neděle 15. listopadu 2015

#avástakysním

Už několik minut sedím nad prázdnou stránkou bloggeru a přemýšlím, co napsat na úvod. Nenapadá mě vůbec nic, kromě toho, že to ve mě vyvolává hlad. Musela jsem se dvakrát zvednout a jít do kuchyně.
....o pár minut a tři krajíce "večerního chleba" s avokádem a kozím žervé později:
Když už je to jídelní článek, kromě chvalozpěvů na všechna ta nefotogenická jídla neuškodí i pár slov k tomu, co a jak jím.
Jím pořád tak nějak stejně. Převážně zdravě, s nějakou tou malou kostkou čokolády ke kafi, lžičkou medu na palačinky nebo třeba proteinovou tyčinkou, která nemá složení zrovna takový, jako kdyby vyrostla na zahrádce. No a jednou za čas nějaká ta domácí dobrota nebo úplně nedomácí croissant taky neuškodí.
Nejím podle žádného směru, a kromě smaženého a sladkostí se nesnažím omezovat nic. Sacharidy jsou kámoš, tuky stejně tak, a mléčné výrobky v čele s tvarohem jsou základ. Jen občas trochu bojuju s tím, jestli jíst nebo nejíst maso. Na jednu stranu na maso chuť skoro nikdy nemám a představa, že krájím a vařím syrový maso pro mě vůbec lákavá není a nedělala jsem to snad dva roky. Taky si říkám, že když si na mase nepochutnám o nic víc, než na tofu/tempehu/seitanu/sýru, nemám důvod to jíst a rovnou si dám nějakou tu "náhražku", což je z etických důvodů mnohem lepší. Pak ale přijdou chvíle, kdy jsem všech těch tofu a tempehů úplně přejedená a nechci to ani vidět.
Takže zvířátka a svědomí na jedné straně, na straně druhé rozum a často i chuť na to maminčino kuře. 
V souvislosti s jídlem mě taky občas napadne, jestli bych neměla upustit od toho svého všeho s mírou a zkusit jíst jinak. Třeba trochu zhubnout, třeba zjistit, že by mi to jinak vyhovovalo víc. A nebo si alespoň zhruba počítat, kolik toho jím, abych se nešidila, a zároveň nejedla něčeho moc (a tím něčeho myslím burákové máslo :D). A tím zhubnout. Trošku. Mít boží břicho, vyrýsovaný ramínka a tak. 
To je jeden hlas v mé hlavě.
Ten druhý hlas mi zase říká, že nijak hubnout nepotřebuju, a že to nejhorší, co by se mi mohlo stát by bylo být otrokem jídla (tak, jako když jsem byla mladá a blbá) a perfektně vyváženému jídelníčku podřizovat běžný život, od kafe s kamarádkou až po dobrou večeři s mužem. A taky že "Real athletes eat and train, they don't diet and exercise". A že diety jsou pro bikiny, co drtí bicáky malou jednoručkou a ne pro crossfitery. 
A protože je mi momentálně ta druhá možnost mnohem sympatičtější a hlavně příjemnější, v tomhle duchu se ponese i dnešní jídelní článek. Burákové máslo, vločky, med, čokoládka.....a s každým tréninkem maličký zlepšení (Dneska konečně 55kg na Clean&Jerk ojojojojoj!).

