neděle 12. července 2015

ŘÍM, část 3. - nejoblíbenější kavárna, nejlepší zmrzlina a jídlo, jídlo, jídlo

Autobusy, ve kterých jsou řízky cítit okamžitě po vyjetí z parkoviště a k tomu zvuky cssss značící další otevřenou tmavě zelenou plechovku? To jsou pro hodně lidí naštěstí časy, které jsou dávno pryč.
A pryč jsou naštěstí i časy, kdy bych si s sebou na cesty nejradši brala pytle ovesných vloček a kuskusu.
Protože bez dobrýho jídla ani sebelepší dovolená není AŽ TAK dobrá.
Samozřejmě jsme ale náš výlet do Říma nepojaly ve stylu hostin starověkých Římanů, kdy se jen jedlo, jedlo, jedlo, pilo víno, jedlo....a když bylo plné břicho, tak...........no, však víte, co dělali, aby se dalo jíst dál.
Ale na celodenní poznávání krás města je potřeba mít dost energie. A zrovna v Římě by byla škoda ji nedoplnit nějakou tou zmrzlinou nebo pizzou.
Nejlepší jídlo dne je snídaně. Snídaňový jídla bych nejradši jedla od rána do večera.
Naše první italská snídaně byla v hotelu, ale na tu další už jsme se vydaly do kavárny na ulici Via Leone IV., kterou jsme si vyhlédly o den dříve a měly to blízko.
Ačkoliv to vypadá jako snídaně pro čtyřčlennou rodinku, znamená to prostě jen že jsme měly hlad. A taky proč ne (ale jak je vidět i podle malůvek na kafi, Italům jsme se líbily i nenažraný:D), když je tenhle typ sladkýho pečiva jedna z nejlepších věcí světa.

Croissanty a podobné pečivo tam ale chutnalo trošku jinak, než u nás a jak býváme zvyklí odjinud, o dost sladší. Ale stejně tak dobrý.

Na další den jsme si vybraly při jedné z procházek další blízkou kavárnu Vice Cafe, do které MUSÍTE zajít, pokud někdy budete v Římě a půjdete k Andělskému hradu nebo Vatikánu.

Narazily jsme na ní náhodou, ale pořád se mi zdála nějak povědomá - až mi došlo, že je to přesně ta, kterou jsem si předem vyhlédla na TripAdvisoru a zapsala do cestovního deníčku.

A ačkoliv jsme původně měly v plánu snídat každý den jinde, abychom toho poznaly co nejvíc, v tonhle království croissantů a dortíků jsme nakonec seděly i další dvě rána, protože jsme nechtěly riskovat, že by to jinde bylo horší (a taky bychom musely jít dál s prázdným žaludkem:D)
 Perfektní byly tyhle mini pidi dortíčky za Euro, ideální třeba jen tak jako malá sladká dobrota ke kafi, když nechcete velký dotík.....a nebo když chcete ochutnat co nejvíc příchutí.
 Ale větší se tam našly samozřejmě taky. A my jsme ochutnaly oboje. Jak mimi cheesecake, tak větší tiramusu. Protože odjet z Itálie a nedat si Tiramisu, to by nešlo.
Nejvíc nás ale překvapila cena.
6 euro za pořádnou snídani i s kávou pro obě dohromady? To by nebylo snad ani v Brně!


 Snídaně sice byla pokaždé velká, sladká a poctivá, ale to neznamená, že bychom se jako holky hladový obešly bez svačiny. Ty jsme si často kupovaly v supermarketu a svačily pak na lavičce hezky venku. Úplně nejoblíbenější byly tyhle rýžový chlebíčky, něco na způsob Raciolek, co jsme si musely koupit několikrát.
Moje záliba v prodejnách zdravé výživy se ale nezapřela ale ani na cestách, a pár jsme jich navštívit musely. Sojovo-kokosový jogurt byl NEJLEPŠÍ, ale kdybych si měla cenu přepočítat na koruny, tak bych si při placení tu ruku asi radši usekla.
 Kokosová voda a výborná proteinová tyčinka, kterou jsem viděla i u nás, ale v těch Eurech to tak nějak bolí méně, i když to samozřejmě vyjde draho nastejno.
Sušenkám s papežem jsme ale rády odolaly...
.....a odolat jsem měla i "kale chips", listům kadeřávku vymáchaným ve wasabi směsi, což měly být jakože zdravý chipsy.
Chutnalo to jako kopřivy a já jsem jen záviděla Terce její sladkou briošku.
V Ladurée jsme konečně ochutnaly ty údajně nejpravější makronky. Byly výborný, ale shodly jsme se na tom, že ty od brněnské Republiky, které se u nás prodávají různě v kavárnách, se jim skoro můžou rovnat.

