čtvrtek 27. února 2014

O kaloriích a sacharidech

Původně byl nadpis "21. století = století kalorií" ale naštěstí se mi v mozku rozsvítil detektor trapnosti a přepsala jsem to.
I když si nejsem jistá, že jsem tomu nějak pomohla.
Jako z bláta do louže.
Předem ale musím varovat, že dnešní článek není založen na žádném věděckém výzkumu (ooo to je u mě velice překvapivé!). Ani na žádné studii amerických vědců z univerzity v Ohiu. A dokonce jsem nesáhla ani po žádné moudré a zaručeně pravdivé knize o výživě (kterých jsou stovky a vzájemně si odporují.)
A je mi jasné, že můj pohled na věc je velice neprofesionální a nejspíš to odporuje i většině výživových poradců, kteří na mě možná půjdou s vidlema a všemožným tabulkám....ale mně je celkem ukradený, co říkají tabulky, odborníci (nebo "odborníci"?) a moudré dámské časopisy.
Mnohem důležitější je pro mě to, co vidím na sobě i na svém okolí. A místo tabulek mi celkem dobře poslouží selský rozum (ale kroj nemám!).
Když se kouknete na nějaký blog o zdravém životním stylu nebo něčem podobném, není žádnou výjimkou, že se tam u jídelních článků dočtete přesné počty kalorií, spolu s pečlivě vypočítanými poměry bílkovin, sacharidů a tuků. A pod takovými články je kolikrát nespočet komentářů, kde čtenářkny vypisují, jak to mají ony. Včetně všech těch čísel. A lítají tam pojmy jako bazální metabolismus, rýsování,"cheat day"...
(no jo, no jo....mám čas i na čtení takových věcí).
Kolikrát si až říkám, jestli nejsem divná, když absolutně netuším, kolik kalorií za den sním. A když nemám ani ponětí o tom, kolik bílkovin jsem do sebe nacpala. A když se večer neplácám po zádech, že jsem nesnědla žádné cheat meal a nepřekročila doporučený příjem sacharidů.
Kolikrát mám z těch všech článků či příspěvků v diskuzích v nějakých fitness skupinách (ano, i tam chodím očumovat :D) pocit, že když někdo nepočítá a absolutně neřeší ty poměry bílkovin-sacharidů-tuků, nemůže mít dobrou a zdravou postavu.
Návodů na to, jak si vzhledem ke své výšce a váze spolu s pohybovou aktivitou vypočítáte, kolik bílkovin, sacharidů a tuků byste měli sníst, a taky kolik kalorií by to mělo dohromady dát, najdete na internetu mraky.
Samozřejmě si nemůžu dovolit říct, že na tom nic není, že je to úplná kravina.
To ne, a hodně z těch pravidel sestavilo jistě plno vzdělaných lidí, kteří tomu opravdu rozumí a ve svém oboru jsou špičkami, je to na základě mnoha výzkumů, když nemá někdo absolutně ponětí jak jíst tak mu to může pomoct.....ale.....
Já prostě nevěřím tomu, že ta čísla jsou všechno.
Nevěřím tomu, že se dá na miligram přesně předepsat, kolik čeho sníst.
A už vůbec nevěřím tomu, že existuje jedno pravidlo, podle kterého by fungovala těla všech lidí na světe.
Naopak si myslím, že hodně lidí, obzvlášť v poslední době, jídlu přikládá mnohem větší vliv, než ve skutečnosti má. (jooo, kéž by se tak dala léčit rakovina veganstvím!)
O tom, že není dobré jíst samé vyloženě nezdravé potraviny tady snad ani diskutovat nemusíme.
 I podle celého blogu a receptů je jasně vidět, že nejsem zrovna typ člověka, co by se válel u televize s balíkem chipsů a splachoval to colou.
A stejně tak je myslím jasné, že není dobré jíst pečivo třeba 4x denně. A denně si zalévat těstoviny smetanovou omáčkou. A neobejít se bez dezertu po obědě. Nebo aby bylo každé naše jídlo jen sladké.
A tak dál.
O tom, co která potravina obsahuje, mám vcelku dobrý přehled. Moc dobře vím, které potraviny mají hodně bílkovin, které málo, do kterých prodávaných potravin se dává velké množství cukrů, kolik kalorií má to a to.....Tohle všechno znám a ani nejsem negramotná, abych si nedokázala přečíst složení.
Mnohem radši si zvolím vždy (ehm....jak se mi to hodí :D) tu zdravější variantu, jak pro lepší pocit, tak proto, že je mi jasné, že nějaký vliv to samozřejmě má.....Ale všechno to má svoji hranici. Když jdu třeba na oběd někam do restaurace nebo do kavárny, nedám si sice tu největší prasárnu ze které tečou litry oleje, ale na druhou stranu se ani nerozhoduji podle toho, jestli má méně kalorií a sacharidů palačinka s bryndzou nebo panini s uzeným lososem. Rozhoduji se podle toho, na co mám chuť.
A ani nevím, jak bych jako počtářka řešila třeba ten oběd někde ve městě. Měla bych si z kabelky vytáhnout váhu? Nebo chtít po obsluze ať mi okamžitě vyjmenuje přesný seznam surovin, samozřejmě s přesnými gramy.
A kolik kalorií má vlastně víno? A cider? Co by na to řekly kalorické tabulky?
Jo aha, to se vlastně nesmí pít vůbec. Společenský život zakázán!
Jak už jsem zmiňovala, řada lidí prezentuje to, že je důležité hlídat poměry bílkovin, sacharidů i tuků. A taky ty kalorie. Jinak přeci nejde jíst zdravě a vypadat zdravě.
Ale jak by se potom dalo vysvětlit třeba.....
- že mám kamarádku, která jí na co má chuť (ano, i to smrtelné bílé pečivo!) a několikrát do týdne si klidně dá po obědě dortík, jen tak. A postavu má takovou, že by klidně mohla na molo.
- že moje maminka, která má postavu takovou, že by jí mohl každý závidět (a taky závidí, včetně mě!) si klidně dá v 10 večer chleba se sádlem a škvarkama.
- že moje kamarádka, přivydělávající si modelingem, jí cokoliv na co má chuť, včetně pizzy a sladkostí, a má břicho tak vypracované, že by jí mohly všechny healthy-lifestyle-blogerky závidět.
- že v mém okolí neznám blíže nikoho, kdo by si tohle všechno počítal, a přesto nejsem v okruhu nemocných a tlustých lidí
- že i vy máte jistě kamarádky, které jsou na tom velmi dobře jak po stránce zdravotní tak fyzické, postavy mají perfektní, ale nikdy nic nepočítaly
- a podobných příkladů bych mohla vyjmenovat tolik, že by vás to unudilo k smrti.
A ani pro poslední příklad nepůjdu daleko - jak je možné, že já sama jsem nikdy podle žádných výpočtů nejedla, ale mám podle měření na InBody, váhy, BMI a dalších věcí postavu objektivně dobrou, a jsem se sebou relativně spokojená?
Na něco jsou zkrátka všechna čísla a předpisy krátké a na svém okolí i sobě velmi jasně pozoruji, že to není něco, podle čeho by se řídil vesmír.
Samozřejmě, že jíst úplně cokoliv, v jakémkoliv množství a kdykoliv, by se projevilo téměř na každém.
Však i zmíněná kamarádka, která si dává pravidelně dortíky, má i dostatek pohybu v podobě tanečních tréninků několikrát týdně.
Však i moje maminka, která jí všechno, na co má chuť (a že má často chuť na ty škvarky!:D) chodí pravidelně běhat, o víkendech přes 10 km, a našěho westíka bere denně na dlouhé procházky.
Však i ona modelka si občas zacvičí, a kromě sladkostí nebo pizzy jí i běžná zdravá jídla jako jogurty, zeleninu, vločky, rýži..
Však i já, ačkoliv nic nepočítám, mám pohybu více než dost. A zdravě jím mnohem, mnohem více než nezdravě. (Ale když se to tak vezme, cheesecake ani čokoláda stejně žádné zdravotní problémy nepřinesou. Vyzkoušeno.)
Všechno to je podle mě jen o jakési rovnováze.
Logicky, když se budete hodně cpát a málo hýbat, je jasné jak to dopadne. Ale jinak bych řekla, že vašemu tělu je úplně jedno, že jste včera snědli 150gramů sacharidů a dneska 323.
A sami byste taky měli dokázat odhadnout, jestli to, co vás nutí jít do kuchyně pro další dortík, je hlad nebo rozežranost. A jestli vám stačí jen zelenina stačí nebo ne (NE ne NEE!). A jestli máte po jídle bez přílohy dostatek energie nebo ne.
Sama se taky řídím tím, že bychom rozhodně měli mít od každého něco a ničeho nemít příliš moc ani příliš málo. Snažím se, abych každý den snědla alespoň nějakou zeleninu, nějaký ten zdroj bílkovin v podobě dvou vaniček tvarohu, k tomu nějaké ty správné tuky (=ořechy a máslíčko z nich!), zkrátka aby to bylo v rámci možností vyrovnané. Taky se snažím, když už si plánuji předem, co si s sebou další den ponesu do školy nebo do práce, aby to nebylo celý den to samé, třeba jako pečivo 5x denně (ale ne že by mi nechutnalo, já jsem houstičková královna :D), i když celozrnné, to stejně nic až tak moc nemění.
Když vím, že ráno budu snídat pečivo....ehm tedy loupáčky, nedám si potom třeba ještě 2x denně tousty, ale místo toho si třeba připravím do krabičky cizrnu nebo palačinky z ovesných vloček. A když jsem třeba měla ke svačině kukuřičné chlebíčky Cornies, nemusím si je dávat hned i k večeři.
Ale tak to je samozřejmě jen když si to předem nějak plánuji nebo si vzpomenu, co jsem za ten den jedla. Když na mě ve městě zaútočí hlad nebo jsem na obědě někde mimo domov, je mi úplně ukradený, jestli jsem něco takového už měla, a vážně nehledám ten ideální zdroj bílkovin.
A kdybych měla tohle tohle zdlouhavé povídání shrnout?
Můj dlouhodobý osobní průzkum (přeložte si to jako že jsem čuměla po okolí :D) ukázal, že pro zdravého člověka, netrpícího velkou obezitou, není žádné počítání potřeba. Stačí jíst s rozumem, mít dostatek pohybu, ale hlavně.....žít něčím jiným, než jen tím, co si nacpat do krku.
Důkaz místo slibů! :D
P.S. Trocha nadhledu ještě nikomu neuškodila.
P.S.2. Samozřejmě, že když se někdo chystá na fitness soutěž jako třeba kočka Beautygloss a nově i má oblíbená Monča, je to něco jiného a bez hlídání všeho možného by to nešlo. Ale je velký rozdíl mezi pěknou, vysportovanou postavou, které lze s normálním jídelníčkem dosáhnout, a vysekanou postavou pro soutěž, která už je o něco vyšší level.
P.S.3. Neshazuji práci žádných výživových poradců (a už vůbec ne mojí B* :D), jen jsem chtěla napsat svůj názor a pohled na věc. Ačkoliv to sem cpu pořád, opakování je matka moudrosti.
P.S.4. Ano ano,  na takové téma už jsem psala milionkrát. A je mi jasné, že ani tentokrát tím nezachráním psy v Soči, velryby v Tichém oceánu a nevyřeším problémy na Ukrajině.

