středa 27. srpna 2014

Střípky z kuchyně : Obědy

Hezký den!
Včera to bylo o dobrotách v Barceloně, ale dneska už se vrátíme zpátky do Brna, do naší malé skromné kuchyně. Do kuchyně, kde si vařím.....třeba tyhle obědy!
Jak jde o oběd, mám tři kritéria : musí to být rychlé, jednoduché a zdravé. Ale zase ne až tak zdravé, aby to ani nebylo dobré (aneb se suchou rýží a kuřecím na vodě na mě nechoďte!).
Je mi jasné, že Zdenda Polreich mě po zádech za tyhle kulinářská díla plácat asi nebude. A něco mi říká, že mi ani na dveře Michelinská hvězda nepřistane, časopis Apetit mě nebude prosit, abych usedla na židli šéfredaktorky........ale tak, hlavní je že mi to chutná. A že z toho není moc nádobí.
Oblíbený sladký oběd.
Sladká jídla pro mě totiž nejsou nic výjimečného, už od malička jsem hodně mlsná a hodně na sladké. Jako malá jsem k obědu milovala třeba šišky s mákem, nudle s máslem a cukrem, poctivé babiččiny lívance s jogurtem a cukrem nebo třeba krupičnou kaši s kakaem a máslem. A nebo palačinky!
A to mi zůstalo dodnes.
Tyhle jsou zrovna z pohankové mouky, kterou jsem si moc oblíbila. Je hodně zdravá, plná prospěšných látek, ale hlavně moc dobrá. A nedávno jsem si poprvé ve zdravé výživě koupila mouku z loupané pohanky, takže jsou pak i palačinky krásně světlé a málokoho by asi na pohled napadlo, že jsou "jiné".
Dělám je vždycky od oka - 4 lžíce pohankové mouky (což je cca 40-50g), jedno vejce a mléko, které postupně přilívám tak, aby vzniklo řídké těsto. 
A nejradši je mám s tvarohem, banánem a datlovým sirupem, spolu s meruňkovým Šmakounem. (oooo těch bílkovin!)
Další stálice mých obědových talířů! Slečna Cizrna!
Nejčastěji ji dělám jen tak, na pánvi - plechovka cizrny, lžíce olivového oleje a hromada koření, nejčastěji používám uzenou papriku nebo grilovací - z brněnského obchůdku U Sindibáda v Alfa pasáži.
Tentokrát s houbami (které jsem nesbírala já, jinak bych měla v talíři jen jednu ubohou holubinku) a vegetariánským sojovo-zeleninovým párkem.
A těstoviny! Neumím si představit, že by se mi někdy přejedly.
Tyto jsou zrovna mé oblíbené, celozrnné z DM značky Alnatura (stojí kolem 30kč), s nastrouhanou podušenou cuketou. A taky s pořádnou porcí výborného pesta, které mi dovezla nejhodnější Téra přímo z Itálie. A sušená rajčata mám od další kamarádky, která mi je dovezla pro změnu z Malty. (asi jsem byla strašně hodná, když dostávám tolik dobrot!)
A znovu těstoviny, znovu cuketa, znovu sušená rajčata.
Tyto vrtulky jsou pro změnu špaldové, kupované ve Zdravé výživě na Orlí. A navrch ještě výborný kozí sýr (aaaa chci mít kozí farmu!) ze španělského týdne v Lidlu.
A opět palačinky, tentokrát ale z jemně rozemletých ovesných vloček a celozrnné mouky, plněné syrovátkovým sýrem a šunkou, a k tomu miska okurkového salátu a šmakoun s příchutí hlívy. 
Ideální i jako krabičkový oběd. Což mi připomíná, že to nemilé krabičkovací období se zase blíží....
Ošklivý slaný koláč Quiche - z pohankové mouky, plněný houbami, cuketou, zakysanou smetanou a mozarellou.
A chutná líp než vypadá! I když to v tomhle případě asi nezní jako nejlepší argument :D

