čtvrtek 7. června 2012

Palačinky ze špaldové mouky

Nemyslím si, že by tady byl někdo, kdo vůbec neví, jak na takové palačinky...a věřím, že vy je jistě umíte udělat hezčího vzhledu než ty moje ( ale mohla bych se vymluvit na starou křivou pánvičku :D ), a proto berte dnešní "recept" spíš jen jako inspiraci :) Při psaní seminární práce do školy si potřebuju ten den taky něčím zpříjemnit, a co k tomu poslouží líp než palačinky ? :D



Receptů na palačinky je skoro tolik, jako lidí na zeměkouli. Já je dělám poslední dobou často s celozrnnou špaldovou moukou, namíchanou s moukou hladkou...někdy přidávám i nastrouhané jablko, to palačinky i krásně osladí, tak už není potřeba přidávat cukr. A nebo někdy přidám i trochu rozmixovaných ovesných vloček. Ty k dnešnímu obědu byly ale ty nejobyčejnější, a přesto dobré :)

Na jednu porci ( tři menší palačinky ) budete potřebovat :
1 vejce
3 lžíce špaldové mouky
2 lžíce hladké mouky
špetku prášku do pečiva
malou lžící vanilkového cukru
mléko ( od oka, tak aby vzniklo řidší těsto )

A teď neskutečně obtížný postup : Všechno smícháte, na pánvičce rozpálíte trošku oleje a nalijete těsto. Až začnou palačinky na krajích hnědnout, otočíte.....a potom už jen přidáte náplň podle chuti. Já mám nejradši nakrájený banán s bílým jogurtem :)
Jaký je váš oblíbený recept? S čím si dáváte palačinky nejradši?

30 komentářů:

  1. mnam...nechces byt moje spolubydlici a varit mi? :-D

    OdpovědětVymazat
  2. Za poslední dobu jsem měla palačinky až podezřele moc často (omluvou mi buď fakt, že pokaždé byly celozrnné nebo taky z rozmixovaných vloček :-D), nejlíp když jsem si je naskládala na sebe do hlubokého talíře, mezi vrstvy natřela marmeládu nebo povidla a nejlíp řádně zapatlat tvarohem a "bagrovala" lžicí u televize :-D Ale občas jím i celkem kultivovaně :-D Jo a náhodou, ty moje za Tvými v kráse opravdu hodně zaostávají :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Palačinky děláme s mamkou taky ze špaldové mouky, jsou moc dobré :))
    saras-island.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. Palačinky s tvarohem nebo bílým jogurtem. A ani je nikdy nesladím a obtěžuju svého muže, když je sladí, já nevím, já ten rozdíl stejně nepoznám tak proč to tam přidávat. Ale někdy zkusím nastrouhat to jablko, to je dobrý nápad :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mňam, tak to vypadá opravdu úžasně, u mě je jediný problém ten, že mi je 13, tudiž nemám v kuchyni žádné zkušenosti a se sporákem a podobnými věcmi radši nefunguji. Škoda. Ale vypadá to fakt dobře:)

    OdpovědětVymazat
  6. Mmmm..vypadá to báječně a ten banán na ozdobu..asi se překonám a uklohním je také :).
    letni-cas.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Palačinky miluju. Mamka je začala dělat s ovesnými vločkami, ale pořád nepochopila, že na večeři je takhle dělat nemůže :D Já je mám nejraději s tvarohem smíchaným s grankem a nebo třeba rozmixovanými jahodami. Není to zrovna nejzdravější jídlo v mém podání..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě jsem se stala závislou na těchto palačinkách!!! :D Během posledních 3 dnů jsem je dělala už dvakrát :D

      Vymazat
  8. Špaldové palačinky mám moc ráda, obecně špaldovou mouku miluji, má úžasnou oříškovou chuť:)! Akorát je dělám jen z ní, bílou mouku nepřidávám - a vlastně ji ani nemám doma, zato 4 druhy celozrnné mouky ano:D

    OdpovědětVymazat
  9. bych musela promazat i clanky a vsechno.

    Tohle vypada moc dobre! Spaldova mouka se mi do ruky jeste nedostala. A palacinky jsem uz nemala ani nepamatuju, jinak ja miluju ty klasicke, ale se zmrslinou, slehackou, orechy a javorovym syrupem :P Jinak mi tady mame v lednicce koupene uz hotove, pchh to neni ono vid.

    OdpovědětVymazat
  10. ja si spaldove robievam, aj ked teraz som ich nejaku dobu nemala..

    www.mysweetstrawberries.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  11. ty jsi hotová kuchařka :-) každý den receptík pro mlsné jazýčky :)

    Nevím no, já jsem z toho na rozpacích. Já ho považuji za ideál mužské krásy :D Ale tady tohle mě překvapilo a nečekala jsem, že by chtěl mě ... jasně že se umím pěkně obléct, ale oblečení špeky nezakryje. A víš jak já nemám 5 kg navíc, ale mám o 25 kg víc než bych měla mít(=už obezita) a on takovej sportovec. Každý dne v posilce a taky to na něm jde dost vidět. No nechupu, proč já.