Na kopečkovou zmrzlinu skoro vůbec nejsem, a za celý rok ji mám tak jednou, maximálně dvakrát. Ale řekla jsem si, že tady ji ochutnat prostě musím.
Na Instagramu i od majitele hotelu jsme dostaly doporučení na tu nejlepší - na gelaterii Fatamorgana. A byla to pravda. I někdo jako já, kdo největší milovník zmrzliny zrovna není, tady bude mít chuť vyjíst snad všechno!
Mají samozřejmě i klasické příchuti jako je čokoláda, vanilka a různé ovocné (ve kterých to ovoce opravdu je!), ale i kombinace úplně netradiční, jako je rýže a vanilka, skořice, zázvorový krém, banán se sezamem, broskve a bílé víno, med a lékořice, lemon curd, mojito, máta s čokoládou...
 Dávají 2 malé kopečky (což je dohromady jako jeden klasický) za 2,5 Euro, 3 kopečky za 3,5 a 4 kopečky za 4,5. No a já bych si jich nejradši dala 674433, ale nakonec jsem se po nekonečně dlouhém rozhodování odhodlala objednat skořici a k tomu baklavu.
A ta skořicová byla nejlepší, jakou jsem kdy jedla!
Při další návštěvě jsem si dala rýži s vanilkou a k tomu zázvor, a taky to nebyla špatná volba. Terka měla jahodovou s citronem a bílým vínem a k tomu ještě jednu ovocnou, a taky si to moc pochvalovala.
I tahle zmrzlinárna je jen pár metrů od Vatikánu, takže si to při výletě do Říma rozhodně nenechejte ujít.

Nedaleko jsou i dvě pobočky Lemongrass, což je další zmrzlinárna, kterou nám Salvatore doporučil s tím, že tam rádi chodí místní a že to není žádná ošizená z vaničky, jako často na turistických místech bývá.
Výběr příchutí je tady o dost umírněnější než ve Fatamorganě (achjoo, žádná skořice!), ale taky to vypadalo všechno dobře.
Dala jsem si tiramisu a byla výborná, s kousky kávových sušenek.
Jediná nevýhoda všech smetanových zmrzlin byla v tom, že to v těch vedrech neskutečně rychle teklo - než jsem se stihla usadit na lavičku o pár metrů dál (a pár sekund věnovat vyfocení s chrámem S.Petra v pozadí, jakože největší umění a aranžmá:D), měla jsem polovinu rozteklou po rukách.
A narazily jsme i na podnik, kde jste si mohli nechat udělat zmrzlinu Magnum přesně podle představ - s různými druhy polevy a posypkou.
To jsme bohužel nezkusily, ale vypadalo to lákavě.
Jedna z našich večeří, kdy jsme byly už neskutečně utahaný, byla v hotelu - elegantně na posteli. Bacardi breezer, rýžové chlebíčky, sýry a oblíbené proscuitto.
A i to má něco do sebe!
Všude možně se prodávaly hromady těstovin.
Nejradši bych si to domů odvezla po kilech, ale kufr řekl NE.
Ale těstoviny jsme si tam dát prostě musely!
A proto jsme se usadily na jedné z mnoha zahrádek, na barevných židlích v Cafeterii Gracchi.

Nevím jestli to bylo tím, že to byly moje první italský těstoviny v Itálii, tím, že jsem byla hodně hladová, tím že jsem si dobře vybrala druh, a nebo tím, že v hezké restauraci v Římě máte pocit, že je výborné všechno.....ale byly to nejlepší těstoviny co jsem kdy měla!
Pro mě carbonara, pro Terku boloňské.

Po večeři jsem si dala ještě výborné capuccino, a sušenku dostala dokonce i Terka, asi aby nezáviděla (což by se stalo!:D).

A poslední večer jsme strávily v Cafe JetLag 64, kde jsme o pár dní dříve měly i pizzu.
Nalákala nás cedule slibující "all you can eat bufet" včetně jednoho nápoje za 9 Euro, kde si každý mohl sám nakládat z talířů plných cizrny, kuskusu, kousků pizzy, dobrot v listovém těstě nebo třeba smažené mozarelly nebo opečeného lilku a zeleniny.
A tak jsem si objednala Aperol a Terka jahodové mojito a naplnily jsme první talíř. A pak si šly pořádně přidat znovu. A pak ještě pár kousků...
Nacpaly jsme se sice tak, že nám z toho bylo zle a nadávaly jsme si do prasat, ale.....nešlo jinak, když řekli all you can eat. Musely jsme poslechnout. A stálo to za to!
 A parádní bylo i místo s výhledem na jednu z mnoha typicky římských ulic, plnou skútrů.

29 komentářů:

  1. To magnum si musíš někdy příště dát, je to můj největší zážitek z expa !!! :D #barbarlevelmilion
    a ještě že mám teď večeři, jinak bych si musela dojít pro cantuccini, co jsme si přivezly :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Příště napravím, při pohledu na fotku toho lituju:D

      Vymazat
  2. Řeknu to takhle.. ještě, že teď večeřím, jinak bych tu pohledem an tolik dobrot umřela! :D Já jsem asi divná, ale mě by i v takovém ráji chyběly ovesné kaše! :D ale zase tolik jiných dobrot, hned bych si je dala! jediné čemu bych odolala jsou lízátka s Papežem,a to nejsem asi zdaleka jediná! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To byl takovej snídaňovej ráj, že ani kaše nechyběla!:D

