čtvrtek 18. prosince 2014

Vánoční rychlo-cukroví : zdravé i klasické

Pokud vám s tím vším vánočním ještě nelezu na nervy, stane se tak právě teď.
Jakožto vánoční člověk si opět nemůžu odpustit něco vánočního, tentokrát malé tipy na 2 druhy opravdu rychlého a jednoduchého cukroví.
Ani jedno však není z mé hlavy a ani jedno (zatím!) není naší rodinnou tradicí. První, zcela zdravé cukroví jsou datlové kuličky. Kuličky, které jste v poslední době viděli snad na každém druhém blogu. A já tady s tím teď přijdu, jako bych objevila Ameriku. Prostě tregéd.
Protože tak, jako všichni automaticky vědí, že Štědrý den je 24. prosince, že po prosinci přijde leden, a že na Silvestra se slaví, tak všichni vědí, že i z datlí a oříšků se dají dělat zdravé dobroty. Jasná věc.
Já jsem si datle koupila už strašně dávno, asi před dvěma měsíci, když jsem si pochutnávala na výborné (a taky nehezky drahé) raw tyčince Lifefood ze zdravé výživy a na obalu si přečetla složení, kde jsem zjistila, že na takovou dobrotu stačí opravdu maličko surovin.
Ale vzpomněla jsem si na to až po dlouhé době, v rámci příprav vánočních dobrot.
Jak jsem ale psala minule, doma máme tradici, že cukroví se z plných talířů jí na Štědrý den (do té doby se ochutnává :D). No a kdo to má vydržet, žejo.
Tak jsem si připravila alespoň takové předvánoční cukroví. Dobroty, které budu jíst, než se budu moct na Vánoce naplno pustit do všech těch lineckých hvězdiček. 
Na 20-25 kuliček budete potřebovat: 
250g datlí
100g kešu
lžíci burákového másla
kokos na obalení
(samozřejmě jdou i jakékoliv jiné kombinace, ale tohle je podle mě to nejlepší - žádné zbytečnosti navíc!)
Datle i kešu rozmixujte, smíchejte dohromady, přidejte burákové máslo a uplácejte kuličky a obalte je v kokosu. Jednodušší to být nemůže!
Sladit je není vůbec potřeba, díky datlím jsou sladké až až. A je to neskutečná dobrota! Což dokazuje to, že jsem je dělala včera, a dneska už je krabička v ledničce smutně poloprázdná. Nebo spíš skoro prázdná.
A druhé cukroví je zase z úplně jiného soudku. Na rozdíl od datlových kuliček to není nic #eatclean #fitness #bodybuilding #abs, ale naopak cukroví takové, jak se na pravé Vánoce sluší a patří - poctivé, s cukrem i máslem.
Šlehačkové, podle Kristinky, které jsem vylepšila o vánoční koření.
Budete potřebovat : 
250g hladké mouky
120ml smetany ke šlehání
120g másla nebo Hery
a na posypání cukr moučka, nebo cukr smíchaný se skořicí, perníkovým či vánočním kořením
Máslo nechte trošku změknout a smíchejte s moukou a šlehačkou, Vypracujte těsto, a hned můžete vykrajovat - a pak už stačí jen péct, na 180 stupňů, dokud cukroví maličko nezhnědne na povrchu.
Po vytažení ho hned posypte cukrem nebo cukrem s kořením.
Já jsem měla směs cukru s vánočním kořením, co jsem dostala minulý rok, je to původně z Lidlu jako posypka na kávu, ale i takhle se to dá hezky využít.

21 komentářů:

  1. No vidiiiiis, ze banan neni jedine ovoce, ktere jis :-)
    Vypada to moc dobre a jednoduse - vyzkousim :-)
    Karolina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě jablka a.....no.....avokádo je vlastně ovoce! :D

      Vymazat
  2. To je super, pre mňa to objavenie Ameriky je, takže ja, tragéd, ti ďakujem :D Trčím na Vianoce v Istanbule v byte bez trúby tak práve zúfalo pátram po všetkých receptoch na vianočné nepečené koláčiky, síce nejaký parádny drtič na kešu nemám, ale to už bude ten menší problém :D Ďakujeeem za recept !!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee tak to mě moc těší! :D
      Ještě děláme doma nepečené "rafaello" z kondenzovaného mléka, kokosu a rozdrcených sušenek, taky dobrota!:)

      Vymazat
    2. Píšem si, ďakujem !! :))

      Vymazat
  3. Vypadá to skvěle a vůbec nejsi tragéd že přicházíš s datlovými kuličkami, u každé bloggerky článek vypadá jinak, iriginálně :**

    OdpovědětVymazat
  4. Datlové kuličky vypadají moc pěkne :) Chtěla jsem se zeptat, jak se ti povede dobře rozmixovat kešu s datlemi? Nevím, jestli to můj mixér zvládne. Děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím že to zvládne každý mixér, já rozhodně nemám žádný extra drahý, ale úplně obyčejný :)

      Vymazat
    2. taky mi to nejde, datle se tam jen protáčejí, tak nevím co teď s tím:)

      Vymazat
  5. Ahoj chcem sa spytat ci kolace z druheho receptu nie su moc bez chuti. Cesto mam uz totiz spravene a neviem ci tam este nieco nepridat :D Dakujem za inspiraciu! Gulicky idem robit az vecer :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, to těsto samo o sobě bez chuti docela je, není to sladké, ale po upečení se to právě obalí v tom cukru a koření :)
      Ale klidně přidej i trošku cukru rovnou do těsta, aby bylo sladší :)

      Mně to chutná moc, ale nemá to nijak výraznou chuť...

      Vymazat
  6. Jedny z nich asi vyzkouším :) Ty kuličky vypadají víc než lákavě :)
    http://fitlucy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Ty kulicky! Proboha.. jak me tato kombinace mohla nenapadnout? To je proste TOP! Hned zitra je udelam, svoje uz mam sezrany :D

    OdpovědětVymazat
  8. Všetky recepty vyzerajú taaak dobre!! Ja práve premýšľam, čo ešte upečiem, takže sa určite inšpirujem. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Ty kuličky.. to musím vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
  10. Škoda, že nemám ráda datle, ale jinak to může být dobré :)

    OdpovědětVymazat
  11. Zrovna předevčírem maminka domů přinesla RAW cukroví od jedné kamarádky. A mezi tím byly i podobné datlové kuličky. No po celé krabici se okamžitě slehla zem! :D Jinak tedy upřímnou soustrast, že vytahujete cukroví až 24., z toho bych se asi zbláznila. Jak vím, že je napečené v krabici, tak na něj mám permanentní chuť :D
    Recepty vypadají báječně a ty Westíko-fomičky jsou geniální :D

    OdpovědětVymazat
  12. Mhhhm tie guličky by som si dala :) tento rok máme sladkého až až ale určite ich vyskúšam nabudúce, aj počas roka :)

    OdpovědětVymazat
  13. aaaaaa, tie gulicky su vyborne!!! pridala som aj trochu rumua neviem ci vydrzia do vecera:)

    OdpovědětVymazat