středa 16. prosince 2015

#vícečasunačtení ( a #vícečasunavaření )

Jsou tři hlavní typy dárků.
Hranaté, trošku těžší (i když s pokrokem technologií rok od roku lehčí), dobře se balící a nejdražší.
Měkké, špatně se balící, a s přibývajícím věkem čím dál oblíbenější.
Tvrdé, placaté, těžší, radost je balit, a stejně jako ty měkké úměrně stoupá i jejich obliba.
A právě o tom třetím typu bude dneska řeč. Původně jsem sem chtěla dát tipy na všechny možné knížky, které se mi líbí a které by podle mě určitě udělaly radost i někomu dalšímu. Ale když jsem si uvědomila, že větší část toho, o čem chci psát jsou stejně kuchařky, rozhodla jsem se to tak nechat a napsat o různých kuchařkách, které pod stromečkem určitě potěší.
Protože na knížky s příběhem může mít každý jiný vkus (i když Šťastnou knihu si prostě přečíst musíte!), ale s jídlem je to snadnější a knížkou plnou inspirace na ty nejlákavější dobroty můžete uspět jak u kamarádky, která čte jen dámské časopisy, tak i u sestry, které se pod tíhou severských detektivek každou chvíli propadne polička. A navíc je velká šance, že z toho i něco vytěžíte - přeci to nesní všechno sami!

Začneme kuchařkou Snídaně u Florentýny, na kterou jsem v knihkupectví koukala už pěkně dlouho, a nakonec jsem neodolala a použila na ni poukaz, který jsem dostala od Martinus.cz. A jsem z ní opravdu nadšená - není to totiž jen obyčejná kuchařka fotka jídla-návod na jídlo-uvař si to-konec. Fotky jsou nádherný, graficky moc hezky zpracovaná, a hlavně je tam i dost textu, takový milý povídání a sem tam nějakej ten vtipnej citát. Třeba ten o lívancích, co hned zaujal sestru (a mamku, sakra!!)
To nejdůležitější je ale to, že to jsou recepty na snídaně! Proč? Protože snídaně je nejlepší jídlo dne! Snídala bych nejradši 5x denně. Nebo 7x.
V kuchařkách stejně hned jdu po receptech na sladký dobroty a nějaký to pečení, a recepty s masem mě většinou moc neberou, je to pořád na jedno brdo. Ale snídaně? Sem s tím!
I v téhle kuchařce najdete i obědová jídla, ačkoliv je v názvu snídaně, je uvedena jako "dopolední kuchařka", a tak tam jsou i sendviče, saláty a různé slané dobroty nebo domácí limonády.
Nejlákavější recepty: lívance kynuté přes noc, nadýchané bruselské vafle (a nebo lutyšské vafle a rychlé celozrnné), trhanec císařský, nadýchaná omeleta z trouby, máslo z pečené dýně, máslové loupáčky, podzimní dýňové muffiny a spousta dalšího (ačkoliv to tak z mého výběru nevypadá, slaná jídla tam najdete taky, jen já jsem prostě na to sladký)



Kitchenette - Rok v kuchyni je knížka od Markéty Pavleje, autorky blogu Kitchenette, který je podle mě ten nejkrásnější a nejlepší, co tu máme. Fotky jsou stejně krásný jako její blog, a ke každému receptu je vždycky alespoň pár řádků krátkého povídání.Spoustu receptů už jsme doma vyzkoušeli, některé pořád a pořád dokola, a ani jednou nepřišlo zklamání. Nejsou to sice žádná "fitness" a nízkokalorická jídla (a to je vlastně dobře, protože to stojí za to!) , ale ani milovníky zdravé stravy s tím neurazíte - spousta receptů je s celozrnnou nebo špaldovou moukou, s důrazem na kvalitní suroviny.
Nejlákavější recepty: krémová avokádová polévka, mandový koláč s riccotou a citronovou kůrou, dýňové mufiny s karamelovým krémem, sladký dýňový chléb se zázvorem, nebo třeba salát z quinoy s kozím sýrem a tortilla s rukolou, avokádem a fetou.
Deník Dity P. (první i druhý díl). Kostky másla tam lítají po kilech, cukr se sype ze všech stran a olejem nebo třeba slaninkou se taky nešetří. Ale tady to vůbec nevadí. Jsou to tak krásný fotky a milý popisky, že z toho dostávám chuť i na jídla, která normálně ani nejím, od bůčku až po pečené koleno. A i když spoustu jídel pravděpodobně ani nikdy vařit nebudu, je to pro mě kuchařka, která v knihovničce prostě být musí. Protože už jen to prohlížení fotek, čtení těch milých popisků a vkládání tohle-musím-uvařit záložek za to stojí.
A moc se mi líbí rozdělení jídel podle témat - v prvním díle třeba "po sexu" a ve druhém "snídaně v trávě" nebo "moje panelstory" s jídly, která nostalgicky připomínají dětství.
Nejlákavější recepty: cheesecake, croissanty, lívanečky, mrkvový dortík, andělský kokosový dort, koláč se zakysanou smetanou a skořicí....a na pohled stejně úplně všechno!
Fit Recepty 2 je úplný opak Dity. O prvním dílu už jsem tu před nějakou dobou psala a pocity byly rozporuplné. Myšlenka dobrá, ale fotky a design nebyly zrovna na jedničku s hvězdičkou. Oproti tomu je druhý díl velkým zlepšením, jídla na fotkách jsou na pohled opravdu lákavá, grafické zpracování je lepší, a inspirace na zdravá lehká jídla je tam (stejně jako v prvním díle) víc než dost.
Jsou to jídla, která nezaberou moc času, a pokud si hlídáte příjem makroživin a kalorií, tady už to máte přesně vypočítané na porce. A praktická je i kroužková vazba, díky které se vám knížka nebude zavírat zrovna ve chvíli, kdy tam potřebujete nakouknout s rukama od těsta.
Pro mě je to ideální jako inspirace na zdravé a dobré svačiny, kdy si chci pochutnat, ale zároveň nemůžu jíst denně dobroty podle Dity (mmm ale čas víkendových croissantů snad zase brzy přijde). 
Zrovna před pár dny jsem s sebou do Ostravy napekla celozrnné skořicové šneky s jablky. Jasně, nechutnalo to jako ti slaďouši z Ikea, ale jako zdravá dobrota mezi cvičením posloužili dobře.
Nejlákavější recepty:
Kokosovo-krupicový koláč, celozrnní šneci, šťavnatý makový koláč, ananasové řezy bez mouky a cukru, brownie cheesecake, avokádovo-kokosové kostky, nepečený citronový cheesecake, skořicový dort s riccottou a.....další a další!
Na zmiňovaném Martinus.cz teď mají pěknou reklamní kampaň #vícečasunačtení kde s každou objednávkou dostanete několik lístečků, na které můžete někomu napsat věnování a kromě knihy mu věnovat i dvě hodinky na čtení (a nebo taky ne a všechen čas si nechat! #plán). I když si myslím, že moje sestra mě ke svým výkresům a návrhům radši pouštět nebude a moje nabídka architektování zůstane nevyužita. Mrzuté. :D

