úterý 21. října 2014

Proteinové království

Hezký den!
Nedávno jsem ve své skleněné dóze, kam jsem elegantně přesypala čokoládový protein, spatřila dno. Smutné to zjištění. 
Ale o pár dní později už jsem zase seděla u počítače, pročítala recenze a vybírala protein nový, tentokrát z e-shopu fitnessprotebe.cz
Jak už jsem psala dříve, protein rozhodně není něco, bez čeho byste nemohli žít, a to ani v případě, že dost posilujete. Nejdůležitější je mít dostatek bílkovin, a je prakticky jedno, jestli to bude z masa, tvarohu, tofu a nebo třeba právě z proteinu. Není to tak, že byste nemohli budovat svalovou hmotu a nebo hubnout, aniž byste dvakrát denně zběsile třásli šejkrem.
ALE rozhodně je to dobrý pomocník, protože podporuje udržování svalové hmoty, ale i její růst a regeneraci. A navíc jsou bílkoviny v této podobě rychle a snadno stravitelné.
Já mám protein moc ráda jako takové zpestření jídelníčku - největší milovník masa zrovna nejsem, stačí mi tak jednou, dvakrát do měsíce, a tak mám bílkoviny převážně z tvarohu (a moje spotřeba je skoro až neslušná!), jogurtu, sýrů, tofu, šmakouna, cizrny, pohanky a jiných luštěnin, občas z vajec....no a někdy se stane, že ani na ten milovaný tvaroh nebo jogurt nemám ani pomyšlení, a s radostí sáhnu radši po proteinu.
A nebo si ho dávám po tréninku, jako menší svačinu, a nebo naopak jako druhou večeři - večer mám často chuť na sladké (ehm...kdyby jen večer...) a tak mi tohle přijde vhod.
Rozhodnout se, který protein si vybrat bylo docela dilema, a tak jsem si pročetla pár recenzí a vzpomněla si i na nějaké starší, které jsem dříve četla, a nejlépe mi z toho vyšly proteiny značky Reflex Nutrion, které jsou špičkou na našem trhu, co se kvality týče, a už mnohokrát jsem na ně slyšela/četla chválu.
Ale mělo to jeden malý háček - na kvalitu byly chvalozpěvy snad všude, ale na chuť někdy tak úplně ne - že tady chuť musela ustoupit kvalitě, nebo že chuťově to opravdu není žádná sláva.
Nakonec jsem se ale rozhodla být rozumná, řekla si "Markéto sakra, tak chceš protein, nebo kakao?" a rozhodla se vyzkoušet protein právě od Reflexu, když má být tak kvalitní - konkrétně tento, v příchuti čokoláda-burákové máslo.
A jak to dopadlo?
....chvilka napětí....
Při otevření jsem si na zadek nesedla. Rozhodně se na mě po otevření víčka nenahrnula vůně Nutelly, Reeses koláčků, čokolády, ani ničeho podobného.
...a sakra, co když to bude fakt hnusný?
Napoprvé jsem to vyzkoušela s mlékem. Pořádně protřepala, napila se...a na zadek si ani tentokrát nesedla. Příchuť čokoláda-burákové máslo bych v tom asi neodhalila, spíš čokoláda "s něčím" a to "něco" mi tam moc nesedělo.
Na podruhé už mi to chutnalo o něco víc, a v další dávce už úplně....a teď už na to kolikrát dostanu chuť sama od sebe, jen tak. 
Prostě už jsme největší kámoši.Ale přehlednější bude srovnat si plusy a mínusy.
+ Instant Whey PRO je úplná novinka - má mnohem více probiotických kultur a trávicích enzymů. 
+  ve 100g je 80g bílkovin, které jsou ve vysoké kvalitě
+  záruka kvality - testována je každá šarže
+ minimum sladidel 
+ v jedné dávce přijmete 20g bílkovin a jen 1,6g sacharidů, z toho jen gram cukru
+ nepění
+ pěknej obal (no dobře, teď zním fakt jako blondýna...)
+ velký výběr příchutí - banán, čokoláda, vanilka, malina, čokoláda-burákové máslo, čokoláda-máta, banánový koláč, vanilka-skořice
+ a nakonec i dobrá chuť (na kterou si ale musíte ze začátku zvyknout)

