pondělí 7. října 2013

Podzimní Vídeň a střípky z víkendu

Hezký večer!
Po delší době vás opět zdravím z království nad Dunajem.
A podzim dorazil už i sem.
Podzim, to krásné roční období.
Tedy podzim je krásný možná jen v mých představách.
 A tam vypadá asi takto : Příroda v krásných barvách. Barevné listí všude kolem. Krásné západy slunce. Období burčáku (divím se, že jsem to nenapsala hned jako první :D). Období dýní, což znamená tu nejlepší polévku. Není ještě moc velký mráz, ale zároveň už je příjemné počasí na to, dát si horkou kávu, čaj nebo svařák. A taky je to ideální období na pečení typicky podzimních dobrot, jako je například štrůdl, apple pie a všechno vonící po skořici a jablkách. A taková ovesná kaše se skořicí sedne k podzimnímu ránu jako vy-víte-co-vy-víte-kam. A podzim je i nejlepší období z hlediska módy – křiváky, trenčkoty, parky, šály, svetry, vrstvení. Nemusíme chodit nabalení jako sněhuláci, ale zároveň už je pryč období, kdy se na nás v MHD lepili upocení spolucestující v tílkách (a naše vlastní vlasy se nám lepily k čelu :D).
A nabízí i ideální příležitosti pro sportování venku a dlouhé procházky po krásně zbarvených parcích pod paprsky pozdního slunce.
Ale podzimní realita je často jiná. Úplně jiná.
Žádné barvy, jen šedo, šedo a šedo, občas mlha. Pro zpestření i nějaký ten déšť. O dýňové polévce si v kuchyňce na kolejích můžu nechat jen zdát. A tento rok jsem to hezké období podzimní módy skoro přeskočila, křivák a třenčkot na sobě měla jen párkrát a u toho se klepala zimou, tak mi teď dělá společnost  zimní kabát. (ale to ještě neznamená, že Vídeň je jako Sibiř, to jen já jsem největší zmrzlina na světě :D). Běhání venku by bylo fajn, kdyby pořád nefoukal vítr - vítr, to nejhorší na celém podzimu, nejradši bych to zakázala! Není nic horšího, než když si jdete ven zaběhat (nebo spíš snažíte se běžet :D), ale proti vám fičí tak silný vítr, že i když pohybujete nohami jak šílení, jste stále na místě :D A o tom, jak vypadají moje, už tak dost blbě vypadající, vlasy při větrném počasí snad ani mluvit nemusím. 
A potom taky ta zima. Aneb vítej, každoroční nachlazení. Vítejte, nudle u nosu. Vítej, chraplavý hlase! 
A můj močák má tohle období taky obzvlášť rád (aneb podzim doporučuje 11 z 10 urologů).
Další nemilý bonus přicházejícího podzimu a s ním spojený úbytek slunečních paprsků je i můj vyblitý bledý vzhled. Před dvěma týdny jsem si všimla, že můj oblíbený BB cream s označením „normální / tmavý“ mi dělá efekt jako bych si na bílý krk nasadila hnědou hlavu, a tak jsem ho musela s těžkým srdcem odložit a schovat na lepší, tmavší časy. Tím tedy moje pleť oficiálně přestává být „normální“ a vhodné jsou pro mě již jen výrobky s označením „světlý“, čili v překladu vyblitý, bílý jako smrt, v barvě týden staré mrtvoly vytažené z brněnské přehrady.  
A s nedostatkem sluníčka chytají i mé vlasy nehezký žlutý tón a nos i tváře se mi při každém pobytu venku při chladnějším počasí zbarví do ruda, jako bych do sebe kopla lahvinku vodky. 
Juhuuu, třikrát sláva pro královnu krásy Markétu!
Ale abych nebyla jen negativní…..ten burčák tu máme pořád! :D
Ale i přes tento dlouhý ukecaný úvod musím uznat, že někdy se podzimní dny podobají i těm v mých představách. A v tyto dny je Vídeň obzvlášť krásná, a tak se teď se mnou, alespoň pomocí fotek (některé z nich bych klidně mohla vydávat za fotky vyfocené někdy za parného léta :D) můžete po podzimní Vídni projít. Jsou z posledních pár dní a většina hlavně z víkendu, kdy jsem tu měla mého blonďatého prince. Počasí nám sice moc nepřálo (to ten zlý, zlý, zlý vítr!) a celá neděle dokonce propršela, ale i tak nám bylo dobře – nic, co by dobrá společnost, kýbl kafe, burčák a hromada jídla nespravily :D
Takhle hezky (občas :D) vypadá podzim hned u mých kolejí, na cyklostezce podél Dunajského kanálu. Ze stejných míst je i první fotka s teplárnou.
 Krásná budova univerzity. Je jen pár metrů od Rathausu, takže se nemůžu dočkat, až budu po škole chodit očumovat na Vánoční trhy, které jsou právě tam největší a nejkouzelnější.
 Už jen necelé dva měsíce, a budou tu kýčovitá světýlka, ozdoby na stromech a desítky stánků plné punčů a dobrot, které budou vonět až ke škole!
 Připomíná mi to trošku nějaký zámek z pohádky....nebo že by Disneyland? :D

