neděle 11. ledna 2015

Jak jsem nakonec nebyla poslední, aneb mé první Crossfitové závody

Na crossfitové lekci jsem předtím byla jen dvakrát v životě, ale někdy před měsícem a půl jsem se rozhodla, že s crossfitem začnu pořádně, a začala jsem tedy chodit na kurzy pro začátečníky, kde se vysvětluje technika, na každé lekci něco jiného - od kettelbellů přes stojky až po vzpírání. A do toho jsem si párkrát zašla i na lekci klasickou.
A zhruba ve stejné době jsem si v Crossfit Parku všimla letáku, že se tam budou konat první amatérské crossfitové závody. Hned jsem se chytla slova amatérské, a řekla si, že když už začít, tak se do toho vrhnout rovnou po hlavě. Odcvičeno mám sice petstotisíc hodin TRX nebo fitboxu a naběháno plno kilometrů, ale přeci jen, crossfit je ještě o level výš...
Za ten měsíc jsem si to asi tak 654x rozmyslela, že nepůjdu, pak že zase jo, pak že ne, že přeci musím mít nějakou soudnost, pak zase že ano, protože nutně potřebuju to účastnický tričko (:D), po jedné lekci, kdy se mi chtělo omdlít, jsem byla rozhodnutá že ani náhodou, ale po pár dnech jsem zase byla přesvědčena, že je to fakt i pro začátečníky a nevadí, že neumím kliky ve stojce a podobný lahůdky.....a pak jsem konečně zaplatila startovné.
Potom jsem si pro změnu střídavě nadávala, že jsem kráva co nemá žádnou soudnost ("proboha Markéto, bylas na lekci asi čtyřikrát!!!"), a střídavě se strašně těšila. 
A jak ten den D vypadal?
Ve zkratce asi takhle...
Třikrát se mi chtělo zvracet, dvakrát brečet a jednou umřít. Střídavě jsem crossfit strašně nenáviděla a milovala. Litry potu, šejkry s proteinem kam se podíváš, a v každé ruce banán nebo proteinová tyčinka, svalnatí fešáci všude okolo (sakra, to mám vlastně zakázáno říkat, vždyť to tady čte můj muž! Takže ne, žádní tam samozřejmě nebyli!), a skvělá atmosféra k tomu.
A v trošku delší verzi?
Nějak takhle...
Celkem bylo asi 80 závodníků, a rozděleni jsme byli do 10 skupin, takže se cvičilo na části, a mezi tím jsme si vzájemně fandili a pozorovali ostatní.
Čekaly nás tři WOD (Workout Of the Day), s tím že mezi každým jsme měli dlouhou pauzu, než jsme zase přišli na řadu.
První WOD byl zveřejněn na facebooku den předem, další byly překvapením až na sobotu.
A když jsem poprvé četla "1000 metrů veslování, 50 thrusterů s 15kg osou a 30 overhead kettelbell swingů s 12kg (pro mě, pánové měli všechno těžší), říkala jsem si, že to není AŽ TAK zlý.
Žádný hnusný angličáky, žádný běhání okolo sálu, žádný stojky...
No, naivita že to není AŽ TAK zlý mi vydržela přesně do chvíle, kdy jsem si (po třetí v životě:D) sedla za veslo a šlo to jaksi z tuha. A ruce mě začaly pálit mnohem dřív, než bych čekala.

