sobota 5. dubna 2014

Sobotní sloupek : Jeden úsměv s mlékem bez cukru, prosím!

Jelikož jsem stále děvče studující, mnohokrát jsem se už ocitla v situaci, kdy jsem si musela shánět brigádu. A jedna z to-bych-dělala-docela-ráda možností bývala vždy práce v nějaké kavárně.
Když procházím městem nebo nákupním centrem, sem tam zahlédnu na skle inzerát "přijmeme servírku", to samé na různých webech s inzeráty či na facebooku jednodlivých podníků.
Pokaždé tam je však jedno ALE.
Praxe.
Bezpodmínečně a jedině. V každém případě.
Podle toho by se tedy mohlo zdát, že všechny servírky i číšníci jsou vždy vyškolení a naprosto profesionální. Nejlépe přímo s hotelovou školou. A bohatou praxí.
Ale pak se stane, že přijdete do kavárny, chcete si odpočinout, užít si odpoledne a dát si něco dobrého....a najednou tam na vás obsluha čumí jako byste měli na hlavě hovno.
A když si chcete objednat, zasloužíte si opovržlivý pohled jako byste právě zavraždili deset štěňátek.
A pak vám teda někdo mrskne na stůl tu kávu, samozřejmě beze slov.
A voda z kohoutku? Trhněte si nohou, v nabídce je předražená Bonaqua za 30!
Vysolte bohaté dýško a zmizte, tak!
Odkud že mám tyhle nemilé zkušenosti?
To je právě ono. Ani nevím. Kdybych měla vyjmenovat všechny podniky, kde se obsluha tváří, že jste obtížný hmyz, musela bych vypsat polovinu brněnských adres.
Ale kdybych měla vyjmenovat kde na mě byli tak milí, že mi to zlepšilo den, věděla bych hned. Dost smutné, že si musíme vážit toho, že jsou na nás někde příjemní, ale nad tím, kde jsou arogantní už ani nemá cenu se pozastavovat, protože je to tak běžné, jako zácpy na D1. (Nebo jako prázdná sklenice od máslíčka u nás doma. Nebo....no dobře, dost trapných přirovnání.)

U nás máme hodně takových podniků, kde si, alespoň podle cen, hrají na něco extra, ale aby byla i extra milá obsluha, to ne. Na černou listinu musím napsat například Tripoli, kde jsem byla asi 4x, vždy na přání kamarádek (protože asi bývalo cool tam chodit), ale pokaždé platila rovnice jak drahý kafe, tak protivná obsluha. A korunu tomu nasadil večer, kdy jsme si šly s kamarádkou
sednout na skleničku.
"Jednou lambrusco, prosím"
"Hmmmm pfff"
...a za několik dlouhých minut mi na stole přistála celá lahev.
Chápu, asi vypadám, že si spíš dám víc než míň, ale aby mi rovnou přistála na stole flaška? To je jako objednat si hovězí tatarák a dostat celou mrtvou krávu.
Samozřejmě že jsem byla ta nejhorší na světě, když jsem si dovolila říct, že jsem vážně nechtěla rovnou celou lahev, protože pan číšník mi ji už milostivě otevřel, a co jako teď bude dělat s otevřenou flaškou?!
Takže když to shrnu, je mi úplně, ale úplně jedno, kdo má vystudovanou hotelovou školu (naopak, to že mě obsluhuje někdo kdo studuje vysokou mě nijak nepohoršuje :D) a léta praxe, je mi úplně ukradený, jestli mi příbor přistane z prava nebo z leva a jestli dostanu ubrousek správně složenej. Jediný, co mě zajímá je jestli je ten člověk milej, což se očividně na hotelových školách neučí.
Nečekám, že když si objednám kafe za 50 korun tak že mi za to musí leštit boty a pod nohy pokládat červenej koberec, ale úsměv a slova jako "hezký den" ještě nikoho nezabily.
Samozřejmě chápu, že každý den není posvícení, každý má právo být unavený, smutný, bez nálady a myslet na své vlastní problémy, ale je rozdíl mezi tím vypadat unaveně a netvářit se jako sluníčko a mezi tím, čumět jak na zdechlinu.
Sama moc dobře vím, co to je práce s lidmi (otrava!), jaké to je, když vám není dobře, jste unavení, ale musíte s někým komunikovat a lidi vás serou. Často v takové dny vypadám dost sklesle (včera i dneska jsem byla dokonce tak zmrzlá, až mi z toho zfialověly rty i prsty), nechce se mi s níkým mluvit, ale nikdy by mě nenapadlo být na někoho protivná a tvářit se jak kyselá prdel.
A ono se to vyplácí, s milým přístupem utíká i ta sebehorší práce mnohem lépe.
A přitom stačí tak sakra málo!
P.S. A kdyby někdo chtěl použít oblíbený argument "no jo, protivní Češi", můžu vás uklidnit že pomalu vynadáno za objednávku jsem dostala i ve Vídni nebo Londýně:D
P.S. 2. Běžte do Melounového cukru nebo ke Třem ocáskům!
P.S. 3. Stejně jsme pak šly do Tesca, koupily si flašku lambrusca za 60 a vypily ji na kašně.

110 komentářů:

  1. P.S.3 je top :D :) Já asi moc nepiju to kafe, ale asi to tady v Praze bude o něco lepší, protože když jdu na čaj, tak jsou ve většině případů všichni miloučký :)) ale je pravda, že z toho mám vždy radost, samozřejmost to určitě není ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pamatuju si že třeba v Creperii byla moc milá slečna, ale v Cross Cafe mě naopak málem probodla pohledem :D

      Vymazat
    2. pražáci jsou podle mých zkušeností nejprotivnější.. ne jen v kavárnách:)

      Vymazat
  2. Markét, asi tě miluju! :D Ne fakt, super článek, jako ostatně všechny! Já v Brně ráda Fratelli a Kofi Kofi, kde jsou na mě VŽDYCKY milí, i když stojí venku na mrazu. Jinak vyloženě blbou historku mám z Avie, což je teda restaurace, ale stejně.