118 komentářů:

  1. Tak podle se podepisuji! :D
    Skvělý článek :-)

    OdpovědětVymazat
  2. už jsem se bála, že jsem exot, když nepočítám kalorie a poměry bílkovin, sacharidů a tuků. Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo si myslí, že to jde i bez toho. Skvělý článek! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Exot?Exoti jsou spíš ti co to počítají, protože většina lidí takové srance neřeší, to už je posedlost, né zdravá strava něco počítat má se jíst s mírou a když jí člověk zdravě, tak mu i ty škvarky neublíží, ba naopak, trénuje tělo, metabolismus, lidé kteří jí přesně podle výpočtů a pak začnou jíst normálně dost přiberou, má se jíst tak, jak to člověku vyhovuje, snad každý pozná, jestli za týden přibere 3 kg nebo se mu váha drží (nemluvím o svalech, prosím)
      A zbytečnost jíst uplně do detailu, rotože nějaké gramy nad nebo pod tělo nepozná.. to by pak byli tlustí všichni :) proto je počítání kalorií naprosto, ale naprosto zbytečné..

      Vymazat
  3. A nobelovu cenu za mír se svým vlastním tělem získává - Markéta Zvolskááááá :DD ne fakt, podle mě je to každém, jaké má cíle a čeho je ochotný se vzdát ... A my, co máme dlouhodobý cíl se vejít na sedačku v kině a do oblikbených džínů, si vystačíme s rovnováhou a heslem všeho s mírou ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. konecne vim jak se jmenuje

      Vymazat
    2. však já se za svoje jméno nestydím :D

      Vymazat
    3. promiň Markét, jestli jsem vyzradila tvoji identitu :DD (kdyžtak to rychle smaž, než tě začne někdo stalkovat ..)

      Vymazat
  4. Markét, ty by ses jednou měla stát spisovatelkou. Máš pro to hrozně velké vlohy, každý článek je tak hezky, srozumitelně a vtipně napsaný!
    Souhlasím, že hlídání každé kalorie a každého gramu sacharidu je na prd, akorát to člověka rozrušuje a už není tak v pohodě, jak by mohl být. Ale taky jak jsi psala, každý jsme jiný, takže každý si musí najít tu svou střední cestu, která mu bude vyhovovat, umět znát svoje potřeby a umět si všechno rozvrhnout, co se jídla týče, aby mu to nějaké výsledky přineslo. A to, že každý snáší sacharidy jinak, je velká pravda, třeba já naprosto dobře vím a mám vyzkoušené, že snídat třeba jako ty, by mi vůbec neprospívalo, teda spíš bych narostla :D. Ale zajistit si rovnováhu, žít v ní a být v klidu je to nejdůležitější :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Ale na spisovatelku vážně nemám:D
      no a vlastně ani nevím, o čem bych psala :D

      Vymazat
  5. Jednou jsem si počítala kalorický příjem, sacharidy, tuky .. bílkoviny. No počítala jsem to hodinu.
    Kolik gramů má jedna lžíce jáhlové kaše kteoru jsem si navíc do snídaně přidala a kolik měl asi ten kousek sýra gramů a tohle a tamto. Zajímalo by mě kde na to všichni berete čas. Mě to stačilo jednou. Jsem studentka - jsem ráda že stíhám cvičení a ještě přítele když musím chodit do školy. A každý den hodinu sedět u počítače a počítat kalorie by mě hodně obtěžovala. Už jen kvůli tomu to nedělám. Zajímalo by mě jak dlouho to počítají ostatní :-P

    Jsem ráda, že nejsem jediná, která se těch obávaných zlých sacharidů nebojí. Jsem toho názoru, že budu jíst 'čistá' (teď neberu ty řeči typu ovoce je chemicky ošetřené a bla bla bla) přírodní jídla - bez přidaných cukrů a solí. A takhle je mi fajn :-) smaozřejmě si k večeři k salátu dám celozrný plátek chleba i když obsahuje sacharidy protože samotnej salát mě prostě nezasytí :-P

    OdpovědětVymazat
  6. Market moc se mi líbí tvůj nadhled. Já souhlasím, že pokud člověk nemá vyšší cíle, je škoda, aby si život škatulkoval každou kalorií, pokud to tedy zrovna není jeho hobby.

    OdpovědětVymazat
  7. Moc hezky a rozumně jsi to napsala :) Všechny tvoje články jsou strašně milý a máš krásný fotky!

