středa 16. ledna 2013

Palačinkový speciál

Hezký den!
Teď zrovna mám jako většina vysokoškoláků zkouškové období, a tak se snažím proměnit se ve šprtku......zatím bohužel neúspěšně, Hermiona ze mě hold asi nikdy nebude...:D
Ale abych si ty učící dny zpříjemňovala hned od rána, dělám si pořádné dobré a zdravé snídaně, protože nic nezačne den tak dobře, jako třeba..........palačinky! :D 
Snídaně je základ dne, a jak už jsem psala stokrát, bez ní bych nebyla schopná normálně fungovat - to co snídám se často mění, od různých kaší přes musli, domácí buchty a zdravější koláče, tmavé toasty s burákovým máslem až po palačinky. 
A protože teď mám zrovna "palačinkové období", podělím se s vámi o své oblíbené recepty. Předem se omlouvám za jejich estetickou stránku, nejsou to zrovna královny krásy a není to ani vrchol originality :D A taky je nemám nijak nazdobené, protože nejradši mám prostě "nudnou" kombinaci bílého jogurtu s banánem.
Jedním z důvodů, proč píšu tenhle blog je to, že chci všem ukázat, že zdravé jídlo není jen zrní a mrkev, že to nezabere moc času, a hlavně to zvládne každý - protože já v kuchyni zručná opravdu nejsem, to by vám všichni z rodiny s radostí potvrdili!:D  
Pro hodně lidí jsou palačinky synonymem něčeho nezdravého a "hříšného", ale tak to vůbec být nemusí, vždyť se nemusí smažit ve vrstvě oleje jako langoš a podávat pod hromadou šlehačky :) A když je navíc uděláte z celozrnné mouky nebo s vločkami, máte snídani která vás i dobře zasytí :)
Celozrnné
palačinky - na 2-3 kousky - tři lžíce celozrnné mouky, dvě lžíce pomletých ovesných vloček, lžíce bílé mouky, lžička vanilkového cukru a mléko
Proteinové palačinky : vrchovatá polévková lžíce proteinového prášku,dvě lžíce pomletých ovesných vloček, dvě lžíce celozrnné mouky, jedno vejce a mléko..
Moje nejoblíbenější cizrnové lívanečky :) Ty si dávám dost často, řekla bych že každý týden...:D buď k snídani, nebo i k obědu - a opět s banánem a bílým jogurtem :D
Ovesné palačinky -  Na 5-6 malých tenoučkých palačinek :
4 polévkové lžíce ovesných vloček ( pomleté, a nebo EMCO - jemné vločky), 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce celozrnné mouky,mléko ( od oka, tak aby bylo těsto hodně tekuté ),1 vejce..
Špaldové palačinky - Na jednu porci ( dvě větší palačinky ) :
1 vejce, 3 lžíce špaldové mouky, 2 lžíce hladké mouky, špetku prášku do pečiva, malou lžící vanilkového cukru, mléko ( od oka, tak aby vzniklo řidší těsto ).

Banánová palačinka ( je i na první fotce ) : tohle je pro změnu moje oblíbená svačinka - jen jeden banán a jedno vajíčko, banán pořádně rozmačkat a vidličkou promíchat s vajíčkem, a opékat na pánvi potřené olejem - a výborná sladká palačinka úplně bez cukru je na světě :)
Palačinky si dělám na těchto oříškových olejích - a opravdu nádherně voní, když otevřete pistáciový olej, voní to jako kdybyste otevřeli sáček pistácií! :D
Oleje jsou z Lidlu, ale bohužel nejsou součástí stálé nabídky, byl to myslím nějaký ten "luxusní týden" :D
Moc dobré jsou taky jablečné palačinky, ale ty bohužel vyfocené nemám - suroviny jsou stejné jako u palačinek výše, jen do těsta ještě nastrouhám jedno jablko. To palačinky i hezky osladí, tak není potřeba ani přidávat cukr :)

50 komentářů:

  1. Palacinky mam moc rada, ale vetsinou jsem lina je rano delat....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. přesně tak to cítím i já :)...a dnešní snídaně? žitný chleba s tvarohem :)

      Vymazat
  2. dakujem velmi pekne za clanok!!ocenujem, ze vsetky recepty od teba su na mensie mnozstvo palaciniek - akurat na tie ranajky:)

    urcite vyskusam minimalne 3 z tychto receptov:))

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, ty dokážeš udělat palačinky snad ze všeho! Těším se až mi přijde protein a zkusím ty proteinové ;)

    OdpovědětVymazat
  4. bANÁNOVÉ PALAČINKY DĚLÁM TAKY :D :)

