neděle 19. května 2013

Střípky z kuchyně

Krásný (snad i slunečný) den!
Včera i v pátek jsem byla na brigádě na veliké konferenci jedné nejmenované firmy (no dobře, jsou to ti, co vnucují "zázračné" hrnce a nádobí, bez kterého prostě nemůžete šťastně žít :D), a mám pocit, že 13hodinové poslouchání těch neskutečných keců mě muselo nějak psychicky poznamenat (ne, hrnec jsem nekoupila :D). Na pódiu jsme předávaly ceny pro "obchodníky roku" a další kraviny, a divím se, že jsem se v těch dlouhých šatech a lodičkách nenatáhla, protože když už si na šaty šlapu i já v 10cm podpatcích, tak je to co říct :D Jediné, co tam bylo jako příjemné zpestření bylo to, že to celý den moderoval Jakub Prachař a večer tam hráli Nightwork, ale jako na potvoru až v době, kdy jsme konečně šly domů :D
A dneska mě čeká učící, cvičící a pečící den, taková typická neděle (ehm že to říkám zrovna já, která se učím jednou za půl roku, jen když mi opravdu "teče do bot" :D). 
A dnešní článek bude opět nahlédnutí do kuchyně.
Jak jsem psala na fejzbůčku, moje první zkušenost s quinoou nedopadla zrovna dobře (ano, je to tak důležitá informace, že jsem ji pomocí této sociální sítě musela zdělit světu:D). Dělala jsem ji podle návodu - na dva díly vody jeden díla vařit 14 minut. Jenže jen co jsem přišla po pár minutách do kuchyně, dva díly vody byly bůhví kde, a quinoa černá jako uhlí :D Ale to není u blondýny, která neumí uvařit ani rýži (ale tu v sáčku zvládám!), není nic neobvyklého. Jo, umím péct mrkvový dort, vánočku, houstičky i loupáčky, taky výborný chleba a různé polévky(sakra, už zase se chválím!), ale obyčejnou rýži připálím jak negramotná opice :D
Takže jsem nakonec místo quinoi měla k obědu kuskus (díky bohu za něj!), protože je hotový za 3 minuty, a jediné, co jsem se přiučila je to, že quinoa se nečte kvinoa, jak jsem si buransky myslela, ale kinoa.
A moje oblíbená svačinka - rozmixovaný banán s jogurtem, jablíčko a kešu oříšky.
A oblíbené knackerbroty. Když si něco oblíbím, jím to pořád dokola, než přijde nový oblíbenec. A to platí i pro kategorii knackerbrotů :D Vždycky mám období, kdy jím jen jeden typ, až dokud ni neoblíbím jiný. Byly to grahamové mini houstičky, křehké Knuspi plátky...a teď jsou to tyto Cornies od Racia. S domácí lučinou a šunkou je to skvělá kombinace, takhle to nechutná jako nějaké nudné suchary, a když to uznal i přítel, tak to je co říct :D Večer pečivo moc nejím, a tak jsou pro mě tyhle knackerbroty doplněné hromadou zeleniny skvělou náhradou.

A zase oblíbená svačinka, bílý jogurt, banán a jahody.

Burákové máslíčko došlo. Pár dní jsem byla statečná, ale déle to vydržet nešlo :D A protože Kaufland nemám nikde po ruce, táhnout se do Olympie do Marks and Spencer se mi nechtělo, v DMku ho mají "vyblitý" a Skippy nebo Jori jsou moc drahé, nezbylo mi než si opět udělat domácí. A musím se poplácat po zádech, tentokrát se mi obzvlášť povedlo (dokonce jsem ho ani nepřesolila jako minule:D) a konzistence je téměř profesionální :D A sklenička domácího másla, které je navíc zdravější než to z obchodu, protože je bez jakékoliv chemie, se za 30 korun prostě hodí :)
To na obrázku měl být pan Burák, ale omluvte můj výtvarný talent :D
A kam se hrabou všechny supermoderní a drahé mixéry. Žádný z nich nemá na tuhle komunistickou ETU, která ani nedala znát, že by jí buráky působily nějaké potíže (na rozdíl od mixéru Braun, ze kterého se mi minule kouřilo:D). Jen to čištění soudruzi z Československa nějak nevychytali, dalo to docela práci :D
Takže pokud máte ještě doma tenhle ošklivý mixér (a vsadím se, že máte, protože v té době se těžko dal sehnat nějaký jiný :D), udělejte si máslíčko, a k tomu si pusťte třeba soundtrack z Discopříběhu a natáhněte džíny z tuzexu :D
Ošklivé fotky dávám a blog velice nerada (a proto blog není o mě, ohoohohohooo), ale o tuhle retro záležitost jsem se i přes její vizuální stránku podělit musela.

