čtvrtek 29. listopadu 2012

Recept : Domácí GNOCCHI

Možná už víte že jsem největší těstovinožrout, mám je ráda všechny - celozrnné, klasické, špenátové, lasagne, špagety, penne, tagliatelle, tortellini, ravioli, linguine, farfalle, fusilli...a gnocchi! Správná italská výslovnost je "ňoki", ale já to čtu jako gnóči .... jak největší buran!

Na 2 porce budete potřebovat:
3 brambory
hladkou mouku 
1 vejce
 Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě, poté je oloupejte a rozmačkejte/rozmixujte úplně do hladka- jako když děláte kaši. Rozšlehejte vejce, přidejte ho k bramborám a přisypte mouku. Záměrně jsem nenapsala množství, protože jde hlavně o to, jaké bude těsto - mouky přidejte tolik, aby těsto nebylo tekuté ale spíše podobné těstu na vánočku nebo nějakou kynutou buchtu. Vál si vysypte moukou, aby se těsto nelepilo a vyválejte z něj dlouhéhý váleček, který pokrájejte na kousky tlusté přibližně 2 centimetry. Každý kousek vytvarujte do kulata...nebo spíš do oválu, a uprostřed udělejte rýhu - já jsem to dělala rádýlkem, ale pokud nemáte, bude stačit příborový nůž. Ale pokud jste líní, vykašlete se na nějaké tvarování, a nechte je jen tak, jak je pokrájíte.
Těsto moc nemačkejte, a pracujte s ním rychle, aby zůstaly gnocchi měkké a nadýchané.
A teď už přijde jen vaření - do osolené vroucí vody dejte gnocchi a vařte je cca 5 minut - ale radši je hlídejte a ochutnávejte, aby se nerozvařily tak jako mně. Ale musím to svést na mamku, která si pořád bála, aby nebyly syrové...výjímečně jsem v tom nevinně! :D 
Jak vidíte na fotce, to že jsem se s každým kouskem zvlášť dělala a dala si záležet na pravém 
gnoči-tvaru (achjo, co je to zase za slovo..:D) nebylo skoro k ničemu, protože se trošku rozvařily a vypadaly jako slimáci. 
Takže poučení pro mě na příště a taky pro vás...vaří se opravdu jen chviličku.
K těmhle (trošku rozvařeným) krasavcům jsme k obědu měli listový špenát s trochou 12% smetany, kuřecím masem a nastrouhaným parmezánem. A musím říct, že to byla neskutečná dobrota, gnocchi chutnaly jako kupované, a se špenátem a kuřecím masem si dobře rozuměly.

26 komentářů:

  1. Papani vyoada skvele:-)Gnoci se ti povedli aurcite vyzkousim,pac pritel testoviny miluje,ja teda moc ne,ale na gnoci me uz nedavno upozornoval v obchode,tak mu je udelam :-)Diky za tip a recept :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Gnocchi s kuřecím masem a špenátem miluju! A vlastně je mám ráda na všechny způsoby. Přijde mi, že se nedají moc zkazit, neboť mi zatím chutnaly všude, kde jsem si je dala :) Doma jsem je ještě nezkoušela, moc si na ně nevěřím a jsem tak trochu lemra líná no :D

    OdpovědětVymazat
  3. vypadaji skvele! navnadila si me.. asi je o vikendu taky udelam .-)

    OdpovědětVymazat
  4. Mnamka, miluju testoviny- mohla bych je denne :)

    A gnoči, jak jimrikam ja, mam moc rada se smetanovvou omackou.. Zkusim je rada i doma, zatim jsem je bud kupovala nebo mivala v restauraci.. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Taky jsem požírač těstovin :D
    Vypadá to zajímavě. Nejspíš někdy vyzkouším ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Výborně, na gnoči se chystám už dlouho a jak koukám, nebudu muset hledat recept. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Taky čtu gnóči :D super recept dělám je podle podobného :)

    OdpovědětVymazat
  8. mňami, gnocchi mám moc ráda, kdyby to nebyla taková kalorická bomba, tak bych je mohla pořád :)
    Vypadají úžasně, příště budou i ty rýhy vidět :))