    OdpovědětVymazat
  5. tak teď jsem na ně dostala ohromnou chuť! :)) jelikož ráno nesnídám, nejspíš si je udělám dnes k véče :D

    OdpovědětVymazat
  6. Mňam, mňam. :P
    Budu muset nakoupit všechny možné druhy zdravější mouky, jak vidím, v tomto případě si s tou klasickou pšeničnou nevystačím. Už teď se těším. :))

    OdpovědětVymazat
  7. To je úžas!! Milujem tieto tvoje recepty :)) A že nevyzerajú ako královné krásy? Všetky tie jedlá tak ako su odfotené vyzerajú neodolateľne :))

    OdpovědětVymazat
  8. Opravdu boží recepty ! Palačinky zbožňuji ! Takže určitě vyzkouším. Hlavně mě zajímá, jaká bude ta banánová :) jo a chtěla jsem se zeptat, co je to fialové na první fotce ? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak snad budou chutnat:)
      Jsou to rozmixované borůvky s bílým jogurtem :))

      Vymazat
  9. Já dělám palačinky (cca 5 kousků): 1 vejce, 2 lžičky třtinového cukru, 1 hrnek nízkotučného mléka, špetka soli a pak podle oka špaldovou nebo celozrnnou mouku... Smažím bez oleje na keramické pánvičce. Zdobím nízkotučným tvarohem, ovocem, oříškama a pokud mám chuť, tak přeliju javorovým sirupem ;)
    Jinak tvoje recepty vypadají moc dobře a určitě vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, kolik stál jeden ten olej? Asi tak přibližně? Zatím všechno dělám na olivovém, ale tyhle mě zaujaly. :) Děkuju

    OdpovědětVymazat
  11. achjo dostala jsem na ně chuť:D a vůbec mě neštve že jsem před hodinou jedla tvaroh:D já chci palačinky!!!:D:D určitě někdy vyzkouším:)

    OdpovědětVymazat
  12. Ha ! Dnes mám také palačinky ! Ale jak vidím ty máš lepší :p

    OdpovědětVymazat
  13. Ja jsem uz dvakrat zkousela ty pancakes z bananu a vajicka, ale mela jsem to pokazde strasne tekute ... Jak velky banan jsi brala? Nebo slehala jsi to treba nejak vic? Nevim totiz, kde je chyba :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pokaždé mám jinej banán, někdy malej, jindy velkej :D ale šlehala jsem to vidličkou pořádně, a ten banán musí být úplně rozmačkanej na kašičku:)

      ale když jsem to dělala poprvé tak mi to taky vůbec nešlo, tak jsem přidala trochu mouky, a bylo to dobrý:)

      Vymazat
    2. Je fakt, ze kasicku jsem z toho bananu neudelala... Tk tomu dam jeste jeden pokus :DD

      Vymazat
    3. tak příště pořádně rozmačkat, snad se povedou:))

      Vymazat
  14. Super post, mnaaaam, asi uz vim, co si udelam rano ke snidani :)))

    OdpovědětVymazat
  15. Palaničky miluju, ale ke snídani jsem je měla snad jednou v životě :D Uplně jsi mi udělala chutě na ty banáno-jogurtové :)))

    OdpovědětVymazat
  16. zatím jsem zkoušela jen banánové :( a spíš lívanečky

    OdpovědětVymazat
  17. mnaaaam,ja milujem palacinky! a tak dlho som ich nemalaa:((( pekny prispevok :)
    pozyvam ta na svoju giveaway :)

    OdpovědětVymazat
  18. Mňaam :) nikdy jsem takovéhle obměny palačinek nezkoušela, ale vypadají naprosto úžasně :)

    OdpovědětVymazat
  19. Neee! Teď abych si šla udělat palačinky :D /který neumím - mimochodem :D/ jinak ja miluju palačinky s jogurtem a ovocem... mňam! :)

    OdpovědětVymazat
  20. V neděli jsem si zrovna dělala palačinky na slano se sušenými rajčaty a balkánskym sýrem, můžeš ke mě mrknout na recept..ikdyž to asi zvládneš i bez toho :D

    OdpovědětVymazat
  21. tak proteínové? to sa bude mojmu drahému páčit :) vdaka za super tipy. určite viem, čo skusim cez víkend.

    OdpovědětVymazat
  22. vypadají super! taky občas dělám palačinky, nebo spíš lívanečky a to často improvizovaně, naplácám co mě napadne a pak z toho něco vyleze:)) ale z tvých variací určitě něco vyzkouším!"!!

