čtvrtek 6. března 2014

Špaldovo-ořechové halušky

Hezký den!
Dnes tu pro vás mám další recept (a pro mě oběd hohoo!). Rozhodla jsem se totiž začít zkoušet nové recepty a potraviny, co jsem ještě nikdy nejedla. Ne že by se mi snad přejedl kuskus, cuketa nebo cizrna, ale vyzkoušet něco nového nikdy neuškodí, a kdyby se to náhodou nedalo jíst, kuskus jako náhradu mám hotový za 3 minuty. A nebo tousty, opečené za půl minuty (což jsem nouzově musela jíst naposledy v neděli, kdy jsem vařila gnocchi :D).
Zkušenost s jáhelníkem podle receptu z Bioabecedáře Hanky Zemanové byla dobrá, a tak dnes padla volba na další recept ze stejné knížky - špaldové halušky!
Klasické halušky jsou podle mě jedno z nejlepších jídel na světě. A dokonce to bývalo nejoblíbenější jídlo malé Markétky. S pořádnou porcí bryndzy a kopou opečené slaniny. Mmmmmm!
Těm se samozřejmě tahle ozdravená verze nevyrovná. Těm se totiž nevyrovná nic.
Ale i tak jsou tyhle špaldové halušky dobré, moc! Jen to musíte brát jako úplně jiné jídlo, ne jako nějakou náhradu za ty klasické. Tyhle mají prostě jinou chuť, barvu i konzistenci, a dát si je můžete s čímkoliv.
Recept z Bioabecedáře jsem si opět ale trochu upravila, jak jinak než ve stylu alá Babica.
Místo hrubé špaldové mouky jsem dala obyčejnou hrubou. A bohužel jsem neměla ani bazalku, která v receptu byla a jistě by se k tomu krásně hodila, ale na naši balkonovou zahrádku s bylinkami si budu muset ještě počkat. A neměla jsem zrovna ani bryndzu (a ať se přizná ten, kdo ji včera dojedl!), tak jsem místo ní dala Palouček (což je "lučina" z Lidlu s tím nejsrandovnějším názvem :D) a vylepšila to ještě strouhaným parmezánem, což byla kombinace vskutku dobrá.
 A ano, vypadá to jako zvratky, ale to i klasické halušky. Nebo taková ovesná kaše, ta taky vypadá, jako by ji už někdo jednou snědl, a jak je dobrá! Takže kšáááá předsudky!
Na 2-3 porce budete potřebovat :
100g špaldové celozrnné krupice
100g hrubé mouky (nebo hrubé špaldové, ale ne celozrnné!)
1 vejce
lžíce oleje (já jsem dala oříškový)
100ml vody
sůl
50g mletých vlašských ořechů (můžete je posekat mixérem)
Všechno smíchejte dohromady a vypracujte těsto. Dejte vařit vodu a osolte ji. Poté přes haluškový cedník těsto protlačte do vroucí vody a nechte vařit přibližně 7 minut. Halušky sceďte a podávejte - buď s bryndzou, nebo třeba s lučinou nebo jakýmkoliv sýrem. A pokud chcete jíst halušky až později, promíchejte je s lžicí oleje, aby se neslepily.
Pokud tento geniální retro vynález nemáte, budete s tím mít víc práce, ale určitě to půjde i tak - z těsta pomocí lžičky a nože odkrajujte mini nočky.
A špaldovou krupici můžete samozřejmě využít na mnoho způsobů -třeba si z ní uvařit krupičnou kaši  zavzpomínat na dětství. Což asi brzo udělám i já.
P.S. Dnes mě čeká první trénink crossfitu v životě, tak držte palce, ať to není zároveň i první zlomenina nebo infarkt :D

36 komentářů:

  1. no to je krása, můj dnešní oběd byl pita chleba s tuňákem a plátkem sýra (dojídání zásob po odjezdu návštěvy), takže velká závist :DD

    OdpovědětVymazat
  2. Ach jo, mam alergii na ořechy...fňuk...
    Myslíš si Markét, že by šel recept i bez nich? :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě, jen dej o těch 50g více krupice :))

