středa 8. července 2015

ŘÍM, část 1: První večer ve Vatikánu, moje představy o tom, co dělají Římanky ráno, a 12 poznatků

Pro někoho je představa léta ve městě děsivá, já to mám naopak nejradši.
Miluju večerní procházky po městech, kde je stará kamenná dlažba z celého dne tak rozpálená, že je její teplo cítit i přes sandály, od stěn domů se odráží teplý vzduch, a já můžu nosit svoje oblíbené letní oblečení a sledovat, jak slunce zapadá za starými uličkami nebo nějakým kostelem. A přemýšlet, kde si dát výbornou večeři tentokrát.
A přesně takové byly letní večery i v Římě. V jednom z nejstarších měst, kterému se přezdívá i Věčné město, kde vidíte bohatou historii na každém kroku a nevíte, na co koukat dřív. Kdybych byla ten typ, co na něco tupě zírá s otevřenou pusou, bylo by to několikrát právě v Římě.
Hodně lidí po návratu z nějakého města, které vypadá na fotkách a ve filmech nádherně, říká, že ve skutečnosti to takové kouzlo nemá ani náhodou. Ať už je to Řím, Paříž, nebo třeba Londýn.
No, nemá.
Nemá v případě, že jste jen na turistických místech, tlačíte se v davu, abyste viděli tuhle a tamtu nejdůležitější památku, snažíte se toho vidět co nejvíc, ale sami si v klidu neprojdete nic.
Pokud byste byli v Paříži a jen se tlačili ve frontě u Louvru, prošli přecpanou Champs-Elysées a pak se přesunuli spolu s další hromadou lidí k Notre Dame, kouzlo to nemá ani náhodou. 
Ale když si místo toho koupíte bagetu, sýry a víno a uděláte si piknik v parku se sledováním okolního života, projdete si odlehlejší uličky a brzo ráno posnídáte čertsvý croissant na Montmartru, kde v té době ještě skoro nikdo není, je to úplně něco jiného.
A tím se řídím pokaždé. Samozřejmě se snažím vidět ty hlavní památky, ale nemusí být všechny - radši oželím nějaký ten slavný obraz v přecpané galerii (a pak se na něj kouknu na internetu nebo v knížce:D), a projdu místo toho půl města, které tak poznám mnohem víc.
Takže Vatikánská muzea jsme sice neviděly, v Sixtinské kapli nebyly, ale viděly jsme toho spousta, prošly hromadu krásných uliček, ochutnaly nejlepší pizzu i zmrzliny.....a užily si to jak to jen šlo.
Do Říma jsme letěly z Prahy, odkud létá WizzAir za celkem dobrou cenu a zpáteční letenka vyšla na nějakých 1700. Let sice trval jen hodinu a půl, ale se vším tím čekáním na autobusy a milionem časových rezerv (panika panika! jinak by to uletělo!:D) to vyšlo na celý den.
Ubytovaly jsme se v krásném "gusest housu" jen kousíček od Vatikánu, a už jsme měly pořádný hlad. Ještě jsme neměly přehled, kde v okolí najít tu nejsympatičtějí pizzerii nebo restauraci, a tak jsme si chtěly koupit jen jídlo na hotel a až při večerní procházce si vyhlídnout místa pro příště.
Hned ve dvou obchodech jsme ale narazily. Kdo by to řekl, ale nechat si navážit proscuitto v centru Říma bez italštiny je skoro nemožný úkol.
Na jednu stranu jsem byla zoufalá (což jsem vždycky, když mám hlad:D), na druhou stranu jsem jásala, že to není nic turistického, ale místa přesně pro Italy! 
Nakonec se nám ve třetím obchodě poštěstilo, starší Ital nám kus proscuitta navážil (i když nevěděl, kolik chceme, a my jsme zase nevěděly, co říká on nám:D), k tomu čerstvou mozarellu a nějaké pečivo, plněné olivami.
Bylo to italské, výborné, a hlad to zahnalo, takže mise splněna.
