sobota 1. února 2014

Café Central a Universität Wien

Krásný den!
Ve Vídni už sice nejsem, ale ve foťáku mám ještě pár fotek míst, co si zaslouží být ukázány.
Takže dnes ještě článek z vídeňské série. A zítra třeba zase něco z jiného soudku. Opět bych chtěla přispívat o něco častěji, ale v pondělí mi nejspíš začne zase úplně jiný režim, tak jsem zvědavá, jak to bude a co mě čeká. Ale o tom až jindy.
Podle komentářů u posledního článku soudím, že to asi vyznělo tak, že jsem smutná, že to dunajské království opouštím. Ale to vůbec ne (blondýna se jen neumí vyjadřovat:D), sice se mi tam líbilo, mám to město moc ráda a jsem za tu zkušenost vděčná, ale domů jsem se těšila velice převelice, Brno mám nejradši a žít natrvalo bych tam nechtěla . Zatím. Ale kdo ví...
Najednou mi tady připadá všechno tak levný, náš panelákovej byt se mi zdá jako velikej palác a těším se, že na cestu do centra mi bude stačit cesta jen jednó šalinó!
Ve čtvrtek jsme si z kamarádkou zašly za odměnu za zkoušku (v mém případě spíš za snahu:D) a na posilnění před učením na další do krásné a jedné z nejslavnějších vídeňských kaváren - do Café Central.
Tohle je totiž ta pravá, kavárenská a tradiční Vídeň.
Přímo v centru, jen kousek od Hofburgu, stojí už od roku 1876 (což je dokonce datum, které si výjimečně pamatuji a nemusím brousit po Wikipedii, abych následně oslňovala znalostmi :D).
A občas tu před vchodem stojí taky pořádná fronta. 
Ale ve všední den se čekání bát nemusíte, my jsme přišly a okamžitě nás milý číšník s oslovením liebe Damen usadil k jednomu ze stolků (s výhledem na dortíky!)
Interiér je opravdu kouzelný, s nádhernou atmosférou. Ty stropy, pěkné posezení...
Daly jsme si moc dobrou kávu melange, ke které jsme dostaly i výborný čokoládový nugát, který se vyrábí přímo pro kavárnu. Byla to TAK dobré, že by se i Willy Wonka olizoval až za ušima!Kamarádce do oka nejvíce padl tenhle krasavec - Schwarzwaldský dortík, pořádně čokoládový, uvnitř s višněmi (nebo třešněmi?) a nahoře na stopce byla dokonce zlatá šupinka.
A já jsem si dala jablečný Strudel. Můj první, echt Rakouský.
Bylo v něm hodně jablek a rozinky namočené v rumu. Namočené tak poctivě, že jsem měla pocit že mě to snad i opije! (možná proto mi tak chutnal:D)
Chutnal ale jinak, než český štrúdl z listového těsta, na který jsem zvyklá od nás. Těsto bylo na povrchu hodně křupavé, ne tak měkké a vláčné jako listové. A uvnitř byla myslím ještě strouhanka.
No dobrota!
Ale teď nevím, jak to napsat, aniž bych vypadala jako největší buran a ignorant, co nic neocení....ale....
No dobře, přiznám to....
Nejvíc mi stejně chutná štrúdl od maminky (nebo ode mě:D). 
Poctivý domácí, který poctivý vlastně vůbec není. Udělaný za 10 minut z rozmrazého listového těsta luxusní značky Clever. Do toho rychle hodit jablka, zasypat skořicí, osladit a šup s tím do trouby!
Tak, a je to venku!
Co se týče cen, bály jsme se aby to tam, vzhledem k prostorám a pověsti kavárny, nebylo až nepřiměřeně moc drahé.
Ale nebylo. Tedy co se týče srovnání s jinými, obyčejnými vídeňskými kavárnami.
Za kávu jsme platily 4 Eura (vždyť i v třeba takovém McCafé dáte za latté 2,5 euro!) a dortíky se pohybují také kolem 3,5-4,5 Euro. A moc dobře vypadaly i čerstvé croissanty nebo seznam snídaňových menu v jídelním lístku.
Rozhodně to stojí za to a návštěvu můžu jen a jen doporučit!
V tak krásných prostorách jsem si připadala skoro jako samotná Sisi....ehm tedy až na to, že já jsem jedla.
A další krásnou budovou, kterou bych vám ráda představila, není žádné muzeum nebo palác, jak by se podle interiérů mohlo zdát, ale škola.
Universität Wien.
Vídeňská universita má samozřejmě mnoho různých institutů a oborů, které mají své učebny i v kampusu o kousek vedle, ale hlavní budova, ve které je i řada přednáškových sálů, stojí hned vedle Rathausu, přímo v centru.
A nemůžu to popsat jinak než slovem wunderbar!
Je to budova se svou historií, založena byla již roku 1365 a je tak nejstarší univerzitou v německy mluvících zemích (no dobře, tohle jsem si musela najít:D)
Uvnitř je veliké nádvoří a celá budova je tak obrovská, že jsem snad ani jednou nepřišla na přednášku včas, protože jsem vždycky někde bloudila. (no jo, reklama na orientační smysl...)
Z čeho jsem ale byla nadšená nejvíc byla krásná a veliká knihovna, jako v Bradavicích!
V takovém prostředí mi ani tolik nevadilo se učit. I když...
A jednou, když jsem se tam tak snažila si něco nacpat do hlavy, si naproti mě sedl chlap. Vypadal jako bezdomovec, v pomačkaným špinavým oblečení, na obličeji čerstvé rány jako by si právě spadl na obrubník, a výraz jako po flašce vodky. S sebou měl strašně špinavý a pomačkaný sešit, který vytáhl ze stoleté igelitky.......a do něho si dělal výpisky z Freudovy psychoanalýzy.
A pak usnul.
So creeepy!
Do celé univerzity je přístup volný, nikde nikdo nekontroluje, jestli tam studujete nebo ne, a myslím že stojí za to jít se tam alespoň na chviličku podívat. Najdete ji přímo na zastávce Schottentor, hned vedle radnice.
Jen do knihovny se nesmí chodit s taškami ani kabáty a všechno se musí zamčít do skříňky. A klíč ke skříňce dostanete jen a studijní kartičku. Ale třeba v létě, když nebudete mít kabát a jen malou kabelku, by to šlo...

