sobota 28. listopadu 2015

#crossfit - od úplného začátku

Za pár týdnů to bude rok, co jsem poprvé přišla na lekci crossfitu. Neměla jsem ani ponětí o nějakých snatchích, thrusterech, a už vůbec ne o clusterech. Na hrazdě jsem se neuměla ani zhoupnout pomocí kippu, natož abych udělala shyb bez dopomoci. Samotná osa se mi zdála neskutečně těžká, nehledě na to, že jsem ji držela jak koště. Kliky ve stojce pro mě byly nedosažitelný sci-fi, vždyť jsem sama nezvládala ani obyčejnou stojku o zeď! Když už, tak za pomocí dvou lidí, a to každý za jednu nohu. A největší obdiv u mě měly slečny, co si na osu nakládaly zelený kotouče! (=10kg)
No zkrátka moje crossfitové znalosti i schopnosti byly tehdy asi tak obrovské, jako můj biceps.

Od té doby se toho hodně změnilo, a i když si občas pořád připadám jako ten největší začátečník co se nikam neposouvá, při vzpomínce na ty první lekce musím uznat, že tam pokrok přeci jen je.
Po rukou sice stále nechodím, udělat muscle-up je pro mě úplně nedosažitelná představa, se svým slabým tricepsem neudělám ani jeden ring dip a není výjimkou, že když přijde na řadu vzpírání, alespoň jednou skončím na zadku/na zádech/pod osou, s úsměvem od ucha k uchu jakože to nic. 
Takže jo, mám před sebou ještě dlouhou cestu, než budu moct říct "hmmm, jsem fakt dobrá" a poplácat se po svalnatých zádech. A možná právě proto, že mám ještě v živé paměti, jaký jsou ty úplný začátky pokaždé soucítím s někým, kdo zápasí se samotnou osou a vyděšeně kouká na první mozol.
A právě o tom bude dnešní článek - jak začít s crossfitem a jaké to je v úplných začátcích.
Pro koho to je?
Asi nikoho nepřekvapí, když řeknu že pro každého, co se věku týče. Je jedno, jestli je vám sedmnáct nebo čtyřicet. Ale samozřejmě je lepší začít až v případě, že máte už něco odcvičeno - pro někoho, kdo se nikdy moc nehýbal, případně navštěvoval jen nějaké lehké skupinové lekce a svalovou horečku má z pár dřepů, by to byl asi pořádný šok. Ale pokud jste aktivní a sport vám není cizí, není proč to oddalovat. Já jsem na crossfit poprvé přišla po několika letech s běháním, fitboxem, TRX a lekcemi ve stylu body formu a to mi určitě pomohlo, protože nějaký základ tam byl, i když to samozřejmě potom bolelo tak jako tak. Že bych ale měla zrovna předpoklady pro to, aby mi to šlo, to se říct nedá.
Právě naopak, všechno jsem si musela vydřít prakticky od nuly. A možná proto tančím oslavný taneček za každý kotouč navíc :D
Velkou výhodu mají v crossfitu lidé, kteří chodí do posilovny a jsou zvyklí na velké váhy - a tím nemyslím ani tak jednoručky na bicák, ale hlavně dřepy, dřepy a dřepy. Protože ty jsou základ, od kterého se odvíjí spousta cviků - a na to bohužel doplácím, protože jestli je něco tragédie, je to moje maximálka na dřepy. A pokud umíte shyby, mrtvý tah, nebo třeba i bench press, taky se to bude pořádně hodit.
Další skupinou, kteří to budou mít o trochu snadnější jsou běžci. V crossfitu se občas i běhá, ale hlavně je potřeba výdrž, schopnost správně dýchat a dobrá fyzička. A to všechno běžci mají.
No a ty mrchy, co si jen tak přijdou a hned předvedou ukázkovou chůzi ve stojce a mezi tím kliky hlavou dolů jako by nic? A na hrazdě lítají lehce jak pírko? No jasně, gymnastika! Až jednou budu mít děti, rozhodně je přihlásím od malička do gymnastiky, protože to se jim bude hodit, ať už budou dělat později cokoliv (ale tím samozřejmě rodičům nevyčítám, že jsem chodila na country tanečky!:D)
Když to shrnu, crossfit je pro každého, kdo chce najít něco, do čeho se může pořádně opřít, bude ho to naplňovat, motivovat, a pořád bude možnost kam se posouvat. Prostě pro každého, kdo bude opravdu chtít - a to je sakra důležitej bod.
Je to nejlepší řešení pro lidi, kteří už nějakou dobu pravidelně sportují, ale mají pocit, že už je to tolik nenaplňuje, je to pro ně jen rutina, povinnost, nemají se moc kam posouvat, a potřebují nějakou změnu. Tak jsem to měla já i spousta kamarádů, které jsem na crossfitu poznala, a myslím, že nikdo z nás nelituje, a hlavně - nikdo už by se nechtěl vrátit zpátky do té rutiny.
Pro koho radši ne?
Jak jsem psala, pokud nemáte moc odcvičeno, radši začněte s něčím lehčím, vrhnout se z nuly prakticky na nejkomplexnější cvičení by ideální nebylo.
A pokud hledáte jen sport, kterým byste shodili nějaké to kilo nebo jen něco, abyste se hýbali, crossfit vůbec nemusí být tím nejlepším řešením - cvičení, kterým můžete hubnout a tvarovat tělo je spousta, výsledky můžete mít krásné.....a nemusíte se při tom zrovna sedřít z kůže a obalit modřinama. Je zkrátka spousta "pohodlnějších" možností, a tohle určitě není pro každého.
A pokud vám jde hlavně o tu postavu - s crossfitem samozřejmě zhubnout můžete, ještě aby ne, když je tam takový výdej energie. Ale znám i slečny, kterým se nelíbilo, že jim trochu narostla ramena, trapézy, trošku svaly na nohou......protože u crossfitu zapojujete celé tělo, což já beru jako plus, ale pro někoho, kdo chce vylepšit/hubnout konkrétní partie to nemusí být ideální cesta a svého cíle může lépe dosáhnout klasickým tréninkem ve fitku, případně hubnout během, jízdou na kole...Je spousta možností, a záleží i na prioritách.
A taky pokud víte, že byste se tomu nechtěli nebo nemohli věnovat naplno, je lepší vybrat si něco jiného než se trápit - přeci jen zajít na crossfit třeba jednou týdně by vás nikam neposouvalo, neviděli byste žádné větší  pokroky a u vzpírání byste se pořád plácali u stejné mini váhy, zatímco ostatní by se s každým týdnem zlepšovali, a to moc radosti nepřinese. Pokud hledáte primárně sport, na který sem tam zajdete, abyste shodili nějaké to kilo nebo zpevnili postavu, dost mnohem lépe uděláte, když si vyberete něco jiného, ať už je to jumping, bosu nebo třeba pilates či běh. Pro svoje tělo něco uděláte, ale zároveň nebudete dřít až do vyčerpání, což nemusí být úplně pro každého - ale na druhou stranu, kdo si to zkusí a pořádně se do toho dostane, něco lehčího ho pak jen těžko uspokojí.