    Šli jsem s kamarádkou na oběd a straaašně dlouho jim trvalo, než jídlo donesli. Po hodině jsme se zeptaly, jestli na nás náhodou někdo nezapomněl a čísník nám sdělil, že se jim rozbil konvektomat, ale že to za chvilku bude. To mě zarazilo, říkám si, že se může stát, ale že nám to někdo mohl říct dřív jak za hodinu. Potom to donesli až za další hodinu a půl a po nějaké naší poznámce "hurá", že jsme se konečně dočkali nám číšník řekl, že si můžem vybrat dezert na účet podniku. Tak koukáme do lístku a každá jsme si vybraly. Pak platíme a koukáme, že nám naúčtovali jeden dezert....a číšník - no na účet podniku je jen jeden víte?! Ještě stylem, jakože jsme úplně blbý!!! Asi si myslel, že jedna z náš tam čekala úplně s radostí nebo nevím:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Kájo!
      A Fratteli mám taky moc ráda, je to tam asi nejhezčí ze všech brněnských kaváren, jsou milí....a velká káva nebo chai latté a bagel k tomu! :)
      A přesně, Kofi Kofi mám taky moc ráda, vždycky jsem z toho nadšená a vždycky se mi rozzáří oči, když vidím nějakou novou příchuť :D Naposledy jsem tam byla minulou sobotu v 8 ráno, a stejně byla slečna moc milá.
      A ta tvoje historka, to je teda síla :D Nám s kamarádkou třeba ještě vynadal číšník v Cafe Placzek, když nám přinesl polívky místo latté, že není stroj a jak si to asi má pamatovat když je tam tolik lidí:D

      Vymazat
    2. Fratteli a Kofi Kofi je v Brne neeeeej! A jeste muzu doporucit Cosmopolis u Zelnaku. Ty jejich, prej domaci, zakusky jsou vyborny! :)

      Vymazat
    3. Cosmopolis neznám, děkuju za tip! :)

      Vymazat
  3. P.S.3 je nejlepsi :D
    Mila obsluha cloveku hned zvedne naladu a zlepsi den :-) a pravda.. staci tak malo..
    Mimochodem kamaradce se stalo to same - dostala celou lahev lambrusca :D

    OdpovědětVymazat
  4. No, já žádnou hotelovku nemám a brigádničim už tradičně v jedné restauraci :) ale je pravda, že i když mě bolí nohy, je mi vedro na zdechnutí a nejradši bych se válela u vody, tak se snažím co nejvíce se usmívat (no, mam pak větší dýška :D), ale taky miluju, když přijdu ke stolu, kde sedí zamračení lidé a usměji se na ně, tak mi úsměv oplatí :) Ale občas narazím na takové lidi, že bych jim nejradši to kafe vylila do klína :D (bohužel slušné vychování, mi to nedovolí :D ale o to více se usmívám, když odchází :D). A ta voda z kohoutku mě také pěkně štve! Já bych ji zdarma klidně rozdávala, ale šéf to všem zakázal... Takže to zase nemusí být vina obsluhy, ale spíše majitele podniku... aspoň těm pejskům na terasu můžeme přinést misku s vodou :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víc takových servírek! :)
      Jasně, já vím, obsluha to s tou vodou často neovlivní :(

      Vymazat
  5. Suprrrrrr článek!:D Fakt jsem se u něj pobavila:D přesně jsi to vystihla! Taky pak raději už chodím do těch podniků, kde je příjemná obsluha a cejtím se tam v pohodě a ne tam, kde musim bejt nervozní z toho, že jsem si vůbec něco objednala a udělala jsme jim kšeft:D

    OdpovědětVymazat
  6. Mluvíš mi z duše. Naštěstí mám v poslední době štěstí na příjemnou obsluhu. Já spíš válčím s prodavačkami. Ačkoli se snažím být až přehnaně sladce milá :-D někdy jim nestojím ani za jedno blbé slovo. Nedej bože, aby odpověděly na pozdrav. No jo, mladá holka, co nevypadá, že vylezla z kanálu musí být asi hned namyšlená fiflena... Chápu, že za kasou to musí být příšerná otrava (určitě větší než obsluha v restauraci/kavárně/baru), ale nevěřím, že by jim směna příjemněji a rychleji neuběhla, kdyby zvolili příjemnější přístup, který by se jim jisto jistě od zákazníků vrátil ve formě úsměvu či popřáním hezkého dne.
    S hosteskováním mám taky velké zkušenosti. Respektive od 15ti hosteskuji stále a zrovna ve VIP na hokejích si kolikrát lidé myslí, že jsou opravdu něco víc a já jsem tam od toho, abych jim "sloužila". No jednoduše vím, co to obnáší, proto ti naprosto rozumím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jooo, prodavačky jsou kapitola sama o sobě :D Ale u nás v Bille, kam chodím nejčastěji je jedna moc milá, vždycky jdu schválně k pokladně k ní :D
      A to hosteskování je kolikrát taky o nervy, co si lidi někdy dovolí je fakt hrůza.

      Vymazat
  7. Povedený a pravdivý článek :) Já taky ráda chodím ke Třem ocáskům, ale úplně nejradši si dám kávu v Kofi Kofi, kde jsem ještě nikdy nenarazila na protivnou obsluhu a to ani v zimě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju!
      Přesně, s ocáskama i Kofi musím souhlasit, jsou vždycky milí, i když je třeba brzo ráno a strašná zima..

      Vymazat
  8. Zasmála jsem se nejvíc :D Vážně dobře napsaný článek, Markét! A máš pravdu, s úsměvem na rtech jde všechno lépe.