A po cestě do centra často míjím i nádhernou budovu Parlamentu, kterou teď zdobí růžová stužka jako symbol boje proti rakovině prsu.
 A tady už všem jistě dobře známý Stephansdom..

A svoje kouzlo má město i v noci, obzvlášť když stojíte pod Obřím kolem a mrznou vám prsty.
A tady na této umělecké koláži můžete posoudit, že jsem asi opravdu velká zmrzlina a nic nevydržím - každý holt zimu snáší jinak. Někomu stačí dva svetry na sobě (mimochodem tenhle je můj nejmilejší, z Forever 21) a péřový kabát s kožíškem, někdo si to vykračuje jen v mikině :D
První večer, kdy mi drahá návštěva přijela, jsme strávili jen "doma" v mé psí boudě, ve společnosti výborných sýrů a samozřejmě Sturmu neboli burčáku. Je srandovní, jak ho tady prodávají běžně v každém supermarketu, v regále mezi mléčnými výrobky, po litrů a půl.
 Ale radši si ani nechci představit jak by to vypadalo, kdyby nějakého jokera napadl milý žertík a v obchodě všechna víčka na lahvích utáhl :D
Další větrný den jsme si prošli centrum a musela jsem přítele zavést i na můj oblíbený Naschmarkt, a odtud poté na Mariahilferstrasse.
 Po cestě jsme přistihli líbající se soudruhy..
...a posilnili se (a hlavně schovali před větrem) u pořádného kýblu kafe. Opět jsem si dala svoje oblíbené Pumpkin spice latté, které je tak podzimní, jak to jen jde. Pokud jste ho ještě neměli, tak ho můžu jen doporučit - tedy pokud máte rádi skořici. Nějaké dýňové chuti se nebojte, to tam vůbec není :D Ale dávám si ho bez šlehačky a jen se dvěma "pumpičkami" sirupu, i tak je to sladké až až :)
Chtěli jsme se jít ještě hezky projít po městě a někam na oběd, ale vítr byl natolik protivný, že padla volba na oběd "zum-mitnehmen", který jsme si vzali na koleje. A byla jsem v ráji, tolik sushi jen pro mě! :D
A pro pána nudle s kuřecím masem a závitky - 6 jsme koupili, ale dostali 10, ohohoo. A další den při nákupu dalšího jídla jsme zjistili, že 2 závitky ke každému jídlu jsou vždy jako pozornost podniku (ehm teda stánku :D). Takže kdybych měla žebříček nejoblíbenějších asiatů, vyhráli by to tihle dva z Heiligenstadtu - protože jak mi někdo dá závitky, hned si mě získá! :D (ale kdyby dávali sushi, bylo by to ještě lepší!)
A sushi je jedno z mých nejoblíbenějších jídel, nejradši bych to jedla denně. A tady ho navíc mají levné (tedy na poměry obědu ve Vídni a na poměry sushi). Všechny tyto kousky stály dohromady 6 euro, což je stejně, jako tady stojí jídlo v menze.
Odpoledne jsme se zajeli podívat na Kahlenberg, odkud je nejhezčí výhled na celé město, na skleničku Sturmu do jedné příjemné hospůdky v Grinzigu (o tom bude samostatný článek, zaslouží si to:D) a na večer si samozřejmě vzali i jednu elegantní plastovou lahev s sebou :D
A další den byl ranní program jasný - pořádná dávka cukru a nejlepší snídaně ve Starbucks!
Poprvé jsem ochutnala starbucksové scones (vanilkový a oříškový s javorovým sirupem) a trochu jsem přecenila svoje síly, když jsem si objednala dva. Bylo to historicky poprvé, co jsem byla plná a přeslazená až tak, že jsem ani nedojedla svou snídani (většinou si spíš všechno ještě přidám a stejně mám hlad že bych sežrala půlku prasete), což překvapilo jak mě, tak přítele, protože mě zná jako největšího dřevorubce :D A tak na mě druhý fešák scone čekal na dnešní ráno, které bylo díky němu hned hezčí a sladší.
Pak už následovala jen malá procházka v dešti, nákup Mozart Kugeln do Brna..........a....další sushi! :D
A touto růžovo-oranžovou rybí fotkou se s vámi pro dnešek rozloučím :)
Mějte se krásně, pokud to půjde tak si užívejte podzim....a já se pokusím psát častěji, než doposud. Fotek i námětů na články mám hromadu, jen mi občas chybí ta trojice čas-chuť-síla.