- nevoní zrovna tak, že byste chtěli nacpat nos dovnitř a už nikdy ho nevytáhnout
- u příchuti čokoláda-burákové máslo nešlo tak úplně poznat, co je to zač (a to já, jako milovník burákového másla těžce nesu!:D)
Ale protein nepřišel sám, spolu s ním mi v krabici přišla i slušná zásoba tyčinek.
tahle proteinová od PhD v příchuti čokoláda-arašídy byla prostě výborná, jedna z nejlepších, co jsem kdy měla!
Ve srovnání tyčinek by si zasloužila dvě jediničky - jak za chuť, tak za složení.
Chutná totiž jako nějaká Snickerska, a v 75 gramové tyčince do sebe dostanete celých 30g bílkovin, 19g sacharidů a jen 3 gramy cukrů. Takhle by podle mě měly proteitnové tyčinky vypadat!
Nemohla jsem to vydržet a musela ji vytáhnout během nekonečné tříhodinové přednášky - až se na mě spolužáci škaredě koukali - buď proto, že jsem moc šustila obalem (ale kdepak, tichá jako myš!), a nebo proto, že strašně záviděli, jak velkou Snickersku to mám. (to spíš!)A další z věcí, na kterou jsem byla zvědavá už dlouho, byly proteinové flapjacky, opět od Reflexu.
Ty klasické (a pořádně sladké!) flapjacky mám moc ráda. A stejně tak ráda mám i proteinové tyčinky, takže jsem byla zvědavá, jak může chutnat tohle spojení. Jestli to není nějakej kočkopes.
Hodně zasytí, a co se týče složení, jsou na tom opět skvěle, úplně ideální potréninková svačina (a to i když jste zrovna necvičili :D) - v jedné tyčince je 20g kvalitních bílkovin, 31g sacharidů převážně z ovesných vloček, a jen jeden gram cukru.
Samotný přeslazený flapjack mi sice chutná víc, ale zase není tak zdravý, nebo spíše vhodný, jako tohle.
Vyzkoušela jsem tři příchuti:
- malted oats neboli ovesný slad - ta mi chutnala nejvíc, vůbec není přeslazená, ale sladká jen tak jemně
- čokoláda-karamel - taky dobrá, sladká jen jemně, hodně výrazná chuť kakaa
- čokoláda-pomeranč - ne a ne a ne! Tohle mi jako jediné nechutnalo. (I když to možná nebude chyba tyčinky, ale spíš moje, když pomeranč mám ráda jen v jedné podobě - a to je Aperol Spritz.)
A jaký protein je váš nejoblíbenější? Co vám chutná nejvíce, od jaké značky? 

36 komentářů:

  1. O proteinu pořád přemýšlím, ale nemůžu se prostě rozhodnout! :D Co mě ale zaujalo je ta proteinová snickerska! :))

    http://myway-tofitness.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejlepší bude asi zkusit pro začátek jen nějaký maličký vzorek :))

      Vymazat
  2. Reflex som ešte nemala, odrádza ma cena ale zloženie je super :)
    Ja to mám takto s každým proteinom, prvá dávka, že ou shit, toto mi teda nechutí. Začnem rozmýšľať komu by som ho mohla podhodiť. Druhá dávka, že tak ešte ochutnám, keď som ho už kúpila a potom ďalšou sa to už vezie a teším sa naň :)
    Kedže mám dostatok B v strave, protein si dávam len ako chuťovku, ak viem, že nejdem z fitka hneď domov jesť a tak. Už som sa ale poučila, že čokoláda + banán/kokos/pomaranč/.. je zakaždým taka nijaká, tak teraz beriem zo všetkého len čoko.
    Najviac mi zatiaľ chutil Survival a najmenej prekvapivo všetkými ospevovaný Amix a Myprotein :-/ Včera mi ale priateľ doniesol 1,5 kilový Trec Nutrition a zatiaľ som zasa nejak :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta cena je vyšší, to je pravda, ale zase je dost kvalitní.....a taky si myslím, že čokoláda je vždycky nejlepší volba, na tom se nedá moc pokazit, ale třeba taková vanilka mi často vůbec nechutnala :/