A v poslední době jsem si taky hodně oblíbila ovesnou kaši z vloček napůl s instanstní Nominou, oslazenou bílou čokoládou (podle někoho se bílé nedá říkat čokoláda.....dobře, tak tedy oslazená bílou sladkou hmotou :D).
Dobroty pro zlepšení nálady při zkoušce - roztomilá bábovička k snídani mi přinesla štěstí :D
A na závěr "tekuté okénko" :D
 Měli jste už nové Frisko? Je to neuvěřitelné, ale mně, friskové královně největší milovnici tohoto sladkého nápoje, nechutnalo. Byla jsem zvědavá jak opice, ale zklamalo mě. Nová příchuť bílé hrozny a lotos je slazená stévií (takže vlastně dietka haha) a má méně kalorií než její předchůdci, ale to je mi jedno - z tohoto Friska bych nepřibrala ani kdyby mělo 1000 kalorií, protože už ho pít nebudu. :D Je to takové "mdlé", nevýrazné....Ať žije brusinka!
To je pro dnešek všechno, žádná P.S vyjímečně nebudou :D Mějte se krásně! :)

45 komentářů:

  1. Krásné fotky a skvělé komentáře, píšeš opravdu vtipně :D :) Mixér máme podobně obstarožní, bohužel asi ne stejně kvalitní, už led mu dělá problémy :D Pan Burák na skleničce je roztomilý, taky mi dochází máslo a přemýšlím nad vlastní výrobou, ale zase nechci zničit domácnost :D ten zážitek s quinoou je nepříjemný, ale třeba jí dáš ještě jednu šanci :D

    OdpovědětVymazat
  2. to frisco máme v lednici a dneska se na něj chystám :DD
    a jinak mixér krásnej, stejnej má přítelova babička a dělali jsme v něm bramboráky (teda mixovali brambory akorát :D) a připadala jsem si jak ve Vyprávěj :DD

    OdpovědětVymazat
  3. Nádherný fotky!! :)) Ani nevíš,jak jsem se na tenhle článek těšila a překvapuje mě,že tu nemáš toust s banánem a arašídovým máslem :DD Neboj..nejsi sama.Já jsem si taky myslela,že se to čte kvinoa. Domácí arašídové máslo jsem dělala jednou,ale nejvíc mi prostě chutná to z M&S ! Mimocodem..kde v Brně prodávají makaronky??????? OD září tam nastupuju na školu,tak abych věděla,kam zajít :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Makronky se asi budou prodávat na víc místech, ale jisto jistě vím, že je mají v bistru FRANZ (na Veveří), kde ti je na požádání zabalí sebou. Mají tam všechny možné příchutě a tedy i barvy ;D

      Vymazat
    2. Jojo, mají je i v Bistru Franz :) Tahle je ale z pekárny Preclík, na ulici Grohova :)
      a toust s arašídovým máslem sice není na fotce, ale v břiše :DD

      Vymazat
    3. Tak moc děkuju holky! :)) Určitě se tam stavím.

      Vymazat
  4. Rýže, bulgur, jáhly a všechno podobné co se vaří na způsob "1 díl toho a 2 díly vody" jem taktéž pokaždé úspěšně nadobro připekla k hrnci... jo, mám taky blonďatý vlasy, ale to nebude tím ;D.
    To nové frisco jsem taky zkoušela a nikdy víc! Jar by nejpíš chutnal podobně... ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Opět super post, vždy se těším, co tu zase najdu..:)) Burákové máslo vypadá skvěle (a určitě i tak chutná), takže klobouk dolů!!
    Nicol

    OdpovědětVymazat
  6. Moc krásné fotky a krásný blog! Makronky také miluji, ale teď si od nich dávám na nějakou dobu odpočinek!