    OdpovědětVymazat
  12. vypada to nahodou vyborne a ja mam palicinky moc rada! :)

    OdpovědětVymazat
  13. these pancakes look delicious! :)

    <3, Mimi
    http://whatmimiwrites.blogspot.com/
    $100 Shopbop Gift Card Giveaway -- Open internationally!

    OdpovědětVymazat
  14. Palačinky miluji s nutellou a polité vanilkovým pudingem :) Koukni ke mě, mám tam i giveaway. :)

    OdpovědětVymazat
  15. Zrovna dneska jsem byla v DM a koukala jsem na špaldovou mouku :D a říkala jsem si, že k ní nemám žádný recept tak jí nekoupím. Snad příště :D. Za to jsem vykoupila snad všechny müsli tyčinky které měli :D.
    Palačinky vypadají vážně dobře. Nevíš ten recept s rozmixovanými vločkami? Vždycky mi z palačinek záhadně vznikne lívanec :D. Ať se snažím jak se snažím :D. Taky mám ráda banán s jogurtem, já ho akorát rozmixuji na hrubo - když mám čas. Nebo je mám ráda s jablkem a skořicí :).

    OdpovědětVymazat
  16. jééé děláš mi moooc chutě :D

    OdpovědětVymazat
  17. Tak špaldovou mouku doma ještě mám, ale při mým posledním pokusu o zdravější verzi palačinek jsem se hrozně vytočila :D nadělala jsem těsta jak pro armádu, vypadalo to v poho ale nakonec se mi všechny trhaly, uvnitř byly nedodělaný a navrchu spálený :D Ale to byl takovej můj hokus-pokus-experimentální recept :D asi bych měla zkusit něco osvědčenýho, tak zkusím ten podle tebe :D Kdyžtak mě máš na svědomí kdyby se nepovedly! :D

    OdpovědětVymazat
  18. palačinek bych se ujedla)
    tyto vypadají super)

    OdpovědětVymazat
  19. Ale víš jak to je, jednou si dáš a pak to a nakonec pak hřešíš furt :D
    Jsem ponaučila od minule, hřešit člověk může až po dosažení cíle, ne během jeho plnění. Pak se totiž stane to, že stojíš stále na samém místě. Zhubneš, hřešíš- přibereš zhubnutý a stále dokola :-) Ale doma se nedá nic dělat no, je to tady tak zajetý, že o víkendu máme obědy společný :-)
    Chci se zeptat na té fotce jsi ty ? Jestli jo, tak teda klobouk dolů. Na té fotce vypadáš jako andělíček. A trošku ještě vtěrná otázka, kolik měříš a vážíš?

    OdpovědětVymazat
  20. Není vůbec zač. Já nechci celý život držet nějaký diety, dietovala jsem 7 let v kuse a přineslo mi to jen trápení a stále víc a víc kg. teď jsem to pojala jako zdraví životní styl a chci s tím pokračovat, nedělá mi to vlastně problém, jen teda hřeším. není to žádná hrůza, ale cítím, že mě to brzdí. To si budu moc dovolit až budu tam, kde chci. Mně nejvíc těší, že teď můžu jíst cokoliv a nepřibírám nějak moc. Dřív když jsme skoro nejedla, tak jsme si dala 1 sušenku a už to šlo poznat na váze, trošku to teda dramatizuji, ale bylo to tak. Teď to tak není a hlavně se druhý den váha vrátí do normálu, to je pro mě strašně motivující si udržet tady takové jídlo. Abych pravdu řekla, neumím si představit, třeba že bych si už nikdy nemohla dát čokoládu a nebo kdžy budu na oslavě tak chlebíček a tak. Myslím si, že to k životu patří, jen se tím nepřecpávat a jíst to opravdu co nejméně. No já jsem na sebe zvědavá, jetsli někdy dojdu k tomu svému cíli, aspoň, že myšlení s eposunulo k lepšímu :-)

    A jak se udržuješ, psala jsi tu, že děláš hostesku, chodíš do fitka či cvičíš doma?

    OdpovědětVymazat
  21. Palačinky vypadají skvěle. Máš krásný blog a stávám se Tvou pravidelnou čtenářkou :-)

    Myslím, že by se ti můj blog mohl líbit, proto budu ráda, když se na něj podíváš a třeba se také staneš mou čtenářkou :) To bych byla nesmírně ráda :)

    http://www.facebook.com/janeandherworld

    OdpovědětVymazat
  22. JO TO JE FAKT, BYLA JSEM ZVYKLÁ SE VÁŽIT 3X DENNĚ V DOBĚ, KDY JSEM NEJEDLA A PŘIBÍRALA. TĚĎ JAKSI NEMÁM POTŘEBU, ČÍM TO ASI BUDE... :) jaj velký písmena omlouvám se caps lock ..

    OdpovědětVymazat
  23. špaldové palačinky jsem tento týden taky dělala a velice podobný recept :-)

    OdpovědětVymazat
  24. Tak jsem si je právě udělala a jsou opravdu výborné. Už teď vím, že se neudržím a budu si je dělat častěji. Útěchou mi může být, že je to zdravější varianta klasických palačinek. Jinak patřím k tvým novým "fans" .. máš to tu opravdu skvělé a inspirující. Děkuji.

    OdpovědětVymazat