    OdpovědětVymazat
  9. Já mám v Brně zase nejradši R-café na Zelňáku. Cenově mi to přijde na mé studentské chudé poměry trochu vyšší, ale jsou tam neuvěřitelně milí číšníci, nezvedají oči sloup, když jsme 4 a chceme platit zvlášť a navíc jsou strašně fešní! :D Obecně nechápu, proč v kavárnách a spol. mají problém rozpočítávat objednávku. Vždyť za to pak mají vyšší spropitný, neee?! :D
    Jinak super článek! Lucka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemyslis Air café, spis? :)

      Vymazat
    2. Jojo, přesně to jsem myslela.. :D Už jsem tak zvyklá, s holkama si píšeme "dneska Rko?" Pomalu jsem zapomněla, že se to jmenuje Air Café. :'D
      Lucka

      Vymazat
    3. Air cafe znám, tam se mi taky líbilo - nejlepší Aperol! :D

      Vymazat
  10. Tvoje PSka jsou proste nejlepší! :D

    OdpovědětVymazat
  11. Já jsem dělala v restauraci měsíc a už bych do kavárny/hotelu/restaurace nešla :D ale to si nevybereš, i když na tebe budou milý tak tě pak za rohem můžou pomlouvat s kolegyní (viz moje ex šefoví :D) kamarádka taky dělala a řekla, že když ví co všechnu je "vzadu" tak by si v té kavárně nikdy kafe nedala a to ten podnik vypadá jinak dost příjemně :) ale já teda žádnou špatnou zkušenost se servírkama nemám, možná jsou na malým městě příjemnější? :DD nevím...

    OdpovědětVymazat
  12. Hehe....s tou hotelovou a praxi jsi me dostala... Jsem jedna z lidi co si prošlo jak střední tak i vysokou hotelovou :-) slušné chování nás tam neucili v praxi ale pouze teoreticky :-D zato na brigadach nám to vtloukali do hlavy at už slovně tak i všude přítomnými slogany dne alá "s úsměvem jde vše lépe" :-D (bleh) podle mého názoru na obsluhu v kavárně nebo kdekoliv jinde nemusí byt zrovna člověk s hotelovkou, ale kdokoliv koho tahle prace baví. Já at se snažila jakkoliv (možná to je moje levost...no dobře uricte) ale nikdy jsem se nenaucila ve stresu dělat jednou rukou frappe, druhou nakládat dortika a třetí si zákazníka kasirovat. Takže tuhle práci už nikdy nikdy nikdy, děkuji pěkně ;-) nicméně obsluha tvoří podnik a v Praze takových obsluh "příjemných" asi jako trn v zadku znám dost :-D
    P.s. pises skvěle ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty motivační nápisy mají dokonce i v supermarketech, vždycky to tam vidím když tam mám brigádu.....ale na většinu prodavaček to stejně neplatí, je to holt o lidech :/
      A děkuju moc! :)

      Vymazat
  13. Skvělý článek a skvěle napsaný! :)
    Ano, práce s lidmi není jednoduchá, pracuji ji s nimi denně. Osobně si ale myslím, že i když je člověk unavený či smutný, neexistuje, že to na sobě před klienty/zákazníky/kupující dá znát. Za prvé ho to nezajímá a za druhé, my jsme za to placeni a pokud to prostě někdo nedokáže, tak si má zalézt někam do fabriky k pásu, kde spolupracovat s lidmi nemusí. Takový člověk zkrátka není kompetentní pro práci s lidmi. Vidím to denně - učitelé, lektoři, úředníci za přepážkou, prodavači...opravdu nechápu, proč už si firmy nenajdou svého schopného personalistu, který vybere takové zaměstnance, kteří na to mají. Vždyť dělají reklamu jen sami sobě! Do oblíbené restaurace přestávám chodit zpravidla kvůli obsluze a ne kvůli jídlu či pití...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzala jsi mi to z pusy, když nemám ráda lidi, tak se necpu s Nima pracovat....

      Vymazat
    2. Přesně tak....
      a vůbec mi nevadí, když vidím že je třeba ta obsluha unavená, pro to mám samozřejmě pochopení, ale pro protivnost ne!

      Vymazat
    3. No rozhodně! Únavu také dokážu pochopit, jsme pořád jenom lidi. Únava ok, ale milá a empatická komunikace. I já tak funguji, ten člověk za to nemůže, že toho mám plný kecky. Ale pokud se cítím tak, že za to snad můžu i já, že se servírka špatně vyspala, odcházím...

      Kristýna Zouzalová

      Vymazat
  14. Moc hezký článek. A bohužel pravdivý. Taky jsem spokojená s jednou kavárnou z deseti. Jinak moc pěkná přirovnání. Spřátelíme?? :)

    OdpovědětVymazat
  15. Jezis, ty mas tam perfektni clanky, uplne to hltam a celou dobu se musim smat! Jsi vazne skvela a mas naprostou pravdu, ono v restauraci muzou varit sebelip, ale kdyz to zabiji protivna obsluha, tak se ti tam stejne vickrat nechce a nemas z toho dobrej dojem!

    OdpovědětVymazat
  16. Moc hezky napsaný sloupek Markétko =) . Nejlepší je, jak se tě ta ,,milá,, obsluha zeptá, zda už ti bylo 18 let =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to zrovna nechápu, co je špatného na tom, že se zeptají, jestli ti je 18, když si objednáváš alkohol. Mohli by z toho mít dost průser a pokud od oka nepoznají, kolik ti je, je snad jejich povinnost se tě zeptat. Mezi současnýma zmalovanýma puberťačkama není možné poznat, kdo má 12 a kdo 22, tak nevím, co máš za problém vytáhnout občanku. Trochu ochoty i z tvojí strany :)

      Vymazat
  17. Nemám rada, keď sa obsluha tvári, ako keby mi ešte oni robili službu, že mi vôbec dovolia si čosi objednať. Mamina je napríklad doručovateľka, čo je dosť ťažká práca a domov chodí často veľmi unavená a nahnevaná, ale keď som sa za ňou šla pozrieť do práce, vždy bola ku každému milá. Usmiala sa, popriala dobrý deň, milo odpovedala a keď ten človek odišiel, tak sa na jej tvári objavil ten unavený výraz. Sama mi ale vysvetlila, že tí ľudia nemôžu zato, že nejaký šéf v jej robote je blbec a že ona má veľa roboty. Nemôže na nich prenášať svoje nálady. Samozrejme - má kolegyne, ktoré sa dokážu tváriť kyslo ako citrón a správajú sa, ako keby boli nejaké kráľovné :) Ach jo... neviem. Ja sama mám problémov vyše hlavu, ale pokiaľ už musím s niekým komunikovať, tak sa snažím aspoň tváriť milo, dotyčný nemôže zato, že ja som si prešla dňom, ktorý bol totálne na prd. No čo už - niektorým ľuďom to nevysvetlíš :) Našťastie u nás som sa väčšinou stretla s milou obsluhou, problémy máme skôr s "milými" tetami, ktoré sedia v pokladniach v obchodoch. A aj to kde-ako :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přístup tvojí maminky je nejlepší, a věřím, že pak se ta těžká práce hned snáší lépe, než s nasraným výrazem :)

