pondělí 28. ledna 2013

RECEPT: Celozrnná vánočka

Vánočku mám hrozně ráda, ale většinou ji jím jen jednou ročně, asi vás nepřekvapí, který den to je. Klasickou, poctivou z bílé mouky, od maminky samozřejmě. 
Teď už Vánoce nemáme, ale na vánočku jsem dostala chuť, rozhodla jsem se ji upéct, a aby ráno více zasytila a byla zdravější (prostě pro lepší pocit, až se s ní budu cpát :D), zkusila jsem to i přes protesty mamky a sestry z celozrnné mouky a s menším množstvím tuku. A k překvapení nás všech se opravdu povedla, dneska mi dokonce mamka volala z práce, že si ji dává ke svačině a je tak dobrá, že si ji ani nemusela pomazat máslem, tak jako to jindy dělá.
Kdybych věděla, jak dobrá bude, upekla bych ji rovnou větší, takhle je to jenom taková mini ňuňuňu roztomilá vánočka. Takže jestli ji budete péct, doporučuji z dvojnásobného množství.
Je to moje první vánočka v životě, a musím říct, že hned napoprvé se povedla. ( fuj, cítíte jak tady smrdí ta samochvála?:D )
Na malou vánočku budete potřebovat :
150g celozrnné mouky ( já jsem měla pšeničnou celozrnnou )
100g bílé hladké mouky
30g másla
50g cukru
špetka soli a muškátového oříšku
jeden žloutek ( bílek bude na pomazání )
kvasnice (půl balíčku ) 
120 ml mléka
kůra z jednoho citronu
lžička vanilkového aroma
Mouky sesypte dohromady, a z trochy cukru, trochy teplého mléka a kvasnic vytvořte kvásek a nechte chvíli odpočívat. Mezi tím rozmixujte máslo s cukrem a žloutkem, a poté přidejte k moukám spolu se zbytkem ingrediencí a s pomocí mléka vypracujte těsto, mělo by být trochu řídké. Nechte nakynout na teplém místě cca 30 minut a potom na pomoučeném vále upleťte vánočku. Těsto rozdělte na osm dílů. Ze 4 dílů upleťte copánek, na to položte copánek ze 4 dílů, a poslední díl vyválejte do válečku, přepulte ho a zamotejte. Vánočku propíchněte na několika místech špejlemi aby se nerozpadla, pomažte žloutkem a dejte péct na 180 stupňů přibližně půl hodiny.
Přiznám se, že s pletením toho copánku ze 4 mi pomáhala mamka, ani ve svých 21 letech to nezvládám (ale nikomu to neříkejte!) Ale ze tří umím sama, haha! :D
Ta celozrnná mouka tam skoro cítit není, na chuti to určitě neubírá.
Takže když to shrnu, vánočku doporučuje jedenáct z desíti blondýn, a je tak dobrá, že je problém vydržet až do rána na snídani, pokud ji budete péct večer jako já!

35 komentářů:

  1. Vánočku miluju! A o Vánocích jsem schopná ji spořádat celou sama! Upéct si zdravější variantu mě nikdy nenapadlo, takže ti moc děkuju za báječnou inspiraci - jsem nadšená a co nevidět si ji upeču! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je super:) Tvůj blog prostě zbožňuju!

    OdpovědětVymazat
  3. dobrou chuť, vypadá to báječně:))

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherná vánočka, jsi moc šikovná! Já bych si celozrnnou udělala klidně i na Vánoce. Mně totiž to celozrnné pečivo nepříjde chuťově horší, dokonce mi mnohokrát příjde i lepší. Ty celozrnné mouky dají pečivu takovou zvláštní oříškovou chuť.
    Toho čtyřdílného copánku jsem se taky bála. Ale na tomto videu http://www.apetitonline.cz/recepty/4318-svatecni-vanocka.html je to tak hezky popsané, že podle toho se to dalo zvládnout :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Vánočka je krásná! a já je mám taky mooc ráda! A většinou nejvíc právě tu co si udělám..:) Jen letos jsem ji nějak přesolila :/

    OdpovědětVymazat
  6. Celozrnnou vánočku jsem také jednou zkoušela, ale ta tvoje vypadá mnohem lépa, víc nadýchaně, no děláš mi chutě :D

    OdpovědětVymazat
  7. Mňam, vánočku bych si dala :) Ideálně takovou tu pravou, vláčnou, máslovou :) My právě doma nepečeme, tak jsme měli jen obyčejnou kupovanou :-/ Ale tuhle třeba vyzkouším..akorát bych tam dala asi všechnu mouku celozrnnou :)

    OdpovědětVymazat
  8. podle ingrediencí je zdravá :) musím ji zkusit, udělala jsi mi děsné chutě :D

    OdpovědětVymazat
  9. Já vánočku neměla hrozně dlouho...a teď bych se do ní s chutí zakousla. Vypadá perfektně!

    OdpovědětVymazat
  10. skvelý nápad na recept :) vianočku som ešte nerobila ale nemám čo robiť s celozrnnou múkou tak ju možno vyskúšam :P

    OdpovědětVymazat
  11. já to taky ještě uplně sama nezvládnu, klídek :D pletení je boj
    a vypadá suprově!!!!!

