neděle 2. března 2014

Víkendové pečení : Jáhelník

Hezký den!
Víkend pro mě znamená pečení.
Ale pečení pro mě neznamená jen víkend, jsem totiž schopná motat loupáčky klidně i v 10 večer, i když třeba dojdu domů až pozdě, utahaná jak kotě, jen aby byly ráno k snídani.
No ale k víkendu prostě nějaká ta dobrota padne jak prdel na hrnec, ať se děje cokoliv.
A včera, po dlouhém odhodlávání, padla volba na jáhelník.
Na jáhelník a jáhly celkově jsem se chystala už dlouho. Znala jsem sice jáhlové vločky a kaši, kterou jsem občas a ráda posnídala, ale u normálních jáhel jsem pořád měla obavy.
Víte jak to bývá, některé potraviny jsou sice zdravé (a když je sníte, budete okamžitě zdraví, štíhlí a nesmrtelní!), ale že byste se potom olizovali až za ušima se tak úplně říct nedá.
A nebo třeba takové to zdravé pečení.
Brownies z červené řepy. Brownies z fazolí. Ovesné sušenky, upečené pouze z vloček a rozmačkaného banánu, zdravé cukroví, které bylo tak zdravé, že ho nejedl ani náš westík a tak podobně.
Sníst se to všechno dá, žaludek se vám při tom asi neobrátí, s trochou představivosti můžete říkat, jaká je to dobrota....ale......upřímně, přidat bych si nemusela.
A jáhly jsem měla tak nějak měla zařazené do stejné kategorie.
Moje první zkušenost s jáhelníkem byla v Rebiu, když jsem tam chvíli pracovala.
To, co se neprodalo jsme si totiž večer mohli vzít domů (a tak jsem ve velkých krabicích zachraňovala všechno jídlo :D)
A jeden večer tam zůstal stát i opuštěný jáhelník. Hezky barevný, z několika vrstev, nahoře želé a nějaké zdobení...i když už lehce oschlý. 
A ten mi chutnal moc. 
Ale pak jsem na to zapomněla a dlouho se nemohla odhodlat k tomu, abych to sama vyzkoušela.
Až když jsem k Vánocům dostala knížku Bioabecedář Hanky Zemanové, bylo jasno a na stranu s tímhle krasavcem jsem si dala záložku.
Už při vaření jáhel a kaše z nich mi bylo jasné, že jsem se toho bát nemusela, protože mi dělalo docela problém nesníst všechno už v podobě kaše, ale vydržet a namačkat to do formy.
Recept od Hanky Zemanové jsem si ale trochu upravila protože nemám sušené švestky ani rýžový sirup, ale ničemu to nevadilo.
Protože jsem měla obavy že mi to třeba nebude chutnat (a doma mi připomínali, jak často dopadá moje "zdravé pečení":D), radši jsem si recept přepočítala jen na jednu třetinu, do malé zapékací misky 15x15 centimetrů, což byly dvě porce. 
Pokud ale budete chtít upéct celý jáhelník (a klidně to udělejte, protože chutná moc dobře!) do klasické kulaté formy, vynásobte všechno třemi.
Na malou formu budete potřebovat :
50g jáhel
2-3 lžíce medu
hrst rozinek
hrst ořechů
2 menší jablka nastrouhaná na hrubo
lžíci vanilkového pudingu
skořici
200ml mléka (a nebo jablečný mošt)
Jáhly spařte horkou vodou - dejte je do nějaké nádoby a přelijte vařící vodou. Po chvíli slijte a dejte vařit na kaši. Jáhly povařte ve 200ml mléka (a nebo moštu) do měkka.
Kaši nechte trochu vychladnout a poté přidejte med, ořechy a rozinky i skořici.
Do vymazané a vysypané formy namačkejte polovinu směsi z jáhel, a na to dejte nastrouhaná jablka spolu s lžící pudingového prášku. A navrch druhou polovinu jáhel.
A Hanka ve své knížce píše, že před pečením můžete jáhelník i pokapat smetanou. Tu jsem neměla, ale určitě by to bylo dobré.
A teď už zbývá jen dát do trouby, na 30-40 minut, 200 stupňů.
A recept si samozřejmě můžete udělat i ve veganské verzi, místo mléka použijte třeba sojové, rýžové nebo ovesné, a nebo jáhly uvařte v jablečném moštu, což je hezky osladí. A místo medu jakékoliv jiné sladidlo, třeba sirup z agáve.
Jáhelník je dost sladký a prošel i u mamky i sestry, takže ho vám teď můžu s klidným svědomím doporučit.
Dobrou chuť!

