neděle 31. ledna 2016

#dejtemutohooscara a dva filmy, dvě knížky

Dva filmy, dvě knížky, co mě v poslední době zaujaly.
Paradox je, že knížky, o kterých budu dneska psát jsou úplně miloučké, hezoučké na pohled i co se obsahu týče, a dost možná se budete při jejich čtení přiblble usmívat. Zkrátka ideální čtení třeba k odpolednímu kafíčku a dortíčku na růžovém talířku. Nebo ke čtení před spaním, ve voňavoučkém povlečení a růžovoučkém pyžámku.
Krev. Hnus. Mrtvola sem, mrtvola tam.Vnitřnosti. Kusy masa. Rozstřelenej mozek ve vlasech. Přespávání v koňské mrtvole.
Jo, ty filmy naopak úplně ke kafíčku a dortíčku nejsou, a pastva pro oči zrovna taky ne.
No co, rovnováha musí být.

Před nějakou dobou mi přítel říkal, že si dal předsevzetí nebo spíš slib, že si každý měsíc koupí alespoň jednu knížku. A to se mi moc líbilo.
Zatímco Lukáš si koupil Hobita a pak ještě cosi, já jsem se toho chytla taky a mám obavy, že u jedné knížky měsíčně to zdaleka nezůstane. Ani u dvou. A tohle jsou první z nich...
Aňa Geislerová - P.S.  - před několika lety jsem si kupovala ELLE pravidelně, teď už jen občas příležitostně, třeba do letadla (a vzhledem k tomu že létám průměrně jednou do roka...:D). Co se mi ale vždycky líbilo v každém čísle nejvíc byly kromě článků a sloupků Báry Šťastné (autorky Šťastné knihy a pokračování Jak jsem sebrala odvahu, na které jsem tu už ódy psala) fejetony Ani Geislerové. Pokaždé úplně na zadní straně, pokaždé s krásnými ilustracemi sestry Lely Geislerové.
A teď konečně všechny ty články včetně ilustrací vyšly v knižní podobě. A v moc hezké podobě. Knížka má krásnou vazbu, krásné ilustrace, kvalitní papír....a k tomu geniální vynález v podobě gumy. Takže se v kabelce neotevírá! A hlavně vypadá jako diář Moleskine, žejo.
Jsou to krátké kapitoly zhruba na dvě až tři stránky, na zdánlivě prostá témata jako je láska, život, jídlo, vztahy. Třeba moje sestra i mamka říkají, že je to o ničem. A svým způsobem vlastně je, každého to určitě bavit nebude, ale já mám takové milé povídání ráda. Pokud se vám třeba líbila Šťastná kniha, líbit se vám to bude taky.
Vlastně ani nevím, kolik filmů s Aňou jsem viděla, ale je mi sympatická sama o sobě. Je krásná, vždycky hezky ale vkusně oblečená, má styl, ve všech rozhovorech působí vtipně ale zároveň tak, že to má v hlavě srovnané, a hlavně to není taková ta rádoby celebrita, co se jen cpe na titulky bulváru, ale ve skutečnosti neumí nic, než vymetat večírky v nevkusných šatech s výstřihem po kolena.
Shrnuto podtrženo, velmi dobře a s radostí utracené tři stovky.
Marie Doležalová - Kafe a cigárko. Shodou okolností opět knížka napsaná herečkou, a opět něco, co už předtím vycházelo jinak. Tentokrát nejde o články z časopisu, ale články ze stejnojmenného blogu.
Autorka je známá česká filmová, seriálová i divadelní herečka (i když všechno, v čem hrála šlo dost mimo mě) a tento rok měla i veliký úspěch v taneční soutěži Star Dance. Mě si ale získala tím, jak píše. A rozhodně nejen mě - za svůj blog dostala prestižní ocenění Magnesia Litera.
Jsou to příhody z hereckého světa, od toho jak se herci cítí na castingu přes typy režisérů až po rivalitě mezi herečkami nebo natáčení milostných scén. Pokaždé vtipné, milé, a nikdy ne delší než tři strany, takže ideální třeba před spaním, kdy se vám zavírají oči a dlouhou kapitolu byste nevnímali, nebo na pár zastávek do tramvaje.
8 Hrozných.
