čtvrtek 14. února 2013

Domácí celozrnné rohlíčky

Dneska to bude další recept - na domácí celozrnné loupáčky. V týdnu jsem dávala na facebook fotku loupáčků, co jsem s přítelem u něj pekla ( teda jak jsem psala...já pekla, on "radil" :D ) podle časopisu Albert, a ty byly samozřejmě z bílé mouky, celozrnná by mi neprošla, a tak jsem nic nevymýšlela a udělala je přesně podle receptu, a jsou opravdu výborné! Hezky křupavé, máslové a moc dobře chutnaly i další den po pečení. V Albertu je název receptu Máslové loupáky, ale s těmi z obchodu se to srovnávat nedá, chutí ani tvarem se jim vůbec nepodobají, řekla bych že tyto jsou mnohem lepší - i když tak už to u domácích dobrot bývá (ehm...tedy ne vždy v mém provedení :D). 
A když už jsem pekla loupáčky podruhé ( pořád musím něco péct, uklidňuje mě to ...asi nějaká úchylka :D), recept jsem si trochu upravila do zdravější varianty, jak je u mě zvykem - ubrala tuk a přidala celozrnnou mouku. Ale na druhou stranu - jak praví jedno staré čínské přísloví - čím více másla, tím lepší chuť :D Takže dolů přidávám i původní recept z Alberta a můžete si vybrat :)
Na 25 malých rohlíčků:
400g celozrnné mouky
100g bílé hladké mouky
špetka soli
50g cukru
špetka soli
1 kypřící prášek
1 vejce plus 1 na potření (z toho vám ještě troška zůstane, tak si dejte třeba hemenex :D )
50ml oleje
60g másla
Všechny ingredience smíchejte s vodou - přibližně 150 ml ( včetně másla, nedělala jsem to nadvakrát jako v původním receptu ), a vyválejte do tenka. Vykrajujte trojúhelníky dvě strany by měly být dlouhé a jedna krátká ( určitě se tomu nějak říká, ale to po někom, kdo celý život bojoval za 4 z matiky chtít nemůžete :D ), a rolujte od krátké strany. Když jsem rohlíčky dělala, přítel mě pořád poučoval, že ty trojúhlelníky musí mít tvar Eiffelovky, ne pyramid v Gíze - chtěla jsem ho přetáhnout válečkem po hlavě, ale pravdu měl :D Takže vykrajujte trojúhelníky jako Eiffelovka, aby to mělo správnej rohlíčko-tvar. :D
A potom ty krasavce naskládejte na plech s pečícím papírem, potřete vajíčkem a pečte přibližně 15 minut.
Tady už je fotka původních loupáčků - více másla a bílá mouka. Po vzhledové stránce jsou nepochybně hezčí, můžou za to i domácí vajíčka - z těch ze supermarketu by tak hezky žluté nikdy nebyly. Ale řekla bych, že chuťově se jim ty celozrnné vyrovnají - chuť je sice trošku jiná díky celozrnné mouce, ale vůbec to loupáčkům neuškodilo, i menší obsah másla stačí na to, aby byly krásně křupavé :) A stejně jako ty původní jsou i celozrnné moc dobré i další den po upečení - takže ideální třeba na snídani :)
Původní recept z Albertu.

44 komentářů:

  1. vypadají moc hezky :)

    www.duty-live.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Jsou tak roztomile maličký :D
    Mohla bych zase něco upéct... třeba některý víkend, kdy ráno nebude čerstvé pečivo (velké "díky" za zavřenou samoobsluhu u nás na vesnici přes víkend).

    OdpovědětVymazat
  3. Ty vypadají ještě lip než v časopisu! :D Moc se ti povedly, a to přísloví o máslu je více než pravdive ;D

    OdpovědětVymazat
  4. Já už se nad tím v Albertu taky rozplývala, ale říkala jsem si, že MUSÍM odolat, ale když říkáš, že jsou dobré i ve zdravější verzi, odolávat nejspíš přestanu :-D A gratulujuuu k burákovému máslu, já ti teda jedno přivezu na toho prvního máje :-D Nějaký to žluklý :-D

    OdpovědětVymazat
  5. Takéto mám veľmi rada :) Mamina vždy vypeká niečo podobné, takže presne pre mňa :)

    OdpovědětVymazat
  6. To jsou ty rohlíčky jak byly na titulní straně toho magazínu?

    OdpovědětVymazat
  7. Já je taky musím zkusit:)
    Jinak to máme stejné, u pečení se krásně uklidním:) Vlastně u všech prací spojených s kuchyní, je to pro mě úžasný relax:)

    OdpovědětVymazat
  8. V časopisu Albert najdu vždy tolik inspirace na pěčení že ani nevím, do čeho mám jít nejdřív!

    OdpovědětVymazat
  9. Taky jsem se na ně dneska dívala :)

    OdpovědětVymazat
  10. ňaaaaaam! Ty musím zkusit :)

    OdpovědětVymazat
  11. Moc hezké! :)

    A "čím více másla, tím lepší chuť" - čínské přísloví jo? :D Naprosto trefné ale :D

    OdpovědětVymazat
  12. Vypadají roztomile :D a musejí být skvělé! To bylo valentýnské pohoštění? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nene, celozrnné rohlíčky by mi jako pohoštění neprošly :D

      Vymazat
  13. kurde! další recept, co musím zkusit. Trouba se o víkendu nezastaví :D

    OdpovědětVymazat
  14. Tak tohle je naprosto dokonalé! Já snad jen jednou jedinkrát narazila v pekárně na celozrnný loupáček, ale k mý smůle byl napůl :D A pak už nikdy, takže ti za tenhle recept moc děkuju a ukládám! :)

    OdpovědětVymazat
  15. Tak buď hnedka zítra vyzkouším tyto loupáčky a nebo minimálně ten strouhaný koláč :) vždycky mi to dělá strašné chutě..

