pátek 20. března 2015

Holandsko, část 2. - 7 hodin v AMSTERDAMU

Amsterdam. Město, do kterého jsem se chtěla podívat už tak dlouho, a konečně se mi to splnilo.
Přesvědčila jsem se, že ve skutečnosti je to ještě hezčí město, než jsem si myslela. A taky už vím, že je pravda to, co se říká. Trávu tam opravdu ucítíte na každém rohu.
A o tom, co se dá stihnout za 7 hodin v tak krásném městě a o tom, jaký byl můj druhý den s Kájou v Holandsku bude právě dnešní článek.
Ráno jsme začaly kaší.
různé druhy vloček+sojové mléko+burákové máslo+marshmallow čokoláda+banán+kokos=mňam.
Ne že by mě snad urazil nějaký ten dortík nebo croissant v kavárně, když kaše jím skoro celý rok doma, ale v sobotu v Holandsku kavárny neotevírají zrovna v 7. A kaše je dobrá volba vždycky. 
A co se týče kavárenského povalování, ani tam jsme nestrádaly a všechno během dne pořádně dohnaly. I do zásoby.
A taková cestovatelská rána jsou úplně nejlepší. Když vstanete a víte, že vás celý den čekají jen samé dobré věci. Dobrá snídaně, poznávání nových míst.....a ano, hlavně i dobré jídlo a káva.
Po snídani jsme vyrazily na vlak. Ne však přímo do Amsterdamu, předtím jsme si totiž udělaly ještě menší zastávku ve městě ’s-Hertogenbosch, zkráceně Den Bosch, abych z Holandska viděla co nejvíc.

A opět jsem byla nadšená. Stejně jako Eindhoven nebo Tilburg je i Den Bosch další krásné město, kde jsou všechny domy jako z nějaké pohlednice, opět ty krásné cihlové stavby s bíle lemovanými okny. 
A byl tam neskutečný klid a ticho, a v ulicích bylo kromě pár Holanďanů na kolech (jak jinak:D) úplně prázdno.

Ale na náměstí už bylo živo o trochu víc, byl tam totiž trh s různými stánky, od těch s pečivem (kde jsem chtěla úplně všechno!) přes sladkosti a vafle až po sýry a květiny. Prostě pastva pro oči.
Roztomilouš pejsek ve "vozíku na děti" jako další holandská divnost. I když asi docela praktická, tím jak pořád jezdí na kole, používají tohle místo kočárku.
Ale vypadalo to srandovně - kolo, vozík a v něm dítě, zamotaný do deky jak larva :D
A další holandská divnost číslo už-ani-nevím-kolik.
V minulém článku jsem vám ukazovala sochu pána, nesoucího si nádobu s močí, která se kdysi používala ve fabrikách ke zpracování bavlny. A tady je pro změnu (snad!) čurající chlapeček. A vedle bylo cosi s lžicí na hlavě.

A od čurajícího nemravy ke kostelu...
A byla jsem nadšená, že konečně vidím nějaký ten typický vodní kanál!
Centrum Den Bosch sice není nijak obrovské a tak jsme se procházkou zrovna nesedřely, ale jako záminka, že musíme doplnit energii se to hodino dokonale.
Šly jsme do kavárny Douwe Eghberts, protože to je holandský řetězec s pobočkami na každém kroku. Jen jsme tam trochu doplatily na holandštinu - nijak jsme nezkoumaly popis, a objednaly si "salted caramel" o čemž jsme předpokládaly, že to bude latté s příchutí slaného karamelu. Ve skutečnosti to ale bylo přeslazené kakao s mini pidi kapičkou kafe.
No, sice jsem chtěla doplnit hlavně kofein, ale trošku cukru do krve nakonec taky neuškodilo. Na energii.
A Kája si k tomu dala i nějakou, prý pro Holandsko typickou, koblihu plněnou šlehačkou.
Po doplnění energie a zklamání že nám chybí kofein jsme šly na vlak, tentokrát už do Amsterdamu, a zhruba po hodině jsme vystoupily na velikém nádraží.
A po cestě od nádraží jsme narazily na obchod s různými sladkostmi. Sice vůbec ne typicky holandskými, ale americkými, ale stejně jsem byla jako Alenka v říši Divů - na prasárničky jako peanut-butter Oreo já slyším! A opět jsem si nadávala, že jsem byla lakomá a nezaplatila si do letadla kufr.
A o kousek dál jsme se zašly kouknout do obchodu už typicky Holandského - sýry!
Pak jsme prošly ještě pár dalších obchodů - Forever 21, kde bych si nejradši nakoupila celý šatník (ale ten kufr, sakra!), Bijenkorf kde jsme potěšily oko a zamáčkly slzu nad luxusními kabelkami, a pak už se jen procházely.
A ano, opět jsem byla nadšená z té architektury. Co jsem ale netušila je to, že jsou tam domy NESKUTEČNĚ křivý. Na fotkách to tolik nevynikne, ale naklání se různě do stran, a některé vypadají, že každou chvíli přepadnou.
Asi je to tím, že je tam všude okolo voda a nemají moc hluboké základy, a taky tím jak jsou staré. Ale nevím, nejsem statik ani architekt, a už vůbec ne technický člověk.