Momentálně nejčastější a nejoblíbenější snídaně. Minimálně 5x do týdne, ale spíš častěji. Pohankové palačinky, bílý jogurt nebo tvaroh, polít tekutým medem.....a někdy i vylepšit burákovým nebo kešu máslem. Tohle na fotce je zrovna kešu, od značky Šufánek, která je mi moc sympatická nejen tím, že vyrábí oříškový másla = největší dobroty, ale taky krásným obalem a tím, že je přímo z Moravy. 
Fotka, která je přímo k pláči. Protože pohled na skoro prázdnou skleničku s oříškovým máslem, to je jen pro silné povahy.
Kdybych měla sestavit seznam deseti nejlepších věcí na světě, tohle arašídovo-kokosové máslo by tam mělo svoje místo. Nekecám. Chutná to jak náplň z Rafaella....nebo takových těch Kinder Hrošíků (a fakt nevím, jak mě to teď napadlo:D), což tomu automaticky dává hešteg "foodporn". 
Koupila jsem si ho po tréninku přímo na recepci v Crossfit New Parku, #zaodměnu samozřejmě. A po čtyřech dnech utřela slzu. 
Tahle fotka je jasným důvodem, proč nemám food blog. A proč nedělám jídelní články častěji.
Přesně proto, že 98% mých jídel vypadá zhruba takhle, a ty 2% dokonce ještě hůř.
Tohle veledílo je zrovna rýže, tempeh, vajíčko a koření. Hotovo za 17 minut, z toho 16 minut trvalo čekání na rýži.
Ze stejné kategorie škaredý, ale dobrý a rychlý je i tenhle oběd. "Fitness" těstoviny s 25% bílkovin, Šmakoun s hlívou, sušená rajčata a lžíce Lučiny. 
A vidlička s veverčičkou, se kterou jím už asi 22 let. 
Pečené brambory+30% Camembert = oběd na jedničku s hvězdičkou.
A nesmrtelný talířek. 
Občas mám to štěstí, že mi uvaří i sestra (i když se potom dožaduje toho, abych na blog dala článek s názvem "Terezka vaří" nebo "Terezčino okénko" a pěla tam ódy na to, jak je skvělá. A prý se nemusím omezovat jen na její kuchařské výtvory, ale můžu klidně přidat i něco z jejího skvělého života :D).
Před chvílí jsem sice dostala vynadáno za to, že jsem takovou dobrotu vyfotila tak hrozně, ale - stejně je to jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Špagety, cuketa, vajíčko rozmíchané s 12% smetanou, šunka a parmezán.
Jedna ze snídaní, když jsem si zrovna - z nějakého nepochopitelného důvodu - neudělala pohankové palačinky, ale francouzský toast.
Z tmavého toastu, vajíčka, mléka, na kokosovém oleji, oslazeno medem.
Ano ano, opět to mělo být v článku "Terezka peče". Nejlepší brusinkový scones!
Ale občas je peču i já. A pak mám výbornou snídani. 
Vypadá to jako pizza, ale není to pizza.
Pohanková placka = těsto z pohankové mouky jako na palačinky, jen hustší. Na to rajčatový protlak, koření, sušenou šunku a mozarellu. 5 minut a hotovo! 
A to stejný, jen pro změnu se špenátem, tofu a nivou.

A tohle už pizza je. Domácí, celozrnná, se sušenou šunkou a camembertem.
Nejlepší vánoční raw/vegan/paleo/a takový ty věci tyčinka, kterou jsem si koupila v Londýně, pěla na ni ódy, a tak mi nejmilejší Kája dovezla další z Holandska - ve štědrém tyčinkovém balíčku, ze kterého se bohužel ostatní nedostaly ani na fotku, jak rychle padly za vlast.
A úplně zapomenutá fotka, která ležela na paměťovce neskutečně dlouho, vzhledem k tomu, že Tom se Zuzkou byli v New Yorku někdy v září. 
Jedlé suvenýry -slavné proteinové chipsy, na které jsem byla neskutečně zvědavá. Nemůžete od toho čekat, že to bude chutnat jako chipsy, pořádně mastný, skoro až průhledný. To byste potom byli zklamaní. Ale když od toho budete čekat spíš nějaký krekry/něco křupavýho a míň výraznýho, budete moc spokojení. 
No a Reeses? Na to nejsou slova, to se prostě musí hned sníst!

V poslední době nemám na ovesné kaše ráno vůbec chuť. Ale VŮBEC. Nechápu. 
Naopak ale odpoledne, když jsem zrovna dost hladová, zmrzlá a unavená, přijde taková malá miska teplé syté radosti vhod. Takhle je zrovna s rozmačkaným banánem, bílkem, mandlovým máslem a kouskem čokolády. 

