sobota 7. prosince 2013

Vánoce, cukroví a kapr?

Ano, já vím, beztak jsem něco takového psala i minulý rok.
A opět to bude na jedno brdo, protože vy, co jste si tu už nějaký článek přečetli, jistě můj přístup znáte.
Ale protože se na nás všechno spojené s Vánocemi hrne ze všech stran, nedá mi to a opět musím do klávesnice naťukat pár vánočních slov.
Když se kouknu do statistik, přes jaké výrazy se sem na blog lidé dostávají, často jsou to teď slovní spojení jako nízkotučné cukroví, dietní cukroví nebo jak nepřibrat. No, nejsem si jistá, zda zrovna tady našly dotyčné (doufám, že chlapi tak blázniví nejsou :D) cenné rady.
Nedávno jsem si opět koupila (jak jinak než v zájmu procvičování němčiny!) časopis Women´s Health, a i tam na mě vyskočilo několik zaručených tipů, jak přes vánoce nepřibrat. A co nejíst a čím to nahradit. A co nepít a čím to nahradit (tsss, prý žádná vodka s džusem?!)
A jak máte každých pár minut vstát od stolu, protože těch pár kroků se za celý den počítá a vy tak pálíte kalorie. Prostě rady nad zlato.
A tak jsem se dneska ze zajímavosti koukla i na svůj oblíbený web proženy.cz, protože jsem věděla, že zaručeně nezklamou a s geniálními radami přijdou i letos. A musím říct, že takové ořechové rohlíčky s olejem místo másla nebo cukroví obalené v sušeném mléce zní víc než lákavě.
Podle mě je ale celý tenhle všudypřítomný předvánoční povyk úplně zbytečný, prostě mnoho povyku pro nic.
A vidím to asi takhle...
Pokud jste kočka s dokonalou postavou, po jedné vánoční přežíračce jednom vánočním hodování se z vás tlustá koule nestane. Ani kdybyste sežrala zlatý prase.
Pokud máte postavu průměrnou, čili ani málo-ani moc, i po jednom (dvou...) dnech plném dobrot bude vaše postava stále tak průměrná.
No a pokud už tlustí jste, tak si můžete být jistí, že tím, že si místo kapra dáte přírodní kuřecí plátek se salátem opravdu nezhubnete a jeden den nic nezachrání. Na to, abyste přebytečná kila shodili, můžete mít zbylých 364 dnů z celého roku.
Jasně, pokud pojmete celé Vánoční svátky od Štědrého dne až po Nový rok jako jedny velké svátky jídla a povalování se u televize, tak asi logicky přiberete, pokud nemáte zázračný metabolismus.
Ale proč byste se měli neřízeně cpát po celé to vánoční volno? A proč vyřadit jakýkoliv pohyb, nejít do fitka nebo na procházku, ale jen se válet? To už by asi byla i docela nuda..
Já jako ty hlavní Vánoce, kdy je všechno jinak, beru ale hlavně ten Štědrý den, den poté a následně oběd u babičky. A to si hezky dopřávám všechno, na co mám chuť.
A že mám velkou chuť!
K snídani hezky vánočka, káva nebo kakao a k tomu cukroví. K obědu máme zelňačku, ale kromě toho jím prakticky od rána do večera cukroví. No a večer? Jak jinak než klasický kapr se salátem, jak já to miluju! 
Spláchnutý nějakým tím vínkem nebo Friscem....a jako dezert....to byste neuhádli....opět cukroví!
A další dny, mezi Vánocemi a Silvestrem, mám pochopitelně zase v tomhle ohledu normální, jak jsem zvyklá. Cvičím a jím víceméně zdravě po celý rok, tak nevidím důvod, proč bych ani v zimě neměla.
A právě proto, že ty pravé Vánoce jsou pro mě záležitostí hlavně dvou dnů, nevím proč bych to měla nějak řešit, a vymýšlet třeba.....
zdravé cukroví.
Samozřejmě, během roku používám při pečení čehokoliv, od muffinů až po sušenky, hlavně celozrnnou mouku, sladím to medem nebo třtinovým cukrem a celkově vařím tak, aby to bylo spíše zdravější....Ale dělat cukroví z celozrnné mouky a s nějakými náhražkami cukru mi přijde docela zbytečné. 
Zaprvé, já ráda tradice.
A za druhé, smysl celozrnné mouky je hlavně v tom, že tělu dodá více prospěšných látek a hlavně zasytí. Ale rozhodně není nějak méně kalorická nebo snad dietní. A tak za jeden den, já i moje tělo, oželím, že kvůli té zlé bílé mouce nepřijmu žádné minerály, během celého roku mám všeho dost.
A hlavně u cukroví nepotřebuji, aby mě zasytilo více díky celozrnné mouce a aby nemělo vysoký glykemický index, po kterém bych dostala okamžitě hlad a chuť na další. Já se totiž cukrovím rozhodně necpu z hladu a ani z důvodu jakési vysoké hladiny cukru v krvi....ale jednoduše proto, že mi neskutečně chutná!
A nebo taková....zdravá večeře.
Jak jsem psala, tradice mám opravdu ráda.
A samozřejmě, jíst smažená a těžká jídla často by asi dobré nebylo, obzvláště večer.
Ale jednou za čas? V tomhle případě jednou za rok? Neumím si představit, že by někdo přibral po jednom jídle nebo že by se mu kvůli těm nezdravým tukům z hodiny na hodinu zhoršilo zdraví.
Vánoce jsou pro mě nejkouzelnějším dnem z celého roku a mám na ně nejvíce vzpomínek z dětství.
Je to den, kdy jsem doma hezky s rodinou, a moc si toho vážím, protože my běžně nevečeříme a skoro ani neobědváme spolu, a ani netrávíme večery pospolu v obýváku.
Celý den, od rána až do večera je pro mě takový speciální, něčím jiný a miluju všechno okolo, spojené s tím. Vůni cukroví, vůni františků, koledy, světýlka, ozdoby, syčení oleje když mamka smaží kapra, bramborový salát v lavóru (mísa je pro naši rodinu malá :D), tradice jakou pouštění lodiček nebo zvonění na zvonek, když přichází Ježíšek...
A tak jediné, co vám můžu poradit je....běžte si zacvičit, třeba teď hned. A zítra taky. A to stejné v týdnu. A pak zase. A zase.
Pak totiž nebudete muset vymýšlet kraviny ve stylu "jak o Vánocích nepřibrat" a dávat si hloupá předsevzetí.
Hezky si svátky užijte se vším všudy. Já to taky tak budu mít a nemůžu se dočkat.
A přes všechny ty dobroty jsem si jistá, že až se ráno 25. prosince probudím, budu vypadat úplně stejně dobře, jako 23. večer.
P.S. Všechny fotky jsou z loňského roku, ale nemůžu se dočkat, až letos pořídím nové.
P.S. 2. Trochu nadhledu ještě nikdy nikoho nezabilo, děkuji za pochopení.

