neděle 14. září 2014

Poslední střípky léta

Léto. Něco, na co se všichni těšíme snad celý rok. Nebo alespoň já určitě. Jakmile zmizí poslední vanilkový rohlíček a poslední linecká hvězdička (což je 25. prosince ráno), začnu odpočítávat dny do léta. 
Protože v létě je prostě všechno lepší. 
Žádná škola, více volna a nejvíce cestování. Žádné oblékání dvaceti vrstev, ale jen letní šaty nebo šortky. Žádná tma v 5 večer, ale světlo až do desíti. Dlouhé letní večery s ještě delšími účty za koktejly. Žádná mrtvolně šedá barva obličeje, ale opálení jako od rovníku. Žádné krepaté vlasy od deště, ale naopak krásně vyšisované od sluníčka. A taky mám narozeniny. 
Jo, v létě je opravdu všechno lepší.
Ale přijde mi, že někteří se na léto upínají strašně moc, ale když ty letní měsíce přijdou, skutek utek a neužijí si to o nic více, než běžný rok. 
Místo radosti ze sluníčka nadávají na vedro, místo slunění se u vody jsou schovaní doma, protože kdo má v tom vedru někam chodit, zmrzlinu ani ten letní koktejl, na co se tak těšili si radši nedají, protože to není zdravé, a na dovolenou ani výlet nejedou, protože radši šetří. A místo radosti z více volného času nadávají na nudu,
A pak přijde podzim, a nadávají, že je léto pryč.
A začnou básnit o tom, co všechno udělají, až přijde další léto...
Tahle představa, že mi léto úplně proklouzne mezi prsty mě děsí, a tak jsem se snažila dělat co nejíce věcí, co mi dělají radost a k létu pro mě neodmyslitelně patří - od cestování až po ty orosené skleničky.

Nejlepší zážitek letošního léta pro mě byla bezpochyby krásná Barcelona, která mě hodně překvapila a okamžitě se vyšplhala na žebříček mých nejoblíbenějších míst.
Ale pro to, abychom se podívali na krásná místa často nejsou potřeba ani tisíce na letenky, ani výměna eur ve směnárně a už vůbec ne hodiny a hodiny strávené na cestách. I u nás v naší malé zemi je totiž krásně, a jak! 
Hodně lidí si toho vůbec neváží a pořád jen nadávají na ten zasranej stát, ale kdyby radši jeli na Pálavu (Nebo třeba do jižních Čech. Nebo do Českého ráje. Nebo..), udělali by líp.
A vynechat jsem samozřejmě nemohla ani Vídeň, která pro mě bude vždycky srdeční záležitostí a kdykoliv se tam budu ráda vracet.
Ale hodně času jsem trávila i doma v Brně, kde je i v létě dobře a i tady je plno věcí, co pořád dělat.
Třeba...
Třeba se zdokonalovat v kavárenském povalování!
Tahle fotka je zrovna z milé kavárny Zastávka, kam jsme nedávno zašly s Térou při jednom z jejích výletů do Brna.
Útulné prostředí, příjemná obsluha, poctivé makronky a nejlepší káva, ke které navíc dostanete mini koláček. Na jedničku s hvězdičkou!
Tak nadšená jako ze Zastávky jsem ale bohužel nebyla z brněnského Frozen Yoghurtu.
Do této dobroty jsem se zamilovala v Barceloně, ale tento brněnský z Galerie Orlí se s tím bohužel srovnávat vůbec nedá. 
Vůbec to nechutnalo jako mražený jogurt, ale jen jako obyčejná zmrzlina bez chuti. No a obsluha byla tak protivná, že už bych tam nešla snad ani kdyby mi to chutnalo. (kecám, pro dobrotu překonám všechno :D)
No ale vlastně můžu být ráda, alespoň mě to nebude lákat tam pořád chodit, jinak by se za mě za chvíli stal jeden velkej mraženej jogurt.
Frozen yoghurt zklamal, ale cider nezklame nikdy - a tenhle hruškový z Ikei už vůbec ne!
A ještě jedna zapomenutá fotka z krátkého mopsího hlídání.
František, olizovač nosů.
A to jak mu neohrabaně držím nožičky jako týrání zvířat jen vypadá, vážně! :D
A v Brně sice bylo dobře (obzvlášť v mopsí společnosti :D), ale výletům do Prahy jsem se zdaleka nebránila. Dvakrát jsem navštívila Tima Burtona, jednou mistra Warhola, a poprvé se podívala i na Náplavku, ze které jsem byla opravdu nadšená.
A ano, hodně tomu nadšení pomohl i točený cider Prager.
Na fotce můžete vidět mé oblíbené šaty, které můj muž nesnáší a já sama jsem si vědoma toho, že mi přidávají minimálně deset kilo, vypadám v tom jak těhotná matrijoška....ale....stejně se mi líbí. 
A jsou pohodlný. Tak!
A pokud se do Prahy taky někdy chystáte a hledáte levnější ubytování, musím vám doporučit Starý pivovar. Za noc pro jednoho ve 2lůžkovém pokoji zaplatíte jen 320 korun, což je na Prahu opravdu perfektní. Od zastávky tramvaje je to asi 2 minuty pěšky a ta vás zaveze za pár minut až na Anděl nebo k Národnímu divadlu.
Pokud byste si ale chtěli takhle levné ubytování zamluvit, neděste se toho, že to nemají v ceníku na webu. Hotel je rozdělen na dvě kategorie - jakoby hotel a ubytovna, my vždycky máme pokoj v "ubytovně", ale jako v nějaké ubytovně pro dělníky to tam rozhodně nevypadá. Pokoj je vždycky čistý, i s vlastní koupelnou a záchodem. Takže když tak při telefonickém ubytování musíte říct, že chcete pokoj "na ubytovně".
No a taky jsem v létě měla svátek, což znamená mrkvový dortík...
A o rok jsem zestárla, za což jsem dostala nejlepší číský dort!
A konečně jsem se osobně poznala i s milou Verunkou z blogu Healthy lifestyle by me a Kájou, která je přesně taková, jak jsem ji znala z blogu - čili strašně sympatická a milá! 
Jen nevím, proč se na té druhé fotce šklebím, jako by se mi taková společnost nelíbila...
Terka si léto prodloužila ještě víc, dva týdny cestovala po Řecku, a dneska se vrátila spolu s těmi nejlepšími sladkostmi. Tak jsem si alespoň pořádně osladila podzim.
Baklava je snad jedna z nejlepších sladkostí. Nejmastnější a nejsladší.
A NEJLEPŠÍ.
A tak vám přeji, ať je váš dnešní den minimálně tak dobrý, jako tohle sladké pečivo :D
P.S. Ale na každém období se dá najít něco dobrého.
P.S.2 A ano, myslím tím burčák. A dýňovou polévku!

