pondělí 14. října 2013

Jak bydlím

Krásný den! (a když se podívám z okna, vypadá to, že krásně opravdu bude!)
Včera jsem vám ukázala jedno z krásných vídeňských míst, které rozhodně stojí za návštěvu, a tak to bude dnes zase něco z trošku jiného soudku - pozvu vás do své psí boudy, jak říkám svému mini-pokoji.
Dnes mám takové líné ráno, což si obzvlášť užívám - vstala jsem dřív než moje příšerná spolubydlící a stihla si tak alespoň vyčistit zuby v koupelně, než ji obsadila v klidu jsem mohla posnídat, přečíst si na internetu různé články, a škola mě čeká až kolem poledne, poté cvičení a večer další přednáška, tentokrát v budově přímo v centu města s výhledem na Albertinu a Hofburg :)
A protože jsem si i po sto letech uklidila pokoj, je to ideální příležitost ukázat vám, v čem a jak bydlím.
Víte, pořádek, ten já mám velmi ráda....ale ne až tak moc, abych se té nemilé činnosti zvané uklízení věnovala více než je třeba (a někdy se tomu nevěnuji ani když by to potřeba opravdu bylo :D).
Jooo, naleštěné skleničky, oblečení poskládané do komínků a podle barev, koš vynesený dvakrát denně, všechno na svém místě, systém v šuplících, nikde žádné povalující se věci....to by bylo hezké...ALE...no....
Tohle bohužel není pohled přímo z mého pokoje, ale z balkonu na chodbě ve 12, patře, kde bydlím - a musím říct, že tenhle výhled se mi jen tak neokouká! Kolikrát se na tom balkonu na chviličku zastavím, když ráno odcházím nebo se večer vracím, a kochám se tím výhledem. (jen kdybych neměla strach, že mě na tom balkoně někdo zavře a já tam zůstanu celou noc a umrznu :D)
Ale ani výhled z mého pokoje není vůbec k zahození - vinice za Vídni, vrch Kahlenberg, hodně zeleně, Dunajský kanál s cyklostezkami a taky pořádně hlasitá, několika proudová silnice.
Jak jsem už psala, bydlím na kolejích, kde mám pokoj sama pro sebe, ale mini koupelnu a malou předsíň, kde mám i svou malou ledničku (juhuuuu!) sdílím s jednou Číňankou. A jak jsem psala, nejpořádnější člověk na světě zrovna nejsem, ale oproti téhle dámě jsem vyloženě jako z reklamy na nějaký čistící prostředek! Nemluvě o tom, že každý den se na mě v předsíni i koupelně smějou její vystavené, obrovské (což mi vrtá hlavou, protože je opravdu mrňavá :D) bombarďáky, a pokaždé mě praští do nosu neskutečný smrad z nějakých hnusů, co si vaří a pak to nechává v předsíni. Mám strach, že tím načuchnu a budu smrdět jako jedna velká, zkažená cibule!
Bohužel mám nechutných historek více, ale věřte mi, tohle vědět nechcete :D
Tak tady tohle je mé království!
Na první pohled to vypadá celkem dobře, na pohled druhý je to lehce retro, obzvlášť uvnitř na chodbách a ve vestibulu, kde je mimochodem každé sobotní i nedělní ráno neskutečný bordel, všude plechovky od piva, lahve od všeho možného, kaluže různého původu....Sakra tak snad i když jsem sebevíc ožralá, zvládnu tu flašku aspoň vyhodit!