41 komentářů:

  1. asi jen všechno mnam, hezký nehezký, ale určitě všechno moooc dobroučký:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Hneď ako som uvidela názov okamžite som to prečítala jedným dychom ! Mňaaaaam ! :D
    My blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  3. Všechno zní tak dobře a vypadá tak chutně! 😭 Mám stochutí teď rychle v běhnout do nejbližšího supermarketu,koupit si ingredience a uvařit si něco z toho 😂😍

    OdpovědětVymazat
  4. Počítaš si B-T-S ? Koľko kcal prijmeš cca za deň ? Viem, že dosť športuješ, tak že ako máš upravený príjem :) samozrejem nechcem kopírovať, len ma to zaujíma.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aniž bych chtěla někomu dělat tiskovou mluvčí ;-), tak podle mne z toho článku jednoznačně vyplývá, že Markéta nepočítá....

      Vymazat
    2. Přesně tak, nepočítám :)
      Ale možná bych občas měla, s tím jakej mám výdej bych si to možná měla nějak pošéfovat, abych si neškodila....

      Vymazat
    3. Ak môžem niečo dodať na margo tohoto komentáru a zapojiť sa, tak Markét práve to na tebe obdivujem, že si nepodľahla tomu celému ´trendu´ alebo ani neviem ako to presne nazvať týkajúceho sa počítania a všelijakých nových smerov týkajúcich sa životosprávy. Práve preto rada čítam tvoj blog, pretože vidieť že to máš v hlave zrovnané. Ak začneš s počítaním, tak sa toho už ťažko zbavíš, lebo je to podľa mňa hrozný zlozvyk a ja som strašne rada že som s tým prestala. Niekedy som už nevidela jedlo, ale za tým jedlom len číslo. Proste celé zle. A ty by si si škodila jedine ak by si málo papala, lebo výdaj máš fakt riadny, hlavne teda pri crossfite čo je dosť náročné. Takže zostaň taká aká si lebo si myslím, že práve týmto si si získala tak veľa čitateľov a akýmsi spôsobom sa odlišuješ od ostatných, pretože už pomaly na každom druhom blogu vidím len to ako dievčatá rátajú makroživiny.

      A už len dodám že tvoje jedlá vyzerajú na jednotku a camembert milujem! Práve mi napadlo že som ho už dávno nemala a neviem ako si si ho pripravovala, ale ja ho mám veľmi rada tak, že si ho zabalím do alobalu a dám piecť do rúry a potom ked to otvorím tak sa ten stred úplne roztečie :) je to vynikajúce! :)

      Vymazat
    4. Luci moc a moc děkuju, jsi zlatá! :)
      A to co píšeš je naprostá pravda, když to vidím okolo na sociálních sítích a blozích, jsem ráda, že si umím jídlo vychutnat i bez toho, aby mi zapadlo do nějaké tabulky. Jím převážně zdravě, tak ani není co řešit - jen jednou za čas mám takový myšlenky, že bych mohla vypadat líp a co všechno, kdybych jedla jinak, ale pak mě to zase přejde :)

      A přesně tímhle způsobem si Camembert dělám, jen zabalím - občas ještě posypu kořením, a dám na chvíli do trouby - největší dobrota! :)

      Vymazat
    5. viem o čom hovoríš Markét, lebo tiež mám tie pocity, hlavne preto, že je to všade naokolo a pod vplyvom všetkých blogov a Instagramu a podobne. Najhoršie je, že mladé dievčatá sa snažia potom ísť tiež podľa tohto, lebo to vidia na blogoch o zdravom životnom štýle a pritom už podľa mňa sa to celé uberá takým smerom, čo so ´zdravým´ má spoločné akurát tak to jedlo. Nechápem ako si niekto môže odopierať ešte aj ovocie a keď si spomeniem na to, že som to robila kedysi tiež a bola to len samá ryža a vločky, tak nechápem. Preto ti v dobrom radím že ani nezačínaj s počítaním. Je to zbytočné a cieľ dosiahneš aj bez toho, lebo som sa naučila že všetko je len v hlave :) ak si spokojná a vyrovnaná, tak to pôjde samo :) A dakujem za tvoje milé komentáre stále na blogu, vždy ma potešia :)