41 komentářů:

  1. Jáhelník jsem dělala před několika dny podle B* a dlouho jsem si tak nepochutnala:) ten tvůj vypadá taky krásně:)

    OdpovědětVymazat
  2. Já zkoušela jáhelník jen jednou, ale vůbec mi nechutnal. Asi to holt nebude moje parketa. :))

    OdpovědětVymazat
  3. já ho miluju! babička na nej ještě dává navrch vyšlehané bílky (sníh). To je pak lahoda!

    OdpovědětVymazat
  4. já jsem jáhelník měla z naší Bazalky tady v Hradci:) a moc mi chutnal:) takže díky za recept, určitě ho vyzkouším i doma!!:))

    OdpovědětVymazat
  5. Ten tvůj vypadá daleko líp než od B* :-) Určitě byl moc dobrý, někdy ho vyzkouším ;-) A brownies z fazolí opravdu nechutnají? :-D Chtěla jsem zkoušet ty od Monče. Nemáš s nimi zkušenost?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nějaké jsem kdysi dávno dělala (a dokonce jsem i na blog z dala recept :D), ale nevím jestli zrovna podle Monči.

      Ale už to dělat opravdu nebudu :D

      Vymazat
    2. Já jsem dělala fazolové brownies zrovna podle Tebe a bylo božíí!!Dělám ho pravidelně a kamarádka mě poprosila, jestli jí ho neupeču na narozeniny (nejen jako dezert,ale i jako překvapení večera :D)!!Uvidíme jestli i jáhelník bude mít takový úspěch..!ale aspoň na fotkách to vypadá slibně!

      Vymazat
  6. Téda, vypadá to krásně. Já jsem ještě jáhelník nikdy nedělala a nikdy nejedla, ale možná ho vyzkouším... bára.kára

    OdpovědětVymazat
  7. Ovesne susenky jen z bananu a vlocek miluju :D Teda jeste pridavam lzicku medu :) A brownies z repy... Grrrr, to letelo cele do popelnice :D
    Ale tohle vypada celkem dobre, tak snad se do toho taky pustim, ale nejdriv udelam (zase) cheesecake :D

    OdpovědětVymazat
  8. Sakra, den před cheat dnem a kolem mě TOLIK receptů! :D Zařazuji tento mezi užší výběr... A pěkně napsáno, úplně lákavě. Palec nahoru! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Jednou na mě v menze nic jiného nezbylo, a jsem za to ráda, nyní ho miluji!! Akorát to doma nikdo nedělá/nejí, takže ho mám opravdu jen jednou za čas ve škole. Ted si ale seženu mističku a vrhnu se na něj a nikomu nedáám :D
    Díky moc!

    OdpovědětVymazat
  10. Jahelnik jsem delala pred 14 dny, take podle Hanky. Presne podle ni, se svestkami. Taky mensi davku...co kdyby :-D. Do malych quiche misticek <3. Byl na jednicku se spostou hvezdicek a spoustou podtrzeni! :-)
    Doma ale neprosel, pry zvlastne chutna a je malo sladky. Oni houby vi, co je dobry! :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Stačí ti Markét, že jsem už začala vařit jáhly?? :-) Za hodinku se na něj vrhnu ještě za tepla :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Vypadá fakt super!! Asi dostanou jáhly novou šanci...nějak se nemůžu zbavit vzpomínky na jáhlovou kaši se švestkami...živě se vidim, ve svých 6 letech, jak sedím u babičky u stolu a polykám ještě ''alespoň'' pět lžic za tatínka, za maminku,....b:D

    OdpovědětVymazat
  13. No jako brownies z červené řepy bylo pro mě taky nedobrý, ale to z fazolí mi nepomlouvej! :D Já ho dělala kdysi podle Monči a bylo to fakt dobrý :D :)