Ale jinak jsem tu moc spokojená, na ten režim života v maličkém pokoji a na společnou, absolutně nevybavenou kuchyňku si stále zvykám, ale z místa jsem opravdu nadšená, však o těch cyklostezkách jsem básnila už několikrát.
Koleje jsou to na vídeňské poměry jedny těch levnějších, i tak to ale na měsíc stojí asi tak jako garsonka v centru města u nás. Holt ty rakouské ceny...
Ze začátku to bylo v úplně holém pokoji dost depresivní (o první noci bez polštáře i deky už jsem psala :D), ale nic, co by návštěva Ikei nezpravila...
Teď už mi tu dělá společnost lehce pomačkaná Audrey, přivezená z Brna...(na kterou si vždycky vzpomenu, když procházím okolo Tiffanyho...nejradši bych si hned koupila croissant, a začala ho tam do sebe cpát. I když mi něco říká, že tak dobře bych u toho asi nevypadala :D)
A žlutý newyorský taxík...
A pod plakáty skříňka s bordelem naházeným v taškách, protože bordel co není vidět není bordel a moje nejmilejší gumáky, které jsem v poslední době naštěstí moc nosit nemusela.
A moje Balea polička :D
Ten kondicionér je prostě nejlepší, a sprcháč zase nejvoňavější!
A teď polička, která se stará o mou krásu!
To abyste viděli, jaká jsem neskutečná kosmetická guru, odbornice na make-up a vizáž, haha!
Prostě jeden BB cream, jedna řasenka, jedny stíny (občas sloužící i jako tvářenka :D), tužka, linky, tužka na obočí.....toť má celá kosmetická armáda. (aneb když je někdo škaredej jako noc, nepomůže mu ani tisíc produktů - a když má někdo pěknej obličej, stačí mu jen maličko. O tom, co je můj případ tady radši debatovat nebudeme :D)
A vše samozřejmě elegantně naskládáno do luxusní jedno-eurové Primark taštičky a ještě luxusnější nádoby značky McCafé.
 Nejhezčí Ikea-dózičky na kuskus, vločky a příbory...
A pokaždé, když vidím nástěnku, vzpomenu si na film Pelíšky (jen ten jídelníček mi tam chybí :D).
A teď jsem správnej nástěnkář i já!
Dala jsem si na ni kousek mé milované Paříže, a taky mapu Vídně.......a nějaké volební pohledy.......no co, byly to hezký obrázky a nechtěla jsem tam mít prázdno! :D Až pojedu domů, musím si vytisknout nějaké fotky a přivézt na výzdobu něco lepšího....a zůstane tam jen ta Paříž.
A kousek Paříže s sebou nosím i na klíčích.
A tady je i deníček, kam si zapisuji kolik za co utratím, abych měla přehled....a taky moje věrná Nina.
Nějaké to čtení...časopisy a Žítkovské bohyně - perfektní knížka! Četla jsem i Vyhnání Gerty Schnirch, a to můžu taky jen doporučit. I když večer před spaním je to lehce depresivní..
Ale protože už to budu mít za chviličku dočtené, budu moc ráda za nějaké vaše tipy, co si přečíst potom. Ale hlavně ne žádných 50 odstínů čehosi ani nic o nakupování, prosím!
 A na závěr jedna trošku smutná, trošku veselá polička.....ale vlastně spíš veselá, protože víc jich zbývá! :D
Jsou to moje ťuťu ňuňu miminka! (i když bych asi nebyla dobrá matka, když jsem svoje miminka zapomněla přes noc v mrazáku :D)
Původně měl mít článek ještě druhou část, Vídeň přes filtry instagramu, ale když vidím jak dlouhé to je už teď, radši to nechám na příště..
Mějte hezký týden!