23 komentářů:

  1. Včera jsem se léčila batátovým krémem po pátečním burčákovým večeru :-D Já miluju ještě pečený kaštany, i když na ty je ještě čas...ale jinak od konce srpna počítám dny do Vánoc a od Novýho roku zase dny do jara, tak! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Batátový krém ani burčákový večer vůbec nezní špatně! :D
      A na Vánoce už se taky neskutečně těším :D

      Vymazat
  2. Super, aspoň mi to v tom dnešním upršeným dni připomnělo léto! Letos jsem se taky snažila vychutnávat si ho plnými doušky, i když jsem nikam nevyjela. Myslím, že stačí, když si člověk užívá i drobnosti. Teď se taky budu pomalu těšit na Vánoce a potom zase na léto:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, užívat si maličkosti je to nejdůležitější! :)

      Vymazat
  3. Moc pěkné léto jsi prožila, já si na to své také nemůžu stěžovat. Bylo plné zážitků a cest ;-) Jinak, pokud ti chutná baklava, chutnal by ti v Bretani, kde momentálně jsem, kouign-amann, což je naprosto geniální, sladké, mastné, kalorické, ale kdo by odolal, to raději pak půjdu běhat :-D bára.kára blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Našla jsem si to na googlu a vypadá to velice dobře, kvůli tomu bych byla ochotná naběhat desítky kilometrů!:D

      Vymazat
  4. Super clanek a saty ti moc slusi! Ja jsem v cervnu nastoupila do nove prace, takze jsem jezdila jen do Brna a zpet :-D, ale jsem spokojena. Z celeho roku nesnasim jen prosinec, Vanoce, leden a unor, jinak si ve vsem najdu neco pozitivniho. :-) A do Vidne se chystame na prodlouzeny vikend, uz se moc tesim.

    OdpovědětVymazat
  5. Ten dort taky peču, ale je to teda cheesecake. Vypadá vážně stejně. Mrkvový dort dělá přítelkyně mého táty a ten je!

    OdpovědětVymazat
  6. ach, z názvu článku mám trochu depku :-( ale uznávám, že Tvoje dokonalé fotky všechno napravily :D :)

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to, že tvé léto bylo vskutku vydařené... :) S těmi lidmi, co si pořád na něco stěžují jsi to vystihla. Já si letos sluníčka opravdu užívala (asi to bude i tím, že ho bylo skoro tak málo jako šafránu), ale většina lidí kolem mě frfňala, jaké že to je vedro a že se nic nedá dělat. Ne, letos opravdu nebyly takové ty vražedné vedra, někteří asi neví, co je to horko... :D Na sraz s Kájou bych se z fleku hned vrátila...! Klidně bych taková setkání brala třeba jednou do měsíce, bylo to moc fajn...:)
    D.

