čtvrtek 31. ledna 2013

Domácí burákové máslo

Jediné co potřebujete jsou nesolené arašídy (použila jsem cca 250g) - lepší jsou ty pražené, máslo má potom výraznější chuť, lžičku soli a cukru a 1-2 lžičky oleje.
A postup je extrémně jednoduchý, po troškách přisypávejte arašídy do mixéru, přidejte sůl, cukr a olej a mixujte. Důležité je ale mixovat vždy jen pár vteřin a potom na chvíli přestat, jinak se vám mixér zavaří. (mně se z mixéru začalo kouřit, tak jsem musela přestat a počkat až vychladne - ale pšššt, neříkejte to mamce! :D) 
Potom už jen stačí máslo přendat do skleničky....a ochutnávat!
Arašídy jsem koupila v Bille, 500g za 55 korun, ale použila jsem jen půlku balení.

87 komentářů:

  1. hmmm..mňam...šikula...taky na něj mám úchylku :)

    OdpovědětVymazat
  2. super! vypadá perfektně, já se ale bojim abych si nezničila mixér :D (už jsem totiž jeden odrovnala)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je to potřeba dělat opravdu s přestávkama, jinak by to dopadlo špatně :D

      Vymazat
  3. Z toho důvodu doma oříšky raději nemixuji, mamka by mě zabila, protože ví, že ho používám téměř jen já :D
    Ale nápad se mi moc líbí. A souhlasím, na máslo z dm se mi na polici jenom práší.

    OdpovědětVymazat
  4. já patřím rozhodně mezi milovníky arašídového másla :-) a mívám takové období, kdy musím mít arašídové máslo denně a pak mě to zase na nějakou dobu přejde a pak to na mě zas za nějakou dobu dojde :-D
    Udělat si domácí arašídové máslo mám ale strach. Vůbec jakékoliv máslo. Já zkoušela dělat kokosové a přesně jak píšeš, zavařil se mi mixér, kokos se mi v něm spálil, takže to akorát smrdělo a nic z toho - nebo spíš vyhozený kokos a nepořádek v kuchyni, tak jsem si říkala, že už nikdy.
    Píšeš, že po pár vteřinách mixér zastavit... a jak dlouho jsi to máslo dělala? Nebylo to na celý den? :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. bylo to tak na 10-15 minut s těma přestávkama, jde to rychle :))

      Vymazat
  5. Týýýjo! Vyšla ti krásná konzistence (aspoň to tak na té fotce vypadá), to se jen tak někomu nepovede. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Páni ty seš šikulka, skvělé :)

    OdpovědětVymazat
  7. tak to asi taky vyzkouším:) jinak bych ti chtěla říct, že máš fakt příjemnej blog, moc ráda sem chodim. sice jsem to tu objevila docela nedávno, ale díky tvým příspěvkům a stylu psaní nějak došlo k tomu, že sem chodim vůbec nejradši ze všech blogů, co sleduju:) diky, pepi

    OdpovědětVymazat
  8. taky jsem si dělala domácí arašídové máslo ale nepovedlo se mi :D drolí se, asi jsem tam měla dát více oleje ne nevím...chutná lépe než kupované?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je potřeba dát toho oleje víc, když nemá tu správnou konzistenci :)
      chutná hodně podobně jako to z MS, je moc dobrý :) a takhle i kvalitní, žádný éčka a chemie :)

      Vymazat
  9. Rozhodně patřím mezi milovníky PB. Bohužel se to doma neuchytilo a jediný kdo ho jí jsem já- ale tím líp, víc zbyde na mě :D
    Taky si dělám domácí. Vždy si koupím bio nepražené arašídy, které dám opéct do trouby a ještě teplé je hodím do mixéru s trochou javorového sirupu a mixuju a mixuju dokud skoro nezavařím mixér :D

    OdpovědětVymazat
  10. A myslis, ze by to zvladl i tycovy mixer? Masla mam hroznou spotrebu, takze uspora penez by se hodila, ale bojim se to vyzkouset, ta nase susinka moc dobre nemixuje:-)