37 komentářů:

  1. kavárna přesně pro mě, jsem úchyl na architekturu a "místní kouzlo" ^^ a taky úchyl na dobrý dorty .... :D

    OdpovědětVymazat
  2. o takové fotky jsi nás nemohla připravit!:) krásný

    OdpovědětVymazat
  3. Krásné fotky :-) A hned jsem dostala chuť na sladké, ty zákusky a dorty vypadají tak lákavě... :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Trpím knihovnickou obsesí, ty masárenské už mám všechny zmapované, znám výhody, nevýhody, "prázdné" a "plné" dny a hodiny..:D Ale tady ta, ach bože, tady je je fakt nádherná! Tu bych jednou chtěla ve své sbírce..!:D

    OdpovědětVymazat
  5. och, chodiť na takú univerzitu to by bola radosť! nádherné to tam je. :)
    http://bonesincouture.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  6. Ta knihovna je úžasná! Škoda, že jsem nevěděla, že se tam dá jen tak jít, když jsem byla v okolí.

    OdpovědětVymazat
  7. Marki, zas krásně napsáno :) Čtu poctivě každý článek, ale většinou jsem nějak líná na komentář O:) Ale teď napravuji. Tákže. Vídeňská univerzita je boží! Fakt nádherná. To je jeden z důvodů proč nechápu proč se v Brně pořád chválí kampus - na tyhle staré budovy nemá prostě nic a ultramoderna se může jít /se svojí nefukčností a nepraktickým rozložením místností/ zahrabat (jediné co to má společné - v obou budovách se člověk stejně lehce ztratí:D)
    Jinak rozumím, že jsi ráda, že už jsi zpátky, doma je prostě doma, já na Brno většinou nadávám jak je to tu malilinkatý, ale pak se domů stejně těším vždycky nejvíc :D Žití v cizině, byť v Evropě, není rozhodně můj sen :)