    OdpovědětVymazat
  16. Pečení je super:-)) Vypadají fakt dobře a ani ne tak moc složitě:-)

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj M* :-) koukala jsem na blogu B, ze uz cvičíš ZWOV.kolik videí tak cvičíš. Stačí jedno nebo je potreba víc?
    Stefi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, no zatím jsem cvičila 3x :D ale jedno bohatě stačí, je to hodně intenzivní, takže spaluješ ještě dlouho po cvičení. Já si po tom ale ještě dávám 8minutové video na břicho a Call Me Maybe Squat challenge od Cassey:)

      Vymazat
    2. já se jí stějně bojim :D Bojim se, že je to těžké :D Stefi

      Vymazat
  18. Chapu to spravne, ze jsou to sladke rohlicky? Mam chut je vyzkouset, uz jsem podle tebe pekla celozrnne housky a byly super (akorat teda misto sedmi mi vysly ctyri:-D ), ale udelala bych si je spis naslano.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. sladký moc nejsou, jen tak lehounce, ale skoro to cítit není, je tam na celé množství jen 50g cukru, na těch 25 rohlíčků :)
      ale na slano to půjde určitě taky, vynech cukr a dej víc soli a třeba i nějaké koření :)

      Vymazat
    2. Dík za odpověď, možná to udělám pro porovnání půl napůl:-) Je mi sympatický, že to nemusí kynout, já jsem vždycky strašně netrpělivá, když vaření/pečení dlouho trvá. Tak schválně, kolik mi toho v porovnání s tebou vyjde teď :-)

      Vymazat
  19. Jé, ty jsou krásné!:) Určitě byly i moc dobré, mňam!

    OdpovědětVymazat
  20. já jsem na Valentýna dostala čokoládu:) a ty rohlíčky vypadají moc dobře:)

    OdpovědětVymazat
  21. jestli ty máš široké nohy tak to pak nevím, jaké je mám já .. :D ale právě proto si myslím, že mi tenhle volnější střih bude sedět víc, jak skinny, kde je dokonale vidět tvar nohou a když mám kotníky hubené a stehna naopak dost velké, tak to nevypadá až tak dobře ..

    OdpovědětVymazat
  22. och, asi si ich idem ihneď spraviť!

    Kejmy ♥.

    OdpovědětVymazat
  23. mňamka:) pěkné to musím někdy vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
  24. yes! ráno a sladká snídaně! nejlepší část dne, souhlasím :)

    OdpovědětVymazat
  25. mnam, pripominaji mi orechove celozrnne rohlicky co si kupuju v pekarne (nekdy je maji i v bille)...skoda ze me peceni nebavi (a hlavne nakupovani veci na peceni :-D), bylo by fajn to mit jako uchylku...

    OdpovědětVymazat
  26. moc nepeču, ale když vidim tohle a koláč níž, tak snad začnu taky

    OdpovědětVymazat
  27. oooh looks so delicious.. that hungry now!

    http://same-but-diffrent.blogspot.de/

    OdpovědětVymazat
  28. ty vypadají krásně!:) já jsem ale takový anti talent na pečení pečiva..jednou jsem zkoušela houstičky od tebe a nějak se to nevyvedlo :D

    OdpovědětVymazat
  29. toto určite vyskúšam, vyzerá to úžasne..

    OdpovědětVymazat
  30. to poučování nesnáším :D :D .. jinak super tip :) .. ale obávám se, že na pečení budu mít čas :/

    OdpovědětVymazat
  31. Miluju recepty z albertu a když jsem viděla v časopise recept na mandlové loupáčky ! :) Určitě vyzkouším,děkuju za tip !

    OdpovědětVymazat
  32. Rohlíčky se mi líbily hned v časopise, a než jsem je stihla vyzkoušet, udělalas to za mě a přidala i úpravu, díky :) Poměr mouky jsem chtěla dát opačný (mám malé dítko, které ještě moc celozrnného jíst nemůže), ale až při chystání jsem zjistila, že jsem ji dopotřebovala minule, takže jsem nakonec celé z bílé mouky. Ale chutnají skvěle a určitě jsem je nepekla naposled :)

    OdpovědětVymazat
  33. Tak já pekla originál recept z alberta. Měla problém zapracovat máslo do těsta a těsto se mi vůbec nedařilo vyválet dotenka, válela jsem ho na několikrát, následkem čehož byly totálně slisované rozinky. Rohlíčky jsem měla různých velikostí. Možná byly trochu vysušené, ale vevnitř vláčné.

    Asi to bude tím, že v plynové troubě si nenastavím teplotu. Ale nakonec se překvapivě snědly všechny. Vydržely od neděle do středy neztvrdnout. Příště asi zkusím udělat širší a kratší trojúhelníčky.

    OdpovědětVymazat
  34. teda jak jsem si mohla tohoto příspěvku/receptu dřív nevšimnout?? :-D
    Tak už vím, v tu dobu kdy si recept zveřejňovala, tak jsem měla vysoké horečky. No naštěstí jsem ho dopátrala :-D A musím brzo upéct. Přemýšlím, jak by asi rohlíčky chutnaly, když bych je dělala na slano, tzn. nedávat cukr a rozinky a naopak třeba trochu přisolit. Nezkoušela jsi to?
    Měj se hezky!

    OdpovědětVymazat
  35. Právě jsem je dopekla, jsou výborný!

    OdpovědětVymazat
  36. Nezkoušeli jste je někdo třeba plnit? kdyžtak prosím nějaké tipy na náplně ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě by se přímo do těsta dal zapracovat sýr nebo slanina nebo při balení tam dát kousek třeba nivy.

      Vymazat