec ti nezávidím, že jedeš pryč, jelikož já se teď nemůžu nabažit toho, že jsem konečně doma :D Ačkoli Vídeň je nádherná a určitě si po chvilce zvykneš a pak se ti možná nebude chtít domů, stejně soucítím :D Ještě štěstí, že to je relativně blízko :))
    Takže, má drahá, Auf Wiedersehen!, a budu se moc těšit na články :))

    OdpovědětVymazat
  10. Přeji ti šťastnou cestu a ať jde vše jako po másle :) Vůbec se ti nedivím, že máš obavy. Taky vždy působím suveréně, vše si naplánuji a těším se, ale jakmile jde do tuhého, házím zpátečku a emoce se derou na povrch. Stejně jsi pro mě velká hrdinka! Snad se mi příští rok také podaří odcestovat. Ať se ti daří, krásná blondýnko :)

    P.S: Nesnáším němčinu, takže to jediné by mi trhalo uši! :-D Ale vše je samozřejmě o zvyku a kdoví, třeba bych ji i přišla na chuť.
    P.S 2: Nezapomeň pravidelně navštěvovat Primark! Závist, fňuk :(:D

    OdpovědětVymazat
  11. Ty jo, obdivuju každého, kdo má odvahu a to srdce odjet na Erasmus do zahraničí. Ale ty to máš docela fajn, že to máš blízko dom. Tak ať se ti tam daří!

    OdpovědětVymazat
  12. Užij si Vídeň :-) Máš to dobré, že to máš tak blízko a rodiče ti můžou dovézt věci :-D Já za chvilku letím na rok do Británie a vůbec netuším, jak si na takovou dobu všechno sbalím do 1 kufru :-D

    OdpovědětVymazat
  13. Ten hrníček je úúúžasný! ♥
    Jinak jsi mi připomněla, že si mám koupit zase kokosové mléko. :D
    Tvé obavy z odcestování moc dobře chápu. Já takto přes univerzitní smlouvu chtěla do Ruska, to by teprve bylo zajímavé, protože já jednu dobu ten maminčin mazánek byla, a i když jsem teď v letním semestru bydlela mimo domov kvůli pitomému rozvrhu, tak to furt bylo jen hoďku a půl cesty odsud, takže pohodička. :D No, nakonec jsem usoudila, že vzhledem k nízkému příspěvku na to Rusko kašlu a pojedu se tam podívat na vlastní pěst hned, jak bude možnost. :))
    Vídeň je moc krásné město, i když si ji pamatuju jenom z těch trhů. :D Můžeš mi poslat nějaký hezký pohled do mé pohledové sbírečky. :D Z Vídně snad ještě nemám, hehe.
    Jinak doufám, že i přesto, že se z místa A přesuneš do místa B, na nás nezapomeneš a pravidelně se budeš ozývat, jinak uvidíš. :P

    OdpovědětVymazat
  14. Ať se ti tam líbí Markét! :) Těším se na vídeňské články :)

    OdpovědětVymazat
  15. Markétko, přeju ti, ať ti všechno vychází, jsi tam spokojená a máš se krásně. Těším se na tvé posty, Auf Wiedersehen! :))

    OdpovědětVymazat
  16. měj se ve Vídni krásně, já bych jela hned! :) ale neumím německy, což by se s tím asi moc neslučovalo. holt budu "muset" do Francie. :D

    samé dobroty, díky Tobě jsem si zamilovala kuskus s cuketou. chtěla jsem ho vyfotit, ale nějak jsem na to zapomněla a sežrala ho dřív, než ho foťák mohl zachytit. :D

    OdpovědětVymazat
  17. už se moc těším na články z Vídně!! :) stydím se, ale ještě jsem tam nebyl :( :D ale na jaře tam myslím jedeme se školou, tak se tam třeba ještě potkáme :DD A doufám že budou tipy kde tam nejlíp nakoupit!! :) :DD a to že těch článků o jídle bude míň je možná dobře, vždycky z nich dostanu strašnej hlad :D

