čtvrtek 25. září 2014

Dýňový chlebíček

Hezký den!
Šedivý podzim je tady. Venku tma, chladno, vítr, šedivo, déšť....A doma voní čerstvý, krásně barevný chlebíček. 
Jo, hned mám ten podzim radši!
Před pár dny jsem šla, jako pilná studentka, do knihovny. A když jsem se skláněla pro knížky, všimla jsem si, že hned vedle regálu s knihami o reklamě a marketingu jsou knihy o jídle a vaření.
Prostě osud!
Osud tomu tak chtěl, abych upekla tenhle chlebíček. Nedalo se nic dělat.
A abyste mohli mít podzim o trochu barevnější i vy, tady je recept.
A když se med nahradí cukrem a chléb se potře jen vodou, jde dokonce i o recept veganský,
Budete potřebovat :
500g dýně 
500g hladké mouky (šla by asi použít i pšeničná celozrnná, ale to jsem tentokrát nezkoušela)
2-3 lžičky sušeného droždí
2 lžičky soli
2 velké lžíce tekutého medu
60ml vody
vejce s vodou na potření
1) Vydlabejte dýni a pokrájejte ji na kousky. Pokud máte hokkaido, tak ji loupat nemusíte, ostatní druhy ano. A dejte ji vařit do hrnce přibližně se sklenicí vody (voda se stejně vyvaří). Až bude dýně měkká, což je tak za 15 minu, rozmixujte ji a nechte vychladnout.
2) Do skleničky dejte 60ml vlažné vody a sušené droždí a nechte pár minut odstát. Poté přidejte med.
3) Smíchejte mouku se solí a udělejte důlek. Do důlku dejte kvásek a pyré z dýně a pořádně promíchejte a vypracujte hladké pružné těsto. Pokud se moc sype, přidejte ještě trochu vody. A dejte na hodinu kynout na teplé místo.
4) Těsto znovu propracujte, uplácejte bochník a nechte jej kynout ještě přibližně 45 minut na plechu vymazaném olejem či máslem.
5) Potřete vejcem s vodou a pečte na 200 stupňů přibližně 40 minut.
A úplně nejlépe chutná jen tak samotný, s máslem. Je krásně měkký, vláčný a lehce nasládlý....a prostě výborný! (A ideální způsob, jak do sebe dostat porci zeleniny hned na snídani!:D)
Recept mám z knížky s prostým názvem Chléb (Eric Treullie, Ursula Ferrignová), která mě docela zaujala. Na začátku jsou popsány všechny druhy mouk, na co se která hodí apod., popsaný podrobný postup zadělávání kvásku, hnětení, kynutí...Ale tou nejlepší částí jsou samozřejmě recepty, rozdělené do několika kapitol - základní, kváskové, ochucené, chlebové placky, sváteční chleby a pečivo....
A najdete tam recepty třeba i na mé oblíbené bagely, grissini, nebo třeba pita chleby, francouzské bagety, briošky, štoly, italské pannetone, kukuřičné nebo bramborové pečivo, anglický toust...
V dnešní době je takovým trendem brát pečivo jako něco špatného a strašně nezdravého, a mnohdy panují názory jako po pečivu se přibírá, kdo chce zhubnout musí vynechat pečivo, pečivo je nezdravé, vynechávejte pečivo a podobně.
Já si o tom ale myslím svoje.
Nepřibírá se z pečiva. Přibírá se z toho, když je něčeho moc, když je jídelníček nevyvážený a příjem je podstatně vyšší než výdej. A v zásadě je jedno, jestli je ten nadbytek sacharidů z kuskusu, vločkových sušenek nebo grahamových bagetek.
Nevím, jak by bylo možné, že by se z pšenice zpracované na kuskus nebo těstoviny nepřibíralo, ale z té stejné obiloviny zpracované na chleba ano. Jako že by si žaludek řekl "jeee sacharidy z plátku chleba, ty pošlu na špeky!"  a naopak "oooo přišly sacharidy z kuskusu, ty hned využiju a neuložím ani gram!".
Samozřejmě by mě ani nenapadlo někoho nabádat k tomu, ať se cpe pečivem od rána do večera a tvrdit že bílá mouka je něco, co vás neskutečně obohatí.
Ne, jasně že je vhodnější celozrnná mouka, která dodá tělu alespoň nějaké minerály a vlákninu, ALE rozhodně to nefunguje tak, že by se z bílé mouky tloustlo více než z klasické a že by měla vyšší kalorickou hodnotu.
Zastávám názor, že jídelníček by měl být vyvážený - mělo by tam být všechno - dostatek zeleniny, vlákniny, ovesné vločky, luštěniny, dostatek bílkovin....a v takovém případě pak ani kousek obyčejného pečiva nemůže uškodit. Jak by mohl.
Samozřejmě vím, že na tohle téma existuje hromada knih (třeba Život bez pšenice) a studií, které hlásají, jaké je pečivo zlo a je potřeba jej vyřadit. Na druhou stranu ale naopak spousta výživových poradců pečivo, zejména celozrnné a žitné, bez problémů píše svým klientům do jídelníčků, spousta sportovců jej klidně snídá...
V dnešní době jsou totiž knížky a zaručeně vědecké studie úplně o všem, které se navíc vzájemně vyvracejí.  A každý si tak může vybrat to, čemu věřit chce a podle toho si pak přečíst vybranou literaturu.
Mohla bych si přečíst studii o tom, že mě lepek zabije. A nebo se taky můžu podívat na svou babičku s dědou, kterým je přes 80 let a KAŽDÝ den po těch osmdesát let snídají poctivý chleba. A každý den si dávají k odpolední kávě housku s máslem. A taky každé dva týdny chodí na pěší výlety a jsou stále aktivní.
Tak je to se vším.
Mohla bych si přečíst knížky o tom, jak je sebemenší gram cukru příšerný. A nebo si naopak můžu přečíst o tom, jak je čokoláda prospěšná pro fungování mozku a jít si ulomit dvě kostičky ke kafi.
A mohla bych si přečíst, jak je alkohol nepřítelem lidstva. A nebo si taky můžu najít článek o tom, jak jsou dvě deci vínka denně zdraví prospěšné a jít si nalít skleničku Pálavy.
Tak.

