čtvrtek 6. srpna 2015

BUDAPEŠŤ, část první - jaká očekávání jsem (ne)měla a jaká byla realita

Jsou města, kam je tak nějak moderní jezdit. A hlavně zní lákavě tam jezdit. 
V Paříži se točí každý čtvrtý film, panoramata vypadají jak vystřižené z romantického filmu (pokud zrovna nevíte, že schody na Montmartre smrdí močí), a při pohledu na fotky máte chuť tam okamžitě jet, nakoupit krabičku makronek nebo čerstvé croissanty a za zvuku hudby jak z Amélie se procházet po ulicích.
Berlín se v poslední době stává vyloženě rájem pro všechny kavárenské povaleče, a svou divokou historií zní jako ideální město na několikadenní evropskou dovolenou.
No a Londýn? Cihlové domky, stylově oblečení Britové s přízvukem, památky které známe všichni už od 3 třídy, kdy nám do rukou přistála první učebnice angličtiny (mimochodem, Poppy a Beana jsem nenáviděla!), anglické dobroty a nekonečné možnosti nákupů, to bude lákavé vždycky.
Na seznamech vysněných měst se často objevuje taky krásná Barcelona, tradiční Vídeň nebo Řím, a já se tomu vůbec nedivím. I na mých seznamech to všechno bylo, moc jsem si to všechno přála, a jakmile se mi to splnilo, byla jsem nadšená. A nadšeně bych jela znovu.
Ale že by měl někdo na seznamu vysněných měst Budapešť?
Ani já jsem ji tam neměla. Tak nějak jsem znala z fotek Řetězový most, věděla jsem že je tam nejkrásnější budova parlamentu vůbec, že je to Buda a Pešť a že je tam krásný pohled na Dunaj, ale to je tak nějak všechno. 
Mnohokrát, když jsem o Budapešti četla, se tam totiž objevovaly slovní spojení jako "Paříž východu" nebo "východní sestra Vídně", a ačkoliv se snažím nemít předsudky, slovo "východ" je ve mě docela vyvolávalo.
Protože když se řekne "východ", představím si ten jeden jediný styl architektury, který mi zrovna blízký není. A ano, myslím ty šedivé betonové krabice (říká holka z paneláku:D), na kterých je zub komunismu tak patrný, že by se tam krásně dal točit film Good Bye, Lenin!
Zkrátka pro mě znělo tak nějak lákavěji jet do toho Berlína, Paříže, Vídně, než někam na východ.
Za což teď sama sobě nadávám, protože Budapešť je mnohem víc "západní" než to moje Brno, úplně srovnatelné s Vídní nebo Paříží, s tím rozdílem, že je tam mnohem čistěji.
Dávám tomu rok, maximálně dva (ohoho!) a sociální sítě budou právem plné fotek z budapešťských kaváren, selfíček z mostů a skleniček z barů, tak jako je to teď s Londýnem. Takže.... ‪#jedtedomadarskadrivneztobudecool‬

