pátek 18. dubna 2014

Celozrnný mazanec + velikonoční pečení

Hezký den! 
Blíží se Velikonoce, a to si žádá nějakou tu dobrotu. Ideálně tradiční. Nebo ve tvaru beránka. Nebo cokoliv, jen k tomu přidejte slovo velikonoční, a bude.
Recept na mazanec i jidáše je z části z celozrnné mouky, ale samozřejmě jde stejně tak dobře použít i tu obyčejnou, a nestane se nic. A pro změnu fešáci beránci jsou úplně klasičtí.

O tom, jaká dobrota to je jasně vypovídá to, že jsem ho pekla včera odpoledne....a teď už je na talíři poslední kousíček.
A kdyby mi nebránilo svědomí, nedožil by se ani dnešního rána!
Na jeden bochánek budete potřebovat :
půl kostky čerstvého droždí 
60g třtinového cukru
200ml mléka
200g celozrnné pšeničné mouky
170g hladké mouky
špetka soli
2 žloutky (bílek na pomazání)
60g rozpuštěného másla
velká hrst rozinek nebo brusinek, naložených ve 2 panácích rumu 
kůra z jednoho citronu
lžička muškátového oříšku
Z droždí, pár lžic vlažného mléka a lžíce cukru vytvořte kvásek. Pár minut ho nechte odstát a poté přidejte do mísy k moukám, cukru, žloutkům a rozinkám. Přilijte rozpuštěné a trochu vystydlé máslo. Pořádně propracujte těsto, poté jej vyklopte na pomoučený vál a uplácejte bochánek. Pokud se moc lepí, přisypávejte opatrně mouku.
Nechte hodinu kynout na teplém místě.
Pak už jen bochánek znovu propracujte, dejte na plech s pečícím papírem, potřete bílkem a pečte asi 40 minut na 180 stupňů.

U všech receptů na mazance bývá psáno - navrchu udělejte malý kříž.
No, minulý rok jsem výraz "malý kříž" pochopila po svém a mazanec podřízla jak jehně a mazanec se v troubě celý rozjel.
 Včera jsem na sebe, s nožem v ruce, byla pyšná, jak maličký křížek jsem to udělala.
A rozjel se úplně stejně...
Ale nevadí, chuťově je tak jako tak na jedničku. A to, že je vyfocený z boku nebo schovaný za slepičkou není náhoda :D
A teď přichází na řadu pan Beran.
Zcela necelozrnný, s pořádnou kostkou másla, kelimkem ricotty.....a tak dobrý!
Pekla jsem ho podle Maryny, která má na blogu lákavých receptů víc než dost, a k tomu dokonalé fotky (a já si při jejich prohlížení vždycky připadám strašně neschopná :D)
Já jsem pekla beránka docela malého, na délku 20 cm, na výšku k hlavičce měl 15 cm, takže mi z celého množství vyšel jeden beránek a ještě 6 muffinů, takže pokud chcete jen maličkého beránka, udělejte poloviční množství.
250 g hladké mouky
250 g másla
200g cukru
250 g ricotty nebo tvarohu
5 vajec
balíček prášku do pečiva
Nejprve dejte rozpustit máslo do mikrovlnky a nechte trochu vychladnout. Vyšlehejte vejce a postupně k nim přidávejte cukr, aby vznikla taková pěna. Za stálého míchání opatrně přidávejte ricottu a poté máslo. A na konec postupně zašlehejte mouku smíchanou s práškem.
Formu pořádně vymažte a vysypte, naplňte těstem, přikryjte vrchním dílem beránka, a pečte přibližně 50 minut, na stupňů.
Chvíli nechte beránka vychladnout ve formě a potom OPATRNĚ vyklopte.
Další jarní dobrotou jsou tyhle roztomilé muffiny a bábovičky, které pekla Terka. Recept je z časopisu Albert, kde je ale jako velikonoční zajíček, a takovou formu bohužel nemáme. (těžký život, já vím!)
Na 8 muffinů (nebo 6 mini báboviček a 4 muffiny) budete potřebovat :
2 vejce
60g cukru
100g polohrubé mouky (nebo napůl s celozrnnou)
půl sáčku prášku do pečiva
1 nastrouhaná mrkev
1 menší nastrouhané oloupané jablko
hrst rozinek
lžíce rumu
Vejce vyšlehejte s cukrem a pak přidejte mouku smíchanou s práškem. Poté přimíchejte postupně mrkev, jablko, rozinky a rum a dejte péct, přibližně na půl hodiny, 180 stupňů.
A protože je to těsto tak výborné, upekla jsem z něj dneska i beránka.
Ale toho vidět nechcete.
A nebo jste tak škodolibí, že chcete?
No, máte to mít!
Říkala jsem si, že přeci nebudu vysypávat formu piškotama, tak jak je to v receptu.
"Tsss, taková blbost, dám tam normálně mouku!"
.....no, asi to tak úplná blbost nebyla :D