46 komentářů:

  1. žádné náhražkové cukroví, žádná předsevzetí a o VÁNOCÍCH ŽÁDNÝ INTERNET ..pěkně v klidu a pohodě!:)

    OdpovědětVymazat
  2. Je to přesné :) Já taky miluju všechny tyhle tradice a jen tak bych se jich nevzdala:) Zrovna pečeme s mamčou linecké cukroví ♥ Sice zkusím jeden druh nepečeného cukroví trochu zdravěji, ale toho bude jen malá várka a myslím, že to sním na posezení a ještě si k tomu přidám talířek vosích úlků :D

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný článek, Markétko! :))
    Já sice vyzkoušela recept na zdravější variantu perníčků, ale tím jsem skončila. :D Ty klasické budu dělat také, už mám zadělané těsto. :P
    Cukroví neřeším, je mi jasné, že tomu se člověk prostě nevyhne, a ani nemám důvod si zrovna o Vánocích nedopřát, když celý rok dřu jako blázen a věnuju se zdravé stravě.
    Na Štědrý den si asi zacvičit nepůjdu, ale na toho 23.12. nějaký ten trénink vidím. :P :D

    OdpovědětVymazat
  4. Taky si myslím, že je ten povyk okolo vánoc zbytčný. Možná je to všechno jen nějaký reklamní trik.
    Já ani letošní vánoce nijak nevnímám, jelikož mám rodinu pryč a uvidím se s nimi až 22.12, tak tu nikdo neblázní s cukrovím ani žádnou vánoční ozdobou... co se týče cukroví, nemyslím si (věřím si), že se cukroví budu přejídat, možná si vezmu pár kousků "na ochutnání", vzhledem k tomu že jsem já chytrá hlavička objednala zdravé cukroví:-D a taky už jsem se dostala do "fáze" kdy věřím že z jednoho kousku buchty či cukroví se přibrat opravdu nemůže....konečně:-D
    A pohyb rozhodně vyřadit nehodlám, budu nadále pokračovat v mém reřimu a těším se na to:-) na cvičení jsem si zvykla a nejde jen tak přestat, jen protože jsou nějaké vánoce a dny volna.... těším se až půjdu z posilovny s dobře odvedeným pocitem vánoce nevánoce:-)
    A ta poslední fotka se mi moc líbí!