Naštěstí jsem ale prozřela, a kromě všech těch Londýnů (letenky na září, ajajaj) mě začala lákat i Budapešť. A čím víc jsem si o tom hledala, tím víc nadšená jsem byla - a největší podíl na tom měly asi články na blogu Minty Finty (odkud je i nejlepší myšlenka, že Budapešť je nový Berlín, s tou výhodou, že o tom zatím moc lidí neví), a básnění mé sestry o Hummus Baru.A tak se najednou stalo, že bylo 6:40, a jedna blondýna s blonďákem po 5 hodinách ve žlutém autobuse trapně přešlapovali před Starbucksem v centru města a předstírali, že vůbec nečekají, až se v 7 otevře. Což se předstíralo těžce, když jsme tam byli jediní, kdo nebyl bezdomovec/popelář/opilec.
Ale trocha ospalosti, čekání a hladu není nic, co by cheesecake a velký chai latté nespravilo
První budapešťské nadšení hned po ránu. Retro tramvaje. Protože když už tu něco vypadalo tím "východním způsobem", přišlo mi to spíš jako roztomilý retro, než prostě něco ošklivě starýho.
Budapešťské nadšení číslo dvě. Řetězový most je ještě krásnější než na fotkách!A hezčí budovu Parlamentu byste po Evropě hledali dost těžko.A pohled od obrovské Národní Knihovny a Hradu je taky k nezaplacení. Kdyby Praha nebyla....prostě naše Praha a já bych nebyla Češka, dost možná bych řekla že tyhle výhledy jsou ještě hezčí než z Hradčan. A to stejné od řeky nahoru.A kdyby Vídeň nebyla moje srdeční záležitost, nestrávila bych tam půl roku a nebylo to vždycky moje nejmilejší město, objektivně bych možná dokázala říct, že celkově je Budapešť ještě krásnější. Obrovské historické stavby, ozdobné mosty, široké upravené bulváry, a nebo židovská čtvrť plná stylových kaváren, kde si po každých 2 metrech řeknete "sem chci!".Rybářská bašta na Hradním vrchu. Nádherná neogotická/neorománská stavba, která vypadá jako hrad z písku. Nebo z cukru!
V 9 ráno naprostá paráda, bez turistů, s nejlepším výhledem...A hned vedle chrám Sv. Mikuláše s barevnou keramickou střechou.
A na Hradním vrchu to vypadalo jako v nějakém menším městě, krásně barevné domky.Jedna z mála nevýhod Budapešti je podle mě ale to, že přímo kolem Dunaje nevede žádný chodník nebo cyklostezka, a není tam nic jako pražská Náplavka, kde byste si mohli sednout, koupit něco k pití, pustit nohy dolů ze břehu a odpočívat s krásným výhledem.Sv. Štěpán, další krásná stavba co mi trošku připomíná Karlskirche ve Vídni. Vlastně v Budapešti vidím z každého města něco. Široké ulice mi připomínaly Champs-Elysées nebo Mariahilfer Strasse v ještě uhlazenější podobě, Dunaj s výhledem na Hradní vrch připomíná Prahu, některé zdobené domy zase Paříž, a ta židovská čtvrť, to je prostě Berlín.A nejstarší metro na Evropském kontinentu najdete právě tady, a projet se linkou 1 stojí za to, ty stanice jsou jak z historického filmu.A z metra jsme vystoupili na náměstí Hrdinů...Kde jsou hned vedle i městské sady, krásný park plný zeleně kde si můžete půjčit i šlapadlo.
(a mimochodem, všimli jste si, že se tu zatím neobjevil ani jeden maďarský název? Nejsem toho schopná! :D)Šlapadlo jsme si nepůjčili, ale o kousek jinde, na náměstí Erzsébet Tér, kde je i kolo podobné London Eye, jsme si naše sedřené nohy (oba conversky, oba je za ty puchýře nenávidíme!:D) na chvíli zchladili.
-----nenávistná vsuvka, klidně přeskočte a čtěte až pod fotkou-------
Jak proboha můžou tak nevinný boty tak sedřít nohy? A jak proboha tohle mohla být původně obuv na basket? Jak v tom mohl Travolta v Pomádě tak poskakovat? A jak mě mohly takhle zradit?! 
Synagoga v židovské čtvrti Erszebetváros (ne, nevyslovím to nikdy:D), u které jsme bydleli ve skromném hostelu. Ale za 350 kč pro jednoho na noc to bohatě stačilo, stejně jsme tam jen spali, i když na víc nocí bych tam asi být nechtěla. Pokud ale nejste nároční a chcete jen něco na přespání, je to ideální místo v centru. Protože jestli někde bydlet, tak tady, v židovské čtvrti. Tolik kaváren, barů a restaurací nikde jinde není.
Stará budova našeho hostelu, což se mi moc líbilo, má to svoji atmosféru, ačkoliv luxus byste hledali těžko. Právě tady jsme potkali i sympaťáka z Turecka, co dva týdny cestoval přes Evropu, od Mnichova po Budapešť, říkal jak miluje Kafku a nadšeně nám ukazoval fotky z pražské Kampy, a od Maďara, co nás ubytovával zase víme, že Maďaři prý milují naše Krušovice a Kozla (protože jejich pivo je prý "piece of shit"), a v Brně jeho přítelkyně bydlela na Francouzské, což je zase "gipsy land".
Celkově tam na nás byli všichni hrozně milí, a anglicky mluvily dokonce i starší prodavačky v Tecsu nebo pán na tržnici co prodával paprikové pasty.
A další krásná stavba? Szabadság híd neboli most Svobody, nad kterým je Citadela s jistě nádherným výhledem, ale naše converskami rozedřené nohy druhý den řekly NE. 
O důvod víc přijet brzy znovu!
Kdybyste si v Budapešti měli projít jen jednu ulici, řekla bych ať jdete na Király. Ta sice není plná nějak okouzlujících budov, některé jsou možná i vyloženě ošklivé, ale je tam tolik stylových podniků, že to má skvělou atmosféru jako nikde jinde. Žádnej Berlín, žádná Vídeň, tohle je prostě Budapešť.
A nejen na ulici Király, ale i v okolí, hlavně ve zmiňované židovské čtvrti je toho tolik, kde se najít, napít, nakofeinovat, a nebo jen procházet a koukat do oken, výloh a nahoru, na ty domy.