59 komentářů:

  1. 50 odstínů čehosik je pěkný krávovina... klasika je nejlepší ;-) třeba Velký Gatsby od Scotta, to je počtení (a ne, nedoporučuju to kvůli tomu filmu, je to moje oblíbená knížka už z dob, kdy ani pitomej DiCaprio nevěděl, že něco takovýho někdy zkazí v budoucnu!) jinak, máš to tam pěkné ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gatsbyho jsem taky četla už dávno, je to prostě klasika :))

      Vymazat
  2. Skvělý článek! Jakobych se ocitla u tebe na návštěvě. Hezky sis koleje zútulnila a rozesmála jsi mě u té kosmetik :-D Jednoznačně jsi ten druhý případ, tak pryč s tím věčným shazováním se. Máš tvářičku jak miminko a nádherné pronikavé oči (hned bych za své šedomodré měnila :D) a řeči typu "fotka zkresluje" nebo "dobré světlo umí divy" si nech pro někoho jiného :-D a prostě přijmi mé komplimenty! :D:)

    OdpovědětVymazat
  3. Christopher McDougall - Stvorení pre beh (Born To Run) stoji za precitanie :)

    OdpovědětVymazat
  4. ty brďo náš pokoj vypadá skoro stejně, co se vybavení týče !!!!!!!!!!!! fakt nekecám, úplně stejná barva dřeva i podlahy, akorát nástěnku mám modrou a o hodně víc zaplněnou (rozvrhem, papírem TO-DO, assesments a podobný věci, co mě mají dotlačit k psaní věcí do školy, ale víš jak, když to na mě nekřičí a jen tak to tam vidí, v klidu to ignoruju ×D) a dokonce i Audrey mi tu visí !!! ×)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee tak to je dobrá náhoda :)
      No asi tenhle typ nábytku byl nejlevnější, taková ta univerzální klasika, tak je to všude:D

      Vymazat
  5. Tak záhada podivné spolubydlící vyřešena? To mě mrzí, že z toho nevzesel nikdo vonavejsi... Ale u tebe to vypadá utulne, balea policka a parádní holinky tomu dodávají smrnc! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel, bylo by lepší, kdybych nevěděla, kdo tady žije... :D

      Vymazat
  6. Nádherný studenský pokoj! Líbí se mi jak jsi si to zútulnila Markétko:)...a prosím...přidej ty pikantnosti o spolubydlící :D!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju Denisko :)
      A to radši ne, je to fakt hnus... :D

      Vymazat
  7. prepáč, ale tvoje sťažovanie si je dosť nesympatické

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pre teba :) :) keď sa pozreš na iné komentáre, nezdá sa mi.. mne sa vlastne ani nezdá, že by si sťažovala, veď sa jej tam páči a že napíše aj nejaké negatíva je normálne... daj tvoj blog nech sa Markétka priučí, určite veľmi rada, že ?! Jana

      Vymazat
    2. Děkuju moc za podporu Jani :)
      Taky bych neřekla, že bych si nějak stěžovala, ale rýpalové tady holt budou vždycky..

      Vymazat
    3. Souhlasím s komentářem číslo třináct.

      Vymazat
  8. aperol nesmi chybet:)) ty tve vyhledy jsou stejne nejlepsi!!
    pozdravy z Milana
    http://sienastyle.blogspot.it

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tak, nejlepší pití! :)
      Zdravím do Itálie!

      Vymazat
  9. jsi skvělá, a pokojík z těchle detailů vypadá skvěle, snad si svůj nový pokojík také časem zabydlím :)

    OdpovědětVymazat
  10. Petra Soukopová - K moři nebo Zmizet, báječná literatura. A teď čtu Jaroslav Žváček - Lístek na cestu z pekla, taky supr:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Včera jsem dočetla Žítkovské bohyně a ten konec mě trochu zklamal i dostal.
      Jinak Petru Soukupovou doporučuji, vyhrála myslím Magnesii Literu, ale u Zmizet jsem si docela pobrečela (citlivka :-D).
      Doporučuji Haruki Murakamiho, Alberto Moravia - Horalka, Kundera - Žert, Jirotka - Saturnin, Voltaire -Candide.....
      Kristýna

      Vymazat
  11. úúžasné gumáky :3 ak sa môžem spýtať kde si ich kúpila? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsi slezla ze stromu včera? Jsou z Paul Franka kousek od Václáváku. To u vás v Horních Uhrách nebylo a nebude,

      Vymazat
    2. Ten obchod se jmenuje Addres Idea když už..

