čtvrtek 12. prosince 2013

Vídeňský jídelníček + malý tip kam na oběd

Krásný den!
Tak vás opět zdravím z krásné, studené a vánočně naladěné Vídně, kde si užívám tu správnou atmosféru jak to jen jde. A v poslední době jsem se tu měla ještě o chlup lépe, a to jen proto, že za mnou, až z dalekého severu, přijela jedna milá návštěva. 
A neměla jsem tu nikoho jiného, než mou oblíbenou blonďatou Téru, která mě ihned, co vyskočila ze žlutého kočáru, obdarovala taškou plnou krásně zabalených dárků (včetně buldočko-trička!) v sobím papíře.
Myslím, že tolik balíčků nedostanu snad ani 24. prosince! 
No cítila jsem se trapně, jelikož já sem svou (dost maličkou nadílku....nebo spíše nadílečku) nezvládla ani zabalit, protože tu nemám ani takové vymoženosti, jako jsou nůžky. Mám jen houbařský nůž.
Ale výčitky jsem spláchla domácím kokosovým likérem, kterým jsem mimo jiné byla také obdarována, a asi se mi nepodařilo skrýt, že zrovna tenhle dárek mě zaujal nejvíce. I když...ten voňavý krém...nebo šokolate....hmmm...
Původně byla taková dobrota asi určená k tomu, abych si sem tam dala malého panáčka na chuť.......ale osud to tak chtěl a celá lahvinka do nás padla jako do studny během jediného dne. Aby nebylo těm punčům v žaludku smutno.
Jak jde o takové sladké (a sakra dobré!) tlamolepy, umím být docela prasátko.
Ale o tom, že to, co je sladké, dobré a tekuté, do mě padá jako do studny, to dnes (a snad ani jindy:D) nebude. A o tom, jak jsme se tu s Térou měly a o dalších věcech z mého flákačského vídeňského života zase někdy jindy.
Dnes to bude totiž pro změnu o tom, jak se tu stravuji.
Jako dáma, ne jako prasátko! (ehm....o čistotě svého povlečení pomlčím)
Protože vím, že jídelní články máte rádi.
A protože vím, že jídlo se fotí panu Nikonovi nejlépe.
A protože bez toho, aniž byste viděli mé duchaplné fotky kuskusu a cizrny jistě nemůžete žít.
Začneme nedělním obědem. I když na adventní neděli by možná mohlo být něco slavnostnějšího.
Měla jsem velikou chuť na kuskus, ale zjistila jsem tu nejhorší věc - došel!
A když vám ve Vídni v neděli dojde kuskus, tak máte smůlu a můžete si tak maximálně trhnout nohou.
A tak jsem musela zvolit záchranný plán B - celozrnné těstoviny, které naštěstí v mé skromné spížce byly.
Zapekla jsem je s jedním vajíčkem a sýrem něco-jako-Camembert z Lidlu. A protože to bylo v mističce na crme brulee (seznamte se, moje nová kamarádka!) která není zrovna obří zapékací mísou, doplnila jsem to ještě svým oblíbeným salátem. Okurka - kukuřice - jogurt. 
A mistička v akci podruhé - tentokrát mi dělala společnost při snídani, kdy jsem si pochutnávala na "kuskusovém koláči", na který už jsem tu ódy psala. 
A kdo tenhle blog sleduje už nějaký ten pátek, podobných fotek musel vidět desítky.
Prostě originalita nadevše.
Celozrnný kuskus s cuketou (není vidět, ale je tam!), zasypaný pořádným kopcem strouhané goudy a dalším kopcem sušených rajčat.
A co by to bylo za článek, kdybych sem nenacpala alespoň jednou cizrnu?
Tentokrát oběd na kolejích - pečená cizrna spolu s pečenými batátovými hranolkami.
Stačí pár minut, nádobí žádné (když není plech, poslouží alobal :D) a dobrota je na světě.
A jak nesmí chybět cizrna, nesmí chybět samozřejmě ani můj nejoblíbenější korncroissant.
Až pojedu na konci ledna domů, asi budu muset vykoupit korncroissanty z celé Vídně a dát je do mrazáku, abych měla zásoby na rok dopředu!
A na snídani si tenhle fešák nejvíce rozumí s mým oblíbeným tvarohovým  """""""tiramisu"""""" (i když těch uvozovek by mělo být ještě stokrát tolik) z celozrnných piškotů.