    OdpovědětVymazat
  7. Ta bábovička je úžasná!
    A doma máme také komunistický mixér od Ety, akorát jinší model. :D Jinak máš naprostou pravdu, tady ty staré mixéry vydrží mnohem víc, než ty ultra moderní.
    S tou kaší jsi mi připomněla, že bych si jí konečně měla jít koupit. Melu o tom už dobrý měsíc a furt nic. :D

    OdpovědětVymazat
  8. Ty jo, to Frisco me zaujalo! Jsem diabeticka, tak stevii bych uvitala..musim nekde procist etiketu, jak to je s tim cukrem tam a kdyztak ho zkusit!! :)krasnou nedeli..u me bude vylozene ucebni. K.

    OdpovědětVymazat
  9. Divila jsem se co dělá losos ve friscu.. musela jsem si to přečíst ještě jednou :D

    A s tou brigádou.. to znám.. taky se občas upíšu nějaký akci, který pak nadosmrti (ne dobře, to ne.. ale dlouho! :D) lituju.. A kort s těma Nightwork by mě to naštvalo!

    Jinak všechno vypadá úžasně, opět, a pan Burák to završuje!

    OdpovědětVymazat
  10. krásný slunečný den!:) brigádu ti závidím a Nightwork muselo být supr:) (kdybyste nemuseli odejít:D)
    quinou jsem taky ještě nezkoušela :) ale kuskus taky dobrý!:D
    všechno to vypadá zase moc hezky! :) a s tím arašídovým máslem je mi to líto:D... achjo. nevadí, aspoň nebudu závislačka

    OdpovědětVymazat
  11. Myslím, že ještě nikdy mi nepřipadal kuskus tak lákavý! :D Miluju brokolici :) A ostatní dobroty vypadají taky dobře :)

    OdpovědětVymazat
  12. you made my day, beaty :) asi půjdu pátrat po tvojí kuchyni, máš tam samé dobroty!

    OdpovědětVymazat
  13. souhlasím s tebou že nový Frisco je hnusný....s takovym nadšením jsem ho otvírala a vono nic :D

    OdpovědětVymazat
  14. Nové Frisco jsem neměla, ale chystám se ho vyzkoušet....já mám nejraději černý rybíz :)A teda nad tím mixérem fakt žasnu! U nás se střídají jako na běžícím páse, protože je vždycky nějak rozbiju :D

    OdpovědětVymazat
  15. tu quinou či jak se to píše jsem zatím ještě pořád neměla, ach jo :-) Svačina rozmixovaný banán s jogurtem je vynikající, dělávám to celé rodině a všichni jsou moc spokojení, někdy přidám i trochu mléka, aby to bylo jako koktejl a třeba lžičku arašídového másla a to jsem pak šťastný člověk. :-)
    Já domácí arašídové máslo nedělala, právě kvůli tomu mixéru, ten náš by to opravdu nedal. Ale mám elektrický mlýnek na ořechy a napadlo mě, že by se to dalo udělat i tak. Naše mamka má ten supr starý mixér, říká, že to dělá zvuk, jak když startuje letadlo, takže tam by to možná šlo, ale nerada bych ji ho zničila :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Opět jsi mě dnes článkem pobavila:)
    Na domácí burákové máslo se chystám už nějakou dobu. Dochází mi to kauflanďácké a cestu do něj nemám, takže mi nezbývá nic jiného, než to spáchat doma.
    Taky mi dělá rýže problém a vše, co je dáno na díly.
    Proto se tím vůbec neřídím a když vařím, tak u toho celou dobu stojím a vodu dolévám :D Když už se stane, že je ke konci vaření vody moc, tak jednoduše zaklopím pokličkou, chvilku počkám a ono se to nějak vsákne :D

    Nové frisko jsem ještě neměla a ani mě moc neláká. Po vyzkoušení brusinky a rybízu zůstávám věrná jablku. Je pro mě bezkonkurenčně nejlepší.

    OdpovědětVymazat
  17. Jo, to nové Frisco je prý pěkně hnusné. Nejlíp vypadají tvoje svačinky, jogurt s banánem, jahodama...mňam!