A jak jasně říká Kájin výraz - několikrát jsme se i ztratily.
Ale opravdu nepochopím jak je možný, že jsme šly od budovy Opery, pořád rovně a rovně....a najednou se před náma objeví Opera!
#orientacnismysl
Viděla jsem hodně krásných fotek Amsterdamu, ale myslela jsem si, že všichni fotí jen pár hezkých fotogenických míst, jak to tak často bývá. Ale k mému překvapení takhle krásně vypadaly úplně všechny místa. A já jsem opět měla nutkání mačkat spoušť každou minutu, takže mám foťák plný stovek fotek těch stejných (a křivých) domů. Ale nemohla jsem si pomoct.
A teď přichází to nejlepší!
Cupcaky VAN NESS. Pokud pojedete do Amsterdamu, to tohohle mini obchůdku se prostě musíte stavit.
Vlastně by možná stálo jet do Amsterdamu jen kvůli tomu.
Kvůli tomu nejlepšímu cheesecake-peanut butter cupcaku.
Asi si to napíšu i do životopisu, nebo co.
2015. Snědla nejlepší cupcake na světě.
Je sice potřeba brát ohledy na to, že jsem byla strašně hladová, od snídaně už uběhlo spoustu hodin, čas oběda jsme promeškaly a já bych s radostí snědla i podrážku od bot....A taky je pravda, že moje úchylka na všechno, co připomíná cheesecake nezná mezí. A o lásce k burákovému máslu ani nemluvě...
Ale nehledě na to všechno, v tu chvíli to byl snad ten nejlepší dortík v životě! (a je jedno, že to říkám nad každým cheesecakem:D)
A jak výborný byl cupcake, o to horší bylo kafe v nedaleké kavárně. Hrozně hořký a nedobrý.
Ale i tak u toho Kája mohla naplánovat další cestu.
Toho jsem se totiž radši vůbec neúčastnila. Se svým orientačním smyslem bych stejně moc platná nebyla. (I když i Káje to párktát ujelo, nejen u té Opery:D)

Tenhle nenápadný trojúhelník je pomník gayům a lesbičkám, kteří byli oběti holocaustu. O tom se totiž nemluví zdaleka tolik, jako o židech, ale zemřelo jich opravdu dost...
A s touhle částí historie je Amsterdam dost spojený, mimo jiné je tu i dům Anne Frankové, kam se ale čekají hrozně dlouhé fronty. A má tu i svou sochu.
Což mi připomíná, že si tu knížku musím co nejdřív přečíst!

Tady je docela vidět, jak jsou ty domky křivé, i když ve skutečnosti je to znát mnohem víc.
V Amsterdamu je i spousta krásných kaváren, bister, palačinkáren, vaflárek a různých míst, kam zajít na něco dobrého. A v Holandsku taky docela frčí veganství a vegetariánství, takže tam najdete i řadu podniků s tímhle zaměřením.
My jsme šly okolo jednoho obzvlášť sympatického bistra, ale bohužel měli jen málo míst k sezení. Ale bylo to spojené i s obchůdkem zdravé výživy, kde bych nejradši vykoupila všechno. (zase - sakra, ten kufr!). A samozřejmě jsem se hned zasekla u ochutnávky (však jsem Češka, co je zadarmo, sem s tím!:D) veganské čokolády, co chutnala jako Milka.
A o kousek dál jsme zase utřely slinu nad makronkami.