Po jídle jsme konečně zase měly energii na to, abychom si prohlédly nejbližší okolí.
Tahle zeď je hradba Vatikánu, a během dne je úplně obalená turisty, čekajícími několikahodinové fronty do Vatikánských muzeí.
A snad stejný počet jako turistů tam bývá i nejrůznjších vnučovačů, kteří na nás volali Guten Tag nebo Zdravstvuj a cpali nám vstupenky, kvůli kterým jsme údajně mohli předněhnout frontu. 
A když ne vstupenky, tak alespoň selfie tyč nebo slunečník s papežem. 
Takhle večer to ale bylo úplně něco jiného - klid a lidí mnohem méně.
A na náměstí Sv.Petra mi málem spadla brada poprvé. Samozřejmě jsem z fotek věděla, jak to má vypadat, ale ve skutečnosti to bylo ještě krásnější, obzvlášť takhle večer, kdy tam bylo skoro prázdno.
A tak jsme se tam během našeho pobytu vracely každý večer (zkontrolovat, jestli to pořád vypadá tak hezky - a vypadalo! :D)
A zašly jsme se podívat k řece Tibeře a hlavně k Andělskému hradu.
Tady jsem docela litovala, že jsem Anděly a Démony četla už hrozně dávno, a moc si z toho už nezapamatovala. Vlastně ani nevím, jestli by se mi teď knížky od Dana Browna líbily tak, jako když jsem byla ještě mládě a hltala každičké slovo s tím, že se tam odkrývá další a další tajemství. Možná ani ne. Ale bylo by fajn mít ke každému z těch míst nějaký, i když smyšlený, příběh.
Další den jsem se vzbudila docela brzo, natěšená na všechno, co jsme měly před sebou.
Terka ještě spala, a tak jsem se s příslovím "When in Rome, do what the Romans do!" v hlavě vypadala pro snídani.
Vždycky mám totiž svoje vlastní představy o tom, co ROZHODNĚ A URČITĚ dělají místní. A v mých představách si Římanky ráno oblečou šaty, sandálky, a jdou do té nejlepší pekárny (kterou nám doporučil Salvatore, majitel hotelu) koupit sladké dobroty.
A tak jsem si vzala šaty, sandálky, a šla.
Původně jsem chtěla jít do supermarketu, koupit k pečivu i nějaké jogurty a mléko, abychom si mohly udělat kafe, ale bohužel se pod slovem the best supermarket, který nám Salvatore doporučil, neskrýval žádný obchod, ale obrovský trh s hromadou masa. Při pohledu na rybí hlavy se mi takhle po ránu a s prázdným žaludkem akorát udělalo špatně.
Výhoda ale byla v tom, že "supermarket" byl o kousek dál než pekárna, a tak jsem si alespoň udělala hezkou procházku po prázdných ulicích, kdy se město teprve probouzelo a místní venčili psy. Nebo šli to té pekárny!
Tady jsem bez italštiny ale narazila znovu.
Plán byl nakoupit spoustu sladkých nezdravostí a pořádně si dopřát a doplnit energii na celý den, ale než jsem si stačila říct o čtvrtý kousek, už mi v rukou přistál zabalený sáček.
Napřed jsem myslela, že špatně rozumím (tomu bych se tam ani nedivila:D), protože 90 centů za 3 kousky mě opravdu překvapilo. V centru Říma bych čekala úplně jiné, o dost méně sympatické, částky.
A tak jsme si s Terkou rozdělily dobroty a užily si první ráno.
A pak už nás čekala cesta přecpaným metrem ke Kolosseu (o tom ale až příště).
A na závěr ještě 12 zcela nesouvisejících poznatků, které jsem během těch 5 dnů svým bystrým okem vypozorovala.
1) Všechny domy tam vypadají tak Italsky, jako jsem si představovala. Veliké dřevěné okenice, balkony s květinami, zdobené ploty a zábradlí...