    OdpovědětVymazat
  18. mňam :) krásně ozdobená lahvička s máslem, máš talent, běž na malířku :D frisco nemam ráda (neříkám, že je chuťově špatné..),ale je to pro mě jak limonáda a ty nepiju :)

    OdpovědětVymazat
  19. Já teda patřím taky spíš mezi ty odpůrce Frisca, pár loků mi přijde úžasných, ale jakmile jsem v půlce lahve tak pro tu sladkost nemůžu v tom pití pokračovat :D
    Já akorát taky dělala burákový máslo a mňam, tomu domácímu se nevyrová fakt nic.
    Jinak koukám, že tu dneska není nic ze "zakázaných slov" - mně dneska anonym napsal, že ho mrzí, že místo slovo "maminka" požívám "máma" :D Fakt na odstřel tohle :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dneska jsem si řekla, že nebudu dělat těm unuděným anonymům radost, a budou si muset dát tu práci a najít něco jiného, do čeho rýpat :D
      Já mám právě sladké pití moc ráda, čím sladší tím lepší :D teda když jde o alkohol, a ten piju tak jednou do týdne, sama si ani večer to Frisko nedávám, jinak piju jen vodu a neslazené čaje :)

      Vymazat
  20. ehm... díky tobě už teď aspoň nebudu buransky říkat kvinoa :D frisco mi nechutná ani jedno, to si dám radši pivo pro pořádný chlapy :D

    OdpovědětVymazat
  21. S quinou jsem měla stejnou zkušenost minulý rok :D Taky se mi v hrnci připálila a nakonec to nebylo vůbec dobré, tak jsem to 'zachraňovala' nějakou jinou přílohou :D Ale pak jsem z ní dělala sušenky, a ty se povedly, tak jsem ten balíček nakonec nemusela vyhazovat :D Dnešní den bude pro mě taky učící, grr.. ale jak se znám, nakonec tomu dám půl hoďky a najdu si něco 'hrozně důležitého' na práci, jako třeba čtení Světa kulturistiky... :D

    OdpovědětVymazat
  22. dávej pozor, ať ti dietářky brzo nezakážou i slovo fejzbůček :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
    a nový frisco jsem ještě neměla, ale myslím, že u mě zůstane na prvním místě jablko! :)

    OdpovědětVymazat
  23. Ovesná kaše je prostě nejlepší! Taky si ji dělám s banánem, je to mňamka :) Burákové máslo moc nemusím, přežrala jsem se ho v Anglii a od té doby ho nemůžu ani cítit :))) Škoda.
    Тнє ∂ιαяу σƒ ριєяєттє on WordPress
    Тнє ∂ιαяу σƒ ριєяєттє on Facebook

    OdpovědětVymazat
  24. U části s mixérem jsem se musela smát nahlas, protože na stařičkém mixéru ETA ořechová másla vyrábím už dlouho a jelikož začal včera zlobit, prostě si z druhé ruky koupím další za stovku s tím, že ty moderní by mě přišly na mnohanásobek a máslo by snad ani nezvládly :D Tož jsem ráda, že nejsem jediná s takovým názorem ^^

    OdpovědětVymazat
  25. Mě chutná jablíčko :D Ale asi tohle zkusím :)

    OdpovědětVymazat
  26. Krásné fotky... ostatně jako vždy :)
    S quinou jsem ještě nevařila, ale dlouho se na ni chystám. Charakteristika mé peněženky je jasná = jsem chudý student a quinoa je drahá :D
    Jinak máme mixer dost podobný :D a musím říct - je to profík s výkonem 50 koní! Rozemele všechno :D
    A zkouškové dobroty vypadají ták roztomile :D

    OdpovědětVymazat
  27. Jsi proste úžasná! :) na Tvoje články se vždycky těším jak bába na duchod, a myslím, ze každy chápe proc! :)
    A rozhodne si nemyslím, ze mas strestenou blondatou hlavu ;) podle me česky svět zurnalistiky postrádá někoho jako jsi ty! ;) jen tak dal! :)

    OdpovědětVymazat
  28. No ještě že jsem po obědě :) Jinak Frisco už si chladím v lednici :)
    Just be yourself by Petra

    OdpovědětVymazat
  29. No tomu mixéru se musím smát, doma mám velice podobný taky od ETA, ale je takové rajčatové barvy :D. A tak statečný jako tvůj není, nedávno se od něj tak kouřilo, že jsme myslela, že je to jeho konec :D.