    OdpovědětVymazat
  5. Já si vánoce plánuju určitě pořádně užít :-) Kapra sice mít nebudeme, ale ne proto, že je smažený, ale proto, že doma nikdo nejíme ryby :-D A kdybych chtěla šidit cukrví, tak by mi to doma nedovolili :-D Beru to jako takový cheat day, čas od času se to může :-) Moc se na vánoce těším a přece si to nepokazím nějakým držením diety a výčitkami z cukroví....

    OdpovědětVymazat
  6. Krásný článek!
    Líbí se mi tvůj přístup :-)
    Kéž by to takhle s nadhledem bralo více lidí :)

    OdpovědětVymazat
  7. Moc hezky napsáno :) Já to s cukrovím nějak přehánět nebudu, ale pokud nějaké budeme mít tak alespoň ochutnám...a posilovnu si neodpustím ani přes svátky...minulý rok jsem tam byla na Štědrý den i Silvestra a ten pocit je k nezaplacení :D

    OdpovědětVymazat
  8. Úžasný článek !
    Naprosto s tebou souhlasím. Vánoce jsou jednou za rok, tak proč to nějak hrotit ? Pěkně salátek s řízečkem nebo rybou, perníčky, rohlíčky...Mňam <3 Myslím, že za ten den nepřiberem (teda pokud se nebudem válet u televize celé prázdniny a jíst,jíst jíst ! :D )

    OdpovědětVymazat
  9. Dokonale vystiženo! Já se určitě cukroví vyhýbat nebudu, ale zase to nebudu tak přehánět jako minulý rok. Po Vánocích se ten rozhozený režim vlekl půl roku, a do toho rozhodně zase nechci spadnout :( Už máme asi pět druhů cukroví, všechny ty tradiční kromě mrkvových sušenek z celozrnné mouky, které jsem pekla dneska. Je to podobný recept jaký tady máš ty :)

    OdpovědětVymazat
  10. Krásný článek :) Já mám sice v plánu několik "zdravějších" druhů cukroví, ale ne proto, že bych se bála přibrání, ale protože chci něco zkusit a mamka mě k jejím receptům nepustí :D Prý bych to zkazila (tak jí je aspoň sežeru :D), takže zkouším a plánuji nějaké drobnosti. Vždy si upravuji množství třeba jen na jedno vejce, takže množství na mou ochutnávku :D A jak už tady padlo, tak si myslím, že je to nějaký reklamní tah. Před týdne jsem si šla do alberta v Praze v centru Chodov pro celozrnnou pšeničnou mouku a tady neměli! Normálně v centru jak kráva a mega albertu neměli ani na skladě! :D Stál tam pán, tak jsem se zeptala a on sám mi řekl, jak tu ženský šílí a kupují zdravé suroviny :D Prý je sranda poslouchat dvě ženský, které tam přijdou a řeší, které že mouky jsou ty zdravé. Takže je jasné, že je celý rok nekoupí a Vánoce "zachraňují" :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  11. Skvělý článek a úplně se vším s Tebou souhlasím :)
    Nemá cenu si Vánoční dobroty odpírat a nikdo přece neřiká, že je člověk musí ''hrnout'' po kilech, že? :D

    OdpovědětVymazat
  12. Na toto není co říct víc, než: Přesně tak! :-) Na druhou stranu musím říct, že pravidelně každé Vánoce mi váha poskočí o kilo, kterého se následně nemůžu zbavit tak asi do března :-D Ale asi zkrátka potřebuju trochu výhřevu na zimu :-D

    OdpovědětVymazat
  13. Opravdu skvělý článek, miluju tvůj styl psaní. Já sice na Vánoce kapra ani cukroví nejím, ale proto, že mi to prostě nechutná a nejsem na to zvyklá. Jinak poslední obrázek mě opravdu pobavil, asi to použiji, až budu od kamarádek slýchat zaručené recepty na "cukroví" bez cukru apod. (proboha vždyť ten cukr to má i v názvu :D )

    OdpovědětVymazat
  14. No tak já teda cukroví nejím jelikož je v něm mouka a lepek ( já vím zní to strašně zdravě oproti tvé filozofii) a žádné náhražky nevymejšlím, když si chci dát něco sladkého, tak si to dám kdykoliv na přes rok, i když já na sladké moc nejsem. Vánoční atmoška je hezká když se rodina sejde u Štědrovečerního stolu a domácí bramborový salát je vynikající u nás se dělá v tom největším hrnci co doma máme a jíme ho ještě dva dny po Štědrým dnu. Plně s tebou souhlasím že z jednoho dne či z jednoho nezdravýho jídla člověk nestloustne, když si člověk chce dopřát tak at to udělá, ale spíše mi příjde smutné že ldid na to aby polevili a užili si potřebují datum v kalendáři, ale je to furt lepší než nic.