A na závěr jedno moudro. Protože právě o kavárenském povalování a o tom, kde nám v Budapešti chutnalo to bude příště :)

54 komentářů:

  1. Já v Budapešti byla dvakrát už je to pár let zpět. S tatínkem a to jsem ještě nevyhledávala "hippsterské kavárničky", skleničky vína a tak dále. Úplně mě uspokojila zmrzlina a trdelník... Ale už před těmi 5 lety jsem si uvědomovala jak je to tam všechno krásný historický a líbilo se nám tam moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď by sis to užila ještě o 200% víc - samý kavárničky, dortíky, burgery na každým rohu! :)

      Vymazat
  2. To je nádhera, vůbec jsem netušila, že je Budapešť tak krásná. Úžasné fotky!~

    OdpovědětVymazat
  3. Bomba, vypadá to úžasně... podívat se tam na víkend nezní vůbec špatně a vyšlo vám i nádherné počasí! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Budapešť na seznamu vysněných měst mám už dlouho, tak snad se tam brzy podívám! A teda conversky mi nikdy nohy nesedřely a to v nich chodím fakt v cizině vždy a všude :/
    jo a krásné fotky! těším se, až budu slintat u článku o kavárnách :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se ti tam bude líbit Veru, a zrovna budu psát o kavárnách, kde je i jedna která by mohla být i tvůj styl! :)

      Vymazat
  5. Přesně! Maďarsko je prostě nádherná země!! Vůbec jsem o tom nevěděla, ale můj kamarád, co tam byl na Erasmu, mě právě na Maďarsko tak navnadil, že jsem tam na Erasmus jela taky a musím říct, že mě tato země okouzlila a vážně mi přirostla k srdci! Budapešť je prostě boží, ale i další města! Na Erasmu jsem byla v Szegedu a tam to prostě bylo úžasný a nejskvělejší! Ale i takový Eger, Pécs, okolí Balatonu.. tisíckrát lepší než "zažité" cestovatelské destinace :) dokonce jsem o Maďarsku začala psát blog, http://aonway.com/ Měj se moc hezký!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee tak to na blog musím kouknout! :)
      Po téhle zkušenosti mě láká ty města taky poznat, musí to být krásný:)