A ta pravá hrůza přišla u thrusterů (ty jsem mimochodem dělala úplně poprvé v životě, zkrátka křest ohněm :D), kde jsem jich udělala asi 10 a ruce pálily jako čert, a při pomyšlení, že musím zvládnout ještě 40 mi málem do očí vhrkly slzy :D Zadek jsme museli dávat až těsně k zemi, jinak se od rozhodčího ozvalo oblíbené "no rep" a to opakování se nám nepočítalo.
A jak jsem vzala do ruky ketellbell, měla jsem pocit že mě ruce nebudou poslouchat už vůbec a spadne mi na hlavu. A já na místě umřu.
Během těch 10 minut jsem si asi 30x nadávala, proč tam lezu, když na tohle vůbec nemám natrénováno a říkala si, jak už tam v životě nevkročím........a okamžitě po dokončení jsem se zase začala těšit, až si koupím neomezenou permanentku a budu tam skoro denně.
Další WOD byl v podobě farmer carry neboli nošení kettelbellů (prostě to čapnout jak tašky s nákupem a utíkat:D), crossfitových sklapovaček s nohama od sebe, box jumps overs neboli skákání na bednu s otočením a kliků s lehnutím na zem a zvednutím dlaní (v tomhle případě jsem byla opravdu vděčná za dámskou variantu).
Tady přišla pořádná krize u box jumps, kdy se mi začínala motat hlava a ještě k tomu mi padaly legíny, takže jsem si je musela při každém skoku zoufale povytahovat, aby všichni nemuseli na vlastní oči obdivovat můj zadek, do toho mě neustále povzbuzoval rozhodčí, že odpočívat budu potom a ať zrychlím zrychlím zrychlím, u kliků mi začaly nadávat namožené ruce, a já jsem zase strašně nadávala sobě, nechtěla crossfit už nikdy vidět a u dalších box jump jsem si chtěla sednout na bednu a tam umřít...
...A po dokončení jsem se zase strašně těšila, až si koupím tu permanentku.

A poslední WOD? 
Jedním slovem hnus.
Dvěma slovy odpornej hnus.
Třemi slovy odpornej hnus k zblití.
Pardooon, ale já a buprees fakt nebudeme kamarádi!
3 minuty burpees, s hrudníkem až na zem.
3 minuty wall bally neboli házení 4kg (pro mě jakožto pro slabej kousek, mohli jsme mít i těžší) medicimbalem a hluboký dřep.
2 minuty burpees
2 minuty wall bally
1 minuta burpees
1 minuta wall bally
Zkrátka nejdelších dvanáct minut. Víc se k tomu radši vyjadřovat nebudu, nebo bych byla nehezky sprostá.
Ale po docvičení jsem se samozřejmě zase začala těšit na tu permanentku.
A ten pocit po dokončení celého závodu, ten byl prostě nejlepší na světě.
Měla jsem neskutečnou radost, že jsem to zvládla, že jsem dělala to stejné, jako lidé, kteří se crossfitu věnují už třeba 2 roky, že to mám konečně za sebou, že mám nejlepší tričko a že jsem kupodivu ani nebyla poslední, ve 2. kole bylo dokonce 15 lidí horších než já (haha a doufám že jednou se budu smát tomu, že jsem byla šťastná z takovýho umístění :D), s čím jsem vůbec nepočítala.
Šla jsem tam pro tričko tam s tím, že si to jen vyzkouším, a že si nebudu dělat nic z toho, že jsem nejhorší, když na to mám jako ten největší začátečník právo...
A odešla jsem šťastná, plná endorfinů, strhaná jako pes, s pálícíma stehnama a zádama křičícíma bolestí, ale moc spokojená.
Po závodě jsem šla domů, pořádně se najíst a dohnat tak to, že jsem tomu přes celý den s pořádným jídlem moc nedala, hodit do sebe kafe, udělat ze sebe člověka (nebo se o to alespoň pokusit), a hurá zpátky, na stejné místo, kde se konala afetparty s UV světly a podával se svítící gin s tonicem a nebo taky (dost odporné!) alkoholové želé. (A ve spojení endorfinů a alkoholu jsem byla opravdu veselým člověkem:D)
A pro zatím musím včerejší den pasovat na nejlepší den tohoto, pro zatím krátkého roku. Mám teď plno motivace, nadšení a odhodlání. A k tomu, abych zase chodila jen tak nudně do fitka zvedat činky a pozorovat se u toho v zrcadle mě už asi nikdo nedonutí. Ale o tom třeba příště :)
P.S. Doufám, že jsem vás nevystrašila fotkama, kde vypadám jako skákající opičák :D
P.S.2 A co vy a crossfit? Chodíte, byli jste? A jaký cvik nesnášíte nejvíc?