      Vymazat
    2. děkuju :-) rozhodně zkusím, asi zítra hned :D

      Vymazat
  3. Vskutku originální recept! Halušky mám moc ráda. :))
    A kdybys nenapsala o těch zvratcích, tak by mě to teda anj nenapadlo. :D

    OdpovědětVymazat
  4. proč se nedá použít celozrnná? :)) na halušky se zelím a uzeným se chystám už asi tak miliardu let a pořád mi je nikdo nechce uvařit! :'( mňam, fakt je taky zbožňuju ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi by to šlo, ale myslím že by to nebylo chuťově tak dobré, v receptu bylo napsáno "ne celozrnná", tak jsem byla poslušná :D

      Vymazat
  5. Náhodou, vypadají hezky, dala bych si :-) Retro vynález máme doma, tak je třeba vyzkouším, až se vrátím :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ach, to vyzerá dokonale. Určite v najbližších dňoch vyskúšam. Len si musím zájsť babke po tento retro vynález :)

    OdpovědětVymazat
  7. No ty mi dáváš! :D Halušky jsem neměla několik let, tohle musím prostě vyzkoušet :D :)

    OdpovědětVymazat
  8. halušky jsou nejlepší jídlo aaaach <333

    OdpovědětVymazat
  9. Ty jo, ty recepty z Bioabecedáře vypadají vskutku zajímavě :) A úplně si dokáži představit tu kombinaci ořechů a parmezánu...mm :D

    OdpovědětVymazat
  10. Náhodou, kdyby takhle vypadaly zvratky, tak bych na ně měla fakt chuť! :-D Dala bych si hnedle :-) A špaldovou krupici zrovna mamka předevčírem koupila, tak jsem si hned ke snídani naprosto zdravou a hubnoucí krupicovou kaši samozřejmě udělala :-D

    OdpovědětVymazat
  11. Z Bioabecedáře určitě vyzkoušej salát z cizrny se sušenými rajčaty a s pórkem (jestli jsi ho teda už nezkoušela :-)). Sice tam nejsou žádné nové ingredience, ale je fakt skvělej! :)
    Šárka

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj, tvůj blog už sleduji nějakou tu dobu a až teď píšu koment. Miluju Tvůj styl psaní, rozumný pohled a vtipný nadhled na témata co hýbou "blogovým světem". Takže jen tak dál! :-) Rozhodla jsem se založit si také blog a začít sdílet věci, co zatím byly jen v "šuplíku" tak budu ráda, když se mrkneš. ;-) http://roma450.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  13. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  14. Zásluhou tvému blogu jsem objevila kuskus, aktuálně se chystám na cizrnu, a tak třeba dojde i na špaldovou mouku :)). Díky!

    http://vyzkousenerecepty.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  15. Na halušky nedám dopustit! A ikdyž tohle zní moc dobře, halušky bez brambor, to je snad i hřích jim zanechat to jméno :-D Každopádně neříkám, že někdy nezkusím :-) Jako oříškové nočky si je hezky zapíšu do kuchařky :-D

    OdpovědětVymazat
  16. Tohle budu muset uvařit (povinně, na tátův rozkaz) jen co seženu tu špaldovou krupici :D

    OdpovědětVymazat
  17. Miluji halušky! Jedno z mých nejoblíbenějších jídel (avšak na blogu se moc neobjevuje no, protože se zelím a uzeným si ho dopřeji opravdu jen občas :D). Ale tyto musím zkusit :)

    OdpovědětVymazat
  18. Mam hrozny hlad a chut na halusky...akorat na byte nemam nic krome...kuskusu!:D

    OdpovědětVymazat
  19. Ježiiš mňam! Koukám že to byla hodně dobrá koupě, ta kuchařka!! :)
    A náhodou, vypadají pěkně (i když to řikám i o ovesné kaši, takže.. :D)

    OdpovědětVymazat
  20. Ahoj :) Nechtěla by jsi spřátelit ? :) http://beautyhealthyfitgirl.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  21. Ahoj Markét,

    jako mnoho lidí, už nějakou dobu sleduji tvůj blog a musím se přiznat, že je tak trošku addictive :)) Líbí se mi jak píšeš, s nadsázkou a vtipem a samozřejmě tvoje recepty.