Bude to bolet? 
Věřil by mi vůbec někdo, kdybych řekla, že ne? A vlastně.....dělala bych to vůbec, kdyby to byla jako procházka růžovou zahradou?
Hm, spíš ne.
Protože čím víc vyčerpání, bolesti a sáhnu-si-na-dno pocitu během tréninku, tím lepší pocit po dokončení.
Bolí to. Bolí to hodně, ať už namožené svaly, sedřené mozoly se kterými si nemůžete ani umýt vlasy (maximálně tak opatrně, špičkama prstů #truestory , nebo třeba rozseknutá holeň od box jumpů. To je ta špatná zpráva.
A ta dobrá? Bolí to, ale nebude vám to vadit. Ani trochu. Vlastně si neumím představit, že by někdo z lidí, co znám skončil s crossfitem proto, že si trochu sedřel ručku.
Kam jít poprvé?
Přijít poprvé na lekci crossfitu s tím, že vůbec netušíte, co jsou to clean and jerky, snatche nebo thrustery a kippované shyby by nebylo dobré ani pro vás, ani pro trenéra, který by vám musel věnovat spoustu času a nemohl se tak věnovat ostatním na lekci. A proto bývají všude lekce pro začátečníky.
Já jsem začínala v New Parku, kde si začátečníci museli odchodit takzvaný On Ramp kurz, 8 lekcí, na každé jsme se učili něco jiného, od hrazdy přes stojky až po vzpírání. Vím, že lekce pro začátečníky jsou i v Destiny, kam chodím teď, a stejně tak i v brněnském Elite Gymu. A řekla bych, že stejně to bude i v jiných městech.
Každopádně pár začátečnických lekcí byste si měli odchodit, ať už trénujete v posilovně denně, nebo jste činkami úplně nepolíbení. Přeci jen, základy vzpírání nejsou něco, s čím byste se narodili, a proto není pro nikoho ostuda, když na to půjde úplně od nuly, napřed s plastovou tyčí.
Bez dobré techniky byste si mohli akorát uškodit. A dobrý trenér by vás stejně ani nenechal si na osu nakládat nějakou velkou váhu, když by to bylo na úkor techniky.
Jaká je náročnost pro začátečníky?
To je na crossfitu nejlepší - společně si klidně může zacvičit začátečník s nejlepším crossfiterem, který má doma poličku plnou pohárů a medailí, a do těla si dají pořádně oba. Náročnost se dá přizpůsobit - jasně, jsou cviky, u kterých není žádná lehčí varianta potřeba, jako třeba angličáky, veslo, sklapovačky - tam jen musíte zatnout zuby a udýchat to. Ale když neumíte shyby, vezmete si gumu jako dopomoc. Když neumíte dvojskoky přes švihadlo, dáte si dvojnásobný počet jednoduchých cviků. Když neumíte kliky ve stojce, budete je dělat s nohama na bedně, případně prostě na zemi. Když se bojíte skákat na bednu, můžete zatím dělat výstupy. A váhu si můžete taky dát jakou budete chtít, i kdyby to měla být 15kg osa nebo 8kg kettlebell.