22 komentářů:

  1. Neviem čo mám okomentovať prvé, tak idem na to po poradí :D Ja som čisto jesenný človek, takže ma ten úvod potešil. Jeseň naozaj nie je ako z filmov, ale aj tak nedám na ňu dopustiť :) Fotky sú nádherné a hneď ma to ťahá do Viedne :) Aj keď ja som ju zatiaľ videla len 4 krát a to vždy zasneženú :) Tiež som katastrofálna "zmrzlina" a trasie ma už len keď zafúka jemný vetrík. Nechápem ako muži dokážu byť taký teplokrvný :D A opäť toľko perfektného jedla na jednom mieste. Asi som hladná :D

    OdpovědětVymazat
  2. Podzim jsi vystihla úžasně :D Člověk si představuje krásně zbarvené stromy a procházky venku, ale místo toho je venku mlha, funí vítr a člověku se nechce ani vykročit ven :D Podzim a zima jsou prostě nejhorší období v roce, ale musíme to přežít a zase se těšit na krásný léto :D

    OdpovědětVymazat
  3. Proč je většina fotek nakřivo? :)
    A jinak jste si to zjevně užili i přes sibiřské mrazy.
    Mňam, sushi. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Jee ja chci take do Vídně :) nádherné fotky a to jídlo, mňam :))) Pumpkin spice latte mi take moc chutná <3 super pití pro současné počasí. Jinak ja pravé nabalena ted moc nechodím a ještě jsem si minuly tyden jako frajerka dala v mccafe 2x oreo frappe :D což se mi dost vymstilo a dnes ležím v posteli a není mi vůbec dobre :(
    http://angellovely-things.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Vídeň je tak krásná! rozhodně jedno z mých nejoblíbenějších měst:) a vypadá to, že jste si víkend skvěle užili:)

    OdpovědětVymazat
  6. Jsi skvělá, od rána kontroluji tvůj blog, jestli už jsi nepřidala článek a jestli mi náhodou něco neuteklo... Když koukám na ty tvé fotky hrozně mě mrzí, že s sebou také nenosím foťák, když už jsem si ho pracně dovezla :) Určitě přidávej víc tipů kam se ve Vídni vypravit a i popisek cesty jak to vždy děláš. vždycky tam jedu a nakonec se vlastně nikam nepodívám, protože nevím kam... Ale tím, jak to popíšeš a vyfotíš tak už dělám seznam kam pojedu :) a také se hrozně těším na jídelní článek! moc mě inspiruješ! a jsem na těch tvých článcích doslova závislá :) Díky moc, Cherry