    OdpovědětVymazat
  8. Podle me se naopak jidlu priklada jeste MNOHEM mensi vyznam, nez by melo a to nemluvim o hledisku dietnim, ale zdravotnim. Tvuj clanek ma urcite dobrou pointu (ktera mimochdem odkazuje na uplne nejvetsi kamen urazu tohohle "zdravyho zivotniho stylu" a to je mind setting a psychicka deprivace z jidla), nicmene je uplne tragicky, kdyz ti nekdo rekne, ze drzi dietu a za den sni kilo ovoce, rejzi, ryzovy racia a light jogurt a divi se, ze speky nezmizi (protoze objektivne v sacharidech prave sezral pulku medovniku).
    Lidi o jidle nevi NIC :) utvrzuju se v tom kazdej den. Tim ale neobhajuju celodenni jezeni brokolice varene v pare- stejne jako ty povazuju za nesmyslny si pocitat kazdou kalorii- ale neni pravda, ze lidi nad jidlem moc premysli.
    Praveze ta prava osveta jeste ani poradne nezacala :) (a zdravim do myho rodnyho mesta a moji domovskou fakultu- uz se btw na FSS nasla ta tajna mistnost s fotbalkem?)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu jak to myslíš, napsala jsem to špatně - myslela jsem to tak, že média (hlavně teda časopisy, ale už i v MF bývala po vánocích příloha o "zdravém vaření" s počtem kalorií a popisem, jaký sport musíš potom dělat :D), knížky a hlavně blogy to tak prezentují. Samozřejmě ale ta část populace, co pije místo vody limonády a když chce hubnout, kupuje musli tyčinky, je mimo ještě víc :D
      Ale já na FSS nejsem, chodím na FF, takže o ničem bohužel nevím :)

      Vymazat
    2. No, lidi vazne nemaj poneti o tom, co je to normalne jist, a zdravy zivotni styl pro ne znamena No-No vsemu sladkymu, hladoveni a podobnym nesmyslum.
      takze je urcite dobre ze vznikaj i treba ruzny foodbogy zamereny na tohle.
      Jako treba! http://beautifulpicturesofhealthyfood.tumblr.com/

      Vymazat
  9. výborný článek Markét! stejně tak ani já nikdy nepočítala a doufám, že ani nikdy nebudu sčítat a odčítat a násobit čísla schovaná pod příjmem. přijde mi to jako obrovský omezování a nikdy se to stejně objektivně nepodaří, na druhou stranu věřím, že to někomu pomáhá s redukcí váhy a kontrolou nad svým tělem. pro toho, kdo to potřebuje, je to na určitý čas jakási volba a možnost. čísla mě sice neberou, ale o zdravé potraviny se taky zajímám a raději si prostě koupím mozzarellu light než normal. nebo 30 % sýr než 45 %. jsou výjimky samozřejmě.ale tak to mám už zažitý. proto mi čísla přijdou nesmyslný, když člověk ví, že si má dát 1 kus pečiva a ne 3 najednou při normálním režimu. někdy je větší hlad.
    je fajn řídit se podle chutí (ne vždy to tak jde, ale je super dát si i večer máslíčko)

    OdpovědětVymazat
  10. tenhle článek je jako dar z nebes. přes pár dny jsem se opět pustila do zdravého (zdravějšího?) stravování a pohybu, a tak ze zvyku si to zapisuji do stobu, abych měla přehled, a teda ještě jsem neměla den, aby mi všechny ty jejich semaforky (bílkoviny, tuky, sacharidy, zelenina bla bla) svítily zeleně (jako že jsem snědla a udělala vše tak, jak jsem měla :D) pravidelně nesním tolik, kolik mi vypočítali, a přitom hladem vážně netrpím... atd atd.
    tak jsem se zrovna dneska zamýšlela nad tím, jestli něco nedělám špatně, jestli si neškodím atd.. tak jsem ráda, že jsi mě takto uklidnila :D

    OdpovědětVymazat
  11. Market, super clanek! Vic takovych lidi! Podle me proste neni zdrave mit po ruce porad nejakej notysek a tam dumat nad tim, jestli mi to dneska vyslo, nebo ne. A presne jak pises, je rozdil mezi normalnim clovekem a fitnesskama na soutezich. Z kousku sladkeho denne jeste nikdo nikdy 100 kilo nepribral a kazdej, kdo ma v hlave aspon pul zaby vi, co si muze dovolit a co ne. Staci jist vsechno, ale primerene a nechapu, proc to spousta lidi stale nechape a ma pocit, ze kdyz si da po obede zakusek, tak bude mit automaticky do druheho dne o 5 kilo navic!

    OdpovědětVymazat
  12. To, co jsi napsala je TAK MOC velká pravda!! Strašně se mi líbí Tvůj přístup, ještě štěstí, že je eatandrunandlove tak oblíbeným blogem a přečte si tenhle článek co nejvíc lidí!! :)

    OdpovědětVymazat
  13. konečně!takový článek už se někde objevit prostě musel! :D dokonalý!čteš mi myšlenky, fakt, tímto mám zaplavenou hlavu, protože to poslední dobou všichni (blogerky tedy) ty počty řeší bohužel i včetně Blanky, Monču a Gloss chápu, ale ti co se prostě nechstají na soutěž a tak tak no víš :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já to mám zas do práce. Ani nevíš jak je pro ostatní důležité abych šla příkladem..

      Vymazat
  14. Hezký článek.
    Já si taky myslím, že pro člověka který se aspoň 3x týdně nějak hýbe a jí "podle zdravého rozumu" je zbytečností hlídat si příjem kalorií, bílkovin a podobně. Ale když se někdo chystá třeba na soutěž, nebo má prostě nějaký cíl, řekla bych že počítání si kalorií atd. je dobrá cesta k úspěchu.

    Teď se mi má postava líbí, sice bych ji určitě nepovažovala za "fitness postavičku", ale nestydím se za ní. Počítám si bílkoviny, sachry a tuky jen proto, že chci mít jistotu, že dělám všechno dobře. Záleží mi na tom. Z toho jak jsem vypadala dřív mám hnusné vzpomínky, váže se k tomu blbé období a moc nerada na to vzpomínám, nechci tak vypadat a chci se od té postavy co nejdál vzdálit, protože to už nechci zažít. Když si je počítám, a večer jdu spát s "čistou" hlavou, je to pro mě úleva. Nepovažuju se za nějakou kalorickou maniačku, to počítání je pro mě jen jistá forma úlevy.

    Možná, že až to v hlavě budu mít v pořádku a všechno bude v pohodě tak jak má, přestanu to řešit.

    OdpovědětVymazat
  15. Měla bys pravidelně přispívat do nějakého časopisu. Píšeš prostě výborně, i když jsou články delší, vždycky je s chutí dočtu až do konce :-). S tvým článkem naprosto souhlasím, naprosto si vše vystihla. Chce to jen trochu přemýšlet... Asi bych měla dodat, že i já se pokoušela kdysi počítat příjem ale nebylo to nic pro mě. A věřím, že se to dá i bez toho, pokud přesně jak říkáš ty, si za den nedám třeba několik chlebů nebo kopu ovoce :-).

    OdpovědětVymazat
  16. Moc povedený článek :). Většina mladých holek dnes jen počítá kalorie a někdy se ani nepozastaví nad tím, jestli to co jí, je vůbec zdravé (například light výrobky s umělými sladidly)..myslím, že tento typ lidí by si měl tenhle článek přečíst a pochopit co znamená stravovat se zdravě a vyváženě!

