sobota 9. srpna 2014

BARCELONA, část druhá. - Sladká Barcelona

Mít pevnou vůli a jíst jen a pouze zdravě? No, to je jistě dobré.
ALE....
Mít pevnou vůli a jíst jen a pouze zdravě znamená nemít donuty. A croissanty. A zmrzliny. A churros. A...
A to by byla škoda.
Proto si s sebou nějakou pevnou vůli na výlety vůbec nevozím, zcela dobrovolně, a naopak si pořádně užívám všech těch dobrot, ochutnávání místních jídel a pořádných snídaní.
Ráno a snídaně, to je totiž moje nejoblíbenější část dne. A na dovolené to platí dvojnásob!
V hotelu jsme měly možnost snídaní, ale toho jsme využily až v den odjezdu, kdy bychom to už jinam nestihly. Jinak jsme chtěly poznat více míst, ochutnat různé dobroty...
Jedinou nevýhodou bylo, že v blízkosti hotelu nic moc, kromě té hotelové kavárny, nebylo a za snídaní jsme tak musely kousek jít a nebo se svézt metrem.
Což pro mě byl mnohdy nadlidský výkon, po ránu hladová, někam se přepravovat. Ale tak, co bych pro něco sladkého neudělala, že.
A začneme hned fotkami z ráje. Jinak tohle místo opravdu popsat neumím!
Chök, nejlepší místo z celé Barcelony! (a za tip vděčím Biting Hanah), maličká cukrárna/kavárna/koblihárna, jen pár metrů od rušné ulice La Rambla. Opět se budu opakovat, ale je to prostě ráj. Čokoládový ráj.
Ale co je nejlepší - ty krásně vypadající a ještě lépe chutnající donuty, kterým říkají právě Chöks, si tu vyrábí sami, podle své receptury, hned ve vedlejší místnosti, kam je krásně vidět. 
A hned jak jsou připravené, putují za pult, kam se pověsí na dřevěné tyčky.
My jsme tam byly hned ráno po otevření (no jo, byl hlad!) a tak jich tam zatím bylo málo, ale slečna postupně nosila další a další.