2) Co se mi líbilo nejvíc je to, že je historické centrum opravdu široké, ale hlavně - nikde tam není nic, co by celkový vzhled rušilo. Žádné hnusné paneláky, prosklené moderní domy (za celou dobu jsme viděly přesně jeden), ale všechno spolu krásně ladí. Ať už jsou ty domy staré, novější a nebo i zchátralé, všechny k sobě hezky zapadají.
3) Semafory a přechody? Asi jen aby se neřeklo. Skoro NIKDO to tam totiž neřeší - to že máte zelenou a auta červenou zdaleka neznamená, že auta zastaví. Ani náhodou! A že jdete po chodníku? I tam vás může vesele srazit vespa. Asi tak 6554x za den.
4) Proto je "prostě rychle přeběhnout" jediný způsob, jak se dostat na druhou stranu silnice, bez ohledu na to kdo má červenou. 
5) Italům se budete velice líbit, pokud splňujete jedno základní pravidlo. Nejste chlap. 
No a pokud budete mít jako bonus ještě sukni nebo šortky, budou vás zdravit/pokřikovat/zvát na kafe/chtít si povídat/ asi tak 67779x za den.
6) pokud jste blondýna z Brna, budou na vás všichni vnucovači mluvit těmi pár slabými slovíčky, co znají rusky nebo německy.
7) Metro. Jedním slovem hnus. Dvěma slovy děs a hrůza. Už jsem metrem jezdila ve spoustě velkých měst (ano, ačkoliv v Brně jezdíme jen šalinó!:D), takhle přecpaný nebylo snad ani v Londýně. Má totiž je 2 linky, takže je tam narváno kdekoliv a kdykoliv, ať už jedete z konečné na konci světa nebo od nejslavnějších památek. Vzduch je tam neznámé slovo, a já jsem zpocená jak to prase, jen co na to vzpomenu. Proto jsme zjistily, že nachodit i v tom největším vedru hromadu kilometrů bude příjemnější, než pár zastávek v tomhle pekle.
8) Není tam zrovna uklizeno. Nemám ráda ty typy lidí, co pořád nadávají, jak je v Česku všechno špatně a v zahraničí ze zlata. Tolik odpadků na zemi jako v Římě není ani v brněnském Bronxu.
9) Ceny jsou mnohem lepší, než jsem čekala, a to i přímo v centru. Za bohatou snídani jak pro dva Otesánky jsme v krásné kavárně platily roztomilých 6 Euro, a poctivá pizza vyšla na 8 nebo 9.
10) Nejen že tam není žádnej Starbucks (a mé komerční srdce zaplakalo #somignorant), ale ani jiné řetězce a fast foody. Chodily jsme pěšky pořád, přes různé části města, ale McDoland´s jsme viděly jednou (a k tomu miliony cedulí v okruhu několika kilometrů, jaká sláva to je:D).
Do mekáče nechodím ani v Brně (jen jednou za sto let pro kafe a cheesecake), a tak by mě to samozřejmě nelákalo ani jinde, ALE - je to vždycky taková jistota. Když se vám v jiných městech chce na záchod, máte jistotu, že během pár metrů narazíte na mekáč nebo Starbucks, a na světě bude zase dobře. 
11) Pokud jste nákupů chtivá žena, v Římě si moc neužijete. Teda ne v případě, že si nemůžete dovolit obchody jako je Bulgari a Louis Vuitton. Nákupní centrum tu mají jedno, a to někde na konci světa. A na hlavní nákupní ulici najdete dvě Zary s milionem lidí a cenami o dost vyššími, než u nás (italské slevy v Zaře vypadají podobně jako ceny u nás před slevou) a k tomu dvě HM, kde o lidi taky není nouze. Jinak tady z té "střední třídy" nepořídíte skoro nic.
12) Na závěr můj nejoblíbenější poznatek. Pokud se budete týden stravovat ve stylu croissanty-zmrzlina-pizza-těstoviny-pizza a k tomu chodit sem a tam po městě, nijak nepřiberete. Ale kdybyste přeci jen ztloustli? Stejně by to stálo za to!