    OdpovědětVymazat
  17. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  18. Už je toho kolem mě moc:D Takže souhlas se vším..prostě tělo si probůh řekne..a kdo chce být otrokem tabulek, počítání, vážení atd..nikdo..-.-

    OdpovědětVymazat
  19. Tak jo, nebudu tě zas chválit, už bych byla fakt trapná .. ale tak trošku aspoň :D PECKA ČLÁNEK!
    Názor na to mám totožný, ačkoli jsem si párkrát ze zvědavosti spočítala denní příjem a nevím, jak to dělám, ale vždy jsem se téměř skvěle trefila do mých amatérsky vypočítaných hodnot, takže spokojenost největší :D Je fajn, když i trenér mi řekne, že můj jídelníček obstál na výbornou. Prostě je důležité vědět, v čem jsou bílkoviny, kde najdu sacharidy a tuky a je to. Aby člověk nejedel jednotvárně.. potom to zdravé tělo a krásná postava je něco, čehož jde dosáhnout bez počítání.
    Už jsem se chtěla zmínit o fitnesskách, ale zachránila jsi to svou P.S.2 :D V takovém případě to skoro ani jinak nejde, jelikož tam něčeho víc nebo míň dělá prostě neplechu a vyrýsované tělo se ne a ne dostavit. Ovšem to je prostě jiný level, jak bylo řečeno :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Terezko, ty jsi prostě nejhodnější! :D :*
      Já jsem to taky párkrát zkoušela počítat, a vždycky mi všeho vyšlo víc, než bych "měla mít", a to jsem těm tabulkám ještě zatajila nějakou tu kostičku čokolády, protože co se nezapočítá, to se ani nepočítá! :D

      Vymazat
  20. Jupíííííí takový článek byl potřeba ! Jsem taky zastánce nepočítání :-D Není na to čas a mě to prostě nebaví :D Vím, že sním více sacharidů každý den, ale snažím se to nějak upravovat :-) Bez počítání ! :D

    OdpovědětVymazat
  21. Ja bych se chtela toho pocitani trosku zastat v tom ohledu, kdyz proste clovek chce zhubnout a nema paru o tom, jak. Mysli si treba, ze kdyz omezi maso a nebude jist zadny tuky, tak mu to strasne pomuze , ale pritom bilkovin potrebuje pri redukci vahy prave jeste vic a i ty tuky jsou potreba. Ja kdyz jsem si treba jednou ze srandy zapsala svuj denni prijem, tak jsem zjistila, ze jim vpodstate same sacahridy, skoro zadne tuky a minimum bilkovin a pomohlo mi to v tom se trosku preorientovat na jiny tipy jidel.
    Problem vidim taky trosku v tom, ze mas krasnou postavu a proto to resit nemusis, kdezto ja sem trosku tlustoch, prestoze chodim do fitka pravidelne 5 let, 7 let jsem hrala zavodne volejbal a delam vsechny mozne sporty a pohybu mam vic, nez dost. A stejne mam k nake pekne postave strasne daleko a musim to tim padem resit tim jidlem. Zhubla jsem timhle zpusobem za dva mesice 8 kilo jenom tuku a neztratila zadny svaly, s tim ze jsem samozrejme i cvicila a hlavne jsem se naucila jist nejak hodnotneji, tak bych to uplne nezavrhovala, kdyz clovek proste chce zhubnout treba 10-20 kilo, tak mu to timhle zpusobem pujde o poznani snaz. A pak, kdyz si bude dal chtit udrzovat peknou postavu, tak uz to hrotit nemusi.
    Ty rozdily, ktery zminujes jsou holt dany geneticky, rychlosti metabolismu, atd. a takovym lidem muzu jedine zavidet, ale ja kdyz chci vypadat normalne, tak to zkratka trosku hlidat musim. A veci, co upecu, jim velmi vyjimecne :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, věřím, že když někdo opravdu hubnout potřebuje, tak si musí udělat nějakou představu o tom, kde jsou sacharidy atd., kdy je jíst, kolik si toho dát, a v tomhle to určitě pomoct může :)
      Ale chtěla jsem tím říct, že když někdo má představu o tom, jaké porce jsou pro něj přiměřené, v čem jsou jaké živiny a trochu se snaží o nějakou rovnováhu a jí víceméně zdravě, je pak jedno, jestli bylo něčeho ten den o pár gramů víc nebo míň, jestli byl po obědě kousek čokolády......to všechno jenom proto, že mám pocit, že s tím počítáním se v poslední době nějak roztrhl pytel :)

      Vymazat
    2. Verco neck podobneho jsem chtela napsat!on a vlastne Marketka taky pocita I kdyz neprimo.proste vi ceho kolik a vyzivu ma v maliku. ale kdyz o tom nikdo nic nevi a navic ma a petit treba jako ja talk se s tim seznamit musi a jak jinak nez ze chvili pocita. zarovkavkrizi

      Vymazat
    3. Tak ted jsem za vola. nez jsem to napsala, Market a odpovedela :-)zarovkavkrizi

      Vymazat
    4. ale nee, za žádnýho vola! :D

      Vymazat
    5. Veru, vystihla jsi to moc a moc dobře, mám to vlastně stejně, takže člověk si musí najít, co na něj platí a občas to chce hold trošku "přísnější režim" :)

      Vymazat
  22. A právě proto tak moc obdivuji lidi, co se tím vším řídí a opravdu dokážou zhubnout a hlavně si to udržet. Nedokážu si představit, že bych se furt tak moc hlídala...určitě kvůli pohodlnosti, přiznávám. Jenže je to možná taky proto, že s váhou problém nemám. Ano, cvičím, ano snažím se jíst zdravě...ale rozhodně to nepřeháním. Jenže jsou tací, co se mohou stavět na hlavu a stejně nezhubnou, akorát jsou z toho psychicky na dně. Takže pokud bych se na to měla dívat z pohledu svého...je to nehorázná otrava a rozhodně mě nezajímá kolik kalorií má tamto či ono, jenže z toho pohledu člověka s nadváhou, už je to trošku jiné... Můžeme polemizovat nad tím, zda internet přeplněný články o dietách a stravování je prospěšný tím, že nutí lidi zamyslet se a dělat se sebou něco a nebo frustrující, protože akorát člověka nutí myslet si, že pokud nebude počítat kalorie, bude odpadlík a naprostá nula. Hold si asi musí každý najít to, co mu vyhovuje. Já se ale přidávám s názorem, že už je toho všude až moc.

    Krásně napsaný článek!!!

    http://mujerworld.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc!
      Já si to taky nedokážu představit - to bych si pak nemohla dát nikdy ani oběd ve městě, s přítelem něco dobrýho a víno k tomu....protože vážně nevím, a ani nechci vědět, kolik má víno kalorií :D

      Vymazat
  23. Podle mě počítání kalorií není pro každého. Někomu, kdo je například hodně obézní nebo vůbec nic neví o jídle/potravinách to určitě hodně pomůže. Někomu to ale může hrozně uškodit a ze zdravého životního stylu se může velmi lehce stát porucha příjmu potravy. Já osobně mám trochu přehled o tom, co jaká potravina má, ale nepočítám:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, když někdo potřebuje zhubnout dost kilo, musí mít představu o tom, kolik čeho jí :)
      Ale pro ostatní lidi, co hubnout nepotřebují, a nebo jenom maličko, třeba 2 kila, je to podle mě úplně zbytečné a hlavně i dost neslučitelné s nějakým společenským životem :)

      Vymazat
  24. Omg, já miluju ten tvůj pohled na život a životní styl!! :)
    Vážně mi mluvíš z duše... Sama se snažím jíst zdravěji a hýbat se, ale že bych si občas nedala s přítelem skleničku vína a mísu zrzky? Co bych z toho života jako měla? :D
    A taky si myslím, že je to hrozně individuální a určitě mají trošku i vliv geny, určitě nejde dát do jedné tabulky všechny typy postav, kostry a spalování :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju!! :)
      Jasně, nejde hodit všechny do jednoho pytle, a právě proto si myslím, že je i zbytečné se řídit nějakými předpisy jako "jez denně 2 gramy sacharidů na kilo své váhy a budeš štíhlá" :D

      Vymazat
  25. Asi sa uslintám k smrti :D Každopádne perfektný článok. Nadpis postov nerieš, ich obsah ma totiž vždy natoľko pohltí, že si ich ani nevšimnem :P

    OdpovědětVymazat
  26. Jsem hrozně ráda, že existují i blogy o jídle, které tohle neřeší! Já si fakt nedokážu představit, že bych si měla spočítat kolik jsem za den snědla kalorií a teď ty poměry k tomu...To bych pak z toho jídla ani nemohla mít žádné potěšení!

    OdpovědětVymazat
  27. Určitě je dobrý mít přehled o tom, co tím naším krkem projde, ale všeho s mírou.
    A stresovat se z čokolády? Oplatky? Ne, díky, z toho nerozvážného mládí jsem už vyrostla.