Poprvé jsme si tu daly k snídani každá dva donuty, já samozřejmě s bílou čokoládou, Terka zase dala přednost tmavé.
A chutnalo to ještě stokrát lépe, než to vypadá!
Nikdy dřív jsem donuty nijak nejedla a myslím že by se dalo spočítat na prstech jedné ruky (a to i kdybych o tři prsty přišla), kolikrát jsem je za celých třiadvacet let měla. Věděla jsem, že to bude asi hodně sladké a dobré, ale nikdy jsem po tom nijak extra netoužila a myslela si, že nějaké donuty asi stejně nejsou až tak super, abych se tím musela cpát.
No, to byl omyl. Donuty vážně jsou AŽ TAK super. Tyhle z Chöku určitě.
A i co se týče cen, bylo to tady na Barcelonu docela sympatické - za 4 donuty a 2 latté jsme zaplatily 10 Euro.
Kromě donutů tady mají ale i plno jiných lákadel, jako jsou různé čokoládky, makronky, cookies...
A nebo taky churros, které jsem tu měla opět na snídani, a byla to moje churro-premiéra.
 To jsme si pro změnu daly každá svůj donut, na ochutnání výborné churros (pro které jsme se vrátily i večer), a napůl ještě Krönut s Oreo sušenkou.
Jde o spojení croissantu a donutu, čili donut z croissantového těsta. Dokonalá to věc!
Navrch ještě čokoládová poleva, uvnitř náplň, my jsme měly s Nutellou.
 A asi vám ani nemusím říkat, že to bylo TAK sladké a TAK dobré!
 Jestli někdy pojedete do Barcelony, zapomeňte na to, že byste tohle místo ze svého seznamu vynechali!
Už jen kvůli tomu, že je to jedno z mála míst, kde na vás budou mluvit anglicky. Za to a za všechny ty dobroty jsem dokonce slečně cukrářce i odpustila, že nevěděla, kde je Česká Republika.
"Eh....it´s.....next to....Germany"
"Oh really? Nice!"
Další ráno jsme měly chuť na čerstvé pečivo a tak jsme si zašly do kavárny/pekárny hned u Vítězného oblouku, kam jsme to měly pěšky jen kousek.
Volba to ale nebyla nejlepší. Kafe, rádoby latté bylo vyloženě hnusný a servírka na nás neustále mluvila španělsky, přestože jsme jí několikrát říkaly, že jí nerozumíme. Nějaká snaha o alespoň pár primitivnách anglických vět? Na turistickém místě ve městě plném turistů? Ale kdepak!
Croissanty ale byly dobré a napůl jsme si daly i sladké pečivo palmeritas (nebo je to v jednotném čísle jinak?), které tu mají na každém kroku, v různých velikostech. Těsto je docela podobné listovému, akorát o dost křupavější.
To stejné jsme pak ještě v jiném ochodě objevily i v celozrnné (možná spíš s uvozovkami) variantě a to mi chutnalo snad ještě víc.
A na seznamu, kam zajít, jsem samozřejmě měla i vyhlášený barcelonský Cup&Cake. Na snídani v něm jsme se opravdu moc těšily a byly ochotné kvůli tomu i cestovat přes půl města.
Jenže otevírací doby ve Španělsku nejsou něco, s čím by si tam lámali hlavu. Na řadě obchodů se to nepíše vůbec, jindy se zase dočtete jak je to v týdnu, ale to, do kolika mají v neděli zjistíte, až když vám zavřou před nosem.
Na internetu jsme si našly, že kavárna otevírá v 9, dorazily jsme o půl 10. 
Nikde nikdo, okna zabedněná...
Napřed jsem byla vzteklá (asi jako Voldemort v posledním díle), ale naštěstí mě brzy uklidnil starbucksový cheesecake a veliké kokosové latté. Ještě že má tenhle řetězec pobočky na každých dvou metrech!
A poslední snídaně byla ve zmiňované hotelové kavárně. 
Výborné čerstvé a ještě teplé croissanty a jogurt s musli? Jo, to mi stačí ke štěstí.
V Barceloně jsem také poprvé ochutnala frozen yoghurt. 
Na zmrzliny moc nejsem (Míša je výjimka), ale když jsme v obchoďáku, kam jsme jely do Primarku (mimochodem dost bída), narazily na samoobslužný frozen yoghurt Yogo Love, nechala jsem se nalákat.
Samy jsme si mohly vybrat z několika příchutí a natočit si do kelímku. Já jsem samozřejmě sáhla po kokosové. A pak přišly na řadu posypky - čokoláda, bílá čokoláda, musli...
A že bych si z toho sedla na zadek? Ani ne.
Špatný to nebylo, ale chutnalo to prostě jako obyčejná zmrzlina. Nuda.
A tak jsem si říkala, že frozen yoghurt asi nebude nic pro mě, že jednou to stačilo...
To mi vydrželo jen pár hodin, než jsme procházely v jedné ulici vedle La Rambla, kde zrovna slečna před obchodem s frozen yoghurty dávala ochutnávku. Jeden mini kelímek jsem si vzala.........a o pár minut později už stála s kelímkem velkým.
Yoghurterie to totiž chutnalo úplně jinak než z Yogo Love, ne jako obyčejná zmrzlina, ale úplně jako jogurt. Mražený. (ooo jak nečekané).
Posypky si sice nedáváte sami ale ukazujete si, co tam chcete, což ale vůbec nevadilo, vždycky tam toho bylo až až. A za kelímek se platí jednotná cena 3,5 Eura, bez ohledu na to, kolik dobrot si na to necháte dát.
Na stejném místě jsme pak byly ještě několikrát, stala se z toho závislost. (a teď trpím abstinenčními příznaky!)
A když už jsme u těch zmrzlin, využily jsme i další tip od Hanah.
Eyescream and friends, zmrzlina s nejlepším nápadem vůbec!
Do kelímku si vyberete jednu z mnoha příchutí, kam vám speciálním strojem zmrzlinu jakoby nasekají, a k tomu si zvolíte i dvě malé mističky s posypkou nebo něčím na polití.
A navíc je to hned u nábřeží, takže si můžete roztomilou zmrzlinu vychutnat s pohledem na moře.
Jak jsem psala, na klasické zmrzliny moc nejsem (i když příchuť cheesecake zněla dost lákavě) a tak si ji dala jen Terka, v příchuti mango, a byla nadšená.
No a já bych se na ty očička vydržela dívat hodiny a hodiny :D