      Vymazat
  6. V Budapešti jsem byla třikrát ( :D ) a pokaždé se mi tam líbilo víc a víc. A měla jsem to stejně jako ty - poprvé (v roce 2006) jsem se divila, jak je to krásné město a že se o něm ani moc nemluví a neví. Od té doby na Budapešť nedám dopustit a upřímně ani moc nechci, aby jí někdy byly plné instagramy a blogy (což se určitě stane, jak píšeš), přijde mi, že potom ztratí takové to kouzlo "neobjevenosti" :) Každopádně tohle město patří mezi moje 3 nej evropská B - Barcelona, Benátky, Budapešť :)
    PS: Příště určitě zkuste navštívit Velkou tržnici, pokud jste tam nebyli, mají tam výborné maďarské sladké pečivo, např. flodni, nebo takový kremeš nebo doboš, mňam! :) Ale mám takový pocit, že vzhledem k tvému vztahu k dobrému jídlu a k jídlu obecně jste tam určitě byli :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo měl tak blbý předsudky! :D
      A Benátky jsem si na seznamu ještě neodškrtla, snad jednou...:)

      A odhadla jsi to dobře, to jsme si ujít nenechali :DD

      Vymazat
  7. Budapešť je krásna, bola som tam síce ešte ako taký malý prcek zo základky ale ten pocit z nej a tie výhľady si pamätám doteraz. dychberúce :)
    http://bonesincouture.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  8. Nádherný článek kterým mi opět mluvíš z duše. V Budapešti jsem byla s přítelem na Silvestra a už dlouho mě žádné město tak nenadchlo. Připadala jsem si tam jak před 100 lety, ale ta atmosféra neměla chybu! :) každá budova, každá ulice má své kouzlo..Na Citadelu doporučuji určitě vyjít, hlavně večer, když svítí všechny mosty a budovy. Taky jsem si slíbila podívat se tam minimálně ještě jednou, to počasí a sukni ti totiž upřímně závidím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju!
      A Citadelu příště rozhodně nevynechám!:)

      Vymazat
  9. Nádherné fotky. Byla jsem tam před dvěma lety a úplně jsem teď zavzpomínala, že jsem na těch místech také byla :))) Než jsem tam byla, tak jsem taky znala jen parlament, ale ve finále mě to tam stejně jako tebe dostalo. Je to opravdu nádherné město, které si určitě zaslouží více pozornosti.
    http://angellovely-things.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Super článek :),Do Budapešti jezdím tak 3x ročně a uz od první návštěvy zmizely předsudky presne jak popisuješ. ...je to uzasne velke moderní mesto ktere napriklad oproti Praze nabízí neskutecne mnozstvi mist k relaxaci a volnocasovym aktivitam....parky a koupaliště v Budapešti jsou prostě úžasný a za prijatelnou cenu...nejlepší misto je Margaretin ostrov který je primo v centru mezi hradem a Parlamentem.....miluji to tam.....PS : letos jsem zkusila Neapol a mohu rict ze nic autentictejsiho a tak italskeho jsem nikdy nezazila....takze pokud mas rada tu atmosferu....tak tady ti poleze i usima:)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! :)
      A nejradši bych procestovala úplně všechnooooo, včetně Neapole!

      Vymazat
  11. Tak jako jó, Budapešť, města, ulice, rozhledy, mosty, kavárny, cheesecaky, přítel, počasí, budovy.....všechno krááásný!^^ Ale s rukou na srdci - nejvíc se mi líbí ty tvoje šatky (květované) s batůžkem (květovaným)!!!:D <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Luci!! :)
      Je to sukně a tílko....věčně trochu pomačkaný:D

      Vymazat
  12. Do Madarska uz mam v planu jet dva roky, ale zatim jsem to nejak odkladala. Se sestrou jsme chtely jet do Berlina (pro me uz tento rok podruhe), ale kdyz jsem videla tvoji fotku na insta, ze jsi v Budapesti, tak jsem rekla "ne, musime do Budapeste :D " Jinak se na kavarensky clanek tesim, protoze jsem hroznej kavarenskej povalec :D PS: V zari taky letim do Londyna :D :)