A už bylo (opět!) potřeba doplnit energii na další chození, tak jsme zašly do jedné kavárny, co vypadala docela sympaticky. 
A tam jsme si daly fíkovo-ořechový chlém se sýrem a piniovými oříšky. Bylo toho sice maličko, obzvlášť na to, že jsme zaplatily přes 5 Euro, ale stálo to za to, opět mě to láká napsat to, co jsem tady už psala tolikrát, a to něco ve smyslu nejlepší sýr co jsem kdy jedla (ale možná ze mě zase mluvil hlad a únava:D)
A protože téhle sýrové dobroty nebylo zrovna na přežrání a my jsme v jídelním lístku zahlédly ještě scones s lemon curd, okamžitě jsme po tom zatoužily.
Servírky ale nebyly zrovna největší sympaťačky (což si ale v Holandsku nesmíte brát osobně:D) a na otázku, jestli si můžeme objednat scones nám bylo řečeno že scones nemají a budou zavírat (bylo myslím čtvrt na 6, zavírá se v 6:D). A tak jsme se vydaly na další procházku městem, ale myšlenku na scones nešlo vyhnat z hlavy.
A tak se procházka proměnila v pátrání po scones.

Po několika kilometrech a hromadě kaváren, kam jsme mlsně nakukovaly s tím, že tady už by to být mohlo, jsme konečně objevily tu pravou!
Zajímavý interiér, lákavý výběr dobrot.....ale to nám v tu chvíli bylo jedno, oči jsme měly jen pro scones. A taky pro židle, protože v nohách už byly ty nachozené kilometry dost cítit.
Jeden scones, šlehačka a lemon curd? 3,5 Euro.
Radost? K nezaplacení!
Už byl večer a setmělo se, tak jsem byla ráda, že můžu vidět Amsterdam i za tmy...
Zpátky k nádraží jsme to vzaly přes Red light district, hříšnou to ulici. 
Jsou tam veliká okna s červenými světly, se sametovým obložením a sedačkou nebo židlí, na kterých se nakrucují spíš neoblečené, než oblečené dámy.
A právě kvůli téhle části Amsterdamu sem jezdí hodně pánských turistů ze všech koutů Evropy.
A nebo taky kvůli coffee shopům, kde se legálně kouří marihuana a prodávají se různé výrobky z ní. Třeba veselé koláčky nebo lízátka.
Návštěva coffee shopu sice byla na pomyslném seznamu amsterdamských plánů, když je to něco tak typického. Coffee shopy jsou tam opravdu na každém kroku, takže v jejich hledání by problém nebyl, ale všechny vypadaly dost odpudivě, a ty typy lidí, co z nich vycházeli? Vypadali spíš jako pobudové od nás z podchodu u nádraží, ne jako někdo, vedle koho by bylo příjemné si sednout. My jsme si představovaly spíš něco víc uhlazeného - nějakou jakoby milou kavárničku, se zeleným cupcakem ve znaku. To se samozřejmě nekonalo, a tak jsme se toho s radostí vzdaly.
(zkusit se má všechno, ale sedmnáct už mi bylo, žejo :D)
Noční Amsterdam je prostě něco krásnýho!
Na nádraží jsme si daly ještě poslední kafe, a pak nastoupily na vlak směrem zpátky do Tilburgu.
Latté s javorovým sirupem, a snad poprvé jsem na kelímku měla (skoro:D) správné jméno.
Jasně, je to Starbucks, ale pro mě je to taková cestovatelská tradice. Když jsem někde v zahraničí, tenhle velikej kelímek se zeleným znakem si pro radost koupit musím.
Ale v Brně jsem tam nebyla ani jednou, tolik mně to neláká, protože to mám spojené právě s tím cestováním.
Což výlet do Olympie není.
Tak, a to už je vážně všechno.
Brzy bude na blogu poslední Holandský článek, o třetím dnu a výletu do Maastrichtu! :)

34 komentářů:

  1. Skoda ze si nenavstivila i podla mna najkrajsie mesto Holandska (i ked som mozno zaujata pretoze v nom zijem) - Utrecht!! Tak nabuduce ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad příště:)
      Teď to bylo 5 měst za 3 dny, víc už nešlo:D

      Vymazat
  2. pekny clanek :) mega dlouhy! :D ale moc to nechápu s tím kufrem? do letadla muzes vzit 1x prirucni zavazadlo (kabinový kufřík) do 10 kg, takze nooo stress! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, ale dlouhý článek u mě není zrovna něco neobvyklýho:D
      A letěla jsem s Wizzairem, takže jsem měla jen jednu kabelku.