      Vymazat
    3. Jsou z The Adress Idea v Praze, dole u Václaváku :) http://theaddressidea.com/

      Vymazat
  12. Já doporučuju Jez a běhej a nebo Lolitu:) moje oblíbené knížky :) a máš to pěkně zařízené :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za tip, na Lolitu jsem se chystala už dávno a pak na to zapomněla, takže díky za připomenutí! :)

      Vymazat
  13. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  14. Pěkné:)

    jenom dotaz, ten plakát/obraz s taxíkem jsi koupila v kamenné prodejně nebo na internetu?:)díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Brně ve Vaňkovce v Nanu Nana, ale je to už hrozně dávno, možná tam teď plakáty ani nemají vůbec..

      Vymazat
  15. Moc krásné bydlení! :) A Číňanka bude asi vtipná bordelářka. :D

    OdpovědětVymazat
  16. Jéé máš to tam nádherné :) a makeup vůbec nepotřebuješ :) jsi překrásná :))

    OdpovědětVymazat
  17. na Žítkové máme chatu. ach jak je tam krásně :3

    OdpovědětVymazat
  18. Je super, že nejsem jediná, kdo si zapisuje kolik a za co utratí. :D
    Gumáky jsou rozkošné. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doma jsem to nezapisovala, ale tady je to potřeba, abych věděla jestli se mám krotit nebo si můžu dopřát :D
      A děkuju!

      Vymazat
  19. Tenhle parfém od Niny taky miluju :), jen by mohl být trochu levnější.
    Z knížek bych ti doporučila cokoli od Milana Kundery, třeba Valčík na rozloučenou je úžasný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho mám z parfums.cz, tam to vyjde o dost levněji než v kamenném obchodě :)
      a děkuji za tip!

      Vymazat
  20. Aaaa :D nejsem sama kdo je sice pořádkumilovník, ale zase ocaď pocaď :D
    Jinak já myslím že jsi z toho pokoje vytěžila co nejvíc, zařídila sis to pěkně (miminkaaa, já mám takhle vystavený somerbyyčka <333)
    a pobavil mě ten kelímek od McCafe, to by mě nenapadlo takhle využít :D

    PS. vidiš. můžeš si říct: mám menší velikost kalhotek než ona a jak drobně vypadá! :D

    OdpovědětVymazat
  21. hrozně ráda bych ti doporučila nějakou pěknou knihu, ale poslední dobou jsem ráda, když si přečtu noviny :D (A za zády stojí vyhrožování povinnou četbou). Zařídila jsi i to tam moc pěkně! A miluju tuhle tvojí takbelku a holinky

    OdpovědětVymazat
  22. No jéje, Žítkovské bohyně jsou krásné! A co teprve ten kraj. Zkus třeba Lovce draků. Není to zrovna to nejveselejší čtení, ale ohromně zajímavé. Z toho pozitivnějšího čtení - Černobílý svět (hlavně pro holky super a tím vůbec nechci říct, že je to nějaký románek=) ) nebo třeba Třetí přání?
    Mimochodem z fotek to vypadá na docela příjemný kolejní pokojík. Ale chápu ty rozpaky a okamžiky smutku a cizosti a ztracenosti. Nějak tak jsem začínala já na výšce. Přestože jsem se na "osamostatnění" těšila (ale rodiče mám ráda, jen jsem to už potřebovala), byla jsem překvapená, jak těžko jsem to nesla. A pěkně sis to zůtulnila. Jo! A toho kluka na lampě jsem posílala babičce z Paříže.=D

    OdpovědětVymazat
  23. Máš to tam moc pěkný, Markét ;) Takový hezky útulný...a přimlouvam se za další povídání o čínské spolubydlící :D

    OdpovědětVymazat
  24. Ta první fotka je nádherná!
    Já jsem hrozný knihomol, ale poslední dobou mi nejvíce učarovala knihy Kdo chytá v žitě od Salingera :) Nebo třeba Thomas Mann.