    OdpovědětVymazat
  28. Na jednu stranu s tbeou souhlasím, že by to nemělo ovlivnit člověka natolik, aby si potom nešel s kamarádkou na kávu či odmítl pozvání na rodinný oběd.
    Na tu druhou ale se musím počtářů trochu zastat. Protože teď to dělám sobě i já a to z jednoho prostého důvodu: Zkouším trochu jiné stravování, abych zjistila, jesti funguje a mohla ho dál předávat klientům (protože vím, že si chlapi stěžují že 7 jídel denně prostě sebou tahat nebudou a nechcou se jim připravovat) a tady je počítání nutné. Protože jinak to neodhadnu a bez dodržování "režimu" se asi funkčnost nedovím. Holt se musím obětovat :D
    Ale zas nejsem blázen a třeba dneska jsme s mamkou v Praze zašli na kávu, fresh a cheesecake. A že bych u něj věděla hodnoty? :D to asi těžko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu, jsou situace, kdy je to potřeba, a ty navíc ty hodnoty fakt znát musíš, jinak bys byla ostuda!!! :D
      Myslela jsem to spíš jako počítání pro úplně běžný režim, bez nějaké soutěže, velkého hubnutí, zdravotních problémů....no však víš jak to myslím :))

      Vymazat
    2. No, kdybych to neznala tak bych byla asi pěkně na hovno poradce. Nebo teda jako """"Poradce""""" :D
      Jasně že to chápu :*
      Btw, mám takový dojem, že jsem si z HM dnes pořídila stejnou kabelku.. :D

      Vymazat
    3. tak to si v Praze ukážeme bříška a kabelečky! :DD

      Vymazat
  29. Sama jsem kdysi počítala kde co, teď už ne, ale stejně přemýšlím o tom, co jím možná až moc. Tvé články tohoto typu mě však pomáhají chovat se poněkud normálněji, co se týká stravování :-), takže dík. Ještě bys mohla sepsat článek na to, jak to běžní jedlíci mají se sladkostma - kolik a jak často, ať jsem v obraze :-). I když je nejlepší naslouchat svému tělu, jenže to je někdy těžší. R

    OdpovědětVymazat
  30. první věta:-D:-D:-D ta holka je vtipná:-D plus....pravda pravdoucí....miluju tyhle články....

    OdpovědětVymazat
  31. Odborníci jsou spíše "odPorníci" :D. Zcela s tebou souhlasím. Člověk se nemůže tak hlídat, to by přece nemohl ven mezi lidi! Hlavní prostě je, jíst zdravě a s rozumem. Neomezovat se a nebrat si to tak osobně... :) Jedna moje kamarádka (fitness dračice) se dočetla, že by se mělo jíst každé tři hodiny. A opravdu... Po intervalu 3 hodin jí zapípají hodinky a ona si jde spapat předpřipravené lahůdky. Jíst pravidelně, to je i moje krédo, ale přesně na minutu? Někdy se to prostě lidem vymkne z rukou... :D
    Corculum♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak to vidím - zdravě a s nějakou pravidelností jo, ale takhle to přehánět? :D

      Vymazat
  32. .. úžasnej článek!! miluju tvůj blog, je můj nejoblíbenější a to nejen proto, že píšeš vtipně a tvoje články hltám, ale taky proto, že na hodně věcí máme stejný názor a je fajn nějaký takový lidi najít, když je v okolí člověk nemá :)

    OdpovědětVymazat
  33. Mas pravdu, taky jsem nikdy kalorie nepocitala a nejaky ty svaly taky mam:-) ale treba jak jsi psala o "smrtelném" bilem pecivu, to neni zas takova nadsazka. Hodne lidi ji zdrave kvuli vaze, ale mnoho tech hubenych, kteri to maji zadarmo si neuvedomi, ze jist zdrave by se melo kvuli zdravi i presto, ze netloustnou. Jsem alergicka na to, kdyz mi nekdo rekne, proc jis jak jis, vzdyt to nepotrebujes. Nebo kdyz moje spoluzacka s nadvahou rekne nezajimam se o zivotni prostredi a je mi jedno, ze maso ktere jim je plne hormonu a ze kurata vyrustaji v kleci. Zkratka na jidlo jsou dva pohledy, postava a zdravi a ja preferuji ten druhy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však já se taky nezajímám jen o postavu, samozřejmě jde i o zdraví - a proto si nemyslím, že by kousek bílého pečiva okamžitě způsobil zdravotní problémy :)
      No ale je něco jiného jíst zdravě a občas si dát nějaký obyčejný bílý pečivo, a nebo jíst denně jen koblihy, rohlíky, veky a podobný věci, to je myslím jasný :)

      Vymazat
    2. S tim souhlasim :-)

      Vymazat
  34. tak presne takto som pred par rokmi fungovala...Vedela som si aj dopriat, sportovala som len 2-3x tyzdenne a postava bola akurat. No po par rokoch, dvoch detoch je to cele trochu inak :( Mam stale par kil navyse, nieco som schudla cvicenim a strazenim jedla, ale uz pol roka sa neviem pohnut z miesta. A bohuzial viem, ze chyba je jedine v strave (alebo v mojej hlave?). Tak som sa odhodlala dva dni po sebe vsetko zapisovat, vazit....To je des!!! Obdivujem vsetkych, ktori toto zvladaju, ja som bola z toho uplne na nervy. A vyslo mi, ze som ledva dosiahla bazal. A teraz depka, ze ako sa mam stravovat, ked jem akoze malo...podla mna dost a vcelku zdravo (dcera mi minule vravi, ze mama, preco jes stale na veceru tie salaty? :) ). A v tom je teraz ta zrada, ze neviem, co mam robit. Pocitat kalorie nebudem ani za svet, strasne ma to stresovalo a obmedzovalo, nedokazem takto fungovat ani to nie je v praxi mozne, kedze sa nestravujem len doma a nebudem si na vikend k svokre/mame/na chatu/dovolenku tahat svoje nakrabickovane veci :/ Priblizne kaloricke hodnoty ovladam, aj velkosti porcii, mam prehlad, kolko je asi kde tuku, bielkovin, co su rychle cukry atd...studujem vsetky mozne blogy, clanky, proste teoriu zvladam. Len to nejak cele prestalo fungovat :( Do ziadneho extremu nechcem ist. Tak len dufam, ze sa to casom pohne. Trpezlivosti mam zatial dost. Len to jednoducho po tej 30-tke nejde tak nejak "samo" ...
    Teba obdivujem za to, aka si, s akou lahkostou pises a zijes, pripajam sa k ostatnym, ze by si mohla napisat knihu ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! :)
      Ale pokud je problém v tom, že jíš málo, není nic lepšího než si připravit něco moc dobrýho (a zdravýho) a pochutnat si na tom, třeba jako svačinka navíc, časem si na víc jídla zvykneš a nebude to problém :)

      Vymazat
  35. Musím jedině souhlasit! :-) Někteří lidé to ženou až do velkých extrémů. Já těm kaloriím stejně nikdy nerozuměla :-D a jídlo si nikdy nevážila, takže bych podíl sacharidů a bílkovin ani nezjistila :-D Je super mít přehled o tom, kolik toho do sebe ,,nasoukáme" za celý den. Máme rozum. Vidíme,čteme a hlavně cítíme, co potřebujeme :-) Lepší si dát jednou za čas pochoutku, kterou místo dlouhého počítání kalorií půjdeme suprově vyběhat :-) Díky za skvělý článek. Už jsem se lekla, že patřím mezi barbary :-)))

    OdpovědětVymazat
  36. Za mě počítání ne. Když v těch skupinách vidím, jak někdo sdílí screenshot, kde má svůj jídelníček s hodnotami z kaloricketabulky.cz a jiná slečna to okomentuje slovy "A co ta večeře?? To maso budeš dělat na vodě nebo co? Určitě na oleji. I ten tam musíš napsat. I ten má kalorie..", tak mi to přijde přehnaný. Proč počítat každé sousto? Jasně, je dobré mít přehled. Jednou za čas si projít pár svých jídelníčků a rozebrat je, ale není to potřeba dělat každý den u každého jídla. Je mi těch lidí celkem líto.
    Já sama dřív počítala, ale "jenom" kalorie. Podívala jsem se na jídlo a jediné, co jsem viděla, byla čísla. I teď je tak nějak znám, ale při pohledu na jídlo už vidím skutečně jen to jídlo a těším se, až si ho dám. :) Žádné výčitky nebo strachy. Snad už nikdy víc.
    Ale jinak si zase myslím, že jídlo má velký vliv na člověka celkově, že na jídle záleží a lidé to spíše podceňují.