20 komentářů:

  1. MArkét, také jsem se dala do pečení chleba :) Vyzkoušela jsem v troubě, dopadl skvěle a zrovna dělám první chléb v domácí pekárně, kterou jsem dostala dárkem od maminky. Takže také teď koumám a peču :)) Jo a s tím lepkem, já si myslím, že je ok jej jíst, pokud člověk nevykazuje alergické reakce. Někdo má alergii i na jahody nebo banány, oříšky apod.., to ale neznamená, že to přestanu jíst, když jsem v pohodě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně tak! Já jsem se snažila ozdravit snídaně právě tím, že jsem si místo pečiva dala kaši či musli, ale moje tělo na to vždycky reagovalo stejne - sice po pár lzickach hlasilo, že už má dost, ale asi po hodině jsem dostala takový vlčí hlad, že jsem si musela dát další velké jídlo. Takže ja nedám na pečivo alespoň ke snídani dopustit!

    OdpovědětVymazat
  3. Markét, bílá mouka?! Hanba Ti! :D vypadá krásně, hned zítra ho zkusím upéct :-)

    OdpovědětVymazat
  4. je tak božsky oranžový ♥ a to co píšeš je naprostá pravda, pečivo je zkrátka fajn a v rozumné míře z člověka mouka kuličku neudělá :)

    OdpovědětVymazat
  5. Páči sa mi tvoj prístup k jedlu, pohybu... Ja osobne by som sa nevedela pečiva vzdať, taký doma čerstvo upečený a voňavý chlieb s maslom, nie je asi nič lepšie :) Pokiaľ nie je človek alergický na lepok a nenapcháva sa chlebom od rána do večera, tak mu to neuškodí, všetko s mierou :) A určite vyskúšam aj tento tvoj, lebo vyzerá skvelo :)

    OdpovědětVymazat
  6. Recept urcite zkusim. Jenom, kdyz bych chtela nahradit tu bilou mouku celozrnou chlebovou, gramaze zustavaji stejne? Dekuji ;)

    OdpovědětVymazat
  7. Krásně řečeno. A ještě "krásnějš" upečeno :D :))

    OdpovědětVymazat
  8. Opět moc krásně sepsaný článek a chlebík vypadá velice lákavě :) Miluji dýni ve všech podobách a jednou jsem z ní pekla koláček, který byl prostě skvělý, takže věřím, že i toto bude něco podobně lahodného :))