    OdpovědětVymazat
  12. Nemůžu si pomoct, mě strašně baví styl jakým píšeš :) Jsi vtipná :) .. Jinak díky za super recept, určitě použiju až budu chtít udělat mamině radost nebo jí ukázat jak hodnou holčičku doma má :D

    OdpovědětVymazat
  13. Téééda, to si mě nalákala :-) Taky by neškodilo ji uklohnit :) U nás na vánoce peče vánočky máma a letos to pojala obzvlášť megalomansky a udělala jich asi 6 a rozdávala je všude možně, prý jí to pletení uklidňovalo :-D A při každém pletení ze 4 mě volala a s tím tradičním "dívej se mi na ruce, věčně tu nebudu" se mi snažila tento um předat, ale marně :-D

    OdpovědětVymazat
  14. Ta se ti povedla! :) Až někdy dostanu chuť na vánočku, tak aspoň vím, kam jít pro recept :D

    OdpovědětVymazat
  15. Vánočky miluji a tato vypadá suprově! :))
    Také mám problém s pletením, ale vždycky si nějakou poradím, ale někdy to stojí za to! :D:D

    OdpovědětVymazat
  16. mňam vyzerá lákavo a keď je dokonca ešte aj zdravá, nieje o čom :)

    http://slyfestyle.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  17. Je to je nahoda. Ja dneska taky pekla svoji prvni vanocku v zivote. Ale ty mas predemnou teda naskok. Zkousela jsem ze sesti provazy,ale priste radeji udelam taky tuhle na patra a zkusim tuhle zdrsvejsi variantu.

    OdpovědětVymazat
  18. mnamii, ta vánočka vypadá skvěle (y)

    OdpovědětVymazat
  19. hmmm, vypadá určo výborně, ale já si jí teda péct nebudu :), na mě je to pořád ještě moc a moc kalorií. Já dnes pekla sušenky z otrub a ovesných vloček :)

    OdpovědětVymazat
  20. Ta vypadá vážně skvěle! :) A já taky vždycky peču až navečer, hezky v klídku, pustím si k tomu telku a prostě tvořím v kuchyni :D

    OdpovědětVymazat
  21. To vypadá výborně :-)... ozkouším jí na velikonoce alá mazanec :-D...

    OdpovědětVymazat
  22. no vypadá nádherně, určitě vyzkouším:)

    OdpovědětVymazat
  23. jé že bych do ní šla, ale asi bych zkusila bez bílé mouky, té se vyhýbám co můžu, i když hádám, že výsledek nebude tak nadýchaný jako tvůj. já o vánocích dělávám štolu, jak jsem dávala na blog :-)

    OdpovědětVymazat
  24. Tak to jsem nevěděla, že se dá dělat celozrnná a jsi machr, žes to zvládla ;) Nám se na Vánoce vánočka vždycky rozplizne na nějakou stranu... :D

    OdpovědětVymazat
  25. Pošleš nám prosím recept? Miluji vánočku :-)* Určitě je vyzkouším ve zdravější formě :-)

    OdpovědětVymazat
  26. Vypadá skvěle :) Vánočka mi vždy připomíná Vánoce. Recept určitě vyzkouším, děkuju za tip :))

    OdpovědětVymazat
  27. Tak ti ji musím velmi pochválit. Asi před půl hodinou jsem ji dopekla a před chvilkou ochutnala, rozpouští se na jazyku. ♥ Jen jsem ji teda mohla péct o něco déle, přijde mi malinko nedopečená. :/ Ale myslím, že rodina to přežije, protože chuťově je vážně parádní. Na Vánoce se na ni určitě vrhnu zas.
    Jinak je mi doteď záhadou, jak jsem ji dokázala zaplést, z těch 4 pramenů to byl fakt nářez. Já doma nikoho neměla, takže jsem se s tím musela poprat sama, a byl to teda boj! :D V té chvíli jsem tě vážně proklínala. :D Ale všechno nakonec dopadlo dobře, takže se nemusíš bát. :D

    OdpovědětVymazat
  28. Markétko, úžasná!!Právě jsem dosnídala a oblizuju se až za ušima.Zapomněla jsem tam sice přidat sůl,muškátový oříšek,citronovou kůru a vanilkové aroma, ale i tak hrozná mňamka..co se dá dělat-jsi zkrátka talent!!
    A je mnohem chutnější než ta obyčejná!! Taková vláčná!! dokonce i babička-vedoucí všech vánočkářek si ji pochvalovala!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mám velikou radost! :)
      A už se nemůžu dočkat, až ji před Vánocemi zase budu péct!:)

      Vymazat
  29. Vůbec si nemůžu odpustit komentář. Vánočka je delikátní, riskla jsem to a den před Štědrým dnem jsem ji upekla z dvojité dávky, neskutečně se to vyplatilo. Jen jsem ji zapomněla propíchnout špejlí a to se mi vymstilo, nejvyšší patro na jedné straně spadlo. Na chuti to ale naštěstí neubralo. :)) Byla vážně skvělá a zařazuji ji do svého receptáře.

    OdpovědětVymazat
  30. Tvou vánočku jsem upekla už dvakrát a pokaždé moc chutnala (já do ní ještě tradičně přidala rozinky a mandle), ale pokaždé jsem do těsta musela dávám mléko navíc aby nebylo suché a vykynulo... jinak děkuji za recept,určitě podle něj budu péct nadále ;-)

    OdpovědětVymazat
  31. Já mám ve zvyku snídat biskupský chlebíček, s tvarohem/nebo jogurtem, ovocem a máslíčkem :-)

    OdpovědětVymazat
  32. M i l u j e m vianočky! Vďaka za recept :-)

    OdpovědětVymazat
  33. Na kolik je to tak porcí ?

    OdpovědětVymazat