úterý 17. března 2015

Holandsko, část 1.

Holandsko, Nizozemsko, Nederland? 
Země, o které jsem toho dřív moc nevěděla. Podle fotek jsem sice správně tušila že je tam krásně, ale jinak jsem o téhle zemi věděla asi tolik, že by se to dalo shrnout na jeden řádek.
Tulipány. Sýr. Větrné mlýny. Voda, voda všude. Amsterdam = tráva. Holandština=chrochtání. Vafle.
Ale ani moje omezené stereotypní znalosti neznamenaly, že bych se tam nechtěla podívat.
Nejradši bych totiž cestovala pořád a pořád, a i Holandsko a zejména Amsterdam bylo na mém pomyslném seznamu cestovatelských přání už dlouho.
A když mě Karolína (kterou možná znáte i z jejího starého blogu Plum Foolery, to byla tenkrát velká sláva!:D), která momentálně pracuje i studuje v Tilburgu, pozvala na návštěvu, nebylo proč váhat. Navíc, když zpáteční letenka z Brna vyjde na 1600kč.
Teda pokud jste dostatečně lakomí na to, abyste letěli jen s příručním zavazadlem a ušetřili tak za kufr.
Což já jsem. A tak jsem si ve čtvrtek sbalila kabelku (což byl nezvyk, protože i na běžný den, kdy jdu ráno na crossfit a pak do práce a školy nosím větší tašku:D) a v pátek ráno vyrazila na brněnské letiště.
A o pár hodin později mě už Kája vyzvedla na letišti v Eindhovenu, nasedly jsme na autobus do centra, a tím začal jeden z nejlepších víkendů. 
A za ten víkend jsem si mimo jiné trošku rozšířila vědomosti o Holandsku.
I když...stereotypní jsou asi tak stejně, jako ty v tom řádku.
Třeba, že....
- Všichni Holanďani vypadají stejně. Fakt. Vypadají přesně tak, jako jsem si je ve svých stereotypních představách představovala. Tak holandsky! Bledý obličej, světlejší hnědé vlasy sčesané (nebo ošlehané větrem?:D) dozadu. A pořádně připlácnuté gelem.
- Holanďani totiž milují gel na vlasy!
- A taky milují tousty. Normální chleba, jako známe u nás, tam moc nefrčí. Ale tousty? V každém supermarketu je veliké oddělení jenom s tousty. A když na ulici nevidíte najednou minimálně 5 Holanďanů vezoucích si na kole v košíku tousty, je něco špatně. 
- A na ty tousty si dávají posypku, jako se dává na cupcaky. Vedle oddělení s tousty je v každém supermarketu i oddělení cukrových posypek. Všech barev i tvarů. Jo, jsou to gurmáni.
- A taky milujou lékořici. Klidně i v té posypce. A nebo v čokoládě. A ano, vedle oddělení posypek a toustů bývá oddělení lékořice.
- Nejsou to zrovna džentlmeni a dobré víly. Když do někoho vrazíte na ulici v Anglii, ještě se vám dvakrát omluví. Když do vás někdo vrazí v Holandsku, omluvu nečekejte a dejte pozor, během půl minuty do vás vrazí 5 dalších.
- Holanďani milují zahrádky u restaurací a kaváren. I když je zima a fouká ten nejstudenější vítr, oni sedí u stolečku venku, krčí se, je jim zima, někteří se dokonce balí do deky, ale dovnitř si prostě nesednou. Tolik zahrádek není k vidění snad ani u nás, během toho nejteplejšího léta. 
- Naše servírky i prodavačky jsou oproti těm Holandským nejsluníčkovější a nejmilejší. 
- Když se zavírá v 6, nelezte do obchodu už ani o půl. Všechny kavárny i obchody a bistra tam zavírají v 6. Ale už o půl šesté se vytírá podlaha a židle jsou na stolech. A když si dokonce dovolíte někam dojít v tak nekřesťanskou hodinu jako je třeba 17:15, bude vám okamžitě řečeno, že "za chviličku zavíráme", tónem, ze kterého hned pochopíte, že už nejste zrovna vítáni.
- Kola, kola a kola. Nemít kolo znamená nebýt Holanďan.
- Pravděpodobnost, že uvidíte větrný mlýn je 100x menší, než že vás někdo srazí na kole. Mlýn jsem viděla přesně jeden, ale o život jsem málem přišla stokrát.
- Je to snad ta nejplacatější země na světě, a ulice tam jsou krásně upravené a čisté.
- VŠECHNY domy vypadají jako z nějaké pohlednice. Krásné, cihlové, s lemovanými okny. Zkrátka potěšení pro oko i objektiv fotoaparátu.
- A prostě je tam krásně
Hned po příjezdu do centra Eindhovenu jsme usoudily, že už je čas oběda. Milé to zjištění!
A tak mě Kája zavedla do kavárny, která byla sympatická už od pohledu. Se skvělým názvem a ještě lepší myšlenkou.
Brownies&Downies.To proto, že tam pracují lidé s Downovým syndromem. 
Obsluhují, pečou brownies a dortíky, připravují sendviče, zkrátka jsou začleněni do normální práce, do společnosti. Bylo moc milý, jak se slečna u pokladny strašně snažila, aby řekla slovo cap cae cappe cappuccino správně, jak dávají pozor, aby všechno donesli v pořádku, aby to hezky podali na stůl...
Interiér je krásně barevný, ale co je nejlepší je ten mini kousek brownies, co automaticky dostanete ke kafi!
A taky n e j l e p š í sendvič.
V nabídce toho měli plno, ale jak jsem viděla že mají uzeného lososa, nemělo smysl číst dál.
Po nejlepším obědě jsme se šly projít do centra Eindhovenu...
A taky do pár obchodů, včetně Primarku.
Tentokrát jsem si ale nekoupila vůbec nic - zaprvé nebyla trpělivost na prohrabování těch nekonečných hromad, a zadruhé hlavně proto, že jsem s sebou měla jen tu jednu tašku a neměla bych to jak přepravit domů.
Což jsem si pak celý víkend pořád vyčítala, když jsem všude viděla tolik krásných věcí, co jsem strašně potřebovala! Třeba jako.....mopsí povlečení, buldočí hrneček, mopsí ponožky nebo pyžamo.
Ta moje úchylka!
Ale na tyhle věci je Primark prostě nejlepší, na roztomilosti jako kosmetické taštičky, levné náhrdelníky a náušnice za hubičku, nebo třeba jednoduchá tílka a trička.
Ale v házení hromad nekvalitního oblečení do obří tašky jenom proto že je to levný, a v závěru zaplatit víc, než za pár dražších kvalitních věcí, v tom smysl jaksi nevidím.
Ale sakra ty kosmetický taštičky! 
Příště už nebudu tak lakomá a těch pár stovek za kufr do letadla zaplatím.
#pouceni
A potom jsme se procházely dál a dál, po hezky upravených ulicích, kde jsme sem tam narazily i na nějakou tu divnost.
Jako třeba automat na hamburgery.
A z Eindhovenu jsme se k večeru přesunuly vlakem do Tilburgu, kde jsem opět byla nadšená ze všeho. Z každého cihlového domečku, z každého kola, a foťák mi cvakal ostošest.
A docela mi to tam připomínalo Anglii...