    OdpovědětVymazat
  9. :D
    Souhlasím s tebou, přibírá se když prostě někdo, pardón za ten výraz, žere za tři, tak je jasný, že když sním jídlo za tři lidi, tak prostě přiberu a je jedno, jestli to budou banány nebo žitnej chleba.
    A ten tvůj dýňovej vypadá luxusně, hned bych si ho k snídani dala a klidně i k večeři! :) Škoda, že jsem tu dýni už sežrala :D

    OdpovědětVymazat
  10. Thanks for ones marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you will be a great author.I
    will ensure that I bookmark your blog and definitely will come back from now on. I want to encourage continue your great writing, have a
    nice morning!

    Feel free to surf to my website :: Clash of Clans Triche Gemmes illimité

    OdpovědětVymazat
  11. Mmm, ten vypadá, jen potřít máslíčkem a to bych si šmakovala :D
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
  12. Vypadá krásně :-) Dýně máme na zahradě, až uzrajou, tak ho možná zkusím - pokud jde i z těch klasických obřích, ne-hokkaido :-D
    No a jinak co se týče pečiva, to já prostě miluju :-) Takový čerstvý chleba s máslem, mňam :-) Nebo třeba ještě s medem a k tomu kakao :-) (a ať si je klidně z bílé mouky, však jedovatá není :-D). Teď sice spíš kupuju různé knackebroty, suchary, trvanlivé chleby a tak, ale to jen proto, že když jsem na kolejích, nevyplatí se mi pro jednoho normální chleba. Ale doma si ho ráda užiju :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Tak ta tvoje úvaha na konci je správná, krásná a prostě boží! :D Líp bych to nenapsala, taky nemám nic proti pečivu. Jíst všechno, ale s rozumem :)
    Fit Maddie

    OdpovědětVymazat
  14. Super recept. :-) Jinak s tou pšenicí - kuskus je stejný jako těstovina, pečivo. Já osobně můžu říct, že když vynechám klasickou, běžně používanou pšenici, mám mnohem lepší zažívání . Po pšenici se cítím nepříjemně nacpaná. Naopak žitná mouka a ostatní mouky jsou super a cítím že mě příjemně zasytí, nikoli však ucpávají. Chleba je naprosto vhodný, avšak právě ten kváskový ze žitný mouky, nikoli ty pšeničné chleby, co nyní seženeš ve veškerých obchodech. Např. bulgur je sice taky pšenice, ale ještě nezpracovaná a těle nám to s kyselinami reaguje torchu jinak a sice že vazby se nasytí a naše tělo vše lépe stráví. Já si mylsím, že každý by měl poslouchat své tělo, co mu dělá dobře a co ne. Já si to už za 18 let svýho života nějak zhodnotila, bílé pečivo nejím - radši (i chutově) mám to žitné či celozrnné a bílou mouku si užiju třeba třeba v restauraci, když si dát pořádnej oběd a nepřemejšlet pšenice/nepšenice. Jednou mě to nezabije, to vím. :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Moc díky za recept! O víkendu jsem ho pekla z klasické hladké + kukuřičné mouky (1:1) a je to fakt mňmka :)

    OdpovědětVymazat
  16. vyzkoušeno s čerstvým droždím, je jako obláček, lahoda!

    OdpovědětVymazat
  17. Markétko,jsi fakt pilňucha,už teď se vypravit do školní knihovny..já se tam objvim nejdřív kolem zapoctoveho obdobi.mas muj obdiv,taky bych se chtela dokopat precist si neco z eko literatury,ale vsechno ostatni ma porad prednost..jsi sikula

    OdpovědětVymazat
  18. Dýni miluju už jenom kvůli tomu, jakou barvu dodá všemu, co z ní aktuálně vyrobím / upeču / připravím :D Tvůj chlebík se směje jak sluníčko :-)) Na podzim se bude hodně hodit :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Recept jsem vyzkoušela, přesně jsem dodržela gramáže i dobu kynutí, takže nevím, kde se stala chyba, ale těsto bylo přesto hrozně řídké, doslova se mi rozlilo po plechu. Musela jsem ho vrátit do mísy a teprve po přidání cca 300g hrubé mouky bylo možné uplácat bochník. Určitě jste použila hladkou mouku?

    OdpovědětVymazat