    OdpovědětVymazat
  23. Já bych musela vstávat tak o hodinu dřív, abych si je stihla udělat. :D ale pokud by aspoň vypadly tak dobře jak tvé, stálo by to za to. :)
    Já dělám jen klasiku: mouka, mléko, vajíčko, cukr a střídám až náplně.. Ale asi někdy vyzkouším nějaký z tvých tipů. :)

    OdpovědětVymazat
  24. štěstí, že jsem tentokrát najezená, jinak bych asi musela letět pro něco do pusy teď :D zaujaly mě ty oleje a banánová palačinka :)

    mamka dělá podobné jablečné, jen nakrájí jablka na menší kousky - měsíčky, posype je skořicí, ty mírně opeče na pánvi a pak je zalije palačinkovým těstem. jako blbě se to sundavá, ale i potrhaný chutnají moc dobře! :)

    OdpovědětVymazat
  25. Já mám taky zrovna takové období, jen dělám trochu menší lívance;)

    OdpovědětVymazat
  26. ty banánové placky se chystá už dlouho vyzkoušet, tak snad o víkendu, pokud nezapomenu :D :)

    OdpovědětVymazat
  27. Ty s tím banánem bych si dala hned:)

    OdpovědětVymazat
  28. Miluji palačinky!! A včera jsem měla zrovna na snídani :-) a určitě zkusím bánánovou :-)

    OdpovědětVymazat
  29. naozaj skvelý typ ako zdravo si zamaškriť :)

    http://slyfestyle.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  30. tvoje palačinky jsou kouzelné, mňam.. co se palačinek týče, já je miluji ve všech formách a ve všem, super super! :))
    Ať ti zkouškové dobře dopadne! :)

    OdpovědětVymazat
  31. To jsem teda nečekala, že těch variací vymyslíš tolik :) A ty oleje, pistáciový musí být dokonalý!

    OdpovědětVymazat
  32. Dokonalost sama! Tohle je inspirace pro mne, palačinky miluji a už mi docházela inspirace z čeho všeho ještě je můžu zkusit :-)

    OdpovědětVymazat
  33. Ano, ano, taky bych se vždy na zkouškové potřebovala proměnit na Hermionu, ale nějak se mi to nedaří. Zrovna teď se na zkoušku učím už třetí den a umím ubohoučkých 7 stran :D
    Palačinky jsem si v poslední době taky hodně oblíbila, mamka se na mě vždy ošklivě dívá s tím, že vyžírám všechna vajíčka, jak je pořád házím do palačinek :D Ty tvoje vypadají nádherně, hned zítra si asi udělám nějaké s banánem! :D

    OdpovědětVymazat
  34. nechybí ti v tom prvním receptu vejce?:)

    OdpovědětVymazat
  35. já si řikala na co ty oleje můžu potřebovat a teď už to vím, pozdě, sakra :(( :D
    jinak díky za palačinkový speciál, poslední dobou si dělám pouze banán+vejce palačinku, a ono to rychle omrzí :D
    a ty cizrnové musím zkusit! zrovna dneska se mě mamka ptala, co s tou cizrnou, co jsme koupily uděláme.. Takže díky za tip, jsme s mamkou palačinkové!

    OdpovědětVymazat
  36. Páni, ty jsi ale šikulka! :) Já zrovna přemýšlím, co bych si dala a tohle, mňam. Bohužel jsem na intru a palačinky jsou mi odepřené, ale někdy určitě doma zkusím, vypadá to krásně :) + jogurt a banán, to je moje :D.

    OdpovědětVymazat
  37. mňam!!♥

    http://spectrum-of-infinity.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  38. Možná se budu opakovat - ale já miluju takovéto blogy a takovéto příspěvky! :-))

    OdpovědětVymazat
  39. K palačinkám můžu přidat ještě jeden zlepšovák, který jsme okoukali při naší cestě po Indonésii... k snídani jsme tam mívali banana (občas i pineapple) pancakes. Banány nakrájené na kolečka byly přidány rovnou do těsta na pánev a "zapečené" (zasmažené?) přímo v palačince. Vyzkoušejte, delikátní! Díky za tip na palačinky z ovesných vloček, už se třesu až je vyzkouším! Samozřejmě k nim přihodím ten banán :)

    OdpovědětVymazat
  40. Ahoj :) super recepty. Zkoušela jsem banánovou palačinku a chutnala skvěle, až na to, že mi nikdy nedrží a rozpadne se na milion kousků, když ji zkusím obrátit. Asi to bude nepřítomností mouky, jenže ta by zase přebila tu skvělou banánovou chuť. Můžeš poradit?

    OdpovědětVymazat