      Vymazat
  18. Jo, taky mě takový přístup obsluhy dokáže vytočit. Sama se jako zákazník snažím být na lidi milá (nevím, co to mám za zvyk :D), ale že by mi obsluha odpověděla na můj úsměv úsměvem, to se také stává jen zřídka. Nicméně si teď sháním brigádu na léto, a jdu na pohovor do palačinkárny a pak ještě do jedné kavárny, takže pokud mě tam vezmou, ty úsměvy a milá slova si přeci jen budu muset trošku nacvičit, aby na mě pak taky jednou nějaká Markétka na blogu nenadávala. :D Ale já mám pocit, že jsem od přírody tak nějak milá (i když si nechci moc fandit :D), když se jedná o kontakt s lidmi, tak by to pro mě snad nemusel být takový problém. :))
    PS: Na fotce ti to moc sluší. :*

    OdpovědětVymazat
  19. Ty máš fakt střevo - teda pisatelský a to ukrutný. Ale v kafárně to bude samej úsměv, ze všech stran a bez hotelovky, to je jasná věc! :-D A mimochodem se cítím dost poctěně, že jsem se za kýblem kafe propracovala do článku :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Kafárně se bude zdravit hlasitým bonžuuuuuuur a s úsměvem hned u vchodu :D

      Vymazat
  20. Vystihla jsi to naprosto dokonale! :D:)

    OdpovědětVymazat
  21. Já mám naopak s obsluhou dobré zkušenosti. U nás ve městě není kam zajít a ve městě, kam dojíždím do školy to není o moc lepší, ale máme tam alespoň skvělou pizzerii. No a tam je vždycky děsně milá obsluha. Jednou jsme se i se servírkou dokonce zapovídaly :D To tam pak člověk chodí hned ještě o něco radši! Souhlasím s tebou, že by tohle rozhodně neměla být výjimka, ale samozřejmost :)

    OdpovědětVymazat
  22. Přesně souhlasím! Jsem kávičkový maniak, ráda objevuju nové a nové podniky a vždy mě neskutečně zamrzí nabručené servírky, neochota a pohled, jako bych vylezla z kravína z hovnem na botě a dovolila si vejít právě do jejich podniku....:/

    OdpovědětVymazat
  23. Ja nevim, jak Tobe, ale mne treba prijde, ze se v Brne strasne zhorsili v Podnebi... Samozrejme chapu, ze je tam (obzvlast ted, kdyz je teplo a lidi sedi na zahradce) casto plno, ze se asi nestiha, ze proste obsluha nema nekdy svuj denatd... Ale prijde mi, ze jsou u toho ty holky vetsinou hrozne protivny, nevsimaji si te, koukaj se na tebe stylem ''NO TAK CO TEDA CHCETE, NO'', objednavky donasi pravidelne se zpozdenim... Pricemz ale stihaji pokecanicko mezi sebou, to stejne Zahrada Cafe Therapy. Nevim, mozna je to jen muj pocit, ale vzhledem k tomu, ze na tato mista chodim temer denne, tak me to docela dost mrzi a ted jsem se zarekla, ze pokud z toho jeste jedno budu mit takovyto pocit, tak to tomu vedeni natvrdo reknu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, v Podnebí jsme kolikrát taky hrozně dlouho museli čekat, ale bylo vidět jak se za barem vesele vykládá.....
      A hlavně mi přijde, že pokaždé když tam jsem, tak obsluhuje někdo nový, koho jsem tam ještě nikdy neviděla :D

      Vymazat
  24. Jedno poplacani po zadech ode me pro tebe :D ja se vzdycky snazim byt mila, vsude nahlas zdravim, za vsecho dekuju, a kdyz pak clovek, kterej je PLACENEJ tohle delat na me akorat cumi jak husa do flasky, tak me to preci jen mrzi ... Jak rikas, kazdy den neni posviceni, ale kazdy den taky neni nah**no ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danke schön! :D
      a přirovnání "jak husa do flašky" je nejlepší, já to znám od taťky :D

      Vymazat
  25. Podniků je v Brně dost, už jsem si nastavila pravidla, že nepříjemný personál pro mě znamená konec podniku (posílám poslední pozdrav k Mamutovi a do Zlaté mušky). Poslední dobou jsem spíš příjemně překvapená, když jsou v kavárně/restauraci/obchodě příjemní, že mě to až zaskočí. Doporučuju: http://www.ukola.cz/ http://www.kafec.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za tipy, do Kafecu se chystám už dlouho :))

      Vymazat
  26. Znám to, školu nám spojili s OSŠ a v jídelně nás obsluhují studenti (praxe). Velmi příjemné...

    OdpovědětVymazat
  27. K zamyšlení .. připadá mi, že poslední dobou je to s tou obsluhou horší a horší .. Namísto toho, aby byli rádi, že mají nějaké zákazníky, tak si je svým přístupem a chováním dost často odhání. Tak je to třeba i u nás ve fitku - máme za barem slečnu, co se permanentně tváří jako ropucha a nedej bože, když po ní něco chceš. To tě pak přímo upaluje pohledem zaživa.
    A to P.S.3 mě pobavilo .. :D:D

    gettingfit.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo takovou jsme měli v jednom fitku v Brně taky, to byla opravdu radost, poprosit ji o klíček nebo vodu :D