59 komentářů:

  1. Tvůj dnešní článeček je pro mě příjemným rozptýlením od učení, které už z duše nenávidím! :D Náhodou, Tobě to sekne i při tom cvičení...! ;) Máš můj neskonalý obdiv, já pokud bych neumřela v prvním kole závodů, tak teď už bych nebyla zaručeně... :D Jsi prostě šikula, jen tak dál! :D
    D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Debie! :)
      A ať učení dobře leze do hlavy!:)

      Vymazat
  2. Jsem ráda, že se ti to líbilo. Vidím, že ty pocity jsou před, během a po cf závodech u všech podobné. :D Motivace je to hrozná, co? :)
    Já už crossfituju přes rok a půl (a chodím do konkurenčního gymu, takže jako nebavka :D ) a pořád mě to nepřestalo bavit. Nesnáším dřepy s výskokem, ještěže v cf tak často nejsou :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem hrozně nadšená a motivace se jen tak nezbavím!:D
      A kam chodíš? Popravdě ani nevím, kde všude tu CF je, vím jen o Big1...
      A dřepy s výskokem jsou hnus, to je pravda:D

      Vymazat
    2. Elite Gym, naproti vojenské nemocnice. Není to tak hezká tělocvična, cvičí se ve starém skladišti, ale o to víc se to přibližuje klasickému crossfitu a stejně jde o ty lidi, ne prostory :D

      Vymazat
  3. Jedním slovem BOMBA! A zvladla jsi to fakt na jednicku. Ja jeste nikdy nikde na lekci crossfitu nebyla, ale kdyz jsem ted docetla tvuj clanek, jsem silene namotivovana a nejradsi bych s tim zacala ted hned. Budu ti drzet palce a fandit ti, at jsi v crossfitu porad lepsi a lepsi a doufam, ze nas budes o vsem nalezite informovat! A GRATULUJUUUUU :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Baru! :)
      A určitě si ještě nějaký moudra neodpustím :D

      Vymazat
  4. gratuluju, že jsi to zvládla si borec :D já se svým trx se du teda zahrabat no :D

    OdpovědětVymazat
  5. To se skvěle čte, gratuluju! :) Jak vždycky říká můj taťka (vlastně to říkal první frajer Luke :D) ,,není žádná frajeřina do něčeho jít a mít na to, ale nemít na to a i tak do toho jít...to je frajeřina". Tohle si právě teď říkám, protože jsem před pár minutama odeslala kurzovné na pole dance. A to jsem se tyče dotkla naposledy na základce, kdy jsem nevyšplhala ani 5cm. No nic, člověk se musí překonávat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! A to je skvělá myšlenka, to si budu muset zapamatovat a často si to říkat :) Dost by se mi to hodilo třeba minulej týden, když jsem šla na pracovní pohovor s tím, že nemám moc zkušeností co bych mohla nabídnout :D
      A pole dance je skvělý, určitě tě to bude bavit:)

      Vymazat
  6. Jsi fakt bojovnice! Moc ti gratuluju, muselo to být fakt hrozně těžký. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Jsi fakt skvělá! :) Mě taky crossfit po první zkušenosti strašně chytl a ke "klasickému fitku" už jsem se nevrátila nikdy. Sice necvičím klasický crossfit, ale zařazuji jej a hlavně ty základní silové cviky z něj apod. :) (a i angličáky kupodivu miluju :D) Je super že tě to tak chytlo a že ti to tak jde. Jen tak dál ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Pěkné, pěkné! :) Ať ti to vydrží! :) Já bych chodila, ale bohužel u nás na severu nic takového není :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na severu jsou přímo v Ostravě hned dvě centra: Coliery Crossfit a Performance Power Center...

      Vymazat
    2. Myslím na severu Čech :)

      Vymazat
  9. Parádní článek plný super fotek. Jsi naše šikulka♥

    OdpovědětVymazat
  10. ja radšej drepy s výskokom, ale burpees fakt nie! fuj. :D

    OdpovědětVymazat
  11. Gratuluju, jsi dobrá! :-) Já si nedokážu představit, že bych něco z toho zvládla...