    OdpovědětVymazat
  7. :D tak tohle byl jeden z nejlepších postů zatím, celou první část jsem se nad koncepcí textu smála jak divá, v tobě vážně dříme spisovatelský talent :) btw. více fotek sebe (a přítele klidně taky)!! :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ako si začala článok, tak som si pomyslela, že ty zažívaš jeseň ako z rozprávky. No potom som pokračovala a moje ilúzie o tvojej krásnej jeseni vo Viedni padali :D
    Inak super článok, už mi chýbali tvoje kecy. Vidím, že ste si Viedeň užili super, a že si ju stále užívaš.. To jedlo vyzerá super, hlavne to sushi :D

    OdpovědětVymazat
  9. :D Jsi jako já, já mám na sobě svetr, šálu a bundu....přítel tričko a mikinu. Pár k pokukání :)

    OdpovědětVymazat
  10. Ty zmrzlíku!! Já jsem zatím v pohodě :)
    S Blonďákem jste fešáci a nemůžu spustit oči z těch kýblů kávy!! ňomnomnomnom (a ty scones, no jéé)

    OdpovědětVymazat
  11. Tak to my tu nemáme podzim, nýbrž už zimu :D

    OdpovědětVymazat
  12. Jsem stejná zmrzlina jako ty :D Přijdu si fakt trapně, když kolem mě chodí lidi v mikině a já navlečená ve svetru a zimní parce a klepu kosu :D

    OdpovědětVymazat
  13. To úplně přechází zrak z takových krásných fotek, pašáka pro Markétku, pašáka pro pana Nikona :-))) A s jinochem jste krásný pár, i když vás od sebe zrovna dělí pár vrstev svetrů :-D Já teda podzim ráda nemám - v představách ho vidím stejně, ale když nastane ta realita s permamentní nudlí u nosu, tak mi tak parádní už nikdy nepřijde, no :-D

    OdpovědětVymazat
  14. Já si snad budu muset zajet do Vídně kvůli tomu Starbucksu! :) Fňuk fňuk, že není v Brně :( I když to by pak zase plakala peněženka :D

    OdpovědětVymazat
  15. Vídeň je na podzim tak nádherná ♥ bože, chci tam...ne...potřebuju tam!
    Užívej si, je to paráda :)
    A článek je mimochodem zase dokonalý...a soudruzi ještě dokonalejší :D ach jo :D

    OdpovědětVymazat
  16. Ten Disneyland je hustý! Co je to? :) Ve Vídni jsem byla jenom jednou, pamatuju si hory turistů a Štefana, ale z tohohle pohledu je to o moc lepší. Hrozně tam chci jet znova o Vánocích... Ty punče s půl hrnkem ovoce... Yum! :)
    Jinak, můžu se zeptat, co studuješ? Jsi jenom na Erasmu, nebo "napořád" ve Vídni? :)

    OdpovědětVymazat
  17. Krasne fotky. Na Hauptuni jsem studovala. Byla jsi se podivat vevnitr? Driv byly ve dvore stromy a travnik, melo to paradni atmosferu, hlavne v zime vecer, kdyz jsem se vracela z prednasek - ten dvur mel uplne stredovekou atmosferu...Ze sturmu jsem taky (stale jeste) nadsena. Vzdycky rikam, ze duvod, proc jsem tu po vejsce zustala byl sturm (a taky vanocni punc - tes se:). L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V té budově mám i pár přednášek, je to tam opravdu nádherný :)
      Už aby byly ty vánoční trhy, nemůžu se dočkat!

      Vymazat
  18. Marky, ty mě bavíš :D já jsem taky vybledlá jako stěna a nos se mi červená, takže jsem jak sob se svítícím nosem..haha..a můžu se zeptat, jestli si tam kupuješ arašídové máslo, nebo jsi bez něj, což bych si u tebe nedokázala představit :( na fotkách nikde není, že jsi někde objevila nové ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě těší :D
      No a s tím máslíčkem je to těžké....poté, co jsem sklenici zpráskala za 4 dny jsem si řekla, že to není asi tak úplně v pořádku a měla bych se krotit, tak si teď dávám takovou malou (ale je to taaaak těžký!) burákovou pauzu. Kdybych si ho totiž uměla dávat jen jako součást nějakých jídel...ale ne, já na něj pořád chodím s velkou lžicí do lednice :D

      Vymazat