      Vymazat
  28. Minulé léto jsem pracovala jako číšnice v jedné pizzérce. Snažila jsem se být milá, i když ve 40 °C bylo přecpáno, nestíhali jsme apod. I když jsem třeba spletla objednávku, vždycky jsem se jim to snažila nějak vynahradit, ale lidi si toho nevážili, protože zbytek číšnic, co tam bylo, byly nepříjemné apod. Takže jsem to asi po měsíci a půl vzdala, protože mi za to nestála ani šéfka, které se nelíbil můj .. podle ní .. nepříjemný výstup a taky to, že po mně chtěla, abych se oblíkala s prominutím jako dě*ka. Radši jsem šla do sadů, kde jsem se aspoň opálila a vypracovalo se mi břicho od bedýnek. :D Obsluhu si prostě nevybereš. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, taky bych asi dlouho nevydržela, ten kolektiv dělá hodně :(

      Vymazat
  29. Já musím říct že jsem ta druhá strana co obsluhuje a i když jsem milá slušná a usměvavá po celém dni když jsou na vás lidi hnusní protivní a to je jen ten slabší odvar toho co zažívám tak už je pak těžké udržet si dobrou náladu. jestli za celý den slyším děkuji nebo neshledanou 5x tak to je moc a musím souhlasit ten kdo ví jak to chodí v restauraci atd. ten si to pak radši udělá doma :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, zákazníci umí být taky pořádně nepříjemní....

      Vymazat
  30. už jsem to tu v jednom komentáři zmiňovala, že mám velmi podobnou zkušenost, ať už z Tripoli, Liberty a podobných "high-level" (jak u nás doma říkáme :) podniků. Proto jsem pečená vařená v Melounovém cukru, Spolku a pozor - apeluji!!! :-)) - pokud jsi ještě nebyla, musíš do Park Lane. Je to trošičku (ale opravdu jen decentně, zacházka pět deset minut :-) z ruky, ale stojí to za to. Vynikající káva, skvělé domácí limonády, dezerty, ze kterých si sedám na zadek (aneb vyhlášený banánový cheesecake a čokoládový dort bez mouky), přirozená a milá obsluha a vodovoda v karafě na baru, kdy se člověk může prolívat, jak je libo. Prostě malý ráj kavárenského povaleče.
    Chápu, že často mají v kavárnách/restauracích hodně lidí, že nestíhají, mají fofry...ale bože, je to přece jejich práce!!! když má maminka 50 lidí v ambulanci, taky je nevykope s tím, že dneska "už stačilo a nemá na ně náladu"...navíc znám plno kavárníků/nic, kteří to zvládají s přehledem.
    já si vždycky naivně říkám, že když budu já a ostatní podporovat ty "dobré" podniky, ty "blbé" tak nějak zkrachují :-) jasně, že je to blbost, neb budou vždycky lidi, kteří budou chodit i do těch snobských a "pro lepší lidi", ale pro svůj dobrý pocit - jen. tak a nikdy jinak :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu tvoji historku z Liberty si pamatuju :)
      Do Melounového cukru teď chodím často, ale v Park lane jsem ještě nebyla, ale sestra mi ten banánový cheesecake taky doporučovala, a na to já teda slyším, budu tam muset zajít! :)
      Přesně, taky už do těch kde se chovají hrozně a snobsky už nechodím, i když kvůli mně asi nezkrachují....bohužel :D

      Vymazat
    2. Park Lane musím taky doporučit! Milejší obsluhu jsem dlouho nezažila :) káva výborná a domácí sušenka k tomu, mňam!

      Vymazat
  31. Tak tohle by mohl být úplně s přehledem fejeton, nebo článek do nějakýho časopisu..jsi hrozně nadaná a myslím, že v budoucnu se o tebe budoucnu noviny jenom prát a ty co vyhrajou uděláš moc šťastnými a bohatými :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee děkuju moc! :)
      Haha třeba si mě jednou Babiš koupí! :D

      Vymazat
  32. Ahoj :-) tak to plati fakt vsude!
    Btw doporučí mi někdo normální pražské kavárny? Zatím jsem svou oblibenou nenašla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v sedmém nebi, na újezdě :) skvělá kavárna. pak mám ráda rózu k v belgické ulici u náměstí míru, nejlepší snídaně v café jen u ruské a klasicky café louvre na národní- sice větší a okázalejší kavárna, ale je to tam super a chovají se moc mile, dá se tam i učit a tak.

      Vymazat
    2. Já můžu na 100% doporučit kavárnu ema (http://www.emaespressobar.cz/) u Masarykova nádraží a café JEN na Vinohradech (http://www.cafejen.cz/).

      Vymazat
  33. Mluvíš mi z duše. I tady v Praze se kolikrát setkávám s obsluhou natolik příjemnou, že člověk má chuť se sebrat a okamžitě odejít. Jak již tady bylo zmiňováno-práce s lidmi je náročná a je třeba k tomu přistupovat trochu s rozumem a zodpovědně, protože placený zaměstnanec by si neměl dovolit spojovat své osobní problémy a nálady s prací. Když budu sedět v kanceláři, také neshodím papíry ze stolu se slovy, že dneska na to nemám náladu.
    Dělala jsem letní brigádu v jedné restauraci a také jsme měli věčný problém s tím, že jsme nestíhali. Ale přesto jsem si vždycky držela úsměv na rtech. Ale ostatní k tomu měli naprosto odlišný přístup, tvářili se jako kyselé pr..zadky, třískali s nádobím a neustále nadávali. Byla jsem z toho nejdříve dost vyjukaná, pak jsem se snažila je trochu nakazit pozitivním naladěním, ale jako by mě za to ještě pomalu nesnášeli :D Tak jsem to vzdala, protože na tohle jsem asi moc přecitlivělý jedinec :D

    OdpovědětVymazat
  34. Zrovna jsem začla pracovat v malé kavárně a snažím se usmívat, semtam hodit vtípek a být milá a vrací se mi to, lidi jsou příjemní a vidím, že jsou proste rádi, že je servírka milá:D

    OdpovědětVymazat
  35. do kaváren moc nechodím, jelikož mi to přijde jako zbytečně vyhozené peníze, ale když cestuju, tak si ráda třeba zajdu na čaj atd.