Celozrnná pizza, ta snad nikdy nepřestane být oblíbencem! 
Ale nejlepší představa oběda je pro mě stejně tohle!
Sushi! A ideálně running sushi, které přede mnou ale daleko neuteče. Jak je někde napsáno All you can eat, s radostí poslechnu.
Tohle jsou ještě zapomenuté fotky z vídeňského výletu, kdy jsme si zašli na oběd hned v nákupním centru Stadion, u kterého nás vysadil žlutý kočár. Ale na running sushi narazíte ve Vídni i ve všech ostatních nákupních centrech, neomezené obžerství neomezená konzumace za cca 12 Euro. (Což se vyplatí, pokud jste Otsánek jako já a sníte jim to tam pomalu všechno včetně talířů. No co, říkali "All you can...")
 A kromě sushi miluju i všechny ty japonské sladkosti jako jsou koláčky z rýžového těsta s různou náplní nebo smažený banán. (a jak je vidět na fotce, můj muž dal radši přednost klasice a zavzpomínal na Vánoce:D)
A co si nejčastěji vaříte k obědu vy?
A máte rádi sushi? Running sushi? A chováte se tam jako dámy/gentlemani nebo se cpete jako Otesánci? (Markéto neodpovídej, tebe se nikdo neptal!)

40 komentářů:

  1. Nikdy jsem nebyla na running sushi!! Bože, jsem zaostalec :D Musim to napravit... nemám k tomu moc příležitost, asi to budu muset pořádně naplánovat a někam vyrazit, jelikož all you can eat, na to slyším i já :D
    Obědy máme dost podobné. Těstoviny, cuketa, pesto, sýry = klasika, která prostě omrzet nemůže :)
    Joo a šmakouna, konkrétně meruňkového, si k palačinkám dávám nejradši.. občas to nevydržím a sežeru ho ještě dřív než palačinky, ale když už se k tomu dostanu, tak ho miluju rozmixovaného s tvarohem a půlkou banánu, přičemž druhou půlku si pak dám navrch. Mňam :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek, díky za tipy.. já už totiž nevím co ménu vybíravému bráchovi vařit.. už ať mu začne škola (co bude za týden) a já nebudu muset vymýšlet co mu udělat pod zub.. Ale tady jsem objevila nové inspirace, tak snad s tím u něj uspěju :-D

    OdpovědětVymazat
  3. to je opäť článok plný dobrôt! tieto mám u teba úplne najradšej, kde krásne inšpiruješ, keď už dochádzajú nápady :)
    Ja nejedávam sladké obedy veľmi často, lebo mám pocit, že ma až tak nezasýtia ako tie slané, no z času na čas dostane človek chuť aj na to. Palacinky som si už nerobila teda veľmi dávno, takže po týchto tvojich výtvoroch sa do nich najbližšie pustím a musím ich už konečne vyskušať aj so syrom a šunkou, lebo tak som ich ešte nejedla a myslím si, že mi budú chutiť ešte viac ako na sladko :)
    Plechovka cíceru ma čaká v stolíku už asi dva týždne, takže konečne viem čo s ňou, lebo ten tvoj obed vyzerá fantasticky :)
    no a sushiii??!! tak to nemá konkurenciu! našu lásku k sushi máme evidentne spoločnú :D ja ho zbožňujem či už v reštauráciách alebo aj doma a dokonca zajtra budem mať ´sushi day´so sesternicami, takže si ho urobíme opäť tolko, že až, takže sa veľmi, veľmi teším :)
    Páči sa mi tá tvoja pestrosť jedál, že to nie je stále to isté :)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý článek beruško. :) Já mám taky ráda palačinky, ale jenom jednou za půl roku, když je to moc sladké tak mi to moc nechutná. A na kuřecí s rýží jak to jí Vláďa, to žaludek taky nemám. :) U mě vede kuskus, ten hrozně miluju. zeleninové saláty a takové dobrůtky. :))

    OdpovědětVymazat
  5. Já už toho šmakouna musím konečně vyzkoušet, vždycky me v obchodě odradí ta cena :D

    OdpovědětVymazat
  6. Sushi jsem měla poprvé o těchto prázdninách a zamilovala jsem se :D Je to úplná lahůdka a mohla bych se toho ujíst, když mám příležitost hned si dám :) Chci zkusit i domácí. Já bych si dala z těch Tvých dobrůtek vše, co zde máš :D
    veru-life.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  7. A jéje...asi jsem dostala hlad.. :D A chuť, snad na vše co je v dnešním článku... :D Těstoviny, sušené rajčata, cuketa a kozí sýýýr, to musela být dokonalost!!! Na oběd si teď vařím skoro pokaždé něco jiného, od cuketových nudlí, přes květákovo brokolicové placičky až po těstoviny s lilkem... Ale aktuálně mám doma dýně a patizony a tak nějak zatím nevím, co s nimi...Nemáš nějaký tip? :)

    Debie

    www.thingsbydebie.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  8. Tak zrovna dneska večer jsem si udělala po delší době palačinky :D Z jemně namletých ovesných vloček (pokus o mouku :D) s trochou hladké mouky a jako náplň tvaroh s džemem. Mňamka prostě. Jedna mi zbyla, jdu si ještě dát :D. A díky za tipy na další obědy.

