pondělí 3. února 2014

Rychlé brusinkové scones


Hezký den! Dnes tu mám tu pro vás  jeden recept.
Aneb Terezčino okénko.
Sestra peče, já se chlubím, klasika.
Není to sice recept do kategorie super-extra-bio-zdravý, ale do kategorie strašně-strašně-strašně-dobrý zapadne krásně. No a co, však občas ani nějaká ta poctivá dobrota, s cukrem a z bílé mouky, neuškodí a špek vám rychlostí blesku nepřičaruje. (vyzkoušeno - ráno jsem je jedla!).
Z celozrnné mouky se dá udělat dobré téměř všechno, ale věřte, že zrovna případ těchto scones to není. (opět vyzkoušeno!)
 140g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžíce cukru
30g zmrzlého másla
hrst brusinek
120ml studeného mléka
Množství je na 6 kousků. Zmrzlé máslo nastrouhejte na hrubo a promíchejte se suchými surovinami včetně brusinek, přidejte mléko a vypracujte těsto. Je důležité, aby bylo opravdu studené. Na pomoučeném vále těsto vyválejte a několikrát přehněte (vyválet, přehnout, vyválet, znovu přehnout a vyválet...a tak dál), vyválejte ho do kruhového tvaru, na výšku přibližně 2 cm. A ten kruh nakrájejte na trojúhelníky. Pečte na 200 stupňů na 8-10 minut, než zezlátnou.

35 komentářů:

  1. Ještě jednou gratuluji, cider na to! :* Seš celebrita, víme to obě dvě moc dobře :D
    Scones vypadají krásně (opět pochval ségru a nezapomeň na to!) a MOŽNÁ se i dokonce dokopu k tomu něco udělat podle někoho.. MOŽNÁ... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tou ciderovo-cheesecakovou částí jen a jen souhlasím!:D:*

      Vymazat
  2. jeee, tak to ti blahopřeju :-) já chci mít taky tak šikovnou sestru, ať se jí můžu chlubit 3:)

    OdpovědětVymazat
  3. Můžu se zeptat, ty ráčkuješ?

    OdpovědětVymazat
  4. To je roztomily, ze rackujes :)

    OdpovědětVymazat
  5. Co špatně vyslovuješ?:) Vím že to bude možná znít divně, ale nevíš jakou radost mi to udělalo, že zrovna i někdo jako ty (beru te prostě za celebritu:D) může něco špatně vyslovovat:) Sama mám problém s r a ř a užila jsem si s tím už taky svoje:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aaa, to je milý! :)
      Mám problémy taky s R a Ř docela - někdy je to lepší, někdy horší, ale někdy je to prostě hrrrrůza!

      Vymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Říkala jsem si, co se děje, že náš malý "blogísek" trhá rekordy v návštěvnosti, pak si rozkliknu tebe...a :). Nesmím zapomenout - naše mini studio ti vzkazuje: can't wait, gonna be legendary!:D Zaden strach, uvidis, nakonec se ti od nas ani nebude chtit!:D :).

    OdpovědětVymazat
  8. Páni, musím říct, že máš odvahu..já bych asi nemohla, mám problém jen pronést pár vět před třídou :D Tedy vlastně--určitě se nemáš čeho bát, bude to super! :D Přidávám se k těm, kterým přijde ráčkování hrozně sympatické a hned mám pocit, jako by jsi byla o něco "lidštější" a "blíž" nám čtenářům, nevím proč :)
    Scones vypadají báječně, není nad to si občas dopřát něco nezdravého, vždyť pro co bychom jinak žili? ;D

    OdpovědětVymazat
  9. No potěš, takže i taková hvězda, jako ty :D No já odmítla na logopedii spolupracovat celkem výrazně, a v dnešní době mám hrůzu z mluvení před kýmkoli. Referáty? Bože, ještě, že už mě čeká jen jeden letos :D
    R a Ř mi sice problém nedělá, ale sykavky .... propadla bych se nejradši do země. Zašla jsem na logopedii i letos někdy v květnu, ale mně to prostě nejde změnit a je to v hlavě.
    No, aspoň, že jsme hezký :D:D:D

    OdpovědětVymazat
  10. mňam!:P A rozhovoru se neboj, já jem uplně stejná. Jak mám někde mluvit jsem uplně vynervovaná a to dělám to, co dělám:D:D

    OdpovědětVymazat
  11. Ten recept vypada bajecne, diky tobe se mi plni seznam MUSIM ZKUSIT ;-)

    OdpovědětVymazat
  12. To je super, v televizi to bude určitě další skvělá zkušenost :) a ty scones? nádhera! :))

    OdpovědětVymazat
  13. tak to si budu muset poslechnout :)

    OdpovědětVymazat
  14. Gratuluju :) Držím palce, ať to zvládneš, ale neměj strach, jsi skvělá! :) Na rozhlas se moc těším. Sestra je moc šikovná, ale stejně mám nejradši tvoje zdravé mňamky (ale i tak je recept super :D) :). I.

    OdpovědětVymazat
  15. no tak doufám, že se pak podělíš o odkaz s rozhovorem;) Jinak práce v televizi musí být super zajímavá, tak ať se ti tam líbí:)

    OdpovědětVymazat
  16. O scones jsem ještě neslyšela:) vypadá to ale božsky a hned bych si jeden trojúhelníček dala!!

    OdpovědětVymazat
  17. Scones vypadají pěkně a přípravě nikterak těžká. :))
    Na ten rozhovor se moc těším!

    OdpovědětVymazat
  18. Neber to zle, ale tím, že ráčkuješ jsi mi ještě milejší a sympatičtější. Na logopedii jsem taky odmítala spolupracovat, takže moje "r" a "ř" jsou katastrofální :( A referáty před třídou... to je kapitola sama o sobě. Vždycky se stydím za svoji výslovnost, take jsem strašně nervózní... Když nad tím tak přemýšlím, tak mě ten můj problém celkem omezuje... Al.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec to neberu zle, naopak mě to těší, že má někdo pochopení! :))
      Moc dobře to znám, ale postupně si na to zvykám a už se tím tolik netrápím, ale určité omezení to je určitě...

      Vymazat
  19. Markétko, gratuluji ti k další praxi, jsi neuvěřitelně šikovná!

    OdpovědětVymazat
  20. Tak to je jedna z věcí (zřejmých), kterou bych u svého protějšku neskousla - vadu řeči a ještě ošklivé/křivé zuby.
    Nedá se s tím něco ještě dělat ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naštěstí ale tvůj protějšek být nechci :)
      Dá, ale dost těžko.

      Vymazat
  21. Vypadá to naprosto perfektně! Musím se opakovat tvůj blog je prostě nejlepší!:-)

    OdpovědětVymazat
  22. scones vynikající, akorát cpu teď navečer už třetí kousek :D a nešlo mi to vyválet.. hrozně se to lepilo, tak jsem udělala takový placičky :D

    OdpovědětVymazat
  23. Já naštěstí na logopedii spolupracovala, ale občas se zakoktám. :D

    OdpovědětVymazat
  24. Ahoj, myslíš že by tam šlo dát místo brusinek, hrst nasekané čokolády?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, čokoládou se ještě nikdy nic nepokazilo!!! :D

      Vymazat
  25. Právě jsem dopekla scones na zítřejší hodinu angličtiny a jsou VÝBORNÉ. Díky moc za recept! Nikdy před tím jsem se s takovým typem pečiva nesetkala a už chápu tu zásadní chybu, haha. Scones jsou ode dneška v knize pravidelných receptů :)

    OdpovědětVymazat