    OdpovědětVymazat
  13. V Budapešti jsem byla poprvé loni a okoulila a překvapila mě stejně jako tebe. Rybářská bašta je místo jako z pohádky! A ta gastronomie tam - úplně na jiném levelu než u nás. (pár mých postřehů zde: http://www.fashionmad.cz/search/label/Budapest)
    Letos jsme byli v Krakově a taky naprostá bomba! A mohu doporučit i Talin v Estonsku - nádherné město, kde se střetává estonská a ruská kultura.
    Na světe je tolik krásných míst, tak proč jezdit jen tam, kde je to zrovna teď in ;).
    P.S. V říjnu se chystáme do Sarajeva a Tirany, tak jsem zvědavá :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na postřehy určitě kouknu, díky za odkaz! :)

      A do Krakowa se taky chci podívat, a na tom Tallinu něco být musí, když to zmínila i Veronika hned v dalším komentáři, to není náhoda! :)

      Vymazat
  14. Náhodou, Budapešť je na mém "to visit" žebříčku v předních příčkách, už pěknou řadu let. Myslela jsem, že to konečně klapne letos v září, ale místo toho asi pojedem dovolenkovat do trochu divočejší Bosny a Hercegoviny :D

    Jinak podobné očekávání jsem (ne)měla s Tallinnem...estonské hlavní město nezná skoro nikdo a přitom to je (stejně jako celý Pobaltí) jedno z nejkrásnějších evropských měst..byla jsem tam dvakrát na výletě během svého erasmu ve Finsku a chtělo se mi skoro brečet, když jsem se pak musela z Tallinnu do Helsinek vracet zpět :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad si to v seznamu brzo odškrtneš! :)
      No a Bosna, to už je pořádný "jeďte dřív než to bude cool" :D

      Musím se přiznat že s Tallinem jsem na tom tak špatně, že si nepamatuju ani který město je Litvy, Lotyšska a Estonska a jak jsou na mapě vedle sebe, takže o tom nevím skoro nic - což je určitě chyba a měla bych se trošku vzdělávat i v tomhle! :)

      Vymazat
  15. Taky mám Budapešť ráda, i když jsem tam vždycky byla třeba jen na den při odpočívání během cestování někam na Balkán - ale vždycky to byla pěkná zastávka :) Teď (možná) pojedem do Rumunska, tak se zase stavíme, snad!
    A kromě kaváren, v nějaké szimple jste nebyli? To je teprv něco!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byli jsme se tam podívat, ale chtěli jsme spíš něco kde si jen popovídáme, Szimpla se mi zdála spíš na párty s partou kamarádů :))

      Vymazat
  16. Děkuji za tyto články, už se těším až se do všech měst jednou se svoji budoucí láskou podívám. ;) Miluji historická centra. :)

    OdpovědětVymazat
  17. K začátku.. V Paříži jsem byla a Montmartre jsem za svoji první návštěvu tohoto francouzského velkoměsta nestihla, takže aspoň jsem si neodnesla "špatnou" vzpomínku v podobě smradlavých schodů. :D Berlín mě neláká, protože z hloubi duše nesnáším Německo (jen Kobra 11 je výjimkou!!! :D) a ten odporně hnusný jazyk zvaný němčina. Za mě jedna velká noční můra! :D A Londýn jsem ještě nenavštívila, ale Mr. Beana jsem vždycky milovala a dodnes je to moje oblíbená postava! Vídeň jsem navštívila o minulých Vánocích, do Říma se chystám příští rok (a moc mi v organizování naší cesty s mamkou pomohly i tvoje články - za to moc díky!) a Barcelona bude určitě v budoucnu na mém seznamu taky.

    Budapešť musí být moc kouzelné město! Z fotografií na mě přímo sálá ta nádherná atmosféra, památky a celkově celý duch celého města. Můj táta tam je doslova pečený vařený a i od něj mohu potvrdit, že je to tam moc krásné. Kdo ví.. třeba mě to tam taky jednou zavede na výlet. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Montmartre je jinak nádhernej, ale tohle byla trošku vada na kráse:D
      Ale němčinu mám naopak moc ráda, přijde mi hezká a líbí se mi, což ale většině lidí ne...
      A pořádně si užij Řím (a v budoucnu ty další města!:D), stojí to za to:)