      Vymazat
  3. Děkuji moc za recenci :-) akorát mi došel protein a váhám ,který si mám koupit a tenhle vypada super!! hlavně moc se mi líbí proteinová tyčinka :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyčinka je úplně nejlepší! :))
      A s proteinem jsem taky moc spokojená, ale největší jistota by asi byla klasická čokoláda:)

      Vymazat
  4. Ešte som zvedavá, ako dopadol sirup od WF? :D Zachutilo, či si ho niekomu podarovala? Ja som mala rovnakú reakciu ako ty ale po ďalšom pokuse som sa do sirupu i dipu zamilovala a mám pocit,že spôsobujú závislosť :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stále stejná nenávist, tu pachuť mu nikdy neodpustím! :D

      Vymazat
  5. super recenzia Marki :) S proteínom od Reflexu skúsenosti nemám, ale počula som o ňom dosť a zatiaľ len samé chvály. Vidím, že ty uvádzaš nepenenie ako plus, ja mám naopak veľmi rada ked proteín pení :D neviem prečo :D veľmi sami páči, že je vždy na výber z viacerých príchutí, čo oceňujem. Ja proteín používam,ale keďže mám dostatok bielkovín zo stravy (tie tvarohy a kura robia svoje :D), tak ho používam na dochutenie tvarohov, do overnight oats, alebo najnovšie si milujem preliať ovsenú kašu s proteínom, to je už iná mňamka! Zatiaľ som mala skúsenosti len s proteínmi od Scitec Nutrition a Myprotein a obe mi sadli, Scitec celkovo, či už ako nápoj alebo na ochutenie ale MyProtein skor na dochutenie a má neskutočnú vôňu, lebo ako nápoj je ho strašne málo a ja mám rada veľa toho :D Čo sa týka tyčiniek, tak zbožňujem proteínové!!! To je taká pochúťka, že až. Keby si mám vybrať medzi nejakou maškrtou ako snickers napríklad a proteínovou tyčinkou, tak beriem tyčinku :D z týchto spomenutých som však ešte nemala ani jednu, ale dobré ohlasy majú tie PhD. :) A dokonca ani flapjacka som žiadneho nejedla :D takže to by som rada nejakého ochutnala:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za názory Luci :)
      Od Scitecu ani My protein jsem ještě nic neměla, třeba příště - ale taky bych nechtěla, aby toho bylo málo haha :D
      A s proteinovými tyčinkami to mám stejně, nejlepší věc! Jen kdyby ta cena byla stejná jako za ty Snickers apod....:D

      Vymazat
  6. Ahoj Markét! :)
    Chtěla jsem se tě zeptat, jestli bys nemohla napsat něco o škole kterou studuješ. Jaké máš předměty, jak jsi se dostala k téhle škole, jaké jsou přijímačky a nebo co jsi musela udělat aby jsi se na ní dostala (třeba jestli tam jsou nějaké talentovky, nebo jestli musíš odevzdávat nějaké vlastní práce) a co bys chtěla dělat až dostuduješ. :)
    Předem moc děkuju za odpovědi :)
    Jinak máš skvělý blog! Hrozně ráda čtu tvoje články! :) <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani, moc děkuju :)
      A o škole bych určitě napsat mohla - i když možná radši až po státnicích :D

      Ale ve zkratce : Je to obor Teorie interaktivních médií na FF Masarykovy Univerzity. Původně jsem chtěla na žurnalistiku, ale tam jsem se bohužel nedostala, a tak jsem šla sem. Přijímačky byly z Testu studijních předpokladů, které jsou stejné pro celou univerzitu, je tam hodně logické myšlení, něco málo z počítání a trochu všeobecný přehled :)
      Mnohem víc by mi seděla ta žurnalistika, ten můj obor je hodně zaměřený na digitální technologie, počítače, moderní umění i hudbu v médiích, ale víc mě baví spíš všechno z oblasti médií, což byly spíš předměty volitelné, ale ty byly fajn - nejvíc mě bavilo třeba Média a jejich praxe, Mediální výchova, Vizuální kultura, Reklama a propaganda, Redakční práce a nebo kurz správného psaní nebo o české literatuře :)
      Ale alespoň jsem měla možnost si sama domluvit praxi v MF Dnes a České televizi, což byly nejlepší zkušenosti a kdybych nestudovala nic, co s médii souvisí, asi by to tak snadno nešlo...