Film, od kterého jsem nečekala prakticky nic, a vlastně tam ani jít nechtěla. I přesto, že Pulp Fiction od Tarantina je podle mě ten NEJLEPŠÍ film, a Samuel L. Jackson je boží. A to je vlastně všechno, co jsem o tom filmu věděla. Že je to Tarantino a Jackson.
O tomhle filmu jsem slyšela spoustu názorů,které by se daly pokaždé shrnout do tří slov.
Dlouhý. Odporný. Dobrý.
Ale stejně se mi na to moc nechtělo. Zaprvé mě děsilo, že to trvá tři (!) hodiny, takže už jsem se viděla jak střídavě usínám, a prostředí kovbojů a dostavníků mě taky nijak extra nelákalo. Ale můj muž na to moc chtěl jít, a já jsem zase chtěla být pro jednou hodná žena.....A tak jsem vypila tři kafe, abych náhodou neusnula, a šlo se. Malý záblesk naděje nastal ve chvíli, kdy jsem v titulkách na začátku zahlédla jméno Channing Tatum, to se mi oči úplně rozzářily!
A po skončení filmu byl Lukáš úplně v šoku. Ani ne tak z množství krve a hnusu, co jsme za ty tři hodiny viděli, jako spíš z toho, jak moc nadšená jsem byla (otázkou je, proč chtěl, abych na to šla, když byl přesvědčenej, že pro princeznu jako jsem já to rozhodně nebude?!:D) Celý tři hodiny jsem seděla jak přibitá, oči nalepený na plátno a hltala jsem každej výstřel, nevhodnej i rasistickej vtípek a na proudy krve jsem koukala s nadšením jak malý dítě na pouti. Ale tam je toho hnusu tolik, že vám to pak pomalu nepřijde ani tak strašný, jako spíš (zvláštím způsobem?) vtipný. Prostě Tarantino.
Za celý tři hodiny jsem se nenudila ani minutu, navzdory tomu, že tenhle žánr normálně absolutně nevyhledávám a přikláním se spíš ke klidnějším filmům "o ničem" ve stylu Woodyho Allena.
Klidně bych šla znovu, i přesto, že se chudák Channing objevil až zhruba v poslední čtvrtině, měl mezeru mezi zubama, vypadal strašně a skončil s vystřeleným mozkem...
Pro každého to stoprocentně nebude, ale i jemná křehká blondýnka se zálibou v růžové, jako jsem já, říká: je to hnusný, ale přesto, nebo spíš právě proto, sakra dobrý!
zdroj fotek csfd.cz
REVENANT/Zmrtvýchvstání. Film, na který jsem četla i slyšela tak moc chvály, že jsem od toho měla opravdu veliké očekávání. Zaprvé Leonardo DiCaprio ve vyloženě špatných filmech nehraje, a za druhé jsem viděla trailery i fotky, co vypadaly dost slibně.
A i když se to těžko srovnává, 8 Hrozných se mi líbilo mnohem, mnohem víc. Ten film je sice moc dobře natočený, nádherná příroda, napínavé scény a za ten výkon by si Leonardo Oscara už opravdu zasloužil. Možná i tři, kdyby to šlo.
Ale musím říct, že film ve mě zanechal spíš zážitek vizuální, než že by se mě nějak výrazně dotknul příběh. Sledovat neustálý boj hlavního hrdiny o přežití je napínavé (dokonce i po dvou hodinách), k tomu nádherná příroda....a taky trochu toho hnusu (ale pokud jste předtím viděli 8 Hrozných, bude to slabej čajíček) v podobě střílení, kusů masa nebo třeba přespávání v mrtvém koni. Jako fakt. (Co víc už by pro toho Oscara měl udělat?!). Ale...
Minimálně ve dvou třetinách filmu se vůbec nemluví, a asi budu znít jako nevděčnej buran, ale zápletka, která by se dala zjednodušit do jednoho řádku útěk před indiány-zrada-boj o přežití-ztráta syna-boj o přežití číslo 6554333-pomsta syna mě až tolik nenadchla. Ale zpracování je na jedničku s hvězdičkou tak jako tak, a vidět to na velkém plátně stejně stojí za to!
Jaké knížky nebo filmy zaujaly vás?
Já už mám teď na pomyslném seznamu minimálně tři další, pro které si musím zajít do knihkupectví, a v týdnu se chystáme na Lídu Baarovou. I když tím bych se asi moc chlubit neměla, vzhledem k tomu, jaké na to jsou recenze.....ale zvědavost je zvědavost.