    OdpovědětVymazat
  36. Mám úplně stejný názor. Taky pracuju s lidma, a kdybych se na ně tvářila protivně, asi mě brzo kopnou do zadku. Chápu, že ne každý den má člověk náladu skákat a usmívat se, ale základy slušnosti by nikomu neuškodili :)
    Chtěla jsem tě poprosit, aby si napsala článek o praxi v televizi. Strašně by mě to zajímalo a řekla bych, že nejen mě :)

    OdpovědětVymazat
  37. Mně se třeba hrozně líbí v kavárně/vinárně Jedna báseň :). Obsluha je hrozně příjemná (číšník je navíc vysoký fešák :D), vodu z kohoutku vám přinesou ještě než si cokoliv objednáte a pořád se starají, abyste neměli ve skleničkách prázdno. Úsměv a popřání hezkého dne jsem tam dostala pokaždé :)).

    OdpovědětVymazat
  38. výborný článek! :) přihodím historku, kvůli které jsem asi před šesti lety přestala chodit do Corsa (ve Znojmě): s kamarádkou jsme si v létě chtěly zajít na frappé, které mimochodem inzerovali veeelkou cedulí u vchodu. bylo docela nacpáno, ale našly jsme stůl a po deseti minutách se číšník přišinul. když jsme řekly, že chceme to frappé, poslal nás do pr... (jeho slova, to nám vážně řekl) :D takže pokud jste ve Znojmě, Corso nedoporučuji :D zato můžu doporučit hospůdku Na Věčnosti, kde jsou vždycky milí (a taky je nekuřácká a vegetariánská, což jim u mě přidává plus plus) nebo Cafe Muzeum, kam jsem chodila několik let skoro celé léto na obědy a vždycky byli milí a ochotní :)

    OdpovědětVymazat
  39. Dřív jsem měla oblíbenou jednu kavárnu, kde to měli nádherně vybavené, ale obsluha nic moc a taky ceny..hm. Přestala jsem tam chodit a až nedávno jsem našla podnik svého srdce. Mají tam přívětivé ceny a hlavně milou obsluhu. Většinou tam chodím s kamarádkou a s jejím malým synem, náš oblíbený číšník náš vždycky vítá jako staré známé :D, ví, co si objednáváme, baví se s malým a člověk se tam cítí příjemně. Ne jako jinde, kde to vypadá, že se obsluha těší, až vypadnete a i přes svoje ksifty čeká dýško.

    OdpovědětVymazat
  40. Krásný článek!!Taky se mi jednou stalo, že jsem šla na kafe a až za cca půl hodi ny mi jeden otrávenej maník přinesl úplně něco jinýho!!A omluva?Ani ho nenapadlo!
    A chtěla jsem se zeptat na celozrnné piškoty..na kolik porcí to cca vystačí?A jak dlouho vydrží a zůstanou-li měkké?P.S:dneska jsem je dělala,ale zapomněla jsem prosít mouku, tak mi z toho vznikly vaječné žmolky..ale já se nevzdám !!/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Markét, taky jsem se chtěla zeptat na ty celozrnné piškoty.Zkoušela jsem je už dvakrát a ani jedny s emi nepovedly..asi to bude moukou.Já se musím řídit přesnými pokyny, lžíce je pro mě (samozřejmě jen pro mě-kuchařky z leknutí-teda spíše z hladu :D)děsně abstraktní pojem, když vařím každé zrnko ingredience ovlivní kvalitu mého výsledku-akorát tak do koše anebo rovnou do pusy :)..nesnáším, když někde píšou hrsti, má maličká ručička a třeba přítelova pracka ..tak kterou??Ale na hrstky se většinou uvádí jen třeba takové oříšky, ovoce..to co je jen tak na doplnění..ale už jsem si vyzkoušela, že taková jedna lžíce těsta je cca 10 g,takže podle tvého receptu-6 lžic=60 g mouky,ale je to tak děsně moc, takže kdž jsem mouku smíchala se žloutky, tak se to srazilo na jakési mouko-vaječné cucky, takže jsem to naředila vodou a zase to nešlo upéct..prostě už chce tu tirmasů a ono se to furt kazí!!
      Nevíš teda kde dělám chybu (kuchařskému antitalentovi se hodí každá rada :) ) A KOLIK DÁVÁŠ NA GRAMY MOUKY??Aspoň přibližně ??

      Vymazat
    2. Ahoj, já to nikdy nevážím, dělám to jen od oka, ale příště to zvážím a dopíšu do receptu :)
      Tu mouku je ale potřeba přidávat opatrně, po částech a pomalu, jinak se to může srazit :)

      A kolik porcí to je? těžko říct, pro někoho tři, pro někoho dvacet :D Mně to vystačí ale tak na 4 "tiramisu" ve skleničce :)

      Vymazat
  41. Skvělý článek!
    Bohužel se ve většině případech setkávám s těmi nas*anými výrazy než opak :D Třeba já se ,,bojím´´ chodit k nám do zdravé výživy, vždycky se na mě tak vražedně koukají, pozorují a úsměv jsem u nich ještě neviděla. Líbí se mi ale přístup u nás v Lidlu, vždycky mě pozdraví, neusmějí se, ale pozdraví.A s nejlepší obsluhou jsem se setkala v čajovně, jen tam přijdu, hned se na mě usmívají od ucha k uchu, hezky mě pozdraví, při výběru si se mnou povídají, když si jdeme sednout třeba na vodnicu, tak to stejný. Pozitivněji naladěnou obsluhu jsem vážně ještě nezažila.
    Když si to vezmu z mé strany, tak já taky nalévala 12 hodin v kuse vína, nikoho jsem tam neznala, zima byla jako někde, všichni tam chodili v zimních bundách a já byla v sukni, košili a balerínách, jedla jsem až v šest večer, a to jsem první jídlo měla v devět ráno a taky jsem se na všechny usmívala a byla milá.
    No, každopádně se těším na další článek:)

    OdpovědětVymazat
  42. Mluvíš mi z duše! Taky razím teorii, že s úsměvem je život lepší. A kyselá obsluha, to je největší zabiják podniků! bára.kára

    OdpovědětVymazat
  43. Napsala jsi to úplně přesně. A je to dost smutný.
    U protivný obsluhy mám navíc pak hroznej problém s dýškem. Fakt se mi nechce dávat svoje těžce vydřený peníze z brigád při škole dávat někomu, kdo se na mě tváří jako bych mu ukradla auto a zabila křečka.
    Několikrát jsem obsluhu taky dělala a hrozně mě fascinovalo, že některý lidi fascinuje, že jsem na ně milá a usmívám se.
    A PS3 je nejlepší řešení :D

    OdpovědětVymazat
  44. PS3 je nejlepší! :D Ale jako máš pravdu s tím, že celkově obsluha v Česku je hrozná. (Teda na nějaké výjimka, ale opravdu na výjimky).