    OdpovědětVymazat
  8. z toho prvniho odstavce se mi chtelo brecet!! :( mne totiz prijde, ze letos bylo to leto sakramentsky kratke!

    OdpovědětVymazat
  9. Juu fotka s mopsíkem je super! :) a už se moc těším na naše další setkání, snad to bude brzo :) Do toho stihnu sníst těch dýňových polévek určitě hodně, za poslední týden už padly dva hrnce :D

    OdpovědětVymazat
  10. Krásné fotky! Moc ti to sluší :) a díky za tip na to ubytování v Praze, to se bude hodit, až tam pojedu někdy na výlet! :)

    OdpovědětVymazat
  11. krásné fotečky :) alespoň jsem zavzpomínala na léto :)

    OdpovědětVymazat
  12. Marketko, ty mi zase mluvis z duse! :) Hrozne mi vadi, jak vsichni nadavaj na nasi Ceskou republiku, samozrejme na ni taky nekdy nadavam, ale neni to nejhorsi zeme na svete, mohli bychom na tom byt mnohem hur a lidi si toho proste nevazi. Jasny, ja odtamtud taky porad utikam, ale rozhodne ne proto, abych nebyla v ty hrozny zemi, ale proto, ze chci videt taky neco jinyho, zijeme preci jen jednou! :) Clovek nikdy nevi, co se stane a proto se potreba dostat ze zivota pokazdy nejvic! :) Mela jsi krasny leto a tvoje clanky me zrejme nikdy neomrzi! :) Snad se pristi leto taky do Barcelony podivam, uz se tam nejakou dobu chystam, tak treba konecne.. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Just wish to say your article is as surprising. The clarity in your post
    is just spectacular and i could assume you're an expert on this subject.
    Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post.
    Thanks a million and please continue the enjoyable work.

    Feel free to surf to my blog: bellaplex Review

    OdpovědětVymazat
  14. Nejlepsi je ale fotka s Frantiskem, jste tam oba uplne nunu :)

    OdpovědětVymazat
  15. Je vidět, že sis léto skvěle užila :-)
    Taky mám léto moc ráda :-) Letos jsme toho sice nestihli tolik, jako jindy, protože jsem prázniny měla jen asi měsíc, ale i tak jsme si toho užili dost :-)
    S tím, že plno krásného se dá vidět i u nás, plně souhlasím - málokdy jedu někam do zahraničí, většinou výletujeme a dovolenkujeme jen tady a vždycky si to užijeme :-)
    A díky za tip na ubytování v Praze, určitě se někdy bude hodit :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Se na to můžu vykašlat! Píšu taky komentář dlouhej jak tejden a nevšimnu si, že nejsem přihlášená. Takže samozřejmě nic a zmizelo to. No, tak znovu, už trochu kratší verze :D
    Nakonec nebylo Brno, ale byla Praha (velmi nečekaně změna na poslední chvíli jako vždy) a tak jsme se vydali na running sushi do OC Černý Most, jelikož to tam vypadalo dobře a do Palladia to bylo dál :D Nicméně ti něco musím říct.... byla to delikatesa! nebylo tam nic, co by mi nechutnalo, a nejspíš jsem ochutnala fakt naprosto VŠE. Tolik druhů sushi jsem v životě najednou neměla. Jedla jsem od 12 do 14 hodin a pak až druhý den kolem půl desáté ráno. Prostě to dřív nešlo, jak jsem se neuvěřitelně přežrala :D
    Talířky jsem bohužel nepočítala, jelikož nám je obsluha postupně odnášela a tak jsem se na nějaké počítáné vykašlala (možná ani nechci vědět, kolik toho bylo....:D).
    Takže sushi na Čerňáku teda fakt můžu doporučit, kdybys tam někdy byla! :)

    OdpovědětVymazat
  17. Krásný článek a jako vždy i fotky :)
    Souhlasím s tebou:)

    OdpovědětVymazat
  18. Ja budem asi ciastocne z tych o ktorych pises.... teda sa cely rok (nie od vianoc, ale az od silvestra) tesim na leto a potom si ho neuzijem tak ako by som chcela. ale na teplo sa nestazujem, zmrzlinu si dam aj dva krat za den...len na dovolenku nejdem, lebo... som nezamestnana a setrit nemam co :D. ano, po okoli beham na bicykli, na korculiach, navstevuje miestne kaviarne, uzivam si ako sa da... len mi to pri tych vsetkych moriach, oceanoch, cestach po amerike pride ako slaby odvar. pripadam si, ze sa snazim samu seba presvedcit, ze sa vlastne mam vyborne, aj ked v skutocnosti snivam o niecom inom.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale právě užívat si ty maličkosti je úplně nejdůležitější, právě v tom je to léto nejlepší - užít si teplo hezky venku, letní večery... :)

      A jednou se určitě taky podíváš i někam dál, kam si budeš přát :)

      Vymazat