      Vymazat
  7. Ou, ta PhD vypadá hodně lákavě... a ještě když říkáš, že chutná jak snickerska... a je tak obrovská! Hned bych si jí dala :-) jinak ty flapjacky mě taky dost lákaj, taky jsem zatím měla jen ty sladké (a zbožňuji je, nejlepší snídaně!!). Jinak to, že ti protein nejdřív moc nevoní, ale po pár dnech si ho zamiluješ, moc dobře znám .-) Měla jsem to tak s vanilkovým "Hi anabol" (né moc známý, ale měl fakt jen uplně minimum sacharidů a byl i za fajn cenu :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je skvělá, a navíc ta velikost - myslela jsem si, že bych ji mohla mít na dvakrát, ale to nešlo :DD
      Ten vůbec neznám, díky za tip :)

      Vymazat
  8. Super článek :-) já mám naštěstí doma plný "pytel" proteinu, takže si s tím nemusím dělat starosti, ale až si budu příště vybírat mrknu i po tohmle :-)

    OdpovědětVymazat
  9. My máme doma proteiny od PROM-IN, mohu doporučit :-). Já mám jahodový, přítel vanilku a čokoládu. Vanilka je taková sladká, čokoláda trochu jako ošizené kakao (míchám to s vodou), jahoda není ani tak sladká jako vanilka :-). Ale co je výborný. K objednávce si vzal i pytlíček na ochutnání s banánovou příchutí.. Ooooooo to byla taková dobrota :D :D.. Musím tu svojí jahodovou pixlu co nejdříve vypít abych mohla koupit banán :D..
    S Reflexem zatím nemám zkušenosti žádné, předtím jsem měla Scitec - protein delite. Jednou ananas s vanilkou, chuťově dobré. A předtím jahodu s bílou čokoládou, to už je dýl, chuť si skoro nepamatuji :-). Pak jsem sáhla pro PROM-INU. Přítel měl předtím Twinlab s příchutí čokolády a to se nám kroutili palce u nohou, když jsme to pili :D :D, eee..
    Tak, a to je vše, co jsem měla na srdci 8-).

    OdpovědětVymazat
  10. Zrovna budu opět řešit koupi proteinu, tak zvažuju, že taky zainvestuju do Reflexu. A na recenzi už se chystám věčnost. Šejkrem už mi prošlo testerů...ale ne a ne se k tomu dostat :-D Žádný mi ještě nechutnal tak jako slaďoučká vanilka od Scitec Nutrition :(:D

    OdpovědětVymazat
  11. Mě protein v podobě prášku nesednul :/ měla jsem po něm žaludeční potíže, takže ruce od něj pryč. Ale v podobě tyčinku ho můžu =D a nejlépe v questbarkách. Z flapjacků mám nejraději ty od wholebake ... sice sladké, ale pekelně dobroučké a taky raw tyčinky od lifebar jsou mńamka, obzvlášť ta kokosová

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však není potřeba se do toho nutit, když ti to nechutná, nic se neděje, bílkovin se dá sehnat spousta jinak - a alespoň ušetříš :D
      A tyčinku pak na chuť, taky je miluju:)

      Vymazat
  12. Super recenzia. Nejako ma to ťahá k nejakej kúpe. článok mi dosť pomohol ! :)
    COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  13. chci ochutnat všechny ty tyčinky !!!! :D proteiny mám nejraději od PhD, zatím mi všechny chutnaly :) i když ono když má člověk ty 2 kila, tak se toho po kile a půl přejí, takže už se těšim, až zas dám jinou příchuť :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mezi PhD a Reflexem jsem se právě rozhodovala, takže vidím, že špatná volba by to taky nebyla! :)
      Ale naštěstí mám vždycky jen menší balení, půl kila nebo kilo, což mi vyhovuje :D