    OdpovědětVymazat
  30. Quinou určitě zkus udělat znova, je fakt dobrá, byla by škoda už ji nedělat, já zas občas připálím jáhly:D:D
    Nové frisco jsem neměla, laškuju s myšlenkou, že ho zkusím, před lety bylo frisco moje oblíbené pití, teď už tomu moc nedám, ale toto mě láká, ale když píšeš že není dobré, tak nevím no:D
    A víš co je mi sympatické?:) Tvůj jahodovo-banánový koktejl ve sklence na víno, taky si svačinky budu dávat do toho:)

    OdpovědětVymazat
  31. to nové Frisco musím ochutnat, jinak mám ale brusinku taky nejraději :)

    a tu quinou zkus určitě znova, já jí mám moc ráda (zrovna dneska jsem jí měla :D) a chutná krapet jako oříšky.. nebo aspoň mně to tak připadá... no prostě je dobrá :))

    OdpovědětVymazat
  32. To jsou dobroty :) Ty cornies od Racia musm taky zkusit, čtu na ně pořád samou chválu. A domácí máslíčko musím taky zkusit - chci mu dát druhou šanci. To první sice bylo dobré, ale ne tak moc, jako to z obchodu, takže mě to nemotivovalo k tomu ho udělat znova :D Ale teď už mám nový mixér (podobný tomu tvému komunistickému :D), takže to chci zkusit v něm :)

    A nového frisca jsem si všimla zrovna včera. Ale já obecně moc na ten alkohol ani ta ovocná piva nejsem (i když na friscu jsem jednu dobu taky trochu ujížděla, pravda :D). Ale tak aspoň vím, že to teda není nic extra :)

    OdpovědětVymazat
  33. pán burák vede !! :D A máš rpavdu, taky máme na catě tenhle mixér. .akorát v červené :D ale kouří se z něho teda pořádně :D

    OdpovědětVymazat
  34. Mám food processor Kenwood a jsem spokojená, dĕlám ve vedrech shaeky z ledu, vhodného mléka a ovoce, a zvládá to. Frisco nepiji a ani mĕ neláká. Produkty od Racia kupuji dceràm.

    OdpovědětVymazat
  35. Nejenom že jsem taky blondýna (původně i pravá...hi hi), tak jsem i negramotná
    opice, páč rýži, která není v pytlíku vždycky zpackám (obzvláště tu natural).
    Také jsi mi osvětlila i to jak se čte quinoa :)))))) a nové frisco právě
    popíjím...no...neurazí, ale nenadchne :)
    Pěkný večer...se učit...se učit...se učit :))))

    OdpovědětVymazat
  36. Krásně naaranžované to všechno máš :) a nebo, jako pan Burák to vypadá ;D
    Nic si z toho nedělej, já jsem sice bruneta, ale trvalo mi šíleně dlouho, než se mi povedla rýže uvařit ( i s tou v pytlíku to byl krutý boj :D)
    Jo, to Frisco není nic moc. Taky zůstávám u své klasiky♥ Co vlastně obnáší práce hostesky? (děláš hostesku že jo, nepletu si to :D)

    OdpovědětVymazat
  37. Ježiši, zase takový lákavý jídlo! :D

    OdpovědětVymazat
  38. Tak jsem hned šla zkoumat, zda doma taky nemáme nějaký starý mixér.. a bohužel, prý ho mamka někomu dala. Tak to budu muset zkusit v mladším mixéru :) A bábovička teda chutnala?:) Že bych si tam někdy pro ni taky zašla:) To mě mrzí, že se Ti quinoa nepovedla.. zvlášť když vím, jak je drahá.. tak by mi bylo líto každého zrníčka. Fakt se divím, jak se to mohla stát, když jsi dávala 2:1 :) A Frisco teda zkoušet nebudu, když říkáš, že není dobré :)

    OdpovědětVymazat
  39. Já musím říct, že nové frisco mě právě nadchlo, kupujeme si s přítelem teď jen toto. Jinak mixér je super, na domácí máslo se taky chystám delší dobu

    OdpovědětVymazat
  40. Já jsem jednu Etu, podobnou jen oranžovou teda odpálila. Spravila spálenou součástku a odpálila znova.... :-D A bylo to na krému do cukroví z másla :-P

    OdpovědětVymazat