      Vymazat
  18. Market, krásný článek. Pro mě je Budapešť nejkrásnějším evropským hlavním městem a mám to štěstí, že ji navštěvuji několikrát ročně, Vídeň miluju, to bez debat, ale krásou památek lehoulince zaostává. A Prahu kupodivu vůbec nemusím :-)
    Jen malé upozornění, na budínském kopci stojí Matyášův chám (nikoli Mikulášův), je pojmenovaný po Matyáši Korvínovi (říká docentka Chytrolína Přemoudřelá :-))
    A co teprve advent v Budapešti, jakmile se setmí, tak se rozsvítí mosty a stavby na budínském kopci a to je opravdu dechberoucí nádhera (zejména se svařákem v ruce). http://radinsen.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ráďo moc děkuji, za komentář, za mail s radami i za opravu :)

      Vůbec nechápu, jak se to tam vzalo, věděla jsem že je to Matyáš, říkala to tak.......a najednou je tu Mikuláš. Nevím, na co jsem zase myslela? Na Vánoce? :D

      Vymazat
    2. Noo ono ten kostol sa vlastne (vraj) ani oficialne nevola Matyasov (po Korvinovi), ale nejak inak, len ludia ho tak volaju lebo sa tam pan Korvin zenil (vravel moj knizny sprievodca :D).

      Inac mne sa v Budapesti tiez ohromne pacilo, aj ked aj ona ma spinavsie a nie prave mile stranky (bezdomovci a opilci) ale tak to asi kazde jedno mesto...mne sa z nasho vyletu mimoriadne pacilo nocna vyhliadka z Basty, boli sme tam v stredu a bolo to super, skoro nikto nikde (minus je ten hnusny hotel Hilton)...a tiez skvela bola bazilika sv. Stefana, vnutri nadhera a velmi pekne vyhlady...

      Osobne ma sklamal parlament vo vnutri, za tie peniazky to podla mna nestalo, prehliadka bola velmi rychla a clovek nemal cas to tam okukat :/

      A samozrejme pesia prechadzka po Andrassyho ulici, tie vily v druhej polovici, blizsie k Namestiu hrdinov boli uzasne...a bol tam relativny klud a pokoj aj ked v strede bezala premavka naplno...

      My sme byvali v Friends Hostel kde sme mali samostatny jednoizbovy byt...3 min. od Oktogonu, vrelo odporucam :)

      Vymazat
    3. To je pravda, Hilton je neskutečná prasárna, nechápu jak to mohli dovolit na takovým místě. Z dálky to naštěstí není tak znát a ten celkovej výhled to tolik nekazí, ale z blízka je to hrůza.

      A samozřejmě je mi jasný, že okrajový části nebudou tak čistý a upravený jako centrum, ale třeba ve Vídni nebo Paříži je ta špína kolikrát i přímo ve středu města...

      A Andrassy ulice mě dostala, krása! :)

      Vymazat
  19. Nejkrásnější fotky a jako vždy skvěle čtivé povídání :) Já doma o Budapešti mluvím už asi dva roky, od té doby co tam kamarádův přítel půl roku bydlel a vyprávěl nám o tom. Zatím to nevycházelo, ale s tím je konec! :D Stanovím datum a jede se, tečka! :D Ráda bych i ty na to ubytování (prosím prosím), ten odkaz mi nejde otevřít :( Předem díky :)

    Káťa-Spark of Randomness

    P.S.: A ano, jsem ta opice, co byla týden po tobě v Římě, a ne, nebylo to naschvál :D (letentky kupovaný v březnu, čestný skautský! :D ). #nejsemstalker #nekecam :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc Káťo! A okamžitě, kupuj jízdenky!! :D

      A bydleli jsme tady, je to hosteů Synagogue Premium Central Resicence, hodně skromný, ale levný na na super místě
      https://www.booking.com/hotel/hu/synagouge-premium-central-residence.cs.html?aid=304142;sid=aac2ea0069920a86e7202d705ba4ce7f;dcid=5

      Vymazat
  20. A není náhodou ta opomíjená země Čechy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro koho?
      Cizinců sem jezdí spousta a Prahu všichni milujou. Spousta Čechů na tuhle zemi sice nadává, ale ti rozumnější naštěstí umí ocenit, kolik krásy tu máme.