36 komentářů:

  1. Na Lídu Baarovou se taky chystám, mám dojem, že má potenciál stát se mým novým guilty pleasure. Vzhledem k tomu, že si obvykle nejvíc užívám právě ty největší braky, ehm.
    Jinak, mě v poslední době úplně nejvíc ze všeho zaujal The Newsroom. Je to teda seriál, ale naprosto perfektní. Teda minimálně aspoň splňuje moje měřítka dokonalosti: je vtipnej, záživnej a přitom oddechovej, z novinářskýho prostředí, bez zbytečných morbidit a oplzlostí. Prostě top.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tip, to by mě mohlo bavit, jak je to z novinářského prostředí!:)

      Vymazat
  2. Taky mame s pritelem tradici kazdy mesic jednu knihu. Bohuzel kazdy cteme neco jineho, tak si stejne pak koupime jeste neco navic :D. Jinak na oba filmy jsem se chystala celej leden a samozrejme jsem nikam nedosla, tak si asi radsi koupim zas nejakou knizku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zase za celej měsíc nestihla Star Wars, na který jsem tak chtěla, achjo!:D

      Vymazat
  3. Úplně nádherně se ti povedlo sepsat moje pocity z Revenant. Ten film byl pecka, skvěle natočený, takový záběry přírody, že zrak přecházel a první, co jsem hledala po odchodu z kina bylo prostředí natáčení. Ikdyž by bylo vtipný, kdyby DiCaprio dostal Oscara za roli, kde prakticky nemluví, tak za ten herecký výkon si ho bezesporu zaslouží! :) Nicméně co se týče zápletky, tak moc bohatá nebyla, ale zase oceňuju to, že i při tak chudém ději jsem se nenudila ani minutu! Na 8 hrozných se teprve chystám, ale mám přesně tu samou obavu jako ty, protože u dlouhých filmů usínám. :D
    P.S. Ve středu po zkoušce (bez ohledu na výsledek :D) jdu koupit Aňa Geislerová - P.S. Šťastnou knihu miluju a tyhle knížky složený z kratších článků oceňuju právě v tom, že je to akorát dlouhé před spaním, protože jinak u knížek usínám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aňa se ti určitě líbit bude! A přesně tak, zjišťuju že ty krátké kapitoly/články jakoby v blogovém duchu jsou pro mě nejlepší, neusínám u toho, udržím pozornost, a ještě je to tak milý!:)

      Vymazat
    2. Viď! Zvedne to náladu víc, jak kdejaká obsáhlá knížka, kde se člověk z pár stránek toho zas tolik nedozví :) Se svým lifestylem moc nedávám (nebo mě spíš nebaví) číst obsáhlý knížky, tak tohle je perfektní formát, že si na tu kapitolku 20 minut najdu vždycky. :)

      Vymazat
  4. Pěkný článek.. Knížku P.S. čtu právě teď a souhlasím - povedená knížka. A hlavně krásná. A s názory na filmy musím opět pokývnout hlavou na znamení souhlasu. Viděla jsem v pořadí (8 hrozných a pak Zmrtvýchvstání) a ten první u mě zvítězil na celé čáře. Ráda bych nyní viděla The Big Short (Sázku na nejistotu) s Goslingem:) .. PS: přeji pěkný únor. Zuzka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju Zuzko!:)
      Film s Ryanem? Oooo to je ještě lepší potěšení pro oko než Channing, to musím taky vidět!:D

      Vymazat
  5. Super tipy ! :) Naposledy si ani nepamätám nejaký dobrý film, pretože keď si musím niečo stiahnuť nikdy neviem čo a inak večer ani nepozerám televíziu.. Ale kníh ma zaujalo viac. Napríklad Muž ktorý chcel byť šťastný alebo oddychovka od Johna Green Let it snow :)
    My blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  6. ja som tie jej fejtóny v ELLE milovala. tú knihu si teda určite chcem prečítať. a 8 hrozných je podľa mňa jeden z najlepších filmov od Tarantina, aspoň mne sa najviac páčilo jeho spracovanie. a Revenant. ten ma úplne nadchol a prekvapivo, mi nevadili ani tie nechutnosti :D bolo to krásne natočené, realistické prostredie, bez efektov, dokonalosť prírody. a tá hudba. no nádhera a ja dúfam, že tento rok to už bude na Oscara! :D
    http://bonesincouture.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žejo, teď už by si ho fakt zasloužil!:D Teda já bych mu ho dala už mnohokrát, třeba za Počátek, Vlka z Wall street..:D

