pondělí 18. listopadu 2013

Obědový recept : Lokše s kozím sýrem

Na víkend jsem přijela ze země císařovny Sisi, Mozartových koulí a Sacher dortů do království, kde (velice svědomitě) kraluje král Miloš.
Vykrmila jsem se na měsíc dopředu, jak se sluší a patří. Vínka jsem si dala tolik, abych se za to nemusela jako pravá Moravačka stydět. Uspokojila jsem svou pečící úchylku a vykouzlila cheesecake. Zašla si zacvičit na mé oblíbené TRX, abych zjistila, že už je ze mě lemra líná. Zašla jsem si na ještě milovanější fit box, abych zjistila, že tak zlé to se mnou zase není. Po dlouhé době jsem viděla vynález jménem televize.
 A westíka. A blonďáka. A prošla všechny obchody, abych mohla zaplakat nad prázdnou peněženkou. A sledovala Deník Dity P. která je mi sympatická čím dál víc a už mi vůbec nevadí její trošku hrubší hlas. Napsala jsem dopis Ježíškovi, ve kterém figuruje i právě Dita. Dostala jsem Adventní kalendář.
A od přítele jsem dostala i časopis Albert (no dobře, nedostala, musela jsem ho zabavit ve prospěch státu), podle kterého jsem připravila dnešní oběd.
A protože to bylo TAK dobré, musím se s vámi podělit ještě dřív, než mě opět odveze žlutý kočár směrem na jih.
Jsou to bramborové lokše (a kdyby byla soutěž o nejdivnější slovo, nominovala bych tam právě lokše!), placky, které se dají jíst jak na slano, tak na sladko.
Příprava je jednoduchá, ale časově o trošku náročnější než bramborové placičky, které se jen opékají/smaží.
Lokše se musí nejprve vyválet, a až poté se opékají na pánvi, úplně na sucho.
Ale žádná věda to není, když to zvládla blondýna, zvládnete to i vy!
Na 10 lokší (což jsou 3-4 porce) budete potřebovat:
500g brambor
špetku soli
150g mouky (já jsem smíchala celozrnnou pšeničnou, grahamovou a bílou hladkou, protože jsme doma měli už jen zbytky. Ale v originálním receptu je napsaná polohrubá.)
Brambory uvaříte ve slupce, a až poté je oloupete. Nastrouhejte na struhadle a smíchejte s moukou. Vytvořte těsto a na pomoučeném vále z něj válejte tenké placičky. Ty poté opečte na sucho na rozpálené pávi. Hotové lokše dávejte na talíř a zakryjte je, aby se zapařily a byly hezky měkké.

 V Albertu doporučovali lokše ještě teplé pomazat husím sádlem. Já jsem si je dala bez toho, ale maminka si je pomazala (měli jsme zrovna sádlo od svatomartinské husy) a prý to byla neskutečná dobrota!
Ale i pomazané máslem by určitě měly něco do sebe.
A ještě lépe máslem burákovým, omnomnom.
Já jsem je poobědvala s kozím sýrem, který k tomu padl jako prdel na hrnec.
Ehm....tedy kozím....no....spíš falešným kozím. Ale bylo mi blbý psát do nadpisu Lokše s kozím sýrem, který kozí vlastně není.
Nadšeně jsem ho koupila (byl ve slevě! :D), ale až doma jsem si přečetla, že kozí sýr obsahuje jen ze tří procent. A taková nadšená koupě už se mi prosím pěkně povedla podruhé, na kozy já prostě slyším.
Ale tak jako tak chutnal moc dobře, kozí příchuť tam je dost znatelná, i když asi uměle vytvořená - ale nevadí :D
Dobře budou chutnat ale se sýrem jakýmkoliv, nebo třeba se špenátem a šunkou...nebo olomouckýma tvarůžkama...nebo naopak s povidlama....nebo tvarohem a banánem.
Tak dobrou chuť a Auf Wiedersehen!