A teď jedna zdravá dobrota, objevená v obchodě Müller, kde mají všechno - od jídla až po parfémy.
Tenhle malý pytlíček (za jedno ojro) skrýval slisované slaďoučké kousky, vyrobené jen a pouze z ovoce, v tomto případě z malin. A chutnalo to přesně jako gumové bonbóny!
Normálně bych maliny ani jiné ovoce (kromě banánů a jablek) do pusy nedala (ne, opravdu mi to nechutná. Ne a ne. A ano, divná jsem.), ale v téhle podobě bych se toho užrala. A v podobě tekuté jsem taky ochotná pozřít jakékoliv ovoce, zejména hrozny :D
A pro změnu oběd ve městě, s Térou v mé oblíbené kavárně, o které jsem už psala.
Daly jsme si výborné těstoviny s rajčatovou omáčkou a orestovanou mrkví a cuketou. A k tomu byl i kousek čerstvé bagetky. Za tři a půl ojra, a dobrota to byla veliká. 
Jak by vám mohla Téra potvrdit - musela jsem se ovládat, abych talíř nevylízala.
A další klasika - kukuřičné chlebíčky, ricotta, sýr a šunka. 
Originalita žádná ale spokojenost velká.
Jeden objev z Billy, který mě zachránil před krutou smrtí hladem, když jsem si zapomněla vzít do školy jídlo. 
Ovesná kaše, která neobsahuje kromě vloček, mléka, medu a ořechů žádné zbytečnosti. No a je to BIO, takže budu neskutečně zdravá!
Jasně, udělat si to můžete doma. A vyjde vás to několika násobně levněji, než v Bille, kde za to dáte ojro a půl. Ale když je hlad a jídlo z domova nikde, proč ne.
A mně navíc vždycky chutná víc to, co mi připraví někdo jiný - v tomhle případě to byly usměvavé selky v barevných krojích na ekologickém BIO statku v podhůří rakouských Alp.
 Jsem si jistá!
A jestli si bez něčeho neumím představit den, tak je to tvaroh! a punč. a čokoláda. a čokoláda. a punč.
Nejčastěji kupuji klasický nízkotučný ve vaničce (polotučný tu dokonce ani k sehnání není, až potom tučný 20%), který mají v každém supermarketu.
Ale v Lidlu mají tvaroh ještě lepší - tenhle půl kilový Quark! Je tekutější a jemnější než klasický tvaroh, takže si ho ani nemusím rozmíchávat s mlékem nebo jogurtem, a celkově mi chutná víc. A na bílkoviny je bohatý taktéž. (uuuu to budou svaly!)
A k mé tradiční pocvičící svačince (a to i ve dny, kdy zrovna necvičím:D) patří neodmyslitelně taky kostka hořké čokolády. A kromě svačinky patří často i k snídani. A nebo ke kávě.
Zkrátka není den, kdy bych alespoň kousek neměla. Ale hořkou čokoládu neberu jako sladkost (sladkost od slova sladký, neasi.), nýbrž jako nezbytnou součást jídelníčku. Ty antioxidanty jsou prostě potřeba!
A přicházím jim na chuť čím dál více. Nejlepší věc na světě pro mě sice zůstává mléčná Milka nebo Lindtka, ale už i hořkou jsem si zamilovala. No co bych pro antioxidanty a zdraví neudělala, že ano.
A když už jsme u té čokolády...
Tyhle nejlepší a nejroztomilejší ťuťu ňuňu bonbónky v krásné krabičce s děkovným nápisem jsem dostala od svého tajného ctitele. Jako poděkování za to, jak skvělá, hodná a šikovná jsem.
A nebo...
Nebo jsem si je koupila trapně sama. Jako poděkování za to, jak skvělá, hodná a šikovná jsem. A omluvou mi může být jen to, že byly ve slevě. Ve veliké slevě.
Hádejte.
A samozřejmě dodržuji i svou sushi-o-víkendu-tradici.
Tentokrát jsem si v krabičce pyšně donesla jak rolky lososové, tak i s krabími tyčinkami a avokádem.
A s těžkým srdcem jsem pár kousků obětovala pro přítele (i když jsem mu ve skutečnosti chtěla zapíchnout hůlky do rukou a sníst všechno sama!)
První adventní snídaně si žádala něco lepšího. A co může být lepší, než veliké a výborné preclíky z vánočních trhů?
Odpovím si sama.