    OdpovědětVymazat
  45. mohla jsem te dnes videt na uvoze s pritelem?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. anooo! :) šli jsme z Podnebí ke Třem ocáskům :)

      Vymazat
  46. Článek super, ale jen stručně z druhé strany - Lidi nepříjemní se špatnou náladou, otrávenými ksichty, tu jim něco nechutná, není to vina kuchaře, ale pěkně sjedou tebe a taky - i servírka, číšník je jen člověk a třeba má nějaké trable doma. Jasně, neměl/a by si je brát do práce, ale upřímně - ty to vždycky zvládneš? Něbo prostě někdy sice děláš svou práci, ale úsměvy a nějaké pozitivní vyzařování z tvé strany prostě NEJDE? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale o tom jsem přeci psala, jedna věc je mít trable doma, být smutný atd., což znamená vypadat sklesle a unaveně, ale věc druhá je tvářit se jako kyselá prdel a být arogantní :)

      To první se mi samozřejmě stává velice často, to druhé nikdy :)

      Vymazat
  47. Markét, jak už někdo psal výše taky bych se chtě+la zeptat na cca množství ingrediencí na celozrnné piškoty v gramech, niko-li lžících.Taky jsem brala 1 lžíce=10 g,ale srazilo se to na žmolky.Neboi nevíš v čem by mohla být chyba?Díky Jíťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jeee, zrovna dneska jsem je pekla, mohla jsem to zvážit :( Příště to zvážím a dopíšu do receptu....
      ale srazilo se to podle mě možná proto, že je potřeba to přidávat postupně a opatrně, vmíchávat mouku po troškách, taky se mi to jednou stalo...

      Vymazat
  48. Bože, zbožňuju tvoje články! :)

    Práci v nějaké kavárně bych si taky přála, i když je to absolutně mimo můj obor :D

    OdpovědětVymazat
  49. Dneska jsem nějak narazila na celozrnnou pizzu a rozhodla jsem se, že si ji udělám k obědu..ale nepovedla se mi.Chtěla jsem se zeptat kolik dáváš droždí a co s vajíčkem, protože jsi na to asi v receptu zapomněla-nechci,aby to vyznělo, že tě napomínám, jestli jsi zapomněla, tak je to stejně málo oproti mé skleróze, ale stejně to bude tak, že jsem to přehlédla já:D
    Děkuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, to vejce se dává normálně do těsta, ale v poslední době to dělám už úplně bez něj, dobře to drží tak jako tak :) A droždí dávám tak polovinu nebo třetinu kostky.
      Ale mám v těch receptech zmatky, musím to projít a opravit tam nejasnosti :D

      Vymazat
  50. Nejlepší článek! Samá pravda. Já zase třeba nemůžu cítit Liberty. Všichni tu kavárnu totálně zbožnujou. Já jsem tam byla jednou, číšník byl protivnej a vodu z kohoutku tam beztak nikdy neviděli. Souhlas prostě. Jinak, kde je další článek o tipech na kavárnu? Víc, víc, víc!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam to taky moc nemusím, kamarádce tam dokonce vodu z kohoutku dali, do karafy.....a pak bylo na účtu za to 70 korun navíc :DD

      Vymazat
  51. .DDDD To jsi mě zase jednou pěkně pobavila
    Je to hrozný no, bohužel takovýhle podniků je u nás hned několik :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo no, člověk aby se bál že dostane vynadáno za cheesecake! :(( :D

      Vymazat
  52. Nemůžu nesouhlasit!
    Brigád jsem vystřídala hodně, nikdy mě nenapadlo se tvářit znuděně, naštvaně atd, ikdyž jsem opravdu chtěla! Pokud prostě člověk pracuje s lidmi musí to překousnout, hecnout se a být milý! A jelikož posledních pár let brigádničím v restauraci, potkám se dost často s budoucími číšnicemi, kuchaři apod. A nejhorší na tom je, že ty lidi to kolikrát ani dělat nechtějí, studují to jen proto, že neví co by jiného. No pak se člověk nesmí divit, že kavárny a restaurace jsou plné znuděné obsluhy. Smutné :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, může být vidět únava, ale to neznamená být arogantní a ani nepozdravit! :)

      Vymazat
  53. Teď jsem si schválně hledala to Tripoli, abych věděla kam nejít (:D) a zjistila jsem, že jsem se tam kdysi stavovala na oběd ale byla jsem spokojená. Myslíš jejich pobočku na Starobrněnské? Třeba jsem měla štěstí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, tam, u Zelňáku :)
      Třeba jsem jen měla smůlu (i když několikrát) a jindy je to tam OK, ale už mě to tam neláká :)

      Vymazat
  54. Teší mě, od 14 díky rodičům se pohybuji v gastronomii, obsluhuji. Moc pěkný článek, Markét, souhlasím jak kývací pejskové v aute. Jen jsem chtela dodat - uff, ožehavé téma vody z kohoutku. Asi takto - karafa k lahvi vína automaticky, decka ke káve automaticky, paní chce zapít prášek automaticky, studentík si chce celé odpoledne dělat bakalařku u sklenicky zadarmo a zabirat mi potencialní místo pro budoucí hosty ? NEVER EVER ! jsem podnikatel a ne armada spásy ... víte .. tu vodu si musíte obcas koupit ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ps. jsem z brna.