    OdpovědětVymazat
  11. kupovat kalhoty je pro mě mor! vždycky si vezu do kabinky patery, sundám boty, slíknu svoje kalhoty, postupně oblíknu a svlíknu další patery abych zjistila, že je vlastně neobleču, tak zase obleču ty svoje, obuju se a jdu pro další patery ve větší velikosti abych absolvovala to samé a zjistila že taky nic .. no a tohle když uděláš ve třech obchodech, tak to už je fakt o nervy .. :D navíc když vidim ty svoje stehna v kabince, jak se do ničeho nevejdou, bych brečela a mám chuť odejít a nosit věčně ty svoje jedny příšerný kalhoty ... ale dobře to naopak nakopává k tomu, abych nežrala a cvičila :)

    s tím burákovým máslem jsi šikovná :) to bych bya líná ho dělat, raději zajdu do M&S :)

    OdpovědětVymazat
  12. já se hlásím mezi milovníky :-) také jsem dělala párkrát doma, ale tomu už asi odzvonilo, dokud si nepořídím pořádný mixér. Povedlo se mi nový tyčák zrušit, takže doporučuji nejdřív buráky pomlít na prášek a pak až mixér, pak už by to mělo být v pohodě.

    OdpovědětVymazat
  13. já v Berschce nebyla celé roky, tak už si to nepamatuju. ale v H&M to bohatě stačí taky .. já si teda většinou kalhoty moc ani nezkouším, ale když už, tak to teda stojí za to ... díky bohu, že v létě nesvítí místo sluníčka zářivky, to jediné nás zachraňuje :D

    OdpovědětVymazat
  14. Já si taky jednu dobu másla dělala sama - arašídový, mandlový, kokosový... ale pak jsem jaksi nedopatřením zavařila 2 mixéry, tak jsem to vzdala :D a objednávám si kvalitní z netu. Ale na vánoce jsem překvapivě dostala nový mixér, a o jeho osudu se teprve rozhodne :D Rozhodně se vyplatí dělat ty přestávky mezi mixováním a taky nemixovat moc ořechů najednou :D Já si to chytře přečetla v návodu až potom, co se jeden z těch zničených mixérů už nechtěl spustit a kouřilo se z něho :DD

    OdpovědětVymazat
  15. Z finančních důvodů si kvůli vysoké spotřebě i já vyrábím burákové máslo doma :) Nepřidávám do něj žádný cukr, tak mi chutná nejvíc, a jsem absolutně spokojená~ Dělala jsem i mandlové - je na výrobu sice mnohem složitější (trvá to strašně dlouho), ale naprosto geniální!

    OdpovědětVymazat
  16. jé, díky za inspiraci! :) ráda si dávám na burákové máslo med, aby bylo sladší, tak přemýšlím, jestli cukr nenahradit spíš medem... a doufám, že tohle náš mixér zvládne :)

    OdpovědětVymazat
  17. Ty jsi kutilka! :-D Arašídy mám ráda a postup vypadá fakt jednoduše, jen sebrat odvahu do toho jít, nikdy jsem arašídové máslo neochutnala. :-D

    OdpovědětVymazat
  18. to je super !!! arašidové máslo mám sice ráda, ale takovou spotřebu jako ty nemám ... moje jedno balení z lidlu už mám asi 2 měsíce :D

    OdpovědětVymazat
  19. Vypadá to bezvadně, máš krásné písmo :)Já teď mám zásoby z Marks&Spencer, ale až dojde, tak to třeba taky zkusím :) Teď zrovna mají v Lídlu i arašídový olej, tak uvažuju, že si pro něj dojdu a můžu ho pak dávat do toho másla :)

    OdpovědětVymazat
  20. Neuvěřitelné! Asi před 14-ti dny mi došlo máslo a výčet tvých obchodů a důvodů je u mě naprosto stejný:D každopádně i já (:D) se chystám udělat domácí arašídové máslo, je super, že teď aspoň vím jak na to!