      Vymazat
  5. Tak tuhle vidličku s veverkou mám doma taky a přibližně stejně dlouho! :D Nejroztomilejší příbor!
    A mezi náma, ono asi ničí obědy nejsou úplně fotogenický, pokud člověk nedělá zrova v Alcronu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hlavně kdo by se s tím oběděm dlouho štval, když to pak zmizí rychlostí blesku....a ošklivý jídlo je stejně dobrý! :D

      Vymazat
  6. Všechny moje fotky vypadají asi o 100% hůř než tvoje (teda food blog taky nemám, ale nějaký recept občas uveřejním - naposled jsem se tuším vyznamenala fotkou s talířem uplatlaným od šťávy z focených švestkových knedlíků).
    A ty pohankové placky vypadají zajímavě - druhý důvod (kromě palačinek, které z ních chci taky vyzkoušet), abych si ji konečně koupila.
    http://werka13.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Markétko na ty pizzy (pohankovou a celozrnnou) máš někde recept?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady je na celozrnnou: http://eatandrunandlove.blogspot.cz/2012/05/celozrnna-zampionova-pizza.html

      A ta pohanková je jen tlustá palačinka, dělám to na pánvi potřené olejem - od oka, jen pohanková mouka, mléko od oka a jedno vajíčko :)

      Vymazat
  8. A jídlo je stejně nejlepší :) :D A jestli jsi se svým jídelním režimem spokojená, je to jedině dobře a nic neměň! :) Já třeba počítám, ale je mi jasné, že celý život to tak asi nepůjde, tak je dobře, že sis našla svou cestu (palačinkovou :D :)) A fotky nemáš vůbec škaredé, já mám horší. Holt se těší člověk na jídlo, ne na fotku :/ :D A pizzy vypadají moc dobře - hlásím se o recept na tu pohankovou ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spokojená jsem, ale přeci jen, jako každá slečna/žena/dívka/dáma občas nejsem :D

      Ta pohanková je jen tlustá palačinka, dělaná normálně na pánvi a od oka - pohanková mouka, mléko, jedno vejce:)

      Vymazat
  9. s tím jestli jíst/nejíst maso jsem si procházela zhruba před 2 lety. M I L O V A L A jsem maso, letní grilování, vánoční řízky, kuře/kachna..ale postupně mě začalo hryzat svědomí. na jednu stranu obdivuju a miluju všechny zvířata, mláďátka a pak si je dám na talíř. připadala jsem si jako pokrytec.
    při rozhodování, jestli jíst maso nebo ne mělo i velkou hodnotu, že prarodiče jsou vegetariáni už nějakých 40 let a oba sourozenci asi 8. a tak mi to přišlo jenom přirozený se taky stát vegetariánem. asi půl roku jsme si prošla i obdobím veganství, ale nebylo to pro mě, přišla jsem si hrozně omezená. hlavně když člověk leze po horách, potřebuje hodně energie a má zajištěnou polní polopenzi to prostě bez mléčných výrobků/vajíček nejde.
    i přesto, že jsem mléčné výrobky zase zařadila do jídelníčku, tak je jím jenom zřídka a většinou si stejně vařím "vegansky". například vajíčka jím jenom doma, protože máme slepice a už jsme si úplně odvykla kupovat "tovární" vajíčka z obchodu.

    je super, že aspoň uvažuješ o tom přestat jíst maso. osobně nejsem fanoušek různých přesvědčovacích metod, když člověk něco chce, tak si k tomu cestu vždycky najde.

    narozdíl od ostatních vege lidí mám i trochu "jiný" názor na jezení masa. pokud má někdo farmu, dokáže se o ty zvířata postarat a pak je i zabít, tak ať si klidně maso/ryby jí, ale protože já bych to nedokázala, tak ho nejím. postupem času se k mému rozhodnutí přidal i důvod zhlediska životního prostředí - velkochovy totiž spotřebují ohromné množství vody a potravy.

    promiň za (pravděpodobně) nepřehledný komentář. jsou to spíš takový bulletpoints, psala jsem jak mi slova přišly na mysl. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju za komentář Lído, ty dlouhé mám velice ráda! :)