40 komentářů:

  1. Super článek, já jsem v Římě nebyla a nijak jsem o tom ani nikdy nepřemýšlela ale teď když vidím tvé fotky a poznatky, tak bych se tam hrozně ráda podívala :) A "slunečník s papežem" mě fakt pobavil :DD

    www.meadelaida.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! :) A články budou ještě asi 2 nebo 3, tak třeba tě přesvědčím úplně! :)

      Vymazat
  2. Doufám,že se tam taky jednou podívám,vypadá to krásně.
    Moc se těším na další část článku, si super :)

    OdpovědětVymazat
  3. Do Říma se chystám v září a trochu doufám že tam bude snesitelnější počasí :D. To metro mě celkem děsí. Můžu se zeptat, kde přesně jste byly ubytované? Zatím jsem ve fázi pátrání a chtěla bych něco ne moc daleko o centra. Díky, a na další díly se těším, hlavně na tipy s dobrotami, jídlo to já ráda :D :) M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bydlely jsme tady, nejlepší místo jen 10min od Vatikánu a 15min od Andělského hradu, moc pěkný pokoj, koupelna, k dispozici kávovar i notebook, a hlavně nejmilejší majitelé na světě! :) Na booking kom nás přesvědčilo perfektní hodnocení, a teď už vím že to bylo právem - http://www.booking.com/hotel/it/domo-vaticano-guest-house.en-gb.html?aid=304142;sid=a3de5bff52d4fa129ac587e96fbb8b93;dcid=1;checkin=2015-07-02;checkout=2015-07-07;dist=0;srfid=2abf961304ef86a899d9ad5894ee56b8e8a6dc20X178;type=total;ucfs=1&

      Vymazat
  4. Do Říma máme namířeno hned příští týden jako takový okořenění naší dovčí strávené na italském pobřeží. Trochu mě ale vyděsil ten nedostatek těhlech franchisovejch věciček, protože jakmile dojde na čůrání, je ze mě saň když v okolí není slušná toaleta :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jee tak to si moc užij! :)
      Ale záchody byly fakt problém, můj taťka vždycky říkal že jsem "učuraná jak koroptev", a tady jsem dost trpěla:DD

      Vymazat
    2. Dík, těším se :)
      Ale tak to se mám teda na co těšit, mám to někdy obdobně :D

      Vymazat
  5. Jé, to je bezva, do Říma se chystáme v srpnu, tak se mi Tvé postřehy budou hodit :)) Potěšilo mě to jídlo, 6 eur za snídani nebo 8 za pizzu je fajn cena. Těším se na pokračování! Evi

    OdpovědětVymazat
  6. Z dortiku na vylete se netloustne, to vi preci kazdej!!:D Ja mam Rim mnohem radsi jak Pariz i Londyn (kde jsem teda stravila odpoledne, ale i tak:D) - nic predrazenyho, prijde mi, ze i ty lidi se tam vzdycky tak nejak vic rozprosti nez v jinych mestech a gelato! Vsude gelato!!:D A 3 kusy peciva za 90 centu?! To se snad nesezene ani v Brne! Uz se tesim na dalsi reporty!

    OdpovědětVymazat
  7. Italove neradi mluvi jinym jazykem, stejne jako frantici, kteri majj pravidlo vy jste prijeli k nam, vy mluvte nasim jazykem. Jsme nejvice turisticky navstevovana zeme evropy, tak se nemusime vubec snazit. To mi vadi, ze se ani nesnazi.
    Ja mam docela hruzu z rozpalenych mest v lete, ale tak bud lezet v italii na plazi, nebo jit do mesta, vic moznosti jaksi neni.
    Me italie moc nelaka, ale na dalsi tvoje clanky se tesim.

    OdpovědětVymazat
  8. Zaprvé, máš naprosto úžasné fotky.
    Zadruhé, naprosto rozumím tvé volbě nehonit se za turistickými superlativy, kde je nutno se cpát a dlouho čekat.
    Zatřetí, teď se mi chce jet do Říma taky. :D

    OdpovědětVymazat
  9. O Římu jako o zajímavý destinaci jsem nikdy nepřemýšlela, ale teď to rozhodně začínám přehodnocovat. Asi potřebuju slunečník s papežem.

    OdpovědětVymazat
  10. Oooch, to sladké pečivo, koblížky atd. bych snědla i s talířem, miluju to odmalička ^^ Vypadá to naprosto delikátně! A město samozřejmě také, hlavně ta večerní..má to svoje kouzlo:)

    OdpovědětVymazat
  11. Ze Říma jsem se vrátila minulý týden. Měli jsme to jako poznávačku, ale nebylo to tak jak jsi psala výše. Průvodce nás provedl, to ano, ale pak nám dal volno a my (přítelem) si šli na jídlo a udělali si program po svém. Navíc jsme tam byli poslední neděli v měsíci, kdy jsou muzea zdarma, tak jsme se šli podívat jen do Sv. Petra. Nádhera a slyšeli jsme také hlásání papeže, pěkný to zážitek..
    Jinak s 12-ti poznatky souhlasím. Jen bych dodala, že metro je hrozně špinavé a tmavé... :)