    Já žiju v Barceloně a taky mám zálibu ve zdravém životním stylu a zkoušení všemožných nových receptů. Když vkročím do obchodu s biopotravinami, jsem schopná tam strávit i hodinu a probírat se všemi možnými ingrediencemi a nevyzkoušenými potravinami a být milionářka, tak to vykoupím všechno :) Samozřejmě však jako každý mám svoje dny a jako že ty nepohrdneš dobrým cheesecakem, já čas od času nepohrdnu dobrým croissantem, koblížkem nebo jakýmkoliv jiným dortíkem :D

    Asi z toho důvodu je mi čtení tvého blogu blízké, jelikož jsi žila nedávno ve Vídni, jídlo a sport je tvoje záliba a jsi taky tak trošku freak do všeho špaldového, celozrnného, kuskusového atd.. :))

    Fandím ti, jsi dobrá. Hodně štěstí v tvé kariéře spisovatelky/reportérky/novinářky atd.. ať už si vybereš cokoliv..

    Měj se fajn,
    Lenka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Leni, děkuju moc za tak milý vzkaz, moc mě to potěšilo! :)
      Barcelona musí být nádherná, a bez nějaké té dobroty by to samozřejmě nešlo, proč taky....a i pro croissanty mám slabost, zrovna dneska budu poprvé dělat domácí, tak jsem zvědavá :)
      Měj se krásně!

      Vymazat
    2. Tak hodně štěstí, prý to není žádná sranda.. už se těším na nový post x)

      Kdybys náhodou měla cestu do Barcelony, dej vědět a já tě vezmu do těch nejlepších kavárniček/pekárniček co tu jsou.. a že jich tu je :D

      Písnu ti mail, abys měla kontakt.

      Hezký (pečící) víkend!

      Vymazat
  22. Vypadají báječně. Jednou jsem doma zkoušela dělat klasické halušky a z kila mouky jsem měla porci sotva pro krasavce:D Nějak se mi všechny rozvařily nebo co a navíc vypadala kuchyň jak kdybych je vařila celý den :D Od té doby jsem je doma nezkoušela :D

    OdpovědětVymazat
  23. Vypadají skvěle :) hned jsem na ně dostala chuť :( :D

    OdpovědětVymazat
  24. Halušky miluju, ale tohle mi připomíná škvarky :D

    OdpovědětVymazat
  25. Mm, halušky miluju. S kysaným zelím a uzeným tofu. :3 Tahle verze vypadá skvěle.

    OdpovědětVymazat
  26. oooo bože jak já miluju halušky!!! a zdravá verze!! no to pak bych sem ohla užrat!

    OdpovědětVymazat
  27. " A ano, vypadá to jako zvratky..." - u tohohle jsem vyprskla smíchy :D Máš pravdu, ne že ne.
    Halušky sou super věc. Ale na tenhle způsob jsou skvělé i gnocchi. Nejlepší kombinace jsou gnocchi s parmezánem, ořechy (vlašáky mňam) a sušenými rajčaty v oleji.

    OdpovědětVymazat
  28. Dnes som podľa teba tento recept robila na nedelný obedík a mňáám <3
    Všetci sa zalizovali a brat čo má môjho ""bio-vegeterian-organic-eko-healthy-goodlifestyle""" po krk tak povedal že keby nemali hnedú farbu ani by nespoznal že sú v niečom iné a ešte si dal ďalšiu porciu :D :D ( ale na začiatku teda pindal riadne že, čo mu to servírujem)

    OdpovědětVymazat
  29. Tak po vyzkoušení tohoto receptu musím říct jedině velké mlaskavé mňam!:) Po dlouhé době jsem konečně objevila recept, který jsem ještě nevařila, tudíž příjemným způsobem oživil můj jídelníček:)
    http://loveyoureverydaylife.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  30. Já vím, už jsem asi dost trapná (s tím vykřikováním JÁ TAKY!), ale halušky byly oblíbené jídlo nejen malé Kamilky, ale bohužel jsou velmi oblíbené i u velké Kamily. Akorát, že Kamila už se jima nemůže cpát jak nezřízená. :-( Přiznám se, že když už si je jednou za rok dám, totálně se přež..., ehm přejím. :-D

    OdpovědětVymazat