A hezkých míst, kde si dát něco dobrého by se taky našlo víc než dost...

My jsme ale měly jasno. Kája vybrala kavárnu Locals, přesně v tom stylu, co mám nejradši.
Veliké okno, takže můžete pozorovat lidi na ulici (hlavně Holanďany vozící si ty tousty na kole:D), domácí dortíky, velká tabule s denní a nabídkou...
A tak padla volba padla na cheesecake.
Tedy podle popisu to měl být cheesecake s bílou čokoládou, ve skutečnosti to chutnalo spíš jako nějaký tvarohový koláč, ale za to, že to byla tak neskutečná dobrota jim odpustím všechno. A k tomu ještě voňavé a sladké chai latte pro mě, a pro Káju latté se sušenkovou příchutí.
A jak je vidět, i Kája byla z dortíku a kafe šťastná! :D
Už se ale blížila šestá hodina, servírky začínaly uklízet, my jsme už měly stejně dojedeno, a tak jsme se vydaly pryč, ještě na krátkou procházku.
A po cestě jsme potkávaly další a další sympatické kavárny...
A nebo třeba tuhle sochu. Prý je to dědeček, který si nese karafu s močí, protože kdysi se prý ta moč používala ve fabrikách na......no, už nevím na co, tahle část tohohle funfactu mi nějak vypadla.
A podobně....ehm...zvláštních fotek jsme potom viděly víc. Třeba čurající chlapeček, čurající holčička, nebo muž se lžicí na hlavě.
Jak jsem psala, spoušť foťáku jsem musela mačkat neustále, tak fotogenické ulice jsem snad ještě neviděla.
A potom už jsme dorazily ke studentským bytům, kde bydlí i Kája, odložily si věci a ještě šly koupit něco do Albetra. Po hodině, kdy jsem musela zvědavě očumovat každý regál, od čokolád až po oříšková másla protože zrovna-takový-u-nás-nemáme jsme konečně vybraly i saláty k lehčí večeři, a pak pozdě do noci probraly tolik drbů, že mi ta škodolibost snad zkazí karmu!
A v sobotu nás čekal výlet hned do dvou měst, nejlepší cupcake v životě, bloudění podél amsterdamských kanálů, nejlepší scones, kofein nám koloval v žilách místo krve.....ale o tom zase příště.
Brzo příště.