      Vymazat
  3. To je fakt nádherné město. Netušila jsem, až jak moc. Tak a můj další cíl? Amsterdam! :D moc krásné fotky, Markét

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem tak blbá. pPoč jsem si více nevážila toho, že jsem byla v tak krásném městě?? Hned bych jela zpátky!! A příště si asi vyberu stejnou taktiku jako ty. Malý kufr = žádný nákup :DD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je ale blbá taktika, tolik dobrot jsem mohla mít!!! :D

      Vymazat
  5. V Holandsku jsem byla na Erasmu takže děkuju za úžasnou dvoj(tří)foto reportáž, která mě na chvíli na živo přenesla zpět !! :)) krásné fotky! Ach ach....

    OdpovědětVymazat
  6. ježiš to je krásnejch fotek, já vždycky tak strašně zatoužím někam se podívat, když u tebe něco takového čtu !!! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujuu! Já bych nejradši taky pořád jen cestovala:D

      Vymazat
  7. Ty fotky a jídlo, to je něco neskutečného. Tvé články o Holandsku mě jen utvrdily v tom, že tam MUSÍM! :D

    OdpovědětVymazat
  8. Moc pěkný článek, netušila jsem, že je Amsterdam tak krásné město :)

    OdpovědětVymazat
  9. Z článku je cítit, že se ti tam opravdu líbilo, ale přijde mi, že z Holanďanů nadšená nejsi. My tam máme příbuzné a pro upřesnění z minulého článku - v Holandsku nejsou teplé obědy, ale jí se sendviče (proto všude toastový chléb) naopak si zakládají na teplé večeři u které se schází rodina a ten čas si oproti nám užívají a nechvátají. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, o těch toastových obědech vím:)

      A samozřejmě nemůžu soudit celý národ podle 3 dnů, a ani to není psáno nijak vážně, nicméně to, že jsou takoví neomalení a možná až moc upřímní ("nechce se mi být milá na zákazníky, tak prostě nebudu":D) jsem slyšela už z několika stran, a samotné mi to tak taky připadá, ale samozřejmě nemůžu všechny hodit do jednoho pytle, my Češi taky nejsme stejní.

      Vymazat
  10. Opět skvělý článek! na tyhle o Holandsku jsem se obzvlášť těšila, protože já si to tam zamilovala... nevím jestli to bylo štěstí ale za týden co jsem tam byla jsem nenarazila na nikoho kdo by nebyl milý a usměvavý...ale je to jak říkáš, lidi jsou různí a také nemají náladu každý den :D toho muzea Anne Frank je škoda, já jsem tam byla a stojí to za to. Úplně mi tam běhal mráz po zádech když procházíš těma úzkýma chodbama a lezeš po schodech a všude vidíš snímky atd... Pro mě osobně silnej zážitek na kterej vzpomínám do dnes, ale myslím že je to zas o důvod víc proč se tam vrátit :))) Já to plánuji také i když jsem toho viděla hodně určitě to nebylo vše :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju!:)
      A určitě se tam chci vrátit, i do toho muzea - a hlavně si předtím přečíst knížku. Samozřejmě sice zhruba vím, o co šlo, ale je to něco jinýho, když tam budou přesně ty konkrétní místa, kde se to odehrávalo apod., věřím, že to pak musí být hodně silnej zážitek...

      Vymazat
  11. Super článek! Ale mám otázku z úplně jiného soudku - co bakalářka a jak to stíháš obecně se školou, cvičeníčko, psaníčko, cestováníčko a tak :) (myšleno dobře samozřejmě)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :)
      S časem ani s bakalářkou to není žádná sláva, ale nějak to snad půjde - mám zatím napsanou tak třetinu a promyšleno co bude dál, ale "dělám" na tom spíš o víkendech. Cvičit teď chodím na 7, pak chodím na stáž a po ní odpoledne do školy....ale psaní je spíš na odreagování, jako zábava, a cestování (bohužel?:D) není tolik, aby mi to nějak bralo čas, teď jsem byla někde po dlouhé době:)

      Vymazat
  12. Tie domy su ne-sku-to-cne...a opat raz znova chvalim tvoje fotografie, nesmierne sa mi pacia a cloveka lakaju ist si zabalit kufor :) Lenka

    PS: Kam to bude najblizsie?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju Leni!