    OdpovědětVymazat
  8. Do tý kavárny musíme určitě s přítelem zajít až budem teďka v únoru ve Vídni :) Si ani nebudu moct vybrat jakej dortík si dám :D

    OdpovědětVymazat
  9. Tu knihovnu bych si nechala líbit! Nádherný :) A Kavárna taky vypadá luxusně. Jenom škoda, že se se tam během dalších zhruba 4 let nedostanu :D :(

    OdpovědětVymazat
  10. Fotopříspěvky jsou beztak nej! :))
    Štrůdlík (nebo co to na té první fotce je :D...) a dortík vypadají bombasticky. ♥ Jen se zakousnout. :D

    OdpovědětVymazat
  11. ta knihovna mi taky hned evokovala Bradavice :)

    OdpovědětVymazat
  12. do knižnice nemôže ísť len tak hocikto... v minulom semestri to nekontrolovali ale od tohto tam môže ísť len ten kto sa preukáže kartičkou :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikdo, kdo by to u vstupu kontroloval tam tentokrát ale nebyl :)

      Vymazat
  13. Ta knihovna působí až kouzelně,nicméně ani tam bych asi z učení nadšená nebyla:D a kavárna vypadá skvěle,něčím mi připomíná ti Pražskou v pasáži Lucerna:) víc takových článků!

    OdpovědětVymazat
  14. To je taková nádhera. V podobné cukrárně jsem byla v Německu a byla jsem okouzlena!

    OdpovědětVymazat
  15. Neuveriteľne krásne fotky a tá štrúdľa alebo ako by som nazvala ten prvý koláčik, je úplne úžasný, pretože vyzerá akoby bol z lístkového cesta a také cesto by som mohla jesť all day all night ! :D.
    COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  16. Nádherná kavárna a ty dortíky!! :D Štrůdl bych si nevybrala, sice nevypadá špatně, ale když už, tak něco pořádně čokoládového :D
    A knihovna vypadá úžasně, miluji Harryho Pottera, takže tak.
    Jinak, byla jsi vůbec za celou tu dobu na Wiener Schnitzel a Sacher Torte? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Schnitzel jsem bohužel neměla :( Chtěla jsem jít k Figlmüllerovi, ale nějak jsem to nakonec prošvihla...
      Ale ani Sacher jsem neměla, ten by mě lákal jenom proto, jak je slavnej, ale ne kvůli dortu samotnýmu :D Mám to totiž naopak, čokoládové dorty moc nevyhledávám (což je zvláštní, protože čokoládu miluju:D)

      Vymazat
  17. MILUJU tvuj styl psani...vazne nikdy me nic nepobavi jak tve clanky. ten bezdomovec v ty knihovne me silene rozesmal :D. moc dekuju ze blog stale pises.hrozne moc me bavi a vzdycky nedockave cekam na novy clanek(hlavne o jidle :D).Si mi hrozne sympaticka a libi se mi ze i kdyz mas rada zdrava jidla a cvicis tak si zaroven das nejaky ten zakusek, coz je podle me ten nejlepsi
    Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Katko, dekuju moc za tak krasny komentar! Opravdu me to neskutence tesi!! :)

      Vymazat
  18. A to se mi vzdycky libila ta kavarna na rohu Moravaku a Lidicke, jak je Goethe institut, ty krasny klenuty stropy, ale nikdy jsem tam nestihla zajit a ted uz je zavrena... No ale oproti tehle... Je to krasne :) A univerzita taky. Kdyz v takovyhle budovach studujes, tak mas snad takovou vnitrni povinnost se proste dobre ucit, vis jak, citis se prestizneji, tak nejak povinne...Je to rozhodne lepsi nez nejake osuntele budovy. Kazdopadne i fildu u nas na muni mam rada tou atmosferou, i kdyz je to u nas ted momentalne uplne rozkopane :)
    Az jednou pojedu do Vidne, tak si znova projedu ty tvoje clanky, aspon budu vedet, kam jit. Tak se opovaz je smazat! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do té budovy jsem chodila na němčinu, je to Österreich institut a je to tam uvnitř taky krásné, dokonce se tam občas přišli podívat turisti :D
      Ale fildu ráda nemám, přijde mi taková.....komunistická:D Ale knihovnu tam máme parádní, moderní, i tohle se mi líbí :)