60 komentářů:

  1. Taťka jezdí do Holandska pracovat a vozí arašídový másla - výborná záležitost a o sýrech nemluvě :) Závidím ti výlet, je vidět že sis ho užila .)

    OdpovědětVymazat
  2. Ty bláho, je tam nádherně! :O :) Těším se na další články! :) A ten cheesecake? Luxus. I ta lattéčka :) Upřímně, Dánsko je taky neuvěřitelně krásná a PLACATÁ země, jízda na kole je jedna radost :D Jen mě teda mrzí, že za necelá dva týdny už odjíždím :(

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně! Když jsme byla v Holandsku na výměnném pobytu, tak na mě čuměli jak na blázna, když jsem chtěla k snídani třeba jogurt nebo vločky místo toho tousťáku. A taky netopí!!! Dokonce v bytě mají topení jen v jedné místnosti a o nepřezouvání se ani nemluvě. Ale chápu proč stále hulí .... výjde je to levněji než 2 deci vína za 3 éčka =D

    OdpovědětVymazat
  4. juhuu, už se těším na další !! s kamarádkou jsme se v létě chystaly do amsterdamu, ale nějak to nevyšlo, tak doufám, že nám to vyjde někdy příště ^^ (protože Holandsko se mi na první pohled, aspoň ten z tvé perspektivy :D) pořádně líbí !!! :)

    OdpovědětVymazat
  5. odkud objednavas letenky? diky :)

    OdpovědětVymazat
  6. Ty to prostě umíš tak bezvadně popsat :) Skvěle jsem si početla a podívala se na krásný fotky, těším se na další část :)

    OdpovědětVymazat
  7. Byla jsem v Holandsku asi před pěti lety na výměnném pobytu a ty barevné posypky mě taky překvapily, dokonce jsem dostala od rodiny jako dárek domů krabičku s různýma posypkama:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, tak to byl alespoň dárek, co Holandsko parádně vystihuje:D

      Vymazat
  8. Ta cena za letenku je opravdu super, to byla trefa!
    Zaujalo mě, jací jsou "toustáči", tedy že milují tolik tousty:)) Nebo s těmi obchody, moje mamina prodává v obchodě, když zavírají v 5 večer, lidi jí tam lezou za minutu 5, když už má vše umyté a nezbývá jí nic jiného, než "zoufálka" před zavíračkou obsloužit a pak kvůli němu všechno umývat znovu^^ Asi jí řeknu, ať to začne dělat jako holaňdani:D^^
    Fotky jsou krásné a jídlo je vůbec špice!!
    Nejlepší jsou..opět, nesmrtelní buldočci, to je pecka!:D
    A nebo automaty na hambáče, to tady v Česku ještě chybí^^
    Strašně se mi tam líbí ta architektura, jsou to ta města, která na člověka dýchají životem a historií, nevím proč, ale třeba v Česku jsem na takové město žádné nenarazila a Praha nemá ani píď toho, co podle fotek dýchá tady..je to opravdu nádhera a když jsem tak shlédla ty fotky, dokonce i já bych si nechala takového krásné Holandsko líbit...asi by moje oči nevycházeli z úžasu, je to tam jako v pohádce:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Luci:)
      A pořád lituju, že jsem si nic buldočího nekoupila:D

      Vymazat
  9. Woow! Fotky jsou naprosto luxusní a nádherné :)) Máš foťák takhle nějak nastavený nebo tu barvu upravuješ až v programu na pc? Moc se mi ten teplý tón na fotkách líbí :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju:)
      Fotky upravuju v PhotoFilteru, jen kontrast a nebo třeba přidám ten barevný nádech, ale to je všechno (víc stejně neumím:D)

      Vymazat
  10. V cizích zemích vždycky strávím aspoň hodinu tím, že očumuju sortiment v krámech s potravinama - myslim, že tak poznáš zemi i její obyvatele nejlíp :D aneb posypka na tousty? WTF??? :D
    Děkuju za skvělý cestovatelský články, těším se na pokračování :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc děkuju!:) a pokračování bude už snad dneska:)

      Vymazat
  11. super článek a fotky! a u toho že milují gel na vlasy jsem se zasmála, také jsem si toho všimla na ulici hned :D