    OdpovědětVymazat
  14. Mám pocit., že když už něco peču, tak jáhelník :-D Akorát já dávám ještě nastrouhanou mrkev. Chutná mi to jak müsli tyčinka :-D

    OdpovědětVymazat
  15. Taky se to chystám už dlouho vyzkoušet! :)

    OdpovědětVymazat
  16. Odpovědi
    1. ale kuskus není tak zdravý :D

      Vymazat
    2. ale je moc dobry! :) tenhle dezert se da splacat i s ovesnyma vlockama, quinoou...

      Vymazat
  17. Já teď docela ujíždím na jáhlové kaši znovu po roce snad .. tak že bych vyzkoušela i jáhelník? Jenže bojím se toho, že bych to sežrala už v té přípravné fázi a ani by to nevidělo troubu :D V této zapékací mističce peču všechno - ideální porce pro jednoho (no dobře, někdy pro dva, ale stejně to sním všechno sama :D)
    Můj tip: Zkus přidat mák, až to budeš vařit, pokud ho máš ráda. Kaše je tak výborná, že pečená forma bude určitě ještě lepší. :))

    OdpovědětVymazat
  18. Ahoj Market.
    Vypadá to úžasně, můj oblíbený jáhelník je se švestkami. Mňam! Dneska jsem pro změnu měla na oběd jáhlové "rizoto" dle inspirace Lucky (delicious blog).
    Taky ti chci říct, že čtu tvůj blog strašně dlouho a moc se mi líbí jak se ti daří a vůbec, je to vždy super počtení, máš talent
    taky patříš k pár lidem, kteří mě moc inspirovali a pomohli mi k cestě ke zdraví a novému životnímu stylu. Jestli se budeš někdy nudit, tak se o tom třeba dočteš na blogu u mě, který jsem si pořídila min. týden.

    Ještě jednou díky:-) Mirka (http://spoonandwillpower.blogspot.cz/)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mirko, to mě moc těší, moc děkuju! A na blog určitě kouknu :)

      Vymazat
  19. Já nevím, jáhly jsem zkusila zrovna nedávno v podobě kaše, kterou se rozhodla splácat babička podle nějakého tradičního vesnického receptu a prostě...nechutnaly mi vůbec :D Takže buď je bábi nešika a nebo mi zkrátka nesedne ta zvláštní jáhlová chuť :) Každopádně jáhelník je fešák ;D

    OdpovědětVymazat
  20. Vypadá krásně určitě ho někdy zkusím, zrovna jsem si říkala, že bych měla víc péct a jáhlová kaše mi chutná moc :-) Jenom škoda, že dneska v obchodě neměli jáhly, ještě, že mám zásoby :-D

    OdpovědětVymazat
  21. Jojo, víkend je na pečení ideální! Taky začínám věnovat sobotní odpoledne pravidelně nějakým dobotám :D A jahelník jsem dělala kdysi dávno - na blogu taky budu mít ještě zakopaný recept. A taky mě potěšil, protože jsem se ho fakt bála. A zrovna nedávno jsem si na jáhly vzpomněla...že už jsem je dlouho neměla. A ten jahelník z nich by ostatně nebyl vůbec špatný nápad. Ten tvůj vypadá skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  22. Já mám jáhly hrozně ráda!:D Jen tak s medem a skořicí nebo s brynzou nebo se zeleninou nebo.. Těch variant znám moc:D:D Prostě mňam!:D Ale koláč jsem ještě nezkusila,asi proto, že to vždycky rychle sním a už mi nezbyde na dort?:D:D Na tom něco bude:D

    OdpovědětVymazat
  23. My jáhelník máme jen na Vánoce jako jeden z chodů ... myslím, že má přinášet štěstí :)