A jako poslední jsou tu celozrnné Jidáše z loňska. Tedy samozřejmě recept je z loňska, letos budeme mít čerstvé!
Nebo jidášové? ti jidáši? ty jidášky?
Prostě velikonoční pečivo, tak!
Na 10 kousků budete potřebovat :
180g celozrnné mouky
70g hladké mouky
150ml vlažného mléka
50g cukru
třetinu balíčku čerstvých kvasnic
nastrouhanou kůru z jednoho citronu
2 žloutky plus jedno vejde na potření
50 g změklého másla
Smíchejte mouky a z droždí, cukru a mléka udělejte v důlku z mouky kvásek, Po pár minutách ho promíchejte s moukami, přidejte všechno ostatní a vypracujte těsto.
Pořádně ho propracujte, hodně a hodně míchejte, ať je máte krásně nadýchané (ne, to není zrovna můj případ :D)
Těsto nechte hodinu kynout a poté z něj udělejte různé zamotané tvary. Dejte je na plech s pečícím papírem, ozdobte rozinkami nebo oříšky, pomažte vajíčkem a nechte ještě na plechu 20 minut kynout. Poté je dejte péct na 200 stupňů, přibližně 20 minut.

40 komentářů:

  1. Jupííí, tak jsem se dočkala :-D Vy teda doma jedete! Takové velikonoce se mi líbí :-) Chuděrka druhej beránek, ale co určitě bude i tak dobrej!

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to moc dobře!
    ..my posledních pár let Velikonoce moc neslavíme, takže takovou přípravu u nás doma očekávat nemůžu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však já u nás doma taky žádnou přípravu neočekávám, jednoduše ji sama udělám :)

      Vymazat
  3. jeeeeeee ten tvůj beránek (co zůstal vcelku) tak krásně koukáááá :D ale makáš teda jak Werich v Císařův pekař, vypadá to bezvadně (jako třeba je to hnus a nikomu to nechutná, ale takhle na dálku máš velkej klobouček dolů ode mě :D) krásný Velikonoce přeju xx (fröhliche Ostern, happy Easter, nevim, jakym jazykem je to nejvíc cool ... jo ještě joyeux Paques umim :D)

    OdpovědětVymazat
  4. Super recepty:) uvidím, jestli tento rok budeme s mamkou něco dělat, protože Velikonoce jako takové nás nechávají velice chladnými a beránka a mazanec vždy přinese babička:D

    OdpovědětVymazat
  5. No to je dobrot sakra! Ještěže ted nemám tolik času něco takového péct, protože bych to pak celé sama snědla, jelikož doma nikdo není. A ono to je taaak lákavé :D Jsi fakt šikovná :)

    OdpovědětVymazat
  6. markétko mazanec vypadá naprosto výborně a kdybych mohla, hned ochutnám...nutíš mě ho upéct a já ti to pravděpodobně splním, přestože mamka bude dělat dva tradiční...rozhodně se ale neztratí...tedy v mé blízkosti ano...