      Vymazat
  14. tenhle protein neznám, ale to složení je teda moc pěkné!! a taky mě lákají ty tyčinky :)

    OdpovědětVymazat
  15. Kdysi jsem protein ochutnala a hrozně mě zklamala chuť, od té doby už jsem mu šanci nedala... teď ale zase uvažuju, že prostě zkusím jiný a uvidím. Často mam totiž večer ještě na něco chuť a tohle by bylo super! A to jsem zrovna dneska nakupovala... objednávala jsem si krokoměr Tanita a k tomu asi 10 tyčinek - už se nemůžu dočkat, až dorazí! :-D No tak protein příště :-)

    http://mydiarymyjourneymylife.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  16. To složení je víc než na jedničku! :D :) A ty tyčinky,,...božíí!
    Fit Maddie

    OdpovědětVymazat
  17. Já chci těmhle proteinům tolik dát šanci, ale vycítím acesulfam jak pes sekanou (a ne v tom dobrém slova smyslu) :D :D :D

    OdpovědětVymazat
  18. Na Reflex nedám dopustit. Mám sice přírodní protein, který není vůbec doslazovaný um. sladidly, takže ta chuť je taková "mdlá", ale zato moc hezky voní (mám jahodu) a plní svůj účel. :))
    Tyčinky jsem od Reflexu ještě netestovala, tak snad někdy. :))

    OdpovědětVymazat
  19. Taky o proteinu stále jen uvažuji, kde se dá koupit vzoreček proteinu?

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj, jenom bych k Tvému článku doplnil, že rozhodně není jedno, jestli budeš mít bílkoviny z masa, tvarohu, tofu apod. Zdroje bílkovin se musejí střídat, jinak dochází k nevyváženosti aminokyselin. Jedná se o docela obsáhlý problém, takže pokud to mám hodně zkrátit, znamená to v podstatě to, že pokud budeš příjmat ve větší míře bílkoviny pouze z jednoho zdroje, organismus na takovou bílkovinu začne časem reagovat negativně, jako na látku, způsobující alergickou reakci. Jinak pokud bych se měl ještě (čistě pro zajímavost) vyjádřit k Tvému oblíbenému tvarohu, ten pokud se příjmá jako JEDINÁ bílkovina v jídle, způsobuje růstovou depresi o 30%, což znamená, že růst svalů zpomalí o 30%, takže na to bacha, navíc se šíleně dlouho a složitě tráví. Není protein jako protein, v jídelníčku se musí vyskytovat ve více formách, živočišný i rostlinný, jinak nadělá v těle více škody než užitku... ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, nebylo to myšleno tak, že bych přijímala bílkoviny jen z jednoho zdroje, samozřejmě vím, že je potřeba, aby to bylo pestré, jen jsem tím chtěla zjednodušeně říct, že pokud má někdo dostatek bílkovin ve stravě, není proteinový nápoj nutností a jde to i bez něj :)
      S tou poslední větou by vegani rozhodně nesouhlasili, je spousta lidí, kteří přijímají bílkoviny jen rostlinné a jsou zdraví, někteří dokonce s kariérou ve fitness....Já sice tenhle názor úplně nezastávám, ale je to prostě tak, že na tohle celkově existuje spousta názorů...
      Každopádně díky za reakci :)

      Vymazat
    2. Ok, teď už lépe rozumím tomu, jak si to myslela ;-). Je mi jasný, že vegani by s tím nesouhlasili, ale jak sama správně píšeš, existuje na to spousta názorů. Nicméně věnovat se například posilování a být vegan, nabrat tedy svalovou hmotu pouze z rostlinných bílkovin, půjde velmi obtížně, kdysi jsem koukal na veganské jídelníčky a množství bílkovin se pohybuje většinou jen v maximálně desítkách gramů za den, což je při všeobecně uváděném doporučení 1,5-2g na kg hmotnosti u lidí, co posilují a chtějí nabrat svalovou hmotu, nedostačující. A nedovedu si příliš představit, kolik peněz a úsilí by mě jako vegana stálo denně do sebe takové množství bílkovin dostat :). Měj se krásně a díky za předešlou odpověď :).

      Vymazat