Sladkou Barcelonu jsme si tedy užily se vším všudy a na nějakou ovesnou kaši k snídani nebo cuketu k večeři jsem neměla ani pomyšlení. Proč taky, když bylo tolik jiných dobrot, co ochutnávat!
Jediná zelenina, kterou jsem za celý týden snědla byla ta v sushi, jediné ovoce bylo jablko ze sangrie.
A bylo to nejlepší!
A že bych tam nějak přibrala? Naopak, vrátila jsem se o kilo a půl lehčí!
Nachodily jsme tam toho tolik, že bych těch koblih mohla sníst třikrát víc (a dost lituju, že jsem to neudělala :D), a pořád by to bylo v pořádku. 
Proto mi přijde fakt úchylný smutný, když někdo i na dovolené řeší každý gram, a nedej bože si třeba i do zemí vyhlášených výborným jídlem vozí rýžové chlebíčky a podobné věci.

46 komentářů:

  1. Mňam, tolik dobrot :-) Všechno bych si hned dala - ještě, že mě zrovna čeká snídaně :-D
    A tím koncem článku mi úplně mluvíš z duše - taky nechápu, jak někdo může řešit, aby na dovolené náhodou nepřibral a pro jistotu si nic nedat. Taky jsem se na dovolené nijak nekontrolovala, necvičila vůbec, ale zato chodila a chodila a myslím, že jsem i zhubla - a přitom si užila :-)

    OdpovědětVymazat
  2. A já jsem si myslela, že Cronut je jen výmysl ze seriálu 2 broke girls :D :D.

    OdpovědětVymazat
  3. Celý článek výborný, ale ta poslední věta naprosto nejlepší! Ať si tvrdí co chtějí, ale pokud to není někdo, kdo má před závodama, tak má prostě v hlavě problém ;)
    Churros mě vůbec neláká, zato ty donuty, croissanty a frozen yoghurt! Krása :D
    A chodily jste i na normální jídla? Mohl by být další článek :D Měj se!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! A určitě bude pokračování o slaných jídlech :)

      Vymazat
  4. Ježiš, tak to vypadá úplně dokonale (hlavně ta zmrzlina s očičkama :D). Moc díky za inspiraci, na podzim se chystáme porpvé do Španělska na okružní jízdu, tak až budu v Barce určitě nějaké tipy využiji! A přimlouvám se i za článek o "klasických" jídlech, jestli máte nějaké zajímavé zkušenosti (já na to sladké totiž zase až tak nejsem :)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě bude další článek, jen jsem to rozdělila, o normálních jídlech bude příště:))

      Vymazat
  5. v barcelone jsem byla,ale jenom na jednodenní výlet (bydleli jsme v hotelu asi hodinu od barcelony) a jak to tak vidim,budu se tam muset zastavit znova! vsechno vypadá uzasne a uz v minulem clanku jsem bledla zavisti nad predstavou bazenu na strese :D
    kazdopadne pristi tyden jedeme s rodinou pres viden do maďarska a ve vidni zustaneme pres cely den. jako shopaholik bych strasne chtela navstivit primark (nikdy jsem tam nebyla) a tak jsem se chtela zeptat,ke které stanici metra/busu je to nejblíž? němčinu v rodině nikdo moc neovladame a tak se bojim,abych je vsechny nezavedla nekam,odkud bychom se uz nedostali :D predem moc diky za odpoved!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě to stojí za to se tam podívat, jeden den je maličko....i ten týden byl vlastně málo :D
      Ale Primark bohužel přímo ve Vídni není, až za ní, musí se tam autobusem - buď v nákupním centru G3 Gerasdorf, kam se jede z konečné metra Floridsdorf a zabere to autobusem ještě asi 40 minut, a nebo v Shopping Centre Süd, kde jsem ale nebyla tak bohužel nevím jak je to daleko, ale nějaký čas to tím autobusem zabere..

      Vymazat
  6. Zmrzlina s očkama vypadá skvostne, podle namíchal si svou vlastní zmrznul je senza a to zmrzku nejim, ale v Barceloně bych tu výjimku určo udelala :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Po tvých článcích mám vždycky pocit, že tam musím jet taky :) naposledy to byl Mikulov, teď je to Barcelona :) sakra! a to mi zrovna skončila dovolená :( Ještě, že mi dost dní zbývá a aspoň do toho Mikulova se ještě v září dojedu podívat :) P. S. Těším se na část třetí! Janina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě moc těší Jani! :)
      A doufám, že se ti v Mikulově bude líbit!:)