    OdpovědětVymazat
  21. Zajímalo by mě, co máš za mixér? Taky bych si chtěla másla dělat doma a zrovna zvažujeme koupi mixéru (nového, máme doma jeden takovej z roku 1991 :D Ale je to německá výroba = nesmrtelný, ale slouží spíš jako robot. A zvládl tvou čočkovou polévku-jakože rozmixovat :D)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. máme od značky Braun, tenhle :
      http://www.onlineshop.cz/male-elektrospotrebice/kuchynske-spotrebice/kuchynske-roboty-slehace-a-mixery/ponorny-mixer-braun-mr-4000-hc-2563P.html , a dělám to v té menší nádobě :) je super, dělám s ním všechno - od polívek až po pesto a banánový koktejly:)

      Vymazat
  22. s olejem jo? :-O já bych tam dala normální máslo :DD

    OdpovědětVymazat
  23. Jdu se kouknout, jestli mám arašídy :D

    OdpovědětVymazat
  24. Tak tvé máslo vypadá krásné, líp, jak z obchodu! :))
    Já mám jeden problém, když jsem to zkoušela, arašídy se mi nalepili na kraje mixéru a už se nemixovali!:D:D kde je cyba?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky se mi tam lepily :D musela jsem je vždycky lžičkou odlepit a dát doprostřed, pak to šlo:)

      Vymazat
  25. ja som ho vyskušala ale musim povedať že mi nebolo s neho dobre odvtedy som ho nejedla ..


    POZYVAM VAS NA GIVEAWAY POSLEDNY DEN http://aj-ro-na.blogspot.cz/search/label/Giveaway

    OdpovědětVymazat
  26. já takhle dělala mandlový a teda dokonalost, doporučuju, stejný postup :)

    OdpovědětVymazat
  27. A zrovna včera jsem hledala podle jakého receptu bych mohla udělat burákové máslo! Zkusím ho nejspíše podle tebe :).

    OdpovědětVymazat
  28. yummy..burákový máslo mám strašně ráda♥

    GIVEAWAY o Sleek paletku

    OdpovědětVymazat
  29. Jéé, n ona to už se taky chystám dlouho, ale zatím jsem pořád neměla odvahu. Ale asi to už konečně risku! :D

    OdpovědětVymazat
  30. Mě burákové máslo chutná, ale jen v malém množství a samotné:D:)) Dobrý článek:)

    OdpovědětVymazat
  31. rozhodne skvelý nápad, aspoň si presvedčená že je to pravé arašidové maslo a sú tam všetky potrebné veci bez všelijakých E-čiek a pod :) rozhodne vyskúšam! :)

    http://slyfestyle.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  32. Já jsem burákové máslo ještě nikdy nejedla a nevím, které koupit, aby bylo nejlepší a nezůstalo někde ležet, co jsem pochopila, tak v Marks and Spencer mají dobré, že? A za kolik asi? Děkuji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v Marks and Spencer je nejlepší, stojí 50-60 korun, a ještě bývá dobré v Lidlu, když je tam americký týden:))

      Vymazat
  33. Hmm, zajímavé. Ale já dnes jeden mixér oddělala. Takže ho budu reklamovat a až se mi vratí tak jdu na to. Přinejhorším budu reklamovat znovu :)
    Lidl to jistí
    Světla

    OdpovědětVymazat
  34. Si ho dělám doma už dlouhodobě, šetří to peníze a nervy. :) dávám si ho do svých ovocných smoothies a do palačinek s banánem :))

    OdpovědětVymazat
  35. Burákové máslo zbožňuju, takže to musím zkusit. :)

    OdpovědětVymazat
  36. taky bych to chtěla vyskoušet, bohužel nemáme mixér takže tak:DD

    OdpovědětVymazat
  37. "Ale pšššt, neříkejte to mamce" - fakt mne dokážeš rozesmát i u receptu :-D