    OdpovědětVymazat
  12. Díky za report, těším se na další pokračování a do Itálie letos ještě víc. A do toho Říma, na který jsem byla loni tak natěšená a nevyšel! Procházení měst máme podobné, klidně tam jdeme v noci, kdy je všechno zavřené, ale má to svoji atmosféru (Janov!!!), nemusím do každého muzea, radši si za ty 2-3 dny, co maximálně v městech během cestování strávíme, užiju tamního života :)

    OdpovědětVymazat
  13. Parádní článek :) Mě by se líbilo jet do Říma, je to taková vyloženě letní destinace, ale přitom tam neležíš týden rozpláclá na pláži, prostě ideál :)

    OdpovědětVymazat
  14. Tolik krásných fotek. Ale jídlo jsi nějak zanedbala, samá památka. :D

    OdpovědětVymazat
  15. Zbožnuju všechny tvoje články, ale ty o cestování zbožňuju úplně nejvíc :D♥ vždycky si udělám sváču, uvelebím se a strašně se těším na čtení, a po něm se vždy cítím strašně skvěle. Jsi prostě královna psaní a humoru Markét! :D :) Řím mě popravdě nikdy moc nelákal, ale po tomhle článku ho připíšu na svůj seznam "Musím do smrti navštívit" míst :D Vážně skvělý, těším se na další části!! :)

    OdpovědětVymazat
  16. Nádherné fotky!! :-) musí to být krása, hlavně ty večery.. i když mě docela překvapily ty poznatky, špína, žádnej mekáč ani obchody? :-D Tak to jsem nečekala! Těším se na další posty :-)
    Jinak já teď poctivě nastudovala všechny tvoje články o Barceloně, moc díky za všechny tipy, příští týden frčíme a hodně mi to pomohlo v plánování :-))

    OdpovědětVymazat
  17. Slyšela jsi o hnutí slow food? :) Vzniklo právě kvůli fast foodům v Římě, pokud mě paměť neklame :)

    OdpovědětVymazat
  18. tak to je kráásne ! V Ríme som nikdy nebola ale už teraz viem, že tam musím nakuknúť. Nemám rada tie poznávacie zájazdy, pretože do tých pár dní je všetko zahrnuté, totálne nabité a nič z toho človek aj tak nemá. Len sa pobehajú dôležité miesta a z celého mesta nevidí to pravé :) A tie raňajky .. mňam !!
    COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  19. Úžasný !
    Je na seznamu míst kam bych se chtela podívat :)).
    Do Italie jezdime na hory a sama vím že pizza,testoviny a zmrzka je tam nejlepsi :D.
    PS: mas krasný batoh :D !

    OdpovědětVymazat
  20. Jsem taky blondýna a do Itálie jezdím od mala každý rok a: ani jednou si netipli, že jsem češka, vždycky jsem podle nich ruska, což mě vždycky hrozně pobaví, jenže to stejný se mi stalo v Praze:-D a to jsem teda dostala záchvat smíchu a začala silně pochybovat o svých genech (no popravdě jsem začala přemýšlet, jestli se nemám začít učit rusky:D)

    OdpovědětVymazat
  21. V pondelok som sa vrátila z Ríma a všetko, úplne všetko, čo si napísala na to mesto sedí! Tá doprava je šialená, metro je hnusné, ale Rím má svoje čaro. Nevynechali sme tie naj pamiatky, ale ked som už tretí raz dostala selfie tyčou po hlave a zrazu sa nado mnou rozprestrel dáždnik, prestalo ma to celkom baviť :D
    Ale najlepší zážitok bol jeden večer, kedy sme si na námestí kúpili pivo, sadli na schodíky pri fontáne a len tak počúvali ľudí okolo nás. To bola asi tá najlepšia atmosféra, akú som kedy v nejakom meste zažila :)
    A takisto som bola prekvapená, aké boli potraviny lacné. A to, že sa vám podarilo si vypýtať nejako to proscuitto, je obdivuhodné :D
    Teším sa na ďalší článok :)

    OdpovědětVymazat
  22. Chtěla bych ti napsat něco víc než "super článek", takový komentář by byl oproti tomu článku dost ubohý, ale jsem strašně strašně unavená.
    Btw někdy bych chtěla mít první komentář, ale když mi fb zahlásí, že jsi něco sepsala, tak se těším, až si večer lehnu a vychutnám si to a nečtu to hned :(