    OdpovědětVymazat
  25. O spolubydlících mi povídej :D vloni to byl děs, ale teď mam štěstí a nemůžu si stěžovat! :)) Tak třeba i u tebe se to obrátí k lepšímu :) Jinak nevím, jestli se ti trefím do noty, ale líbí se moc knížka Osamělost prvočísel od Paola Giordano - taková spíš k zamyšlení, no nevim, je kraťoučká, tu přečteš za noc :)) Tak si užívej dál Vídně a nad spolubydlící si hlavu nelámej, věř mi, nepomůže to... to se musí přetrpět :D :))

    OdpovědětVymazat
  26. Buď ráda, že se spolubydlící sdílíš jenom chodbu a pokoj máš pro sebe :-) Já jsem na kolejích nikdy sama nebydlela a ne vždy byly spolubydlící ideální... Přeju pevné nervy ;-)

    OdpovědětVymazat
  27. Máš dobré, že máš vlastní pokoj, já bych ve dvou nebo více bydlet nemohla.. br. Potřebuji svůj klídek. :D
    Máš to tam pěkné, útulné, hezké výhledy.. Moc se mi líbí ty Ikeácké dózičky.

    OdpovědětVymazat
  28. Bydlíš si moc moc pěkně, tak útulně. A ty fotky. Závidim Ti pana Nikona! :D
    Možná ti přijde poněkud divná má pozdní reakce na tento článek, ale důvod proč píši komentář sem, je ten, že chci reagovat na tu knížku. Včera jsem konečně dočetla Vyhnání Gerty Schnirch a určitě mám v plánu přečíst si i tyhle Žítkovské bohyně. Já sice pocházim až z K. Varů, v Brně jsem byla ani nepamatuju (snad jako malej capart), za což se velmi stydím, protože Brno je přece jen krásné město a stojí za to ho navštívit. K té knížce. Dostala jsem se k ní kvůli, nebo díky (to už je jedno) tomu, že nám ji náš (superúžasnej) pan učitel zařadil na seznam povinné četby k maturitě. Máme poněkud odlišný seznam od ostatních. Toto totiž vůbec není povinná četba (kdybys tak viděla jiné knížky, radost z toho rozhodně nemám :D). Ale (a to jedno velké ALE), tahle knížka mě příjemně překvapila. Sice je to opravdu jedna velká depka, ale už teď vím, že o téhle knize se toho dá říct strašně moc. Kéž bych si ji vytáhla před komisí, haha. Promiň mi můj sáhodlouhý proslov, chtěla jsem jen sdílet své pocity s někým, kdo tuto knihu četl (ve třídě totiž máme takové, kteří si knihy vybírají jen podle počtu stránek, a myslím, že tímto o hodně přicházejí) a komu se líbila. Po maturitě se na Tučkovou vrhnu ráda znovu. Každopádně jsem ráda, že "znám" někoho kdo ji taky četl. Děkuju děkuju Ti moc za Tvůj blog, jsi mi inspirací v mnoha směrech :) B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Baru, děkuji moc za komentář, udělal mi radost:)
      Jsem ráda, že se ti knížka líbila, a máš pravdu - je to jedna velká deprese, ale skvěle napsaná a navíc z velké části podle skutečné události. Kateřina Tučková je opravdu skvělá a dost mě překvapilo, jak mladá kočka za těmi knížkami stojí:)
      Tak držím palce, ať si ji u maturity vytáhneš! :D

      Vymazat
  29. Příliš pozdě na slzy, přečteno na jedno otevření a na konci slzičky, čteno cca 5 let zpátky a stále vryto do paměti :).

    OdpovědětVymazat
  30. Hi would you mind letting me know which webhost you're utilizing?

    I've loaded your blog in 3 completely different browsers and I must
    say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good internet hosting provider at a
    reasonable price? Cheers, I appreciate it!

    Also visit my weblog ... rozliczenie pit przez internet 2014

    OdpovědětVymazat