36 komentářů:

  1. Už jsem tuhle dobrotu jednou zkoušela a to na snídani s domácí meruňkovou marmeládou a mákem a musím říct, že to byla dobrota. Ale se sýrem by mě to nenapadlo, takže díky za tip ;) Ještě jsem se chtěla zeptat jak to řešíš s narozeninovým dortem. Čekáš, čím tě překvapí rodina, nebo si raději upečeš sama? Za chvíli mám narozeniny a přemýšlím jak to udělat, protože máma se bojí, že bych nebyla spokojená (stravuji se zdravě, občas i hřeším samozřejmě, ale i tak mě zajímá, jak to máš ty :) Moc děkuji za odpověď, jsi skvělá, líbí se mi tvůj pohled na zdravý životní styl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, vždycky jsem radši, když mi to někdo upeče...přeci jen, péct sama sobě k narozeninám je takový trošku...smutný :D
      Letos jsem měla od sestry výborný čokoládový cheesecake, a minulý rok jsem od přítele dostala medovník (kupovaný). Ale celkově rodina ví, co mám ráda, takže se nebojím, že bych dostala něco co mi vyloženě nechutná :)
      A děkuji moc!:)

      Vymazat
    2. Mne mamina minule vykúzlila fazuľovú tortu, ktorú som raz predtým s ňou robila ale vylepšila ju o polevu zo smotany a horkej čokolády a celá rodina sme šli zabiť len aby nám ostal kúštiček :-))

      Vymazat
  2. U nás se tomu říká bramborové placky a mažeme je máslem (hodně másla xD), takže se nemusí zapařovat x).. Nejlepší jsou jen tak s mlékem.. Hned bych si je dala x)..

    OdpovědětVymazat
  3. lokše jak je znám já jsou na sladko udělané na plotně jak u babičky, s povidly, mákem, pokapkané máslem:D :) a jsou teda eňo ňuňo, moc doporučuju;) našla jsem si, že tato sladká varianta se jí spíše na Moravě, ale přesto já je takhle znám ze slovenska;) jinak to slovo je nádherné a eufonicky krásně vykresluje svůj sémantický význam :))

    OdpovědětVymazat
  4. vypadá to dobře a základem je vlastně těsto na bramborové knedlíky :)
    Úplně si to umím představit s grilovaným hermelínem....hmmm... :-D

    OdpovědětVymazat
  5. To mi připomíná, jednou jsem dělala takové bramborové taštičky plněné tvarůžky :) Ty se sice vařily, ale mňamina. Ještě jsem do těsta vpašovala celozrnnou mouku lněná semínka. Olizovala jsem se ještě týden :).

    OdpovědětVymazat
  6. To vypadá opravdu dobře! Jakmile budu mít příležitost, tak je také vyzkouším! A s burákovým máslem! :D

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to krásně !! :) Ten kozí sýr... mmmm <3

    OdpovědětVymazat
  8. Hmmm, mňam mňam :)) Na ty jsem taky v Alberu koukala, jen nechápu, že tam v receptu měli husí sádlo na promazání + povidla. Mně to prostě nejde k sobě :D Ale pak jsem je tam ještě viděla s mákem no a to bych se mohla užrat! :D Nicméně drahé lokše si ejště chvíli počkají, než u mě přijdou na řadu, jelikož v nestíhacím období vede kuskus + cokoli... :D A s kozím (ok, nekozím :D) sýrem to muselo chutnat výborně. Asi pak přidám k sýru ještě nějakou výraznější šunku...hmm, už se těším :)

    OdpovědětVymazat
  9. Wow, bezva receptík. Na to bych doma ty mlsouny dostala. :P

    OdpovědětVymazat
  10. Lokše úplně miluju....doma je míváme děsně často, hlavně s brusinkama, špenátem nebo s máslem a taky se zelím :D díky za nápad, příště je náplň jasná!!!

    OdpovědětVymazat
  11. Mňam, lokše!
    Přidáváš samé dobroty. :)

    OdpovědětVymazat
  12. ''Kozí sýr, který kozí vlastně není'', to mě pobavilo :D Když jsem rozklikla článek říkám si, že vše co je s kozím sýrem je pro mě boží, takže si mě nachytala taky ;D.

    OdpovědětVymazat
  13. No, tak lokše jsem nikdy nejedla, ale vypadá to výtečně. :) takové bramborové palačinky.