A ještě něco ze sladkého koutku - včerejší cheesecaková snídaně s Térou.
Ta nejlepší snídaně, jaká může být.
Teda....ještě lepší by to bylo, kdybych přitom z okna zahlédla nějakého francouzského buldočka, ale i tak...
A omlouvám se všem ovesným kaším, ale téhle tvarohovo-bíločokoládové dobrtotě nesahají ani po korpus!

A na závěr jeden můj oběd a zároveň tip, kde se ve Vídni dobře najíst.
Tentokrát však ne v centu, nýbrž kousek bokem, v nákupním centru Donauzentrum, které je největším vídeňským obchoďákem. A rozhodně byste se tam měli vydat a trochu potrápit peněženku, protože tam najdete, na co si vzpomenete.
A samozřejmostí je i velké množství restaurací.
Já jsem svůj kručící žaludek utišila v restauraci Interspar. Jasně, není to vrchol luxusu, jak je znát i podle retro tácku, ale chutnalo mi.
Sami si totiž v salátovém baru naložíte, na co máte chuť a poté platíte podle ceny. Můj oběd i s pečivem vyšel cca na 5 euro, ale sytá jsem byla pořádně. A to normálně k žádným velkým milovníkům zeleného lupení nepatřím.
Naložila jsem si hromadu salátu, který jsem polila olejem z dýňových semínek, který jsem si v poslední době moc oblíbila. K tomu jsem si naložila pořádnou porci sýra s pestem, trošku těstovinového salátu, a hlavně marinované grilované cukety, kterých jsem si hamižně naložila tolik, že jsem to ani nedokázala sníst.
Neuvěřitelné. Já, a nechala jsem cukety!
No a taky pár sýrových krutonků, které byly tak dobré, že kdybych to věděla dřív, naložím si jich plnou mísu! :D
Co je na téhle restauraci ale nejlepší je to, že od 4 hodin je na vše 50% sleva! Takže pokud vám během nákupů odpoledne vyhládne, tady se dobře a hlavně levně najíte.

Tak a to je pro dnešek vše.
Mějte se krásně a dejte si něco dobrého, a já běžím zase do školy (ano, je pět hodin odpoledne :D)
Tschüss!

35 komentářů:

  1. No jo, fakticky z toho talíře málem nic nezbylo :-D Jsem teda vážně dost naštvaná, že se v tomhle článku neobjevilo naše pomazánkový máslo, ale dávám ti pár dnů na napravení, jinak ti ho přijedu zabavit :-D A hele, jedla si už někdy kuskus? :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Já prostě miluju tvoje psaní! Hltám to slovo od slova !!!
    Tyhle preclíky, ach bože<333333 těch bych sežrala pytel

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, příští týden se chystám do Vídně a určitě bych chtěla navštívit Primark. :D Ráda bych se tě, jako už skoro "rozené" Vídeňačky (:D) zeptala, jestli už jsi byla v Primarku v obchodním centru SCS (Shopping city Sud)? Nevíš prosím o něm něco bližšího, nebo jak se tam nejlépe a nejrychleji dostat? Děkuji moc Lola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      tam jsem ještě nebyla (ani nikde tím směrem:D). takže bohužel neporadím, asi se tam dostanu až po Vánocích. Ale dneska v rádiu říkali, že je otevřený úplně nově, tak tam asi bude dost nával...i když...to by byl asi i tak :D
      Zatím jsem byla v Primarku jen v G3 (http://eatandrunandlove.blogspot.cz/2013/09/primark-moje-mensi-nakupy.html)