      Vymazat
  21. Krása. Nádhera. Bomba. Do Budapeště se musím taky někdy podívat. Nádherné to město :)

    OdpovědětVymazat
  22. Krása. Nádhera. Bomba. Do Budapeště se musím taky někdy podívat. Nádherné to město :)

    OdpovědětVymazat
  23. Jo, máš pravdu. Tam chci. A dřív, než to bude cool :D :D

    OdpovědětVymazat
  24. Tyjo, to je zajímavý, od Maďarska bych toho tolik nečekala. Těším se na další článek :))

    OdpovědětVymazat
  25. O Budapešti jsem asi ještě žádný cestovatelský článek neviděla.
    Vypadá to tam vážně hezky. :)

    OdpovědětVymazat
  26. Tak Londyn ti neskutecne zavididm :D !
    Uzasny fotky, Budapest vypada moc hezky :) !

    OdpovědětVymazat
  27. Tak to je mily,zrovna minuly tyden jsem se s manzou a 8 letym synem vratila z B.Uchvatny mesto, byli jsme v Budine i Pesti, vse projeli busem hop on hop off, byli na Margaretine ostrove,kde je zpivajici fontana,nadhera a daji se tam pujcit slapaci vozitka, projeli jsme na nem cely ostrov,fakt zabava.Taky jsme nevynechali Tropicarium a samo lazne Szechenyi.Snad se tam bfzy vratim...
    Mimochodem, v jakem hotelu jste byli v Recku.Diky Misa

    OdpovědětVymazat
  28. Nádherné fotky, město vypadá opravdu úžasně :) Mám to štěstí, že tam za pár dní jedu, už se nemůžu dočkat a díky tvému článku se těším ještě víc :) a taky děkuju za tipy co všechno vidět :)

    OdpovědětVymazat
  29. Ahoj Markét, já jsem byla v Budapešti před dvěma lety a bydleli jsme v apartmánu právě v židovské čtvrti a moc se nám tam líbilo :)

    http://www.obycejny-blog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  30. Budapešť je krásne mesto. s mamou sme tam odmalička jazdila a bola som tak asi 10+ krát(neviem ani presne), ale zakaždým je to iné. Síce už mám nejaké miesta, kde sa nechcem pozrieť never ever, napr. tropicarium, ale to bude tým, že som z neho presýtená. Erzsébetváros so Židovskou štvrťou je pecka, len škoda, že sme tam boli akurát v sobotu a všetko bolo zavreté. Inak u mňa sú klasikou Gerbeaud kaviareň a Hardrock café na Deák tér :) Margitin ostrov sa tiež oplatí pozrieť najmä spievajúcu fontánu a previesť sa potom loďkou, ktorú majú zahrnutú v MHD(ak si kúpiš viacdenný lístok). Tentokrát čo sme tam boli to bola celkom sranda, keďže ja tomu ich čudnému jazyku rozumiem a kamoška nie, tak sme na nich jedna hovorili maďarsky a druhá anglicky :) som rada, že ste si výlet užili :)

    OdpovědětVymazat
  31. Tvůj článek mi úplně mluví z duše - Vídeň je srdcovka, Londýn tepe energií, Budapešť ale byla láska na první pohled! :-) V září se tam chystám znovu a už se nemůžu dočkat, až ji uvidím v létě. Tvé fotky mě značně navnadily! Měj se krásně! Ivča z www.cupcakesandcity.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  32. Hneď ako som videla tento článok, vedela som, že tam proste musím ísť, a keďže sme s mojím mužom mali výročie tak to bola ideálna príležitosť :) strašné horko a uchodené nohy boli ale asi jediné negatívum. Budapešť je kráásne mesto a onedlho sa tam chystáme zas :) Ďakujem za inšpiráciu na úplne najlepší výlet ;) Monika

    OdpovědětVymazat