    OdpovědětVymazat
  12. Markétko, ať je mi sebehůř, ty mě vždycky pobavíš :D opět výbornej článek, gratuluju ke zvládnutí a jsi pro mě mega inspirace!

    OdpovědětVymazat
  13. Máš můj obdiv, já jako naprostý sportovní antitalent a začátečník jsem na crossfitu nikdy nebyla, ale až třeba naberu nějaké síly, tak bych ráda zkusila. Jinak opravdu klobouk dolu, bez přípravy a dopadnout takhle dobře :)

    http://bramburkovatyna.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  14. Jsi NEUVĚŘITELNÁ! Pro mě jako pro člověka s nulovou kondicí a 0g svalové hmoty, je to něco,co si snad ani představit neumí...Jsi vážně borec! (Borka, borkyně..?:D) A co se musí nechat, že jako pravá (krásná) blondýna ti to sluší i v tom největším zápalu!:D
    PS: mám pro tebe v mobilu fotečku, co jsem fotila speciálně pro tebe, "musím" ti jí poslat,nevedu žádné instagramy, chytré telefony ani nic podobného,tak asi pak přes FB:) Jen co to tam přetáhnu:P :))
    PS2: crossfit je něco, co vím (i díky tobě), že existuje,ale zároven pro někoho,kdo sotva zvedne půl kilovou činečku nad hlavu neco,co asi nebude moci nikdy zkusit:( Už dlouho totiž nevím, jak a s čím začít s nabíráním alespon maličké síly..( (Když člověk studuje, žicí se a na posilovny a fitka opravdu nemá:()
    Krásný den.

    changelucylife.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci moc děkuju! :)
      Jeee a pošli mi to prosím buď na blogový facebook nebo na eatrunlove@seznam.cz, jsem zvědavá! :)
      To chápu, že každý si tohle dovolit nemůže :( Já dám za cvičení (a pak taky kraviny okolo jako tyčinky apod:D) hodně velkou část toho, co si vydělám, ale zatím to naštěstí jde, ale až budu bydlet sama, asi se budu muset taky hodně uskromnit...

      Vymazat
    2. Jojo, jen co se dokopu od učení to přeáhnout do PC ;)) No, já právě když poplatím jídlo, školu, cestu tam apod. (roky jsem nebyla u kadeřnice, oblečení, šperky, kosmetiku si nekupuji nic..), tak mi to vyjde tak akorát, abych vůbec z toho zaplatila aspoň to jídlo, což je nejhlavnější no:)) I když bych si strašně přála aspon se tam podívat a zkusit si ty stroje, nikdy jsem opravdu nebyla nikde, kromě krytého bazénu:P - ve výřivce:)
      No,asi budu navěky odsouzena k bezsvalové strašné postavě alá stažený králík:D Páč doma svaly ničím vážně nenaženu:( :)

      Vymazat
  15. Téda, tak to máš můj obdiv :) Jseš skvělá, žes nebyla nejhorší :D
    Blog by Veru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :)
      No ale chybělo málo a nejhorší bych byla:D

      Vymazat
  16. No tak to gratulace, jsi skvělá a trošku závidím (v dobrém), že jsi měla tuhle možnost :) Nemám z crossfitu nic odcvičeno, ale klidně bych do toho šla, když už to bylo "amatérské" :D na to slovíčko by mne to taky utáhlo :D fakt supr, jsem ráda, že sis to nerozmyslela, je to zkušenost k nezaplacení a moc díky za článek, hodně mi to přiblížilo, jak to vypadá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! :)
      Hodně závodníků ale jako amatéři nevypadalo a ani necvičilo, to mě dost děsilo! :D

      Vymazat
  17. Ty jsi fakt bojovnice, já bych musela chodit tak půl roku aby mě někdo dostal na závody, i když "jenom" amatérský! :D
    Klobouk dolů, jsi šikula, jen tak dál. A moc ti to sluší :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Terezko, a pořád nemůžu uvěřit, že jsem se fakt odhodlala:D