      Vymazat
  7. Příjemný počtení takhle v neděli večer :) P.S. jsem chtěla koupit u Dobrovského, ale mají vyprodáno, asi objednám jinde, protože Báru Šťastnou právě kvůli tomu "o všem a o ničem" miluju, myslím, že i tohle bude moje krevní skupina. Kafe a cigárko zase plánuju koupit mamce, má Marušku ráda :) Každopádně na Lídu Baarovou určitě jdi (zvědavost se musí ukojit!), ale opravdu od toho nic moc nečekej.. Já byla v Artu ve středu i s přítelem, trochu trpěl. Natočený zvláštní "televizní" kamerou, některý scény absolutně mimo (nebudu spoilovat, ale vzpomeň si na mě u scény s ohněm - dojde ti to, věř mi :D). Druhej den jsem si spravila chuť dokumentem Zkáza krásou sedli mi to líp, než ten chudák Renč. Za ty recenze je mi ho fakt líto...ale za moc peněz holt málo muziky. Každopádně hezkou zábavu a pak dej na FB vědět, jak ta Lída sedla tobě :)

    Káťa_Spark_of_Randomness

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem zvědavá, jak se mi to bude líbit:) Něco málo jsem o tom četla - Baarová odsouzená k smrti? WTF?:D

      Vymazat
    2. Právě :D no, však uvidíš :)

      Vymazat
  8. Tak teď nevím, jestli Šťastnou knihu nebo Marušku. Ale asi Marušku, chci vědět pikantnosti o pastelových scénách :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Šťstná kniha se mi líbila ještě o něco víc, ale Maruška je taky boží!:)

      Vymazat
  9. Tyhle knížky mám také na svém wishlistu =D Teď čtu dívku ve vlaku a pak jsem se chtěla vrhnout na tyhle + mám hodně dlouho rezervaci na druhý díl od Báry Šťastné.
    Na 8 hrozných a Zmrtvýchvstání jsem nebyla, ale šla jsem s mamkou na tu Lídu Baarovou. Možná i špatná kritika (dobře hl Mirka Spáčilová, na kterou já dám =D) mě donutila na to jít. .... No musím v něčem s Mirkou souhlasit, ale stejně jsem ráda, že jsem to viděla. Možná ještě raději bych viděla film Zkáza krásou od Třeštíkové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Třeštíkovou se chystám taky, ale musela jsem vybírat spíš podle času, a tak půjdeme nejprve na Renče. Teď totiž chci chodit hlavně do menších starších kin a ne do velikých Multiplexů Cinema City, takže si nemůžu moc vybírat:D

      Vymazat
  10. Tu Aňu si budu muset koupit, dost často ji vidím jako doporučení a lidi si ji chválí :) A Leo by už toho Oscara fakt měl dostat :D Od něj miluju naprosto Počátek. Srdcovka. A hudba ... och ♥

    OdpovědětVymazat
  11. Knížku PS mám rozečtenou a je skvělá, její sloupky jsem v Elle milovala! Je to taková ta knížka, když mám chvilku pro sebe a chci prostě vypnout..Revenant jsem viděla s přítelem asi před týdnem a mám z toho podobný pocit jako ty..vizuálně skvělý, natočený je to opravdu dobře, herecké výkony hodné oscarů (tak snad Leo, já mu to tak přeju!!), co mě ale nechytlo úplně za srdce byl příběh, žádný hlubší význam jsem v něm prostě nenašla..ale film celkově super:)

    OdpovědětVymazat
  12. Skvělá recenze. Po knížce P.S. od Aňy jsem už taky pokukovala a po takhle pěkném hodnocení si ji asi fakt budu muset koupit :-). A můžu tě poprosit o vyplnění dotazníku na této adrese: https://52630.vyplnto.cz/
    A dej to vyplnit i třeba kamarádům, příteli a tak prosím. Děkuju moc

    OdpovědětVymazat
  13. Já jsem se teď vrhla po 15ti letech znovu na celou sérii Harryho Pottera a jsem z toho neuvěřitelně nadšená (dneska začínám 4. díl). No a do práce se tahám s mega knížkou Kronika ptáčka na klíček od Murakamiho - zatím je to dost zvláštní, ale já mám Murakamiho moc ráda, tak myslím, že to bude dobré. Jinak z těch nominovaných na Oscara doporučím Brooklyn a Spotlight, to se mi moc líbilo. Na Revenant mám úplně stejný názor jako ty :-).

    OdpovědětVymazat
  14. Asi jsem divná, ale tohle byl 1. film s DiCapriem, kterej jsem viděla. Narozdil od všem ostatním mě ten film dostal zejména tím dějem, musela jsem o tom přemýšlet ještě hodně dlouho, fakt palec hoře!