      Vymazat
  19. Zase jsem se duchem přenesla do Vídně... ach! Do Cafe Central příště taky zamířím, ty dortíky jsou úžasný! A máš pravdu, ceny nejsou zas tak hrozné oproti ostatním tamějším podnikům.

    OdpovědětVymazat
  20. Ach! Miluju kavárny, které mají nějakou dobovou tematiku, ale myslím, že o tom asi každý ví, jak všem pořád cpu naší prvorepublikovou kavárničku:D:D Tedy, naší jako v našem městě:D A povím ti, Rakousko jsem nevím z jakého divného důvodu neměla ráda, ale teď vážně toužím se tam podívat:P

    OdpovědětVymazat
  21. No sakra, tak do tý kavárny chci!!:D

    OdpovědětVymazat
  22. Uměla jsi dobře Německy, když jsi tam jela? :-) Těším se na další recept!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobře jsem uměla na gymplu, chodila jsem na německý (ale všechno v němčině nebylo, jen víc hodin než na jiných školách, tak 8x týdně), maturovala z ní, byla na výměnném pobytu.....ale pak jsem ji na vysoké nepoužívala skoro vůbec a pomalu zapomínala. Ale domluvím se, rozumím skoro všemu, jen gramatika je hrozná:)

      Vymazat
  23. Krásná kavárna! :-) Všechno bych si hned dala!:-)

    OdpovědětVymazat
  24. to je fakt...nos máš velkej dost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mam, a jiste i vetsi nez tve sebevedomi, kdyz mas tohle zapotrebi:)

      Vymazat
  25. Jestli já tam někdy pojedu a zjistím, že umíš jen dobře fotit a vlastně to tam vůbec není tak hezké, tak si mě nepřej! :D
    Ty ceny mě překvapily, docela pohoda :))

    OdpovědětVymazat
  26. Ach, oko architektky bylo velmi potěšeno. Děkuji, krásné fotky, pěkný článek.

    OdpovědětVymazat
  27. Ta knihovna, to je prostě bomba. Kdyby takhle vypadala nějaká u nás, snad by mě to možná taky bavilo :D
    A k tomu štrůdlu. Já si nemůžu pomoct, ale taky mám nejradši ten z listového těsta, který je hotový raz dva. Jsme skromné dívky, jak tak koukám :D
    Fotky jsou opravdu krásné, a jestli ještě nějaké máš, tak by mi vůbec nevadil nějaký víděňský článek navíc :D Vítej doma! :))

    OdpovědětVymazat
  28. Jela bych hned! ňam, ty zákusky! :) A ta knihovna je bombastická, fakt jak z nějakýho filmu, až na to chlapa teda :D celkem bych se ho lekla :D těším se na nějakej recept! :)
    Young, wild and free

    OdpovědětVymazat
  29. krasne fotky, strudl bych si dala. Te knihovny jsem si uzila dost, hlavne pri psani diplomky,takze me z ty fotky spis mrazi:) Bohuzel v Rakousku se dozvis, ze "erste deutschsprachige/deutsche Universität" byla ta Karlova v Praze. To nam prosim tvrdil profesor na Germanistice! Ja se samozrejme ozvala, s tim, ze se na Karlovce sice vyucovalo mimo jine nemecky, ale to treba latinsky taky. A ze jsme byly v te dobe ceske kralovstvi a pod Habsburky se dostali az v 16. stoleti. Nastesti mi pomohl i jeden kluk, kterej studoval historii. Ale jinak docela sila, Rakusaci obcas jeste porad ziji v monarchii:))J.

    OdpovědětVymazat