      Vymazat
    2. K tomu se přidávám, taky mě Markétka nalákala na Mikulov, tak snad to v září alespoň na dvě noci vyjde :)

      Vymazat
  8. Marketko, diky tvym fotkam a tipum budu muset pristi rok do ze Barcelony vazne jet! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Aaa, ty to děláš naschvál ! :D Taková krásný donutky, sbíhají se mi sliny ! :D Vážně nádherný fotky :)
    Ráda bych tě pozvala na naši Giveaway :) !
    http://klarissaaddell.blogspot.cz/2014/08/giveaway-za-3000-shlednuti.html

    OdpovědětVymazat
  10. bože já sice na donuty nikdy nebyla, ani koblihy, ani takový ty skořicový věci co se smaží.. ale mohla bych na nich oči nechat!!! ♥ za to ten cronut! ach.. přemýšlím že nějak vymyslím jak to vytvořit doma (ikdyž to nebude ono! :D)
    a s tím koncem 100% souhlasím.. nikdy v životě jsem si na dovolenou nepřivezla ani rohlík.. nejsme blázen! poznávání cizí kuchyně beru součást dovolené stejně tak jako koukání na památky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem taky nikdy nebyla koblihožrout a vůbec mě to nelákalo, ale tímhle se to změnilo :D

      Vymazat
  11. Nádhera! Stačí trochu fotek, pár slov k tomu a je z toho bezvadný článek. O tom, že mám na všechny dobroty chuť ani nemluvím :) Ty umíš člověka na všechno tak nalákat! :D :) Vypadá to, že jste si to užili a to je super. A nějaké omezování na dovolené? Dřív jsem to možná řešila, ale teď jsem chytřejší (i díky tobě) a momentálně si to jen užívám :)). Krásný den, Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za tak milý komentář! :)
      A užívej si krásně léta! :)

      Vymazat
  12. Konečně někdo, kdo to má v hlavě srovnané a dokáže si užít dovolenou!

    OdpovědětVymazat
  13. Mne pripada uchylny a smutny ze je nekdo schopny resit, jestli na dovolene pribral nebo nepribral a nasledne se po prijezdu vazit :DDD ale zase rozumim ze lide jsou ruzni a maji ruzne preference...
    Jinak ale je clanek dost skvely, mas naprostou pravdu ze Spanele moc anglictinou nevladnou (moc = vubec) a s nejakymi casy si fakt hlavu nedelaji, ale nejvic me tady serou siesty, to je pro Prazaka nepochopitelna zalezitost ze nekdo dokaze od dvou do sesti nic nedelat :D v Barcelone jsem sice zatim nebyla, ale chystam se tam v zime, az se vratim zpet do CR... moc zdravim z Granady a jen jeste dodatek - palmeritas je mnozne cislo pro to cukrovi, jeden kousek - una palmerita :)
    Mej se krasne a uzivej leta!

    Ana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně teda nepřijde smutný ani úchylný se zvážit, a rozhodně to nevypovídá nic o preferencích:)

      Ale jinak děkuju, a s tím palmeritas jsem si právě nebyla jistá, tím jak neumím ani slovo :D

      Vymazat
  14. lahoda <3 já sice pojedu na dovču, ale pořád se děsím toho, že se nedokážu odvázat jako ty a spoustu věcí si budu odpírat :( nj, to blbé svědomí ne a ne ukecat, i když je na tom ted už mnohem lépe...
    Tu zmrzku s očíčkama bych si ale dala<3

    OdpovědětVymazat
  15. Proč já tohle čtu večer? Teď budu mít chutě. Naštěstí máte v lednici jen zdravé jídlo :D

    OdpovědětVymazat
  16. To je milé jak dokážeš zajímavě a poutavě hovořit o jídle !! a dokonce na 2 části :D

    OdpovědětVymazat
  17. veeelmi sa tesim z tychto clankov o barcelone (chystam sa tam o tyzden) takze dopredu dakujem za dalsie tipy na jedlo a ine zaujimavosti:) Ivana

    OdpovědětVymazat
  18. K tomu pečivu, Je to převzaté z francouzského palmier, když se podíváš, Palmier mají v pekárnách Paul, je to francouzské pečivo :) Takže těžko říct jak je to správně, evidentně si to jen převzali :)

    OdpovědětVymazat
  19. Já jsem ještě taky neměla v životě donut, nevím proč. Připadají mi až tak nějak MOC nasládlé :D Ale tyhle bych si dala hned :3 :D
    Fit Maddie