    OdpovědětVymazat
  7. Všechno to vypadá parádně! U nás pekla mazanec babička. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já letos dělala perníčky. Vždycky mi je na Vánoce líto těch zvířátkových (stejně jich vždycky pár použiju), tak sem je letos konečně pořádně provětrala. Mazanec podle receptu od Vaňka právě kyne a bez beránka se letos budu muset obejít :-(

    OdpovědětVymazat
  9. U nás mazance a beránky dělá babička, tak že bych upekla jidáše? Záměrně jsem použila množné číslo a mazanců a beránků, protože od každého jeden nám nikdy nestačí :D

    OdpovědětVymazat
  10. Chudák bééďa :D ale jinak...mňam! :)

    OdpovědětVymazat
  11. hmm dneska cheesecake a zítra to vidím na ty muffiny... :)

    OdpovědětVymazat
  12. chudák beránek ;( :D ale ten mazanec vypadá úžasně! Mamka zrovna peče, sice ten tradiční nezdravý :D ale stejně se na něj těším! Člověk si toho života (ehm jídla) musí občas trochu užít :D ... :) Krásné Velikonoce přeji :)

    OdpovědětVymazat
  13. Už se těším na bochánek a beránka od babičky <3 :D

    OdpovědětVymazat
  14. Ja budu zítra dělat zase tvarohove mazance ;) ten tvůj celozrny ale vypadá taky krásné ;)

    OdpovědětVymazat
  15. Takže, snídaně na zítra hotova, snad to bude k jídlu! :D Ne, určitě bude.. úžasně to tady po celém domě voní :))

    OdpovědětVymazat
  16. jak já už se těšim na mazanec !!!!! ♥ omnomnom .. zítra jdu na něj

    OdpovědětVymazat
  17. Máš to krásné! A určitě chutné :))) A i když se beránek rozbil, stoprocentně bude k jídlu!

    OdpovědětVymazat
  18. zrovna peču mazance! Sice budu vzhůru asi do půlnoci, ale co bych pro sebe a pro rodinu neudělala, abychom měli skvělou snídani na zítřek? :) A ty mazance navrchu prostříhávám nůžkama, to se mi osvědčilo, vůbec se nerozprdnou pak po celým plechu! :) Jééé já asi ani nedospím jak se těším na tu dobrotu :)))

    OdpovědětVymazat
  19. zdobíte doma na Velikonoce vejce? jestli jo, očekávám nějakou inspirativní fotku :) u nás doma budou maximálně ty z "čokolády" ze staniolu :D

    OdpovědětVymazat
  20. Mazanec jsem chtěla také péct, ale rodiče nakoupili rovnou 3, takže už by jich asi bylo přespříliš :D Nicméně na muffinky se vrhnu, vypadají krásně a recepty z Alberta nikdy nezklamou:)

    OdpovědětVymazat
  21. Já se vrhám zítra na mazanec podle alberta :) ale teď mě zaujaly ty muffiny .. protože recept na zajíčka sem ani nečetla.. No za to sem vyzkoušela mrkvové sušenky.. a upřímně. Asi první sušenky co v životě nesním :D

    OdpovědětVymazat
  22. Tolik dobrot! :-) Já jsem letos pekla jen mazanec :-) Z celozrnné mouky a protože ji za satanovo dílo nepovažuju a nenapadaá mě nic nezdravého, co jsem tam dala, tak to prohlašuji za zdravé pečení :-D A taky se mi křížek rozjel, nejsi v tom sama :-D
    Beránka jsem poprvé zkoušela loni, se slávou jsem si koupila formu a dopadl jako ten tvůj druhý, nepovedl se vyklopit :-D Možná příště zkusím ty piškoty :-) Letos jsem ho nedělala, protože jsem pryč a forma zůstala doma, ale za rok to určitě zkusím znovu :-)
    Hezké velikonoce :-)