    Top jsou lidé, co si koupí Kit kat a k tomu jablko se slovy "to jablko je zdravé, to to vyváží".. a že to slýchám často. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joo, to z těch skupin je kolikrát fakt úplně padlý na hlavu, jak kurník plnej slepic :DD

      Vymazat
  37. Amen.
    Mám pocit, že v poslední době je to vážně takový trend, s podobnou tematikou se roztrhl pytel...ale je to vážně dobře? Není to jen další extrém dnešní doby? Jako kdyby v každém století, ba desetiletí, pokaždé přišli s něčím novým, ale stejně extrémním.
    Sama občas do těchto končin zabrousím, kdysi jsem počítala kalorie horem dolem každý den, ale co mi to přineslo? Zdraví rozhodně ne :) Ráda si počtu o složení jídla nebo o něčem, co se týká výživy, ale zjistila jsem, že nejvíc dobře mi dělá právě taková ta zdravá rovnováha :)
    Skvělý článek.

    OdpovědětVymazat
  38. pokud člověk nechce hubnout a chce žít zdravěji, tak stačí nahradit méně zdravé věci zdravějšími. Ono stejně každý vidí zdravé jídlo jinak. Podle mě si hodně holek bere příklad od fitnessek i když sami jimi nejsou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tvojim názorom súhlasim na 100%.
      Niekto by prisahal na vyvážený pomer bielkovín a ako je dôležité si dať po cvičení presne taký a toľko gramov proteinu a pres spaním musí byť tvaroh a pod. a niekto iný (samozrejme tiež zdravo sa stravujúci) považuje mlieko a výrobky z neho za jed.
      A presne ako píšeš, slečny ktoré študujú školu, brigádujú a cvičia týždenne 5 dní ale stravujú a strážia sa ako profesionálne fitnesky .. to mi príde divné. Hlavne to, že mám pocit že pre veľa dievčat sa rovná "zdravý životný štýl" pravidlám redukčnej diety a s tým sa mozrejme spojené rátanie a prepočítavanie a vety typu "2 týždne som sa nijako nepohla, idem vlniť sacharidy" a pod. Všetko je to v prvom rade v hlave, zastávam názor, že najdôležitejšie je počúvať vlastné telo (nemyslím chute) a naučiť sa brať jedlo buď ako palivo alebo istý spôsob koníčka a radosti a nie ako formu pravidiel a trestov.

      Vymazat
    2. Taky to tak vidím, hodně holek okukuje jídelníčky fitnessek, přesto že s nimi nemají vůbec nic společného a akorát si tím uškodí....

      Vymazat
  39. Musím souhlasit. Dostávám tolik mejlů a dotazů ohledně bazálních metabolismů, že je mi z tohoto tématu až špatně. Na blog jsem dala několik článků, protože se pořád kupí dotazy, jak to s tím vlastně je a ... jako chápu to, že člověk, když tápe a nemá se čeho chytit, tak tahle čísla asi potřebuje, ale třeba já když začínala hubnout, tak jsem absolutně netušila, že něco takového existuje... pak na mne začaly dotírat komentáře, že mi nesedí bílkoviny, sacharidy a tuky. Říkám... co? wtf? co mi nesedí? a to musím? proč mám hlídat a měnit něco, co do teď fungovalo?

    Sice na otázku bazálního metabolismu stále odpovídám, není snad den, co bych na to nedostala aspoň jeden dotaz, ale sama jsem se jím NIKDY neřídila. A tak když řeknu, že jím co 4 hodiny 4x denně, tak jsem zase pro mnohé padlá, že toho přece musím sníst málo. Jenže to je fukt dokola, pořád můžu psát, že mě to stačí a nemám hlad a změny se dějí a funguje to na mne od počátku. Naopak to pravidelné cpaní se po 2-3 hodinách 6x denně mi úplně rozhodilo stravovací návyky. Prostě jím když mám hlad, když nemám, nejím. Jednoduché. a když se schválně přejím nějakých dobrot a jsem narvaná třeba i 6 dalších hodin, tak nejím klidně taky :D já bych nejradši uškrtila toho, kdo kdy vymyslel bazální metabolismus a jeho výpočty, úplně tím lidem poblbnul hlavu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nikki, ty jsi jasným důkazem, že krásně hubnout i tvarovat jde i bez nějakých přesných poměrů :)

      Vymazat
    2. No díky bohu i za lidi, jako jsi ty a píšou o tom... :) a já jdu na přání udělat stravovací log, aby si lidé mohli snadněji ohlídat B, S a T :D jsem to dopracovala :D ale tak zase nebudu pokrytecká, tvořit tabulky mě baví :P

      Vymazat
  40. Hezký článek Markét :) Chápu, že je zaměřený spíš na mladé slečny, které jsou posedlé kaloriema a vedle každého talířku s jídlem mají pečlivě připravené notýsky s výpočty - často to bývá extrém a ano, ten čas ztracený počítáním se dá strávit lépe a zábavnějí... Ale třeba moje maminka, která už není nejmladší a snažila se zhubnout a už nevěděla jak na to (cvičí, jí vyváženě) začala počítat a zčista jasna kila šla dolů (ona ale chodila na STOB, kde jí řekli co má jíst a tak). Takže si myslím, že pro ženy, které mají už věkem a hormonama spomalený metabolismus je to dobrý nakopávač... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju:)
      Určitě, věřím že někomu to pomoct může, když se ve všem plácá, myslela jsem to spíš tak obecně, že to není (pro lidi co jsou zdraví a nepotřebují výrazně hubnout) jediná cesta :)

      Vymazat
  41. Libi se mi, ze se nebojis napsala jak to vidim ty. Ze se nebojis,ze ti za to nikdo utrhne hlavne:D abych pravsu rekla, ja taky nepocitam a prijdes mi to naprosto zbytecny zneprijemnovani zivote a jidla!:D tohle se mkc vazne libilo!:P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale po pravdě jsem čekala mnohem horší reakce, nikdo mě dokonce tentokrát ani neuráží!:D

      Vymazat
  42. Moc pěkně jsi to naspala. Mluvíš mi z duše. Bohužel, dnešní doba je plná extrémů a média je v lidech posilují, viz poznatek z poslední doby, že lidé jsou aquaholiky. Lidi jsou tak zmanipulovaní médii a společností, že mnozí, když se jim řekne: musíte hodně pít, vypijou pět až sedm litrů vody denně, a pak kolabují. Prostě, všeho s mírou a bude nám hej! bára.kára

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, a média mají vliv fakt neskutečnej :)

      Vymazat
  43. Naprostý souhlas. Chápu jak jsi to myslela, je rozdíl, když člověk chce hubnout a o zdravé stravě nemá ani páru, na rozdíl od člověka, který žije zdravějším životním stylem už delší dobu a je závislý na počítání. Abych pravdu řekla, i já jsem tam jednu dobu patřila, ale naštěstí jsou tu lidi (jako třeba TY) co člověku otevřou oči. Už jednou jsem ti děkovala, že jsi mě jakoby "zachránila" před problémem, kdy jsem se bála dát si jablko, že přiberu. Naučila jsi mě, že všeho s mírou je to nejlepší, co pro sebe můžeme udělat. V poslední době je každý druhý blog plný tabulek, nutričních hodnot,... a potom člověk začne přemýšlet, jestli něco nedělá špatně. Moc díky za tvůj blog, a přesto, že se nepouštíš do žádných experimentů s jídlem, tolik lidí tě má přesto rádo (spíš proto rádo :). Jsi prostě skvělá a patříš mezi TOP blogerky o zdravém životním stylu. Omlouvám se za dlouhý komentář, ale já to napsat musela :D (o své lásce k cizrně, kuskusu, banánům a okurkám ani nemluvím :D). Děkuji, za to že tak báječně píšeš! I. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dekuju moc,tohle me neskutecne tesi!:) a dlouhe komentare mam stejne nejradsi :D