      Nejbližší cesty jsou v plánu do Mikulova, Barcelony a Budapešti, tak snad to vyjde - ale napřed musím napsat bakalářku a udělat státnice:)

      Vymazat
  13. to je kouzelný! :) úpně mám chut někam odcestovat :D

    OdpovědětVymazat
  14. Neskutočné ❤️. Budem veľmi nešťastná, keď tu bude posledný článok o Holandsku :( a tie fotky aaach a zapisujem si adresu na najlepší cupcake evrrr ;) a Markét ty máš taký talent na písanie! Na tvoj blogísek si vždy najdem čas a teším sa na každý post ( a viem že aj keď je najviac dlhý, tak každá veta je vtipná!) a na tie cestovateľské najviac <3
    A s orientačnym zmyslom sme na tom podobne :D a Kája vyzerá ako skvelá hostiteľka :)

    OdpovědětVymazat
  15. Nádherné fotky! A ty fotky toho jídla.. hmm:33 Hned bych se tam jela podívat!

    OdpovědětVymazat
  16. Další moc hezký článek a vzpomínka na Holandsko! :) V Amsterdamu jsem sice nebyla, ale vypadá nádherně. Líbí se mi ta jejich architektura, cihlové domy, orámovaná okýnka, i to, že je to všechno tak nějak nakřivo. Jak tam plynou ty kanály a lidi jezdí na kolech. Je to taková pohoda :) Škoda jen, že ti lidé nejsou přátelštější!
    Věřím, že jste si výlet užily, opravdu máš nádherné fotky! :) A je super, že jste toho tolik zkusily, cupcake vypadá luxusně, stejně tak čokoládičky Oreo :) A tak aspoň pro příště víš, že musíš pořádně našetřit a vzít s sebou kufr :D Těším se na další díl!

    worldaroundmissnothing.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  17. Páni to je nádhera, opět krásné architektonické fotky a město! Regál s neholandskými dobrotami by mě dostal do kolenou asi stejně jako to nepřeberné množství pečiva,které bych asi jako ty chtěla a musela mít úplně všechno!:D^^ Šmarja ty cupcaky, tak tam bych byla ztracená už úplně - co vzít(??), všechno nebo nic!:D Vykradla bych krámek, vypadají tak famózně, že ještě famózněji to muselo chutnat =)
    Téda musely jste prochodit spoustuuu kilometrů, na takových cestách, ty fotky jsou nádherné, město úžasné a domy křivě sympatické:)
    A to noční město opravdu dýchá životem...moc se už těším na třetí díl tohoto putování, čím dál tím více se mi ten Amsterdam líbí:)^^

    OdpovědětVymazat
  18. V Holandsku sem nebyla, ale je to na mém pomyslném cestovatelském listu! :) Ostatně jako celá Evropa, sen, procestovat ji celou, který si po-ma-lu ... ale jistě plním :)
    Cupcaky vypadají krásně, ovšem je to jedna z mála sladkých věcí, které mi nechutnají :D ale scones, jo, tak těch bych se mohla ujíst. Architektura a domečky jsou nádherné a nejspíš když už bych tam byla, tak bych se chtěla projet na kole, někde kolem řeky a nasát tu atmosféru, to musí být úžasné.
    Tento týden sem dočetla deník Anny Frankové a můžu jenom doporučit.
    Už se těším na další (nejen) cestovatelské články .. a jestli to bude ta Budapešť, tak se máš na co těšit :)

    OdpovědětVymazat
  19. Krásný článek :) Mám chuť na ten nejlepší cupcake na světě! :D
    http://fitlucy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj, supr čtivý článek jako obvykle. Tyhle cestovatelské ti prostě jdou:) Já jsem byla v Holandsku před pár měsíci a musím uznat, že Amsterdam mě vůbec neuchvátil. Město mi přišlo strašně špinavý a celkově na mě nepůsobilo úplně dobrým dojmem. Možná to bylo i těma protivnýma hrajicíma skříňkama na každým rohu :D Jedinej zážitek pro mě byl výlet lodičkou kanálem a samozřejmě ta architektura. Nechápu, jak za tak křivej barák můžou lidi zaplatit :D Na druhou stranu jsem byla úplně unešená z Eindhovenu. Okamžitě bych se tam odstěhovala. K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju! :)
      Mně se Amsterdam líbil moc, ale Eindhoven taky, a vlastně všechny ty města, jsem vždycky nadšená ze všeho:D
      A zajímalo by mě, jak dlouho ty křivý domy ještě vydrží, ale byla by jich hrozná škoda!

      Vymazat
  21. Ahoj, moc pěkný cestovatelský článek! Prosím jak se jmenovala ta kavárna, kde jste si dávaly scones? Děkuju

    OdpovědětVymazat