      Vymazat
    2. Děkuju!
      Jasně, s tou vodou by mě to nikdy nenapadlo tak, že bych někam šla a dvě hodiny tam vysedávala nad skleničkou kterou bych dostala zadarmo. Spíš mi to přijde jako takové milé heslo, ke kávě nebo k vínu, případně na naředění džusu atd. :)

      Vymazat
  55. Moje řeč! Sama mám střední hotelovku, právě dokončuji VŠ hotelovou a naprosto souhlasím!! Praxe je k ničemu, protože pokud je člověk jen trochu zručnej, tak "pinglovat" umí každej a školy na to nepotřebuje!! Znám tyto situace jako každý - z pozice hosta, ale znám i tu druhou stranu a pokud se za barem na někoho usměji a dotyčný oplatí - hřeje mě u srdce a jsem ráda, že můžu darovat něco, čeho je v dnešní době nedostatek!! A jak už se tu psalo - často bych hostům plivla do pití, ale mé slušné vychování mi to nedovolí! A to je druhá strana - hodně dělá to, jak je člověk (ne)vychovaný, takže pokud přijde číšník celý otrávený, zjevně mu etika a etiketa nic neříká!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si myslím, že nosit jídlo nebo dělat kafe není nic, co by se nedalo rychle naučit - ale milé vystupování je opak, to bohužel v sobě každý nemá :/

      Vymazat
  56. Ahojky Markét, hledala jsem nějaký starší recept a u jeho jsem narazila na zajímavý komentář, který mě překvapil, že tvoje setra je mladší než ty!Určitě jsi to tady psala,ale mě to docela překvapilo, rptože o ní vždycky píšeš jako o té zkušenější a ta co tě napomíná :D ,ale nevím proč jsem si to myslela taky jsem straší a má mladší sestra mi rozkazuje :)..a taky jsem se dočetla, že bude článek o večeřích a musím říct, že to byla pěkná ukecávačka a já se přidávám !!Večeřím do omrzení to stejné a o se snídaní o obědy jsi hrozně inspirativní, takže věřím, že pochytím nějakou tu inspiraci i s večeřemi!Moc se na to těším a moc hezky píšeš
    A abych nebyla zase tak mimo téma, musím říct že jsi to krásně shrnula.S obsluhou to není jako s dokotrem, i když má 12 papírů a padesát škol a je protivnej jak citrón, nemá tam co dělat a ten kdo se vymlouvá, že má problémy doma nemůže vědět, že někdo je třeba má taky a do kavárny se přišel odreagoval a místo toho mu někdo zkazí den!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, je to tak, Terka je o dva roky mladší než já, ale obecně o dost zručnější, jak na vaření tak i na kreslení a všechny práce, já jsem dost neohrabaná :D

      A článek o večeřích na přání bude, nechala jsem se ukecat a už poctivě sbírám fotky, jen mám obavy, že to asi bude zklamání, protože nic inspirativního se z mých večerních talířů okoukat nedá :D

      Vymazat
    2. Tak pro mě to rozhodně inspirativní bude! S večeřemi mám největší problém, to už po celém dni padám na ústa (ehm, vhodnější by bylo napsat na drž*u, ale jsem dáma) a někdy fakt nevím, co si naložit, abych nesplácala cokoliv, co mě po otevření lednice flákne přes nos. To už se nějakou dobu snažím opravdu nedělat. ;-)
      Těším se.

      Vymazat
  57. A vis co me otravuje naprosto nejvic?
    Kdyz se chovaji jak kdybych jim odpadla od zadku v tech radoby "nobl" restauracich.
    Tam, kde kafe stoji tri petky si s obsluhou az tak hlavu nelamu, pokud neni vylozene protivna, ale jsem naprosto alergicka na podniky, kde je vsechno drahy jak blazen a kde lidem, co tam pracuji nedochazi, ze v cene je krome jidla i vynikajici servis.

    Sraci! :)

    @S.

    OdpovědětVymazat
  58. Ahoj Markétko, tvůj blog (snad můžu tykat) jsem objevila teprve před pár dny - no, a proseděla jsem u něj nakonec 2 hodiny, protože prvotní hledání návodů na zdravý životní styl a tvých zkušeností se změnilo v příjemné pročítání blogu. :-) A protože mám dneska obzvlášť těžký den (syn je právě na operaci - mimochodem, měl se jmenovat jako ty), říkala jsem si, že si tady zase trochu počtu a snad se i maličko rozveselím. Takže ti děkuju, že tak hezky píšeš, je to pohlazení pro duši, fotky zase pro oko a jídlo bych snědla snad všechno. Na Mikulov jsi mě navnadila, a zrovna nedávno jsem si říkala, že se tam zase musím zajet podívat. ;-)
    Tak se měj hezky, těším se na další příspěvky.

    P.S. POD TENTO ČLÁNEK BYCH SE KLIDNĚ PODEPSALA - mluvíš mi z duše!
    Kamča B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Kamčo, moc děkuji za tak milý komentář, opravdu mě to potěšilo :)
      A doufám, že operace proběhne v bez problémů a syn bude v pořádku!

      Vymazat
    2. Jsi fakt božíí!!
      Taky jsem četla tu přemlouvací a prosící akci a hrozně moc jsem ocenila, že jsi na ni zareagovala a čtenářům vyhověla, protože je vidět, že tě jejich názory zajímají, jen je tak nepřehlížíš,ale dokonce odpovíš a vyhovíš!!Jsi obdivuhodná a si myslím, že proto jsi tak skvělá a oblíbená blogerka, protože jsi vždy milá (né jako ti čísníci :D) i když se někdo vyptává na blbosti, všem odpovíš a dokoce i vyhovíš!! Je to moc krásné..asi zním jako postižená, ale opravdu mi udělalo radost, že jsi udělala článek na přání!
      Jsi moc milá a šikovná a myslím, že článek bude plné inspirace, protože všechny tvé články jsou inspirativní a ani nemusí být o jídle!
      Jo a abych nezapomněla, taky se na článek moc těším!!
      Bea

      Vymazat
    3. Naprosto souhlasím se 108 (tedy s Beou), že jsi určitě hodně oblíbená blogerka! Navíc velmi empatická. Děkuju, operace proběhla bez problémů, syn už zase (skoro) skáče přes kaluže a ve čtvrtek jde vyndat stehy. ;-)

      Vymazat