    OdpovědětVymazat
  15. Super článek, souhlasím s tebou ve všech směrech ;) prostě Vánoce jsou jednou za rok, na klid a mír máme nárok! a taky na bramborovej salát, řízky a cukroví :D

    OdpovědětVymazat
  16. Napsala jsi to opravdu hezky a moc jsi mi tím pomohla, děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Skvělý článek :) Na druhou stranu to opravdu vidím u sebe, protože gastronomické Vánoce u nás letos nejsou jen čtyřiadvacátého a pětadvacátého, ale všechno jsme odstartovali upečením vánočky asi 1. prosince, pak se k nám dostalo cukroví, pak pletenec, pak byl Mikuláš a já dostala čokoládky (babi, ne prosím!) a do Vánoc je to měsíc ( kdy si teda rozhodně dopřávat budu!) a to už se projeví minimálně tím, že nezhubnu (zase). Ok, zítra si zacvičím, ať si pak dám v klidu tu vánočku, je fakt úžasná! :D

    OdpovědětVymazat
  18. máš ráda klasického kapra?
    děláš si doma speciální večeři jen pro tebe?
    jíž cukroví?
    které cukroví je nejdietnější?
    Ztloustnu, když si 24. dopřeju co chci?
    Jíš bramborový salát?
    Myslíš že se sníží kalorická hodnota když oloupu z kapra strouhanku?

    Díky za odpověď, Kopírka z Kopírkova.
    :D :*

    OdpovědětVymazat
  19. Opravdu moc hezky napsáno :) Vidím to stejně, nejsme přece stroje, tak když to člověku chutná, proč si to odpírat? Líbí se mi, když se zachovávají tradice. Svátky mají být dny klidu, pohody, rodinné soudržnosti atd. a ne aby člověk seděl vyklepaný, že si nemůže dát tohle a tohle, protože po tom dozajista přibere, vždyť o tom to není :( Proč si neužít pořádně svátky, když jsou jednou za rok a místo toho si to kazit myšlenkami na jídlo?

    OdpovědětVymazat
  20. my máme jako dezert obyčejnej pohár

    OdpovědětVymazat
  21. "neřízeně cpát po celé to vánoční volno" :D Tak trochu můj případ, ale což! jednou za rok, jeden týden, stojím si zatim, že je to pro to tělo naopak zdravé :D Taková štědrovečerní večeře je u mě snad to nejméně kalorické jídlo za celé prázdniny, protože pak teprve přichází obědy u babičky :D

    OdpovědětVymazat
  22. Já tohle nijak neřeším, nejsem milovníkem Vánoc, ale cukroví péct budu... jen tak, abych věděla, jestli se mi to veganské povede. :D Stejně to spíš sní ostatní, já na sladkém zas tak moc nejedu.. Spíš se budu klasicky tulit ke sklenici arašídového másla. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máslíčko musí být vždy! :D
      Ale já jsem největší milovník Vánoc, proto to cukroví, tradice a tak:)

      Vymazat
  23. Další tvůj povedený článek! :) Jen bych se chtěla zeptat jestli pro mě nemáš radu. Na výjimečných situacích si klidně dopřeju i nezdravé jídlo a ve větším množství. Někdy se ale stane, že už jsem úplně plná a mám potřebu pořád jíst a jíst, až je mi špatně. Co mám v té chvíli udělat/říct si, abych přestala jíst. Moc prosím o radu (kohokoliv), předem děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji:)
      A jak píšeš, jsou to výjimečné situace, tak i kdybys snědla půl prasete, jednou za čas to uškodit nemůže :) Já to mám taky tak, když je třeba u babičky nějaké oslava a hodně dobrého jídla, tak pořád jím a jím, i přesto že jsem dávno plná a pak je mi akorát špatně...takže v tomhle radit nemůžu :D

      Vymazat
    2. Děkuji za reakci :) Mám to podobné :D Nejde mi ani o výčitky nebo tak, ale jednou se mi stalo, že mi bylo fakt hodně špatně :/ Musím si to holt vyřešit sama :)

      Vymazat
  24. Perfektní článek! :-)
    Já dokonce loni přes Vánoce zhubla a ani nevím, jak jsem to dokázala! Když si nad tím člověk neláme hlavu a neřeší každou nanokalorii, tak je to x krát lepší a dokonce může i zhubnout - viz já :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! :)
      a psychika dělá hodně, když je člověk v pohodě, i na tělu se to projeví:)

      Vymazat
  25. Pěkné. Už i mě přešlo dělat zdravé cukroví bez másla a mouky. Radši upeču pár druhů které máme rádi a v přiměřeném množství a přes rok peču "zdravěji".