Kdy budou vidět první pokroky?
HNED. Opravdu. Když přijdete poprvé, spousta věcí pro vás bude úplně nových = spousta možností pro oslavný taneček, až se to konečně podaří. Když poprvé uděláte shyb bez dopomoci. Když si poprvé naložíte větší kotouče. A pak ještě větší. A těžší a těžší a těžší. První stojka. První klik ve stojce. První dvojskoky (a nebo třeba první muscle up - to pak budu tančit oslavný taneček tři dny a tři noci!) Spousta pokroků, spousta radosti. A taky vás budou všichni pořád chválit. Za každý pokrok, za každou snahu. A to si užívejte - později už to bude jen "málo, nalož si víc" nebo "jakto, že to dneska nešlo výš?!" a nikdo už se nebude rozplývat nad vaším prvním hezkým jerkem.
(a příště to bude třeba o tom, co budete potřebovat a nebo o tom, s čím jsem nejvíc bojovala já....ehm, a mnohdy ne v minulém čase)

28 komentářů:

  1. Nad crossfitom silno uvažujem, či začnem alebo nie. Super článok ako vždy ! :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  2. Upřímně... neznám ve svém okolí nikoho, na kom by gymnastika od malička nenechala nějaké zdravotní následky (většinou v podobě problémů s páteří, kvůli podpoře hypermobility, což ve vyšším věku způsobuje sklon k problémům s ploténkamu), často i úrazy (třebas zlomený obratel)... Takže gymnastika a balet jsou 2 sporty, které svým dětem rozhodně nedovolím... Stačí, že po mě tu zpropadenou hypermobilitu asi zdědí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě záleží na tom, v jaké míře ta gymnastika je - ale když je to jen jako kroužek pro děti, kde se učí dělat stojky, šňůru a podobně, tak je to podle mě spíš k užitku než ke škodě. Ale zdravý to není, máš pravdu..