    OdpovědětVymazat
  24. Taky jsem neměla k jáhlům moc důvěry, dokud jsem neuviděla tvůj boží koláč (krásně vypadá a určitě ještě milionkrát lépe chutná :D )..ANO PŘESVĚDČILA JSI MĚ..JDU NA TO!(s pečením to mám přesně jako ty je po deváty..ale ten koláč prostě zítra posnídám a basta..KONEC!!)
    Akorát, ale zajišťuju, že nemám pudingový prášek..myslíš, že to bude vadit??..no bude nebude,já to musím vyzkoušet..snad to neubere na lahodnosti.TŘEBA TY JÁHLYKLAMOU VZHLEDEM A BUDE TO FAMÓZNÍ, JAK TO VYPADÁ NA TVÝCH FOTKÁCH..NEBO TO ZDOKONALIL PAN NIKON ??ALE NÉ..pekla jsi to přeci ty, to PROSTĚ MUSÍ BÝT DOBRÉ..pekla jsem už skoro všechno od tebe (a je spusta pokusů z ostatních blogů co zkončily v koši..máš to prostě vychytaný a hlavně přidáváš ozkoušený recepty a neflákneš tam každou blost, jen že PROTO ŽE JE TO ZDRAVÝ,alew chutná to jak vymáchaný fusekle..občas i trochu nezdravé,ale lahodné..a nemůže se pořád žít je superzdravě..to by se to pak brzo omrzelo:D) a nenašlo se nic co by se mi nepovedlo a vydrželo na stole déle jak max 2 hodiny po upečení!!DRŽ PALCE JDU NA TO-bez pudingu,ale přeci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se za překlepy-a že jich je..chyby ani nekomentuju,ale já už se na to pečení jen třesu :D

      Vymazat
    2. Ahoj, moc se omlouvám, jestli píšu pozdě a ty už máš napečeno....ale ten puding tam nijak chybět nebude podle mě, dává se tam jen malé množství, já jsem měla jen zbytek tak to ani nebyla celá lžíce jako v receptu, ale ničemu to nevadilo, je to tam asi jen kvůli tomu, aby šťáva z jablek moc nerozmočila celý koláč :)
      A děkuju moc za milý komentář!

      Vymazat
    3. Hlásím, že se zdařilo i bez pudingu..mé nevypadalo sice zdaleka tak vábně, zezačátku jsem se upejpala a bála..ale první lžíce..a už není ani drobeček..chutnalo i přítelovi :) ZÁZRAK !!! Děkuju za skvělý recept!!

      Vymazat
  25. Já jáhly můžu. :)
    Nejvíc je dávám do polévky a pak dělám čoko dort, kde jsou dokonalý do korpusu.

    OdpovědětVymazat
  26. Miluju jahlovou kasi! Je to zvlastni ale ovesna mi moc nejede :-/ kazde rano jahlovku snidam jen s bananem a mrazenymi jahody, ktere v mikrovlnce pusti stavu kterou si na to naliju :-D nepridavam ani cukr ani med. Uz ted se tesim na snidani :-D ale popravde nikdy jsem nic jineho z jahel nemela. Minuly vikend jsem pekla ten tvuj novorocni cheesecake a byl vytecny!!! Mas super recepty :-) ten jahelnik o vikendu vyzkousim ! :-)

    OdpovědětVymazat
  27. MŇAM, vyzerá to skvelo, určite musím niekedy vyskúšať.

    OdpovědětVymazat
  28. Aaaach mnam ! to vyzerá úplne úžastne <333

    OdpovědětVymazat
  29. Ráno jsem měla k snídani a moc mi chutnal, podobné jako kuskusový nákyp, ale tohle je chuťově i vzhledově lepší!! děkuji za recept..ukládám :)

    OdpovědětVymazat
  30. Vypadá úžasně, ale tři lžíce medu na 50g jáhel?? Není to moc?? Nebo není to překlep? nemají to být lžičky?? A to někdo píše, že je málo sladký? Já dala dvě lžičky a necelé a bylo to hrozně sladké...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to překlep, podle každého znamená "hrozně sladké" něco jiného :)

      Vymazat
  31. Tenhle jáhelník se stal u nás doma, jedním z úplně nejoblíbenějších dezertů a peču ho i pro naše známé :))

    OdpovědětVymazat
  32. Byl výborný, než stačil vystydnout hned mi byla půlka zcizena rodinou :D A s tím nesníst třebas jen tu kaši máš svatou pravdu :)

    OdpovědětVymazat