    OdpovědětVymazat
  18. Seš přece šikovné děvče, všechno zvládneš! Hlavně se tam opatruj, měj se hezky a pěkně se vzdělávej samozřejmě :)
    Střípky jsou opět boží, jako vždy, no :D. Musím říct, že jste se ségrou teda obě dvě dost šikovné, já si na kynuté těsto moc netroufám, ale ty vaše výtvory jsou božské. Tvoje loupáčky budu muset zkusit, co nejdřív! :D Chtěla jsem se zeptat, jakou Terka dělá školu?
    Tak ještě jednou, měj se krásně a určitě se nám ozývej! :))

    OdpovědětVymazat
  19. Já jsem teda na Erasmu vařila nejvíc za celej svůj život :D Fakt úplně každej den, protože jsem byla v Norsku, kde mi nic jinýho nezbývalo, jak to tam bylo drahý a hádám, že Vídeň není o moc levnější. Samozřejmě taky ve společné kuchyni, ale měli jsme na deset lidí dvě trouby a 4 sporáky, tak to šlo v pohodě.
    A to bylo teprv balení na půl roku 20 kilo srpen-prosinec, tzn. +25 stupňů až mínus 15 stupňů :D Ale naštěstí mě pak přijeli navštívit rodiče i kamarádi, tak mi přivezli další fůru věcí a některý odvezli. Tady jsem odtam psala spešl blog, tak sem můžeš kouknout na nějaké strasti a slasti erasmáckého života :) http://erasmus-in-norway.blog.cz/
    A domů se z Erasmu nesmí jezdit vůbec, to pak vůbec neplatí! :D

    OdpovědětVymazat
  20. všechno vypadá moc chutně! k těstovinám se špenátem, smetanou a parmezánem doma přidáváme ještě restovaný česnek a cuketu, mňamka ;)
    a hodně štěstí na Erasmu, určitě to bude nezapomenutelné a skvělé :))

    OdpovědětVymazat
  21. Užij si to ve Vídni !!! Hrozně moc se těším na články z ní :)

    OdpovědětVymazat
  22. užij si to tam :)
    miluju tvoje fotky jídla, sbíhají se mi sliny :)

    OdpovědětVymazat
  23. Užij si to!
    Ty loupáčky zkusím. :)

    OdpovědětVymazat
  24. Ségra je teď na půl roku v Holandsku, tak snad se za ní pojedu podívat :D ve Vídni jsem ještě nebyla, ale hodlám to brzy napravit! Cuketa je nejlepší, zelená má teď dokonce bráchu, mám i žlutou :D Užij si to hlavně!

    OdpovědětVymazat
  25. Ségra je teď na půl roku v Holandsku, tak snad se za ní pojedu podívat :D ve Vídni jsem ještě nebyla, ale hodlám to brzy napravit! Cuketa je nejlepší, zelená má teď dokonce bráchu, mám i žlutou :D Užij si to hlavně!

    OdpovědětVymazat
  26. Vždycky se tolik těším na střípky z kuchyně, je to hotová pastva pro oči :))
    Užívej si to tam :)

    OdpovědětVymazat
  27. V první řadě, chuťovky fotky :)
    V druhé řadě, strašně moc ti Vídeň přeji a taky závidím, protože Rakousko, to je moje země snů a Vídeň bych moc ráda navštívila. Takže 5 měsíců je úžasná zkušenost :) A pokud najdeš čas a chuť, tak dej o sobě vědět :) Měj se moc krásně :)

    Jo a Erasmus rocks!!! :)

    OdpovědětVymazat
  28. Prosím tě, jaké přesně používáš sušená rajčata?? Chci si nějaké koupit, ale nechci vybrat nějaké hnusné :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kupuju nejčastěji v Bille, stojí kolem 40 korun, ale značku bohužel nevím...

      Vymazat
  29. Amazing and very delicious ;)

    I follow you beautiful blog. I hope you will follow me back and I will wait for you in my blog www.gabusiek.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  30. Nádherná ispirace do mého jídelního lístku, díky za ni!!

    OdpovědětVymazat