neděle 13. října 2013

Vídeňský průvodce : Donauinsel

Krásný den! 
"Jídelních" článků tu bylo za poslední dobu dost, a tak je čas ukázat vám opět něco z krás Vídně, protože by byla škoda, nepodělit se zrovna o tohle. A příště bych mohla sepsat třeba něco o mém cvičení a o tom, jak tady hýbu svým měkkým zadkem, pokud by vás to zajímalo (kecám...vždyť víte, že to sepíšu tak jako tak :D).
Po dlouhé době opět zažívám to, co je to, radovat se z víkendu a těšit se na něj - od té doby co nejsem na vysoké a přednášek jsem měla v Brně opravdu pomálu, mi ty dny tak nějak splývaly a rozhodně mi nevadilo, že je zrovna všední den - spíše naopak, protože víkendy jsem trávila na brigádách, takže jsem byla vždycky ráda, že je to za mnou. Ale teď, po příjezdu do Vídně, kde mám těch přednášek o poznání více (ale to pořád ještě neznamená, že by to bylo nějak extrémně moc:D) a často jsem z toho vyčerpaná o dost víc než ostatní, vzhledem k tomu že se musím neustále soustředit na němčinu a snažit se pochytit, o čem se mluví, jsem za úplně volné dny ráda. A ten dnešní jsem využila jak se patří - ráno jsem v klidu posnídala (a u toho koukala na youtube na Show Jana Krause, jediný český pořad co mám opravdu ráda), poté si pořádně dala do těla v naší malé, špinavé,depresivní, sklepní retro posilovně na kolejích, kde teď budu trávit asi dost času. I když to tam není zrovna nic luxusního a běžící pás vydává zvuky jako by měl každou chvíli vybuchnout, jsem za tuhle možnost neskutečně ráda - je to přímo v budově kde bydlím, a navíc jen za 30 euro na celý semestr. Potom jsem si zašla pro nejlepší sushi (a opět dostala závitky jako pozornost! :D) k obědu, což byla po týdnu, kdy jsem si vařila samá "low budget" jídla vcelku příjemný změna :D A protože bylo krásně, nešlo to jinak, než si opět půjčit kolo a vyrazit na krásnou podzimní projížďku podél Dunaje a na Dunajinsel neboli Dunajský ostrov, který vám chci dneska představit. Ke spokojenosti mi dnes už nechybělo nic, až na jednoho blonďatého muže a westíka, a loupáčky, a burčák, a burákový máslíčko.
Protože Vídeň není jen Stephansplatz, řada památek, historických budov, Sacher a Prater, ale také velké množství zeleně a parků. Podle jedné studie je Vídeň městem, kde je z celého světa nejlepší úroveň života - a já už asi pomalu začínám chápat proč :)
I když je to velké a rušné město, zeleně je všude dostatek a v některých místech byste ani neřekli, že jste opravdu uprostřed hlavního města a ne někde na venkově.
Moc se mi líbí, jak tady tolik lidí sportuje a tráví o víkendu volný čas venku - že by to bylo i tím, že v neděli se prostě doslova nedělá a zavřené jsou i úplně všechny obchody a nákupní centra a lidi tak nejsou zalezlí jak křečci v akvárku?
Jak mi řekl hodný pan Google - Donauinsel je 20 kilometrů dlouhý a 200 metrů široký, uměle vytvořený, ostrov, který vznikl v 70. letech 20. století při budování kanálu, který měl město ochránit před záplavami. A celý ostrov je zároveň i obrovským parkem, jenž je ideálním místem, kde trávit volný čas. Jak jsem se přesvědčila dnes - byla tam snad celá Vídeň! Nespočet cyklistů, bruslařů, běžců i lidí co se šli jen tak projít nebo vyvenčit pejska (rozplývala jsem se nad jedním westíkem a málem spadla z kola, jak jsem se otáčela :D), na několika místech se hrály různé míčové hry, pouštěli draci, nebo tam místní třeba taky grilovali, pořádali piknik, cvičili jógu.....a taky jsem viděla skupinku Indek, která u jednoho dřevěného stolu vykrajovala perníčky :D 
Přes ostrov vede řada mostů, díky nimž je skvěle dostupný ze všech možných částí města...
A o tom, že vedle pruhu pro chodce je vždy a všude i pruh pro kola se snad ani zmiňovat nemusím...
V pozadí je vidět dominanta ostrova, věž Donauturm, na které je i vyhlídka, odkud budete mít za 7 Euro celé město jako na dlani :)
V létě se tu dá na řadě pláží i koupat, konají se tu různé akce nebo hudební festivaly, a pláž u městské části Kagran (tam kde jsou ty moderní budovy) je plná různých barů i restaurací, kde si můžete dát třeba.......můj oblíbený Aperol Spritz! :D
A tenhle pohled z mostu možná znáte, pokud jezdíte do Vídně žlutým autobusem..
V jedné, ne už tak poklidné a "parkové" části můžete vidět kromě řady moderních budov i UNO City, kde sídlí OSN.
A o kousek dál, zase opačným směrem, další výšková budova a pod ní nákupní centrum Millenium Centre, poblíž kterého bydlím :)
No kdo by řekl, že tohle je focené v hlavním městě, jen pár minut metrem od centra? 
A narazit můžete třeba i na mešitu..
Nebo rybníčky s mosty a kačenkami..
Pokud budete ve Vídni na více dnů (a nebude zrovna zima a mráz :D), rozhodně doporučuji půjčit si v automatu kolo a tohle místo navštívit. A nebo si alespoň zajet metrem na stanici U1 "Kaisermühlen - Vienna International Center"  a podívat se na moderní budovy a UNO City a u vody si na jedné ze zahrádek vypít skleničku něčeho dobrého, s výhledem na řeku i parky :)
Tak se mějte krásně a užívejte si podzim, ať už jste kdekoliv :)
P.S. V tomhle podání podzim opravdu miluju!