    OdpovědětVymazat
  9. Jeej, super článok. Teraz som naozaj hladná haha :)

    OdpovědětVymazat
  10. Sladké obědy jsou nejlepší! Právě nedávno jsem měla jeden takový, a to tvoje mrkvové lívanečky :) Byly moc moc dobré ;) Pohankovou mouku jsem ještě neměla, ale pohanku mám doma :D Nezkoušela jsi z ní někdy kaši? Ten meruňkový šmakoun mi teda vůbec nechutnal :D Ty tvoje těstoviny s cuketou jsou naprosto dokonalé! Cuketu zbožňuju a oblíbila jsem si ji i s kuskusem :) Jak jsem mohla předtím žít bez kuskusu s cuketou? :O
    http://fitlucy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  11. Ty cuketový těstoviny asi zítra okopíruju, protože cuketa se na mě smutně kouká z ledničky a je jí tu mraky :D a palačinky na slano! mnam, to bych si dala!

    OdpovědětVymazat
  12. užasný fotky, mnam dostala jsem na něco chut:D:))

    OdpovědětVymazat
  13. Ta cizrna vypadá opravdu dobře :) Jsem si koupila tu "klasickou" a zjistila, že se musí nechat přes noc namáčet, a to mě nebaví. Tak budu muset zkusit tu z plechovky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud můžu poradit, namočit ji všechnu, pak v papiňáku ji máš za 20 minut uvařenou, nech ji vychladnout, rozděl do sáčku a dej do mrazáku. Je to levnější, nemusíš furt kupovat tu v plechovce atak :)

      Vymazat
  14. Mohla bych poprosit o recept na těsto na pizzu?? Vždycky, když se o něj pokouším, tak to dopadne všelijak, jen ne dobře :D a tohle vypadá luxusně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://eatandrunandlove.blogspot.cz/2012/05/celozrnna-zampionova-pizza.html :)

      Vymazat
    2. Díky moc! Bylo mi jasný, že tady asi někde bude a že jsem za troubu, že si to nenajdu :D každopádně, zítra jdu do ní

      Vymazat
  15. Tolik dobrého jídla, až se začínám těšit na zítřejší oběd :D.

    OdpovědětVymazat
  16. Máš vynikající nápady, skvělé články, které tě určitě proslaví, jen škoda, že sis sem pustila ty reklamy... Kristýna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc!
      O té reklamě jsem dlouho přemýšlela a teď jsem se rozhodla to zkusit, ale zatím to tu mám jen na zkoušku, třeba to dám úplně pryč. A nebo alespoň vyměním za nějakou méně výraznou...

      Vymazat
    2. Ahoj Markét, tvoj blog zbožňujem, ale súhlasím s Anonymom, tá reklama je dosť veľká a výrazná a silno udrela do očí, až som nevedela či som na správnej stránke :/

      Vymazat
    3. Já vím, nevypadalo to dobře, jen jsem to zkoušela, už je pryč :)

      Vymazat
  17. Zatím pracuju do konce týdne na půl úvazku, takže místo obědu si dám radši pozdní svačinu a pádím se v klidu najíst doma. Ale od příštího týdne taky začnu krabičkovat. Pořídila jsem si novou (žlutou s puntíkama na vršku) z Ikea s výmluvou, že žádná, co mám doma, pořádně netěsní (koupila jsem si v Rossmannovi i spešl krabičku s vidličkou na salát, tak teče parádně, mají i v Tigerovi na Masaryčce).