    OdpovědětVymazat
  9. yumyyyy♥ vyzerá to geniálne ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Tak už vím, co udělám v sobotu k obědu :D Miluju je s houbovou omáčkou nebo se sýrovo-smetanovou.
    Jo a neboj, taky to vyslovuju gnoči:D

    OdpovědětVymazat
  11. gnocchi jsem ještě v životě nejedla.. jsem barbar? :D

    OdpovědětVymazat
  12. ty jsi sikovna, vypada to luxusne, hned bych si dala
    http://sienastyle.blogspot.it/

    OdpovědětVymazat
  13. haha já to čtu úplně stejně jako ty :D ňoki mi přijde divný :D

    OdpovědětVymazat
  14. Jé zrovna dneska jsem je měla na oběd, ale teda v restauraci :D Se špenátem, lososem a sýrem - dokonalost! :) Doma jsem je zkoušela jednou a nedopadlo to dobře :D Ale možná jim dám ještě někdy šanci :) Jinak já jím taky říkám "gnoči" :D

    OdpovědětVymazat
  15. ňoki...to zní vážně divně :D trochu úchylně se mi zdá...gnoči je lepší :D. Já jsem na domácí těstoviny prostě antitalent. Neumím domácí těstoviny a housky...nějak mi to nejde :D. Vypadají ale dobře :). Nechceš poslat poštou ochutnávku? :D What makes you bootyful jsem ještě necvičila :) takže už to stahuju a půjdu se na to vrhnout :). Squat Challange je skvělá :) kdykoliv slyším Call me maybe tak mám tiky začít dřepovat... :D to by se někde v klubu asi divili až bych začala dělat dřepy...

    OdpovědětVymazat
  16. Vypadají nádherně! Ukládám a určitě ozkouším :-), protože noky jsem měla vždy moc ráda, ale dříve (než mne fakt začalo bvavit vařit) jsem jedla jen ty kupované a teď jsem je nějak zavrhla :-) - teda jako ty kupované.

    OdpovědětVymazat
  17. Taky jsem hroznej těstovino žrout, gnocchi přímo miluju :) Já jsem asi větší buran, protože jsem si myslela že se to čte normálně gnóči :D Máš pravdu v obchodech jsou hrozně drahé, já je kupuju vždycky jen ve slevě a nebo si je udělám :D

    OdpovědětVymazat
  18. tak to je teda supr recept, jsem jedním slovem nadšená. A nevěřím, že chutnaly jako kupované, musely chutnat mnohem lííííííp! :-) To určitě časem zkusím. A navíc v těch kupovaných je spousta jakýchsi podivných ingrediencí, že se je občas bojím i kupovat a přitom je mám tak ráda. Takže díky za recept!

    OdpovědětVymazat
  19. Taky to čtu gnoči :D a miluju je!!! Máma k nim dělá nejlepší rajčatovou omáčku, úplně bych si je ted dala, aaaahh ! :D

    OdpovědětVymazat
  20. Miluji těstoviny, ale zrovna gnocci neee :-)) Ale vypadá to pěkně!

    Hezký víkend!

    WorldByBella

    OdpovědětVymazat
  21. Tak jsem je dneska zkoušela, krom toho, že jsem si zaprasila celou kuchyň, tak se mi totálně nepovedly - s tvarem jsem si ani hlavu nelámala, ale prostě nějak furt chutnaly syrově a pak slizce a syrově a tak celá hromada letěla do koše :D ale ty tvoje vypadaj krásně :))

    OdpovědětVymazat
  22. Tohle vypadá fakt zajímavě. A obdivuju tě vtomhle "vaření" já sama toho moc nesvedu :D :)

    OdpovědětVymazat
  23. Vyzerá to zaujímavo, vlastne s tým špenátom a syrom skvele! :) Určite vyskúšam, pravdepodobne hneď zajtra! :D

    OdpovědětVymazat
  24. nezkoušely jste je někdo z celozrnne mouky??

    OdpovědětVymazat
  25. Mňam - gnocchi miluju <3 Už jsem je zkoušela a byly skvělé :) A čtu je "noky" - u nás se to tak říká :D

    OdpovědětVymazat