      Vymazat
  18. Máš můj obdiv! Jinak gratuluji, že si to zvládla :)
    Zatím jsem crossfit ještě nezkoušela, ale snad se k tomu jednou dostanu:))

    OdpovědětVymazat
  19. Hrozně obdivuju to, že jsi do toho šla po pár hodinách crossfitu a super, že jsi to zvládla, máš opravdu můj obdiv :)

    OdpovědětVymazat
  20. Myslím, že crossfit není vůbec zdravý sport....
    Adéla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, je to docela záhul pro zdraví kloubů a tak, kor někdo, jako ty,kdo tolik sportuje a dává si zabrat..

      Vymazat
    2. Však o tom, že je to zdravé pro klouby a kolena nepadlo ve článku ani slovo a neříkám, že to tak není. Ale holt každý sport, který je fyzicky hodně náročný není z dlouhodobého hlediska "zdravý".

      Vymazat
  21. Ahoj, ze začátku bych chtěla říct, že tě hrozně obdivuju za to, že jsi do toho vůbec šla :) S crossfitem sice nemám vůbec žádné zkušenosti, ale stejně jako pro tebe, jsou pro mě burpees noční můrou (posiluji s vlastní vahou) :D Ale musím říct, že nic se nevyrovná tomu pocitu ohlédnout se úplně na začátek, kdy se mi po prvních pěti motala hlava a nemohla jsem a pak porovnat, kolik jich zvládnu dnes :) Musím přiznat, že na cvičení mám nejradši ten právě ten progress, pokořování výzev.. To, jak díky tomu vypadám, je pro mě vedlejší :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju!:)
      A mám to stejně, taky miluju to překlonávání výzev, a neumím si představit, že bych sportovala čistě jen kvůli postavě:)

      Vymazat
  22. supeeer! crossfit cvčím až od září, ale většinou si vymýšlím WODY sama :) na závodech jsem byla taky jen amatérských a skončila 2.z 8, doteď nechápu :D
    Vaše WODY jsou humus, hlavně ten poslední, umřely bych :D
    my měli finálový workout 21-15-9 přemístění nad hlavu (20-25-35 kg) a mezi seriema člunkový běh, završeny 3 min mrtvých tahů 40 kg do selhání :D

    Crossfit prostě buď miluješ nebo nenávidíš, i když si říkáš během cvičení že nenávidíš, stejně ho miluješ :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To zní taky dost děsivě, a ty 3 minuty musely být nekonečný :D

      Vymazat
  23. Ježkovy oči, já bych brečela, jen co to čtu :D Ale máš opravdu můj obdiv, žes do toho šla!

    OdpovědětVymazat
  24. Skvělý článek :) tobě to sluší, i když jsi totálně mrtvá ;) a máš můj totální obdiv ) a gratuluju :)

    OdpovědětVymazat
  25. skvělý článek, jsi borec!! miluju Tvoje články a humor :))

    a pozn.: chtěla bych u cvičení (nebo všeobecně na fotkách, protože #jsemfotogenickaazbeda) vypadat jako Ty :)

    Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! :)
      Ale opravdu nikdy by mě nenapadlo, že by někdo chtěl vypadat jako já u sportu! :D

      Vymazat
  26. Markét, na tý fotce s kettlebellem jsi mi připomněla Táňu Pauhofovou, fakt že jo. Těšim se na další cvičí články sportovče.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Táňa je největší kočka, takže takovou lichotku bych nikdy nečekala....a už vůbec ne u fotek ze sportu! :D

      Vymazat
  27. Wow, to je úžasný, máš můj hluboký obdiv! :)) Bezva článek :)

    Pieces of FRECKLED style

    OdpovědětVymazat
  28. Super clanek :-) jsi me moc pobavila v dobrem slova smyslu - na crossfit chodim od konce zari minuleho roku a tvoje pocity naprosto sdilim nekdy si rikam ze tam snad umru a ze to se prece neda zvladnout, ale ten pocit po tom je neskutecny a uz se tesim co na nas vymysli priste :-) je to proste droga !!! :-)

    OdpovědětVymazat