      Vymazat
  3. Při úvodu jsem si říkala "Co je sakra zelená plechovka?", napadla mě jen Coca Cola Life a pak mi to došlo. :D
    Tyhle velký sojový jogurty stojí tady aspoň 70 korun, myslím, že tam by mohly být levnější.
    Kale chips nechci už nikdy vidět, stačilo mi otevřít pytlík a přivonět si. Brr.
    Jinak zase slintám nad tím vším. :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za nekřesťanský tři a půl eura, ale MUSELA JSEM ho mít! :D

      Vymazat
  4. Fakt dík. Teď nechci nic jiného, než jet do Itálie a tam se cpát od rána do večera :D Podobné snídaně jsme si maximálně užívali ve Francii, ty jejich croissanty a plněné dobroty...achjo. Na nějakou kaši jsem si tedy ani nevzpomněla :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdo by byl věrnej kaši, když se objeví croissant! :D

      Vymazat
  5. tak do těch kaváren musím zajít!! Do Říma jedu v září a po těchto tvých 3 článcích už se nemůžu dočkat!!!!! ♥

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Markét:) Nemáš tušení, od kdy do kdy nabízí Jet Lag café all you can eat? Ráda bych tam zašla, až tam budeme na dovolené, ale nemůžu to nikde dohledat.
    Děkuju za skvělé a hlavně nápomocná články! :)
    A ještě otázka k článku minulému: stačilo vám potvrzení o studiu ze stavebky ukázat a šly jste zdarma? Nechtěli už žádný jiný doklad totožnosti?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, to jsem úplně zapomněla napsat!
      Bylo to jen od 7 do 9, nejspíš všechny dny kromě neděle:)

      A to potvrzení má Terka přímo z fakulty architektury, ale kromě toho nechtěli vidět nic, ani pas nebo jinej doklad :)

      Vymazat
    2. Děkuju za info :) To tam určitě zajdeme :)
      My máme teda potvrzení ze stavebky, tak to nám asi neprojde no :D Ale tak uvidíme, zkusíme to :)

      Přeju Ti všechno nejlepší k svátku! :)

      Vymazat
  7. UUu, to muselo být všechno výborný! Hlavně skořicová zmrzka a ty mini dortíčky, to by bylo něco pro přesně pro mě! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Jestli někdy zavítám do Říma (a jsem si jista ,že jo :D) ,tak do těchto kavarech a restauraci zavitam stopro :D !
    Nepises nahodou pro nejaky casopis ? Myslim ,že by tě tam potrebovaly :D !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, a nesmíš vynechat ten mini cheesecake! :D

      Haha asi ještě neví, že beze mě nemůžou být :D

      Vymazat
  9. Áááá, super, další římské tipy :) Díky dík! Nedá mi to nenapsat, sledovala jsem kvůli Římu i vlogy A cup of style a ty bys mě tam nalákala mnohem víc, jedu tam sice tak jako tak, ale tipy hledám u tebe! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší, děkuju!:)
      A ještě chystám dva články, tak mám radost, že se budou hodit!:)

      Vymazat
  10. Asi si u těchto tvých článku začnu zapisovat všechny ty kavárny a restaurace na nějaký seznam cílů a jednou musím zajet do Itálie a všude zajít :D ! Všechno to jídlo vypadá úžasně ♥

    www.meadelaida.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  11. Hrozně se mi líbí, jak přes rok cvičíš, jíš zdravě a všechno okolo a potom si umíš užít dovolenou se vším všudy :-) z článku přímo sálá ta pozitivní nálada a pohoda :-D

    OdpovědětVymazat
  12. Mě by zajímalo, kolik na takových dovolených utratíš :D

    OdpovědětVymazat
  13. u každé fotky jsem si řekla: o bože to muselo být dobré! nejvíce ale to mangum podle představ? a ty zmrzliny? skořicová! hele a jaké teda bylo to italské tiramisu? hodně jiné?

    OdpovědětVymazat
  14. LaDurée makronky jsou opravdu úžasné. Ale ještě lepší jsou dle mého Pierre Hermé, s těmi se nemůže srovnat ani Republika :)

    OdpovědětVymazat
  15. Margetka, ako smrteľne vážne, mala by si písať cestovateľské články pre nejaký časopis! Aaaa tie tvoje fotogragie! Neskutočne sa vždy teším na tvoje články o cestovaní, prezradíš kam plánuješ ísť najbližšie?
    Lenka ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni moc děkuju - něco takového by byl můj sen! :)

      A zrovna za týden jedu s přítelem na výlet do Mikulova, potom na 2 dny do Budapešti, kde jsem ještě nikdy nebyla.....a na konci léta snad Barcelona a milovaná Vídeň :) Plány mám velké, teď ještě co na to peněženka:D

      Vymazat
  16. Aaaa, v Budapešti som bola na výlet na jar, môžem poprípade dať nejaké tipy ;) Lenka

    OdpovědětVymazat
  17. Krásný článek! Do Itálie se taky letos chystáme a už se nemůžu dočkat všech těch dobrot. Vlastně bych tam klidně jela jen kvůli nim :-)

    OdpovědětVymazat