      Vymazat
  44. Už jsem chtěla říct, že my, co se připravujeme na soutěž, to prostě dělat musíme. Ale bylo to řečeno :D jinak v každém případě souhlasím, pro člověka, kterému jde o pěknou postavu, je počítání úplně zbytečné.. Člověk se nesmí stát otrokem svého těla...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, na soutěž by to jen takhle nešlo, to bychom pak soutěžit mohli všichni, co nejsme tlustí :D

      Vymazat
  45. Vystihla jsi to moc dobře, určitě člověk, kterej chce bejt zdravej a dobře vypadat, by neměl být otrok kalorickejch tabulek a jak píšeš, je rozdíl, když se někdo Třeba jako beautygloss a Monča připravujou na soutěže. Já osobně vim kolik jim, hlídám si to, protože jsem měla problém s jídlem a pořád ubírala, ubírala a teď se prostě něčeho potřebuju držet a čím víc čtu tvůj blog a tvůj pohled na to, tak mi to otvírá oči a uvědomuju si, co vlastně chci a že to jde i bez toho, aniž bych si třeba jednou za čas nemohla dát moje milovaný palačinky...:) Děkuju moc!

    OdpovědětVymazat
  46. Ja som si počítala kalórie cez kalorické tabuľky na začiatku, keď som chcela začať jesť zdravšie a schudnúť a musím povedať, že mi to veľmi pomohlo lebo som zistila, že som na to šla zle a jedla príliš málo. Ale teraz to už mám "v oku" tak to nepotrebujem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak je to nejlepší :)
      když jsem si to spočítala já tak mi vždycky vyšlo že toho mám moc :D

      Vymazat
  47. Opět super článek :) I když bych kecala, kdybych říkala, že to mám stejně...respektive s jídlem jakž takž jo, i když ten poměr zdravé/nezdravé je spíš 60:40 ... ale ten pohyb...jsem lína jako to největší prase! No ale to je zas o ničem jiném :D Každopádně také jsem k tomuhle dospěla...přesně stačí mít trochu přehled, co která potravina obsahuje a pak se řídit tím selským rozumem...taky když obědvám brambory a zeleninu, tak si večer udělám třeba kuře nebo vajíčka...ale jak říkám no, mně chybí ten pohyb...maximálně nějaké procházky a v práci taky nedřepim na zadku, ale to bohužel nestačí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju!:)
      a třeba si k tomu pohybu časem cestu najdeš:))

      Vymazat
  48. AMEN! myslím, že se to za posledních pár let pořádně zvrtlo. Z období anorexií do období posedlého počítání. Sice jsem nikdy nic nepočítala, ale žilo se mi lépe, když jsem nic z hodnot potravin nevěděla. Nevěděla jsem, že oříšky jsou kaloričtější než čokoláda.. že ovoce je vlastně šíleně nedietní (ooo booože, za tohle bych nejradši všechny škrtila). Už to nikdy nebude jako dřív, prostě nějaké to hlídání a znalost kolik co asi má už semnou bude nadosmrti. Už se nestane, že bych snědla 2 misky semínek a byla na sebe pyšná, že jsem udělala něco pro své zdraví a jak díky tomu krásně zhubnu. Všechno je to přehnané, všichni radostně hlásí jak jsou vyléčení z ppp, ale tohle bych klidně zařadila jako jednu z nich...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím jen souhlasit, i tohle je určitě forma PPP....
      No ale kolikrát bych taky radši o tom všem nevěděla tolik :D

      Vymazat
  49. 100 % souhlas :D
    Mimochodem..mňamky..avokádo!!Smím se ptát kolik si ho dáváš na jednu porci-nikdy nevím kolik si ho mám dopřát?!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no dej si kolik uznáš za vhodné :D
      Já jím někdy celé, někdy půlku...

      Vymazat
    2. Děkuji...a ještě budu otravná a budu se s dovolením vyptávat(když ty seš tak hodná a odpovídáš :D )..dáváš si ho na snídani a kolik kusů pečiva k němu??Nejsem nějaká dietářka co si musí všechny porce u někoho odvěřovat,jím zdravě už dlouho (a už vytuším kolik čeho moje tělo zvládne..),ale nejsem nějakej experimentátor co zkouší exotické ovoce,ale teď jsem si řekla:,Už si to avokádo kup, čteš na něj jen samou chválu..!"..ale vůbec jsem nevěděla co s ním, jak ho připravit ke konzumaci jsem si musela najít na internetu a dala jsem si celé-moc mi zachutnalo,ale bylo toho moc a teď mám dilema jestli si dát avokádo celé jen s jedním pečivem,nebo dvě pečiva s půlkou..kde ubrat??A tak jsem si řekla, že se zeptám jak to dělá Markétka!!Omlouvám se, že jsem tak zvědavá,ale zajímalo by mě to!!..Jinak se mi moc líbí tvůj blog, čtu ho pravidelně a nový článek mi rozsvítí den a popravdě jsem schopná se do něj tak začíst, že dorazím často někam pozdě :( , líbí se mi tvé názory, styl psaní, tvé fotky, rady, typy, nápady a vůbec máš krásný blog!!!

      Vymazat
    3. Na snídani ne, ráno musím mít snídani vždycky sladkou, na slané nemám chuť :)
      Nemám to nijak rozdělené, kdy si ho kolik dám, spíš podle chuti, hladu a tak...
      Jím ho nejčastěji k obědu, s nějakým pečivem, to většinou celé, a třeba 3 opečené tousty nebo nějaký větší kus pečiva, a nebo půlku k večeři, většinou se 4 kukuřičnýma chlebíčkama. A nebo celé, a k tomu zeleninu a třeba nějaký sýr...
      No, takže ho vlastně jím na všechny způsoby a moc jsem neporadila :D

      Vymazat
    4. Ale ano pomohla (k obědu by mě o nenapadlo, už jsem si vyndala kuřecí maso a k němu si dám půlku avokáda-ROZHODNUTOI :D)...jsem ráda, že znám tvůj názor!!Je pravda, že ráno taky většinou sáhnu po něčem sladkém, ale avokádová nutella nemusí být zase tak marná :D

      Vymazat
  50. Super článek! Naprosto se vším s tebou souhlasím! Já jsem od malička nikdy neměla problém s postavou ani se zdravím a to jsem se (hlavně jako malá) cpala koblihama a suchejma houskama furt:D Teď už se snažím jíst líp, přeci jen dospělé tělo reaguje jinak, než to dětské, ale také nic nepočítám a nevážím. Jsem ráda, že tohle všechno někdo shrnul a napsal o tom hezký článek:) doufám, že to i několika lidem otevře oči a uvědomí si, že ne vždy je počítání kalorií a poměru S,T a B to, co změní každou postavu. Kolikrát mi i příjde, že čím víc se člověk stresuje, jestli si to a to může dát, tím hůř na všechno to jídlo tělo reaguje:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc!
      A je to tak, kolikrát kdo to moc řeší je se tím akorát tak vystresuje, že si to tělo spíš všechno uloží, než kdyby to bral s nadhledem:)

      Vymazat
  51. Marketka super clanok, dolezite je to mat v hlave zrovnane a potom sa hned clovek lepsie citi aj ho tak vníma okolie.
    len by ma zaujimalo, ako to riesis resp. neriesis so stravou pred a po cviceni, ci jes napr. ovocie po cvicenie al. protein alebo nedodrzujes nic a zjes jedlo, ktoré ma nasledovať? vdaka za odpoved ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc:)
      Po cvičení si dám jídlo co má následovat - buď svačinu, tvaroh s oříškama, banánem, brusinkama a kostkou hořké čokolády, a nebo normálně hlavní jídlo, oběd nebo večeři :)
      Jen když dojdu z fitka třeba v 9, tak si dám už jen tvaroh s oříškama :)
      Ale protein nemám vůbec, dřív jsem ho pila ale pak se mi z něj dělalo špatně....ale hlavně ho nepotřebuji, bílkovin mám z jídla až až :)