      Vymazat
    2. Primark v SCS otevřeli 11. prosince, nával tam je hlavně o víkendech, přes týden, nejlépe dopoledne se tam dá krásně nakoupit, hlavně v klidu bez tlačenice :D Vím o tom svoje, SCS mám 10 minut od baráku :D.. jinak, dostaneš se tam Lokalbahnem, jede přímo z centra ( od Opery ). Na lokálce musí být konečná napsaná Baden, jiným nejezdi :-) Lístek stojí 2 eura a seš tam cca za 30 minut :-)

      Vymazat
    3. Díky moc za info! :)
      určitě se tam vydám na povánoční slevy....i když ne že by byly slevy v Primarku nějak potřeba:D

      Vymazat
  4. Ty se máš! Ty ovocné "bonbony" chci už hrozně dlouho zkusit, ale tady jsem na ně nenarazila.. Tak třeba tak za pět let sem dojdou. :D

    OdpovědětVymazat
  5. chaaaa, pečená cizrnaaaaa :D jak na ni koukám tady, tak si ji jdu uplácat, mám naň chuť ^^

    OdpovědětVymazat
  6. Tvoje Vídeňské články mě moooc baví a mám čím dál větší chuť si tam udělat výlet, ale to je asi nemožné..

    OdpovědětVymazat
  7. Mučící článek číslo tisícpětsetpadesát :D
    Příjde mi, že fotky jsou čím dál tím lákavější :) mimochodem...pro ten preclík bych udělala hodně :D

    OdpovědětVymazat
  8. Skvely clanek :-) mas paradni styl.psani :-) nad jidlama jsem se rozplyvsla do te doby nez jsi tam supla to sushi :-X :-D k smrti nesnasim :-D nahodou pro me je cizr.na i kuskus netradicni jidlo da se rict v orovnani s tebou tskze i takove fototipy ocenim :-P :-D

    OdpovědětVymazat
  9. Mňám, tolik dobrot. Nevím co bych si dala dřív. Jinak článek od Téry jsem taky viděla. Musely jste si to náramně užít.

    OdpovědětVymazat
  10. Krásně píšeš, jsem ráda, že jsem tvůj blog objevila!
    A fotky super, slintám tu na klávesnici.
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  11. mohla bych se zeptat,odkud (z česka) ti chutná nejvíc burákové máslo?.ikdyž chápu,že otázka je to pro tebe asi vražedná :D díky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marks and Spencer, Lidl, Tesco (přímo značka Tesco, s modrým obalem), tyhle všechny mi přijdou chuťově dost podobné, čili výborné :D

      Vymazat
  12. Krásně napsané:))) hodně mě baví číct tvoje články:))) a určiě se tvým jídelníčkem inspiruju:))

    OdpovědětVymazat
  13. Mňam :) Já bych se tam s prominutím užrala :D Všechno to na těch fotkách vypadá tak perfektně.. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Takových článků bych mohla přečíst za den tisíce:) Tvůj blog je super! A díky za připomenutí cizrny:) budeme teď velké kámošky:D

    OdpovědětVymazat
  15. Néé, nejezdi z Vídně dom! Víš, jak hltám tvoje články o mém milovaném městě? :-) Vyrážím tam příští týden, sice jen na jeden den, ale díky tvému blogu už mám tipy, kam zamířím (a co si koupím :-D). Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jedu domů jen na Vánoce, ale pak mi zbývá ještě celý leden, to se ještě pár článků stihne!:D

      Vymazat
  16. A poradíš nějaký typ, kde si dát pravej vídeňskej řízek?? :D Máme v plánu ho v rámci jednodenního zájezdu do Vídně vyzkoušet...samozřejmě se všemi jinými typy pochutin co se daj podle tvého doporučení ve Vídni okusit:)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, omlouvám se, s tímhle zatím neporadím, pravej šnicl jsem tady ještě neměla :(
      Ale kamarádka prý měla dobrý a relativně levný hned někde u Stephansdomu..