    OdpovědětVymazat
  23. U nás doma se Velikonoce docela dost ignorují, nepečeme nic velikonočního, ani nepleteme pomlázku, vajíčka už taky nezdobíme. Mamka to vždycky dělala s náma, když jsme byli menší, ale teď to neláká nikoho z nás:)
    Vám (tobě a Terce) se všechno moc povedlo, až na toho chudáka beránka :D

    OdpovědětVymazat
  24. Posledné roky už nepečieme tie klasické veľkonočné recepty, ale skôr skúšame niečo nové a netradičné, ale vždy sa mi páčilo ako vyzerá ten baranček (ten podarený :D) :)

    OdpovědětVymazat
  25. Skvělé výtvory! :) Celozrnný mazanec se mi právě peče v troubě, už se nemůžu dočkat :D

    OdpovědětVymazat
  26. Piekla som mazanec, polku už sme S frajerom zjedli S maslom A džemom :) je skvelý

    OdpovědětVymazat
  27. Právě jdu udělat mazanec podle tvého receptu, snad se mi povede jako tobě. Mimochodem máš skvělý blog!:-)

    OdpovědětVymazat
  28. Super článek! Tvůj blog naprosto žeru! ^_^

    OdpovědětVymazat
  29. Teď jsem dosnídala, podle tvého receptu pečený,celozrnný mazanec a i když nemám mazanec ráda, tenhle byl tááák dobrýý! Opravdu jsem si moc pochutnal, není takový vysušený (jako ten obyčejný) a má (díky celozrnné mouce) nějakou chuť, což podle mě ten obyčejný nemá...TAKŽE DÍKY ZA SKVĚLÝ RECEPT, určitě jsem ho nepekla naposled- a myslím, že nebude rozhodně jen velikonoční :D
    Bea

    OdpovědětVymazat
  30. Díky za recept na mazanec, už ho mám v troubě! :-) Ještě jsem půlku bílé mouky nahradila rozemletýma vločkama, víc jsem jí totiž neměla, tak uvidíme, co z toho vznikne :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, tak se mi z toho křížku taky rozjel a to jsem ho udělala takový pidi-mini :'D

      Vymazat
    2. A jak to chutná s těma vločkama ? :)

      Vymazat
    3. Úplně skvěle, můžu určitě doporučit! Chutnal celé rodině, skoro jsme se o néj poprali :-D Na snídani nám zbyla jen malá třetina, hned se snědl:-)

      Vymazat
    4. Tak třeba příště taky vyzkoušim :) Podle originálního receptu byl taky výbornej, ale doma dali přednost kupovanýmu(taky nechápu :D), takže jsem ho jedla sama a ještě mi zbývá porce na zítra :D

      Vymazat
  31. Moc děkuju za recept, původně jsem měla v plánu péct tvojí vánočku, protože jsem na Vánoce měla zlomenou ruku, tak jsem nemohla :D A pak jsi sem dala recept na mazanec, takže jsi mi usnadnila případný vysvětlování :D
    Jinak voní krásně, tak už se nemůžu dočkat rána :) Jsem moc zvědavá, a doufám, že s ním mamce vytřu zrak, jak bude dobrej :D :)))

    OdpovědětVymazat
  32. Ahoj, pokud bys chtěla, aby se ti mazanec nerozjel, tak do něj "vyťupkej" křížek jenom něčím malým a kulatým (třeba obrácenou vařečkou;)).

    OdpovědětVymazat
  33. Parádní, já už dokonce (před)velikonoční mazance pekla! ^^ Ale je více než nutné to předem zkusit, jestli ten recept náhodou je pořád dobrý, že jo :D Mám poctivý od babičky, na něj nedám dopustit, ale moc ráda prostřídám, protože se u nás mazance pečou tak 8x za jedny velikonoce :D (Asi jako u tebe vánočka a povánočka) ^^ :D

    OdpovědětVymazat
  34. pan Beran :D super :D určitě vyzkouším recept na mazanec :-)

    OdpovědětVymazat