    OdpovědětVymazat
  23. Z toho, jak jsi ten Řím popsala, tak mi to přijde trošku jako konec světa :D Ale možná v dobrým, protože se tam asi "zastavil čas", v některých věcech...to, že Italové nedbají přechodů, pokřikují, jezdí na Vespách po chodnících mě vlastně ani nepřekvapuje :D Že tam nemají Mekáče a obchody mě asi překvapilo o něco víc :-D Ale procházky poloprázdným nočním městem musely být skutečně úžasné <3 Snad se tam taky jednou podívám, určitě to stojí za vyzkoušení na vlastní kůži :)

    OdpovědětVymazat
  24. No, trochu mi to připomnělo Prahu. Tam když člověk zná uličky Starého Města, tak se může krásně procházet bez davů turistů :)

    OdpovědětVymazat
  25. Páni, paráda. :) Připisuji si Řím k dalším městům, kam se musím podívat. :D :)

    OdpovědětVymazat
  26. Projezdila jsem celou Itálii a Řím, překvapivě, byl největším zklamáním. Asi proto jak píšeš, nevěděli jsme, jak si ho užít nejlépe. A s tou Sixtinou, s tou zrovna nesouhlasím, tu prostě vidět musíš na vlastní oči, to je něco neskutečného. Ne tak jak vypadá, ale spíše co se v ní odehrávalo :-) Nejvíce se nám líbilo ve Florencii a v Orvietu :-)

    OdpovědětVymazat
  27. Tak to ti teda závidím, do Říma bych se chtěla také podívat, ale asi si budu muset ještě počkat :D
    Muselo to tam být úžasné, je dobře, že sis to užila! :)
    Fotky jsou super... je zajímavé, jak máš většinu fotke focenou na šikmo- je to zvláštní, ale fakt pěkný :D možná, že se inspiruju.. :)

    OdpovědětVymazat
  28. Do Itálie mířím v září, nemůžu se dočkat! Takže oceňuji tento článek na 100000 bodů! :D ..jen se chci zeptat na takovou debilní otázku.. :D. Když jste doletěli, našli jste váš hotel v pohodě ? Jediná tahle věc mě trošičku děsí.. :D

    OdpovědětVymazat
  29. Líbí se mi ty večerní fotky. :)

    OdpovědětVymazat
  30. Hezký článek, v Římě jsem byla loni a do Vatikánských muzeí jsem se dostala jen díky tomu, že jsem byla těhotná, takže jsme celou frontu mohli přeskočit a jít rovnou k pokladně:-) Metro je tam sice levné a jednoduché k zorientování, ale jak píšeš, je to hrůza, všichni namačkaní a vydýcháno.

    OdpovědětVymazat
  31. Skvělý článek a parádní fotky ♥ Jdu na pokračování.

    OdpovědětVymazat
  32. Vzhledem k tomu, že ve středu odjíždím do Říma tak tenhle článek je pro mě zázrak :D ! Hltám každé slovo a teď se těším ještě víc :) Také máme v plánu nejít do Vatikánských muzeí a do kaple, ale místo toho si projít uličky a dát si něco dobrého. :) Jdu na další dva články a večer chci zkouknout Andělé a démoni :)

    OdpovědětVymazat
  33. Jak já miluji tvé cestovatelské články!! Všechny tři jsem přečetla jedním dechem a bavila mě každá část :) Chystáš se ještě někam během léta?

    OdpovědětVymazat
  34. Jako vzdy krasne napsany clanek! (Kdy te konecne nejake vydavatelstvi posle na cestu okolo sveta s cilem napsat poradny cestopis?!). Jinak ja v Rime stravila par dnu a moc me nebral (byla jsem skoro zajeta, dvakrat skoro okradena, jednou prepadena a to neustaly obtezovani chlapu uz proste taky bylo unavny). Ale dostala me Florencie. A to hodne. Chjo, nekam bych jela...:( J.

    OdpovědětVymazat
  35. Krásný článek, řím mám také ráda, jen musím nesouhlasit s tím nakupováním, mě se naopak zdálo že je to město pro nakupování módy jako stvořené. Je tam butik v každé uličce s originální italskou módou, pěkné kvalitní neokoukané kousky a ceny cca jak v HM a podobně.

    OdpovědětVymazat