    Obvykle udělám večeři a "zbytky" nahážu do krabičky. V nouzi třeba červenou čočku s vajíčkem a pečivo, často těstoviny (s cuketou, rajčaty a balkánem) a rýži. Miluju italské rizoto. Příští týden bude ve znamení dýně hokaido. :)

    OdpovědětVymazat
  18. Running sushi jsme zkusili ted v Berline a pripadala jsem si jakv porote v Superstar - vsechny talirky jsme strasne zkoumali, ktere jsou nas "hodny" :D (mozna to bylo i tim, ze to bylo drahe :DD)

    OdpovědětVymazat
  19. Running sushi mají v palladiu nebo na andělu, ale já si vždycky objednávám maki set \)mě by se nevyplatilo to running =D ). Sním o té sushi lodi. Teď se stravuji podle plánu na míru, ale jinak k obědu miluji jak sladké (ovocné knedlíky, krupicová, žemlovka, rýžový nákyp) i slané (palačinky se špenátem, losos, lasagne - ale do těch jsem ještě neměla odvahu se pustit).

    OdpovědětVymazat
  20. Obědy musím mít pestré, proto jsou pokaždé jiné. Je jen pár jídel, které si dělávám častěji, typicky celozrnná pizza. Proto mě trochu mrzí, že tvoje "obědové reportáže" jsou v podstatě pořád ta samá jídla dokola. Ráda bych načerpala novou inspiraci :)

    OdpovědětVymazat
  21. Nádherná jídla, až z toho mám hlad. :D :) Já si nejčastěji dělám nějakou pečenou zeleninu apod. Například miluji mrkvové hranolky. O:)
    Corculum♥

    OdpovědětVymazat
  22. Všechno vypadá tak výborně, že bych to nejradši všechno snědla, hlavně ten quiche a celozrnná pizza! Mňam

    OdpovědětVymazat
  23. Od října se stěhuji na kolej, takže skvělá inspirace na rychlá, chutná a zdravá jídla, ráda bych si totiž vařila sama :))

    OdpovědětVymazat
  24. Skoda te reklamy, ac je ruzova :))), kazi mi dojem z jinak milovanyho blogu.

    OdpovědětVymazat
  25. Samé dobroty! Mám ráda obdobné věci jako ty :) Palačinky jsem měla v krabičce na oběd zrovna dneska. A na running sushi se chystám poprvé v životě v sobotu! Kvůli tomu dokonce držím již pár týdnu "sushi půst", abych si to náležitě užila :D

    OdpovědětVymazat
  26. Ahoj, muzu se te zeptat, kolik ti plati za ty reklamy? Pripadas mi jako dost zasadovej clovek, kterej nema rad komerci, tak me docela dost prekvapilo, ze sis je sem vlozila...
    Diky za odpoved,
    Terka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Terko, s tím, kolik si kde a za co vydělám se cizím lidem nesvěřuju :)

      Nicméně za reklamu na blozích až na výjimky nebývají žádné pevné částky, je to na principu Affilate marketingu. A je to snad na každém druhém blogu, tak jsem se to rozhodla vyzkoušet i já, jestli se to vůbec alespoň trochu vyplatí (ale vypadá to spíš že ne) a podle toho to tu buď nechám, nebo dám úplně pryč. Ale tu v záhlaví jsem oddělala, sama vím že to nevypadalo dobře...

      Vymazat
  27. Všechno to vypadá naprosto výborně! :) Tady je někdo šikovný:))

    OdpovědětVymazat
  28. Super inspirace, ještě nikdy jsem neměla cizrnu, tak možná vyzkouším :)

    OdpovědětVymazat
  29. Jů, už na mě jde zase hlad :D Cizrnu bych si dala, neměla jsem jí už hodně dlouho. U nás se moc nekupuje, protože nikomu moc nechutná, což já opravdu nechápu!
    Náhodou ten koláč vypadá moc pěkně. Ty moje jsou kolikrát mnohem horší :D

    OdpovědětVymazat
  30. Skvělý článek:) já si poslední dobou oblíbila k obědu tortilu plněnou rajčaty, salátem a chilli tofu s cizrnou osmažené na pánvi:) jinak děkuju, inspirovala jsi mě k vyzkoušení kuskusu, cizrny, celozrnných palačinek, houstiček tofu a šmakounů! :D odhodlávám se k upečení loupáčků, tak snad se mi to povede... :(:D díky za inspiraci, jen tak dál!:)

    OdpovědětVymazat
  31. ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli nemáš nějaký zdravý recept na těstoviny s rajčatovou omáčkou... díky:)!

    OdpovědětVymazat