      Vymazat
    2. jasne, ja si tiez myslim ze ten protein nie je az tak velmi dolezity, ked vies bielkoviny nahnat v strave :) a ešte teda ak sa mozem spytat, z coho hlavne cerpas bielkoviny najcastejsie? okrem toho tvarohu teda :)

      Vymazat
    3. hlavně sýry, tofu, vajíčka, cizrna, nějaké to mléko do kaše, do kávy, šunka, jogurty, ořechy....něco je i v zelenině.. :)
      vegetarián nejsem, ale na maso mám chuť jen málokdy :)

      Vymazat
  52. Ahojky Markétko, můžu se zeptat, PROČ je vlastně to pečivo špatné? Samozřejmě když by se jedlo třeba 4x denně jak píšeš.. samozřejmě nemám na mysli bílé, to vím že je ta "horší" varianta, ale i celozrnné? Já myslela že to je 100% ok, jím ho na snídani s PB a banánem, často i na svačinu ve škole třeba se sýrem, večeřím vždy pečivo no a někdy když nestíhám oběd, tak koupím i tehdy nějaké pečivo - třeba celozrnnou bagetu.. co je na tom špatné? Prosím, pouč mně, děkuji a přeji hezký večer :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, abych pravdu řekla.....nevím...nebo spíš, nemyslím si to :)
      teď je všude okolo samé omezování pečiva, "po pečivu se tlosutne" atd., ale já si to nemyslím, podle mě je to jako se vším, když je něčeho moc, je to špatně, a u pečiva to bude asi to že je převážně ze sacharidů, a když jich je moc (ale ne jeden nebo dva kousky) tak to není dobré a může se to ukládat.
      Ale sama se mu nevyhýbám, často ho taky mám k obědu, přeci jen není vždycky čas jít někam na oběd nebo vytáhnout krabičku, a často ho i snídám, jen se snažím to nepřehánět, abych nejedla pečivo 4x denně....protože ho mám řáda natolik, že by to u mě bylo možné :D

      Vymazat
  53. Moc děkuji za článek. Už jsem se bála, že jsem divná,když nevím, kolik sním B,T,S na svoji váhu. Fakt se mi ulevilo, protože je to opravdu velmi časté téma a komentáře jsou toho plné. A přesně, jak již někdo psal - kde na to všichni berou čas a paměť? To opravdu jí s notýskem u talíře? Vlaďka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aplikace v mobilu kaloricketabulky.cz ;) zabere to maximálně 2 minuty :D

      Vymazat
  54. stydím se, když tu vidím ty dlouhé předlouhé komentáře, že ten můj bude nejspíš dost krátký (třeba se ještě rozepíšu :D ).
    mám to dost podobně jako ty, s tím počítáním nepočítáním a taky si myslím, že postavu nemám špatnou, ikdyž bych třeba chtěla trochu zpevnit břicho a spravit tamto a to, tak jsem se sebou vlastně spokojená.
    a souhlasím, každé tělo potřebuje něco jiného, ale na to, co chce si už každý musí dojít sám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ráda úplně za každý komentář, takže děkuju!! :)

      Vymazat
  55. Takže .. začala bych asi tak, že tenhle článek jsem četla už ten den co jsi ho vydala do světa, ale ke komentáři se odhodlala až teď.. Možná mě k tomu dohnaly i komentáře u B. a podobně .. Prostě sem našla potřebu se taky vyjádřit. :D
    A to hlavně k těm kteří tvrdí "Ha, Markéta.. té se to řekne když nepočítá a vypadá tak jak vypadá" .. bože! Vraždila bych! V mém okolí přátel neznám nikoho kdo by počítal .. ni-ko-ho. A? nikdo z nich není obézní .. ani víc při těle.. A čím to je? .. no možná tím, že se řídí selským rozumem. Třeba moje mamka .. miluje sýry a sladké. Její váha přesto nikdy nepřesáhla 60 kilo a ne, neváží ani 59.. (výškově má něco kolem 164..) i přesto že si každý den vezme něco sladkého.. ke kafíčku, někdy po obědě .. ráno ke snídani. To je ale čarodejnice co? . jí sladké denně a přesto nemá velikost XL a taky už není dvacátnice.. a ani sportovkyně na vysoké úrovni. Jenom není líná, chodí.. do práce, z práce a v ní taky moc neposedí. Je prostě aktivní a světe div se.. ono to stačí. Nemusí denně dřít hodinu v posilovně, počítat T,B,S ... nemusí pít záračné drinky na hubnutí. Stačí ji selský rozum. To že když si včera dala cheesecake po obědě, neznamená že si ho musí dát dnes.. (dnes ji bude stačit třeba právě ty dvě kostičky čokolády :D) .. venku je krásně.. půjdeme se projít? .. no jasně. A o tom to je. Tohle žádné tabulky nevyřeší. Tohle je pouze to, co by jsi měli všichni uvědomit. Že jíst snickersky denně na sváču asi nebude to pravé ořechové . ale třeba jednou do týdne si ji dát? nebo to nejzlejší bílé pečivo .. nic není špatné, když víš jak s tím naložit. TAK.
    Každý by se měl zamyslet sám nad sebou, proč vypadá tak jak vypadá a co pro to dělá.. a ne říct "mám to v rodině, jsem a budu tlustá" .. no tak buď a nezapomeň snickersku ke svačině!
    Uf, hned je mi líp :D
    Tak .. to bylo mé vylétí srdíčka, zdravím z Moravy a dnes na končiny si nějakou tu boží milost (nebo koblížek, smažený na oleji .. oooo bože! ... neodpustím) ale taky se při průvodu pěkně projdu. Takže Markét, jen tak dál ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Flou, moc moc děkuji za tvůj komentář, krásně jsi to vystihla! A moc mě těší, že jsi pochopila úplně přesně to, co jsem se snažila říct :)
      Přijde mi že několik (pravděpodobně uražených?) slečen/ paní se to snažilo překroutit tak, že tady hlásám "žerte co chcete a kdy chcete, stejně nepřiberete", ale to je přeci úplně mimo.
      Takže děkuju moc, a užij si ty moravské dobroty! :)

      Vymazat
  56. Chtěla bych to taky brát jako ty. Nepočítat jídlo a jíst si podle sebe...Jenže už to jinak neumím. Neumím necvičit a jíst k tomu a nedívat se na každý jídlo jen jako na předmět plnej kalorií...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky neumím necvičit :)

      Vymazat
    2. Jo,jenže rozdíl je v tom, že ty jíš...Já ne...

      Vymazat
  57. Súhlas! Kalórie nepočítam, skôr sa snažím zo všetkého niečo. A aj si občas dám niečo nezdravé. :)

    OdpovědětVymazat
  58. Já jsem výživový poradce a na počítání kalorií taky moc nedám. Už jen proto, že často člověk jí míň, než by měl, a přesto má nadváhu, takže nejdřív musí začít jíst tolik kolik potřebuje a rozběhnout metabolismus, takže vlastně hubnutí není o snížení kalorií (aspoň ne vždy)... A sama vím, že když mám dostatečný výdej, tak si klidně dám o půlnoci 2 krajíce chleba s guacamole nebo smaženým vajíčkem a stejně nepřiberu, proč bych taky měla...

    OdpovědětVymazat
  59. Chtěla bych pochválit tvůj blog a úžasné články. Trpěla jsem anorexií, naštěstí jsem ji překonala, ale i přesto mi pomáhají články tohoto typu, co píšeš ( tento, dále "proč nepočítám kalorie" nebo "nezdravé versus nevhodné potraviny" a jím podobné, ale také i články a fotky o tom, co jíš). Je to pro mě utěšující zpráva, že existují i normální lidé, kteří si rádi dopřejí to, na co mají chuť, nedrží diety ale zároveň jsou nakloněni zdravému životnímu stylu. Protože takových blogů je málo, většinou jsou blogy o tom, jak holky drží diety.
    PS: taky jsem závislák na čokoládě a arašídovém másle

    OdpovědětVymazat