    OdpovědětVymazat
  20. Jé tys tam byla s Terkou? :) ja myslela, ze s pritelem... jinak krasne clanky, akorat mam dotaz - chtela jsem si zabookavat stejny hotel jak ojste meli vy, ale na 7 noci me tam hazi cenu 20 000 :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla jsem s Terkou, jezdíme spolu takhle každý rok někam:)
      A v tom hotelu jsou různé kategorie pokojů a taky to skáče ze dne na den,závisí i na období, ty ceny jsou různé.....já to vždycky hledám přes Booking.com kde si nastavím cenový limit, aby mi to nevyjíždělo ty drahé hotely/pokoje :)

      Vymazat
  21. Jupíí, snad všem rýžovochlebíčko maniákům otevřeš oči! (Proto snad blogger teď moc neotvírám?:D)
    Na churros jsem koukala v Ditě P.! Ale tady na to bohužel nikde nenarazila:/
    A přidávám se k holčině, co si myslela, že Cronut je opravdu jen fantasy z 2 Broke girls..nevadí, o to líp!:D

    OdpovědětVymazat
  22. To je super, že ses nijak neomezovala pěkně sis pochutnávala :). Mě jste teda udělala obrovské chutě, ty donuty a oreo sušenka a croisany, no hned bych se cpala :D
    veru-life.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  23. Ježiši mňam! Takových dobrot, to si děláš srandu!! :) Všechno vypadá naprosto božsky, nejvíc mě uchvátil ten dout s bílou čokoládou a růžovými hoblinkami
    potom ta čokoláda s těma čoko kuličkama
    potom kronut
    mango zmrzlina
    Cheesecake (nene!)
    A všecko prostě. S takovouto nabídkou bych to asi taky celé projedla, iifym neiifym :D

    OdpovědětVymazat
  24. Tak děkuju, teď tam budu muset jet znova:D (Chök!!!)
    "očíčkovou" zmrzlinu jsem měla úplně stejnou, mangovou, a slast. Akorát že my museli čekat zase u tohohle obchodu, až se někdy uráčí mít otevřeno :)
    Škoda toho Cup&Cake, je to tam krásné.
    Byla jsem tam loni, úplně si mě naplnila nostalgií :)

    OdpovědětVymazat
  25. Píšu si Barcelonu na seznam míst, které musím navštívit. Tohle je pastva pro oči a jak by se teprve na to tvářily moje chuťové buňky :-)

    OdpovědětVymazat
  26. Markétko můžu se tě zeptat kolik měříš a vážíš ? Mě totiž každý říká , že mám přibrat a jíst více sladkého. Ale já se pokaždé bojím , že přiberu hodně moc :( proto i když někde jsem tak moc neochutnávám a doma sladké nejím vůbec

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale vždyť to, kolik vážím já nebo kdokoliv jiný vůbec nijak nesouvisí s tím, jestli potřebuješ přibrat ty....Když ti to každý říká, asi na tom něco bude, ale to já nemůžu posoudit.

      Ale ať už přibrat potřebuješ nebo ne, to, co píšeš podle mě značí problém v hlavě:(

      Vymazat
  27. Asking questions are truly good thing if you are not understanding
    anything entirely, except this post offers fastidious understanding yet.


    Stop by my website Hong Konglast second hotel resort discounts.

    OdpovědětVymazat
  28. I've been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any
    interesting article like yours. It's pretty worth enough for me.
    In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever
    before.

    Also visit my web blog - Hotels in Bandunglate lodge hotel deals.

    OdpovědětVymazat
  29. It's remarkable in support of me to have a website, which is
    beneficial designed for my experience. thanks admin

    Here is my web-site; Hotel Deals in Praque and Save up to 75% Off

    OdpovědětVymazat
  30. When I originally commented I clicked the "Notify me when new comments are added" checkbox and now each
    time a comment is added I get four emails with the same
    comment. Is there any way you can remove people from that service?
    Bless you!

    Feel free to surf to my blog post; Hotels in Cape Town Stadiuminn offerslast minute resort resort deals

    OdpovědětVymazat
  31. Hey there! I've been reading your weblog for a long time now and finally
    got the courage to go ahead and give you a shout out from Kingwood Tx!
    Just wanted to say keep up the good work!

    Here is my weblog :: CT limousine prices per hour

    OdpovědětVymazat