      Vymazat
  3. Super článek :-) Přesně podle toho, co píšeš, je mi jasný, že mě to bude bavit :-D Pomooc, potřebuju spíš své sportovní záliby zredukovat než přidat další :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujuu!:) A ty máš hlavně i předpoklady pro to, aby ti to šlo, takže je tam nebezpečí závislosti velký!:D

      Vymazat
    2. Presne to sa mi stalo! Hypermobilita, po gymnastike problémy s chrbticou... Ale naštastie sa to napravilo - 7 rokmi plávania heh :D

      Vymazat
  4. Crossfit je skvělý! Momentálně jsem ale trochu z formy, tak se bojím, jestli bych to dala :D. Musím začít zase běhat! (ha, už mám novoroční předsevzetí)
    http://www.fashionmad.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Neskutočne sa v tom vidím! Je to už nejaký čas čo som cvičila, v zmysle naozaj, ale po presťahovaní sa do Španielska ma nebavilo len zájsť do telocvične a sama sa tam pretĺkať cvikmi. Tiež som tu nepoznala veľa ludí a celkovo to bolo o ničom... Najlepšie rozhodnutie bolo zájsť na tú prvú hodinu. Zmenilo mi to život a neviem, respektíve nechcem, si predstaviť vrátiť sa k tomu, čo bolo predtým.
    A ten šampón? Dosť to bolelo včera :D :D ale ísť dnes na tréning znovu - v tom ma to určite nezastavilo!

    OdpovědětVymazat
  6. Market, pěkný článek. A moc díky za komentář, že je i nás, kterým bude přesně za 10 měsíců 40 let :-) :-) :-)
    http://radinsen.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Jak já bych ráda začala, bohužel v té naší pr**** opravdu nic takového není :X.. Já bych si tu bolest nejvíc užívala ! :D

    OdpovědětVymazat
  8. Super! Obdivuju tě! Musím říct, že sice nechodím na cross fit (zatím si myslím, že na to nemám :D), ale do posilky, kde cvičíme s volnými váhami a nemáme tam stroje :D, tak nehorší je pro mě jednoznačně shyb.. vždycky si u toho připadám jak malé opičátko, které není schopné se posunou dál :DD

    A.

    OdpovědětVymazat
  9. Skvělý článek! :) Párkrát jsem o tom už slyšela, ale nikdy jsem se příliš nezajímala, až vlastně teď. Myslím, že by asi nebylo dobré začínat hned teď, ale jednou až mi bude víc, tak doufám, že si na crossfit vzpomenu a zkusím to také. :)
    DENYII

    OdpovědětVymazat
  10. Miluju Tvé články o crosfitu a taky jen díky Tobě nad ním často uvažuju. V naší "vesničce" samosebou nic takového není, ale protože mě volá vysoká škola a s největší pravděpodobností Brno, tak..nad tím fakt přemýšlím :) Ačkoliv na gymnastiku jsem třeba úplně levá, tak tímto si úplně jistá nejsem..

    OdpovědětVymazat
  11. Neee, fuuuj, na gymnastiku mám nejhorší vzpomínky (a to jsem to měla jen jako "kroužek pro děti jednou týdně"), naučili jsme se teda kotouly, stojky a nějaké blbosti na hrazdě, ale ten totální strach z kotoulů na kladině a ta drezůra co tam probíhala, to nikdy teda :D
    O crossfitu u tebe čtu ráda, ale pro mě to není, já jsem se našla ve folklóru, ovšem občas tam vymýšlíme takové tance, že se v tom kombinuje vzpírání, skákání a rock'n'rollové otočky ve vzduchu :D Stačí mi osvalovat se tím, kámoška z tance má taková lýtka, že má problém sehnat kozačky :D

    OdpovědětVymazat
  12. Tvoje crossfitove clanky mam rada. Este keby som sa dokopala pokracovat. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Musím se pořád opakovat ,ale zní to fakt "hustě" :D !