14 komentářů:

  1. U toho posledního obrázku jsem čekala "sním linecký" :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vyjde nastejno....stejně tak to lepení vždycky končí:D

      Vymazat
  2. Jéé, to je super článek :-) na Snidaně u Florentýny jsi mě teda pořádně navnadila, asi neodolám :-D A vlastně i na Ditu, která mi v televizi nikdy nebyla moc sympatická, ale jak popisuješ ty kuchařky.. na vynikající (nebo na obrázku krásně vypadající) jídlo já slyším! :-D Anet. http://aonway.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc Anet! :)
      A myslím že by se ti knížka určitě líbila!
      Mně právě Dita nebyla sympatická tak první dva díly v televizi, ale pak jsem si ji zamilovala, to jak mluví, jaký roztomilý výrazy používá, a v té knížce je to všechno tak mile popsaný:)

      Vymazat
  3. Supééér článek!
    My doma nejvíc otevíráme Ditu, oba díly už máme pěkně umaštěný od toho jejího máslíčka :D Moji největší (ozkoušení) favoriti jsou Třímlékový dort, domácí ricottové gnocchi a prasácký majonézový salát se sýrem :D (ten je tuším zrovna v té kapitolce Panelstory)
    Ještě se nám s mamkou nepovedlo uvařit podle Dity něco špatného :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju!:)
      Dita prostě MUSÍ být v každé domácnosti, to je základ!! :D A Třímlékový dort jsem ještě nedělala, to musím brzo napravit!:)

      Vymazat
  4. Přiznám se, že já bych teda moc radost z kuchařky neměla :( jsem naprosto nekuchařkový typ (to neznamená, že nevařím!) a ta představa, že se teda pak nutím podle té kuchařky něco dělat, abych ji použila...:D:D ale třeba kdybych dostala nějakou echt zajímavou, tak se to změní, ale tak nějak pochybuju :D

    OdpovědětVymazat
  5. Žádná nevypadá špatně, když já jsem ostuda, co málo vaří, resp. vaří pořád to samé. A pak na mne Mary Berry svorně se třemi Vaňky, dvěma Alberty a dalšími akorát vyčítavě koukají z poličky. Lákala by mne ta Fitness, ale když už vařím, tak by z toho měl mít něco i manžel ;-) (a na fitness ho asi moc neutáhnu :-D). Ještě uvidím - třeba se rozhodnut si ji po Vánocích dodatečně nadělit sama ;-)
    http://werka13.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. Na Ditu se v knihkupectví, už pěkně dlouho koukám, a ne a ne se rozhodnout ke koupi. A tvůj článek mně přesvědčil, že to asi stojí za to! :-)
    Nejraději koukám, na Jamieho, protože si ho ještě pamatuju z dob, kdy jsem byla škvrně a vaření jsem rozuměla jak koza petrželi, a stejně jsem chtěla všechno vyzkoušet,(hned,teď mami!) A fitness recepty, bych taky jednou doma chtěla mít, aby jsme byli všichni zdraví,hubení a fit samozřejmě!
    Super článek, jako vždycky! :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Ke kuchařkám bych ještě dodala Kuchařku ze Svatojánu, už jsou dva díly a oba báječné!

    OdpovědětVymazat
  8. K tobě na blog se vždycky chodím hlavně zasmát :D

    OdpovědětVymazat
  9. Já za tebe budu architekt, to je dobrý :D

    eL

    OdpovědětVymazat
  10. Ten citát se Snídaně u Florentýny je skvělý :D !
    Kuchařky mám hrozně ráda, ty čistý a krásný fotky nemají chybu.Kařdý rok si jich pár přeji :D. Minulý rok jsem k Vánocům dostala Lahodně s Ellou, i když se vegansky opravdu nestravuju tak už jsem mnoho receptů vyzkoušela a byla jsem z nich andšená :) !


    http://runeatandtravel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  11. Všechny vypadají skvěle, ty snídaně asi potřebuju!:D skvělý výběr!

    OdpovědětVymazat