    OdpovědětVymazat
  38. Mohu použít do toho másla olivový olej?? nebo to se moc nehodí???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ta chuť olivového oleje mi k tomu moc nesedí, dala bych spíš obyčejný slunečnicový :)

      Vymazat
  39. tak to určitě brzo vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  40. Přiznám se, že burákové máslo jsem nikdy neměla :D ale určitě vyzkouším:)

    OdpovědětVymazat
  41. Chudák mixér:D:D:D. Návod vypadá lákavě, ale nevíš, jestli to vydrží bez těch konzervantů? Aby se to třeba nedejbože nezkazilo...ale když nad tím přemýšlím jsou tam jen buráky, sůl+cukr a olej, tak to by mohlo vydržet:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no ráda bych dala vědět, jak dlouho vydrží, ale nejsem schopná to otestovat, protože ho hned sním, u nás se burákové máslo nikdy dlouho neohřeje :D:D
      ale jestli nejseš takovej žrout jako já, tak radši menší množství :))

      Vymazat
    2. Dobrý:). Tak ti moc děkuju. Už sem to mamce zapsala za uši, ať řekne svý kolegyni, protože má Billu u domu:D. Tak moc moc děkuju za návod:).

      Vymazat
  42. Parádní nápad, parádní tip! Burákové máslo jsem si asi tak rok nekoupila, protože M&S tu ve Zlíně nemáme a většinou v Bille, Albertu apod. supermarketech se mi zdá na pidi pixlu moc peněz najednou... Takže tohle je skvělé, že si konečně můžu udělat vlastní poctivé arašídové máslo za pár korun. :)

    OdpovědětVymazat
  43. Chtěla bych se ještě zeptat - dáváš tam normálně 1 lžičku soli a 1 lžičku cukru, nebo tam ještě podle sebe přidáváš? Děkuji za odpověď ;D. Chtěla bych se na to dnes vrhnout a jsem zvědavá - burákové máslo jsem nikdy neměla :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dala jsem jednu lžičku soli a jednu curku, aby to bylo takové vyrovnané:) ale víc cukru by určitě taky neuškodilo, jen jsem nechtěla aby bylo moc slané, protože ho jím s teplým toustem a banánem:)

      Vymazat
  44. Hmmm, to vypadá super, mohla bych zkusit! Díky za tip :-)

    WorldByBella

    OdpovědětVymazat
  45. Wow, tak to si ho vyrobím. Děkuju za návod. :D :)

    OdpovědětVymazat
  46. Tyjo, tak to mě překvapilo, asi vyzkouším! :) Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  47. Klaním se ti, protože všechny recepty co jsem četla zněli extrémně těžce (alespoň pro mě jo :D) a kupovat si něco, o čem si nejsem jistá že je zdravý a stojí 70,- jsem nechtěla, takže jen co si koupím arašídy, hned se do toho pustím! :)

    OdpovědětVymazat
  48. dnes jse si právě koupila dvě burákové másla z lidlu ,pže ho mám z ruky.....a jak dojde tak hned udělám domácí.....vždycky jsem se toho bála....ale půjdu do toho :-) díky z návod :-)

    OdpovědětVymazat
  49. Zbožňuju arašídový máslo, u nás se nedá moc sehnat kvalitní, takže jsem si nakoupila fakt velkou zásobu při návštěvě v Holandsku, ale to už mizí :( takže díky za inspiraci, určitě zkusim!!! :D :)

    OdpovědětVymazat
  50. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  51. jsem odpůrce PB, ale podle tvýho receptu si ho udělám a udělám si ho sladký, bez soli a bude to legendární kokino XD

    OdpovědětVymazat
  52. Zrovna se na něj zítra chystám, tak jsem zvědavá, co mi z toho vyleze. Nikdy jsem ho neměla, takže ani nevím, jak to chutná. Snad mi bude chutnat. :) - Jen doufám, že můj mixer tak nedopadne, raději použiju ten silnější. Ten z tesca by to asi nevydržel. :D

    OdpovědětVymazat
  53. Před chvílí jsem arašídové máslo dodělala. Aby mělo tu máslovou konzistenci tak jsem tam přidala navíc vodu (na chuti to nic nemění - je pořádně mňamózní) a už se oblizuji až za ušima. Díky za supr tip :).