    OdpovědětVymazat
  12. boží článek! úžasné povídání, kouzelné fotky... tohle se čte úplně samo :)) už se těším na pokračování!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju!:) a dneska snad bude článek o Amsterdamu:)

      Vymazat
  13. Jéé, pěkný článek! V Holandsku jsem byla před třemi lety a je to zvláštní, ale krásné místo. Jak říkáš, strašný nezvyk, jak je všechno rovné! Přišlo mi to strašně divné :D Ale města nádherná, historická. Strašně se mi líbily ty domy, cihlové, opravdu takový trochu anglický styl, hned vedle řeka, kavárny, prostě paráda :) A hlavně je vtipné, jak mají všude pověšená ta kola :D
    Holanďani jsou trochu pofiderní, vrážení je na denním pořádku, ale hlavně mi přišli celkově takoví hrubí, neomalení, věčně opilí :D A jazyk je to úplně šílený, směs chrochtání a ostrých přízvuků, nic pro mě :D Každopádně ale stojí tato země za navštívení!
    Těším se na další článek, obídek i zákusky vypadají skvěle, hned bych si dala! :) A automat na hamburgery, to je teda něco :D Kde na ty nápady jenom chodí!

    worldaroundmissnothing.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju!:)
      Je tam fakt krásně, to jo....ale přesně jak píšeš, jsou takoví neomalení, třeba i ty servírky v kavárnách, žádná slušná přetvářka:D

      Vymazat
  14. Holandsko musí být boží ! :D

    OdpovědětVymazat
  15. MILUJU TVOJE CESTOVATELSKY CLANKY!

    OdpovědětVymazat
  16. Dokonalý! Strašně vám závidím! Musí to tam být parádní, pořádně si to tam užívejtee!

    OdpovědětVymazat
  17. Tipuju, že s tou močí šel někam do koželužny!
    Jinak parádní článek, jako vždy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak prý na zpracování bavlny:)
      a moc děkuju!:)

      Vymazat
  18. Já jsem se přistěhovala do holandska včera:) bydlím v městečku hoorn, kde dělám jedné rodině aupair. A musím stebou souhlasit, ulice a baráky jsou tu nádherný a tak jsme se zarazila nad tou posypkou na cup cakes kterou si dávají na tousty!:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee tak to si tam moc užij!:) A dobrou chuť! :D

      Vymazat
  19. Je tam vážně krásně! Kamrádka se tam asi před půl rokem odstěhovala, tak doufám, že mi to v létě vyjde a pojedu ji navštívit. :D

    OdpovědětVymazat
  20. Otravná otázka na začiatok- upravuješ nejako fotky? Pretože sú, to neuhádneš, d o k o n a l é. A tvoje cestovateľské články sú super. A ja nadávam, že keď vojdem o pol deviatej do obchodu a teta na mňa zazerá. :D Tak ale iný kraj iný mrav, čo sa tohto toustového národa týka, asi by som sa na nich bála aj pozrieť. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju!:)
      Upravuju kontrast a trošku barevný nádech v PhotoFilteru, ale nic víc....víc neumím:D

      Vymazat
  21. Krásné fotky! Holandsko miluji a i lidi tam, mám jen ty nejlepší zkušenosti..:) mám tam kamarády, byla jsem tam asi 10krát a je to úžasná země.. Já mám ráda ty jejich snack bary..:) nejlepší

    OdpovědětVymazat
  22. Nojo, Holandsko.. Jsem moc rada, ze se ti tam libilo :) S chochtanim opatrne- ja to studuju :D Ale uz jsem si zvykla, ze to vetsine neprijde jako zrovna libozvucny jazyk :) Tesim se na dalsi reporty odtamtud, ja jsem zatim navstivila jenom Amsterdam, Alkmaar, Apeldoorn, Leeuwaarden a Leiden, ale doufam, ze se tam brzy alespon na rok odstehuju a poznam toho jeste vic :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám zase ráda němčinu, a ta taky přijde většině lidí škaredá, takže to moc dobře chápu :D Z těch měst jsem byla jen v Amsterdamu, a pak ještě Maastricht a Den Bosch:)