      Vymazat
    2. nevadí:) Dík za tip, kdyžtak ti pak poradím já ;-)

      Vymazat
  17. A co může být lepší, než veliké a výborné preclíky z vánočních trhů?
    Odpovím si sama.
    .........
    A v podobě tekuté jsem taky ochotná pozřít jakékoliv ovoce, zejména hrozny :D
    :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D -an-

    OdpovědětVymazat
  18. fotky jako vždy boží. Tvůj styl psaní miluju, to se čte samo. tu Lindt čokoládu mám taky docela ráda, , ale ta 90% mi už tak moc nejede. Nejlepší je 80-85%.

    OdpovědětVymazat
  19. U toho oběda ve městě jsem zkoumala, co by mohla být ta divná "koule". :D Až pak jsem si přečetla, že to byla bageta. :D
    Ty preclíky vypadají skvěle! :P
    A k tomu sushi, koupili jsme si s přítelem k výročí voucher na večeři do místní sushi restaurace, tak už konečně také budu moct říct, že jsem jedla sushi. Jsem zvědavá, jak nám bude chutnat. :D Údajně se večeře bude skládat z nějakých cca 40 kousků, tak jsem zvědavá, jak to sežereme. :D

    OdpovědětVymazat
  20. Vypadá to všče báječně, ten kuskusový koláč musím zkusit :)

    OdpovědětVymazat
  21. Tak jo, právě utírám slinu z notebooku. Děkuji pěkně.

    OdpovědětVymazat
  22. Marketko, tu cizrnu proste jen soupnes do trouby? Na olivovej olej? A nejaky koreni? Dekuju

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dám ji na alobal potřený olejem (a někdy ani ten olej ne) a posypu kořením jaké min zrovna přijde pod ruku, většinou nějaké "grilovací" :)
      A doma, kde mám i plech to dávám normálně na pečící papír, a napřed to v misce trochu promíchám s olejem (většinou od sušených rajčat v oleji, nebo i obyčejným, olivovým...)

      Vymazat
  23. Ahoj:-)tak som rada,ze si sa v DZtku dobre najedla,ja tam tu grilovanu cuketu a lilek zboznujem.Velmi rada citam tvoje zazitky z Viedne,ja tu zijem uz 10rokov,ale tvoje fotky a iny uhol pohladu mi ju ukazali uplne v inom svetle.Ty si tu stihla zazit viac ako ja za 10rokov!Tvoje nadsenie je uplne nakazlive:-)ja vnimam ako mamina dvoc deti trosku inými ocamia moje zazitky si na mile vzdialene od tvojich,ale DAKUJEM ,pri tebe na cvilku vhupnem do tvojich túlavých topánok a pri citanie relaxujem. Ak by si amla este cas a chut ,odporucam ti tu cesku restavraciu:-) a pri lievacoch s cucoriedkami si na suschi ani nespomenies.Majitelia su vesely,pohostiny,pravy cesi,rodiny podnik stradiciou,ktory si mozu dovoli ten luxus mat cez vikend zatorene! cez vianoce je tam natresk,je to malicke ,atkze treba objednat stol..viem ,ez moznos i pomylsis,ze to mas doma,ale ma to neskutocnu atmosferu ,ja tam vodim novych známych ,ktory nemaju o nasej cesko.slovenskej kulture ponatie..:-) http://www.wien-vienna.cdfoto.net/boemische-kuchl.htm Martina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Martino, děkuji moc za komentář a pochvaly, to mě moc těší, obzvlášť od tak zkušené "vídeňačky" :)
      A děkuji moc za tip, myslím že po Vánocích tam určitě zajdu, třeba i s českými kamarádkami co tu mám :)

      Vymazat
  24. Podobné rajčatové těstoviny jsem měla nedávno v italské restauraci, dobrota:) Klasika, která nikdy nezklame. Preclík z trhu nemusím, to není nic pro mě:)

    OdpovědětVymazat