      Vymazat
  10. arašídovo-kokosové máslo hodně nutně POTŘEBUJU! mnaam

    OdpovědětVymazat
  11. Já se chystám na objednávku arašíd-kokos od Šufánků, takže teď se těšim ještě víc!
    A tleskám za úvod, a taky za jídlo, protože jíme dost podobně ^^ (já už ty míchanice skoro ani nefotím, telefonem focené to nevypadá ani z půlky tak dobře, takže už je ti tuplem bída .. :DDD)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky, věřím že to bude stejný pornooooo jako tady to Life-Like!
      A děkuju Hani! :)

      Vymazat
  12. :D přesně. Víš jak Monča má každý týden food inspiration?
    Pro mě je to superhrdinka, já 6 dní v týdnu mám tu samou snídani, 3 dny ten samý oběd a na večeři to poslední dobou dopadá tak, že střídám oběd nebo opět snídani.
    Originalita lvl nula :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hahah moje food inspiration by vypadalo jako hromada talířů s něčím, co vypadá, jako by to už někdo jedl, a sem tam nějaká ta palačinka :D

      Vymazat
  13. Tak dneska využiju volna a udělám si k obědu celozrnnou pizzu. už jsem ji neměla snad měsíc :D !
    A palačinky,obzlášť pohankový miluju taky ,nejlépe s tvarohem a "nutellou" z avokáda,banánu,kakaa a kešu másla :D !

    runeatandtarvel.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  14. Tak ta vidlička je prostě boží :-D mám ji taky a nejim ničím jiným:-D
    a zrovna obědvám že lžičky s pejskem :-D

    OdpovědětVymazat
  15. Hrozne obdivuju kazdyho, kdo si dela takhle pestry jidla a hlavne si pripravuje obedy. Pro me stale zustava jednodussi dojit si na obed v praci do kantyny, i kdyz obed je kaloricky tragickej :-( ale pri mym vstavani ve 4 rano jsem jeste nebyla schopna najit cestu k neustalym pripravam jidla s sebou... jak se to dela? Kez by se to tak od Tebe dalo naucit ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pracuju doma, na počítači, takže to mám hodně jednoduchý, mimo domov teď skoro obědvat nemusím.....

      Ale dřív jsem si musela chystat jídlo pořád, brala jsem to tak nějak automaticky - radši si nachystat něco, co mi chutná, je to zdravý a levný, než se pak rychle ošidit něčím, co nesplňuje ani jedno. Ale vždycky to byly jídla extrémně rychlý na přípravu, abych tím večer netrávila víc než pár minut - třeba kuskus s něčím, tortilla s tofu, nebo palačinky na slano :)

      Vymazat
    2. Prolustruju Tvuj blog, nasosam nejakou poradnou inspiraci a treba se to uz konecne podari :-)

      Vymazat
  16. "Bikiny, co drtí bicáky malou jednoručkou" proboha, ani si neumíš představit, co obnáší příprava na bikini :D

    OdpovědětVymazat
  17. Ahoj, nepripravila by si clanok ktory by kombinoval to, o com tu stejne vacsinou pises - jedlo a sport? ;-) Teda - co jes pred treningkom, co po treningu ( a to v pripade ak cvicis rano alebo vecer)? Mna to len tak napadlo ze na to existuje vela roznych nazorov a ked hladam nejaky jednotny tak sa vzdy zaseknem. Na druhej strane moj oblubeny blog ma na striedacku jeden clanok o jedle, jeden o sporte, jeden o jedle, jeden o sporte... tak by bolo fajn to spojit ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,když ja to vůbec neresim,jestli je to jídlo po tréninku nebo normální jídlo, jsou to pro mě jen normální snídaně/svaciny/obědy/večeře:)

      Vymazat
  18. Ahoj Markét, fotky jídla máš náhodou pěkný, takže klidně přidej víc. Já mám s aranžováním fotek taky problém, protože to jídlo chci hlavně rychle sníst a ne ho půl hodiny fotit až mi úplně vychladne! :) Keep it up!

    OdpovědětVymazat