    OdpovědětVymazat
  14. K Ditě jsem tedy zatím opravdu cestu nenašla, pořad je krásně natočený, má krásné nádobí, vaří dobře, ale ona jako člověk mi prostě absolutně nesedí :D je to celý strašně nepřirozený, jak ona mluví, vypráví a vůbec je všechno tak hrozně "boží"... no nic, nicméně lokše určitě zkusím, díky :)

    OdpovědětVymazat
  15. Sakra, rychle pro Albert Magazín!

    OdpovědětVymazat
  16. hned jsem si říkala, že tohle moc s kozím sýrem společnýho nemá, když jsem viděla fotku :-D ale jinak vypadají moc hezky, pak že si kopyto na vaření :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kozu to nevidělo ani z dálky, ale stejně mi moc chutnal :D

      Vymazat
  17. Hmm to vypadá dobře, zkusila bych, ale musela bych zase válet na kuchyňské lince flaškou od vína:-D Tak snad někdy doma:-D Kozí sýr pěkný podvod:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych si je chtěla udělat teď na kolejích, musela bych zvolit stejný postup :D

      Vymazat
  18. Wow,úžasný blog,čte se mi báječně,obzvláště,když to porovnávám vše ještě se svými 15letými zkušenostmi z Vídně - tak dlouho už tu jsem já - kdyby jsi měla někdy chut na kávičku či dobrý čaj, jsem ve 21.Bezirku:-) Jinak báječně postřehy, všetně "bohužel" těch Turků...IVA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, toho si vážím, obzvlášť od tak zkušené Vídeňačky! :)
      Tak to jsme skoro sousedky, já bydlím v Heiligenstadtu:)

      Vymazat
  19. Mňam,mňam lokše! Už sa teším keď mamka po Vianociach upečie kačicu s lokšami. Síce preferujem skôr zdravú stravu ale raz do roka mi to neuškodí! :) A dúfam že nevadí ak som uverejnila na blogu recept na tvoje kokosovo-banánové bábovičky :) boli výborné, aj rodičom chutili :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O Vánocích se může všechno, to se nepočítá! :D
      A jsem moc ráda, že měly úspěch :)

      Vymazat
  20. teda na Slovácku se říká lokše docela normálně (ne teda v každé konverzaci, ale prostě je to obyčejné slovo :D) a říká se tak nudlím (ať už do polévky nebo jako těstovinovou přílohu) :D vždycky se divím jak tak maličký státeček může mít takové rozdíly v jazyce :)

    OdpovědětVymazat
  21. Tyhle "placky" dělal soused na zahradě na plotýnce, vonělo to až k nám, takže jsem tam byla pečená vařená. :D Takže díky za recept, asi osvěžím vzpomínky.
    Ještě mě napadá - u nás se jí hlavně s povidly ;) (ale mě to moc nesedí)

    OdpovědětVymazat
  22. Mňami, mňami, lokše mám moc ráda, zatím jsem je měla jen na sladko s povidlím nebo tvarohem a byly výborné, určitě vyzkouším. Tvoje recepty jsem si taky hned oblíbila a mám projití snad celý tvůj blog. Já začala teď nanovo, první blog, zápisky...kdyby si měla čas a občas jukla, poradila, okomentovala, byla bych moc ráda, pocházíme přece ze stejného města, tak musíme táhnout za jeden provaz, ne? :DD
    Ne děkuju za každý komentář/radu/stížnost :))
    Karkulka http://healthyfitmodel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  23. ooo, s burákovým máslem musí být úžasný!!

    OdpovědětVymazat
  24. Zrovna vcera jsem byla v syrarne a ukoristila kozi syr! Pulka dnes padla na zapecene hrusky a jablka s medem. Tak druhou zkusim na neco podobneho, ale lokse se mi chtit delat urcite nebudou :D. Spis to vidim na palacinky na slano :). Diky za tip!

    http://wonderlandbynat.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  25. ježíš, tohle dělával taťka, pěkně opečené na plechovém vále, pomazané máslem ... no kur****y výborná věc :D

    OdpovědětVymazat
  26. u nás se těmto plackám říká přesňáky a babička je dělává právě s povidly .. dobrota!

    OdpovědětVymazat