    OdpovědětVymazat
  15. Viděl jsem oba filmy a souhlasim se vším do tečky..Tarantino ma takovy spec. humor, ze to nemusi uplne kazdemu sednout, ale me to teda sedlo dost:) Jinak neco z uplne jineho filmoveho koutku, ale velmi zajimave bylo MAN UP, PAPÍROVÁ MĚSTA, DRUHÁ MÍZA, NEJDELŠÍ JÍZDA,...
    Premyslel jsem, ze bych zrovna tyhle dve knizky poridil pritelkyni. Videt jsou vsude a samotneho by me to zajimalo. Pujdu tedy do toho :)

    Lukáš
    http://ajlaffesn.cz

    OdpovědětVymazat
  16. PS práve čítam a neviem na ňu škaredého slova povedať. a ako si povedala, priblble sa pri čítaní usmievam. Aňa je naozaj super, jej fejtony rovnako a ilustrácie ešte viac :D :) tá druhá knižka ma tiež zaujala, hneď si pozriem aspoň ten blog.
    a na Revenanta sa chystám zajtra. veľmi sa mi nechcelo, ale nakoniec ma na to kamaráti nahovorili, tak si to pozriem. Aspoň kvôli Leovi (ktorý sa obávam, že toho Oscara aj tak nezíska, keď je nominovaný Eddie Redmayne za The Danish Girl . no necháme sa prekvapiť :D )

    OdpovědětVymazat
  17. No... teda musím se přiznat, že na mě naopak Šťastná kniha (kterou tady zmiňuješ) vůbec, ale vůbec pozitivně nepůsobila. Doufám (a věřím), že P.S. a Kafe a cigárko ve mně zanechají mnohem lepší dojmy. Aňa Geislerová mi teda nikdy sympatická nebyla, ale když jsem viděla její knížku v knihkupectví, tak mě už zpracování naprosto nadchlo, takže jsem si nakonec řekla, že si ji i koupím. A před pár dny jsem koukala na sestry Geislerovy a musím říct, že ji nakonec asi i vezmu na milost... :-) Kafe a cigárko už na mě čeká doma.

    http://hana-on-the-road.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  18. Tak n ten film zmrtvýchvstání mám stejný názor! taky jsem tu pointu moc nepobrala a akorát si u toho dělala jiné věci, protože prostě pointa trochu utekla :D Ale taky stojím za názorem, že film byl skvěle zpracovám a pro fanoušky takových žánrů to musela být pecka :-) bohužel mě nenadchnul :( jinak knížky jsem ještě nečetla, ale vypadají skvěle!
    Moji favoriti za tento měsíc jsou např. Mimo řadu nebo Konec prokrastinace, která není žádná novinka, ale mi teda mluví z duše :D

    my-innercare.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  19. Na obě knihy jsem už ódy četla, upřímně mě láká spíš Kafe a cígárko, já nějak Ani nepropadla.. ale tím rozhodně nechci říct, že píše špatně nebo tak, jen mě to hned prvoplánově neláká...

    OdpovědětVymazat
  20. Přesně tyhle knížky mám ve svém wishlistu a ještě Herbář (jedno jaký díl) :)
    Markét mohla bys mi poradit? Chodím na němčinu a chtěla bych si koupit slovník, ale nevím který je dobrý. Můžeš mi dát nějaký tip?
    Děkuji

    OdpovědětVymazat
  21. Možná by se Ti líbila knížka od brněnské autorky Michaely Židlický
    Absolonové - M. Taky jsou to krátká zamyšlení o životě :) Jako brňačka bys tam poznávala místa - kavárny, o kterých autorka píše.

    OdpovědětVymazat
  22. Ačkoli mám filmy s Leem ráda,tak podle mě si Oscara nezaslouží a to kvůli jedné věci - Dánská dívka. Byla jsem na předpremiéře a pro mě je to ten nejdojímavější,nejpřesvědčivějši,nejlépe natočený a nejlépe zahraný film vůbec, Eddie byl prostě úžasný. Tak :D

    OdpovědětVymazat
  23. obě knihy určitě plánuju koupit, slyšela jsem na ně zatím jen kladné ohlasy :)
    www.plesatazpevacka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  24. Já jsem na Revenant chtěla TAK jít ! Bohužel nám do toho něco vlezlo. Kamarádka na něm ale byla a film se jí prý moc líbil !Oscara bych už Leonardovi fakt přála, protože dokáže zahrát opravdu všechno :D !

    http://runeatandtravel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  25. Supeeer :) Ty knížky super tip

    OdpovědětVymazat
  26. Supeeer :) Ty knížky super tip

    OdpovědětVymazat