    OdpovědětVymazat
  14. Pěkně sepsaný článek. CF může být fajn. Před časem jsem taky hledala něco náročnějšího k čemu zběhnout, abych zvládala pokročilejší na hodinách Kondice a kondičního boxu. Zakotvila jsem nakonec u TRX, ale i to CF by stálo za zkoušku... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju:)
      A TRX je super, dřív jsem na tom trávila hodně času:)

      Vymazat
  15. Ahoj, chtěla jsem se tě zeptat na ty tvoje botičky Nano :) . Sedí ti přesně ta velikost, jakou nosíš normálně? Chtěla bych si je objednat přes net a mám strach, abych je nemusela vracet... Moc děkuji za odpověď :) .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Gabi mám 39, ale u mě těžko říct, sama nevím, jakou mám velikost nohy, u různých značek to mám 38-39 :D Tak jsem si radši změřila délku stélky, našla jsem to myslím na Botyobleceni.cz v tabulkách :)

      Vymazat
    2. Ahoj Market,

      Tvůj blog sleduju už pár let a mám ho moc ráda,bohužel se z něj stal "crossfiti" blog a jelikož to mě ani trošku nebo,stýská se mi po článcích o jídle a o životě vůbec..ale je to samo tvůj blog a fandim ti,je super si najít takového megakonicka:-)

      Vymazat
    3. Ahoj, děkuju za komentář! :)
      A uvědomuju si to, že takhle to není ideální a naprosto chápu, že lidí, co se zajímají o crossfit tu bude menšina - jen já bohužel v poslední době jsem jen v té tělocvičně, škole, a nebo pracuju, takže to je pro mě skoro jediný, o čem můžu psát...

      Ale každopádně dneska a v příštích dnech mám v plánu dva úplně necvičící články, abych to trošku vynahradila i pro ostatní! :)

      Vymazat
  16. Markét, tyhle Tvoje články čtu strašně ráda - i když sama o crosfitu ani nepřemýšlím, jako v tom smyslu, že bych ho někdy začala dělat, ale příde mi to jako super komplexní cvičení a vždycky se těším na každý Tvůj úspěch, kterým se tady pochlubíš a strašně Ti fandím. A pokaždé když se Ti něco povede, tak tančím oslavný taneček s Tebou. Mě ty mrchy trapézy narostly i po sportovním lezení :D Jo, holt na letní šatičky s dekoltem na zádech to moc není, haha :v Gabča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gabi moc děkuju, to je pro mě ta nejlepší pochvala! Že si to někdo přečte i přesto, že se o to jinak nezajímá a nic takového vlastně ani v plánu nemá :) díky moc!
      Haha a trapézy sice nejsou pro princezny, ale bez nich by spoustu věcí vůbec nešlo, takže vlastně díky bohu za ně! :D

      Vymazat
  17. Ahojky, můžu se tě zeptat trošku mimo? ...s crossfitem teprve začínám a stíhám jej jedině ráno, což jsem si u tebe taky přečetla, že vstáváš okolo 5:20, abys šla cvičit, takže mě zajímá, jak to máš s jídlem? Já jsem na jídlo celkem pedant a snažím se jíst pravidelně, ale absolutně nevím, jak jej zařadit při crossfitu, kde fakt potřebuji sílu a ne aby mi kručelo v břichu :))) Díky za odpověď :)
    FitBlanka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, když chodím ráno, tak trénink začíná v 7 nebo v 8, a před tím normálně snídám - nejčastěji pohankové palačinky (cca 30-40g mouky) s bílým jogurtem a medem, někdy i s oříškovým máslem:)
      Ale já jsem ten případ, co má problém ráno dojít do kuchyně, jak jsem hladová - na lačno bych nebyla schopná ničeho, natož crossfitu:D Ale vím že spousta lidí nejí ráno nic, nebo třeba jen banán, a crossfitové tréninky jim jdou krásně, a naopak je pro ně hrozná představa cvičení s plným žaludkem.....každý to má holt jinak:)

      Vymazat
    2. Dík za odpověď, já totiž asi zatím nevím, kam patřím :D Když jsem si dala jen banán, tak mi bylo blbě z hladu a když jsem se nasnídala, tak mě bolelo břicho...budu to muset nějak vymyslet, ale zjistila jsem, že se mi cvičí lépe ráno a navíc jsem začala teď v prosinci (lehce) s crossfitem a chytlo mě to moc, takže jsem teď absolutní nadšenec :))) a proto pročítám i tvůj blog mnohem intenzivněji než dříve ;)

      Vymazat