    OdpovědětVymazat
  26. V podstatě s tebou souhlasím. Pro mě je nejhorší období PŘED Vánoci, protože sestává z vánočních večírků (= alkohol, nezdravé finger food, sladké, kde sice večer prochodím s 1 skleničkou, ale nejíst 5 hodin nevydržím) a návštěvách rodiny o adventu (každý týden husa, kachna, česká klasika). Protože přes rok dost cvičím a snažím se o clean eating, jsem jen nafouklá a necítím se dobře. Moje mamka sice cvičí, ale zdravě jí tak "normálně" a vždy o svátcích přibere. Zhubne až v březnu/květnu. Tedy ano, z jednoho obědu nepřberete. Ale Vánoce nejsou jeden oběd, takže se chce nechtě musíte omezovat. Kačka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, jíst taková jídla celé to vánoční období se asi projeví, ale psala jsem hlavně o Štědrém dnu, protože ten se podle mě řeší nejvíc...
      Ale období večírků je pro mě 12 měsíců v roce, takže v tomhle z mě změny nejsou :D

      Vymazat
    2. Pro mě je večírkový právě jen prosinec, takže asi sním všechno jídlo a pití z tvého roku za měsíc. Už vím, čím to je! :) Kačka

      Vymazat
  27. Já myslím, že tohle ani nadhled moc nepotřebuje. To je prostě pravda taková, jaká je. Já si vždycky říkám, jak se před Vánocema budu hlídat a nikdy to nedokážu. I když na cukroví úplně nejsem, tak ty oříšky a sušené ovoce taky dělá své.

    Takže teď to dělám tak, že po Vánocích prostě zahájím čistku těla. Ne dietu, ale čistku Candiolem, což je směs éteráčků, co z člověka všechno špatný vypálí. Pak se mi vyčistí pleť a dám i dvě kilča dolů:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už to s tím nadhledem radši píšu preventivně, často se tady totiž někdo uráží, jen co ve článku použiju slovo "tlustí" apod. :D
      A ty hlavně žádný kilča dolů nedávej, jsi hubeňour největší :)

      Vymazat
  28. Hahaha! :) krásně napsané! :D Děláte na Vánoce makronky? :) vypadají totiž fantasticky!!! Recept máš někde na blogu, doufám! :) Pěkné těšení na Vánoce! :) Taky se moc těším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle dělala sestra, ale letos je vyzkouším i já :) Myslím že zatím tady recept není, ale před Vánocemi to napravím :)

      Vymazat
  29. krásně jsi to vystihla a ten poslední obrázek mluví za vše! :)
    mám tvoje názory ráda :)

    OdpovědětVymazat
  30. Wow, ty makronky jsou nádherný! :)
    Nedala bys recept na blog? Minule jsem je pekla a všechno jsem vyhodila, přestože to byl zaručený recept....
    Prosííím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle dělala sestra, ale až budu doma tak se jí na recept poptám a přidám ho, letos je budeme péct zase:)

      Vymazat
  31. Vždy s tebou nesouhlasím, ale v tomto článku se stalo, že souhlasím s každým slovem. Jsem minimálně stejný milovník Vánoc a nechápu, proč bych si nemohla dopřát jednou za rok v tomhle období pořádnou porci cukroví a salátku s řízkem (navíc když je to taaaak dobré :D). Ode všad vidím "zdravé cukroví" "pečte zdravě" atd., to se pak člověk nediví, že ženský pak nemaj v pořádku myšlení v tomhle ohledu. A proto poslední obrázek vystihuje naprosto vše! Děkuju za tento článek, pobavil mě a zároveń zatím asi nejlepší článek co jsem tu od tebe četla :)))

    OdpovědětVymazat
  32. Přesně tak! Nevidím důvod, proč se "trápit" i na Vánoce a nedat si (ještě ke všemu, když je to JEDNOU ZA ROK), na co má člověk chuť.. za ty tři dny můžeme přibrat tak kilo tuku maximálně (teda, dalo by se i víc) a to je za týden pohybu a normální stravy zase pryč:)

    OdpovědětVymazat