      Vymazat
  23. Na tenhle článek se těším už od momentu, kdy jsem na instagramu zjistila, že jedeš do Holandska (pozor, stalker! :D). A nezklamal mě. Boží fotky, miluji cihlové domy a podobně stavěné ulice, takže tohle by pro mě byl doslova ráj. O Holandsku jsem však nikdy nepřemýšlela jako o bůhvíjak zajímavé zemi, což byla evidentně chyba a snad ji budu moci někdy napravit a do Holandska si udělat výlet :) A celou dobu jsem se musela uchichtávat, jakmile jsem četla slovo Holanďan...hrozně mi to připomínalo Lucku z zivotpodlelucie a její příběhy :D Tak jsem si alespoň rozšířila obrázek bájného ,,Holanďana":D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha ty jsi nejmilejší! :D
      A taky jsem si na Lucku kolikrát vzpomněla:D

      Vymazat
  24. Oddělení toastů? A posypek? A lékořice? Stěhuju se!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lékořici ráda nemám, ale ty tousty jsem takhle nejedla...kdo ví, třeba bych se chtěla stěhovat taky!:D

      Vymazat
  25. Ahoj, chystám se s přítelem do Amsterodamu tenhle víkend. Nemáš nějaké typy, co musíme určitě vidět nebo kam třeba zaskočit na jídlo? :) Děkuju.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, článek budu psát dneska nebo zítra, ale bohužel odborník na Amsterdam nejsem, byla jsem tam jen 7 hodin:)

      Vymazat
    2. Super. :) To vůbec nevadí. Jsem ráda za všechno.

      Vymazat
  26. To je nááádhera, nečekala jsem, že Holandsko je tak krásné! Tiše závidím :)

    OdpovědětVymazat
  27. vůbec jsem netušila že Kája píše jiný blog, takže jsem ráda za tohle zjištění! :D Jinak to Holandsko vypadá nádherně!

    OdpovědětVymazat
  28. Krasny fotky a skvelej clanek, jako vzdy :) priste jdu do kufru a jestli budes zlobit, vezmu i umazanyho tucnacka! :D

    OdpovědětVymazat
  29. Každý den jsem netrpělivě otvírala tvůj blog a čekala na nový článek. A waau, Holandsko! Jen tiše závidím :) Krásné fotky, super čláánek, tvůj blog mě prostě baví :) Mája

    OdpovědětVymazat
  30. V Holandsku jsem byla na Silvestra a byla to fakt bomba. Je fakt, že kola tam jsou všude, a večer už mi lezlo to jejich "cink, cink" dost krkem, ale domečky nádherné! Tolik krásných domků a celkově romantických uliček jsem dlouho neviděla. Amsterdam je podle mě nejkrásnější město, které jsem viděla :):D

    Jinak moc pěkně napsaný článek a super foto dokumentace! :)
    INKA the BLOGGER

    OdpovědětVymazat
  31. Tak to ti upřímně závidím :-D Nádherné fotky! :-D

    OdpovědětVymazat
  32. Jeee, tak jsem si zavzpomínala na dobu, kdy jsem cca před 10 lety (hmm, to je už let) byla v Holandsku studijně (Erasmus). Bylo to tam skvělé. Moc jsem si Holandsko zamilovala.
    Markét, můžu Ti napsat email ohlendě Brna? potřebovala bych poradit. Martina

    OdpovědětVymazat
  33. Aááááá...krása, tam musím jet! tiše závidim a už se nemůžu dočkat dalšího článku a další nálože fotek, doufám :)

    OdpovědětVymazat
  34. celkem si vyčítám toho, že když tam táta pracoval více jsem to tam neproskoumala! Ted toho lituju :/ tolik krásy! a s těma prodavačkama máš pravdu..:D byly hrozně nepříjemní..

    OdpovědětVymazat
  35. Strávila jsem v Holandsku dvě skvělá léta na jedné borůvkové farmě, je to božská země! :) Tousty s čokoládovou posypkou v neuvěřitelně tlusté vrstvě :D, ale hlavně VLA, tuna vla :D Jestli mi něco chybí, tak je to tohle.

    OdpovědětVymazat
  36. Ta posypka se jmenuje hagelslag a podava se na teplem toustovem chlebu - ta z cokolady se roztece. Dela se to z horke,mlecne i bile. Existuje i cukrovy hagelslag v nekolika barevnych provedenich - tento druh se ji na beschuitje, co je sladky "suchar" , maslem.

    Jinak co si psala, ze jsou Nizozemci neomaleni. Rozhodne nesouhlasim. Ziji tu 5 let, mam i nizozemskeho pritele a vlidnejsi a hodnejsi lidi teda u nas nenajdes. Lide tu tolik nepomlouvaji, nezavidi a hlavne na tebe nekoukaji skrz prsty, kdyz je clovek jiny (gay, jinak se obleka, ma jine nazory) .

    Nizozemstina je velice krasny jazyk, zadne chrochtani. Miluji jejich kulturu a historii.

    OdpovědětVymazat