30 komentářů:

  1. aaa,, zavist! Hned bych jela:/ Užívej si to tam:)*
    A Markétko , pročpak sis zrušila ask?:/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju :)
      už jsem neměla sílu odpovídat pořád na ty stejné dotazy typu "můžu si dát ke svačině banán?" a neustále číst, jak to jídlo někdo řeší až přehnaně moc...bez Asku je mi líp :)

      Vymazat
    2. Myslím, že jsi dobře udělala:) Taky by mě to už štvalo:)
      Jinak ty fotky jsou vážně úžasný!:) Nevěděla jsem, že Víden je tak krásná:)

      Vymazat
  2. áááá to je náádhera ! ♥ miluju podzim a miluju víden !!

    OdpovědětVymazat
  3. jé, ty se tak máš! Vídeň vypadá tak krásně, jen z fotek..

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherné fotky, obzvlášť ta mostu s kačenkama. Podzim je vážně kouzelné období a ta možnost, projet si město na kole, je dokonalá. To ti moc závidím. Vídeň zrovna moc v lásce nemám, ale asi začínám pomalu měnit názor díky tvým postům :D

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné fotky :) "Tahle" Vídeň se mi líbí mnohem víc, než centrum :)

    OdpovědětVymazat
  6. Co krásnějšího může být než nedělní článek od Markétky!
    Vídeň je krásná, blondýna si hezky vybrala! :)
    Ty indky mě pobavily, nějak si to nedokážu představit :D a krásně fotíš!
    Jen si to tam užívej :*

    OdpovědětVymazat
  7. Nádherné fotky... A ako vždy, tvoje články sa skvelo čítajú :) Hneď by som sa vybrala do Viedne :)

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné fotky ! Ty všechny stromy mají tak pěknou barvu <3 Vídeň je krásná .. Taky mám ráda když je takové pěkné sluneční počasí na Podzim :)

    OdpovědětVymazat
  9. Dýchá na mě pozitivní skvělá atmosféra :-) nenapadla te myslenka se tam treba odstehovat casem na porad? ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napořád určitě ne, nejradši mám stejně Brno :)

      Vymazat
  10. Tie fotky mi úplne vyrazili dych, sú nádherné! Nepovedala by som, že v takom meste sa môžu ukrývať podobné miesta.
    A Markétko, síce otázka mimo tému, ale nevieš, kedy vo Viedni začínajú Vianočné trhy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc!:)
      myslím že začínají první adventní víkend :)

      Vymazat
  11. Nádhera, moc krásné fotky, s foťákem to prostě umíš :-) Někdy se do té Vídně ještě budu muset podívat, zatím jsem tam byla jen jednou na vánočních trzích

    OdpovědětVymazat
  12. vyzerá to tam jak v rozprávke :)

    OdpovědětVymazat
  13. Skvělé, tleskám, padám na prdel. Jeden z nejlepších článků ever a hlavně jsi mě uplně nakopla vzít mého muže jen tam a půjčit si kola cestovat :)) díky moc, jsi skvělá!

    OdpovědětVymazat
  14. No tak to je nádhera :) Nejvíc kvetu asi z těch barevných stromů ♥ tyjo, já tam chci žít :D

    OdpovědětVymazat
  15. oooo, já tam na ten výlet budu muset jet tak na měsíc, chci vidět tohle všechno :DD

    OdpovědětVymazat
  16. opravdu krásné fotky se Ti povedly :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Pohádkové fotky! :)) Fakt nádhera, krásné barvy. :) Užívej a pevné nervy s němčinou :)

    OdpovědětVymazat
  18. Super blog! Hltam hlavne prispevky o Vidni, bydlim na koleji hnedka vedle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju moc! :)
      tak to je náhoda! kde bydlíš? na Forsthausgasse? :)

      Vymazat
    2. V Dr.Paul Scharf Heim, je to vlastne s Panoramou spodem propojeny... ani nevim ze by tu bydleli dalsi cesi. Jinak muzu se zeptat, kdes poridila to musli s bilou cokoladou? :D Vypada to fakt luxusne!

      Vymazat
    3. Jeee, tam chodím do "ladys gym" :D
      Koupila jsem ho ve Sparu, myslím že to byl ten Spar Gurmet po cestě tramvaje 33, ale nejsem si jistá, jak chodím pořád někam, tak mi to splývá, Ale viděla jsem to i v Bille :)

      Vymazat
    4. Díky, podívám se po tom :) Dneska jsem vzala návštěvu do Grizingu, fakt výborný místo! Jinak kdybys někdy chtěla skočit třeba na Aperol (taky můj oblíbenej), tak klidně napiš, eli.ska@volny.cz :)

      Vymazat