    OdpovědětVymazat
  54. Super Super Super! :D Hned zejtra běžím pro buráky. :)

    OdpovědětVymazat
  55. Jsem hrdá na náš mixér B)

    OdpovědětVymazat
  56. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  57. Mnam, mnam a jeste jednou mnam! Porad jsem premyslela co s temi buraky jeste od Mikulase provedu a vyreseno :) Je to opravdu vyborne, burakove maslo jsem nikdy predtim neochutnala a s vlastni vyrobou jsem nadmiru spokojena :)

    OdpovědětVymazat
  58. Arašídové máslo jsem teď koupil v Lídlu v americké akci. Je pravda, že už jsem měl i výraznější chuti, ale za tu cenu je to IMHO fajn kompromis cena/kvalita. Mám rád tedy spíše tu variantu crunchy - nedělní snídaně toust s arašídovým máslem a medem, kde křoupou kousky oříšků je super - i když pravda kaloričtější :-)

    OdpovědětVymazat
  59. Ahoj, tak jsem vyzkoušela a super. teď to chladne. Nečekala jsem že buráky pustí tolik oleje, myslela jsem, že z toho bude jen prášek. Snad to bude dobré a mazlavé i po vychladnutí :))

    OdpovědětVymazat
  60. Nikdy jsem burákové máslo nejedla, natolik jsi mě však tímto receptem navnadila, že jsem ho dnes udělala a je to tedy Láska na první ochutnání, ani netoužím ochutnat to kupované, tohle je skvělé, myslela jsem, že ho snad hned sním, tak jsem ho raději zavřela pěkně do lednice :)

    OdpovědětVymazat
  61. Nad domácí burákové máslo není. Sám si je taky dělám, jenom je, jak píšeš, potřeba dát si bacha na mixér. Kamarád ten svůj odvařil. Jinak já dávám namísto cukru a oleje lžíci medu, a je to super.

    Dřív jsem kupoval burákové máslo vždycky někde v akci. Naposledy v Kauflandu, nějaké neznámé, ale s 90% arašídů asi za 45 Kč. Tak jsem si vzal dvacet kousků :D

    OdpovědětVymazat
  62. Smím se zeptat, co máš za mixér? Kdyžtak mi to napiš ke mně na blog? My máme doma nějaký Sencor, ale vůbec nevím, jestli je to vhodné.. (přecejem bych to mamce nerada odrovnala)

    OdpovědětVymazat
  63. Mám ten dojem, že zavaření mixéru je jedna z těch lepších variant ... já tu teď sedím se zavázaným prstem a jsem ráda, že na té ruce ještě vůbec zůstal .. asi to vzdám s arašídovýma máslama dřív, než jsem s nima vůbec stihla začít .. Někdo je hold talent od přírody! :)

    OdpovědětVymazat
  64. Tak už tu nesedím se zavázaným prstem, ale se zašitým prstem .. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proboha, za to snad ani to máslíčko nestálo!! :D

      Vymazat
    2. Ale stálo! :D Od té doby si ho dělám pravidelně a fakt jsem mu propadla ! Jizvu na prstu mám jako důkaz .. :D

      Vymazat
  65. Já myslím, že možná i jo, teď ho chodím (potají) :D ujídat do ledničky (ale ne, já už jsem na ten mixér ani nešáhla, musel mi to domixovat táta. :D

    OdpovědětVymazat
  66. Také se ty oříšky dají umlít na mlýnku na mák a nemusíte se bát o mixér.....

    OdpovědětVymazat
  67. Burákové máslo jsem odzkoušela - sice ve smoothie makeru, protože jiný mixér podobného druhu nemám, ale dalo se to a jsem happy, že mám homemade peanut butter ;) Díky za recept :)

    OdpovědětVymazat